Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Νομοθεσία


    507 ειδήσεις in this category

    1. Νομοθεσία

      Engineer

      Σας γνωρίζουμε, ότι η αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔΠ/129246/6285/25-11-2024 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Επικαιροποίηση των τεχνικών προδιαγραφών εκπόνησης δασοπονικών μελετών διαχείρισης δασών & δασικών οικοσυστημάτων», δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο Δεύτερο Τεύχος στις 18 Δεκεμβρίου 2024, με αριθμό φύλλου 6930 και φέρει ΑΔΑ: ΨΙ7Φ4653Π8-Η7Α.
      Κατωτέρω, σας παραθέτουμε εδάφια του επικαιροποιημένου νέου πλαισίου, που η προσθήκη τους κρίθηκε επιβεβλημένη και τα οποία θα διαπιστώσετε κατά την ανάγνωση του περιεχομένου των τεχνικών προδιαγραφών εκπόνησης δασοπονικών μελετών.
      Ενημερωτικά σας γνωρίζουμε ότι με την αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/95281/3105/18-09-2023 απόφαση του Γεν. Γραμματέα Δασών, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας στη Γενική Γραμματεία Δασών, προς τον εν θέματι σκοπό, καθώς και για την επικαιροποίηση της ανάλυσης τιμών καιτου τιμολογίου εργασιών εκπόνησης δασοπονικών μελετών διαχείρισης δασών, περί του οποίου θα αναφερθούμε σε επόμενο έγγραφό μας.
      Με το πέρας των εργασιών της Ομάδας Εργασίας, διαμορφώθηκε το τελικό κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών και ακολούθως υπογράφηκε από τον Υπουργό ΠΕΝ με την δημοσιευθείσα απόφασή του, που αποτελεί πλέον, το επικαιροποιημένο σύγχρονο πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών εκπόνησης δασοπονικών μελετών.
      Όπως γνωρίζετε μέχρι την έκδοση της παρούσας, το υφιστάμενο πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών, σύμφωνα με το άρθρο 63 παρ.1 του ΝΔ 86/69, ρυθμιζόταν από:
      1. Την αριθμ.10223/958/1953 εγκύκλιο “Οδηγίαι συντάξεως διαχειριστικών εκθέσεων δημοσίων δασών και μη δημοσίων δασών”
      2. Την αριθμ.158072/1120/1965 Απόφαση του Υπουργού Γεωργίας με την οποίαν εγκρίθηκαν οι “Προσωριναί πρότυποι τεχνικαί προδιαγραφαί εργασιών συντάξεως δασοπονικών και λοιπών μελετών δασών και δασικών εκτάσεων ” και 
      3. Την αριθμ.166780/1619/2018 (ΦΕΚ Β΄1420/2018) Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τροποποίηση των «Προσωρινών Πρότυπων Τεχνικών Προδιαγραφών Εργασιών Σύνταξης Δασοπονικών και λοιπών Μελετών Δασών και Δασικών Εκτάσεων».
      Στο διαμορφωμένο πλαίσιο, βασικά σημεία των τεχνικών προδιαγραφών σύνταξης δασοπονικών μελετών, όπως αυτά καθορίζονται από τις Εγκυκλίους και Αποφάσεις της προηγουμένης παραγράφου, σε πολλά πεδία των σχετικών παραμέτρων, διατηρούνται σε ισχύ, προς το σκοπό της εξασφάλισης, της διατήρησης και της ανάπτυξης των δασών καθώς και της εγγύησης περί διηνεκούς απόληψης καρπώσεων, καθότι η εξηκονταετής -περίπου- εφαρμογή αυτού του πλαισίου, από το επιστημονικό προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών και το συναφές του ιδιωτικού χώρου, αποτέλεσε και αποτελεί βαθμίδα σταθερότητας και προοπτικής στο μέλλον των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων.
      Επειδή όμως με την πάροδο του χρόνου εντοπίστηκαν επί μέρους αδυναμίες, που οφείλονταν σε νέες κοινωνικές ανάγκες, σε αλλαγή περιβαλλοντικής πολιτικής, στην ανάγκη ενσωμάτωσης κανονισμών της Ε.Ε. και διεθνών συμβάσεων, στην εμφάνιση νέων τεχνολογιών, ερευνητικών προγραμμάτων κλπ., παραλλήλως βελτιώθηκαν, τροποποιήθηκαν, επικαιροποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν όλες οι παράμετροι που κρίθηκαν απαραίτητες, προκειμένου να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις σύγχρονες απαιτήσεις της δασοπονίας και στις νέες επιστημονικές γνώσεις και τεχνολογίες.
      Πιο συγκεκριμένα:
      - λαμβάνονται υπόψη οι νέες απαιτήσεις που επιβάλλει η κλιματική κρίση και προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση επικαιροποιήθηκαν και ενσωματώθηκαν νέες τεχνολογίες και πρακτικές.
      - επιτυγχάνεται πλήρης τυποποίηση και κωδικοποίηση, τόσο των χωρικών δεδομένων των δασοπονικών χαρτών, όσο και των μετρήσεων απογραφής, δεδομένων προηγούμενης διαχείρισης, Φύλλων Περιγραφής Συστάδων κλπ.
      Κατά αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί -μεταγενέστερα- Ενιαία Βάση Δεδομένων στην οποία θα εισάγονται τα δεδομένα των δασοπονικών μελετών εύκολα και χωρίς σφάλματα μετατροπής, ώστε να μπορούν εξάγονται άμεσα και ασφαλή συμπεράσματα για τη διαχείριση κάθε δάσους στην Ελλάδα.
      Ειδικότερα, οι νέες απαιτήσεις που αφορούν στη διαχείριση, περιλαμβάνουν και αποσκοπούν σε:
      1. Μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήματα
      2. Διασύνδεση των δασοπονικών μελετών με το εκάστοτε ισχύον νομικό πλαίσιο διαχείρισης των προστατευόμενων δασικών περιοχών
      3. Διασύνδεση των δασοπονικών μελετών με τα Αντιπυρικά Σχέδια στο πλαίσιο της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών
      4. Ενσωμάτωση χαρτογραφικών απεικονίσεων λεκανών απορροής στις ΔΜ
      5. Διασύνδεση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Εθνικής απογραφής των δασών (ΣΑΠ) στις ΔΜ
      6. Εμπλουτισμός των ΔΜ με επιπλέον θεματικούς χάρτες
      7. Αξιοποίηση των δασικών προϊόντων (ξυλώδη και μη ξυλώδη) και υπηρεσιών από όλα τα δασικά οικοσυστήματα.
      8. Διερεύνηση της αειφορικής πολυλειτουργικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων
      9. Προετοιμασία ΔΜ για δυνατότητα σύνδεσης με Πληροφοριακά συστήματα, Ενιαία – Εθνική Βάση Δεδομένων - Τυποποίηση εντύπων & πινάκων 
      10. Παρακολούθηση των Διαχειριστικών μέτρων και προσαρμογή τους (Monitoring and Adaptive Management)
      11. Συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων για την ορθή λήψη αποφάσεων μελλοντικής διαχείρισης
      Οι καινοτομίες των νέων τεχνικών προδιαγραφών, σε ό,τι αφορά τους δασοπονικούς χάρτες και την καταχώρηση / επεξεργασία ψηφιακών δεδομένων, συνοψίζονται στα εξής σημεία:
      - Στα ψηφιακά αρχεία γεωβάσης εισάγεται κωδικοποίηση των πεδίων και πινάκων των δασοπονικών μελετών, προκειμένου στο εξής να υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος καταγραφής των βασικών δεδομένων τους.
      - Καθορίζεται ενιαίος χρωματισμός και τρόπος απεικόνισης (συμβολισμός) των διαφόρων ειδών βλάστησης, ώστε να εκλείψουν αυθαίρετοι ή λανθασμένοι συμβολισμοί και ανομοιομορφίες μεταξύ των διαχειριστικών χαρτών.
      - Τυποποιούνται οι πίνακες των δασοπονικών μελετών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενιαία καταχώρηση και επεξεργασία κάθε στοιχείου διαχείρισης. Με τον τρόπο αυτό, διευκολύνεται η δυνατότητα αυτόματης εξαγωγής, συγκέντρωσης και επεξεργασίας των δεδομένων όλων των δασοπονικών μελετών των δασών & δασικών εκτάσεων της χώρας.
      Σε ότι αφορά δασοπονικές μελέτες που βρίσκονται στο στάδιο εκπόνησης από τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, αλλά δεν έχουν εγκριθεί ακόμη, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επικαιροποιημένες τεχνικές προδιαγραφές όπως δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 6930/Β/18-12-2024.
      Τέλος, αποστέλλονται συνημμένα υποδείγματα Πινάκων, που αφορούν το περιεχόμενο του Παραρτήματος Ι, για την κατά περίπτωση εφαρμογή τους.
      Εγκύκλιος ΥΠΕΝ/ΔΠΔΠ/5506/253/17.01.2025 (ΑΔΑ: ΡΒΣΤ4653Π8-8ΣΗ) Ενημέρωση για την επικαιροποίηση των τεχνικών προδιαγραφών εκπόνησης δασοπονικών μελετών διαχείρισης δασών & δασικών οικοσυστημάτων: 
      Εγκύκλιος ΥΠΕΝ-ΔΠΔΠ-5506-253-17.01.2025 (ΑΔΑ ΡΒΣΤ4653Π8-8ΣΗ).pdf
      Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΠΔΠ/129246/6285/25.11.2024 (Β΄ 6930) Επικαιροποίηση των τεχνικών προδιαγραφών εκπόνησης δασοπονικών μελετών διαχείρισης δασών και δασικών οικοσυστημάτων:
      Υ.Α. ΥΠΕΝ-ΔΠΔΠ-129246-6285-25.11.2024 (Β΄ 6930).pdf
    2. Νομοθεσία

      Engineer

      Δημοσιεύθηκε ο N.5170/2025 (ΦΕΚ 6/Α'/20.01.2025) που αφορά την θέσπιση προδιαγραφών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, περιβαλλοντική κατάταξη καταλυμάτων, απλούστευση διαδικασίας ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων, ειδικότερες διατάξεις ελέγχου και ενίσχυσης πλαισίου τουριστικών υποδομών και λοιπές επείγουσες διατάξεις
      Στο Άρθρο 3 (Προδιαγραφές ακίνητων που μισθώνονται βραχυχρόνια) που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2025 ορίζονται αναλυτικά:
      Άρθρο 3
      Προδιαγραφές ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια
      1. Τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (Α' 240) πληρούν τις κάτωθι προδιαγραφές:
      α) αποτελούν χώρους κύριας χρήσης της παρ. 95 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α'79) και διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό,
      β) διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν,
      γ) διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διαρροής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής, και
      δ) διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.
      2. Για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές της παρ. 1, διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι στον χώρο που μισθώνεται και έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) από υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού και παράλληλα δύναται να διενεργείται έλεγχος και από μικτά συνεργεία ελέγχου με υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού για την ταυτόχρονη διαπίστωση της συμμόρφωσης με τις κείμενες φορολογικές υποχρεώσεις. Τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν από τον έλεγχο, προηγείται ενημέρωση με κάθε πρόσφορο τρόπο προς τον διαχειριστή του ακινήτου, για να προσκομίσει κάθε στοιχείο που επιβεβαιώνει τη συνδρομή των προδιαγραφών της παρ. 1.
      Αν κρίνεται απαραίτητο, οι υπάλληλοι που διενεργούν τον έλεγχο, ζητούν τη συνδρομή των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διενέργεια του ελέγχου, τα οποία την παρέχουν κατά τον χρόνο και στον τόπο που ζητείται, σύμφωνα με το άρθρο 161 του π.δ. 141/1991 (Α'58).
      3. Οι ελέγχοντες υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού φέρουν το δελτίο υπηρεσιακής τους ταυτότητας και έγγραφη εντολή διενέργειας επιτόπιου ελέγχου, η οποία έχει εκδοθεί από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Τουρισμού ή εξουσιοδοτημένα από αυτό όργανα τα οποία επιδεικνύουν κατά τη διενέργεια του ελέγχου. Η έγγραφη εντολή περιέχει τουλάχιστον:
      α) τον αριθμό και την ημερομηνία της εντολής,
      β) το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου στον οποίο έχει ανατεθεί ο έλεγχος, και
      γ) το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή ιδιοκτήτη της οικίας που μισθώνεται βραχυχρόνια. Αν ο έλεγχος διενεργείται από μικτό κλιμάκιο που απαρτίζεται και από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε., εκδίδεται και εντολή επιτόπιου φορολογικού ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 30 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α' 58).
      4. Ο ελεγχόμενος συνεργάζεται με τον υπάλληλο που διενεργεί τον έλεγχο και επιδεικνύει τα πιστοποιητικά, τις βεβαιώσεις και εν γένει στοιχεία προς απόδειξη τήρησης των προδιαγραφών της παρ. 1.
      5. Στους διαχειριστές ακινήτων επιβάλλεται από τους ελέγχοντες υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, αν:
      α) δεν επιτραπεί η είσοδος στο ελεγχόμενο ακίνητο,
      β) δεν πληρούται κάποια από τις προδιαγραφές της παρ. 1,
      γ) δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις της παρ. 6.
      Το πρόστιμο αποτελεί δημόσιο έσοδο, επιβάλλεται και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α' 190).
      6. Αν διενεργηθεί νέος έλεγχος εντός ενός (1) έτους από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου και διαπιστωθεί παράβαση των προδιαγραφών της παρ. 1, το πρόστιμο της παρ. 5 επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικά επιβληθέντος.
      N.5170-25 Θέσπιση προδιαγραφών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.pdf
    3. Νομοθεσία

