Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Αρ. Τροπολογίας: 807/129 19.3.2021
    Αρχείο: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/11599144.pdf

    https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=9e8b0793-a723-4e58-8141-ace7014d45a3


    Πηγή: https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=9e8b0793-a723-4e58-8141-ace7014d45a3


    maria983

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    maria983

    Δημοσιεύτηκε

    Παραθέτω την τροπολογία η οποία απ΄ότι βλέπω στο site της Βουλής κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη σύμβαση διανομής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και είναι προς ψήφιση σήμερα. Απ΄ ότι καταλαβαίνω προσωπικά, στην πράξη καταργεί κάθε κριτήριο σύμφωνα με το οποίο κτήρια παλαιότερα των 100 ετών κοκ δεν κατεδαφίζονται μέχρι να κριθεί εάν είναι άξια διατήρησης βάσει της κείμενης νομοθεσίας?

     

    ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ (<Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου - Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών Θεμάτων»
    Προτεινόμενες διατάξεις
    Άρθρο Ι
    Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων («Ε. ΕΠ.ΕΤ. »).
    Αρμοδιότητες-Σύνθεση
    1. Με απόψαση του Συντονιστή εκάστης Αποκεντρωμένης Διοίκησης συγκροτείται στην έδρα αυτής, επταμελής Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.), η οποία, κατόπιν πρόσκλησης της Υπηρεσίας Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) του οικείου Δήμου, εξετάζει τις περιπτώσεις κτισμάτων που πιθανολογούνται από την Υ.ΔΟΜ. ως επικινδύνως ετοιμόρροπα, κατά την έννοια του τρίτου εδαίου της παρ. 2 του άρθρου Ι του π.δ. 13/224.1929 (Α’ 153) και είναι προγενέστερατων εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών ή ευρίσκονται πλησίον μνημείου ή εντός ή πλησίον αρχαιολογικού χώρου ή ιστορικού τόπου ή τόπου ιδιαιτέρου ψυσικού κάλλσυς, κατά το άρθρο Ι του ν. 1469/1950 (Α’169) ή εντός Ζώνης Β’ Προστασίας μνημείου. Η Ε.ΕΠ.ΕΤ. ειδοποιείται από την οικεία Υ.ΔΟΜ., η οποία ενεργεί είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από σχετική ειδοποίηση, αίτηση ή καταγγελία εκ μέρους τρίτου. Από το Πεδίο εφαρμογής της παρούσας εξαιρούνταιτα μνημείατου ν. 3028/2002 (Α’ 153) καιτα διατηρητέα κτίρια του ν. 4067/2012 (Α’ 79).

    Από εδώ καταλαβαίνω ότι για όσα κτήρια πχ νεοκλασσικά, βιομηχανικής κληρονομιάς κλπ κλπ κλπ δεν έχουν ήδη μέχρι σήμερα κριθεί διατηρητέα/μνημεία κοκ , ο ιδιοκτήτης και οποιοσδήποτε άλλος θα μπορεί να αιτηθεί στην Υδομ την ειδοποίηση της εεπετ. 


    2. Οι Ε.ΕΠ.ΕΤ. είναι επταμελείς, έχουν τριετή θητεία, συνεδριάζουν είτε με φυσική Παρουσία των μελών τους είτε μέσω τηλεδιάσκεψης και αποτελούνται από:
    α) Τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της έδρας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή άλλον αρχιτέκτονα, υπάλληλο του τμήματος Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος με αναπληρωτή του, υπάλληλο του ίδιου τμήματος με ειδικότητα αρχιτέκτονα και αν δεν ευρίσκεται, υπάλληλο της περιψερειακής ενότητας ή άλλου φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα με ειδικότητα αρχιτέκτονα, β) δύο (2) υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ένας εκ των οποίων με
    ειδικότητα πολιτικού μηχανικού και ένας με ειδικότητα αρχιτέκτονα, με αναπληρωτές υπαλλήλους αντίστοιχης ειδικότητας. Αν δεν ευρίσκεται υπάλληλος με ειδικότητα πολιτικού μηχανικού, στη θέση αυτού και του αναπληρωτή του ορίζονται υπάλληλοι με ειδικότητα αρχιτέκτονα.
    γ) Τρία (3) μέλη των οικείων τριμελών επιτροπών του άρθρου 7 του πδ. 13/22.4.1929 ή δύο πολιτικούς μηχανικούς, δημοσίους υπαλλήλους και έναν πολιτικό μηχανικό, που υποδεικνύεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με τους αναπληρωτές τους.
    δ) έναν (1) αρχιτέκτονα και τον αναπληρωτή του, αμψότερους με εξειδίκευση σε Θέματα συντήρησης και αποκατάστασης κτιρίων, που υποδεικνύονται από τον Σύλλογο
    Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Σ.Α.Δ.Α.Σ).
    3. Ως Πρόεδρος έκαστης Ε.ΕΠ.ΕΤ. ορίζεται το μέλος της περ. α) της παρ. 2. Με την απόψαοη του Συντονιστή έκαστης Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατά την παρ. 1, ως Γραμματέας έκαστης Ε.ΕΠ.ΕΤ. και ως αναπληρωτής του ορίζονται υπάλληλοιτης οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία υποστηρίζει υλικοτεχνικά τη λειτουργία της Ε.ΕΠ.ΕΤ.. Με την επιψύλαξη των ειδικότερων ρυθμίσεων της παρούσας, η οργάνωση καιλειτουργίατης Ε.ΕΠ.ΕΤ. διέπεται από τις διατάξεις του ν. 2690/1999 (Α’ 45).
    Άρθρο 2
    Διενέρνεια αυτοψίας
    1. Εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών, από την πρόσκληση της ΥΔΟΜ., διενεργείται, μετά από σχετική εντολή του Προέδρου της Ε.ΕΠ.ΕΤ., αυτοψία από τουλάχιστον τέσσερα (4) μέλη αυτής, ανάμεσα στα οποία μετέχει υποχρεωτικά ο Πρόεδρος της Ε.ΕΠ.ΕΤ. ή ο αναπληρωτής του και τουλάχιστον ένα μέλος υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να εκτιμηθεί η ύπαρξη επικινδύνως ετοιμόρροπης κατασκευής.

