Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαο Ταγαρά η νέα απόφαση για τα ύψη των κτιρίων, στην οποία θα αποσαφηνίζεται σε ποιες κατασκευές θα μπορεί να χρησιμοποιείται το «πριμ» ορόφων που δίνει ο  Οικοδομικός  Κανονισμός.

    Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ),  η υπουργική απόφαση, βασισμένη και σε πρόσφατη ερμηνεία του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), θα υποστηρίζει τη χρήση των διατάξεων των δύο τελευταίων οικοδομικών κανονισμών (ΓΟΚ του 1985 και ΝΟΚ του 2012), περιορίζοντας ωστόσο, υπό προϋποθέσεις, την εφαρμογή τους στις περιοχές όπου προϋφίστανται  προστατευτικά προεδρικά διατάγματα (ΠΔ) π.χ. παραδοσιακών οικισμών, τμήματος πόλης κλπ.

    Ειδικά για την Αθήνα θα λαμβάνεται υπόψη το ΠΔ για τις περιοχές της πόλης που βρίσκονται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης, ενώ για τις υπόλοιπες να εφαρμόζεται ο Οικοδομικός Κανονισμός.  Είναι αξιοσημείωτο ότι εδώ και μήνες στην πρωτεύουσα η έκδοση οικοδομικών αδειών  έχει ουσιαστικά σταματήσει έπειτα από τις   δικαστικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για κτίρια στην περιοχή Αμπελοκήπων, οι οποίες έβαζαν «πάγο» στα ύψη και τους επιτρεπόμενους ορόφους που δίνονταν σε αυτά ως «μπόνους», βάσει των διατάξεων του ΝΟΚ.

    Οι προσφυγές

    Τις δικαστικές προσφυγές κατά οικοδομικών αδειών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας είχαν πυροδοτήσει δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣτΕ) – κατόπιν προσφυγής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) – για ξενοδοχείο στην περιοχή Μακρυγιάννη. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, «….στην επίμαχη περιοχή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ΝΟΚ 2012 αλλά οι ειδικές διατάξεις του Βασιλικού Διατάγματος του 1955 (Φ.Ε.Κ. 249Α ’), οι οποίες ορίζουν ανώτατο ύψος τα 21 μέτρα». Αλλά γενικότερα η νομολογία του ΣτΕ, τάσσεται κατά της αύξησης κατά περίπτωση των πολεοδομικών μεγεθών.

    Τον τελευταίο χρόνο, στο ΥΠΕΝ έφταναν επιστολές από υπαλλήλους στις πολεοδομίες, οι οποίοι αναμένοντας τις σχετικές οδηγίες είχαν σταματήσει να χορηγούν όρους δόμησης σε περιοχές όπου το ύψος των κτιρίων δεν καθορίζεται από ειδικά προεδρικά διατάγματα (τα οποία υπερισχύουν των οικοδομικών κανονισμών), αλλά έως σήμερα εφαρμοζόταν ο ΝΟΚ/2012.

    Το πρόβλημα έχει επισημάνει επανειλημμένως και η ΕΛΛΕΤ καταγγέλλοντας ότι «υπάρχει για τα νόμιμα ύψη σε όλη την πόλη της Αθήνας ανασφάλεια δικαίου, η οποία εγκλωβίζει τους κατασκευαστές των κτιρίων, οι άδειες των οποίων ακυρώνονται στη συνέχεια στα δικαστήρια ενώ παράλληλα εξαναγκάζει τους πολίτες να οδηγούνται με μεγάλο οικονομικό κόστος στα δικαστήρια για να υπερασπιστούν το αυτονόητο, την ανάσχεση της ραγδαίας υποβάθμισης του οικιστικού τους περιβάλλοντος».

    ***

    Edit: 

    Εκδόθηκε η απόφαση με Α.Π. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/10179/322 του ΥΠΕΝ με θέμα: Αποσαφήνιση του ρυθμιστικού πεδίου της περ. β της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 4067/2012 (ΝΟΚ), όσον αφορά στα ύψη των κτιρίων.

    Δείτε την εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΨΞΩ4653Π8-ΚΘΜ






    dimitris GM

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    kan62

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Είναι λυπηρή η διαπίστωση ότι, η απόφαση αυτή, δίνει με δυό-τρεις παραγράφους όλα τα επιχειρήματα στο νομικό επιτελείο που θα αναλάβει την πρώτη προσφυγή εναντίον της.