      Engineer

      Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος εμπίπτουν συστήματα μεταλλικής κατασκευής πολυεπίπεδης στάθμευσης, συστήματα ανύψωσης αυτοκινήτων και συστήματα με περιστρεφόμενες, πέριξ κεντρικού οδηγού, πλατφόρμες οριζόντιας ισόπεδης στάθμευσης, τα οποία πληρούν σωρευτικά τα εξής:
      1. Διαθέτουν έγκριση κατασκευής συστήματος στάθμευσης κατά τα αναφερόμενα στην περ. α της παρ. 3 του άρθρου 3.
      2. Πληρούν τις ισχύουσες απαιτήσεις και κανονισμούς ασφάλειας της ηλεκτρικής εγκατάστασης.
      3. Διαθέτουν δέσμευση αποκλειστικής ευθύνης συντήρησης για την ασφαλή και άρτια λειτουργία του συστήματος.
      4. Διαθέτουν πλήρως αυτόματη λειτουργία χωρίς την ανάγκη ύπαρξης χειριστή, με σαρωτές διαστάσεων των οχημάτων, αισθητήρες για την ασφάλεια των οδηγών αλλά και των οχημάτων και αισθητήρες πυρανίχνευσης.
      5. Είναι τυποποιημένα, προκατασκευασμένα και συναρμολογούμενα.
      6. Εξασφαλίζουν πλήρη προσβασιμότητα, με επίπεδη οριζόντια πρόσβαση (κλίση 0% στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος ή το δάπεδο) στη θέση αποθήκευσης του οχήματος για ανθρώπους και αυτοκίνητα (απουσία ραμπών κλίσης ή σκαλοπατιών).
      7. Διαθέτουν κεντρική μονάδα ελέγχου συστημάτων διαχείρισης θέσεων στάθμευσης με αυτοδιάγνωση
      σφαλμάτων και διασυνδεσιμότητα μέσω προηγμένου τηλεπικοινωνιακού συστήματος με επιχειρησιακό κέντρο συντονισμού και άμεσης επέμβασης (σε απόσταση το πολύ 500 χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή), για τον συνεχή (24/7) απομακρυσμένο έλεγχο της εύρυθμης λειτουργίας ολόκληρου του συστήματος διαχείρισης στάθμευσης, τη δρομολόγηση της τυπικής συντήρησης
      εγκαταστάσεων και εξοπλισμού με τη συχνότητα που προβλέπεται από τις προδιαγραφές του κάθε συστήματος, καθώς και τον συντονισμό των ενεργειών των εμπλεκόμενων φορέων και την ταχύτατη επέμβαση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
      8. Παρέχουν στον χρήστη τη δυνατότητα δυναμικής διαχείρισης θέσεων στάθμευσης σε πραγματικό χρόνο μέσω εφαρμογών με λογισμικό για τον προγραμματισμό, την επιλογή, την προκράτηση και την ηλεκτρονική πληρωμή συγκεκριμένης θέσης στάθμευσης.
      9. Παρέχουν τη δυνατότητα εξασφάλισης σύνδεσης συστημάτων διαχείρισης θέσεων στάθμευσης αφενός μεν με τα κατά τόπους συστήματα πολεοδομικού, κυκλοφοριακού σχεδιασμού και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο πλαίσιο λειτουργίας των έξυπνων πόλεων (“smart city integration”), αφετέρου δε ξεχωριστά με τις υπηρεσίες άμεσης επέμβασης (π.χ. ΕΚΑΒ και Π.Υ.) και αστυνόμευσης ή επιβολής της δημόσιας τάξης.
      Τα ως άνω συστήματα τοποθετούνται ως αυτοτελείς κατασκευές επί του εδάφους και διακρίνονται σε:
      α. «μεμονωμένα συστήματα» όταν κάθε μονάδα - πύργος τοποθετείται στο οικόπεδο σε απόσταση τουλάχιστον ενός (1) μέτρου η μία από την άλλη και σε «σύνολα συστημάτων» όταν οι μονάδες τοποθετούνται σε επαφή μεταξύ τους ή σε απόσταση μικρότερη του ενός (1) μέτρου σχηματίζοντας μεγαλύτερες ομάδες,
      β. «ανοικτά συστήματα» και «κλειστά συστήματα» όταν οι όψεις των μεμονωμένων ή των συνόλων συστημάτων
      επικαλύπτονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της επιφανείας τους με δομικά στοιχεία πλήρωσης.
      Όροι και Προϋποθέσεις τοποθέτησης
      Η τοποθέτηση κατασκευών συστημάτων στάθμευσης επιτρέπεται σε:
      i. αδόμητα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεων όπου προβλέπεται η ειδική κατηγορία χρήσης «στάθμευση» και με την προϋπόθεση ότι στις εν λόγω περιοχές υφίσταται υποχρέωση στα προς ανέγερση κτίρια σε αδόμητα οικόπεδα δέσμευσης θέσεων στάθμευσης βάσει ειδικών διαταγμάτων, όπως ενδεικτικά τα π.δ. 390/1996 και π.δ. 111/2004,
      ii. χώρους εντός αεροδρομίων και ζωνών λιμένων,
      iii. κοινόχρηστους χώρους της πόλης οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί από το ρυμοτομικό σχέδιο ως χώροι στάθμευσης.
      Για την τοποθέτηση υπέργειων κατασκευών συστημάτων στάθμευσης σε οικόπεδα, εφαρμόζεται το άρθρο 14 του ν. 4067/2012, ως προς τη δυνατότητα επαφής τους με τα κοινά όρια, ή τήρησης υποχρεωτικής ελάχιστης απόστασης δ ή Δ από αυτά.
      Στην περίπτωση που οι υπέργειες κατασκευές συστημάτων στάθμευσης επιτρέπεται να εφάπτονται στο κοινό όριο του οικοπέδου με τα όμορά του, δύνανται να τοποθετούνται τόσο σε επαφή με το όριο, όσο και σε οποιαδήποτε απόσταση από αυτό, λαμβάνοντας οπωσδήποτε τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης οχλήσεων στα όμορα κτίρια, λόγω τυχόν θορύβου ή κραδασμών.
      Εφόσον τοποθετούνται στο ίδιο οικόπεδο περισσότερες της μίας κατασκευές συστημάτων στάθμευσης, δεν εφαρμόζονται ως προς την μεταξύ τους απόσταση οι περ. θ) και ι) της παρ. 1 του προαναφερόμενου άρθρου.
      Οι υπέργειες κατασκευές, υπολογίζονται στην πραγματοποιούμενη κάλυψη του οικοπέδου. Ως επιφάνεια κάλυψης λαμβάνεται η προβολή των χώρων που περικλείονται από τις περιφράξεις κάθε αυτόνομου μέσου αποθήκευσης οχημάτων, καθώς και η επιφάνεια των τυχόν βοηθητικών υπέργειων εγκαταστάσεων (γραφείων, χώρων υγιεινής, αποθηκών, κ.ά.) εφόσον εξέχουν του ανωτέρω περιγράμματος της κατασκευής. Ασκεπείς χώροι προσωρινής αναμονής οχημάτων και διάδρομοι κυκλοφορίας οχημάτων εντός του οικοπέδου δεν προσμετρώνται στην κάλυψη.
      Οι κατασκευές συστημάτων αμιγούς χρήσης στάθμευσης αυτοκινήτων δεν ελέγχονται ως προς τον πραγματοποιούμενο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, ούτε ως προς τυχόν μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ορόφων.
      Υποχρεούνται στην τήρηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής, χωρίς να ελέγχονται και να περιορίζονται από τον μέγιστο επιτρεπόμενο όγκο του οικοπέδου, κατά την παρ. 2.β του άρθρου 13 του ν. 4067/2012.
      Οι υπέργειες κατασκευές συστημάτων στάθμευσης, υπόκεινται σε έλεγχο από το οικείο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής εφόσον εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4495/2017. Ειδικά για περιοχές που προστατεύονται από τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός», όπως παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων - ιστορικά κέντρα και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή από τις διατάξεις του ν. 4858/2021 «Κύρωση
      Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», όπως ιστορικοί τόποι και αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και σε ακίνητα όμορα διατηρητέων κτιρίων ή μνημείων, απαιτείται η προηγούμενη έγκριση των κατά περίπτωση αρμοδίων υπηρεσιών και οργάνων.
      Οι κατασκευές συστημάτων στάθμευσης ακολουθούν τις απαιτήσεις και προδιαγραφές του π.δ.  455/1976 (Α΄ 169) και τους ισχύοντες τεχνικούς κανονισμούς που αφορούν στη στατική τους αντοχή και επάρκεια. Δεδομένου ότι πρόκειται για εγκαταστάσεις στο εσωτερικό των οποίων δεν έχουν πρόσβαση χρήστες και κοινό (πέραν του οδηγού του οχήματος που το οδηγεί στην ισόγεια θέση στάθμευσης και αποχωρεί αμέσως), δεν ισχύουν για αυτές απαιτήσεις χώρων κύριας χρήσης, όπως αυτές του Κτιριοδομικού Κανονισμού για διασφάλιση φυσικού φωτισμού και αερισμού και την κατασκευή ανελκυστήρα ατόμων ανεξάρτητα από τα δημιουργούμενα επίπεδα στάθμευσης οχημάτων, του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων και των απαιτήσεων αριθμού, πλάτους και μήκους οδεύσεων διαφυγής κοινού κατά τα ισχύοντα στον κανονισμό πυροπροστασίας κτιρίων.
      Για την πυροπροστασία των κατασκευών συστημάτων στάθμευσης επιβάλλονται τα εξής μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:
      α. ελάχιστος δείκτης πυραντίστασης των φερόντων δομικών στοιχείων, εξήντα (60) λεπτά,
      β. ελάχιστη απαίτηση αντίδρασης στη φωτιά εσωτερικών τελειωμάτων και εξωτερικών επικαλύψεων C-s1,d1.ε. διασφάλιση όδευσης διαφυγής ικανού πλάτους και μήκους για τους συντηρητές των συστημάτων,
      γ. τήρηση ελάχιστης απόστασης των κατασκευών συστημάτων στάθμευσης από ανοίγματα κτιρίων τουλάχιστον πέντε (5,00) μέτρα. Στα κτίρια δεν συμπεριλαμβάνονται οι τυχόν συνοδοί βοηθητικοί χώροι (φυλάκιο, γραφείο, χώροι υγιεινής) της δραστηριότητας,
      δ. διάσπαση συνόλων συστημάτων ανά δέκα (10) το πολύ μονάδες και τήρηση μεταξύ των προαναφερόμενων συνόλων ελάχιστης απόστασης πέντε (5,00) μέτρων,
      στ. εγκατάσταση αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης με ανιχνευτές καπνού ή φλόγας, σύμφωνα το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 54,
      ζ. εγκατάσταση αυτόματου συστήματος καταιονισμού ύδατος ή υδρονέφωσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΕΛΟΤ ΕΝ 12845 ή ΕΛΟΤ ΕΝ 14972 όπως ισχύουν αντίστοιχα, στις περιπτώσεις κλειστών συστημάτων στάθμευσης, καθώς και ανοικτών συνόλων συστημάτων εφόσον αυτά απαρτίζονται από τέσσερις (4) τουλάχιστον μονάδες – πύργους,
      η. διασύνδεση με την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία στις περιπτώσεις δραστηριοτήτων που μπορούν να εξυπηρετήσουν άνω των εκατό (100) οχήματα.
      Διαδικασία αδειοδότησης - Απαιτούμενα δικαιολογητικά
      1. Οι κατασκευές συστημάτων στάθμευσης οχημάτων τοποθετούνται στους χώρους όπου επιτρέπονται σύμφωνα με το άρθρο 2, μετά από έκδοση σχετικής οικοδομικής άδειας.
      2. Κατ’ εξαίρεση, η τοποθέτηση κατασκευών στάθμευσης που εξυπηρετούν έως εβδομήντα (70) θέσεις οχημάτων, επιτρέπεται μετά από έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας του άρθρου 29 του ν. 4495/2017 (Α΄ 167). Στην περίπτωση αυτή, είναι δυνατή η έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και σε μη άρτια κατά το εμβαδόν οικόπεδα, ή μη οικοδομήσιμα
      λόγω έλλειψης κατάλληλου σχήματος, εφόσον:
      α. τα οικόπεδα δεν έχουν προέλθει από υπαίτια κατάτμηση,
      β. τα όμορα οικόπεδα δεν χρήζουν τακτοποίησης βάσει των κείμενων διατάξεων ή δεν παρεμποδίζεται η τακτοποίηση αυτών και
      γ. τηρούνται οι απαιτήσεις κάλυψης, θέσης κτιρίου και ύψους της περιοχής.
      3. Κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή της έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, προς διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων της παρούσας, υποβάλλονται από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό επιπρόσθετα των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών και στοιχείων, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
      α. Έγκριση τύπου του συστήματος στάθμευσης από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ ή εξουσιοδοτημένο από αυτήν φορέα. Η πιο πάνω έγκριση δεν απαιτείται εφόσον υπάρχει ντίστοιχη σχετική έγκριση του συστήματος από αρμόδια αρχή χώρας μέλους της Ε.Ε. ή εξουσιοδοτημένο από αυτήν φορέα. Στην τελευταία αυτή περίπτωση υποβάλλεται μετάφραση των σχετικών δικαιολογητικών επικυρωμένη από πιστοποιημένο από το Υπουργείο Εξωτερικών μεταφραστή μέσω του Μητρώου Πιστοποιημένων Μεταφραστών, που τηρείται και επικαιροποιείται από το ως άνω Υπουργείο.
      β. Ηλεκτρολογική μελέτη εγκατάστασης των μηχανικών μέσων αποθήκευσης οχημάτων στον συγκεκριμένο μηχανικό χώρο στάθμευσης.
      γ. Δήλωση του επιχειρησιακού κέντρου συντονισμού του συστήματος ότι θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της συντήρησης για την ασφαλή και άρτια λειτουργία του συστήματος.
      δ. Δήλωση του φορέα δραστηριότητας ότι το σύστημα πληροί τις τεχνικές προϋποθέσεις των σημείων 4 έως 9 του άρθρου 1.
      ε. Δήλωση του ιδιοκτήτη ότι η συντήρηση από άποψη ασφαλείας και άρτιας λειτουργίας των εγκαταστάσεων του συστήματος των μηχανικών χώρων στάθμευσης θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά τουλάχιστον μια φορά το μήνα.
      στ. Μελέτη πυροπροστασίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της παρούσας.
      Δείτε αναλυτικά εδώ:
      Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για την τοποθέτηση κατασκευών συστημάτων στάθμευσης σε οικόπεδα ΥΠΕΝ_ΔΑΟΚΑ_141619-3998-.pdf
    4. Νομοθεσία

      GTnews

      Σε ένα ομιχλώδες τοπίο όπου έχει μπλοκάρει η οικοδομική δραστηριότητα, έως ότου καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα μπόνους δόμησης που προβλέπονται από τον ΝΟΚ, είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, της ΚΕΔΕ και των Δήμων.
      Μήλον της Έριδος, οι διαφορετικές ερμηνείες ως προς το ποιες οικοδομικές άδειες διασώζονται και μπορούν να υλοποιηθούν και ποιες όχι. Σημειώνεται πως πριν από λίγες μέρες, με τροπολογία που κατατέθηκε από το ΥΠΕΝ, ως απάντηση στα όσα ανακοινώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναστέλλεται η έγκριση προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών που εκμεταλλεύονται τα μπόνους δόμησης του ΝΟΚ, ενώ οι νέες άδειες που έχουν εκδοθεί με χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ δεν ανακαλούνται από τη Διοίκηση έως τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ.
      Διευκρινίζεται πως με την τροπολογία προβλέπεται πως «τυχόν ανακλήσεις οικοδομικών αδειών από τη Διοίκηση, λόγω της χρήσης του ΝΟΚ, που έλαβαν χώρα από τις 11/12/2024 ανακαλούνται αυτοδικαίως».
      Και εδώ, προστίθεται άλλο ένα «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο πλευρών. Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ (…), η άνω ρύθμιση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα προβλέπονται (Ν. 2690/1999, άρθρο 21, παράγραφος 1, του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας), σύμφωνα με τα οποία, αποκλειστικά αρμόδιο για την ανάκληση διοικητικής πράξης είναι το όργανο που την εξέδωσε ή εκείνο που είναι αρμόδιο για την έκδοσή της (…).
      Κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η απόφαση του ΣτΕ μιλάει για «έναρξη εργασιών», αλλά δεν δίνει λεπτομερή ορισμό τού τι σημαίνουν αυτές οι δύο λέξεις… Και εδώ, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, ξεκινά η μάχη.
      Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί, βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας 14.500 οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί, είναι σε ισχύ και δεν έχει κληθεί ελεγκτής δόμησης.
      Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει, με απλά λόγια, αύξηση του οικονομικού κόστους και αβεβαιότητα ως προς τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις. Η κατάσταση, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τον χώρο της αγοράς ακινήτων, δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει γρήγορα, διότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός που είναι σε εξέλιξη από το ΥΠΕΝ, σε συνδυασμό με τα κριτήρια του ΝΟΚ, θα χρειαστεί χρόνο, με συνέπεια, όπως εκτιμούν, να μην μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση που υπάρχει για τα ακίνητα.
      Το τοπίο σήμερα
      Κατά τις ίδιες πηγές, χαμένοι, αυτή τη στιγμή, είναι όσοι κατασκευαστές πλήρωσαν ακριβά τα οικόπεδα, αφού είχαν ως δεδομένο πως με τα προβλεπόμενα μπόνους του ΝΟΚ θα διέθεταν για χτίσιμο περισσότερα τετραγωνικά δόμησης, άρα θα μπορούσαν να κάνουν πιο γρήγορα απόσβεση. Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, γι’ αυτούς που δεν έχουν αρχίσει να χτίζουν.
      Έτσι, όλα δείχνουν πως ο δρόμος για την απόσβεση θα περάσει από τις… τσέπες των αγοραστών. Ήδη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, παρατηρούνται αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων από 10% έως 30% ανάλογα με τον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου και τα μπόνους που χάνονται. Στους χαμένους συγκαταλέγονται και οι οικοπεδούχοι, εξαιτίας των λιγότερων τετραγωνικών που θα μπορούν να χτίζουν πλέον οι κατασκευαστές.
      Ποιοι κερδίζουν
      Από όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί ευνοούνται οι μεγάλες επενδύσεις στα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικές. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή έχουν τους δικούς τους πολεοδομικούς όρους και δεν εξαρτώνται από τις κείμενες διατάξεις του ΝΟΚ.
      Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, υπάρχει και η άλλη νομική άποψη που λέει πως επειδή στις στρατηγικές επενδύσεις τα ΠΔ παραπέμπουν στις διατάξεις του ΝΟΚ, ενδέχεται το πρόβλημα που έχει προκύψει να ακουμπήσει και αυτές τις επενδύσεις.
      Τα παράδοξα
      Από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ) θέτουν μερικά ερωτήματα, αναδεικνύοντας τα παράδοξα της κατάστασης που επικρατεί αλλά και την έλλειψη ασφάλειας δικαίου. Αναρωτιούνται λοιπόν:
      • Είναι σωστό ή δίκαιο, έπειτα από οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, δηλαδή χωρίς κανένα σαφές χρονικό όριο, να μπορεί κάποιος να προσφύγει στο ΣτΕ και να ακυρώνονται νόμιμα εκδοθείσες άδειες;
      • Είναι σωστό ή δίκαιο, σε δύο όμοια γειτονικά οικόπεδα με την ίδια εφαρμογή του ΝΟΚ, στα οποία έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, στο ένα να ολοκληρωθούν επειδή δεν έχει γίνει προσφυγή, και το άλλο, στο οποίο έχει γίνει προσφυγή, να μην μπορεί να οικοδομήσει, σύμφωνα με την εκδοθείσα άδεια, και να είναι αβέβαιο το μέλλον του;
      • Είναι σωστό ή δίκαιο, μετά την απόφαση του ΣτΕ, σε κάποιες επενδύσεις να μπορούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ επειδή έχουν Προεδρικό Διάταγμα που το προβλέπει, αλλά οι υπόλοιποι πολίτες να μην μπορούν να εφαρμόσουν αυτές τις διατάξεις;
      Επικοινωνία μηδέν
      Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δήμοι εκπέμπουν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος χωρίς να φαίνεται – προς τα έξω τουλάχιστον – κανένα σημείο σύγκλισης. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, έχει στηθεί δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη, χωρίς όμως να φανεί πως κάποια από τις δύο πλευρές υποχωρεί…
    5. Νομοθεσία

