Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Νομοθεσία


    502 ειδήσεις in this category

    1. Νομοθεσία

      μηχανικάρα :-D

      Τη δυνατότητα διάθεσης προς πώληση κατοικιών, ακόμα κι αν δεν έχουν ταυτότητα κτιρίου, δηλαδή χωρίς να έχουν ολοκληρώσει την πολεοδομική τους τακτοποίηση, εισάγουν στην ημερήσια διάταξη στελέχη της αγοράς ακινήτων, ως μια λύση στο ζήτημα της αύξησης της προσφοράς νέων ακινήτων στην αγορά, προκειμένου έτσι να συγκρατηθούν και οι τιμές πώλησης, ή ενδεχομένως να υπάρξει και μια ήπια διόρθωση.
      "Χρειάζεται να δώσουμε πολεοδομική αμνηστία, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συναλλαγές, πολλές εκ των οποίων ακυρώνονται, ή καθυστερούν επί μήνες, λόγω της γραφειοκρατίας που συνοδεύει την κάθε πώληση. Αντί δηλαδή να λέμε στον πωλητή, βρες τα χαρτιά και τρέξε, να επιτρέπεται η άμεση πώληση του ακινήτου και στη συνέχεια ο αγοραστής να έχει στη διάθεση ένα διάστημα, π.χ. τριών ετών, ώστε να τακτοποιήσει πολεοδομικά το σπίτι του", αναφέρει ο κ. Ηλίας Παπαγεωργιάδης, επενδυτής και αναλυτής. Ο ίδιος κατέθεσε δημόσια την πρόταση αυτή στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε "Ελλάδα 2025. Επιχειρείν, Ακίνητα, Επενδύσεις", στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
      Πρόκειται για μια πρόταση που βρίσκει σύμφωνη και την ΠΟΜΙΔΑ. "Μέσα από αυτή την "Αμνηστία" δεν προτείνω να διαγράψουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά να επιτρέψουμε στον πωλητή να πουλήσει το ακίνητό του. Έτσι θα ανοίξει η αγορά και θα μπορέσουν χιλιάδες πωλητές να πουλήσουν ακίνητα που σήμερα δεν έχουν τον χρόνο και τα χρήματα να τακτοποιήσουν πολεοδομικά", τονίζει ο κ. Παπαγεωργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν σήμερα, είναι εγκλωβισμένα επί μήνες, ή ακόμα και χρόνια, δεκάδες χιλιάδες σπίτια που βρίσκονται στην κατοχή των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων, ακριβώς λόγω των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων που τα συνοδεύουν, η λύση της πολεοδομικής αμνηστίας θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο.
      Το ζήτημα αυτό έχουν θέσει επανειλημμένα και οι ίδιες οι τράπεζες, αλλά και τα funds, που θα ήθελαν να επιταχύνουν την διαδικασία των πωλήσεων των κατοικιών που έχουν ανακτήσει από τους πλειστηριασμούς (REOs), που υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 20.000 κατοικίες. Είναι εμφανές ότι για να ξεμπλοκάρουν τα σπίτια αυτά και να μπορέσουν να μεταβιβαστούν, απαιτείται η δημιουργία πολυάριθμων ομάδων ανθρώπων (μηχανικών κτλ.), που να εργάζονται για το ζήτημα αυτό επί μήνες. Αν όμως, αυτό το βάρος μεταφερθεί στον αγοραστή, με το αντίστοιχο οικονομικό κίνητρο φυσικά, τότε θα πρόκειται για μια διαδικασία, από την οποία θα βγουν όλοι κερδισμένοι.
      Όπως μάλιστα φαίνεται, στην κυβέρνηση υπάρχουν "φωνές" που είναι υπέρ μιας τέτοιας λύσης και δεν αποκλείεται να υπάρξουν άμεσες εξελίξεις, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων που θα ανακοινωθούν για το τραπεζικό σύστημα. Μιλώντας πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε σε "δάνεια που δεν δίνονται, υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, αλλά και ακίνητα που δεν έχουν εκποιήσει για να μειωθούν οι τιμές στην αγορά". Ειδικά ως προς το τελευταίο αυτό θέμα, στην αγορά ακινήτων, αλλά και στην τραπεζική αγορά, προσδοκούν σε μια ρύθμιση, που θα επιτρέψει την πώληση, έναντι κάποιας έκπτωσης, κατοικιών που έχουν ανακτηθεί από πλειστηριασμό και απαιτούν πολεοδομικές τακτοποιήσεις για να μεταβιβαστούν. Αν δινόταν αυτή η δυνατότητα, εκτιμάται ότι θα αυξανόταν άμεσα ο αριθμός των προς πώληση κατοικιών, που αποτελεί και το βασικό ζητούμενο για να αυξηθεί η προσφορά και να πιεστούν οι τιμές πώλησης.
      Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργιάδη, με την πρόταση αυτή, μπορούν οι αρμόδιοι να φέρουν μια ρεαλιστική ρύθμιση προς ψήφιση, ίσως εξαιρώντας κάποιες κατηγορίες ακινήτων, όπου τα προβλήματα είναι μη επιλύσιμα. "Σημασία έχει να προχωρήσουμε άμεσα στο να βγάλουμε στην αγορά τα ακίνητα που σήμερα παραμένουν εκτός, πριν εκραγεί το στεγαστικό πρόβλημα και πριν απαξιωθούν τα ίδια τα ακίνητα".
      Του Νίκου Ρουσάνογλου
       
    2. Νομοθεσία

      dimitris GM

      Αντισυνταγματικός κρίθηκε από της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός για τα ύψη των κτιρίων, ενώ η απόφαση αυτή του ανωτάτου δικαστηρίου που έχει τεράστιο αντίκτυπο στις επενδύσεις και στο χώρο της οικονομίας δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, εφόσον αποδεδειγμένα μέχρι και σήμερα έχει ξεκινήσει με οποιονδήποτε τρόπο η υλοποίηση των αδειών αυτών.
      Οι ανώτατοι δικαστές ολοκλήρωσαν τη διάσκεψη τους για την πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα του ΣτΕ και τήρησαν απαρέγκλιτα όσα από έδρας είχαν ειπωθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Μιχάλη Πικραμένο για την έκδοση της απόφασης που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την αγορά των ακινήτων ,τους επενδυτές ,του δήμους και τις αρμόδιες πολεοδομικές αρχές.
      Ο πρόεδρος του ΣτΕ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης του δικαστηρίου, σύμφωνα με το νόμο πριν ακόμα από τη δημοσίευση της απόφασης, που αναμένεται εντός του Ιανουαρίου του 2025, ενημέρωσε λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης για το Δία ταύτα της κρίσης των ανώτατων δικαστών αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
      Το κρίσιμο σημείο της απόφασης όμως ,πέραν της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων αφορά τον χρόνο της εφαρμογής της και το το μέλει γενέσθαι με τις οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί .
      Ως προς αυτό το κρίσιμο σημείο το ΣτΕ σύμφωνα και με την ανακοίνωση του προέδρου του , «σταθμίζοντας αφενός τις αρχές της ασφάλειας δικαίου, της προβλεψιμότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων και αφετέρου το δημόσιο συμφέρον, έκρινε ότι τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας πρέπει να μην καταλάβουν τις οικοδομικές άδειες, των οποίων η υλοποίηση (οικοδομικές εργασίες) έχει αποδεδειγμένα αρχίσει πριν από την παρούσα ανακοίνωση. Ο περιορισμός των αποτελεσμάτων της αντισυνταγματικότητας δεν καταλαμβάνει εκκρεμείς δίκες».
      Με τον τρόπο αυτό όπως επισημαίνουν νομικοί που έχουν καλή γνώση της υπόθεσης το ανώτατο δικαστήρια διαφυλάσσει το κύρος του και ταυτόχρονο και την οικονομία του κράτους.
      Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Δικαστηρίου μετά τη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας που είχε διεξαχθεί στις 12 Οκτωβρίου αναφέρονται τα εξής :
      Σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 8 του π.δ. 18/1989, όπως προστέθηκε με το άρθρο 25 του ν. 4786/2021
      Ανακοινώνει τα εξής:
      Στις 25.10., 27.11., 4.12. και 10.12.2024 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνήλθε σε διασκέψεις υποθέσεων σχετικών με την έκδοση οικοδομικών αδειών. Οι υποθέσεις αυτές, οι οποίες συζητήθηκαν κατά τη δικάσιμο της 11.10.2024, παραπέμφθηκαν στην Ολομέλεια, με τις αποφάσεις 293/2024, 662/2024, 310/2024 (επτ.) και 1186/2024 (επτ.) του Ε΄ Τμήματος του Δικαστηρίου, προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα συνταγματικότητας των διατάξεων των άρθρων 10, 15 παρ. 8, 19 παρ. 2, 25 και 11 παρ. 6 (περ. δ, ε και ιστ) του ν. 4067/2012, ως ισχύει (ΝΟΚ), κατ’ επίκληση των οποίων εξεδόθησαν οι προσβαλλόμενες οικοδομικές άδειες.
      Το Δικαστήριο έκρινε τα εξής:
      Ι. Το σύστημα των διατάξεων του ΝΟΚ (άρθρα 10, 15 παρ. 8, 19 παρ. 2 και 25), με το οποίο θεσπίζονται κίνητρα προσαύξησης των όρων δόμησης (συντελεστή δόμησης, ύψους) για την ανέγερση των κτηρίων, με αντιστάθμισμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου, αντίκειται στo άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος. Τούτο, όχι, κατ’ αρχήν, εξαιτίας του περιεχομένου τους, αλλά για τον λόγο ότι παρέχεται με τις διατάξεις αυτές, απ’ ευθείας στις υπηρεσίες δόμησης, η δυνατότητα να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, κατ’ απόκλιση, και μάλιστα ουσιώδη, από τους ισχύοντες κατά το πολεοδομικό καθεστώς κάθε περιοχής όρους δόμησης. Τα παρεχόμενα με τις διατάξεις αυτές κίνητρα πρέπει να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και να έχουν σταθμισθεί οι συνέπειές τους στο οικιστικό περιβάλλον κάθε περιοχής κατά το στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, κατόπιν ειδικής επιστημονικής μελέτης που να τεκμηριώνει τις περιεχόμενες στις διατάξεις αυτές ρυθμίσεις σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες και την εν γένει φυσιογνωμία κάθε οικισμού.
      ΙΙ. Περαιτέρω, το Δικαστήριο έκρινε ότι αντίκειται στο Σύνταγμα η μη προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης (δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 6 του ΝΟΚ), των εσωτερικών εξωστών (παταριών) και του χώρου κύριας χρήσης των 35 τ.μ. στο δώμα της οικοδομής, όπως και η εξομοίωση της πισίνας με φυτεμένη επιφάνεια (άρ. 19 παρ. 2 του ΝΟΚ). Αυτά μπορούν να κατασκευάζονται προσμετρώμενα στον συντελεστή δόμησης. Αντιθέτως, δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η μη προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης  των έρκερ και των κλιμακοστασίων.
      Κατόπιν τούτων, οι προσβαλλόμενες άδειες πρέπει να ακυρωθούν για τους παραπάνω λόγους.
      ΙΙΙ. Τέλος, το Δικαστήριο, σταθμίζοντας αφενός τις αρχές της ασφάλειας δικαίου, της προβλεψιμότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων και αφετέρου το δημόσιο συμφέρον, έκρινε ότι τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας πρέπει να μην καταλάβουν τις οικοδομικές άδειες, των οποίων η υλοποίηση (οικοδομικές εργασίες) έχει αποδεδειγμένα αρχίσει πριν από την παρούσα ανακοίνωση. Ο περιορισμός των αποτελεσμάτων της αντισυνταγματικότητας δεν καταλαμβάνει εκκρεμείς δίκες.
      Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται τον Ιανουάριο του ερχόμενου έτους.
      Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κατά της συνταγματικότητας άρθρων του ΝΟΚ  που προβλέπουν μεταξύ άλλων, προσαυξήσεις συντελεστή  δομήσεως λόγω υποτυπώδους μείωσης της κάλυψης και ανέγερσης κτιρίου ανώτερης ενεργειακής απόδοσης (μπόνους δόμησης), είχε ταχθεί και το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ,  όπου εξετάστηκαν τέσσερις υποθέσεις για οικοδομικές άδειες στο Δήμο Αλίμου, παραπέμποντας το θέμα για οριστική κρίση στην  Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
       
      https://www.in.gr/2024/12/11/greece/freno-tou-ste-ston-neo-oikodomiko-kanonismo-poies-adeies-epireazontai/
    3. Νομοθεσία

