Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Λύση στον γόρδιο δεσμό της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων χώρων επιχειρεί η κυβέρνηση. Οι βασικές προϋποθέσεις που θέτει είναι η οικοδομική άδεια και η εναρμόνιση με τους όρους δόμησης της περιοχής.

     

    Από τους ημιυπαίθριους που έκλεισαν παράνομα και από πολεοδομικές παρανομίες μικρής κλίμακας αναμένεται να ξεκινήσει η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

     

    Το ΥΠΕΚΑ διαμορφώνει αυτήν την περίοδο νέο θεσμικό πλαίσιο, σε μία προσπάθεια να «κλείσει» κατά το δυνατόν το καυτό πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης, που «στοιχειώνει» τα πολεοδομικά πράγματα της χώρας τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια.

     

    Η νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη.

     

    Βασική προϋπόθεση για την πλήρη νομιμοποίηση ενός αυθαιρέτου είναι η ύπαρξη οικοδομικής άδειας και η εναρμόνιση με τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή όπου αυτό βρίσκεται, ειδικότερα δε η τήρηση του συντελεστή δόμησης και του συντελεστή όγκου.

     

    Αυτό σημαίνει πως ένα αυθαίρετο μπορεί να νομιμοποιηθεί στο μέτρο που καλύπτει τους προαναφερθέντες όρους. Σε αντίθετη περίπτωση θα ενταχθεί σε κατηγορία, καθώς οι σχεδιασμοί του ΥΠΕΚΑ προβλέπουν την κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων και την αντιμετώπισή τους από την πολιτεία ανάλογα με τη βαρύτητά τους.

     

    Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν προτίθεται να παραβιάσει τις αρχές του Συντάγματος και την Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάτι που σημαίνει πως αποκλείεται να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα που βρίσκονται στον αιγιαλό, σε δάση ή αναδασωτέες εκτάσεις κ.λπ.

     

    Ακόμα, ως τελικό χρονικό όριο για να υπαχθεί ένα αυθαίρετο στην οριστική νομιμοποίηση είναι να έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός του μέχρι την 28η Ιουλίου 2011, ημερομηνία που προβλέπεται από τον Νόμο 4014/ 2011 περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

     

    Σε πλεονεκτική θέση

     

    Οι ημιυπαίθριοι όπως και οι υπόλοιποι χώροι -πιλοτές, πατάρια, αποθήκες κ.λπ.-, που βρίσκονται μέσα στον κτιριακό όγκο ενός ακινήτου που διαθέτει οικοδομική άδεια και οι οποίοι μετατράπηκαν παράνομα σε χώρους κύριας χρήσης, βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για νομιμοποίηση. Το ίδιο ισχύει για ακίνητα τα οποία παραβίασαν την οικοδομική άδεια σε ό,τι αφορά τη διάταξη των εσωτερικών χώρων.

     

    Τα αυθαίρετα χωρίς καθόλου οικοδομική άδεια βρίσκονται στη δυσμενέστερη θέση και μάλλον θα παραμείνουν σε καθεστώς τακτοποίησης για τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

    Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει προτείνει να μην υπάρξει άλλη παράταση προθεσμιών για αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια.

     

    Για τα αυθαίρετα που παρουσιάζουν υπέρβαση της οικοδομικής άδειας της τάξης των 50-70 τετραγωνικών μέτρων, προτείνει μία οριστική ρύθμιση στο πλαίσιο της ταυτότητας κτιρίου, η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Σύμφωνα με στοιχεία του ΤΕΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της τακτοποίησης (γύρω στο 75%) είναι αυθαίρετα με οικοδομική άδεια και αυθαίρετα εντός σχεδίου (67%).

     

    Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα δόθηκε παράταση για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων μέχρι το τέλος του προσεχούς Μαΐου. Μέχρι την ίδια ημερομηνία παρατάθηκε και η προθεσμία για την καταβολή της δόσης για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.

     

    «Κόκκινη γραμμή» ο συντελεστής δόμησης

     

    Οι προϋποθέσεις για ένταξη στις νέες ρυθμίσεις

    Σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Ιούλιο, στην κάλυψη και στον συντελεστή δόμησης ενός οικοπέδου προσμετρώνται τα υπάρχοντα κτίσματα, νομίμως υφιστάμενα ή όχι.

     

    Σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης προχωρήσει σε προσθήκη, «η συνολική εκμετάλλευση δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ισχύοντα, κατά τον χρόνο χορήγησης της άδειας δόμησης προσθήκης, συντελεστή δόμησης της περιοχής» (άρθρο 23). Σε εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ, η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, διευκρινίζεται πως και οι «τακτοποιημένοι» χώροι προσμετρώνται στα συνολικά επιτρεπόμενα πολεοδομικά μεγέθη του οικοπέδου, δηλαδή δόμηση, κάλυψη, ύψος κ.λπ.