      GTnews

      Με αφορμή ερωτήματα που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του Μοντέλου Ενεργειών Συμμόρφωσης («ΜΕΣ») για τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστούν τα κατωτέρω:
      Α. Με βάση τις προβλέψεις της παρ. 1α του άρθρου 21 του ν. 4014/2011, κατά τον υπολογισμό του προστίμου για οικονομικού χαρακτήρα δραστηριότητες λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός κύκλος εργασιών «της τελευταίας χρήσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, βάσει του κύκλου εργασιών της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος». Επίσης στην ενότητα (ΣΤ) του Παραρτήματος της (4) σχετικής Υ.Α καθορισμού του επικαιροποιημένου «ΜΕΣ» αναφέρεται ότι «Για τον προσδιορισμό του ύψους του ΣΚΕ μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπου απαιτείται, με βάση το ΑΦΜ του φορέα του ελεγχόμενου έργου ή δραστηριότητας». Περαιτέρω στην ενότητα (ΣΤ) του παραρτήματος της (3) σχετικής Υ.Α. προσδιορίζεται ότι «Για τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα χρησιμοποιούνται τα διαθέσιμα στοιχεία του πλέον πρόσφατου οικονομικού έτους σε σχέση με το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης και λαμβάνονται αυτά που δηλώνονται στο ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς επιμερισμό τους σε τυχόν επιμέρους εγκαταστάσεις/δραστηριότητες αυτής.»
      Από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων συνάγεται ότι για τις ανάγκες υπολογισμού του ύψους προστίμου για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε οικονομικού χαρακτήρα έργα και δραστηριότητες το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα και ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών προκύπτει από τα στοιχεία που δηλώνονται στο ΑΦΜ του ελεγχόμενου φορέα χωρίς επιμερισμό τους σε τυχόν επιμέρους εγκαταστάσεις/δραστηριότητες αυτής.
      Β. Για τον προσδιορισμό του ύψους του προστίμου σε οικονομικού χαρακτήρα έργα και δραστηριότητες απαιτείται i) το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα (ΕΑΕ) ή / και ii) ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών (ΣΚΕ), αναλόγως του Μοντέλου Ενεργειών Συμμόρφωσης που εφαρμόζεται για την περιβαλλοντική επιθεώρηση (και οι δύο παράμετροι όταν χρησιμοποιείται η 3 σχετική Υ.Α, μόνο το ΣΚΕ όταν ακολουθείται η (4) σχετική Υ.Α.). Τα στοιχεία αυτά αναζητούνται κατά προτεραιότητα από την ΑΑΔΕ (Δ/νση Υπηρεσιών Δεδομένων-Τμήμα ΣΤ [email protected]) και δευτερευόντως από το ΓΕΜΗ (δημοσιευμένες Χρηματοοικονομικές καταστάσεις – Κατάσταση Αποτελεσμάτων). Αν στα στοιχεία περιλαμβάνεται μόνο η μία από τις δύο παραμέτρους (είτε ο ΣΚΕ είτε το ΕΑΕ) τότε το ΣΚΕ θεωρείται ίσο με το ΕΑΕ και αντιστρόφως (κρίνεται σκόπιμο να ζητούνται και οι δύο παράμετροι εφόσον γίνει ερώτημα στην ΑΑΔΕ).
      Αν τα ανωτέρω φορολογικά στοιχεία (ΣΚΕ ή / και ΕΑΕ) δεν προσδιορίζονται από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ ή του ΓΕΜΗ, ως τελευταία επιλογή ζητούνται να προσκομιστούν, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, από το φορέα του ελεγχόμενου έργου ή δραστηριότητας με υπεύθυνη δήλωση, η οποία κοινοποιείται εν συνεχεία στην ΑΑΔΕ για ενημέρωση. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από τον φορέα του ελεγχόμενου έργου ή δραστηριότητας τότε η πράξη αυτή θεωρείτε ως ισχυρή ένδειξη διεξαγωγής παράνομης οικονομικής δραστηριότητας η οποία οδηγεί σε απόκρυψη μέρους ή του συνόλου του κύκλου εργασιών. Ο ΣΚΕ υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση με κάθε πρόσφορο μέσο και παράλληλα, εφαρμόζεται η πρόβλεψη της ενότητας (ΣΤ) του παραρτήματος της (4) σχετικής Υ.Α. σύμφωνα με την οποία ο συνολικός κύκλος εργασιών «δεν μπορεί να είναι μικρότερος από ένα εκατομμύριο ευρώ (άρα ελάχιστη τιμή ΣΚΕ: 1.000.000 ευρώ)» καθώς και επίσης ότι «δεν ισχύει ο περιορισμός του ποσοστού επί του ΣΚΕ της τελευταίας χρήσης του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, βάσει του κύκλου εργασιών της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.». Επομένως για τον υπολογισμό του προστίμου στις περιπτώσεις που ούτε ο φορέας του ελεγχόμενου έργου ή δραστηριότητας αποστέλλει τα σχετική στοιχεία ο Συνολικός Κύκλος Εργασιών λαμβάνεται κατ’ ελάχιστον ίσος με 1.000.000€ και παράλληλα δεν ισχύει ο περιορισμός του ποσοστού επί του ΣΚΕ. Σημειώνεται ότι στην κλήση που αποστέλλεται στο ελεγχόμενο για την υποβολή των στοιχείων θα περιλαμβάνεται η σχετική ενημέρωση για την ανωτέρω πρόβλεψη.
      Γ. Σε περιπτώσεις έργων και δραστηριοτήτων για τις οποίες υπάρχει «αδειοδότηση» (π.χ. έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας) ως φορέας του έργου, στον οποίο επιβάλλονται μέτρα και κυρώσεις για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας θεωρείται αυτός υπό την επωνυμία του οποίου λειτουργεί το έργο ή δραστηριότητα. Αν δεν προβλέπεται αδειοδότηση αλλά υφίσταται περιβαλλοντική άδεια (για έργα ή δραστηριότητες Α ή Β κατηγορίας του άρθρου 1 του Ν. 4014/2011) φορέας θεωρείται αυτός υπό την επωνυμία του οποίου έχει εκδοθεί η ΑΕΠΟ ή τα ΠΠΔ. Σε περίπτωση μεταβολής του αρχικού φορέα που αναφέρεται στην ΑΕΠΟ ή τις ΠΠΔ, οι κυρώσεις επιβάλλονται στο νέο φορέα.
      Εξαίρεση στα ανωτέρω αποτελεί η περίπτωση που υπάρχει σύμβαση παραχώρησης όπου ως φορέας θεωρείται αυτός στον οποίο έχει παραχωρηθεί το έργο για εκμετάλλευση.
      Σε περιπτώσεις που επιβάλλεται πρόστιμο για την ίδια παράβαση για την οποία διαπιστώνεται ότι από κοινού ευθύνονται δύο οι περισσότεροι φορείς (όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει συνυπευθυνότητα λόγω συνεκμετάλλευσης ή από κοινού λειτουργίας ενός έργου ή δραστηριότητας) χωρίς δυνατότητα επιμερισμού (δηλαδή χωρίς να είναι διακριτό το ποσοστό ευθύνης του κάθε φορέα) το πρόστιμο επιβάλλεται από κοινού σε όλους τους φορείς «αλληλεγγύως και εις ολόκληρον». Στις περιπτώσεις αυτές για το υπολογισμό του ύψους του προστίμου ως Συνολικός Κύκλος Εργασιών (ΣΚΕ) ή Ετήσιο Ακαθάριστο Εισόδημα (ΕΑΕ), λαμβάνεται ίσο με το αυτό του φορέα που έχει το μικρότερο ΣΚΕ (ή ΕΑΕ). Όταν υφίσταται δυνατότητα επιμερισμού του ποσοστού ευθύνης του κάθε φορέα (δηλαδή αποδεικνύεται με στοιχεία ότι κάθε ένας φορέας είναι υπεύθυνος σε συγκεκριμένο ποσοστό – π.χ. 30% και 70%) τότε ακολουθείται η ίδια διαδικασία και το πρόστιμο επιμερίζεται στους φορείς με βάση τα ποσοστά ευθύνης του καθενός.
      Δ. Με βάση τα αναφερόμενα στο άρθρο 2 των Υ.Α. καθορισμού του «ΜΕΣ» (3 και 4 σχετικά), η υποτροπή υφίσταται όταν διαπιστώνεται η κατ' επανάληψη τέλεση περιβαλλοντικών παραβάσεων σε έργο ή δραστηριότητα σε βάθος δεκαετίας η οποία αφορά την ίδια ή οποιαδήποτε άλλη παράβαση στο ελεγχόμενο έργο ή τη δραστηριότητα. Διευκρινίζεται ότι η υποτροπή εξετάζεται για το ίδιο έργο ή δραστηριότητα και όταν ο φορέας του παραμένει ο ίδιος στους διαφορετικούς ελέγχους. Εφόσον ανάμεσα σε διαφορετικούς ελέγχους αλλάξει ο φορέας του έργου ή της δραστηριότητας (με αλλαγή όχι μόνο της επωνυμίας αλλά και του ΑΦΜ (και του αρ. ΓΕΜΗ εφόσον υπάρχει σχετική καταχώρηση) ή υπάρχει διαφορετική ΑΕΠΟ ή άδεια λειτουργίας (έγκριση ή γνωστοποίηση) τότε η υποτροπή εξετάζεται μόνο για τις περιπτώσεις ελέγχων που αφορούν τον ίδιο φορέα.
      Ε. Σύμφωνα με την παρ. 1β του άρθρου 21 του Ν. 4014/2011, στην περίπτωση που διαπιστωθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά η παράβαση έλλειψης ΠΠΔ επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας, βάσει της παρ. 6 του άρθρου 21 του ν. 4014/2011. Η αναστολή λειτουργίας επιβάλλεται, με βάση της παρ. 1 (σημείο γ) του ίδιου άρθρου, μετά από εισήγηση της αρμόδιας για την περιβαλλοντική επιθεώρηση αρχής. Στην περίπτωση αυτή δεν επιβάλλεται πρόστιμο για τη συγκεκριμένη παράβαση της έλλειψης ΠΠΔ, αλλά γίνεται εισήγηση για την εφαρμογή της κύρωσης της προσωρινής διακοπής λειτουργίας. Για την εισήγηση αυτή πρέπει να έχει ακολουθηθεί η διαδικασία περιβαλλοντικού ελέγχου που προβλέπεται στο άρθρο 20 του Ν. 4014/2011 και στην Υ.Α απόφαση καθορισμού του ΜΕΣ (3 ή 4 σχετικό), δηλαδή η διαδικασία που ακολουθείται και στην περίπτωση επιβολής προστίμου. Δηλαδή, εφόσον διαπιστώνεται για την τρίτη διαδοχική φορά η έλλειψη ΠΠΔ, πρέπει να έχει προηγηθεί έκθεση αυτοψίας και Προσωρινή Έκθεση Ελέγχου με κλήση για υποβολή απόψεων ή η διαπίστωση της παράβασης γίνεται μετά από Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών στο οποίο είχε τεθεί προθεσμία για συμμόρφωση ως προς την έλλειψη ΠΠΔ. Όπως αναφέρεται στην ενότητα (Ε) του Παραρτήματος της (4) σχετικής Υ.Α. η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης (ΠΒΠ), η οποία θα περιέχει και την εισήγηση για την αναστολή λειτουργίας, κοινοποιείται στην αρμόδια αρχή ή το όργανο που εξέδωσε την άδεια, ή την έγκριση, ή τη γνωστοποίηση κατασκευής ή λειτουργίας του έργου ή έναρξης της δραστηριότητας ή, κατά περίπτωση, την ανανέωση αυτών, για περαιτέρω ενέργειες κατά αρμοδιότητα» με βάση τις προβλέψεις της παρ. 6 του άρθρου 21 του Ν. 4014/2011.
      Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που κατά τον περιβαλλοντικό έλεγχο εκτός από τη διαπίστωση της παράβασης έλλειψης ΠΠΔ για τρίτη συνεχόμενη φορά εντοπίζονται και άλλες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τις οποίες θα πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο (είτε ως χαμηλής και μέτριας σοβαρότητας μετά από μη συμμόρφωση σε ΠΔΕ είτε ως σημαντικής ή πολύ σημαντικής σοβαρότητας) στην ΠΒΠ περιλαμβάνεται και η σχετική εισήγηση, όπως προβλέπεται στην παρ. 15γ.β του άρθρου 20 του Ν. 4014/2011, προκειμένου να εκδοθεί ακολούθως, από το αρμόδιο όργανο της παρ. 2 του άρθρου 21 του ίδιου νόμου, η απόφαση επιβολής προστίμου.
      ΣΤ. Προσωρινή ή οριστική απαγόρευση λειτουργίας μπορεί να επιβληθεί και στις περιπτώσεις που προβλέπονται στο 1ο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 21 του Ν. 4014/2011 και στις ενότητες (ΣΤ) και (Ε) αντίστοιχα των παραρτημάτων της (3) και (4) αντίστοιχα Υ.Α καθορισμού του «ΜΕΣ». Και στις περιπτώσεις αυτές ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται στην παρ. 6 του άρθρου 21 του Ν. 4014/2011.
      Ζ. Η περιβαλλοντική επιθεώρηση εκκινεί με αυτοψία από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή, σύμφωνα με την παρ. 11 α του άρθρου 20 του Ν. 4014/201, την παρ. 1 του άρθρου 1 της (3) και της (4) σχετικής Υ.Α αλλά και το διάγραμμα ροής του ΜΕΣ που περιλαμβάνεται στην (4) σχετική Υ.Α. Στοιχεία άλλων υπηρεσιών τα οποία είναι προγενέστερα της αυτοψίας (όπως έγγραφα από αστυνομικές αρχές ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς) δεν υποκαθιστούν την έκθεση αυτοψίας αλλά μπορούν, αναλόγως της περίπτωσης, να χρησιμοποιηθούν ή να αξιολογηθούν για τη διαπίστωση ή μη της συμμόρφωσης με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία.
      Η. Εφόσον σε Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης περιλαμβάνεται εισήγηση επιβολής προστίμου, το ύψος του οποίου υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, τότε, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 4014/2021 το πρόστιμο επιβάλλεται από το «αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας». Στις περιπτώσεις αυτές η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης αποστέλλεται έντυπα αλλά και ηλεκτρονικά (σε επεξεργάσιμη μορφή) στο Γραφείο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να εκδοθεί η σχετική απόφαση επιβολής προστίμου. Το σχέδιο της σχετικής απόφασης συντάσσεται από τη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου και Πρωτοβουλίας του ΥΠΕΝ.
      Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση επιβολής προστίμου μετά από περιβαλλοντική επιθεώρηση που διεξάγει η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου το πρόστιμο ανεξαρτήτως του ύψους του επιβάλλεται με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 21 του Ν. 4014/2011 και της παρ. 1 του άρθρου 109 του Ν. 4622/2019 (Α΄ 133).
      Θ. Έργα ή δραστηριότητες για τα οποία δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση θεωρούνται για τις ανάγκες εφαρμογής του ΜΕΣ ως Β κατηγορίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ενότητες Ε και Η του παραρτήματος της (3) σχετικής Υ.Α. και ενότητες Δ και ΣΤ του Παραρτήματος της (4) σχετικής Υ.Α.). Περαιτέρω, σύμφωνα με την παρ. 21 του άρθρου 20 του Ν. 4014/2011 «Το ΜΕΣ εφαρμόζεται κατ’ αναλογία και στις παραβάσεις έργων και δραστηριοτήτων που δεν απαιτούν περιβαλλοντική αδειοδότηση».
      Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω διευκρινίζεται ότι οι Οριστικές Εκθέσεις Ελέγχου ή οι Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης καθώς και τυχόν Δηλώσεις Συμμόρφωσης που συντάσσονται στο πλαίσιο περιβαλλοντικών ελέγχων σε έργα και δραστηριότητες για τα οποία δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση αναρτώνται επίσης στο διαδικτυακό τόπο της οικείας Περιφέρειας.
      Ι. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας επιβάλλεται, Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών (ΠΔΕ), όπως προβλέπεται στις παρ. 15 και 15γ του άρθρου 20 και 1 του άρθρου 21 του Ν. 4014/2011., για τη συμμόρφωση του ελεγχόμενου σε περιπτώσεις βεβαιωμένων παραβάσεων. Με το ΠΔΕ προσδιορίζεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα συμμόρφωσης, το οποίο, βάσει της παρ. 15 του άρθρου 20 του Ν. 4014/2011 δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος.
      Ειδικά στις περιπτώσεις έργων και δραστηριοτήτων που εντάσσονται στο Παράρτημα Ι της με αρ. 36060/1155/ Ε103/13.6.2013 Κ.Υ.Α, σύμφωνα με την παρ. 15 του άρθρου 20 του Ν. 4014/2011 μπορεί η προθεσμία συμμόρφωσης να ορίζεται εξ αρχής ως τρία (3) έτη, «κατόπιν αιτιολογημένης κοινής απόφασης των προϊσταμένων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής και της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας…. Στην περίπτωση αυτή θεσπίζεται ειδικό πρόγραμμα τακτικής παρακολούθησης και ελέγχου της προόδου συμμόρφωσης και μπορεί να τίθενται συμπληρωματικοί της Α.Ε.Π.Ο. όροι και προϋποθέσεις.». Προκειμένου να εφαρμοστεί η ανωτέρω πρόβλεψη και να εξεταστεί ο καθορισμός χρόνου συμμόρφωσης μεγαλύτερος του ενός (1) έτους θα πρέπει να υπάρχει σχετική εισήγηση (θετική ή αρνητική) της αρχής που διενήργησε τον περιβαλλοντικό έλεγχο προς τις Γενικές Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η εισήγηση θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και εφόσον είναι θετική, να περιλαμβάνει πρόταση ειδικού προγράμματος τακτικής παρακολούθησης και ελέγχου της προόδου της συμμόρφωσης, και αν κρίνεται σκόπιμο, πρόταση για συμπληρωματικούς της Α.Ε.Π.Ο. όρους και προϋποθέσεις. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ενότητας (Ι) του παραρτήματος της (3) σχετικής Υ.Α. καθορισμού του «ΜΕΣ» και της αντίστοιχης ενότητας (Η) της (4) σχετικής Υ.Α. «Προκειμένου να επιτευχθεί η επίσπευση της διαδικασίας για την άρση των παραβάσεων, ο ελεγχόμενος κατά την υποβολή των απόψεών του σε συνέχεια της κλήσης του σε απολογία, μπορεί να συμπεριλάβει πρόταση με αναλυτική περιγραφή διορθωτικών ενεργειών, προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους και οποιαδήποτε άλλο χρήσιμο στοιχείο για την πραγματοποίησή τους. Η προτεινόμενη πρόταση αφού εξεταστεί και ενδεχομένως τροποποιηθεί από την ελεγκτική αρχή, ενσωματώνεται στο ΠΔΕ μαζί με χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.». Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, κρίνεται σκόπιμο η εισήγηση της αρχής διενέργειας του περιβαλλοντικού ελέγχου να λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία που τυχόν περιγράφονται για το θέμα των προτεινόμενων μέτρων και χρόνου συμμόρφωσης στο απολογητικό υπόμνημα του φορέα του ελεγχόμενου έργου ή δραστηριότητας που υποβάλλεται μετά την κλήση σε απολογία, τα οποία θα πρέπει να κοινοποιούνται μαζί με την εισήγηση στις Γενικές Διευθύνσεις του ΥΠΕΝ.
      Για την έκδοση της κοινής απόφασης των προϊσταμένων των δύο Γενικών Διευθύνσεων θα πρέπει να αποστέλλεται από την αρμόδια αρχή διενέργειας του περιβαλλοντικού ελέγχου στις δύο Γενικές Διευθύνσεις του ΥΠΕΝ η προαναφερόμενη εισήγηση με συνημμένο σχέδιο Απόφασης για την «έγκριση του ειδικού προγράμματος παρακολούθησης και ελέγχου της προόδου συμμόρφωσης». Στο σχέδιο απόφασης θα περιλαμβάνεται το ειδικό πρόγραμμα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του και να τίθενται, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, και τυχόν συμπληρωματικοί της Α.Ε.Π.Ο. όροι και προϋποθέσεις για την εφαρμογή του προγράμματος. Συνημμένα, στο Παράρτημα Ι της εγκυκλίου περιλαμβάνεται ενδεικτικό υπόδειγμα του σχεδίου απόφασης.
      Για την έκδοση της απόφασης δύναται να ζητούνται περαιτέρω συμπληρωματικά στοιχεία ή διευκρινήσεις από το φορέα του έργου ή της δραστηριότητας ή και την αρχή διενέργειας του περιβαλλοντικού ελέγχου.
      Διευκρινίζεται τέλος ότι η εισήγηση της αρμόδιας αρχής διενέργειας του περιβαλλοντικού ελέγχου δεν είναι δεσμευτική της κοινής απόφασης των δύο Γενικών Διευθύνσεων του ΥΠΕΝ.
      Όσον αφορά της δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας συμμόρφωσης διευκρινίζονται τα εξής:
       Η παράταση του χρονικού διαστήματος συμμόρφωσης που έχει καθοριστεί με ΠΔΕ μπορεί να εξεταστεί από την αρχή που διενήργησε τον περιβαλλοντικό έλεγχο, μετά από αίτημα του φορέα του ελεγχόμενου έργου ή δραστηριότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της παρ. 6 του άρθρου 10 του Ν. 2690/1999 (Α΄ 45) δηλαδή α) σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας και β) όταν ο ενδιαφερόμενος επικαλείται τη συνδρομή γεγονότων που οδηγούν χωρίς τη δική του υπαιτιότητα σε καθυστερήσεις. Το αίτημα πρέπει να αφορά τις παραβάσεις για τις οποίες ζητείται η παράταση της προθεσμίας συμμόρφωσης που έχει τεθεί, να είναι τεκμηριωμένο, να προσδιορίζει το είδος των απαιτούμενων ενεργειών και το χρόνο που ζητείται για την ολοκλήρωση της συμμόρφωσης. Η αποδοχή του αιτήματος γίνεται με αποστολή εγγράφου προς τον φορέα του ελεγχόμενου έργου ή δραστηριότητας με το οποίο δηλώνεται η τροποποίηση του ΠΔΕ ως προς την προθεσμία συμμόρφωσης για συγκεκριμένες παραβάσεις και καθορίζεται η νέα προθεσμία. Το έγγραφο αυτό κοινοποιείται και όλους τους παραλήπτες της Οριστικής Έκθεσης Ελέγχου ή της Πράξης Βεβαίωσης Παράβασης στην οποία περιλαμβάνεται το ΠΔΕ. Η παράταση μπορεί να δοθεί μόνο για χρονικό διάστημα τέτοιο ώστε, η συνολική προθεσμία της συμμόρφωσης, από την ημερομηνία έναρξης του ΠΔΕ, δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος.  Ειδικά για τις περιπτώσεις περιβαλλοντικών ελέγχων έργων και δραστηριοτήτων που εντάσσονται στο Παράρτημα Ι της με αρ. 36060/1155/ Ε103/13.6.2013 Κ.Υ.Α όπου έχει καθοριστεί Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών με προθεσμία έως ένα (1) έτος ή έχει θεσπιστεί ειδικό πρόγραμμα τακτικής παρακολούθησης και ελέγχου της προόδου συμμόρφωσης της παρ. 15 του άρθρου 20 του Ν. 4014/2011 με προθεσμία μεγαλύτερη από ένα (1) έτος, ο φορέας του ελεγχόμενου έργου ή δραστηριότητας δύναται υποβάλλει σχετικό τεκμηριωμένο αίτημα παράτασης της προθεσμίας ώστε η συνολική προθεσμία συμμόρφωσης να υπερβεί το ένα (1) έτος. Στην περίπτωση αυτή ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφηκε ανωτέρω όσον αφορά τον εξαρχής καθορισμό ειδικού προγράμματος τακτικής παρακολούθησης. Το αίτημα υποβάλλεται στην υπηρεσία που διενήργησε τον περιβαλλοντικό έλεγχο, προκειμένου να ακολουθηθεί εισήγηση (θετική ή αρνητική) για την έκδοση της έκδοσης κοινής απόφασης Γενικών Διευθύνσεων Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έκδοση παράτασης με συνολικό χρόνο συμμόρφωσης, από την ημερομηνία έναρξης του ΠΔΕ ή του ειδικού προγράμματος παρακολούθησης, έως τρία (3 έτη). Η εισήγηση θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και εφόσον είναι θετική να περιλαμβάνει πρόταση ειδικού προγράμματος τακτικής παρακολούθησης και ελέγχου της προόδου της συμμόρφωσης, και αν κρίνεται σκόπιμο, πρόταση για συμπληρωματικούς της Α.Ε.Π.Ο. όρους και προϋποθέσεις. Η εισήγηση με συνημμένο σχέδιο απόφασης αποστέλλεται στις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις του ΥΠΕΝ για την λήψη της σχετικής απόφασης. Διευκρινίζεται ότι η εισήγηση της αρμόδιας αρχής διενέργειας του περιβαλλοντικού ελέγχου δεν είναι δεσμευτική της κοινής απόφασης των δύο Γενικών Διευθύνσεων του ΥΠΕΝ.  Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος της παράτασης θα πρέπει να υποβληθεί η προβλεπόμενη Δήλωση Συμμόρφωσης και να ακολουθηθεί η διαδικασία εξέτασής της (αποδοχή της ή επιβολή κυρώσεων). Κ. Ο υπολογισμός του προστίμου σύμφωνα με της παρ. 1α και 1β του άρθρου 21 του Ν. 4014/2011 και τις ενότητες (Η) και (ΣΤ) αντίστοιχα των παραρτημάτων των (3) και (4) σχετικών Υ.Α. καθορισμού του ΜΕΣ διαφοροποιείται ανάλογα με το αν ένα έργο ή μία δραστηριότητα είναι οικονομικού χαρακτήρα. Ενδεικτικά παραδείγματα μη οικονομικού χαρακτήρα έργων και δραστηριοτήτων για τους σκοπούς του υπολογισμού του ύψους του προστίμου, πέραν των αναφερόμενων στην ενότητα (ΣΤ) του παραρτήματος της (4) σχετικής Υ.Α. (τα δημόσια εκπαιδευτικά και νοσηλευτικά ιδρύματα, έργα χερσαίων και εναέριων μεταφορών της 1ης ομάδας του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 και οι λιμένες της 3ης ομάδας για τα οποία δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης), θεωρούνται τα εξής:
       Αντιπλημμυρικά έργα και έργα διευθέτησης ρεμάτων  Δημόσιες Αθλητικές Εγκαταστάσεις για τις οποίες δεν υπάρχει σύμβασης παραχώρησης  Νεκροταφεία, σωφρονιστικά καταστήματα και δομές στέγασης και φιλοξενίας που ανήκουν σε δημόσιους φορείς. Ενδεικτικές κατηγορίες οικονομικού χαρακτήρα έργων και δραστηριοτήτων που ασκούνται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα θεωρούνται:  τα εμπορευματικά κέντρα,  οι λιμενικές εγκαταστάσεις ιδιωτικές ή παραχωρημένες,  υδραυλικά έργα τα οποία εκμεταλλεύονται ιδιωτικοί φορείς (π.χ. υδροηλεκτρικά φράγματα),  βιομηχανικές, εμπορικές, κτηνοτροφικές, εξορυκτικές, τουριστικές εγκαταστάσεις και ιχθυοκαλλιέργειες,  έργα κτηριακού τομέα, αστικής ανάπτυξης, αναψυχής που ανήκουν σε ιδιώτες ή έχουν παραχωρηθεί με σύμβαση,  συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών για τη διαχείριση αποβλήτων που ανήκουν σε ΦοΣΔΑ, σε Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης ή άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις,  εγκαταστάσεις παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, καυσίμων και χημικών,  εγκαταστάσεις επεξεργασίας πόσιμου νερού που ανήκουν σε Δημοτικές Επιχειρήσεις και άλλες επιχειρήσεις,  χώροι συγκέντρωσης και διακίνησης παλαιών μετάλλων και ΟΤΚΖ, χώροι αποθήκευσης και διακίνησης οικοδομικών υλικών,  κεραίες κινητής τηλεφωνίας,  εμπορικές δραστηριότητες και δραστηριότητες εστίασης και μεταφορών. Λ. Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 3 της (4) σχετικής επικαιροποιημένης Υ.Α. καθορισμού του ΜΕΣ «…οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 4014/2011 έχουν τη δυνατότητα διενέργειας συμπληρωματικών αυτοψιών ή / και αίτησης συμπληρωματικών στοιχείων πριν τη σύνταξη της Οριστικής Έκθεσης Ελέγχου, για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με το ΠΔΕ, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.». Δεδομένου ότι η πρόβλεψη αυτή αφορά την επαλήθευση του Πλάνου Διορθωτικών Ενεργειών που καθορίζεται σε Οριστική Έκθεση Ελέγχου (ΟΕΕ) ή Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης (ΠΒΠ), διευκρινίζεται ότι η δυνατότητα διενέργειας συμπληρωματικών αυτοψιών ή / και αίτησης συμπληρωματικών στοιχείων αφορά την επαλήθευση ή μη της Δήλωσης Συμμόρφωσης (ΔΣ) έτσι ώστε, είτε η ΔΣ να γίνει αποδεκτή και να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, είτε να συνταχθεί ΠΒΠ (που επέχει θέση ΟΕΕ), είτε να περατωθεί ο τρέχων έλεγχος (εφόσον πρόκειται για περίπτωση δεύτερης κατά σειρά Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης κατά τις προβλέψεις της ενότητας Ε του παραρτήματος της Υ.Α.). Συμπληρωματικά σημειώνεται ότι αρμόδια για τον έλεγχο αρχή μπορεί αν κριθεί αναγκαίο μεταξύ της έκθεσης Προσωρινού Ελέγχου και της ΟΕΕ ή της ΠΒΠ να προχωρήσει σε συμπληρωματική αυτοψία και να ζητήσει στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή εφόσον διαπιστωθούν νέες παραβάσεις συντάσσεται, μετά από αυτοψία σχετική έκθεση και συμπληρωματική Προσωρινή Έκθεση Ελέγχου, η οποία κοινοποιείται στον ελεγχόμενο με κλήτευση για υποβολή συμπληρωματικής απολογίας κατά τις προβλέψεις του άρθρου της παρ. 11.γ του άρθρου 20 του Ν. 4014/2011. Στην περίπτωση αυτή η ΟΕΕ ή ΠΒΠ που συντάσσεται περιλαμβάνει το σύνολο των διαπιστώσεων του ελέγχου.
      Μ. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις των παρ. 5, 6, 10 και 10Α του άρθρου 66 του Ν. 4819/2021 (129 Α΄) «…επιβάλλεται πρόστιμο» για αυτές, το ύψος του οποίου καθορίζεται στις ανωτέρω διατάξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις για τη διαδικασία επιβολής και είσπραξης των προστίμων εφαρμόζεται το άρθρο 30 του Ν. 1650/1986. Σε συμμόρφωση με τα ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη την πρόβλεψη των παρ. 8 και 9 αντίστοιχα του άρθρου 3 των δύο Υ.Α καθορισμού του ΜΕΣ, διευκρινίζεται ότι όταν μετά από περιβαλλοντικό έλεγχο (αυτοψίας), Προσωρινή Έκθεση Ελέγχου και κλήτευση του ελεγχόμενου διαπιστώνονται οι παραβάσεις που αναφέρονται στις ανωτέρω διατάξεις επιβάλλεται απευθείας πρόστιμο. Για το λόγο αυτό στις εν λόγω περιπτώσεις συντάσσεται, κατ΄ εξαίρεση και ανεξάρτητα από την κατηγορία σοβαρότητας της παράβασης, Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης η οποία περιέχει για τις συγκεκριμένες παραβάσεις εισήγηση για επιβολή προστίμου, το ύψος του οποίου προσδιορίζεται από τις ανωτέρω διατάξεις και όχι σύμφωνα με τις ενότητες (Η) και (ΣΤ) αντίστοιχα των παραρτημάτων των (3) και (4) σχετικών Υ.Α. καθορισμού του ΜΕΣ. Ειδικά για την περίπτωση των παραβάσεων που αφορούν το ΗΜΑ λαμβάνονται υπόψη και η πρόβλεψη της παρ. 10Β του άρθρου 66 του Ν. 4819/2021. Διευκρινίζεται ότι αν στον περιβαλλοντικό έλεγχο διαπιστώνονται και άλλες παραβάσεις τότε για αυτές ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία. Δηλαδή, ανάλογα με τη κατηγορία σοβαρότητάς τους και το αν είναι πρώτη φορά που διαπιστώνονται στον τρέχοντα έλεγχο, είτε γίνεται εισήγηση για επιβολή προστίμου (για σημαντικής και πολύ σημαντικής σοβαρότητας παραβάσεις ή για χαμηλής και μέτριας σοβαρότητας μετά από ΠΔΕ) είτε μόνο βεβαιώνονται και εξετάζεται (και στις δύο περιπτώσεις) ο καθορισμός Πλάνου Διορθωτικών Ενεργειών.
      Η παρούσα εγκύκλιος αναρτάται στη Διαύγεια και στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ.
      Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο 
      Διευκρινήσεις σχετικά την εφαρμογή του Μοντέλου Ενεργειών Συμμόρφωσης (ΜΕΣ) στις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις.πδφ.pdf
    6. Νομοθεσία