      Engineer

      Εγκύκλιο απέστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τις ΥΔΟΜ με θέμα: Σχετικά με την εφαρμογή της εγκυκλίου ΥΠΕΝ/ΓΔΠΟΛ/15047/84/14-3-2018.
      Η εγκύκλιος αναφέρει ότι: με αφορμή την (α) σχετική επιστολή του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ με την οποία διαπιστώνεται η μη τήρηση της (β) σχετικής εγκυκλίου στην οποία και σας παραπέμπουμε, επισημαίνουμε εκ νέου στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και προκειμένου να αποφεύγεται ταλαιπωρία μηχανικών και πολιτών ότι, η προαναφερόμενη εγκύκλιος οδηγία Γενικού Διευθυντή Πολεοδομίας του ΥΠΕΝ εξακολουθεί να ισχύει.
      Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο της πληρότητας αιτημάτων έκδοσης οικοδομικών αδειών, οι ΥΔΟΜ οφείλουν να ζητούν αποκλειστικά και περιοριστικά, μόνον τα στοιχεία εκείνα (δικαιολογητικά, σχέδια και εγκρίσεις υπηρεσιών, συλλογικών οργάνων ή φορέων) που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (νόμοι, π. δ/γματα, Υπουργικές Αποφάσεις) για την κατά περίπτωση περιοχή, ή την εκάστοτε Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Επικράτειας (για την ενημέρωση των ΥΔΟΜ χωρικής τους αρμοδιότητας) χρήση ειδικού κτιρίου. Κατά συνέπεια, για την έκδοση των οικοδομικών αδειών δεν ζητείται η προσκόμιση επιπρόσθετων στοιχείων (όπως αλληλογραφία, εγκρίσεις φορέων) και δεν λαμβάνονται υπόψη απόψεις ή εκτιμήσεις υπηρεσιών, οι οποίες αποκλίνουν του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.
      Αναφορικά με τα αιτήματα κατεδάφισης κτιρίων, βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου αρμοδιότητας ΥΠΕΝ (άρθρο 7 του ν.4495/17, Α΄ 167 και άρθρο 6 του ν.4067/12, Α΄79) απαιτείται η παροχή σύμφωνης γνώμης του οικείου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής μόνον εφόσον τα κτίρια προϋφίστανται του έτους 1955 ή είναι μεταγενέστερα της ημερομηνίας αυτής αλλά βρίσκονται σε παραδοσιακό οικισμό, παραδοσιακό τμήμα πόλης, ιστορικό τόπο, αρχαιολογικό χώρο και περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, ενώ σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αρμοδιότητας ΥΠΠΟ (άρθρο 6 παρ.10, άρθρο 10 παρ. 3, άρθρο 14 παρ. 2, άρθρο 17 του ν.4858/21, Α’ 220), απαιτείται έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας του μόνον για την κατεδάφιση ακινήτων που είναι προγενέστερα των εκάστοτε εκατό τελευταίων ετών, είναι πλησίον μνημείου, ή εμπίπτουν εντός αρχαιολογικού χώρου ή ιστορικού τόπου.
      Η Εγκύκλιος σχετικά με την εφαρμογή της εγκυκλίου ΥΠΕΝ/ΓΔΠΟΛ/15047/84/14-3-2018: https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΕΙ04653Π8-79Μ?inline=true
    4. Νομοθεσία

      Engineer

      Εγκρίθηκε τo αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) με την δημοσίευση στο ΦΕΚ 6412/Β'/22.11.2024 της υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/124219/1717 ΚΥΑ με θέμα: Έγκριση αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ).
      To αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) συνιστά ένα Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης για τα Επικίνδυνα Απόβλητα που παράγονται στη χώρα, το οποίο απαιτείται σύμφωνα με τα άρθρα 54 και 55 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), δεδομένου ότι τα απόβλητα αυτά, λόγω της ποιοτικής και ποσοτικής σύστασής τους, καθώς και των εξειδικευμένων εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τη διαχείρισή τους, χρήζουν ειδικότερης συνολικής αντιμετώπισης.
      Στόχος του σχεδιασμού είναι η μείωση τόσο της ποσότητας των παραγόμενων επικίνδυνων αποβλήτων όσο και της επικινδυνότητάς τους και η συνακόλουθη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, σε συμμόρφωση με τους σχετικούς όρους και προϋποθέσεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και με εφαρμογή των βέλτιστων
      διαθέσιμων τεχνικών, οι οποίες θα πρέπει πλέον να ενσωματώνουν ευθέως τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας.
      Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει όλες τις προβλέψεις του άρθρου 28 της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ, καλύπτοντας ταυτόχρονα όλες τις νέες υποχρεώσεις και όλα τα νέα στοιχεία που εισήχθησαν στο άρθρο αυτό μέσω της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851 του Ευρωπαϊκού
      Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ης Μαΐου 2018.
      Με τον παρόντα σχεδιασμό αναθεωρείται ο σχεδιασμός που είχε εγκριθεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση οικ.62952/5384/2016 (Β’ 4326) ο οποίος είχε χρονικό ορίζοντα το έτος 2020. 
      Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήετων ΕΣΔΕΑ ΚΥΑ-ΥΠΕΝΔΔΑ1242191717-13.11.2024-ΦΕΚ-6412-22.11.2024-τεύχος-Β.pdf
    5. Νομοθεσία

      dimitris GM

      Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο υλοποίησης του εμβληματικού Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παρουσίασε σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), τον Δήμο Μυκόνου και τον Ανάδοχο της Μελέτης, τα εναλλακτικά σενάρια και το προκρινόμενο για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) της Μυκόνου.
      Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε (11/11) στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυκόνου.
      Με τη μελέτη ΕΠΣ προτείνεται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης του Δήμου Μυκόνου, με κατευθύνσεις και ρυθμίσεις που αφορούν τόσο στον εξωαστικό χώρο όσο και στους οικισμούς του.
      Η οργάνωση του εξωαστικού χώρου αφορά κατά κύριο λόγο στη νήσο Μύκονο, δεδομένου ότι η Δήλος, η Ρηνεία , τα μικρότερα νησιά και οι βραχονησίδες του Δήμου ρυθμίζονται από την περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία και από τις προτάσεις ειδικών μελετών, που δεν επιτρέπουν τη δόμηση σε αυτά.
      Η μελέτη -κατόπιν εξέτασης του υφιστάμενου, πολεοδομικού καθεστώτος του Δήμου, του πληθυσμιακού, δημογραφικού, οικονομικού προφίλ των κατοίκων και των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων, του υφιστάμενου δομημένου περιβάλλοντος και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, των ζητημάτων εξυπηρέτησης πληθυσμού από υποδομές κοινής ωφέλειας και επάρκειας κοινόχρηστων χώρων, καθώς και ζητημάτων κλιματικής ανθεκτικότητας και λαμβάνοντας, ταυτόχρονα, υπόψη τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Περιφέρειας και των Υπουργείων- αναδεικνύει το προκρινόμενο σενάριο, σε σχέση με την οργάνωση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης. Θέματα που επηρεάζουν, άμεσα, την καθημερινότητα των πολιτών.
      Βασικές κατευθύνσεις του ΕΠΣ Μυκόνου
      Με την πρόταση του ΕΠΣ Μυκόνου επιδιώκεται η εύρεση της ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ανάγκης για τουριστική ανάπτυξη, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις του υπερκείμενου σχεδιασμού.
      Ειδικότερα, προτείνονται βασικές Ζώνες Προστασίας (ΠΕΠ): Δικτύου Natura 2000, καταφυγίου άγριας ζωής, νησιωτικών υγρότοπων, προστασίας ταμιευτήρων, προστασίας ρεμάτων/παραρεμάτιας βλάστησης, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, ανάγλυφου και τοπίου, διαφύλαξης αξιόλογων παραλιών και ακτών κολύμβησης.
      Αντίστοιχα, προτείνονται Ζώνες Ελέγχου Χρήσεων Γης (ΠΕΧ), για εγκαταστάσεις αποθήκευσης – μεταποίησης – διαχείρισης απορριμμάτων (με 2 υποζώνες), για τουρισμό και αναψυχή στις νότιες περιοχές της Μυκόνου, για ήπια τουριστική δραστηριότητα στη δυτική ακτή του νησιού, στη Χερσόνησο Διακόφτη και στην περιοχή ταμιευτήρα Μαραθίου, για Αγροτοκτηνοτροφία στην Άνω Μερά, όπως και για εξωαστική περιοχή στη Χώρα Μυκόνου.
      Κεντρική ιδέα της πρότασης αποτελεί ο καθορισμός μίας ενιαίας ζώνης τουρισμού – αναψυχής – παραθεριστικής κατοικίας στις νότιες περιοχές της Μυκόνου, ενώ όλο το υπόλοιπο τμήμα του νησιού θεωρείται, καταρχάς, ως περιοχή προστασίας και ήπιου ή/και εναλλακτικού τουρισμού.
      Επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων εντός των τουριστικών ζωνών θα είναι δυνατή μόνο μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, δηλαδή έργων ύδρευσης (αφαλατώσεις – δίκτυα), αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων, οδοποιίας, θέσεων στάθμευσης, καθώς και έργων δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πρόταση του ΕΠΣ έχουν ενσωματωθεί και τα συμπεράσματα της Έκθεσης Εκτίμησης Φέρουσας Ικανότητας.
      Τέλος, κατά την επεξεργασία των προτάσεων του ΕΠΣ, λήφθηκαν υπόψη πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για τη δόμηση σε νησιά, ώστε οι προτάσεις του ΕΠΣ να είναι συμβατές με τη νομολογία και να μπορούν να εγκριθούν σε λογικό χρονικό ορίζοντα.
      Από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου και για 5 ημέρες (ημερολογιακές) οι ενδιαφερόμενοι πολίτες / φορείς, θα μπορούν να παραθέτουν σχόλια / προτάσεις για το  ΕΠΣ της Μυκόνου στην Πλατφόρμα Συμμετοχής που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη διεύθυνση: https://polsxedia.ypen.gov.gr. Τονίζεται ότι η διαδικασία της διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΠΣ Μυκόνου και δεν θα πρέπει να συγχέεται με την παράθεση σχολίων στην προαναφερόμενη πλατφόρμα του ΥΠΕΝ με την οποία για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για τα προκρινόμενα σενάρια ανάπτυξης του πρώτου σταδίου εκπόνησης της μελέτης για την περιοχή τους.
      20241111_ΕΠΣ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ_ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟ
    6. Νομοθεσία

      Engineer

      Δημοσιεύθηκε η ΥΑ υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΓΧΣΑΠ/110210/47 στο ΦΕΚ με θέμα: Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/23.7.2018 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής, ελέγχου και έκδοσης των διοικητικών πράξεων του άρθρου 29 του ν. 4495/2017 και καθορισμός ηλεκτρονικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4495/2017» (Β’ 3136) σχετικά με την έκδοση Εγκρίσεων και Βεβαιώσεων φορέων μέσω του συστήματος «e-Άδειες».
      Άρθρο 1
      Έκδοση Εγκρίσεων και Βεβαιώσεων φορέων μέσω του συστήματος «e-Άδειες»
      Προστίθεται το άρθρο 20Β στην υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/23.7.2018 (Β’ 3136) απόφαση ως εξής:
      «Άρθρο 20Β
      Διαδικασία Εγκρίσεων και Βεβαιώσεων φορέων του άρθρου 215 του ν. 4782/2021 Η διαδικασία υποβολής και έκδοσης Εγκρίσεων και Βεβαιώσεων τρίτων φορέων που υπάγονται στην περ. β της παρ. 2 του άρθρου 215 του ν. 4782/2021 γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «e-Άδειες» με τους όρους της παρούσας απόφασης. Για την έκδοση των ανωτέρω Εγκρίσεων και Βεβαιώσεων εξουσιοδοτημένος διαχειριστής υποβάλλει αίτηση προς τον αρμόδιο Φορέα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.».
      Άρθρο 2
      Έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος
      Με πράξεις του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας διαπιστώνεται η σταδιακή προσαρμογή της λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος «e-Άδειες» στις διατάξεις της παρούσας.
      Άρθρο 3
      Τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 20 της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/23.7.2018 (Β’ 3136) υπουργικής απόφασης
      Τροποποιείται η παρ. 4 του άρθρου 20 της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/23.7.2018 (Β’ 3136) υπουργικής απόφασης με την προσθήκη του Πληροφοριακού Συστήματος e-Άδειες ως αποδέκτη αιτήσεων και έχει ως εξής:
      «4. Για την άσκηση των ανωτέρω υποχρεώσεων ο πάροχος του πληροφοριακού συστήματος δικαιούται την είσπραξη ποσοστού ανταπόδοσης σύμφωνα με τα εξής:
      Για την υποβολή αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα e-Άδειες της παρούσας υπουργικής απόφασης, το ποσοστό ανταπόδοσης ορίζεται σε 20 € ανά υποβαλλόμενη αίτηση.
      Σε περίπτωση ανέγερσης η προσθήκης κατ’ επέκταση η καθ’ ύψος νέων κατασκευών, αναθεώρησης ως προς
      την ανέγερση η προσθήκη κατ’ επέκταση η καθ’ ύψος νέων κατασκευών, το ανταποδοτικό τέλος για την υποβολή της αίτησης ορίζεται ως εξής:
      - Για άδειες μέχρι 100 τ.μ. με αποκλειστική χρήση κατοικίας 50 € και 60 € για τις λοιπές χρήσεις.
      - Για άδειες άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 1000 τ.μ. με αποκλειστική χρήση κατοικίας 100 € και 150 € για τις λοιπές χρήσεις.
      • Για άδειες άνω των 1000 τ.μ. και μέχρι 5000 τ.μ. με αποκλειστική χρήση κατοικίας 250 € και 350 € για τις λοιπές χρήσεις.
      • Για άδειες άνω των 5000 τ.μ με αποκλειστική χρήση κατοικίας 400 € και 500 € για τις λοιπές χρήσεις.
      Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα και αφορούν Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας, Άδεια Κατεδάφισης και Έκδοση Οικοδομικής άδειας για αποκατάσταση ζημιών μετά από φυσικές καταστροφές προβλέπεται έκπτωση 50% επί του ανταποδοτικού τέλους.».
      Απόφαση-Υπ.-Περιβάλλοντος-και-Ενέργειας-ΥΠΕΝΓΓΧΣΑΠ11021047-11.09.2024-ΦΕΚ-5980-29.10.2024-τεύχος-Β.pdf
    7. Νομοθεσία