     

    Επιβεβαιώνεται έτσι και μέσω του ΝΟΚ η κατεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος να μην προχωρά σε πλήρη νομιμοποίηση ενός αυθαιρέτου όταν αυτό καταστρατηγεί τους όρους και τις προϋποθέσεις δόμησης που ισχύουν στην περιοχή. Τα δύο βασικά πολεοδομικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν ένα ακίνητο είναι ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής όγκου.

     

    Σύμφωνα με τον ΝΟΚ, ο συντελεστής δόμησης είναι ο αριθμός ο οποίος πολλαπλασιαζόμενος με την επιφάνεια του οικοπέδου δίνει τη συνολική επιτρεπόμενη επιφάνεια δόμησης. Ο συντελεστής της κατ' όγκο εκμετάλλευσης του οικοπέδου είναι ο αριθμός ο οποίος πολλαπλασιαζόμενος με την επιφάνεια του οικοπέδου δίνει τον συνολικό επιτρεπόμενο όγκο του πάνω από την οριστική στάθμη του εδάφους. Κατά πολλούς αρχιτέκτονες και πολεοδόμους, ο συντελεστής όγκου αποτελεί το σημαντικότερο πολεοδομικό μέγεθος αφού αυτός προσδιορίζει την οικιστική επιβάρυνση ενός οικοπέδου.

     

    ΤΙ ΑΦΟΡΑ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ

     

    Αυθαίρετα που διαθέτουν οικοδομική άδεια

    Αυθαίρετα κτίσματα που δεν υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα τετραγωνικά

    Ημιυπαίθριους χώρους, πιλοτές, υπόγεια και αποθήκες που βρίσκονται εντός διαγράμματος κτιρίου

     

    Πηγή: http://www.ethnos.gr...&pubid=63770796

     

    Ελπίζω αυτή τη φορά με εγκυκλίους και όχι ερωταπαντήσεις... γιατί μιλά για νομιμοποίηση...






    JTB

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    ssouanis

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    παιδακια

    παϊδάκια

    (shift+τόνος)= ¨

    (shift+w) = ΅

     

    edit

    Κοπρόσκυλα, θα τον βγάλουν σήμερα τον νόμο και δε θα βρίσκετε λαγούμι να κρυφτείτε.

    Που κοροϊδεύετε συνέχεια.

    Edited by ssouanis
    archousia

    Δημοσιεύτηκε

    Τουλάχιστον δεν πληρώνονται τσάμπα... Δουλεύουν τα παιδιά...

    Τους είχα παρεξηγήσει

    Didonis

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    12.10

     

    Θα κρυώσει η μπουγάτσα….

    (γλυκό φυσικά, στην Αθήνα όταν λέμε και ακούμε μπουγάτσα όλοι ξέρουμε ότι είναι γλυκό άνευ άλλης ερμηνευτικής διάταξης)

     

    (ναι το μπουγατσαδικο είναι οκ πολεοδομικά ως προ 55)

     

     

    Υ.Γ.

    ...

    Έχε στο νου σου ότι ο Υφυπουργός είναι Θεσσαλονικιός (και παοκτσής....)

    και αν κατάλαβα καλά από μια απλή αναζήτηση στον θείο γκούγκλη, ο υπουργός δεν είναι άπλα Παοκτζής αλλά τα Παοκικά ζητήματα ήταν όλη του η επαγγελματική ενασχόληση ως δικηγόρος προ βουλευτιλίκια.

    Φυσικά μπορεί να λέω και αρλούμπες άλλα δεν είδα κάτι άλλο.

    Edited by Didonis
    ΙΑΣΟΝΑΣ

    Δημοσιεύτηκε

    Αυτές τις μπουγάτσες που τρώμε όμως οι φίλοι μας οι Θεσσαλονικείς, δεν τις βλέπω και πολύ ...νομίμως υφιστάμενες!!

    Άκου μπουγάτσα με τυρί.....

    Faethon11

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Κανένα νέο ακόμα;

     

    υ.γ. Η μπουγάτσα είναι πίτα από φύλλο, με γέμιση συνήθως κρέμα ή τυρί, αν και συναντάται και σε άλλες γεύσεις, όπως με κιμά, σπανάκι ή με κρέμα κακάο. Το όνομά της προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική λέξη πογάτσα (POĞAÇA = ζύμη). Στην Ελλάδα την έφεραν μικρασιάτες πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, κάνοντάς την ιδιαίτερα δημοφιλή στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, που θεωρούνται φημισμένες για τη μπουγάτσα τους.

    http://el.wikipedia.org/wiki/Μπουγάτσα

    Edited by Faethon11
    • Upvote 1
    ssouanis

    Δημοσιεύτηκε

    Διετέλεσε και πρόεδρας του παοκ προ ετών.