      μηχανικάρα :-D

      Τη δυνατότητα διάθεσης προς πώληση κατοικιών, ακόμα κι αν δεν έχουν ταυτότητα κτιρίου, δηλαδή χωρίς να έχουν ολοκληρώσει την πολεοδομική τους τακτοποίηση, εισάγουν στην ημερήσια διάταξη στελέχη της αγοράς ακινήτων, ως μια λύση στο ζήτημα της αύξησης της προσφοράς νέων ακινήτων στην αγορά, προκειμένου έτσι να συγκρατηθούν και οι τιμές πώλησης, ή ενδεχομένως να υπάρξει και μια ήπια διόρθωση.
      "Χρειάζεται να δώσουμε πολεοδομική αμνηστία, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συναλλαγές, πολλές εκ των οποίων ακυρώνονται, ή καθυστερούν επί μήνες, λόγω της γραφειοκρατίας που συνοδεύει την κάθε πώληση. Αντί δηλαδή να λέμε στον πωλητή, βρες τα χαρτιά και τρέξε, να επιτρέπεται η άμεση πώληση του ακινήτου και στη συνέχεια ο αγοραστής να έχει στη διάθεση ένα διάστημα, π.χ. τριών ετών, ώστε να τακτοποιήσει πολεοδομικά το σπίτι του", αναφέρει ο κ. Ηλίας Παπαγεωργιάδης, επενδυτής και αναλυτής. Ο ίδιος κατέθεσε δημόσια την πρόταση αυτή στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε "Ελλάδα 2025. Επιχειρείν, Ακίνητα, Επενδύσεις", στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
      Πρόκειται για μια πρόταση που βρίσκει σύμφωνη και την ΠΟΜΙΔΑ. "Μέσα από αυτή την "Αμνηστία" δεν προτείνω να διαγράψουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά να επιτρέψουμε στον πωλητή να πουλήσει το ακίνητό του. Έτσι θα ανοίξει η αγορά και θα μπορέσουν χιλιάδες πωλητές να πουλήσουν ακίνητα που σήμερα δεν έχουν τον χρόνο και τα χρήματα να τακτοποιήσουν πολεοδομικά", τονίζει ο κ. Παπαγεωργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν σήμερα, είναι εγκλωβισμένα επί μήνες, ή ακόμα και χρόνια, δεκάδες χιλιάδες σπίτια που βρίσκονται στην κατοχή των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων, ακριβώς λόγω των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων που τα συνοδεύουν, η λύση της πολεοδομικής αμνηστίας θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο.
      Το ζήτημα αυτό έχουν θέσει επανειλημμένα και οι ίδιες οι τράπεζες, αλλά και τα funds, που θα ήθελαν να επιταχύνουν την διαδικασία των πωλήσεων των κατοικιών που έχουν ανακτήσει από τους πλειστηριασμούς (REOs), που υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 20.000 κατοικίες. Είναι εμφανές ότι για να ξεμπλοκάρουν τα σπίτια αυτά και να μπορέσουν να μεταβιβαστούν, απαιτείται η δημιουργία πολυάριθμων ομάδων ανθρώπων (μηχανικών κτλ.), που να εργάζονται για το ζήτημα αυτό επί μήνες. Αν όμως, αυτό το βάρος μεταφερθεί στον αγοραστή, με το αντίστοιχο οικονομικό κίνητρο φυσικά, τότε θα πρόκειται για μια διαδικασία, από την οποία θα βγουν όλοι κερδισμένοι.
      Όπως μάλιστα φαίνεται, στην κυβέρνηση υπάρχουν "φωνές" που είναι υπέρ μιας τέτοιας λύσης και δεν αποκλείεται να υπάρξουν άμεσες εξελίξεις, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων που θα ανακοινωθούν για το τραπεζικό σύστημα. Μιλώντας πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε σε "δάνεια που δεν δίνονται, υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, αλλά και ακίνητα που δεν έχουν εκποιήσει για να μειωθούν οι τιμές στην αγορά". Ειδικά ως προς το τελευταίο αυτό θέμα, στην αγορά ακινήτων, αλλά και στην τραπεζική αγορά, προσδοκούν σε μια ρύθμιση, που θα επιτρέψει την πώληση, έναντι κάποιας έκπτωσης, κατοικιών που έχουν ανακτηθεί από πλειστηριασμό και απαιτούν πολεοδομικές τακτοποιήσεις για να μεταβιβαστούν. Αν δινόταν αυτή η δυνατότητα, εκτιμάται ότι θα αυξανόταν άμεσα ο αριθμός των προς πώληση κατοικιών, που αποτελεί και το βασικό ζητούμενο για να αυξηθεί η προσφορά και να πιεστούν οι τιμές πώλησης.
      Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργιάδη, με την πρόταση αυτή, μπορούν οι αρμόδιοι να φέρουν μια ρεαλιστική ρύθμιση προς ψήφιση, ίσως εξαιρώντας κάποιες κατηγορίες ακινήτων, όπου τα προβλήματα είναι μη επιλύσιμα. "Σημασία έχει να προχωρήσουμε άμεσα στο να βγάλουμε στην αγορά τα ακίνητα που σήμερα παραμένουν εκτός, πριν εκραγεί το στεγαστικό πρόβλημα και πριν απαξιωθούν τα ίδια τα ακίνητα".
      Του Νίκου Ρουσάνογλου
       