      dimitris GM

      Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης εξέδωσε διευκρινίσεις που αφορούν στα αρμόδια όργανα για την εφαρμογή των παρ.1 και 2 του άρθρου 117 του ν.4495/17 “Αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις σε διατηρητέο κτίριο”.
      Αναλυτικά, στο έγγραφο αναφέρονται τα ακόλουθα:
      ΘΕΜΑ: Αρμόδια όργανα για την εφαρμογή των παρ.1 και 2 του άρθρου 117 του ν.4495/17 (Α΄ 167) όπως ισχύει.
      Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με το αρμόδιο όργανο για την εξέταση υπαγωγών αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων σε διατηρητέα κτίρια, χωρικής αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του ν. 4495/2017 και λαμβάνοντας υπόψη:
      το άρθρο 117 παρ.1 του ν.4495/17, όπως ισχύει, σύμφωνα με το οποίο «Για την υπαγωγή, εκτός από τα δικαιολογητικά του άρθρου 99, απαιτείται και υποβολή αίτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΠΕΣΑ), …», το τελευταίο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 125 του ως άνω νόμου στο οποίο ορίζεται ότι «Μέχρι τη συγκρότηση και έναρξη λειτουργίας των Περιφερειακών Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (ΠΕ.Σ.Α.) της παραγράφου 1 του άρθρου 12, τα αρμόδια κατά περίπτωση Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΚΕ.Σ.Α., ΚΕ.Σ.Α.ΜΑ.Θ.) του άρθρου 13, μετά από εισήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, επιλαμβάνονται της διαδικασίας των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 117», το άρθρο 13 ν.4495/17 όπου ρυθμίζεται ότι «1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνιστάται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕ.Σ.Α.). Με όμοια απόφαση γίνεται και η συγκρότηση αυτού. 2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνιστάται στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αιγαίου (ΚΕ.Σ.Α.Α.). Με όμοια απόφαση γίνεται και η συγκρότηση αυτού. 3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών συνιστάται στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης) Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Μακεδονίας Θράκης (ΚΕ.Σ.Α.ΜΑ.Θ.).», το άρθρο 6 της υπ’ αριθμ. «ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/43729/460/11.5.2020 Απόφασης «Καθορισμός οργάνων που ασκούν μεταβατικά τις αρμοδιότητες, των Επιτροπών Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων, των Περιφερειακών Επιτροπών Προσβασιμότητας, των ΠΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α., των Επιτροπών των παρ. 3 και 9.α του άρθρου 116 και της Επιτροπής της παρ. 10 του άρθρου 117 του ν. 4495/2017.» (B’ 1940) σύμφωνα με το οποίο «Μέχρι τη συγκρότηση της Επιτροπής της παραγράφου 10 του άρθρου 117 του ν. 4495/2017, όπως ισχύει, τις αρμοδιότητες που αποδίδονται σε αυτήν, ασκεί το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕ.Σ.Α., ΚΕ.Σ.Α.ΜΑ.Θ ή ΚΕ.Σ.Α.Α.) του άρθρου 13 του ν. 4495/2017.», προκύπτει ότι μέχρι τη συγκρότηση και έναρξη λειτουργίας των Περιφερειακών Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (ΠΕ.Σ.Α.) της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν. 4495/2017, τα αρμόδια Συμβούλια που επιλαμβάνονται της διαδικασίας των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 117 του ίδιου νόμου, είναι τα Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής του άρθρου 13 του νόμου (ΚΕ.Σ.Α., ΚΕ.Σ.Α.Α., ΚΕ.Σ.Α.ΜΑ.Θ.) τα οποία ασκούν τις αρμοδιότητές τους βάσει της χωρικής αρμοδιότητας των Υπουργείων στα οποία υπάγονται.
      Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού
      και Αστικού Περιβάλλοντος
      Ευθύμιος Μπακογιάννης
      Υπενθυμίζουμε πως στις παραγράφους 1 & 2 του άρθρου 117 του ν.4495/2017 σημειώνονται τα εξής:
      Άρθρο 117
      Αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις σε διατηρητέο κτίριο
      1. Για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων που βρίσκονται μέσα στον όγκο των διατηρητέων κτιρίων ή προσθήκες καθ’ ύψος ή κατ’ επέκταση σε ποσοστό που αθροιστικά δεν υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) της συνολικής δόμησης εντός του ακινήτου, καθώς και αυθαιρέτων μεμονωμένων κτισμάτων εντός του ακινήτου στο οποίο υφίσταται διατηρητέο κτίριο σε απόσταση από αυτό μεγαλύτερη του Δ.
      Για την υπαγωγή, εκτός από τα δικαιολογητικά του άρθρου 99, απαιτείται και υποβολή αίτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΠΕΣΑ), με συνημμένα τα εξής δικαιολογητικά:
      αα) φωτογραφία για το κτίριο, τοπογραφικό διάγραμμα, εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων,
      ββ) πλήρη σχέδια αποτύπωσης του κτιρίου,
      γγ) τεχνική έκθεση μηχανικού, στην οποία περιλαμβάνονται και όλα τα ιστορικά στοιχεία του κτιρίου,
      δδ) υπεύθυνη δήλωση, ότι δεν υπάρχει χαρακτηρισμός του κτιρίου από άλλο φορέα,
      εε) δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, από τα οποία αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής και ο χρόνος εγκατάστασης της χρήσης. Ειδικά για τις περιπτώσεις αλλαγής χρήσης, μπορεί να προσκομίζονται ιδιωτικά έγγραφα βεβαίας χρονολογίας, κατά την έννοια του άρθρου 446 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,
      στστ) μελέτη στατικής επάρκειας ή υποβολή τεχνικής έκθεσης, εφόσον απαιτείται, σύμφωνα με το άρθρο 99,
      ζζ) τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού για τον έλεγχο των λοιπών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, εφόσον υπάρχουν.
      2. Μετά τον έλεγχο των ανωτέρω δικαιολογητικών και τη διαπίστωση του δικαιώματος υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος, το συμβούλιο δέχεται ή απορρίπτει την αίτηση με βάση τις μεταβολές στην αρχιτεκτονική και μορφολογική τυπολογία του διατηρητέου κτιρίου, καθώς και την αισθητική ένταξη της αυθαίρετης κατασκευής ως προς το σύνολο του κτιρίου ή και του περιβάλλοντoς του χώρου.
      Το συμβούλιο μπορεί να επιβάλει την εκτέλεση εργασιών προσαρμογής του αυθαίρετου κτίσματος, σύμφωνα με την εξέταση των στοιχείων που προσκομίζονται, και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να προβεί σε αυτοψία, προκειμένου να εκτιμήσει το μέγεθος και την έκταση των απαιτούμενων εργασιών προσαρμογής.
      Οι εργασίες προσαρμογής εκτελούνται μετά την κοινοποίηση της απόφασης του συλλογικού οργάνου στον ιδιοκτήτη και την έκδοση σχετικής άδειας, εφόσον απαιτείται. Αν απαιτείται έκδοση σχετικής άδειας, αυτή εκδίδεται χωρίς να προηγηθεί η καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου. Οι εργασίες προσαρμογής πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα έξι (6) μηνών και η ορθή εκτέλεση των εργασιών πιστοποιείται από το Tοπικό Παρατηρητήριο.
      Μετά τη διαπίστωση της εκτέλεσης των εργασιών προσαρμογής, το ΠΕΣΑ επιτρέπει την οριστική υπαγωγή των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων στις ρυθμίσεις του παρόντος.
       
    8. Νομοθεσία

      Engineer

      Με την ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/103448/7298 υπουργική απόφαση για έργα Μεμονωμένων Σταθμών Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Μπαταρίες) κατηγορίας Β που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ 5628/Β'/10.10.2024 καθορίζονται οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) που προβλέπονται στο άρθρο 8 του ν. 4014/2011 για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες.
      Η ΥΑ προβλέπει:
      Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) που προβλέπονται στο άρθρο 8 του ν. 4014/2011 για τα έργα του είδους «Μεμονωμένοι Σταθμοί Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Μπαταρίες)» που σύμφωνα με την εκάστοτε απόφαση κατάταξης του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 έχουν καταταγεί στην κατηγορία Β.
      Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, καθώς και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των περιουσιών, με τον προσδιορισμό όλων των αναγκαίων μέτρων και περιορισμών που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την κατασκευή, λειτουργία και παύση λειτουργίας των έργων της παρ. 1.

      Αρμόδια Υπηρεσία
      Η υπαγωγή σε ΠΠΔ έργου του άρθρου 1 πραγματοποιείται από την αρμόδια για το περιβάλλον Υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας, πριν τη διατύπωση από τον αρμόδιο διαχειριστή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.
      Για αυτοτελή έργα του άρθρου 1, ο φορέας έργου ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν μελετητής, υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 2, συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, το περιεχόμενο της οποίας ορίζεται στο Παράρτημα Α. Η δήλωση υπαγωγής συνοδεύεται από τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που καθορίζονται στο άρθρο 4.
      Εάν έργο του άρθρου 1 συνδυάζεται με έργο ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κατηγορίας Β, τότε:
      α) Εάν το έργο ηλεκτροπαραγωγής με χρήση ΑΠΕ κατηγορίας Β έχει ήδη υπαχθεί σε ΠΠΔ και το έργο του άρθρου 1 εγκαθίσταται εντός του γηπέδου του έργου ΑΠΕ από τον ίδιο φορέα, τότε στο έργο του άρθρου 1 εφαρμόζονται αυτοδικαίως οι ΠΠΔ του Παραρτήματος Β της παρούσας απόφασης, με μόνη υποχρέωση του φορέα έργου να υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 2 τη δήλωση υπαγωγής του Παραρτήματος Α, συμπληρωμένη μόνο ως προς τα πεδία που αφορούν το έργο ηλεκτροχημικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και συνοδευόμενη, πρώτον από το δικαιολογητικό υπ’ αρ. 1 του άρθρου 4 (συνοπτική τεχνική έκθεση) μόνο και, δεύτερον, από υπεύθυνη δήλωση περί συνδρομής των προϋποθέσεων της παρούσας υποπαραγράφου
      β) Εάν το έργο ηλεκτροπαραγωγής με χρήση ΑΠΕ κατηγορίας Β έχει ήδη υπαχθεί σε ΠΠΔ και το έργο του άρθρου 1 εγκαθίσταται εκτός του γηπέδου του έργου ΑΠΕ, τότε υποβάλλεται ως συμπληρωματική, στην αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 2, η δήλωση υπαγωγής Μεμονωμένου Σταθμού Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Μπαταρία) σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.
      γ) Για έργο ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κατηγορίας Β που δεν έχει υπαχθεί σε ΠΠΔ και συνδυάζεται με έργο του άρθρου 1, η δήλωση υπαγωγής υποβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. 3791/2013 (Β΄ 104) υπουργικής απόφασης στην αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 2, αλλά συνυποβάλλονται επιπρόσθετα η δήλωση υπαγωγής του Παραρτήματος Α και τα Δικαιολογητικά Τεκμηρίωσης του Άρθρου 4. Η απόφαση Υπαγωγής σε ΠΠΔ εκδίδεται από την ως άνω Υπηρεσία και συνδυάζει τις ΠΠΔ του έργου ηλεκτροπαραγωγής και τις ΠΠΔ του Παραρτήματος Β. 3. Μετά την εξέταση των υποβληθέντων στοιχείων και εφόσον δεν συντρέχουν οι λόγοι της παρ. 8, πραγματοποιείται η υπαγωγή του έργου σε ΠΠΔ από την αρμόδια υπηρεσία.
      ΥΠΕΝ-ΔΙΠΑ-103448-7298 ΠΠΔ για έργα Μεμονωμένων Σταθμών Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Μπαταρίες) 20240205628.pdf
    9. Νομοθεσία

