Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Υπουργική Απόφαση για τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες


    Με την ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/103448/7298 υπουργική απόφαση για έργα Μεμονωμένων Σταθμών Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Μπαταρίες) κατηγορίας Β που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ 5628/Β'/10.10.2024 καθορίζονται οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) που προβλέπονται στο άρθρο 8 του ν. 4014/2011 για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες.

    Η ΥΑ προβλέπει:

    Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) που προβλέπονται στο άρθρο 8 του ν. 4014/2011 για τα έργα του είδους «Μεμονωμένοι Σταθμοί Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Μπαταρίες)» που σύμφωνα με την εκάστοτε απόφαση κατάταξης του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 έχουν καταταγεί στην κατηγορία Β.

    Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, καθώς και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των περιουσιών, με τον προσδιορισμό όλων των αναγκαίων μέτρων και περιορισμών που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την κατασκευή, λειτουργία και παύση λειτουργίας των έργων της παρ. 1.


    Αρμόδια Υπηρεσία
    Η υπαγωγή σε ΠΠΔ έργου του άρθρου 1 πραγματοποιείται από την αρμόδια για το περιβάλλον Υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας, πριν τη διατύπωση από τον αρμόδιο διαχειριστή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.

    Για αυτοτελή έργα του άρθρου 1, ο φορέας έργου ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν μελετητής, υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 2, συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, το περιεχόμενο της οποίας ορίζεται στο Παράρτημα Α. Η δήλωση υπαγωγής συνοδεύεται από τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που καθορίζονται στο άρθρο 4.

    Εάν έργο του άρθρου 1 συνδυάζεται με έργο ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κατηγορίας Β, τότε:

    α) Εάν το έργο ηλεκτροπαραγωγής με χρήση ΑΠΕ κατηγορίας Β έχει ήδη υπαχθεί σε ΠΠΔ και το έργο του άρθρου 1 εγκαθίσταται εντός του γηπέδου του έργου ΑΠΕ από τον ίδιο φορέα, τότε στο έργο του άρθρου 1 εφαρμόζονται αυτοδικαίως οι ΠΠΔ του Παραρτήματος Β της παρούσας απόφασης, με μόνη υποχρέωση του φορέα έργου να υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 2 τη δήλωση υπαγωγής του Παραρτήματος Α, συμπληρωμένη μόνο ως προς τα πεδία που αφορούν το έργο ηλεκτροχημικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και συνοδευόμενη, πρώτον από το δικαιολογητικό υπ’ αρ. 1 του άρθρου 4 (συνοπτική τεχνική έκθεση) μόνο και, δεύτερον, από υπεύθυνη δήλωση περί συνδρομής των προϋποθέσεων της παρούσας υποπαραγράφου

    β) Εάν το έργο ηλεκτροπαραγωγής με χρήση ΑΠΕ κατηγορίας Β έχει ήδη υπαχθεί σε ΠΠΔ και το έργο του άρθρου 1 εγκαθίσταται εκτός του γηπέδου του έργου ΑΠΕ, τότε υποβάλλεται ως συμπληρωματική, στην αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 2, η δήλωση υπαγωγής Μεμονωμένου Σταθμού Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Μπαταρία) σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.

    γ) Για έργο ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κατηγορίας Β που δεν έχει υπαχθεί σε ΠΠΔ και συνδυάζεται με έργο του άρθρου 1, η δήλωση υπαγωγής υποβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. 3791/2013 (Β΄ 104) υπουργικής απόφασης στην αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 2, αλλά συνυποβάλλονται επιπρόσθετα η δήλωση υπαγωγής του Παραρτήματος Α και τα Δικαιολογητικά Τεκμηρίωσης του Άρθρου 4. Η απόφαση Υπαγωγής σε ΠΠΔ εκδίδεται από την ως άνω Υπηρεσία και συνδυάζει τις ΠΠΔ του έργου ηλεκτροπαραγωγής και τις ΠΠΔ του Παραρτήματος Β. 3. Μετά την εξέταση των υποβληθέντων στοιχείων και εφόσον δεν συντρέχουν οι λόγοι της παρ. 8, πραγματοποιείται η υπαγωγή του έργου σε ΠΠΔ από την αρμόδια υπηρεσία.

    ΥΠΕΝ-ΔΙΠΑ-103448-7298 ΠΠΔ για έργα Μεμονωμένων Σταθμών Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Μπαταρίες) 20240205628.pdf





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.