    7. Νομοθεσία

      dimitris GM

      Αντισυνταγματικός κρίθηκε από της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός για τα ύψη των κτιρίων, ενώ η απόφαση αυτή του ανωτάτου δικαστηρίου που έχει τεράστιο αντίκτυπο στις επενδύσεις και στο χώρο της οικονομίας δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, εφόσον αποδεδειγμένα μέχρι και σήμερα έχει ξεκινήσει με οποιονδήποτε τρόπο η υλοποίηση των αδειών αυτών.
      Οι ανώτατοι δικαστές ολοκλήρωσαν τη διάσκεψη τους για την πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα του ΣτΕ και τήρησαν απαρέγκλιτα όσα από έδρας είχαν ειπωθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Μιχάλη Πικραμένο για την έκδοση της απόφασης που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την αγορά των ακινήτων ,τους επενδυτές ,του δήμους και τις αρμόδιες πολεοδομικές αρχές.
      Ο πρόεδρος του ΣτΕ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης του δικαστηρίου, σύμφωνα με το νόμο πριν ακόμα από τη δημοσίευση της απόφασης, που αναμένεται εντός του Ιανουαρίου του 2025, ενημέρωσε λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης για το Δία ταύτα της κρίσης των ανώτατων δικαστών αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
      Το κρίσιμο σημείο της απόφασης όμως ,πέραν της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων αφορά τον χρόνο της εφαρμογής της και το το μέλει γενέσθαι με τις οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί .
      Ως προς αυτό το κρίσιμο σημείο το ΣτΕ σύμφωνα και με την ανακοίνωση του προέδρου του , «σταθμίζοντας αφενός τις αρχές της ασφάλειας δικαίου, της προβλεψιμότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων και αφετέρου το δημόσιο συμφέρον, έκρινε ότι τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας πρέπει να μην καταλάβουν τις οικοδομικές άδειες, των οποίων η υλοποίηση (οικοδομικές εργασίες) έχει αποδεδειγμένα αρχίσει πριν από την παρούσα ανακοίνωση. Ο περιορισμός των αποτελεσμάτων της αντισυνταγματικότητας δεν καταλαμβάνει εκκρεμείς δίκες».
      Με τον τρόπο αυτό όπως επισημαίνουν νομικοί που έχουν καλή γνώση της υπόθεσης το ανώτατο δικαστήρια διαφυλάσσει το κύρος του και ταυτόχρονο και την οικονομία του κράτους.
      Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Δικαστηρίου μετά τη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας που είχε διεξαχθεί στις 12 Οκτωβρίου αναφέρονται τα εξής :
      Σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 8 του π.δ. 18/1989, όπως προστέθηκε με το άρθρο 25 του ν. 4786/2021
      Ανακοινώνει τα εξής:
      Στις 25.10., 27.11., 4.12. και 10.12.2024 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνήλθε σε διασκέψεις υποθέσεων σχετικών με την έκδοση οικοδομικών αδειών. Οι υποθέσεις αυτές, οι οποίες συζητήθηκαν κατά τη δικάσιμο της 11.10.2024, παραπέμφθηκαν στην Ολομέλεια, με τις αποφάσεις 293/2024, 662/2024, 310/2024 (επτ.) και 1186/2024 (επτ.) του Ε΄ Τμήματος του Δικαστηρίου, προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα συνταγματικότητας των διατάξεων των άρθρων 10, 15 παρ. 8, 19 παρ. 2, 25 και 11 παρ. 6 (περ. δ, ε και ιστ) του ν. 4067/2012, ως ισχύει (ΝΟΚ), κατ’ επίκληση των οποίων εξεδόθησαν οι προσβαλλόμενες οικοδομικές άδειες.
      Το Δικαστήριο έκρινε τα εξής:
      Ι. Το σύστημα των διατάξεων του ΝΟΚ (άρθρα 10, 15 παρ. 8, 19 παρ. 2 και 25), με το οποίο θεσπίζονται κίνητρα προσαύξησης των όρων δόμησης (συντελεστή δόμησης, ύψους) για την ανέγερση των κτηρίων, με αντιστάθμισμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου, αντίκειται στo άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος. Τούτο, όχι, κατ’ αρχήν, εξαιτίας του περιεχομένου τους, αλλά για τον λόγο ότι παρέχεται με τις διατάξεις αυτές, απ’ ευθείας στις υπηρεσίες δόμησης, η δυνατότητα να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, κατ’ απόκλιση, και μάλιστα ουσιώδη, από τους ισχύοντες κατά το πολεοδομικό καθεστώς κάθε περιοχής όρους δόμησης. Τα παρεχόμενα με τις διατάξεις αυτές κίνητρα πρέπει να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και να έχουν σταθμισθεί οι συνέπειές τους στο οικιστικό περιβάλλον κάθε περιοχής κατά το στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, κατόπιν ειδικής επιστημονικής μελέτης που να τεκμηριώνει τις περιεχόμενες στις διατάξεις αυτές ρυθμίσεις σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες και την εν γένει φυσιογνωμία κάθε οικισμού.
      ΙΙ. Περαιτέρω, το Δικαστήριο έκρινε ότι αντίκειται στο Σύνταγμα η μη προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης (δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 6 του ΝΟΚ), των εσωτερικών εξωστών (παταριών) και του χώρου κύριας χρήσης των 35 τ.μ. στο δώμα της οικοδομής, όπως και η εξομοίωση της πισίνας με φυτεμένη επιφάνεια (άρ. 19 παρ. 2 του ΝΟΚ). Αυτά μπορούν να κατασκευάζονται προσμετρώμενα στον συντελεστή δόμησης. Αντιθέτως, δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η μη προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης  των έρκερ και των κλιμακοστασίων.
      Κατόπιν τούτων, οι προσβαλλόμενες άδειες πρέπει να ακυρωθούν για τους παραπάνω λόγους.
      ΙΙΙ. Τέλος, το Δικαστήριο, σταθμίζοντας αφενός τις αρχές της ασφάλειας δικαίου, της προβλεψιμότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων και αφετέρου το δημόσιο συμφέρον, έκρινε ότι τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας πρέπει να μην καταλάβουν τις οικοδομικές άδειες, των οποίων η υλοποίηση (οικοδομικές εργασίες) έχει αποδεδειγμένα αρχίσει πριν από την παρούσα ανακοίνωση. Ο περιορισμός των αποτελεσμάτων της αντισυνταγματικότητας δεν καταλαμβάνει εκκρεμείς δίκες.
      Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται τον Ιανουάριο του ερχόμενου έτους.
      Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κατά της συνταγματικότητας άρθρων του ΝΟΚ  που προβλέπουν μεταξύ άλλων, προσαυξήσεις συντελεστή  δομήσεως λόγω υποτυπώδους μείωσης της κάλυψης και ανέγερσης κτιρίου ανώτερης ενεργειακής απόδοσης (μπόνους δόμησης), είχε ταχθεί και το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ,  όπου εξετάστηκαν τέσσερις υποθέσεις για οικοδομικές άδειες στο Δήμο Αλίμου, παραπέμποντας το θέμα για οριστική κρίση στην  Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
       
      https://www.in.gr/2024/12/11/greece/freno-tou-ste-ston-neo-oikodomiko-kanonismo-poies-adeies-epireazontai/
    8. Νομοθεσία

      Engineer

      Εγκύκλιο απέστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τις ΥΔΟΜ με θέμα: Σχετικά με την εφαρμογή της εγκυκλίου ΥΠΕΝ/ΓΔΠΟΛ/15047/84/14-3-2018.
      Η εγκύκλιος αναφέρει ότι: με αφορμή την (α) σχετική επιστολή του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ με την οποία διαπιστώνεται η μη τήρηση της (β) σχετικής εγκυκλίου στην οποία και σας παραπέμπουμε, επισημαίνουμε εκ νέου στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και προκειμένου να αποφεύγεται ταλαιπωρία μηχανικών και πολιτών ότι, η προαναφερόμενη εγκύκλιος οδηγία Γενικού Διευθυντή Πολεοδομίας του ΥΠΕΝ εξακολουθεί να ισχύει.
      Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο της πληρότητας αιτημάτων έκδοσης οικοδομικών αδειών, οι ΥΔΟΜ οφείλουν να ζητούν αποκλειστικά και περιοριστικά, μόνον τα στοιχεία εκείνα (δικαιολογητικά, σχέδια και εγκρίσεις υπηρεσιών, συλλογικών οργάνων ή φορέων) που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (νόμοι, π. δ/γματα, Υπουργικές Αποφάσεις) για την κατά περίπτωση περιοχή, ή την εκάστοτε Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Επικράτειας (για την ενημέρωση των ΥΔΟΜ χωρικής τους αρμοδιότητας) χρήση ειδικού κτιρίου. Κατά συνέπεια, για την έκδοση των οικοδομικών αδειών δεν ζητείται η προσκόμιση επιπρόσθετων στοιχείων (όπως αλληλογραφία, εγκρίσεις φορέων) και δεν λαμβάνονται υπόψη απόψεις ή εκτιμήσεις υπηρεσιών, οι οποίες αποκλίνουν του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.
      Αναφορικά με τα αιτήματα κατεδάφισης κτιρίων, βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου αρμοδιότητας ΥΠΕΝ (άρθρο 7 του ν.4495/17, Α΄ 167 και άρθρο 6 του ν.4067/12, Α΄79) απαιτείται η παροχή σύμφωνης γνώμης του οικείου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής μόνον εφόσον τα κτίρια προϋφίστανται του έτους 1955 ή είναι μεταγενέστερα της ημερομηνίας αυτής αλλά βρίσκονται σε παραδοσιακό οικισμό, παραδοσιακό τμήμα πόλης, ιστορικό τόπο, αρχαιολογικό χώρο και περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, ενώ σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αρμοδιότητας ΥΠΠΟ (άρθρο 6 παρ.10, άρθρο 10 παρ. 3, άρθρο 14 παρ. 2, άρθρο 17 του ν.4858/21, Α’ 220), απαιτείται έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας του μόνον για την κατεδάφιση ακινήτων που είναι προγενέστερα των εκάστοτε εκατό τελευταίων ετών, είναι πλησίον μνημείου, ή εμπίπτουν εντός αρχαιολογικού χώρου ή ιστορικού τόπου.
      Η Εγκύκλιος σχετικά με την εφαρμογή της εγκυκλίου ΥΠΕΝ/ΓΔΠΟΛ/15047/84/14-3-2018: https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΕΙ04653Π8-79Μ?inline=true
    9. Νομοθεσία

      Engineer

      Εγκρίθηκε τo αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) με την δημοσίευση στο ΦΕΚ 6412/Β'/22.11.2024 της υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/124219/1717 ΚΥΑ με θέμα: Έγκριση αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ).
      To αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) συνιστά ένα Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης για τα Επικίνδυνα Απόβλητα που παράγονται στη χώρα, το οποίο απαιτείται σύμφωνα με τα άρθρα 54 και 55 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), δεδομένου ότι τα απόβλητα αυτά, λόγω της ποιοτικής και ποσοτικής σύστασής τους, καθώς και των εξειδικευμένων εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τη διαχείρισή τους, χρήζουν ειδικότερης συνολικής αντιμετώπισης.
      Στόχος του σχεδιασμού είναι η μείωση τόσο της ποσότητας των παραγόμενων επικίνδυνων αποβλήτων όσο και της επικινδυνότητάς τους και η συνακόλουθη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, σε συμμόρφωση με τους σχετικούς όρους και προϋποθέσεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και με εφαρμογή των βέλτιστων
      διαθέσιμων τεχνικών, οι οποίες θα πρέπει πλέον να ενσωματώνουν ευθέως τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας.
      Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει όλες τις προβλέψεις του άρθρου 28 της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ, καλύπτοντας ταυτόχρονα όλες τις νέες υποχρεώσεις και όλα τα νέα στοιχεία που εισήχθησαν στο άρθρο αυτό μέσω της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851 του Ευρωπαϊκού
      Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ης Μαΐου 2018.
      Με τον παρόντα σχεδιασμό αναθεωρείται ο σχεδιασμός που είχε εγκριθεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση οικ.62952/5384/2016 (Β’ 4326) ο οποίος είχε χρονικό ορίζοντα το έτος 2020. 
      Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήετων ΕΣΔΕΑ ΚΥΑ-ΥΠΕΝΔΔΑ1242191717-13.11.2024-ΦΕΚ-6412-22.11.2024-τεύχος-Β.pdf
    10. Νομοθεσία

      dimitris GM

      Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο υλοποίησης του εμβληματικού Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παρουσίασε σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), τον Δήμο Μυκόνου και τον Ανάδοχο της Μελέτης, τα εναλλακτικά σενάρια και το προκρινόμενο για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) της Μυκόνου.
      Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε (11/11) στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυκόνου.
      Με τη μελέτη ΕΠΣ προτείνεται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης του Δήμου Μυκόνου, με κατευθύνσεις και ρυθμίσεις που αφορούν τόσο στον εξωαστικό χώρο όσο και στους οικισμούς του.
      Η οργάνωση του εξωαστικού χώρου αφορά κατά κύριο λόγο στη νήσο Μύκονο, δεδομένου ότι η Δήλος, η Ρηνεία , τα μικρότερα νησιά και οι βραχονησίδες του Δήμου ρυθμίζονται από την περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία και από τις προτάσεις ειδικών μελετών, που δεν επιτρέπουν τη δόμηση σε αυτά.
      Η μελέτη -κατόπιν εξέτασης του υφιστάμενου, πολεοδομικού καθεστώτος του Δήμου, του πληθυσμιακού, δημογραφικού, οικονομικού προφίλ των κατοίκων και των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων, του υφιστάμενου δομημένου περιβάλλοντος και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, των ζητημάτων εξυπηρέτησης πληθυσμού από υποδομές κοινής ωφέλειας και επάρκειας κοινόχρηστων χώρων, καθώς και ζητημάτων κλιματικής ανθεκτικότητας και λαμβάνοντας, ταυτόχρονα, υπόψη τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Περιφέρειας και των Υπουργείων- αναδεικνύει το προκρινόμενο σενάριο, σε σχέση με την οργάνωση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης. Θέματα που επηρεάζουν, άμεσα, την καθημερινότητα των πολιτών.
      Βασικές κατευθύνσεις του ΕΠΣ Μυκόνου
      Με την πρόταση του ΕΠΣ Μυκόνου επιδιώκεται η εύρεση της ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ανάγκης για τουριστική ανάπτυξη, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις του υπερκείμενου σχεδιασμού.
      Ειδικότερα, προτείνονται βασικές Ζώνες Προστασίας (ΠΕΠ): Δικτύου Natura 2000, καταφυγίου άγριας ζωής, νησιωτικών υγρότοπων, προστασίας ταμιευτήρων, προστασίας ρεμάτων/παραρεμάτιας βλάστησης, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, ανάγλυφου και τοπίου, διαφύλαξης αξιόλογων παραλιών και ακτών κολύμβησης.
      Αντίστοιχα, προτείνονται Ζώνες Ελέγχου Χρήσεων Γης (ΠΕΧ), για εγκαταστάσεις αποθήκευσης – μεταποίησης – διαχείρισης απορριμμάτων (με 2 υποζώνες), για τουρισμό και αναψυχή στις νότιες περιοχές της Μυκόνου, για ήπια τουριστική δραστηριότητα στη δυτική ακτή του νησιού, στη Χερσόνησο Διακόφτη και στην περιοχή ταμιευτήρα Μαραθίου, για Αγροτοκτηνοτροφία στην Άνω Μερά, όπως και για εξωαστική περιοχή στη Χώρα Μυκόνου.
      Κεντρική ιδέα της πρότασης αποτελεί ο καθορισμός μίας ενιαίας ζώνης τουρισμού – αναψυχής – παραθεριστικής κατοικίας στις νότιες περιοχές της Μυκόνου, ενώ όλο το υπόλοιπο τμήμα του νησιού θεωρείται, καταρχάς, ως περιοχή προστασίας και ήπιου ή/και εναλλακτικού τουρισμού.
      Επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων εντός των τουριστικών ζωνών θα είναι δυνατή μόνο μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, δηλαδή έργων ύδρευσης (αφαλατώσεις – δίκτυα), αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων, οδοποιίας, θέσεων στάθμευσης, καθώς και έργων δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πρόταση του ΕΠΣ έχουν ενσωματωθεί και τα συμπεράσματα της Έκθεσης Εκτίμησης Φέρουσας Ικανότητας.
      Τέλος, κατά την επεξεργασία των προτάσεων του ΕΠΣ, λήφθηκαν υπόψη πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για τη δόμηση σε νησιά, ώστε οι προτάσεις του ΕΠΣ να είναι συμβατές με τη νομολογία και να μπορούν να εγκριθούν σε λογικό χρονικό ορίζοντα.
      Από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου και για 5 ημέρες (ημερολογιακές) οι ενδιαφερόμενοι πολίτες / φορείς, θα μπορούν να παραθέτουν σχόλια / προτάσεις για το  ΕΠΣ της Μυκόνου στην Πλατφόρμα Συμμετοχής που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη διεύθυνση: https://polsxedia.ypen.gov.gr. Τονίζεται ότι η διαδικασία της διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΠΣ Μυκόνου και δεν θα πρέπει να συγχέεται με την παράθεση σχολίων στην προαναφερόμενη πλατφόρμα του ΥΠΕΝ με την οποία για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για τα προκρινόμενα σενάρια ανάπτυξης του πρώτου σταδίου εκπόνησης της μελέτης για την περιοχή τους.
      20241111_ΕΠΣ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟ
    11. Νομοθεσία