      Engineer

      Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΦΠΥ/103755/2994/26.09.2024 (ΦΕΚ 5438/27.09.2024 τεύχος Β') με θέμα: Καθορισμός γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, μέτρα βελτίωσης αυτών. Διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του.
      Η απόφαση προβλέπει:
      Άρθρο 1
      Σκοπός
      Σκοπός της παρούσας είναι ο καθορισμός για τις υπηρεσίες ύδατος:
      α) Των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης,
      β) μέτρων βελτίωσης των υπηρεσιών αυτών,
      γ) των διαδικασιών και της μεθόδου ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών αυτών, στις διάφορες χρήσεις, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 3199/2003 (Α’ 280) και το π.δ. 51/2007 (Α’ 54) καθώς και το οικείο εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμού (ΣΔΛΑΠ).
      Άρθρο 2
      Πεδίο εφαρμογής
      1.Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται στις υπηρεσίες ύδατος της παρ. κθ του άρθρου 2 του ν. 3199/2003, για τις χρήσεις που ορίζονται στο Παράρτημα Ι της υπ’ αρ. 146896/2014 (Β’ 2878) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως ισχύει, εκτός των περ. 2.3, 4, και 5.3 αυτής. Οι υπηρεσίες αυτές δύνανται να παρέχονται μέσω οργανωμένων συλλογικών δικτύων παροχής υπηρεσιών ύδατος, καθώς και μέσω μεμονωμένων υδρογεωτρήσεων που δεν ανήκουν σε οργανωμένα συλλογικά δίκτυα.
      2.Η παρούσα απόφαση δεν εφαρμόζεται στις απολήψεις ύδατος από πηγάδια/φρέατα, εκτός των απολήψεων από γεωτρήσεις.
      3.Η τιμή ακατέργαστου ύδατος, που προσδιορίζεται στη σύμβαση της παρ. 2 του άρθρου εκατοστού δέκατου τέταρτου του ν. 4812/2021 (Α’110) μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Ν.Π.Δ.Δ. «Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ» και της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., εφαρμόζεται και για τις περιπτώσεις διάθεσης ακατέργαστου ύδατος από την Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) κατά μήκος του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της μείζονος περιοχής Πρωτευούσης. Το εκάστοτε ισχύον τιμολόγιο για τη διάθεση ακατέργαστου ύδατος από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. για βιομηχανική - επαγγελματική χρήση ισχύει αναλογικά και για τις περιπτώσεις διάθεσης ακατέργαστου ύδατος από την Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ προς ιδιώτες ή άλλους χρήστες, κατά μήκος του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) εκτός της περιοχής αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π., κατά τα οριζόμενα στη σύμβαση της παρ. 2 του άρθρου εκατοστού δέκατου τέταρτου του ν. 4812/2021 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Ν.Π.Δ.Δ. «Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ» και της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε..
      4.Η τιμή ακατέργαστου ύδατος, που προσδιορίζεται στη σύμβαση της παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 2937/2001 (Α’ 169) μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Ν.Π.Δ.Δ. «Εταιρεία Παγίων Ε.Υ.Α.Θ.» και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., εφαρμόζεται και για τις περιπτώσεις διάθεσης ακατέργαστου ύδατος από την Εταιρεία Παγίων Ε.Υ.Α.Θ. προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.). Το εκάστοτε ισχύον τιμολόγιο για τη διάθεση ακατέργαστου ύδατος από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. για βιομηχανική - επαγγελματική χρήση ισχύει αναλογικά και για τις περιπτώσεις διάθεσης ακατέργαστου ύδατος από την Εταιρεία Παγίων Ε.Υ.Α.Θ. προς ιδιώτες ή άλλους χρήστες, κατά τα οριζόμενα στη σύμβαση της παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 2937/2001 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Ν.Π.Δ.Δ. «Εταιρεία Παγίων Ε.Υ.Α.Θ.» και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε..
      5.Τα λοιπά άρθρα της παρούσας απόφασης δεν εφαρμόζονται στην τιμολόγηση και κοστολόγηση του ακατέργαστου ύδατος των παρ. 3 και 4 του παρόντος.
      Άρθρο 3
      Ορισμοί
      Για την εφαρμογή της παρούσας ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 2 του ν. 3199/2003 (Α’ 280), των άρθρων 2 και 12 του π.δ. 51/2007 (Α’ 54), της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 5037/2023 (Α’78) καθώς και οι ακόλουθοι ορισμοί:
      1.«Χρηματοοικονομικό κόστος παρόχου υπηρεσιών ύδατος» ή «Χρηματοοικονομικό κόστος»: είναι το κόστος που προκύπτει για κάθε πάροχο υπηρεσιών ύδατος αποκλειστικά από την δραστηριότητα παροχής των υπηρεσιών αυτών. Αντανακλά την χρηματοοικονομική αποτίμηση του κόστους για όλα τα έργα, τις υποδομές και τις διαδικασίες, τα οποία είναι απαραίτητα για την παροχή των υπηρεσιών ύδατος για τις χρήσεις που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 2. Στο χρηματοοικονομικό κόστος περιλαμβάνονται οι δαπάνες που είναι αναγκαίες για την παροχή των υπηρεσιών ύδατος, τη λειτουργία και τη συντήρηση του παρόχου των υπηρεσιών αυτών (κεφαλαιουχικές, λειτουργικές, συντήρησης και διοίκησης). Υπολογίζεται από τον κάθε πάροχο υπηρεσιών ύδατος και περιλαμβάνει το κεφαλαιουχικό κόστος, το κόστος λειτουργίας, στο οποίο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το κόστος συντήρησης και το κόστος διοίκησης του άρθρου 4.
      2.«Ανάκτηση χρηματοοικονομικού κόστους παρόχου υπηρεσιών ύδατος»: το ποσοστό των εσόδων του παρόχου υπηρεσιών ύδατος από την δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών ύδατος επί του χρηματοοικονομικού κόστους της παρ. 1 για την παροχή των υπηρεσιών αυτών.
      3.«Ανάκτηση περιβαλλοντικού κόστους και κόστους πόρου για κάθε χρήση»: Το ποσοστό του εισπρακτέου περιβαλλοντικού τέλους, το οποίο χρεώνεται στους τελικούς χρήστες των υπηρεσιών ύδατος διά των λογαριασμών που αποστέλλουν σε αυτούς οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος, επί του περιβαλλοντικού τέλους που έχει προσδιοριστεί για κάθε χρήση ύδατος σύμφωνα με τα άρθρα 5, 6 και 8.
      4.«Τελικός χρήστης υπηρεσιών ύδατος»: Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο παρέχονται ή αναμένονται να παρασχεθούν υπηρεσίες ύδατος αποκλειστικά για δική του χρήση.
      5.«Ενδιάμεσος πάροχος υπηρεσιών ύδατος»: Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο παρέχονται ή αναμένονται να παρασχεθούν υπηρεσίες ύδατος με σκοπό την παροχή αυτών σε άλλους παρόχους ή σε τελικούς χρήστες
      6.Ρυθμιστική Περίοδος (ΡΠ): η πενταετής περίοδος για την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος υποχρεούνται να καθορίσουν τα τιμολόγιά τους σύμφωνα με την παρούσα.
      ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
      ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΔΑΤΟΣ
      Άρθρο 4
      Γενικοί κανόνες προσδιορισμού χρηματοοικονομικού κόστους
      1.Ο προσδιορισμός του χρηματοοικονομικού κόστους της παρ. 1 του άρθρου 3 διενεργείται για τις υπηρεσίες ύδατος που υπάγονται στο άρθρο 2, εξαιρουμένων των ιδιωτικών γεωτρήσεων.
      2.Στον υπολογισμό του χρηματοοικονομικού κόστους λαμβάνονται υπόψη οι εξής συνιστώσες κόστους:
      α) Κεφαλαιουχικό κόστος, για τον υπολογισμό του οποίου λαμβάνονται υπόψη:
      αα) το αναλισκόμενο πάγιο κεφάλαιο στη διαδικασία παροχής των υπηρεσιών ύδατος.
      αβ) το κόστος τόκων των δανειακών κεφαλαίων.
      αγ) εύλογη απόδοση επί των απασχολούμενων κεφαλαίων στην διαδικασία παροχής των υπηρεσιών ύδατος, (βλ. Παράρτημα Ι).
      β) Λειτουργικό κόστος, το οποίο περιλαμβάνει τις εύλογες και αποδοτικές δαπάνες που είναι αναγκαίες προκειμένου ο πάροχος υπηρεσιών ύδατος να παρέχει τις υπηρεσίες με τρόπο ασφαλή σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα ποιότητας όπως αυτά πιστοποιούνται από το προβλεπόμενο πρόγραμμα παρακολούθησης, επαρκή, αποδοτικό και αξιόπιστο. Στο Λειτουργικό Κόστος περιλαμβάνεται το Κόστος Διοίκησης, το Κόστος Λειτουργίας και το κόστος συντήρησης (βλ. Παράρτημα Ι).
      3.Για τον υπολογισμό του Χρηματοοικονομικού Κόστους ακολουθείται η μεθοδολογία που περιγράφεται στο Παράρτημα Ι.
      Άρθρο 5
      Γενικοί κανόνες προσδιορισμού του Περιβαλλοντικού Κόστους ανά χρήση ύδατος
      1.Το Περιβαλλοντικό Κόστος προσδιορίζεται σε επίπεδο Λεκάνης Απορροής Ποταμού (Λ.Α.Π.) και προκύπτει από τον προσδιορισμό του κόστους των Συμπληρωματικών Μέτρων του Προγράμματος Μέτρων του εκάστοτε ισχύοντος Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, (Σ.Δ.Λ.Α.Π) σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της παρ. 5 του άρθρου 12 του π.δ. 51/2007 (Α’ 54), οι οποίες αφορούν στην επίτευξη της καλής κατάστασης των υδατικών σωμάτων (Υ.Σ.).
      2.Το Περιβαλλοντικό Κόστος προκύπτει όταν σε μία Λ.Α.Π. υφίσταται έστω και μια από τις ακόλουθες συνθήκες: (α) επιφανειακά Υδατικά Συστήματα (Υ.Σ.) με οικολογική κατάσταση κατώτερη της καλής, β) επιφανειακά Υ.Σ. με χημική κατάσταση κατώτερη της καλής, γ) επιφανειακά Υ.Σ. με οικολογική ή/και χημική κατάσταση άγνωστη, και δ) υπόγεια Υ.Σ. με κακή χημική κατάσταση που δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια.
      3.Για τον υπολογισμό του Περιβαλλοντικού Κόστους, ακολουθείται η μεθοδολογία που περιγράφεται στο Παράρτημα ΙΙ.
      4.Ο προσδιορισμός του Περιβαλλοντικού Κόστους εγκρίνεται με απόφαση του αρμοδίου Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση της οικείας Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση, ανάλογα με το βαθμό διαφοροποίησης του εκτιμώμενου κόστους των Συμπληρωματικών Μέτρων του Προγράμματος Μέτρων του εκάστοτε ισχύοντος Σ.Δ.Λ.Α.Π., σύμφωνα με την παρ. 2.
      4.1. Όταν μία Λ.Α.Π. εκτείνεται στα διοικητικά όρια περισσοτέρων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ο προσδιορισμός και η έγκριση του Περιβαλλοντικού Κόστους ασκείται από κοινού. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών ύδατος όπου η προμήθεια ύδατος γίνεται από Υδατικά Συστήματα μίας Λ.Α.Π., ενώ η χρήση του ύδατος καλύπτει ανάγκες Λ.Α.Π. άλλης Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
      Σε περίπτωση διαφωνίας η τελική απόφαση λαμβάνεται από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με κριτήριο την επίτευξη των στόχων της παρούσας αφού λάβει υπόψη τις θέσεις όλων των εμπλεκομένων.
      5.Οι αποφάσεις έγκρισης του Περιβαλλοντικού Κόστους κοινοποιούνται από τις οικείες Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στη Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.).
      Άρθρο 6
      Γενικοί κανόνες προσδιορισμού του Κόστους Πόρου ανά χρήση ύδατος
      1.Το Κόστος Πόρου εκτιμάται σε επίπεδο Λ.Α.Π. και προκύπτει από τον προσδιορισμό του κόστους των Συμπληρωματικών Μέτρων του Προγράμματος Μέτρων του εκάστοτε ισχύοντος Σ.Δ.Λ.Α.Π., σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της παρ. 5 του άρθρου 12 του π.δ. 51/2007 (Α’54), οι οποίες αφορούν στην εξοικονόμηση των υδατικών πόρων και στην ορθολογική διαχείρισή τους, μέσω της αναίρεσης πρακτικών υπεράντλησης υπόγειων Υ.Σ..
      2.Κόστος Πόρου προκύπτει όταν σε μία Λ.Α.Π. υφίσταται έστω και μια από τις ακόλουθες συνθήκες (α) υπόγεια Υ.Σ. με «Κακή» ποσοτική κατάσταση, (β) ελλιπής κάλυψη των αναγκών νερού των κύριων ανθρωπογενών χρήσεων.
      3.Για τον υπολογισμό του Κόστους Πόρου, ακολουθείται η μεθοδολογία που περιγράφεται στο Παράρτημα ΙΙΙ.
      4.Ο προσδιορισμός του Κόστους Πόρου εγκρίνεται με απόφαση του αρμόδιου Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση της οικείας Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση, ανάλογα με τον βαθμό διαφοροποίησης του εκτιμώμενου κόστους των Συμπλη- ρωματικών Μέτρων του Προγράμματος Μέτρων του εκάστοτε ισχύοντος Σ.Δ.Λ.Α.Π., σύμφωνα με την παρ. 2.
      4.1. Όταν μία Λ.Α.Π. εκτείνεται στα διοικητικά όρια περισσοτέρων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ο προσδιορισμός και η έγκριση του Κόστους Πόρου ασκείται από κοινού. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών ύδατος όπου η προμήθεια ύδατος γίνεται από Υδατικά Συστήματα μίας Λ.Α.Π., ενώ η χρήση του ύδατος καλύπτει ανάγκες Λ.Α.Π. άλλης Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
      Σε περίπτωση διαφωνίας η τελική απόφαση λαμβάνεται από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με κριτήριο την επίτευξη των στόχων της παρούσας αφού λάβει υπόψη τις θέσεις όλων των εμπλεκομένων.
      5.Οι αποφάσεις έγκρισης του Κόστους Πόρου κοινοποιούνται από τις οικείες Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στη Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ.
      Αναλυτικά όλη η ΚΥΑ εδώ:
       