    Η εεπετ θα κάνει αυτοψία η οποία απ΄ότι καταλαβαίνω προσωπικά από τα ανωτέρω, θα έχει αποκλειστικό σκοπό να εκτιμήσει την ύπαρξη επικινδύνως ετοιμόρροπης κατασκευής. Απ ότι καταλαβαίνω δεν αναφέρει ως σκοπό της αυτοψίας το να διαπιστωθεί εάν πληρούνται τα ήδη νομοθετημένα κριτήρια για την πιθανή ένταξη του εν λόγω κτηρίου σε διατηρητέα/μνημεία αρχιτεκτονικής/βιομηχανικής κλπ κληρονομιάς/ιστορικά κλπ , ούτε και την αποτύπωση / καταγραφή τυχόν στοιχείων που θα συνηγορούσαν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η διενέργεια αυτοψίας με πρόσκληση για παρουσία των κυρίων, νομέων ή κατόχων του κτίσματος γνωστοποιείται με θυροκόλληση στο κτίσμα, ανάρτηση στο κατάστημα του οικείου Δήμου και δημοσίευση στον διαδικτυακό τόπο αυτού.

    2. Η έκθεση της αυτοψίας συντάσσεται αυθημερόν, υπογράψεται από όλα τα πρόσωπα που διενήργησαν αυτή και γνωστοποιείται στα λοιπά μέλη της Ε.ΕΠ.ΕΤ. μαζί με το σχετικό ψωτογραψικό υλικό και κάθε άλλο σχετικό έγγραψο και στοιχείο. Κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της, η Ε.ΕΠ.ΕΤ. συνεδριάζει εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από τη διενέργεια της αυτοψίας, προκειμένου να κρίνει αν συντρέχει περίπτωση επικινδύνως ετοιμόρροπου κτίσματος που επιβάλλει την κατεδάψιση αυτού. Η διενέργεια της συνεδρίασης γνωστοποιείται αυθημερόν της αυτοψίας με θυροκόλληση στο κτίσμα, ανάρτηση στο κατάστημα του οικείου Δήμου και δημοσίευση στον διαδικτυακό τόπο αυτού. Οι ιδιοκτήτες, νομείς ή κάτοχοι του κτίσματος δύνανται να τιαραστούν στη συνεδρίαση της Ε.ΕΠ.Ε.Τ. ή και να αποστείλουν τις απόψεις τους.
    3. Σε περίπτωση ιδιαιτέρως μεγάλου αριθμού κτισμάτων προς εξέταση, είναι δυνατή, κατ’ εξαίρεση και μετά από σχετική ενημέρωση της οικείας Υ.ΔΟΜ. εκ μέρους του Προέδρου της Ε.ΕΠ.ΕΤ., η ολοκλήρωση της διαδικασίας της διενέργειας αυτοψίας και της συνεδρίασης της Ε.ΕΠ.ΕΤ. σε χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τις δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες από την πρόσκληση της Υ.ΔΟΜ..
    Άρθρο 3
    Απόψαση κατεδάψισης
    1. Αν η Ε.ΕΠ.ΕΤ., μετά από στάθμιση και της σημασίας του κτίσματος ως προγενέστερου των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών ή της σημασίας του για τη ψυσιογνωμία του προστατευόμενου χώρου ή του μνημείου πλησίον του οποίου ευρίσκεται,

    Πώς θα τη σταθμίσει η επιτροπή τη σημασία του κτίσματος βάσει της έκθεσης αυτοψίας, εφόσον ο σκοπός της αυτοψίας δεν ήταν να αποτυπώσει τα κατά νόμο στοιχεία που δυνητικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην Κήρυξη, αλλά μόνος σκοπός της αυτοψίας ήταν να Εκτιμήσει την ύπαρξη επικινδύνου (απ' ότι κατάλαβα από την παράγραφο 1, "διενέργεια αυτοψίας") ? 