      Engineer

      Δημοσιεύθηκε η ΥΑ υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΓΧΣΑΠ/110210/47 στο ΦΕΚ με θέμα: Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/23.7.2018 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής, ελέγχου και έκδοσης των διοικητικών πράξεων του άρθρου 29 του ν. 4495/2017 και καθορισμός ηλεκτρονικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4495/2017» (Β’ 3136) σχετικά με την έκδοση Εγκρίσεων και Βεβαιώσεων φορέων μέσω του συστήματος «e-Άδειες».
      Άρθρο 1
      Έκδοση Εγκρίσεων και Βεβαιώσεων φορέων μέσω του συστήματος «e-Άδειες»
      Προστίθεται το άρθρο 20Β στην υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/23.7.2018 (Β’ 3136) απόφαση ως εξής:
      «Άρθρο 20Β
      Διαδικασία Εγκρίσεων και Βεβαιώσεων φορέων του άρθρου 215 του ν. 4782/2021 Η διαδικασία υποβολής και έκδοσης Εγκρίσεων και Βεβαιώσεων τρίτων φορέων που υπάγονται στην περ. β της παρ. 2 του άρθρου 215 του ν. 4782/2021 γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «e-Άδειες» με τους όρους της παρούσας απόφασης. Για την έκδοση των ανωτέρω Εγκρίσεων και Βεβαιώσεων εξουσιοδοτημένος διαχειριστής υποβάλλει αίτηση προς τον αρμόδιο Φορέα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.».
      Άρθρο 2
      Έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος
      Με πράξεις του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας διαπιστώνεται η σταδιακή προσαρμογή της λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος «e-Άδειες» στις διατάξεις της παρούσας.
      Άρθρο 3
      Τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 20 της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/23.7.2018 (Β’ 3136) υπουργικής απόφασης
      Τροποποιείται η παρ. 4 του άρθρου 20 της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/23.7.2018 (Β’ 3136) υπουργικής απόφασης με την προσθήκη του Πληροφοριακού Συστήματος e-Άδειες ως αποδέκτη αιτήσεων και έχει ως εξής:
      «4. Για την άσκηση των ανωτέρω υποχρεώσεων ο πάροχος του πληροφοριακού συστήματος δικαιούται την είσπραξη ποσοστού ανταπόδοσης σύμφωνα με τα εξής:
      Για την υποβολή αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα e-Άδειες της παρούσας υπουργικής απόφασης, το ποσοστό ανταπόδοσης ορίζεται σε 20 € ανά υποβαλλόμενη αίτηση.
      Σε περίπτωση ανέγερσης η προσθήκης κατ’ επέκταση η καθ’ ύψος νέων κατασκευών, αναθεώρησης ως προς
      την ανέγερση η προσθήκη κατ’ επέκταση η καθ’ ύψος νέων κατασκευών, το ανταποδοτικό τέλος για την υποβολή της αίτησης ορίζεται ως εξής:
      - Για άδειες μέχρι 100 τ.μ. με αποκλειστική χρήση κατοικίας 50 € και 60 € για τις λοιπές χρήσεις.
      - Για άδειες άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 1000 τ.μ. με αποκλειστική χρήση κατοικίας 100 € και 150 € για τις λοιπές χρήσεις.
      • Για άδειες άνω των 1000 τ.μ. και μέχρι 5000 τ.μ. με αποκλειστική χρήση κατοικίας 250 € και 350 € για τις λοιπές χρήσεις.
      • Για άδειες άνω των 5000 τ.μ με αποκλειστική χρήση κατοικίας 400 € και 500 € για τις λοιπές χρήσεις.
      Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα και αφορούν Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας, Άδεια Κατεδάφισης και Έκδοση Οικοδομικής άδειας για αποκατάσταση ζημιών μετά από φυσικές καταστροφές προβλέπεται έκπτωση 50% επί του ανταποδοτικού τέλους.».
      Απόφαση-Υπ.-Περιβάλλοντος-και-Ενέργειας-ΥΠΕΝΓΓΧΣΑΠ11021047-11.09.2024-ΦΕΚ-5980-29.10.2024-τεύχος-Β.pdf
    12. Νομοθεσία

      dimitris GM

      Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης εξέδωσε διευκρινίσεις που αφορούν στα αρμόδια όργανα για την εφαρμογή των παρ.1 και 2 του άρθρου 117 του ν.4495/17 “Αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις σε διατηρητέο κτίριο”.
      Αναλυτικά, στο έγγραφο αναφέρονται τα ακόλουθα:
      ΘΕΜΑ: Αρμόδια όργανα για την εφαρμογή των παρ.1 και 2 του άρθρου 117 του ν.4495/17 (Α΄ 167) όπως ισχύει.
      Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με το αρμόδιο όργανο για την εξέταση υπαγωγών αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων σε διατηρητέα κτίρια, χωρικής αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του ν. 4495/2017 και λαμβάνοντας υπόψη:
      το άρθρο 117 παρ.1 του ν.4495/17, όπως ισχύει, σύμφωνα με το οποίο «Για την υπαγωγή, εκτός από τα δικαιολογητικά του άρθρου 99, απαιτείται και υποβολή αίτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΠΕΣΑ), …», το τελευταίο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 125 του ως άνω νόμου στο οποίο ορίζεται ότι «Μέχρι τη συγκρότηση και έναρξη λειτουργίας των Περιφερειακών Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (ΠΕ.Σ.Α.) της παραγράφου 1 του άρθρου 12, τα αρμόδια κατά περίπτωση Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΚΕ.Σ.Α., ΚΕ.Σ.Α.ΜΑ.Θ.) του άρθρου 13, μετά από εισήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, επιλαμβάνονται της διαδικασίας των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 117», το άρθρο 13 ν.4495/17 όπου ρυθμίζεται ότι «1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνιστάται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕ.Σ.Α.). Με όμοια απόφαση γίνεται και η συγκρότηση αυτού. 2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνιστάται στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αιγαίου (ΚΕ.Σ.Α.Α.). Με όμοια απόφαση γίνεται και η συγκρότηση αυτού. 3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών συνιστάται στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης) Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Μακεδονίας Θράκης (ΚΕ.Σ.Α.ΜΑ.Θ.).», το άρθρο 6 της υπ’ αριθμ. «ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/43729/460/11.5.2020 Απόφασης «Καθορισμός οργάνων που ασκούν μεταβατικά τις αρμοδιότητες, των Επιτροπών Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων, των Περιφερειακών Επιτροπών Προσβασιμότητας, των ΠΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α., των Επιτροπών των παρ. 3 και 9.α του άρθρου 116 και της Επιτροπής της παρ. 10 του άρθρου 117 του ν. 4495/2017.» (B’ 1940) σύμφωνα με το οποίο «Μέχρι τη συγκρότηση της Επιτροπής της παραγράφου 10 του άρθρου 117 του ν. 4495/2017, όπως ισχύει, τις αρμοδιότητες που αποδίδονται σε αυτήν, ασκεί το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕ.Σ.Α., ΚΕ.Σ.Α.ΜΑ.Θ ή ΚΕ.Σ.Α.Α.) του άρθρου 13 του ν. 4495/2017.», προκύπτει ότι μέχρι τη συγκρότηση και έναρξη λειτουργίας των Περιφερειακών Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (ΠΕ.Σ.Α.) της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν. 4495/2017, τα αρμόδια Συμβούλια που επιλαμβάνονται της διαδικασίας των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 117 του ίδιου νόμου, είναι τα Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής του άρθρου 13 του νόμου (ΚΕ.Σ.Α., ΚΕ.Σ.Α.Α., ΚΕ.Σ.Α.ΜΑ.Θ.) τα οποία ασκούν τις αρμοδιότητές τους βάσει της χωρικής αρμοδιότητας των Υπουργείων στα οποία υπάγονται.
      Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού
      και Αστικού Περιβάλλοντος
      Ευθύμιος Μπακογιάννης
      Υπενθυμίζουμε πως στις παραγράφους 1 & 2 του άρθρου 117 του ν.4495/2017 σημειώνονται τα εξής:
      Άρθρο 117
      Αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις σε διατηρητέο κτίριο
      1. Για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων που βρίσκονται μέσα στον όγκο των διατηρητέων κτιρίων ή προσθήκες καθ’ ύψος ή κατ’ επέκταση σε ποσοστό που αθροιστικά δεν υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) της συνολικής δόμησης εντός του ακινήτου, καθώς και αυθαιρέτων μεμονωμένων κτισμάτων εντός του ακινήτου στο οποίο υφίσταται διατηρητέο κτίριο σε απόσταση από αυτό μεγαλύτερη του Δ.
      Για την υπαγωγή, εκτός από τα δικαιολογητικά του άρθρου 99, απαιτείται και υποβολή αίτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΠΕΣΑ), με συνημμένα τα εξής δικαιολογητικά:
      αα) φωτογραφία για το κτίριο, τοπογραφικό διάγραμμα, εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων,
      ββ) πλήρη σχέδια αποτύπωσης του κτιρίου,
      γγ) τεχνική έκθεση μηχανικού, στην οποία περιλαμβάνονται και όλα τα ιστορικά στοιχεία του κτιρίου,
      δδ) υπεύθυνη δήλωση, ότι δεν υπάρχει χαρακτηρισμός του κτιρίου από άλλο φορέα,
      εε) δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, από τα οποία αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής και ο χρόνος εγκατάστασης της χρήσης. Ειδικά για τις περιπτώσεις αλλαγής χρήσης, μπορεί να προσκομίζονται ιδιωτικά έγγραφα βεβαίας χρονολογίας, κατά την έννοια του άρθρου 446 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,
      στστ) μελέτη στατικής επάρκειας ή υποβολή τεχνικής έκθεσης, εφόσον απαιτείται, σύμφωνα με το άρθρο 99,
      ζζ) τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού για τον έλεγχο των λοιπών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, εφόσον υπάρχουν.
      2. Μετά τον έλεγχο των ανωτέρω δικαιολογητικών και τη διαπίστωση του δικαιώματος υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος, το συμβούλιο δέχεται ή απορρίπτει την αίτηση με βάση τις μεταβολές στην αρχιτεκτονική και μορφολογική τυπολογία του διατηρητέου κτιρίου, καθώς και την αισθητική ένταξη της αυθαίρετης κατασκευής ως προς το σύνολο του κτιρίου ή και του περιβάλλοντoς του χώρου.
      Το συμβούλιο μπορεί να επιβάλει την εκτέλεση εργασιών προσαρμογής του αυθαίρετου κτίσματος, σύμφωνα με την εξέταση των στοιχείων που προσκομίζονται, και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να προβεί σε αυτοψία, προκειμένου να εκτιμήσει το μέγεθος και την έκταση των απαιτούμενων εργασιών προσαρμογής.
      Οι εργασίες προσαρμογής εκτελούνται μετά την κοινοποίηση της απόφασης του συλλογικού οργάνου στον ιδιοκτήτη και την έκδοση σχετικής άδειας, εφόσον απαιτείται. Αν απαιτείται έκδοση σχετικής άδειας, αυτή εκδίδεται χωρίς να προηγηθεί η καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου. Οι εργασίες προσαρμογής πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα έξι (6) μηνών και η ορθή εκτέλεση των εργασιών πιστοποιείται από το Tοπικό Παρατηρητήριο.
      Μετά τη διαπίστωση της εκτέλεσης των εργασιών προσαρμογής, το ΠΕΣΑ επιτρέπει την οριστική υπαγωγή των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων στις ρυθμίσεις του παρόντος.
       
    13. Νομοθεσία

      Engineer

      Με την ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/103448/7298 υπουργική απόφαση για έργα Μεμονωμένων Σταθμών Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Μπαταρίες) κατηγορίας Β που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ 5628/Β'/10.10.2024 καθορίζονται οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) που προβλέπονται στο άρθρο 8 του ν. 4014/2011 για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες.
      Η ΥΑ προβλέπει:
      Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) που προβλέπονται στο άρθρο 8 του ν. 4014/2011 για τα έργα του είδους «Μεμονωμένοι Σταθμοί Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Μπαταρίες)» που σύμφωνα με την εκάστοτε απόφαση κατάταξης του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 έχουν καταταγεί στην κατηγορία Β.
      Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, καθώς και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των περιουσιών, με τον προσδιορισμό όλων των αναγκαίων μέτρων και περιορισμών που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την κατασκευή, λειτουργία και παύση λειτουργίας των έργων της παρ. 1.

      Αρμόδια Υπηρεσία
      Η υπαγωγή σε ΠΠΔ έργου του άρθρου 1 πραγματοποιείται από την αρμόδια για το περιβάλλον Υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας, πριν τη διατύπωση από τον αρμόδιο διαχειριστή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.
      Για αυτοτελή έργα του άρθρου 1, ο φορέας έργου ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν μελετητής, υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 2, συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, το περιεχόμενο της οποίας ορίζεται στο Παράρτημα Α. Η δήλωση υπαγωγής συνοδεύεται από τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που καθορίζονται στο άρθρο 4.
      Εάν έργο του άρθρου 1 συνδυάζεται με έργο ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κατηγορίας Β, τότε:
      α) Εάν το έργο ηλεκτροπαραγωγής με χρήση ΑΠΕ κατηγορίας Β έχει ήδη υπαχθεί σε ΠΠΔ και το έργο του άρθρου 1 εγκαθίσταται εντός του γηπέδου του έργου ΑΠΕ από τον ίδιο φορέα, τότε στο έργο του άρθρου 1 εφαρμόζονται αυτοδικαίως οι ΠΠΔ του Παραρτήματος Β της παρούσας απόφασης, με μόνη υποχρέωση του φορέα έργου να υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 2 τη δήλωση υπαγωγής του Παραρτήματος Α, συμπληρωμένη μόνο ως προς τα πεδία που αφορούν το έργο ηλεκτροχημικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και συνοδευόμενη, πρώτον από το δικαιολογητικό υπ’ αρ. 1 του άρθρου 4 (συνοπτική τεχνική έκθεση) μόνο και, δεύτερον, από υπεύθυνη δήλωση περί συνδρομής των προϋποθέσεων της παρούσας υποπαραγράφου
      β) Εάν το έργο ηλεκτροπαραγωγής με χρήση ΑΠΕ κατηγορίας Β έχει ήδη υπαχθεί σε ΠΠΔ και το έργο του άρθρου 1 εγκαθίσταται εκτός του γηπέδου του έργου ΑΠΕ, τότε υποβάλλεται ως συμπληρωματική, στην αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 2, η δήλωση υπαγωγής Μεμονωμένου Σταθμού Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Μπαταρία) σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.
      γ) Για έργο ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κατηγορίας Β που δεν έχει υπαχθεί σε ΠΠΔ και συνδυάζεται με έργο του άρθρου 1, η δήλωση υπαγωγής υποβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. 3791/2013 (Β΄ 104) υπουργικής απόφασης στην αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 2, αλλά συνυποβάλλονται επιπρόσθετα η δήλωση υπαγωγής του Παραρτήματος Α και τα Δικαιολογητικά Τεκμηρίωσης του Άρθρου 4. Η απόφαση Υπαγωγής σε ΠΠΔ εκδίδεται από την ως άνω Υπηρεσία και συνδυάζει τις ΠΠΔ του έργου ηλεκτροπαραγωγής και τις ΠΠΔ του Παραρτήματος Β. 3. Μετά την εξέταση των υποβληθέντων στοιχείων και εφόσον δεν συντρέχουν οι λόγοι της παρ. 8, πραγματοποιείται η υπαγωγή του έργου σε ΠΠΔ από την αρμόδια υπηρεσία.
      ΥΠΕΝ-ΔΙΠΑ-103448-7298 ΠΠΔ για έργα Μεμονωμένων Σταθμών Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Μπαταρίες) 20240205628.pdf
    14. Νομοθεσία