    10. Νομοθεσία

      GTnews

      Εγκύκλιο για τη λειψυδρία και την ορθολογική διαχείριση των υδάτων εξέδωσε ο Άρειος Πάγος, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις της μείωσης των υδατικών πόρων είναι έντονες και πολλές περιοχές της  βρίσκονται σε ανησυχητική κατάσταση.
      Στην εγκύκλιο αναφέρεται η αλόγιστη χρήση υδάτων, στην οποία συμβάλλουν οι παράνομες γεωτρήσεις και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι δικαιούχοι.
      Την ίδια ώρα, επισημαίνεται ότι πρέπει να διώκεται και η αυθαίρετη επέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ΟΤΑ από ιδιώτες και συγκεκριμένα η κλοπή του νερού.
      Αναλυτικά η εγκύκλιος του Αρείου Πάγου
      Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ως αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής κρίσης σε παγκόσμια κλίμακα, είναι αυτό της μείωσης των υδατικών πόρων, σε αντίθεση με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές της επικράτειας, λόγω κυρίως, αλλά όχι και αποκλειστικά, του τουρισμού.
      Ήδη οι επιπτώσεις της μείωσης των υδατικών πόρων είναι έντονες και πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται ή αναμένεται να βρεθούν σε ανησυχητική κατάσταση, εξετάζεται δε η λήψη μέτρων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπισθούν στο άμεσο μέλλον φαινόμενα λειψυδρίας, ειδικά εάν οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις εξακολουθήσουν να βαίνουν μειούμενες.
      Το ως άνω πρόβλημα επιδεινώνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, από τη μη ορθολογική διαχείριση των υδάτων, η οποία μάλιστα πολλές φορές λαμβάνει τη μορφή της αλόγιστης χρήσης του ύδατος, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση.
      Σ’ αυτή την παρατηρούμενη αλόγιστη χρήση των υδάτων συμβάλλουν ουσιωδώς τόσο οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, ενώ ο αριθμός των παράνομων γεωτρήσεων είναι πολλαπλάσιος των νομίμων.
      Είναι αμφίβολο εξάλλου αν και πως διασφαλίζεται στις νόμιμες γεωτρήσεις ότι και ο καθορισμός της ποσότητας που λαμβάνει κάθε δικαιούχος καλύπτει σε κάθε περίπτωση τις πραγματικές του ανάγκες για το χώρο στον οποίο υπάρχει γεώτρηση και όχι αυτές που ο ίδιος δημιουργεί με ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία, εικονικές π.χ μισθώσεις γειτονικών ακινήτων ή στο πλαίσιο επαγγελματικής καλλιέργειας, πέραν του χώρου αυτού, στον οποίο υπάρχει η γεώτρηση. Την ίδια στιγμή ο υδροφόρος ορίζοντας γλυκού νερού πολλών περιοχών συνεχώς μειώνεται και ουσιαστικά κατστρέφεται, αφού κατακλύζεται από την εισροή σε αυτόν αλμυρού νερού.
      Για να μην μπορεί συνεπώς, έστω και καθ’ υπερβολή, να πει κανείς ότι “στη χώρα μας το νερό το πετάμε”, απαιτείται, εκτός από την αυτονόητη επαγρύπνηση των αρμοδίων αρχών με επίταση των ελέγχων σε κάθε κατεύθυνση, ήτοι των γεωτρήσεων βιομηχανιών, αγροτών, ξενοδοχείων και κάθε είδους άλλων επιχειρήσεων και η συνδρομή των Εισαγγελιών όλης της χώρας για τη διασφάλιση, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, της ορθολογικότερης, κατά το δυνατόν, διαχείρισης των υδατικών πόρων όλης της επικράτειας.
      Συγκεκριμένα, οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, συνιστούν, εκτός των άλλων και αξιόποινες πράξεις, αφού εμπίπτουν στο πεδίο του άρθρου 28 του ν. 1650/1986, για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως ισχύει, σε συνδυασμό με το ν. 4014/2011 «περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων κλπ» και την ΚΥΑ 146896/2014 (ΦΕΚ 2878/ Β’ /27.10.2014 «Κατηγορίες αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης των υδάτων. Διαδικασία και όροι έκδοσης των αδειών, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος τους και άλλες συναφείς διατάξεις»), όπως διορθώθηκε (Β’ 3142/21.11.2014), τροποποιήθηκε (Β’ 1435 / 10.7.2015, Β’ 69 / 22.1.2016, Β’ 814 /14.3.2017, Β7 1562/ 24.4.2020) και ισχύει.
      Εν όψει των ανωτέρω, θα πρέπει να παρέμβετε δυναμικά εφαρμόζοντας τον Νόμο με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών ελέγχου των παράνομων γεωτρήσεων (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και της ΕΛΑΣ-βλ. και σχετική εγκύκλιο ΑΠ οικ 102135/10.12.2015 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- Ειδική Γραμματεία Υδάτων- με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες των Δήμων και των Περιφερειών σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων των όρων των αδειών χρήσης ύδατος και των παραβάσεων των διατάξεων της ΚΥΑ 146896/2014»), από τις οποίες επιβάλλεται να ζητήσετε να σας αποστέλλουν, όταν διαπιστώνουν τις πιο πάνω παραβάσεις, τις εκθέσεις διαπίστωσης αυτών (βλ. άρθρο 12 της πιο πάνω ΚΥΑ), για την εκ μέρους σας αξιολόγησή τους και την άσκηση της ενδεδειγμένης κατά περίπτωση ποινικής δίωξης.
      Περαιτέρω, όπως είναι αυτονόητο, πρέπει να διώκεται και η αυθαίρετη επέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ΟΤΑ από ιδιώτες και συγκεκριμένα η κλοπή του νερού, η οποία έχει ως συνέπεια να το στερούνται οι νόμιμοι χρήστες του για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών τους, όπως ύδρευση και καθαριότητα, αλλά ενδεχομένως και τη βλάβη των δικτύων αυτών και εν γένει την παρεμπόδιση ή διατάραξη της παροχής στο κοινό νερού (άρθρα 372 παρ.1, 378 παρ.2, 293 ΠΚ κλπ ).
      Η κατά τα ως άνω εφαρμογή του Νόμου με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών εκτιμάται ως απολύτως αναγκαία στην κατεύθυνση της διασφάλισης, κατά το δυνατόν, της ορθολογικότερης διαχείρισης των υδάτων στην Ελληνική Επικράτεια.
    11. Νομοθεσία

      GTnews

      – Αρχείο 132ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 131ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 130ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 129ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 128ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 127ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 126ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 125ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 124ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 123ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 122ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 121ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων 
      – Αρχείο 120ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 119ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 118ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 117ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 116ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 115ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 114ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 113ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 112ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 111ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 110ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 109ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 108ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 107ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 106ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 105ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 104ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 103ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 102ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 101ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 100ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 99ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 98ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 97ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 96ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 95ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 94ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 93ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 92ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 91ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 90ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 89ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 88ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 87ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 86ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 85ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 84ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 83ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 82ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 81ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      (Προσοχή: έγινε διόρθωση στην αρχική απάντηση της Ε/Α με αριθμ. 1967)
      – Αρχείο 80ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 79ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 78ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 77ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      (Προσοχή: έγινε διόρθωση στην αρχική απάντηση της Ε/Α με αριθμ. 1885)
      – Αρχείο 76ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 75ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      (Προσοχή: έγινε διόρθωση στην αρχική απάντηση της Ε/Α με αριθμ. 1833)
      – Αρχείο 74ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 73ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 72ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 71ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 70ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 69ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 68ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 67ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 66ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 65ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 64ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      (Προσοχή: έγινε διόρθωση στην αρχική απάντηση της Ε/Α με αριθμ. 1550)
      – Αρχείο 63ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 62ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 61ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 60ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 59ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 58ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 57ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 56ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 55ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 54ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 53ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 52ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 51ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 50ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 49ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 48ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 47ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 46ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      (Προσοχή: εμπεριέχει ορθή επανάληψη της Ε/Α με αριθμ. 1181 της 45ης ομάδας)
      – Αρχείο 45ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      (Προσοχή: για την με αριθμ. 1181 Ε/Α έγινε ορθή επανάληψη στην 46η ομάδα)
      – Αρχείο 44ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 43ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 42ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 41ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 40ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 39ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 38ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 37ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 36ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 35ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 34ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 33ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 32ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 31ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 30ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 29ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 28ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 27ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 26ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 25ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 24ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 23ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 22ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 21ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 20ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 19ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 18ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 17ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 16ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 15ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 14ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 13ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 12ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 11ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 10ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 9ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 8ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 7ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 6ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 5ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 4ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 3ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 2ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
      – Αρχείο 1ης ομάδας ερωτήσεων-απαντήσεων
    12. Νομοθεσία

      Engineer

      Ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποψίλωση των δασών (EU 2023/1115 - EUDR) θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 30 Δεκεμβρίου 2024.
      Όλο και πιο αυστηρά μέτρα υιοθετούν οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση πιεστικών ζητημάτων, καθώς οι ανησυχίες για την περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή κλιμακώνονται.
      Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποψίλωση των δασών (EU 2023/1115 - EUDR), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 29 Ιουνίου 2023 και έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε βιομηχανίες που σχετίζονται με την ξυλεία. 

      Η αποψίλωση των δασών παραμένει μια από τις πιο πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, με τεράστιες εκτάσεις δασών να εξαφανίζονται κάθε χρόνο λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως η υλοτομία, η αγροτική επέκταση και η ανάπτυξη υποδομών. Το εν λόγω φαινόμενο όχι μόνο συμβάλλει σημαντικά στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά οδηγεί επίσης σε απώλεια βιοποικιλότητας, υποβάθμιση του εδάφους και διακοπή των κύκλων του νερού. Αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, η ΕΕ εισήγαγε τον EUDR.
      Ο κανονισμός, ο οποίος καλύπτει εμπορεύματα όπως τα βοοειδή, το κακάο, τον καφέ, το φοινικέλαιο, το καουτσούκ, τη σόγια και την ξυλεία, καθώς και προϊόντα που προέρχονται από αυτά τα προϊόντα, στοχεύει στη μείωση της συμβολής της Ευρώπης στην παγκόσμια αποψίλωση και υποβάθμιση των δασών. Οι κύριες υποχρεώσεις του EUDR θα ισχύουν για όλους τους καλυπτόμενους φορείς από τις 30 Δεκεμβρίου 2024 και για πολύ μικρές και μικρές οντότητες από τις 30 Ιουνίου 2025.
      Το νέο καθεστώς βάσει του κανονισμού EUDR, θέτει σημαντικές προκλήσεις για τις εταιρείες όσον αφορά το κόστος συμμόρφωσης δεδομένων των αυστηρών κυρώσεων και τις λειτουργικές προσαρμογές. Ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξαιρούνται επί του παρόντος από το πεδίο εφαρμογής του, μελλοντικές αξιολογήσεις ενδέχεται να επεκτείνουν την κάλυψη σε πρόσθετα προϊόντα και τομείς. 
      Στην περίπτωση των βιομηχανιών κατασκευών και ακίνητης περιουσίας, η ξυλεία αποτελεί μια από τις κυριότερες πρώτες ύλες, με τη μαζική ξυλεία να κερδίζει έδαφος, ακόμα και στην κατασκευή ψηλών κτιρίων και ολόκληρων περιοχών, παρά τις προκλήσεις που παρουσιάζονται κατά τη χρήση του. Ως αποτέλεσμα, ο νέος κανονισμός πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε όλα τα στάδια του σχεδιασμού και της κατασκευής. 
      Τι προβλέπει  ο νέος κανονισμός 
      Σύνθετος Έλεγχος της Εφοδιαστικής Αλυσίδας: ο κανονισμός απαιτεί ενδελεχή επανεξέταση των αλυσίδων εφοδιασμού, από την προμήθεια πρώτων υλών έως την παράδοση τελικών προϊόντων. Οι εταιρείες πρέπει να εντοπίζουν την προέλευση των πρώτων υλών και να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία, προσθέτοντας άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
      Νομικές προκλήσεις και συμμόρφωση: Οι εταιρείες πρέπει να περιηγηθούν σε περίπλοκα νομικά τοπία, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών περιβαλλοντικών νόμων και κανονισμών στις χώρες προμήθειας. 
      Ενσωμάτωση τεχνολογίας για την επίτευξη διαφάνειας: Η χρήση τεχνολογιών όπως το blockchain και το λογισμικό διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτά τα εργαλεία επιτρέπουν την παρακολούθηση υλικών σε πραγματικό χρόνο, την επαλήθευση της συμμόρφωσης και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αναφοράς.
      Δέουσα επιμέλεια και αξιολόγηση κινδύνου:  Οι εταιρείες πρέπει να αξιολογούν τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης σε διάφορα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού και να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου.
      Οικονομικοί κίνδυνοι και κίνδυνοι φήμης: Η μη συμμόρφωση με τον EUDR δεν επιφέρει μόνο οικονομικές κυρώσεις, αλλά και σημαντικούς κινδύνους για τη φήμη. Οι καταναλωτές και τα ενδιαφερόμενα μέρη απαιτούν ολοένα και περισσότερο διαφάνεια και ηθικές πρακτικές, επηρεάζοντας την εικόνα της επωνυμίας και το μερίδιο αγοράς.
    13. Νομοθεσία