    κρίνει με ειδική αιτιολογία ότι υψίστανται σαψείς ενδείξεις άμεσου και αναπότρεπτου κινδύνου μερικής ή ολικής κατάρρευσης, κατά την έννοια του τρίτου εδαψίου της παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 13/22.4.1929 (Α’ 153),

    Υπάρχει κτήριο παλαιότερο των 100 ετών για το οποίο ο οποιοσδήποτε συνάδελφος μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έστω μερικής κατάρρευσης? και μάλιστα από μία αυτοψία μισής μέρας, χωρίς αποτύπωση, μελέτες κλπ? (γιατί η άλλη μισή μέρα απ΄ότι καταλαβαίνω είναι για τη σύνταξη της έκθεσης αυτοψίας, η οποία πρέπει να συνταχθεί αυθημερόν)

    εκδίδει απόψαση, με την οποία χαρακτηρίζει το κτίσμα ως επικινδύνως ετοιμόρροπο στο σύνολό ή σε τμήμα αυτού, αποψασίζει την ολική ή μερική κατεδάψισή του, αναψέρει τις συνέπειες που είναι δυνατόν να προκληθούν από την κατεδάψιση σε όμορα ή γειτονικά μνημεία και κτίσματα καθώς και στον χώρο όπου ευρίσκεται αυτό και προτείνει μέτρα για την αποψυγή τους. Με την ίδια απόψαση η Ε.ΕΠ.Ε.Τ. μπορεί να ορίσει την προηγούμενη Φωτογραψική τεκμηρίωση του χώρου που θα υποστεί τις συνέπειες του πρώτου εδαψίου, των όψεων του κτίσματος και, αν είναι δυνατόν, και του εσωτερικού αυτού, καθώς και την αψαίρεση και συλλογή αξιόλογων αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών στοιχείων. Απόσπασμα της απόψασης γνωστοποιείται αυθημερόν με θυροκόλληση στο κτίσμα, ανάρτηση στο κατάστημα του οικείου Δήμου και δημοσίευση στον διαδικτυακό τόπο αυτού.

    Και με την απόφαση κατεδάφισης η εεπετ μπορεί να ζητήσει και τη φωτογραφική αποτύπωση ή και απομάκρυνση των αξιόλογων αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών στοιχείων που η τροπολογία δέχεται ότι θα υπάρχουν. Ουδέν σχόλιο. Για τις συστάσεις περί μέτρων ασφαλείας δεν το συζητώ, ας μιλήσει πιο αρμόδιος
    2. Η απόψαση της παρ. 1. διαβιβάζεται αυθημερόν προς την οικεία Υ.ΔΟΜ. και προς τον οικείο Δήμο, ο οτοίος, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της Ε.ΕΠ.ΕΤ. κατά την παρ. 1, οψείλει να διενεργήσει την κατεδάψιση το αργότερο εντός τριών ημερών, εκτός αν στην απόψαση ορίζεται βραχύτερος χρόνος λόγω εξαιρετικής επικινδυνότητας.

    Ο Δήμος θα είναι υποχρεωμένος να το κατεδαφίσει εντός τριών ημερών ή και συντομότερα? Να μη σχολιάσω τα προσήκοντα μέτρα ασφαλείας σε συνδυασμό με την κατεδάφιση εντός τριών ημερών, τα έξοδα της κατεδάφισης και την ποινική - αστική κλπ ευθύνη ζημιών σε πρόσωπα και περιουσίες που προκύπτουν από αυτήν, θα τα έχει ο Δήμος? ερωτώ.