    Το βέβαιο είναι ότι πάλι η ηγεσία απάντησε ως Πόντιος Πιλάτος ... έτσι και αλλιώς κανείς δεν προλαβαίνει μέχρι τις εκλογές.

    Edited by kan62
    Didonis

    Δημοσιεύτηκε

    1 ώρα πριν, kan62 said:

    Είναι λυπηρή η διαπίστωση ότι.....

    Είναι ακόμα πιο λυπηρό όμως φίλε που στα

    Έχοντας υπόψη….. έχει 35 περίπου παραγράφους

    Και στο αποφασίζει έχει 2….

    Οι οποίες όμως σε κάνουν πάσα σε

    • 4067/2012
    • ΒΔ 30.8-9.9.1955
    • ΓΟΚ 73
    • ΓΟΚ 85

    Για να ερμηνεύεις που έχεις το Α ή Β ύψος….

     

    Ειλικρινά ξέρουν να γράφουν ή ξέρουν να κάνουν δικονομικές πάσες μόνο.

    Και λέω εγώ…. Αποφάσισαν κάτι (πρέπει να διαβάσω μερικά κατεβατά για να δω τι και που) τώρα που έχουμε γίνει σούπερ ντουπερ τεχνολογικά τέρατα το κράτος..

    Γιατί δεν ανεβάζουν έναν διαδραστικό χάρτη να δείχνει η κάθε ζώνη στην Ελλάδα τι ύψη κτιρίων μπορεί να έχει??

     

    (κι ας το αφήσουν και ενεργό να βάλουν σίγα σιγά και όλα τα άλλα στην τελική)

    kan62

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Γιατί αυτά φίλε Κώστα θέλουν να τα έχεις ξεκαθαρίσει στο μυαλό σου και να τα έχεις τεκμηριώσει πρώτα επιστημονικά για να τα νομοθετήσεις.

    Δεν μπορείς όμως να έρχεσαι και να λες κατάμουτρα στο δικαστή, που ξέρει μόνο το νόμο, ότι αυτό μπορεί να είναι και έτσι αλλά οι υπηρεσίες του κράτους το έχουν καταργήσει σιωπηρά εδώ και χρόνια. Έτσι τα παίρνουν και αυτοί στο κρανίο και θα ακυρώνουν άδειες μέχρι να σβήσει ο ήλιος ...

    Επίσης, νομίζω ότι από το υπουργείο κοροϊδεύουν και εμάς σαν επαγγελματίες κατάμουτρα όταν μας λένε στην παραπάνω απόφαση :

    Οι διατάξεις του β.δ. της 30.8-9.9.1955 ως προς μεν τα ύψη ίσχυσαν μέχρι τη θεσμοθέτηση των διατάξεων περί υπολογισμού του ύψους του ΓΟΚ/73, οπότε και καταργήθηκαν, ως προς δε τον αριθμό ορόφων ίσχυσαν μέχρι τη θέσπιση του ΓΟΚ/85 ...

    ενώ ξέρουμε ότι ο ΓΟΚ73 στο άρθρο 22 γράφει :

    3. Αι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 έχουσι γενικήν εφαρμογήν εξαιρέσει των περιπτώσεων καθ' ας προς προστασίαν αρχαιολογικών χώρων ή τοπίων και παρομοίων θέσεων ειδικαί διατάξεις καθορίζουσιν εις ωρισμένας περιοχάς των πόλεων ειδικά ύψη κτιρίων ως και των περιπτώσεων καθ' ας το ύψος των κτιρίων ορίζεται δι' απολύτου υψομέτρου.

    Υπόψη ότι το διάταγμα του '55 είχε εκδοθεί έχοντας υπόψη το άρθρο 9 και την παρ.1 του άρθρου 85 του ΝΔ 1923 ... το γράφει στο προοίμιο, κανένας δεν μπήκε στον κόπο να τα διαβάσει ;

    Ακόμα και το διάταγμα του '55 επέτρεπε εξαιρέσεις για μεγαλύτερα ύψη με τεκμηρίωση. Κάτσε λοιπόν κάτω, κάνε μια σοβαρή επανεκτίμηση με σύγχρονα και επιστημονικά περιβαλλοντικά δεδομένα και μετά βγες να πεις "βαριόμουνα 40τόσα χρόνια να το κάνω, να τώρα αυτό είναι το σωστό, συνεχίστε έτσι τη δουλειά σας" ... μην εμπαίζεις τον κλάδο όμως, δεν νοείται άγνοια πολεοδομικού νόμου για τον μηχανικό.

     

    Edited by kan62
    • Like 2


    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.