     

    Μετά από ξύδι, χτύπα μία με τυρί και μία με κιμά και να δεις πως κοιμάσαι σας αγγελούδι.

    Κρίμα που δεν σπουδάσατε εδώ να σας βάλουμε στα κόλπα της μπουγάτσας και του γυρόπιτου. (άλλη πονεμένη ιστορία...)

    ΙΑΣΟΝΑΣ

    Δημοσιεύτηκε

    Βρε φίλε, η μπουγάτσα είναι αυτή με την κρέμα.

    Τα υπόλοιπα δεν είναι μπουγάτσα. Είναι "μπουγάτσα" με παϊδάκια, "μπουγάτσα" με αγγούρι, "μπουγάτσα" με μακαρόνια κ.λπ. όλα τα καλά του Θεού..... Εξάλλου στην Ελλάδα δεν ζούμε, ε ό,τι θέλουμε κάνουμε....

    Thodoris4

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Eλα ο υπουργός (Χαχαχαχαχα) είχε γίνει γνωστός επειδή ήταν πλάι στον Μπατατούδη στις διοικήσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

     

    Καταλαβαίνετε καιροσκοπισμό ο τύπος.

    Μόλις έφυγε ο Μπάτμαν εκμεταλλεύτηκε τη γνωστή φάτσα του πάνω στη Θεσσαλονίκη και εκλέχτηκε βουλευτής.

    Από τότε κι ενώ πριν έτρεχε σε εκδρομές του ΠΑΟΚ με τους οπαδούς και καλά να τους προασπίζει από το ξύλο των μπάτσων, πλέον είναι αποστασιοποιημένος και

    ενώ γνωρίζει καταστάσεις με την ΕΛ.ΑΣ. εν τούτοις κωφεύει και δεν μιλάει ποτέ.

    Ούτε για την απόβαση των μπάτσων στη Θεσσαλονίκη για ένα ποδοσφαιρικό αγώνα.

     

    Σιγά μην αφήσει την καρέκλα του βουλευτή και του υπουργού. Το νόμο που θα φέρει το ν θεωρώ έκτρωμα γιατί όπως και όλοι οι τελευταίοι είναι κερδοσκοπικός για το μνημόνιο.

    Τέλος

     

    Άθλιος

     

    Δυστυχώς πρόβατα υπάρχουν πολλά....

    Edited by Thodoris4
    giannisp

    Δημοσιεύτηκε

    ερχεται παιδια.....!!!

    Faethon11

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Πιτόγυρο καλύτερα είναι....Χωρίς περιττή ποσότητα κρέατος, ώστε να μπορείς να το δαγκώνεις ολόκληρο (πίτα και γύρο)

     

    υ.γ. Περί μπουγάτσας

    http://www.mpougatsaserron.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=399&Itemid=559

    Προέλευση

    Η αρχική προέλευση της ιδέας της παρασκευής μπουγάτσας, σύμφωνα με αναφορές παλαιότερων προέρχεται από την γεωγραφική περιοχή του Βυζαντίου. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται να προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη, όταν ήταν ακόμα Ελληνική, δηλαδή πριν το 1453μ.χ. ,και την άλωση της «Πόλης» από τους Τούρκους.

    Είναι γνωστό ότι στο Βυζάντιο υπήρχε μεγάλη παράδοση στα γλυκά ταψιού αλλά και στις πίτες. Μία μορφή από αυτές τις περίφημες παραδοσιακές πίτες του Βυζαντίου λοιπόν είναι και η μπουγάτσα.

    Ακόμα και μετά την άλωση η μπουγάτσα εξακολουθεί να διαπρέπει, σύμφωνα με ταξιδιωτική μαρτυρία του 16ου και του 17ου αιώνα. Ο ταξιδευτής Εβλιά Τσελεμπή αναφέρει ότι στην Κωνσταντινούπολη δύο φούρνοι παρασκεύαζαν "μπουγάτσα κουρού", κιγμαλί (με κιμά), πεϊνιρλί (με τυρί) και "σαντέ μπουγάτσα" (πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη).

    Οι κάτοικοι της Πόλης δώσανε το όνομα «μπουγάτσα» ή «μπουγκάτσα», θέλοντας να εννοήσουνε πιθανώς «αλμυρή ή γλυκιά γέμιση πίτας, τυλιγμένη πολύ καλά και στεγανά μέσα στην ζύμη.». Αυτή είναι και η μία από τις πολλές βασικές διαφορές που έχει η μπουγάτσα σε σχέση με τις άλλες πίτες.

    Άλλη βασική διαφορά είναι ότι το φύλλο δεν ανοίγεται με την βοήθεια του αλευριού όπως οι κλασικές πίτες με το πλαστήρι, αλλά μόνο με την βοήθεια λαδιού και μαλακού φυτικού βουτύρου.

     

    υ.γ. Για ποιον υπουργό μιλάτε;

    Edited by Faethon11



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.