    3. Από τη δημοσίευση του παρόντος, η κατεδάψιση των κτιομάτων της Παρ. Ι του άρθρου Ι αποψασίζεται αποκλειστικά με τη διαδικασία του παρόντος, η οποία υποκαθιστά την έκθεση της τριμελούς επιτροπής του άρθρου 7 του π.δ. 13/22.4.1929, τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του άρθρου 7 του ν. 4495/2017 (Α’ 167) και την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού περί της κατεδάψισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών.
    Άρθρο 4
    ‘Εκθεση προσωρινών μέτρων
    Αν η Ε.ΕΠ.ΕΤ. κρίνει ότι, δεν συντρέχουν οιπροϋποθέσεις της παρ. Ι του άρθρου 3, διαβιβάζει έκθεση προς την οικεία Υ.ΔΟΜ. στην οποία αναψέρει αναλυτικά τις διαπιστώσεις και τις εκτιμήσεις της και προτείνει αιτιολογημένα ενέργειες και μέτρα, στα οποία μπορεί να περιλαμβάνονται η προσωρινή στερέωση του κτιρίου, η αποξήλωση ετοιμόρροπων τμημάτων, η απομάκρυνση αρχιτεκτονικών μελών και διακοσμητικών στοιχείων, η ψωτογράψηση του κτιρίου, καθώς και κάθε μέτρο για την ασψάλεια των ενοίκων και των διερχόμενων. Στην περίπτωση αυτή εψαρμόζονται οι διατάξεις περί επικινδύνων οικοδομών του άρθρου 5 του π.δ. 13/224.1929 (Α’ 153), με παράλειψη της διενέργειας αυτοψίας της Υ.ΔΟΜ. και της γνωμοδότησης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
    Άρθρο 5
    Εξουσιοδοτική διάταξη
    Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού και Αθλητισμού δύνανται να καθορίζονται ειδικότερες λεπτομέρειες νια τη λειτουργία των
    Ε.Ε.Π.ΕΤ., τη διαδικασία διενέργειας αυτοψιών, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εψαρμογή των άρθρων 3 και 4

    Εν κατακλείδι το δικό μου προσωπικό και προσωρινό σχόλιο μέχρι να απαντηθούν τα ανωτέρω ερωτήματα και να δω αν έχω καταλάβει καλά την τροπολογία, είναι συμβουλή προς όσους έχουν "χρέπια", που τόσες δεκαετίες ήταν ακατάλληλα για αντιπαροχή γιατί υπήρχε φόβος μην κηρυχθούν διατηρητέα: Τρέξτε να κάνετε αίτηση να επιληφθεί η εεπετ, σε 3 μέρες θα έχει λογικά Εκτιμήσει ότι υπάρχει κίνδυνος μερικής, έστω, κατάρρευσης, και μπορείτε να ελπίζετε ότι σε άλλες 3 μέρες θα σας το κατεδαφίσει ο Δήμος τσάμπα... Οπότε μετά ξεκινάτε θεμελίωση για την πενταόροφη, έχοντας λογικά γλυτώσει και τα έξοδα άδειας κατεδάφισης, τα έξοδα της ίδιας της κατεδάφισης, ανακύκλωσης μπαζών, την ευθύνη από ζημιές έναντι τρίτων κλπ κλπ ...  Για εσάς τους λίγους που έχετε κτήριο παλαιότερο των 100 ετών και δεν θέλετε να το γκρεμίσετε ενώ μένετε οπουδήποτε αλλού, καλό θα είναι κάθε πρωί με τον καφέ σας να ρίχνετε μια ματιά στο σάιτ του δήμου μήπως τοιχοκολλήθηκε κατεδάφιση μετά από αίτηση γείτονα ή και περαστικού (η οποία απ' ότι κατάλαβα θα τοιχοκολλείται στο "χρέπι" και όχι στη διεύθυνση κατοικίας/έδρας του/των ιδιοκτήτη/ων). Αν πάλι είστε (κι εσείς, όπως και το πατρικό σας) μιάς κάποιας ηλικίας, και δεν ξέρετε να μπαίνετε στο ίντερνετ, μία καθημερινή βόλτα από 'κεί κάνει καλό και στη χοληστερίνη (με τα πόδια πάντα για να μπορείτε να στείλετε και 6 στο 13033)

    Guest

    Δημοσιεύτηκε

    Μακάρι να αραιώνουν τα ερείπια, φτάνει πια

    theagpar

    Δημοσιεύτηκε

    On 23/3/2021 at 2:01 ΜΜ, neo83_gr said:

    Μακάρι να αραιώνουν τα ερείπια, φτάνει πια

    Να αραιώσουν οι περιπτώσεις που πρεπει να μπλέκει το ΣΑ.

    dimitris GM

    Δημοσιεύτηκε (edited)

     ψηφίσθηκε

    εδω

    καί η ταυτοτητα  και αλλαι διαταξεις

    https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=9e8b0793-a723-4e58-8141-ace7014d45a3

     

    ενδιαφέρει το αρθρο 18...και οχι μόνον...

     

    διαβαζεται πιο ευκολα εδω:

    Σ/Ν μετά την ψήφιση των άρθρων

     

     

     

    Edited by dimitris GM


    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.