      GTnews

      Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τον καθορισμό τέλους ανταπόδοσης για λογαριασμό του Παρόχου του Πληροφοριακού Συστήματος «e-Διέλευσις» δυνάμει του τρίτου εδαφίου της παρ. 18 του άρθρου 151 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).
      Με την απόφαση και σύμφωνα με το Παράρτημα Χ του ν. 4070/2012 (Α’ 82), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το άρθρο 151 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και την υπό στοιχεία οικ. 14813 ΕΞ 2024 (Β’ 2588) υπουργική απόφαση, καθορίζεται το εκάστοτε τέλος ανταπόδοσης για κάθε ηλεκτρονική υποβολή στο πληροφοριακό σύστημα «e-Διέλευσις» με σκοπό την έκδοση των σχετικών διοικητικών πράξεων, τα έντυπα που εξάγονται από το πληροφοριακό σύστημα, οι υπόχρεοι προς καταβολή, ο τρόπος καταβολής και απόδοσής του προς τον Πάροχο Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Π.Σ.), καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εν λόγω διαδικασία.
      Το τέλος ανταπόδοσης καθορίζεται ως εξής:
      α) Σε κάθε αίτηση για Χορήγηση Δικαιωμάτων Διέλευσης το τέλος ανταπόδοσης ορίζεται σε εκατό ευρώ (100 €).
      β) Σε κάθε αίτηση για Έγκριση Έργου Χαμηλής Όχλησης το τέλος ανταπόδοσης ορίζεται σε εβδομήντα ευρώ (70 €).
      γ) Σε κάθε άλλη αίτηση για αναθεώρηση/τροποποίηση το τέλος ανταπόδοσης ορίζεται σε είκοσι ευρώ (20 €).
      Υπόχρεοι στην καταβολή τέλους ανταπόδοσης για τη χρήση του συστήματος «e-Διέλευσις» είναι οι πάροχοι δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, οι οποίοι εγκαθιστούν ευκολίες επί, υπέρ ή υπό χώρων που ανήκουν στο δημόσιο, σε Ο.Τ.Α, ή είναι κοινόχρηστοι.
      Δείτε εδώ το ΦΕΚ
    14. Νομοθεσία

      GTnews

      Η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει άμεσα τα ακίνητα που δηλώνονται ως εκμισθούμενα καθώς και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και δηλώνονται 
      Έναν νέο ψηφιακό φάκελο με αναλυτικά στοιχεία για την ακίνητη περιουσία που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 7 εκατ. φορολογούμενοι δημιουργεί η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με Τα Νέα.
      Πρόκειται για το μητρώο ιδιοκτησίας και διαχείρισης ακινήτων, τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, που θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τα ακίνητα των φορολογούμενων από τα βασικά χαρακτηριστικά τους, όπως είδος ακινήτου, επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας έως και εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παρωχημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, το Μητρώο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, θα διασυνδεθεί με τα δεδομένα του Κτηματολογίου και θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους.
      Ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος για την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων θα περιλαμβάνει:
      Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, το οποίο έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και νομικών προσώπων. Τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα, τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια ακινήτων αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων, στο οποίο καταγράφονται τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από ενοίκια. Κτηματολόγιο
      Όπως αναφέρουν ακόμη τα Νέα, το Μητρώο θα διασυνδεθεί:
      Με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται και αυτές στα δικά τους έντυπα Ε1 και να μην χρειάζεται ουσιαστικά καμία πρόσθετη ενέργεια συμπλήρωσης στοιχείων τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους ενοικιαστές. Με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από τους ιδιώτες και από το Δημόσιο, αλλά και να αποκαλυφθούν και να αποτυπωθούν οι διαφορές και οι διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου επί αμφισβητούμενων εκτάσεων. Σημειώνεται πως το έργο της δημιουργίας του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων και της διασύνδεσής του με το Κτηματολόγιο υλοποιείται με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
    15. Νομοθεσία

      Engineer

      Την Απόφαση για την εκ νέου κατάταξη των έργων ηλεκτροπαραγωγής από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη στεριά στις κατηγορίες και υποκατηγορίες του ν. 4014/2011 υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
      Με την Απόφαση επανακαθορίζεται η κατάταξη των συγκεκριμένων έργων, η οποία είχε επιστρέψει σε ρυθμίσεις παλαιότερων ετών, μετά την απόφαση 1885/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικότερα, με τη νέα απόφαση, οι Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), με ισχύ μεγαλύτερη των 50MW, κατατάσσονται στην υποκατηγορία Α1, διότι τεκμηριώθηκε ότι πρέπει να εξετάζονται ως έργα με πολύ σημαντικές επιπτώσεις, με το όριο να μειώνεται στα 35MW εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000. 
      Αντίθετα, έργα με μία ανεμογεννήτρια ως 8MW ή με ισχύ ως 5MW ανεξαρτήτως αριθμού ανεμογεννητριών κατατάσσονται στην κατηγορία Β, διότι τεκμηριώθηκε ότι πρέπει να εξετάζονται ως έργα με μικρές μόνο και μη σημαντικές επιπτώσεις. Οι ενδιάμεσες περιπτώσεις κατατάσσονται στην υποκατηγορία Α2. 
      Κατ’ αναλογία, οι Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ), με ισχύ μεγαλύτερη των 50MW, κατατάσσονται στην υποκατηγορία Α1, ενώ αντίστοιχα όταν η ισχύς τέτοιων έργων είναι μεγαλύτερη του 1MW και έως 5MW κατατάσσονται στην κατηγορία Β με τα έργα ενδιάμεσης ισχύος να κατατάσσονται στην υποκατηγορία Α2. 
      Οι γραμμές διασύνδεσης των έργων αυτών επηρεάζουν την κατάταξη μόνο εάν είναι εναέριες, ενθαρρύνοντας στην πράξη τους φορείς των έργων να προχωρούν στην υπογειοποίηση τους. Τέλος, η νέα απόφαση περιέχει ακόμη πιο σαφείς προβλέψεις, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο κατάτμησης ενιαίων μεγάλων έργων σε μικρότερα, προκειμένου να υπαχθούν σε χαμηλότερη περιβαλλοντική κατηγορία. 
      Η νέα κατάταξη έρχεται ως αποτέλεσμα αναλυτικής εισήγησης της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, μετά από λεπτομερή αξιολόγηση των τεχνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων που λειτουργούν, καθοριστικά, ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των χερσαίων ΑΣΠΗΕ και των χερσαίων ΦΣΠΗΕ. 
      Απόφαση Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/63951/4418/12.06.2024 (ΦΕΚ 3867/03.07.2024 τεύχος Β'): Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΔΙΠΑ/οικ.37674/2016 (Β’ 2471) υπουργικής απόφασης, για την εκ νέου κατάταξη των έργων ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια στην ξηρά και έργων ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη στεριά στις κατηγορίες και υποκατηγορίες του ν. 4014/2011:
      Απόφαση-Υπ.-Περιβάλλοντος-και-Ενέργειας-ΥΠΕΝΔΙΠΑ639514418-12.06.2024-ΦΕΚ-3867-03.07.2024-τεύχος-Β.pdf
    16. Νομοθεσία

      dimitris GM

      Η Υπουργός Τουρισμού θέτει από Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΟΝΟΜΕΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ».
      Στο πλαίσιο αυτό καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για τη βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω σχεδίου.
      Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 και ώρα 09.00.
      http://www.opengov.gr/tourism/?p=2223
    17. Νομοθεσία