      Engineer

      Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΦΠΥ/103755/2994/26.09.2024 (ΦΕΚ 5438/27.09.2024 τεύχος Β') με θέμα: Καθορισμός γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, μέτρα βελτίωσης αυτών. Διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του.
      Η απόφαση προβλέπει:
      Άρθρο 1
      Σκοπός
      Σκοπός της παρούσας είναι ο καθορισμός για τις υπηρεσίες ύδατος:
      α) Των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης,
      β) μέτρων βελτίωσης των υπηρεσιών αυτών,
      γ) των διαδικασιών και της μεθόδου ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών αυτών, στις διάφορες χρήσεις, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 3199/2003 (Α’ 280) και το π.δ. 51/2007 (Α’ 54) καθώς και το οικείο εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμού (ΣΔΛΑΠ).
      Άρθρο 2
      Πεδίο εφαρμογής
      1.Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται στις υπηρεσίες ύδατος της παρ. κθ του άρθρου 2 του ν. 3199/2003, για τις χρήσεις που ορίζονται στο Παράρτημα Ι της υπ’ αρ. 146896/2014 (Β’ 2878) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως ισχύει, εκτός των περ. 2.3, 4, και 5.3 αυτής. Οι υπηρεσίες αυτές δύνανται να παρέχονται μέσω οργανωμένων συλλογικών δικτύων παροχής υπηρεσιών ύδατος, καθώς και μέσω μεμονωμένων υδρογεωτρήσεων που δεν ανήκουν σε οργανωμένα συλλογικά δίκτυα.
      2.Η παρούσα απόφαση δεν εφαρμόζεται στις απολήψεις ύδατος από πηγάδια/φρέατα, εκτός των απολήψεων από γεωτρήσεις.
      3.Η τιμή ακατέργαστου ύδατος, που προσδιορίζεται στη σύμβαση της παρ. 2 του άρθρου εκατοστού δέκατου τέταρτου του ν. 4812/2021 (Α’110) μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Ν.Π.Δ.Δ. «Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ» και της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., εφαρμόζεται και για τις περιπτώσεις διάθεσης ακατέργαστου ύδατος από την Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) κατά μήκος του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της μείζονος περιοχής Πρωτευούσης. Το εκάστοτε ισχύον τιμολόγιο για τη διάθεση ακατέργαστου ύδατος από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. για βιομηχανική - επαγγελματική χρήση ισχύει αναλογικά και για τις περιπτώσεις διάθεσης ακατέργαστου ύδατος από την Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ προς ιδιώτες ή άλλους χρήστες, κατά μήκος του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) εκτός της περιοχής αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π., κατά τα οριζόμενα στη σύμβαση της παρ. 2 του άρθρου εκατοστού δέκατου τέταρτου του ν. 4812/2021 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Ν.Π.Δ.Δ. «Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ» και της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε..
      4.Η τιμή ακατέργαστου ύδατος, που προσδιορίζεται στη σύμβαση της παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 2937/2001 (Α’ 169) μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Ν.Π.Δ.Δ. «Εταιρεία Παγίων Ε.Υ.Α.Θ.» και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., εφαρμόζεται και για τις περιπτώσεις διάθεσης ακατέργαστου ύδατος από την Εταιρεία Παγίων Ε.Υ.Α.Θ. προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.). Το εκάστοτε ισχύον τιμολόγιο για τη διάθεση ακατέργαστου ύδατος από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. για βιομηχανική - επαγγελματική χρήση ισχύει αναλογικά και για τις περιπτώσεις διάθεσης ακατέργαστου ύδατος από την Εταιρεία Παγίων Ε.Υ.Α.Θ. προς ιδιώτες ή άλλους χρήστες, κατά τα οριζόμενα στη σύμβαση της παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 2937/2001 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Ν.Π.Δ.Δ. «Εταιρεία Παγίων Ε.Υ.Α.Θ.» και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε..
      5.Τα λοιπά άρθρα της παρούσας απόφασης δεν εφαρμόζονται στην τιμολόγηση και κοστολόγηση του ακατέργαστου ύδατος των παρ. 3 και 4 του παρόντος.
      Άρθρο 3
      Ορισμοί
      Για την εφαρμογή της παρούσας ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 2 του ν. 3199/2003 (Α’ 280), των άρθρων 2 και 12 του π.δ. 51/2007 (Α’ 54), της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 5037/2023 (Α’78) καθώς και οι ακόλουθοι ορισμοί:
      1.«Χρηματοοικονομικό κόστος παρόχου υπηρεσιών ύδατος» ή «Χρηματοοικονομικό κόστος»: είναι το κόστος που προκύπτει για κάθε πάροχο υπηρεσιών ύδατος αποκλειστικά από την δραστηριότητα παροχής των υπηρεσιών αυτών. Αντανακλά την χρηματοοικονομική αποτίμηση του κόστους για όλα τα έργα, τις υποδομές και τις διαδικασίες, τα οποία είναι απαραίτητα για την παροχή των υπηρεσιών ύδατος για τις χρήσεις που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 2. Στο χρηματοοικονομικό κόστος περιλαμβάνονται οι δαπάνες που είναι αναγκαίες για την παροχή των υπηρεσιών ύδατος, τη λειτουργία και τη συντήρηση του παρόχου των υπηρεσιών αυτών (κεφαλαιουχικές, λειτουργικές, συντήρησης και διοίκησης). Υπολογίζεται από τον κάθε πάροχο υπηρεσιών ύδατος και περιλαμβάνει το κεφαλαιουχικό κόστος, το κόστος λειτουργίας, στο οποίο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το κόστος συντήρησης και το κόστος διοίκησης του άρθρου 4.
      2.«Ανάκτηση χρηματοοικονομικού κόστους παρόχου υπηρεσιών ύδατος»: το ποσοστό των εσόδων του παρόχου υπηρεσιών ύδατος από την δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών ύδατος επί του χρηματοοικονομικού κόστους της παρ. 1 για την παροχή των υπηρεσιών αυτών.
      3.«Ανάκτηση περιβαλλοντικού κόστους και κόστους πόρου για κάθε χρήση»: Το ποσοστό του εισπρακτέου περιβαλλοντικού τέλους, το οποίο χρεώνεται στους τελικούς χρήστες των υπηρεσιών ύδατος διά των λογαριασμών που αποστέλλουν σε αυτούς οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος, επί του περιβαλλοντικού τέλους που έχει προσδιοριστεί για κάθε χρήση ύδατος σύμφωνα με τα άρθρα 5, 6 και 8.
      4.«Τελικός χρήστης υπηρεσιών ύδατος»: Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο παρέχονται ή αναμένονται να παρασχεθούν υπηρεσίες ύδατος αποκλειστικά για δική του χρήση.
      5.«Ενδιάμεσος πάροχος υπηρεσιών ύδατος»: Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο παρέχονται ή αναμένονται να παρασχεθούν υπηρεσίες ύδατος με σκοπό την παροχή αυτών σε άλλους παρόχους ή σε τελικούς χρήστες
      6.Ρυθμιστική Περίοδος (ΡΠ): η πενταετής περίοδος για την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος υποχρεούνται να καθορίσουν τα τιμολόγιά τους σύμφωνα με την παρούσα.
      ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
      ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΔΑΤΟΣ
      Άρθρο 4
      Γενικοί κανόνες προσδιορισμού χρηματοοικονομικού κόστους
      1.Ο προσδιορισμός του χρηματοοικονομικού κόστους της παρ. 1 του άρθρου 3 διενεργείται για τις υπηρεσίες ύδατος που υπάγονται στο άρθρο 2, εξαιρουμένων των ιδιωτικών γεωτρήσεων.
      2.Στον υπολογισμό του χρηματοοικονομικού κόστους λαμβάνονται υπόψη οι εξής συνιστώσες κόστους:
      α) Κεφαλαιουχικό κόστος, για τον υπολογισμό του οποίου λαμβάνονται υπόψη:
      αα) το αναλισκόμενο πάγιο κεφάλαιο στη διαδικασία παροχής των υπηρεσιών ύδατος.
      αβ) το κόστος τόκων των δανειακών κεφαλαίων.
      αγ) εύλογη απόδοση επί των απασχολούμενων κεφαλαίων στην διαδικασία παροχής των υπηρεσιών ύδατος, (βλ. Παράρτημα Ι).
      β) Λειτουργικό κόστος, το οποίο περιλαμβάνει τις εύλογες και αποδοτικές δαπάνες που είναι αναγκαίες προκειμένου ο πάροχος υπηρεσιών ύδατος να παρέχει τις υπηρεσίες με τρόπο ασφαλή σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα ποιότητας όπως αυτά πιστοποιούνται από το προβλεπόμενο πρόγραμμα παρακολούθησης, επαρκή, αποδοτικό και αξιόπιστο. Στο Λειτουργικό Κόστος περιλαμβάνεται το Κόστος Διοίκησης, το Κόστος Λειτουργίας και το κόστος συντήρησης (βλ. Παράρτημα Ι).
      3.Για τον υπολογισμό του Χρηματοοικονομικού Κόστους ακολουθείται η μεθοδολογία που περιγράφεται στο Παράρτημα Ι.
      Άρθρο 5
      Γενικοί κανόνες προσδιορισμού του Περιβαλλοντικού Κόστους ανά χρήση ύδατος
      1.Το Περιβαλλοντικό Κόστος προσδιορίζεται σε επίπεδο Λεκάνης Απορροής Ποταμού (Λ.Α.Π.) και προκύπτει από τον προσδιορισμό του κόστους των Συμπληρωματικών Μέτρων του Προγράμματος Μέτρων του εκάστοτε ισχύοντος Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, (Σ.Δ.Λ.Α.Π) σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της παρ. 5 του άρθρου 12 του π.δ. 51/2007 (Α’ 54), οι οποίες αφορούν στην επίτευξη της καλής κατάστασης των υδατικών σωμάτων (Υ.Σ.).
      2.Το Περιβαλλοντικό Κόστος προκύπτει όταν σε μία Λ.Α.Π. υφίσταται έστω και μια από τις ακόλουθες συνθήκες: (α) επιφανειακά Υδατικά Συστήματα (Υ.Σ.) με οικολογική κατάσταση κατώτερη της καλής, β) επιφανειακά Υ.Σ. με χημική κατάσταση κατώτερη της καλής, γ) επιφανειακά Υ.Σ. με οικολογική ή/και χημική κατάσταση άγνωστη, και δ) υπόγεια Υ.Σ. με κακή χημική κατάσταση που δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια.
      3.Για τον υπολογισμό του Περιβαλλοντικού Κόστους, ακολουθείται η μεθοδολογία που περιγράφεται στο Παράρτημα ΙΙ.
      4.Ο προσδιορισμός του Περιβαλλοντικού Κόστους εγκρίνεται με απόφαση του αρμοδίου Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση της οικείας Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση, ανάλογα με το βαθμό διαφοροποίησης του εκτιμώμενου κόστους των Συμπληρωματικών Μέτρων του Προγράμματος Μέτρων του εκάστοτε ισχύοντος Σ.Δ.Λ.Α.Π., σύμφωνα με την παρ. 2.
      4.1. Όταν μία Λ.Α.Π. εκτείνεται στα διοικητικά όρια περισσοτέρων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ο προσδιορισμός και η έγκριση του Περιβαλλοντικού Κόστους ασκείται από κοινού. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών ύδατος όπου η προμήθεια ύδατος γίνεται από Υδατικά Συστήματα μίας Λ.Α.Π., ενώ η χρήση του ύδατος καλύπτει ανάγκες Λ.Α.Π. άλλης Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
      Σε περίπτωση διαφωνίας η τελική απόφαση λαμβάνεται από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με κριτήριο την επίτευξη των στόχων της παρούσας αφού λάβει υπόψη τις θέσεις όλων των εμπλεκομένων.
      5.Οι αποφάσεις έγκρισης του Περιβαλλοντικού Κόστους κοινοποιούνται από τις οικείες Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στη Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.).
      Άρθρο 6
      Γενικοί κανόνες προσδιορισμού του Κόστους Πόρου ανά χρήση ύδατος
      1.Το Κόστος Πόρου εκτιμάται σε επίπεδο Λ.Α.Π. και προκύπτει από τον προσδιορισμό του κόστους των Συμπληρωματικών Μέτρων του Προγράμματος Μέτρων του εκάστοτε ισχύοντος Σ.Δ.Λ.Α.Π., σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της παρ. 5 του άρθρου 12 του π.δ. 51/2007 (Α’54), οι οποίες αφορούν στην εξοικονόμηση των υδατικών πόρων και στην ορθολογική διαχείρισή τους, μέσω της αναίρεσης πρακτικών υπεράντλησης υπόγειων Υ.Σ..
      2.Κόστος Πόρου προκύπτει όταν σε μία Λ.Α.Π. υφίσταται έστω και μια από τις ακόλουθες συνθήκες (α) υπόγεια Υ.Σ. με «Κακή» ποσοτική κατάσταση, (β) ελλιπής κάλυψη των αναγκών νερού των κύριων ανθρωπογενών χρήσεων.
      3.Για τον υπολογισμό του Κόστους Πόρου, ακολουθείται η μεθοδολογία που περιγράφεται στο Παράρτημα ΙΙΙ.
      4.Ο προσδιορισμός του Κόστους Πόρου εγκρίνεται με απόφαση του αρμόδιου Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση της οικείας Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση, ανάλογα με τον βαθμό διαφοροποίησης του εκτιμώμενου κόστους των Συμπλη- ρωματικών Μέτρων του Προγράμματος Μέτρων του εκάστοτε ισχύοντος Σ.Δ.Λ.Α.Π., σύμφωνα με την παρ. 2.
      4.1. Όταν μία Λ.Α.Π. εκτείνεται στα διοικητικά όρια περισσοτέρων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ο προσδιορισμός και η έγκριση του Κόστους Πόρου ασκείται από κοινού. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών ύδατος όπου η προμήθεια ύδατος γίνεται από Υδατικά Συστήματα μίας Λ.Α.Π., ενώ η χρήση του ύδατος καλύπτει ανάγκες Λ.Α.Π. άλλης Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
      Σε περίπτωση διαφωνίας η τελική απόφαση λαμβάνεται από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με κριτήριο την επίτευξη των στόχων της παρούσας αφού λάβει υπόψη τις θέσεις όλων των εμπλεκομένων.
      5.Οι αποφάσεις έγκρισης του Κόστους Πόρου κοινοποιούνται από τις οικείες Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στη Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ.
      Αναλυτικά όλη η ΚΥΑ εδώ:
       
