Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Συνταγματική επιταγή συνιστά για τη Διοίκηση, η άρση κάθε κηρυχθείσας απαλλοτρίωσης μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας των 18 μηνών, από τη δημοσίευση της απόφασης για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης.

    Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση, του βουλευτή Γιώργου Βλάχου, για τις πολλές αποφάσεις δέσμευσης χώρων και οικοπέδων από Δημοτικές ή Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις ή άλλους φορείς του Δημοσίου χωρίς όμως να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις σε εύλογο χρόνο στους ιδιοκτήτες.

     

    Στην ερώτηση του κ. Βλάχου, αναφερόταν ότι ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες, Δημοτικές και Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις ή άλλοι φορείς του Δημοσίου, προχωρούν στη δέσμευση χώρων και οικοπέδων για μελλοντική αξιοποίησή τους και κατασκευή υποδομών. Ωστόσο, παρότι οι αποφάσεις για τη δέσμευση των ανωτέρω χώρων και οικοπέδων είναι σχεδόν άμεσες, δεν ισχύει το ίδιο για τις αποφάσεις, οι οποίες αφορούν στις αποζημιώσεις αλλά και στις τελικές απαλλοτριώσεις, οι οποίες εκκρεμούν για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα οικόπεδα να παραμένουν ανενεργά, δίχως να μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά και χωρίς να αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες τους που θα κληθούν να πληρώσουν και φόρο για οικόπεδα που ουσιαστικά δεν κατέχουν.

     

    Στην έγγραφη απάντησή του, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών συμπράττει στην κήρυξη της απαλλοτρίωσης, κατόπιν σχετικής πρότασης που του απευθύνουν άλλοι φορείς του Δημοσίου και υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι αφενός ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από τον Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και αφετέρου εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Συνεπώς, το υπουργείο Οικονομικών δεν «δεσμεύει» ακίνητα ιδιωτών για αξιοποίηση, καθώς η επιλογή αυτών γίνεται από τους συμπράττοντες στην κήρυξη λοιπούς φορείς που υποχρεωτικά προηγουμένως σταθμίζουν το δημόσιο συμφέρον, λαμβάνοντας υπόψη και την αρχή της αναλογικότητας.

     

    Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθαρίζει πως για όσες περιπτώσεις μετά την κήρυξη της απαλλοτρίωσης δεν ολοκληρωθεί αυτή με τη παρακατάθεση της επιδικασθείσης αποζημίωσης, η διαδικασία οδηγείται αυτοδίκαια σε άρση. "Η άρση της κηρυχθείσας απαλλοτρίωσης, μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας των 18 μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης, συνιστά συνταγματική επιταγή για τη Διοίκηση, καθώς ρητά προβλέπεται από την παράγραφο 4 του άρθρου 17 του Συντάγματος που προστατεύει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας", αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

     

    Τέλος, προσθέτει ότι «η συνταγματική αυτή πρόβλεψη έχει θεσπιστεί πρωτίστως για την προστασία του καθού η απαλλοτρίωση ιδιοκτήτη, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινδύνευε να στερηθεί επ΄ αόριστον την ιδιοκτησία του, χωρίς να του έχει καταβληθεί η αποζημίωση που του επιδίκασαν τα αρμόδια δικαστήρια».

     

    Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=10941




    dimitris GM

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    imhotep

    Δημοσιεύτηκε

    Δυστυχώς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να φτάσεις στην δημοσίευση της απόφασης για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης

    Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων των ήδη κηρυγμένων απαλλοτριώσεων οι ωφελούμενοι φορείς (δήμοι, ΓΓΑ, κ.ο.κ) λόγω έλλειψης χρημάτων και προσωπικού δεν προχωρούν στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αναλογισμού και αυτή η διαδικασία βαρύνει τους ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να "επεναποκτήσουν" την ιδιοκτησία τους

    Και εκεί αρχίζει ο Γολγοθάς των τοπογραφικών, των ενστάσεων από τους εμμέσως ωφελούμενους "παρόδιους" κλπ κλπ, ο προσδιορισμός δικασίμου για την άρση, ο προσδιορισμός δικασίμου για την αναγνώριση δικαιούχων και φυσικά ο κίνδυνος επαναδέσμευσης και μετά την άρση της απαλλοτρίωσης

    Και σαν να μην φτάνουν αυτά η διαδικασία επανένταξης σε σχέδιο πόλης απαιτεί τροποποίηση του σχεδίου, πάλι με ενστάσεις κλπ. κλπ.

    Ο εύλογος χρόνος δέσμευσης χωρίς τις διαδικασίες αυτές για αυτοδίκσιη άρση ήταν πριν τον 1337 η επταετία, που καταργήθηκε, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η εφορία τον θεωρεί δεδομένο και μετά (αλλά και πριν από αυτόν) ζητά βεβαίωση της πολεοδομίας ότι το οικόπεδο παραμένει ρυμοτομούμενο.

    Δεν ξέρω αν και τότε του επιβάλλει και φόρο καθώς στον αντικειμενικό προσδιορισμό η μείωση δεν είναι 100% αλλά μόνο 50% της αξίας

    Αρα οι απαντήσεις του Υπ.Οικ. δεν φέρνουν καμμιά διαφοροποίηση από τα -απαραδέκτως- ισχύοντα.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.