      Engineer

      Δημοσιεύθηκε η υπ' αριθμ. ΥΠ 660 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2792/Β'/16.05.2024) με θέμα: Καθορισμός ειδικότερων τεχνικών και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με τη λειτουργία του  Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών του άρθρου 31 του ν. 5075/2023 (Α’ 206). 
      Άρθρο 1
      Σκοπός και πεδίο εφαρμογής
      1. Η παρούσα απόφαση ρυθμίζει τα ειδικότερα ζητήματα για την λειτουργία του Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την καταγραφή των υποχρεώσεων των πολιτών κατά την αντιπυρική περίοδο, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, που συστάθηκε με το άρθρο 53Α του ν. 4662/2020 (Α’ 27), όπως εισήχθη με το άρθρο 31 του ν. 5075/2023 (Α’ 206).
      Επιχειρησιακή ευθύνη για το Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών έχει το Τμήμα Προληπτικής Πυροπροστασίας της Διεύθυνσης Νομικής Υποστήριξης του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
      2. Το ως άνω Μητρώο περιλαμβάνει: α) την Ψηφιακή Υπηρεσία Δήλωσης Υπόχρεων ιδιωτών καθαρισμού των 
      ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασης της και β) την Ψηφιακή 
      υπηρεσία καταγγελιών πολιτών βάσει της παρ. 4 του άρθρου 53Α του ν. 4662/2020. 
      3. Υπόχρεα πρόσωπα προς υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο είναι αυτά της παρ. 3 του 
      άρθρου 53Α του ν. 4662/2020.
      4. Αρμόδια για την τεχνική υλοποίηση και παραγωγική λειτουργία της «Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας διαχείρισης προληπτικών μέτρων οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων» είναι η ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού δημοσίου με την επωνυμία | «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.» (με το δ.τ. «ΕΔΥΤΕ Α.Ε.»)
      Άρθρο 2
      Ψηφιακή Υπηρεσία Δήλωσης Υπόχρεων ιδιωτών καθαρισμού των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασης της
      1. Δημιουργείται στο Μητρώο ψηφιακή υπηρεσία για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης εκ μέρους των υπόχρεων προσώπων της παρ. 3 του άρθρου 53Α του ν. 4662/2020, ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους.
      2. Χρήστες της εφαρμογής είναι:
      α) φυσικά/νομικά πρόσωπα ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές, υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:
      i) σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
      ii) σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
      iii) σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περ. i) και ii), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, και
      iv) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.
      β) οι υπάλληλοι των Δήμων, με χρήση των Κωδικών 
      Δημόσιας Διοίκησης για την διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων και γ) οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού σώματος.
      3. Η είσοδος του φυσικού ή νομικού προσώπου στην εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας 
      Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη 
      χρήση των κωδικών - διαπιστευτηρίων (taxisnet) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).
      4. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο υπόχρεος συμπληρώνει την υπεύθυνη δήλωση για την εκπλήρωση 
      των υποχρεώσεών του.
      5. Η υπεύθυνη δήλωση του παρόντος φέρει έναν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR code καθώς και την ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία αναγράφεται η ακριβής ημερομηνία και ώρα. Με αυτόν τον τρόπο, ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, που συντάχθηκε σύμφωνα με τα ανωτέρω, συνιστά έγγραφο βέβαιης χρονολογίας, τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στην έντυπη μορφή της.
      6. Ειδικότερα και μόνο για τους επικαρπωτές, μισθωτές, υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, σύμφωνα με την παρ. 2, αυτοί εισέρχονται στην εφαρμογή και συμπληρώνουν την υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με τα κατά δήλωση στοιχεία τους και τον οικείο αριθμό ΚΑΕΚ του/των ακινήτου/των για τα οποία είναι υπόχρεοι, χωρίς να πραγματοποιείται επαλήθευση της επικαρπίας, μίσθωσης ή υπομίσθωσης.
      Άρθρο 3
      Ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών
      1. Δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή καταγγελιών εντός του Εθνικού Μητρώου του άρθρου 53Α του ν. 4662/2020.
      2. Φυσικά/νομικά πρόσωπα δύνανται να καταγγείλουν επώνυμα ή ανώνυμα και να προσφέρουν στοιχεία χρήσιμα στο έργο των Δήμων για την ασφάλεια των χώρων, έναντι του κινδύνου έναρξης ή ραγδαίας εξάπλωσης πυρκαγιάς.
      3. Ο/Η καταγγέλλων/-ούσα αποκτά πρόσβαση στην εφαρμογή κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020.
      4. Οι ανώνυμες καταγγελίες παρουσιάζονται στο σύστημα χωρίς στοιχεία καταγγέλλοντος προς έλεγχο, με την ένδειξη «Ανώνυμος».
      5. Ο/Η καταγγέλλων/-ούσα μεταφορτώνει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σύμφωνα με το Παράρτημα Ι ως κάτωθι.
      Άρθρο 4
      Ειδικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία της εφαρμογής- Διαλειτουργικότητες
      1. Το Μητρώο και οι ψηφιακές υπηρεσίες του, διαλειτουργούν μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.) με τα απαραίτητα μητρώα του δημοσίου για την άντληση στοιχείων ταυτοποίησης των χρηστών. Ειδικότερα: 
      α) Με την υπηρεσία Outh-2 TAXISnet της ΓΓΠΣΨΔ, για την αυθεντικοποίηση των φυσικών και νομικών προσώπων στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών της παρούσας.
      β) Με την υπηρεσία Outh-pa κωδικοί δημόσιας διοίκησης της ΓΓΠΣΨΔ, για την αυθεντικοποίηση των δημοσίων λειτουργών (Κεντρικών Υπηρεσιών - Σωμάτων Ασφαλείας - Δήμων και Περιφερειών)
      γ) Με την υπηρεσία Εξουσιοδότησης Χρηστών Οριζόντιων Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης για την απόδοση ρόλων και χρηστών της διοίκησης στο συνολικό σύστημα
      δ) Με το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας για τη λήψη πληροφοριών επικοινωνίας των ιδιοκτητών
      ε) Με το Ελληνικό Κτηματολόγιο για την εξακρίβωση των στοιχείων των ιδιοκτητών, (α) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, (β) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, (γ) εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των περ. "(α)" και "(β)" και (δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα.
      στ) Με την ΕΨΠ- gov.gr για τη λήψη υπηρεσιών σήμανσης εγγράφου (χρονοσήμανση, κωδικάριθμος, QR) και υπηρεσία ταυτοποίησης εγγράφου
      ζ) Με την υπηρεσία Θυρίδα Πολίτη της ΕΨΠ- gov.gr για την εμφάνιση στη θυρίδα των αιτήσεων - ενημερώσεων 
      των πολιτών
      η) Με το φορολογικό Μητρώο και τις τηρούμενες πληροφορίες ΕΝΦΙΑ και 
      θ) Με το πληροφοριακό σύστημα του ΓΕ.ΜΗ.
      2. Η διαλειτουργικότητα της παρ. 1 πραγματοποιείται σύμφωνα με το ισχύον Πλαίσιο Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την πολιτική ορθής χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών και τις διατάξεις περί προστασίας τυχόν δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
      Άρθρο 5
      Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
      1. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι υπεύθυνος επεξεργασίας, κατά την έννοια της περ. 7 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων - ΓΚΠΔ), για τους σκοπούς της λειτουργίας του μητρώου και των ψηφιακών υπηρεσιών 
      περιλαμβάνονται σε αυτό.
      2. Η ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας 
      και Έρευνας Α.Ε.» (με το δ.τ. «ΕΔΥΤΕ Α.Ε.») ορίζεται για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ως εκτελούσα την επεξεργασία για τη λειτουργία των ψηφιακών εφαρμογών και τα δεδομένα που καταχωρίζονται στο ανωτέρω Μητρώο. Προς τον σκοπό αυτόν, αναλαμβάνει τον τεχνικό σχεδιασμό, την υλοποίηση, την οργάνωση της μετάπτωσης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων από κάθε πηγή, την τήρηση υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα, την εμπιστευτικότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων και κάθε άλλο σχετικό θέμα. 
      3. Μεταξύ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της ΕΔΥΤΕ Α.Ε. θα υπογραφεί και Συμφωνητικό Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Data Processing Agreement - DPA), όπου θα εξειδικεύονται οι όροι του Άρθρου 28 παρ. 3 ΓΚΠΔ, ειδικότερα οι ρόλοι, οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες των μερών.
      4. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ορίζεται ως αυτοτελώς υπεύθυνος επεξεργασίας, κατά την έννοια 
      της περ. 7 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων - ΓΚΠΔ), για τη λειτουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr-ΕΨΠ) συμπεριλαμβανομένων των σκοπών αυθεντικοποίησης, διαλειτουργικότητας και έκδοσης εγγράφων.
      5. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των διακινούμενων δεδομένων, πληροφοριών και εγγράφων και, κατ’ ελάχιστον, της καταγραφής και παρακολούθησης των προσβάσεων, της διασφάλισης ιχνηλασιμότητας και της προστασίας των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή


      ΥΠ 660 ΚΥΑ ΦΕΚ 2792-Β-16.05.2024 Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών.pdf
      Δείτε σχετικά:
      Ερμηνευτική Εγκύκλιος ΥΠΕΝ ΔΑΟΚΑ/28909/848 «Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων»
      Εγκύκλιος ΥΠΕΝ ΔΑΟΚΑ 28909-848 Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων.pdf
      Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων ΥΠΕΝ ΔΑΟΚΑ 55904/2019
      ΚΥΑ ΥΠΕΝ ΔΑΟΚΑ 55904-2019 Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων.pdf
      ΠΔ 20/24 ΥΑ 21837 οικ. Φ.700.20-2024 ΦΕΚ 2695-Β-09.05.2024 «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα»
      ΥΑ 21837 οικ. Φ.700.20-2024 ΦΕΚ 2695-Β-09.05.2024 Πυροσβεστική Διάταξη 20-2024 Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας.pdf
    18. Νομοθεσία

      GTnews

      Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, που αφορά στις «Απαιτήσεις φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς».
      Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί υπόκεινται σε υποχρέωση φύτευσης και συντήρησης -καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους- φυτών συμβατών με τη βλάστηση της περιοχής, περιμετρικά της εγκατάστασης, ενώ σε έργα μεγάλου μεγέθους η φύτευση προβλέπεται και εντός των πολυγώνων του σταθμού.
      Η παραπάνω υποχρέωση προβλέπεται στο άρθρο 52 «Υποχρέωση φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς», του ν. 5069/2023 (Α’ 193). Οι απαιτήσεις και οι λεπτομέρειες ρυθμίζονται με Υπουργική Απόφαση.
      Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προετοίμασε σχέδιο Απόφασης, με το οποίο ρυθμίζονται: οι επιφάνειες φύτευσης, τα είδη και ύψη των φυτών, η διαδικασία έγκρισης των παραμέτρων της φύτευσης, οι έλεγχοι και οι σχετικές κυρώσεις.
      Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν σε δημόσια, διαδικτυακή διαβούλευση, 10 ημερών, καταθέτοντας τις προτάσεις τους στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (e-mail: [email protected]) έως τις 19 Μαΐου 2024. Στη συνέχεια, οι προτάσεις θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη στην οριστική διαμόρφωση των τελικών διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης.
      Το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης είναι διαθέσιμο εδώ.
    19. Νομοθεσία

      Engineer

      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 2695, τεύχος Β, της 9.5.2024 η υπ’ αριθ. 20/2024 πυροσβεστική διάταξη «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».
      Με τη συγκεκριμένη πυροσβεστική διάταξη καθορίζεται η υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομών, επικαρπωτών, μισθωτών ή υπομισθωτών οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:
      (α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
      (β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
      (γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω  περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
      (δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, για τον καθαρισμό των χώρων αυτών κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
      Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτηρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των περιοχών και εκτάσεων που αναφέρονται παραπάνω.
      Η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει:
      Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών,  αντικειμένων και απορριμμάτων. Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Καθορίζεται η μέριμνα των υπόχρεων, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας του άρθρου 53Α του ν.4662/2020 (Α΄ 27), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.). Για το πρώτο έτος σύστασης του μητρώου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης των υπόχρεων ορίζεται η 31η Μαΐου 2024.
      Καθορίζονται οι αρμοδιότητες των δήμων, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
      Η ενημέρωση των υπόχρεων Η διενέργεια τακτικών ή εκτάκτων ελέγχων Η διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου, Η διενέργεια αυτοψίας και Ο επείγων αυτεπάγγελτος καθαρισμός Καθορίζονται οι αρμοδιότητες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
      Η ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσο του οικείου δήμου Η διενέργεια αυτοψίας κατόπιν αίτησης του οικείου δήμου και Η βεβαίωση της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, Πρόστιμα και κυρώσεις
      1. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο:
      α. Πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ, β. η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.
      2. Κατά του προστίμου ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλει ένσταση στον δήμο εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών.
      3. Μετά το πέρας της δεκαήμερης προθεσμίας ή εφόσον η ένσταση δεν έχει γίνει αποδεκτή, ο οικείος Δήμος υποχρεούται εντός πέντε (5) ημερών να προβεί σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς.
      4. Η δαπάνη και το πρόστιμο αποτελούν έσοδα του οικείου Δήμου και εισπράττονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
      5. Σε περίπτωση μη ανεύρεσης των στοιχείων των υπόχρεων, ακολουθείται η διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου εξαιρουμένης της διαδικασίας επιβολής προστίμου και των προθεσμιών που αναφέρονται σε αυτήν.
      6. Στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν τη δήλωση του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 53Α του ν. 4662/2020.
      7. Η υποβολή ψευδούς δήλωσης του άρθρου 3 στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 53Α του ν. 5075/2023, τιμωρείται, σύμφωνα με το άρθρο 53Α του  ν. 4662/2020 με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή εκατόν ογδόντα (180) έως τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από εβδομήντα (70) ευρώ, ούτε ανώτερο από εκατό πενήντα (150) ευρώ.
      ΥΑ 21837 οικ. Φ.700.20-2024 ΦΕΚ 2695-Β-09.05.2024 Πυροσβεστική Διάταξη 20-2024 Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας.pdf
    20. Νομοθεσία

      Engineer

      Υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η Υπουργική Απόφαση με την οποία προσδιορίζονται οι συντελεστές υπολογισμού του ελάχιστου τιμήματος που θα λαμβάνουν το Δημόσιο και οι Δήμοι από την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας.
      Η θέσπιση, για πρώτη φορά με το νόμο 5092/2024, κατώτατου ανταλλάγματος σε συνδυασμό με την καθιέρωση αποκλειστικά ηλεκτρονικών δημοπρασιών που θα διενεργούνται από το υπουργείο Οικονομικών αποτελούν δικλείδες για τη διασφάλιση της διαφάνειας στις παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας που θα γίνονται στο εξής.
      Ο μαθηματικός τύπος από τον οποίο προκύπτει το ελάχιστο μίσθωμα, όπως καθιερώθηκε με το νόμο 5092/2024 είναι:
      «Αντικειμενική αξία όμορου ακινήτου x Συντελεστής Βαρύτητας Αιγιαλού x Συντελεστής Βαρύτητας Δραστηριότητας x έτη παραχώρησης x 3%». Ο συντελεστής βαρύτητας αιγιαλού εξαρτάται από την περιοχή και το νησί όπου βρίσκεται η παραλία ενώ ο συντελεστής δραστηριότητας συνδέεται με το είδος της δραστηριότητας που θα ασκεί ο παραχωρησιούχος.
      Με την Υπουργική Απόφαση, οι συντελεστές της εξίσωσης προσδιορίζονται ως εξής:
      -Ως προς την αντικειμενική αξία, προβλέπεται ότι αν υπάρχουν περισσότερα από ένα ακίνητα που συνορεύουν με την παραχωρούμενη έκταση, με διαφορετικές τιμές ζώνης, τότε λαμβάνεται υπόψη η υψηλότερη από αυτές. Αν τα όμορα ακίνητα δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, λαμβάνεται υπόψη η τιμή ζώνης του πλησιέστερου ακινήτου που είναι ενταγμένο στο σύστημα αντικειμενικών αξιών.
      -Οι συντελεστές βαρύτητας των αιγιαλών ορίζονται ως εξής:
      α) Για αιγιαλούς και παραλίες που βρίσκονται στη Μύκονο και την Πάρο: 0,60.
      β) Για αιγιαλούς και παραλίες που βρίσκονται στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Κέρκυρα: 0,35.
      γ) Για τους λοιπούς αιγιαλούς και παραλίες: 0,25.
      -Οι συντελεστές βαρύτητας δραστηριοτήτων είναι:
      α) Ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων: 1.
      β) Εκμετάλλευση τροχήλατης καντίνας, ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων: 2.
      γ) Εκμετάλλευση για θαλάσσια μέσα αναψυχής: 3.
      δ) Ναυταθλητικά σωματεία (αποκλειστικά για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους): 0,1.
      Υπενθυμίζεται ότι με μεταβατική διάταξη που έχει τεθεί στο νόμο, για τις παραχωρήσεις που θα γίνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 έχει τεθεί μία ακόμη ρήτρα προσδιορισμού του ελάχιστου τιμήματος. Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι το τίμημα δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το μέγιστο ενοίκιο που εισέπραξε το Δημόσιο από την παραχώρηση της συγκεκριμένης παραλίας μετά το 2017. Η ρύθμιση αυτή εξειδικεύεται με την Απόφαση ως εξής:
      -Αν η τιμή που προκύπτει από το μαθηματικό τύπο είναι χαμηλότερη από το μέγιστο μίσθωμα της περιόδου μετά το 2017, τότε το ελάχιστο τίμημα αυξάνεται στο επίπεδο αυτό. Για παράδειγμα, αν το ελάχιστο τίμημα είναι 10.000 ευρώ αλλά μια χρονιά μετά το 2017 η παραλία είχε παραχωρηθεί για 11.000 ευρώ, τότε το ελάχιστο τίμημα γίνεται 11.000 ευρώ.
      -Αν η τιμή που προκύπτει από το μαθηματικό τύπο είναι περισσότερο από 15 % υψηλότερη από το μέγιστο μίσθωμα της περιόδου μετά το 2017, τότε το ελάχιστο τίμημα προσδιορίζεται στο επίπεδο αυτό (μέγιστο μίσθωμα μετά το 2017+ 15 %). Για παράδειγμα αν από τον μαθηματικό τύπο προκύπτει ελάχιστο μίσθωμα 12.000 ευρώ αλλά το μέγιστο μίσθωμα που είχε εισπράξει το Δημόσιο μετά το 2017 ήταν 10.000 ευρώ, τότε το ελάχιστο μίσθωμα γίνεται 11.500 ευρώ. Αν πρόκειται για παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση, η οποία γίνεται ύστερα από αίτηση της τελευταίας, τότε το ποσοστό προσαύξησης γίνεται 25 %. Για παράδειγμα αν από τον μαθηματικό τύπο προκύπτει ελάχιστο μίσθωμα 13.000 ευρώ και το μέγιστο μίσθωμα που είχε εισπράξει το Δημόσιο μετά το 2017 ήταν 10.000 ευρώ, τότε το ελάχιστο μίσθωμα γίνεται 12.500 ευρώ.
    21. Νομοθεσία