    15. Νομοθεσία

      GTnews

      Εγκύκλιο για τη λειψυδρία και την ορθολογική διαχείριση των υδάτων εξέδωσε ο Άρειος Πάγος, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις της μείωσης των υδατικών πόρων είναι έντονες και πολλές περιοχές της  βρίσκονται σε ανησυχητική κατάσταση.
      Στην εγκύκλιο αναφέρεται η αλόγιστη χρήση υδάτων, στην οποία συμβάλλουν οι παράνομες γεωτρήσεις και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι δικαιούχοι.
      Την ίδια ώρα, επισημαίνεται ότι πρέπει να διώκεται και η αυθαίρετη επέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ΟΤΑ από ιδιώτες και συγκεκριμένα η κλοπή του νερού.
      Αναλυτικά η εγκύκλιος του Αρείου Πάγου
      Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ως αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής κρίσης σε παγκόσμια κλίμακα, είναι αυτό της μείωσης των υδατικών πόρων, σε αντίθεση με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές της επικράτειας, λόγω κυρίως, αλλά όχι και αποκλειστικά, του τουρισμού.
      Ήδη οι επιπτώσεις της μείωσης των υδατικών πόρων είναι έντονες και πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται ή αναμένεται να βρεθούν σε ανησυχητική κατάσταση, εξετάζεται δε η λήψη μέτρων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπισθούν στο άμεσο μέλλον φαινόμενα λειψυδρίας, ειδικά εάν οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις εξακολουθήσουν να βαίνουν μειούμενες.
      Το ως άνω πρόβλημα επιδεινώνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, από τη μη ορθολογική διαχείριση των υδάτων, η οποία μάλιστα πολλές φορές λαμβάνει τη μορφή της αλόγιστης χρήσης του ύδατος, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση.
      Σ’ αυτή την παρατηρούμενη αλόγιστη χρήση των υδάτων συμβάλλουν ουσιωδώς τόσο οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, ενώ ο αριθμός των παράνομων γεωτρήσεων είναι πολλαπλάσιος των νομίμων.
      Είναι αμφίβολο εξάλλου αν και πως διασφαλίζεται στις νόμιμες γεωτρήσεις ότι και ο καθορισμός της ποσότητας που λαμβάνει κάθε δικαιούχος καλύπτει σε κάθε περίπτωση τις πραγματικές του ανάγκες για το χώρο στον οποίο υπάρχει γεώτρηση και όχι αυτές που ο ίδιος δημιουργεί με ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία, εικονικές π.χ μισθώσεις γειτονικών ακινήτων ή στο πλαίσιο επαγγελματικής καλλιέργειας, πέραν του χώρου αυτού, στον οποίο υπάρχει η γεώτρηση. Την ίδια στιγμή ο υδροφόρος ορίζοντας γλυκού νερού πολλών περιοχών συνεχώς μειώνεται και ουσιαστικά κατστρέφεται, αφού κατακλύζεται από την εισροή σε αυτόν αλμυρού νερού.
      Για να μην μπορεί συνεπώς, έστω και καθ’ υπερβολή, να πει κανείς ότι “στη χώρα μας το νερό το πετάμε”, απαιτείται, εκτός από την αυτονόητη επαγρύπνηση των αρμοδίων αρχών με επίταση των ελέγχων σε κάθε κατεύθυνση, ήτοι των γεωτρήσεων βιομηχανιών, αγροτών, ξενοδοχείων και κάθε είδους άλλων επιχειρήσεων και η συνδρομή των Εισαγγελιών όλης της χώρας για τη διασφάλιση, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, της ορθολογικότερης, κατά το δυνατόν, διαχείρισης των υδατικών πόρων όλης της επικράτειας.
      Συγκεκριμένα, οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, συνιστούν, εκτός των άλλων και αξιόποινες πράξεις, αφού εμπίπτουν στο πεδίο του άρθρου 28 του ν. 1650/1986, για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως ισχύει, σε συνδυασμό με το ν. 4014/2011 «περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων κλπ» και την ΚΥΑ 146896/2014 (ΦΕΚ 2878/ Β’ /27.10.2014 «Κατηγορίες αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης των υδάτων. Διαδικασία και όροι έκδοσης των αδειών, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος τους και άλλες συναφείς διατάξεις»), όπως διορθώθηκε (Β’ 3142/21.11.2014), τροποποιήθηκε (Β’ 1435 / 10.7.2015, Β’ 69 / 22.1.2016, Β’ 814 /14.3.2017, Β7 1562/ 24.4.2020) και ισχύει.
      Εν όψει των ανωτέρω, θα πρέπει να παρέμβετε δυναμικά εφαρμόζοντας τον Νόμο με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών ελέγχου των παράνομων γεωτρήσεων (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και της ΕΛΑΣ-βλ. και σχετική εγκύκλιο ΑΠ οικ 102135/10.12.2015 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- Ειδική Γραμματεία Υδάτων- με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες των Δήμων και των Περιφερειών σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων των όρων των αδειών χρήσης ύδατος και των παραβάσεων των διατάξεων της ΚΥΑ 146896/2014»), από τις οποίες επιβάλλεται να ζητήσετε να σας αποστέλλουν, όταν διαπιστώνουν τις πιο πάνω παραβάσεις, τις εκθέσεις διαπίστωσης αυτών (βλ. άρθρο 12 της πιο πάνω ΚΥΑ), για την εκ μέρους σας αξιολόγησή τους και την άσκηση της ενδεδειγμένης κατά περίπτωση ποινικής δίωξης.
      Περαιτέρω, όπως είναι αυτονόητο, πρέπει να διώκεται και η αυθαίρετη επέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ΟΤΑ από ιδιώτες και συγκεκριμένα η κλοπή του νερού, η οποία έχει ως συνέπεια να το στερούνται οι νόμιμοι χρήστες του για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών τους, όπως ύδρευση και καθαριότητα, αλλά ενδεχομένως και τη βλάβη των δικτύων αυτών και εν γένει την παρεμπόδιση ή διατάραξη της παροχής στο κοινό νερού (άρθρα 372 παρ.1, 378 παρ.2, 293 ΠΚ κλπ ).
      Η κατά τα ως άνω εφαρμογή του Νόμου με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών εκτιμάται ως απολύτως αναγκαία στην κατεύθυνση της διασφάλισης, κατά το δυνατόν, της ορθολογικότερης διαχείρισης των υδάτων στην Ελληνική Επικράτεια.
    16. Νομοθεσία

      GTnews

      – Αρχείο 132ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 131ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 130ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 129ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 128ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 127ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 126ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 125ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 124ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 123ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 122ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 121ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων 
      – Αρχείο 120ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 119ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 118ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 117ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 116ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 115ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 114ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 113ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 112ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 111ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 110ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 109ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 108ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 107ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 106ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 105ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 104ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 103ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 102ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 101ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 100ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 99ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 98ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 97ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 96ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 95ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 94ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 93ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 92ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 91ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 90ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 89ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 88ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 87ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 86ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 85ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 84ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 83ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 82ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 81ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      (Προσοχή: έγινε διόρθωση στην αρχική απάντηση της Ε/Α με αριθμ. 1967)
      – Αρχείο 80ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 79ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 78ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 77ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      (Προσοχή: έγινε διόρθωση στην αρχική απάντηση της Ε/Α με αριθμ. 1885)
      – Αρχείο 76ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 75ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      (Προσοχή: έγινε διόρθωση στην αρχική απάντηση της Ε/Α με αριθμ. 1833)
      – Αρχείο 74ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 73ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 72ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 71ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 70ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 69ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 68ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 67ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 66ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 65ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 64ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      (Προσοχή: έγινε διόρθωση στην αρχική απάντηση της Ε/Α με αριθμ. 1550)
      – Αρχείο 63ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 62ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 61ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 60ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 59ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 58ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 57ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 56ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 55ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 54ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 53ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 52ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 51ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 50ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 49ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 48ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 47ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 46ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      (Προσοχή: εμπεριέχει ορθή επανάληψη της Ε/Α με αριθμ. 1181 της 45ης ομάδας)
      – Αρχείο 45ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      (Προσοχή: για την με αριθμ. 1181 Ε/Α έγινε ορθή επανάληψη στην 46η ομάδα)
      – Αρχείο 44ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 43ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 42ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 41ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 40ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 39ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 38ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 37ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 36ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 35ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 34ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 33ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 32ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 31ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 30ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 29ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 28ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 27ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 26ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 25ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 24ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 23ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 22ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 21ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 20ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 19ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 18ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 17ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 16ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 15ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 14ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 13ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 12ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 11ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 10ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 9ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 8ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 7ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 6ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 5ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 4ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 3ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 2ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 1ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
    17. Νομοθεσία

      Engineer

      Ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποψίλωση των δασών (EU 2023/1115 - EUDR) θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 30 Δεκεμβρίου 2024.
      Όλο και πιο αυστηρά μέτρα υιοθετούν οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση πιεστικών ζητημάτων, καθώς οι ανησυχίες για την περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή κλιμακώνονται.
      Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποψίλωση των δασών (EU 2023/1115 - EUDR), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 29 Ιουνίου 2023 και έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε βιομηχανίες που σχετίζονται με την ξυλεία. 

      Η αποψίλωση των δασών παραμένει μια από τις πιο πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, με τεράστιες εκτάσεις δασών να εξαφανίζονται κάθε χρόνο λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως η υλοτομία, η αγροτική επέκταση και η ανάπτυξη υποδομών. Το εν λόγω φαινόμενο όχι μόνο συμβάλλει σημαντικά στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά οδηγεί επίσης σε απώλεια βιοποικιλότητας, υποβάθμιση του εδάφους και διακοπή των κύκλων του νερού. Αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, η ΕΕ εισήγαγε τον EUDR.
      Ο κανονισμός, ο οποίος καλύπτει εμπορεύματα όπως τα βοοειδή, το κακάο, τον καφέ, το φοινικέλαιο, το καουτσούκ, τη σόγια και την ξυλεία, καθώς και προϊόντα που προέρχονται από αυτά τα προϊόντα, στοχεύει στη μείωση της συμβολής της Ευρώπης στην παγκόσμια αποψίλωση και υποβάθμιση των δασών. Οι κύριες υποχρεώσεις του EUDR θα ισχύουν για όλους τους καλυπτόμενους φορείς από τις 30 Δεκεμβρίου 2024 και για πολύ μικρές και μικρές οντότητες από τις 30 Ιουνίου 2025.
      Το νέο καθεστώς βάσει του κανονισμού EUDR, θέτει σημαντικές προκλήσεις για τις εταιρείες όσον αφορά το κόστος συμμόρφωσης δεδομένων των αυστηρών κυρώσεων και τις λειτουργικές προσαρμογές. Ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξαιρούνται επί του παρόντος από το πεδίο εφαρμογής του, μελλοντικές αξιολογήσεις ενδέχεται να επεκτείνουν την κάλυψη σε πρόσθετα προϊόντα και τομείς. 
      Στην περίπτωση των βιομηχανιών κατασκευών και ακίνητης περιουσίας, η ξυλεία αποτελεί μια από τις κυριότερες πρώτες ύλες, με τη μαζική ξυλεία να κερδίζει έδαφος, ακόμα και στην κατασκευή ψηλών κτιρίων και ολόκληρων περιοχών, παρά τις προκλήσεις που παρουσιάζονται κατά τη χρήση του. Ως αποτέλεσμα, ο νέος κανονισμός πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε όλα τα στάδια του σχεδιασμού και της κατασκευής. 
      Τι προβλέπει  ο νέος κανονισμός 
      Σύνθετος Έλεγχος της Εφοδιαστικής Αλυσίδας: ο κανονισμός απαιτεί ενδελεχή επανεξέταση των αλυσίδων εφοδιασμού, από την προμήθεια πρώτων υλών έως την παράδοση τελικών προϊόντων. Οι εταιρείες πρέπει να εντοπίζουν την προέλευση των πρώτων υλών και να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία, προσθέτοντας άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
      Νομικές προκλήσεις και συμμόρφωση: Οι εταιρείες πρέπει να περιηγηθούν σε περίπλοκα νομικά τοπία, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών περιβαλλοντικών νόμων και κανονισμών στις χώρες προμήθειας. 
      Ενσωμάτωση τεχνολογίας για την επίτευξη διαφάνειας: Η χρήση τεχνολογιών όπως το blockchain και το λογισμικό διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτά τα εργαλεία επιτρέπουν την παρακολούθηση υλικών σε πραγματικό χρόνο, την επαλήθευση της συμμόρφωσης και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αναφοράς.
      Δέουσα επιμέλεια και αξιολόγηση κινδύνου:  Οι εταιρείες πρέπει να αξιολογούν τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης σε διάφορα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού και να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου.
      Οικονομικοί κίνδυνοι και κίνδυνοι φήμης: Η μη συμμόρφωση με τον EUDR δεν επιφέρει μόνο οικονομικές κυρώσεις, αλλά και σημαντικούς κινδύνους για τη φήμη. Οι καταναλωτές και τα ενδιαφερόμενα μέρη απαιτούν ολοένα και περισσότερο διαφάνεια και ηθικές πρακτικές, επηρεάζοντας την εικόνα της επωνυμίας και το μερίδιο αγοράς.
    18. Νομοθεσία

      GTnews

      Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τον καθορισμό τέλους ανταπόδοσης για λογαριασμό του Παρόχου του Πληροφοριακού Συστήματος «e-Διέλευσις» δυνάμει του τρίτου εδαφίου της παρ. 18 του άρθρου 151 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).
      Με την απόφαση και σύμφωνα με το Παράρτημα Χ του ν. 4070/2012 (Α’ 82), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το άρθρο 151 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και την υπό στοιχεία οικ. 14813 ΕΞ 2024 (Β’ 2588) υπουργική απόφαση, καθορίζεται το εκάστοτε τέλος ανταπόδοσης για κάθε ηλεκτρονική υποβολή στο πληροφοριακό σύστημα «e-Διέλευσις» με σκοπό την έκδοση των σχετικών διοικητικών πράξεων, τα έντυπα που εξάγονται από το πληροφοριακό σύστημα, οι υπόχρεοι προς καταβολή, ο τρόπος καταβολής και απόδοσής του προς τον Πάροχο Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Π.Σ.), καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εν λόγω διαδικασία.
      Το τέλος ανταπόδοσης καθορίζεται ως εξής:
      α) Σε κάθε αίτηση για Χορήγηση Δικαιωμάτων Διέλευσης το τέλος ανταπόδοσης ορίζεται σε εκατό ευρώ (100 €).
      β) Σε κάθε αίτηση για Έγκριση Έργου Χαμηλής Όχλησης το τέλος ανταπόδοσης ορίζεται σε εβδομήντα ευρώ (70 €).
      γ) Σε κάθε άλλη αίτηση για αναθεώρηση/τροποποίηση το τέλος ανταπόδοσης ορίζεται σε είκοσι ευρώ (20 €).
      Υπόχρεοι στην καταβολή τέλους ανταπόδοσης για τη χρήση του συστήματος «e-Διέλευσις» είναι οι πάροχοι δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, οι οποίοι εγκαθιστούν ευκολίες επί, υπέρ ή υπό χώρων που ανήκουν στο δημόσιο, σε Ο.Τ.Α, ή είναι κοινόχρηστοι.
      Δείτε εδώ το ΦΕΚ
    19. Νομοθεσία

      GTnews

      Η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει άμεσα τα ακίνητα που δηλώνονται ως εκμισθούμενα καθώς και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και δηλώνονται 
      Έναν νέο ψηφιακό φάκελο με αναλυτικά στοιχεία για την ακίνητη περιουσία που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 7 εκατ. φορολογούμενοι δημιουργεί η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με Τα Νέα.
      Πρόκειται για το μητρώο ιδιοκτησίας και διαχείρισης ακινήτων, τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, που θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τα ακίνητα των φορολογούμενων από τα βασικά χαρακτηριστικά τους, όπως είδος ακινήτου, επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας έως και εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παρωχημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, το Μητρώο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, θα διασυνδεθεί με τα δεδομένα του Κτηματολογίου και θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους.
      Ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος για την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων θα περιλαμβάνει:
      Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, το οποίο έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και νομικών προσώπων. Τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα, τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια ακινήτων αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων, στο οποίο καταγράφονται τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από ενοίκια. Κτηματολόγιο
      Όπως αναφέρουν ακόμη τα Νέα, το Μητρώο θα διασυνδεθεί:
      Με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται και αυτές στα δικά τους έντυπα Ε1 και να μην χρειάζεται ουσιαστικά καμία πρόσθετη ενέργεια συμπλήρωσης στοιχείων τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους ενοικιαστές. Με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από τους ιδιώτες και από το Δημόσιο, αλλά και να αποκαλυφθούν και να αποτυπωθούν οι διαφορές και οι διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου επί αμφισβητούμενων εκτάσεων. Σημειώνεται πως το έργο της δημιουργίας του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων και της διασύνδεσής του με το Κτηματολόγιο υλοποιείται με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
    20. Νομοθεσία

      Engineer

      Την Απόφαση για την εκ νέου κατάταξη των έργων ηλεκτροπαραγωγής από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη στεριά στις κατηγορίες και υποκατηγορίες του ν. 4014/2011 υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
      Με την Απόφαση επανακαθορίζεται η κατάταξη των συγκεκριμένων έργων, η οποία είχε επιστρέψει σε ρυθμίσεις παλαιότερων ετών, μετά την απόφαση 1885/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικότερα, με τη νέα απόφαση, οι Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), με ισχύ μεγαλύτερη των 50MW, κατατάσσονται στην υποκατηγορία Α1, διότι τεκμηριώθηκε ότι πρέπει να εξετάζονται ως έργα με πολύ σημαντικές επιπτώσεις, με το όριο να μειώνεται στα 35MW εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000. 
      Αντίθετα, έργα με μία ανεμογεννήτρια ως 8MW ή με ισχύ ως 5MW ανεξαρτήτως αριθμού ανεμογεννητριών κατατάσσονται στην κατηγορία Β, διότι τεκμηριώθηκε ότι πρέπει να εξετάζονται ως έργα με μικρές μόνο και μη σημαντικές επιπτώσεις. Οι ενδιάμεσες περιπτώσεις κατατάσσονται στην υποκατηγορία Α2. 
      Κατ’ αναλογία, οι Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ), με ισχύ μεγαλύτερη των 50MW, κατατάσσονται στην υποκατηγορία Α1, ενώ αντίστοιχα όταν η ισχύς τέτοιων έργων είναι μεγαλύτερη του 1MW και έως 5MW κατατάσσονται στην κατηγορία Β με τα έργα ενδιάμεσης ισχύος να κατατάσσονται στην υποκατηγορία Α2. 
      Οι γραμμές διασύνδεσης των έργων αυτών επηρεάζουν την κατάταξη μόνο εάν είναι εναέριες, ενθαρρύνοντας στην πράξη τους φορείς των έργων να προχωρούν στην υπογειοποίηση τους. Τέλος, η νέα απόφαση περιέχει ακόμη πιο σαφείς προβλέψεις, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο κατάτμησης ενιαίων μεγάλων έργων σε μικρότερα, προκειμένου να υπαχθούν σε χαμηλότερη περιβαλλοντική κατηγορία. 
      Η νέα κατάταξη έρχεται ως αποτέλεσμα αναλυτικής εισήγησης της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, μετά από λεπτομερή αξιολόγηση των τεχνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων που λειτουργούν, καθοριστικά, ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των χερσαίων ΑΣΠΗΕ και των χερσαίων ΦΣΠΗΕ. 
      Απόφαση Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/63951/4418/12.06.2024 (ΦΕΚ 3867/03.07.2024 τεύχος Β'): Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΔΙΠΑ/οικ.37674/2016 (Β’ 2471) υπουργικής απόφασης, για την εκ νέου κατάταξη των έργων ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια στην ξηρά και έργων ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη στεριά στις κατηγορίες και υποκατηγορίες του ν. 4014/2011:
      Απόφαση-Υπ.-Περιβάλλοντος-και-Ενέργειας-ΥΠΕΝΔΙΠΑ639514418-12.06.2024-ΦΕΚ-3867-03.07.2024-τεύχος-Β.pdf
    21. Νομοθεσία

      dimitris GM

      Η Υπουργός Τουρισμού θέτει από Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΟΝΟΜΕΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ».
      Στο πλαίσιο αυτό καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για τη βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω σχεδίου.
      Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 και ώρα 09.00.
      http://www.opengov.gr/tourism/?p=2223
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.