      Engineer

      Εκδόθηκε η ΚΥΑ υπ' αριθμ. 57878 ΕΞ 2024 (ΦΕΚ 2419/Β'/22.04.2024) με θέμα: Εξειδίκευση α) γενικών όρων και περιορισμών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, καθώς και όρων με σκοπό τη διασφάλιση της κοινοχρησίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, β) των τεχνικών προδιαγραφών των κινητών στοιχείων που τοποθετούνται στον αιγιαλό και την παραλία προς εξυπηρέτηση του κοινού και ορισμός προτύπων συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
      Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει:
      Άρθρο 1
      Επιτρεπόμενες χρήσεις
      1. Η παραχώρηση του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, όπως:
      α) Εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών και τραπεζοκαθισμάτων,
      β) λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου, με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία, που προβλέπονται από τα άρθρα 8, 9, 11, 12 και 13 του ν. 5092/2024 (Α’ 33) και την παρούσα απόφαση.
      2. Η παραχώρηση απλής χρήσης επιτρέπεται εφόσον διατηρείται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του αιγιαλού και της παραλίας και διασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση του κοινού από και προς τη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία.
      Άρθρο 2
      Υποχρεώσεις παραχωρησιούχου
      Κατά τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης, ο παραχωρησιούχος έχει τις παρακάτω υποχρεώσεις:
      α) Διασφαλίζει την ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία. Προς τον σκοπό αυτό:
      αα) Δημιουργεί ή διατηρεί ασφαλείς διαδρόμους προσέλευσης και αποχώρησης του κοινού από τον αιγιαλό ή την παραλία εντός του παραχωρούμενου χώρου.
      αβ) Μεριμνά για την απομάκρυνση οποιουδήποτε εμποδίου στους διαδρόμους που χρησιμοποιούνται για προσέλευση και αποχώρηση από τον αιγιαλό και την παραλία.
      αγ) Απομακρύνει από τον παραχωρούμενο χώρο οποιοδήποτε πρόσωπο κλείνει ή καλύπτει με οποιονδήποτε τρόπο τους διαδρόμους που χρησιμοποιούνται για προσέλευση και αποχώρηση από τον αιγιαλό και την παραλία.
      β) Διασφαλίζει τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για άτομα με αναπηρία στους αιγιαλούς και τις παραλίες που προβλέπεται με την απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 5092/2024 (Α’ 33), εγκαθιστώντας, εφόσον του υποδειχθεί, ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, αν αυτές δεν έχουν εγκατασταθεί με μέριμνα του οικείου δήμου. Στην περίπτωση αυτή, ο παραχωρησιούχος συμψηφίζει τις δαπάνες για εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή των πλατφορμών, με το αντάλλαγμα της παραχώρησης. Προς τον σκοπό αυτό:
      βα) Τοποθετεί ειδικές πλατφόρμες που επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και στους συνοδούς αυτών να έχουν πρόσβαση στον παραχωρούμενο χώρο με ασφάλεια.
      ββ) Τοποθετεί σε εμφανές σημείο ειδική σήμανση για τη χρήση των ειδικών πλατφορμών από άτομα με αναπηρία.
      βγ) Διασφαλίζει ότι η πρόσβαση των ΑμεΑ δεν παρεμποδίζεται από οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο με οποιοδήποτε τρόπο (στάθμευση οχημάτων κ.λπ.). Εφόσον διαπιστώσει ή του υποδειχθεί η παρακώλυση πρόσβασης ΑμεΑ στον παραχωρούμενο χώρο, μεριμνά για την άρση της παρακώλυσης με κάθε τρόπο. Ο οικείος δήμος υποχρεούται να ενημερώσει εγγράφως μέχρι τις 31 Ιανουαρίου εκάστου έτους την Κτηματική Υπηρεσία και τον παραχωρησιούχο, εάν έχει καλύψει την υποχρέωση τοποθέτησης ειδικών πλατφορμών. Σε αρνητική περίπτωση, ο παραχωρησιούχος ενημερώνει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου εκάστου έτους την Κτηματική Υπηρεσία και τον δήμο για τις σχετικές ενέργειες και την εκτιμώμενη δαπάνη. Στη συνέχεια, μπορεί να συμψηφίσει μη καταβληθείσες δόσεις του ανταλλάγματος που αποδίδεται στον οικείο Δήμο με την δαπάνη για εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή των πλατφορμών. Σε κάθε περίπτωση, οι δαπάνες που απαιτούνται για την τοποθέτηση των ειδικών πλατφορμών και στις οποίες θα προβεί ο παραχωρησιούχος, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το αντάλλαγμα της παραχώρησης που καταβάλλεται στον οικείο Δήμο. Άλλως, επιβαρύνεται για το υπερβάλλον ποσό ο οικείος Δήμος. Ειδικά για το έτος 2024, ο οικείος δήμος υποχρεούται να ενημερώσει εγγράφως μέχρι την 20ή Μαΐου την Κτηματική Υπηρεσία και τον παραχωρησιούχο, εάν έχει καλύψει την υποχρέωση τοποθέτησης ειδικών πλατφορμών. Σε αρνητική περίπτωση, ο παραχωρησιούχος ενημερώνει μέχρι την 31η Μαΐου την Κτηματική Υπηρεσία και τον δήμο για τις σχετικές ενέργειες και την εκτιμώμενη δαπάνη.
      γ) Περιορίζει την ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών, τραπεζοκαθισμάτων και θαλάσσιων μέσων αναψυχής και λοιπών κινητών στοιχείων σε ποσοστό του εμβαδού της παραχωρούμενης έκτασης που δεν υπερβαίνει το εξήντα τοις εκατό (60%) ή το τριάντα τοις εκατό (30%), αν πρόκειται για προστατευόμενο αιγιαλό και παραλία της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 5092/2024, ώστε να διασφαλίζονται η διέλευση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον τεσσάρων (4) μέτρων συμμορφούμενος με τις τεχνικές προδιαγραφές του Παραρτήματος ΙΙ. Η έκταση της ελεύθερης ζώνης προσμετράται στο εμβαδόν της παραχώρησης. Προς τον σκοπό αυτό:
      γα) Μεριμνά για την τοποθέτηση των ομπρελών, ξαπλωστρών, τραπεζοκαθισμάτων και θαλάσσιων μέσων αναψυχής και λοιπών κινητών στοιχείων σε τέτοια διάταξη ώστε να επιτρέπεται η διέλευση του κοινού κάθετα και παράλληλα στη θάλασσα.
      γβ) Απομακρύνει κινητά στοιχεία που παρεμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση μέσω των διαδρόμων που έχουν διαμορφωθεί από την τοποθέτηση των κινητών στοιχείων της περ. γα).
      δ) Διατηρεί καθημερινά καθαρό το παραχωρούμενο τμήμα αιγιαλού και παραλίας. Προς τον σκοπό αυτό:
      δα) Τοποθετεί κάδους συλλογής απορριμμάτων και κάδους ανακύκλωσης σε σημείο προσβάσιμο για το κοινό εντός του παραχωρούμενου χώρου, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και συντήρησης αυτών.
      δβ) Πραγματοποιεί καθημερινό καθαρισμό του παραχωρούμενου χώρου και αδειάζει τους κάδους απορριμμάτων τουλάχιστον μία φορά ανά τέσσερις (4) ώρες σε σημείο συλλογής που υποδεικνύεται από τον αρμόδιο φορέα για την αποκομιδή τους.
      δγ) Απομακρύνει αμέσως κάθε είδους απόβλητο που διαπιστώνει στον παραχωρούμενο χώρο, ιδίως χαρτιά, αποτσίγαρα κ.λπ.
      δδ) Δικαιούται να απομακρύνει από τον παραχωρούμενο χώρο οποιοδήποτε πρόσωπο, το οποίο παρά τις υποδείξεις του, προκαλεί ρύπανση στον παραχωρούμενο χώρο.
      δε) Μεριμνά για τη διατήρηση του χώρου σε καλή κατάσταση, την αισθητική του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου.
      ε) Αναρτά σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία πινακίδα, η οποία επιτρέπει στο κοινό να έχει πρόσβαση, με ηλεκτρονικό τρόπο σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 5092/2024, περί συστήματος ηλεκτρονικών καταγγελιών, στα προσδιοριστικά στοιχεία της παραχώρησης, όπως τις συντεταγμένες, τον αριθμό της απόφασης παραχώρησης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κοινού και του παραχωρησιούχου και το διάγραμμα της παραχώρησης. Προς τον σκοπό αυτό μεριμνά ώστε η πινακίδα να έχει επαρκείς διαστάσεις και να είναι εμφανής από τους λουόμενους.
      στ) Τοποθετεί κινητά στοιχεία για την εξυπηρέτηση του κοινού. Προς τον σκοπό αυτό τοποθετεί ντους και αποδυτήρια. Τα κινητά στοιχεία συμμορφώνονται με τους όρους του Παραρτήματος ΙΙ. Αφαιρούνται στο τέλος της τουριστικής περιόδου και επανατοποθετούνται στην έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, αν αυτό προβλέπεται στη διακήρυξη και τη σύμβαση παραχώρησης.
      ζ) Μεριμνά για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος του παραχωρούμενου χώρου, όπως με τη διατήρηση της μορφολογίας της ακτής και της ακτογραμμής. Προς τον σκοπό αυτό δεν αλλοιώνει τον παραχωρούμενο χώρο επιφέροντας οποιεσδήποτε μεταβολές (επιχωματώσεις ή άλλες διαμορφώσεις), πέραν του κοσκινίσματος με στόχο τον καθαρισμό της άμμου, παρά μόνο στο βαθμό που επιτρέπεται από τον νόμο και την παρούσα.
      η) Παραδίδει τον παραχωρούμενο χώρο στην αρχική κατάσταση και απομακρύνει τα κινητά στοιχεία κατά τις περιόδους που καθορίζονται στη σύμβαση παραχώρησης. Προς τον σκοπό αυτό:
      ηα) Αναφορικά με τις όμορες επιχειρήσεις, ο παραχωρησιούχος απομακρύνει τα κινητά στοιχεία που έχει τοποθετήσει στον παραχωρούμενο χώρο εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από τη λήξη της διάρκειας παραχώρησης. Αναφορικά με τις παραχωρήσεις διά δημοπρασίας, ο παραχωρησιούχος δεν δύναται να τοποθετεί τα κινητά στοιχεία νωρίτερα από την 1η Μαρτίου εκάστου έτους και σε κάθε περίπτωση απομακρύνει αυτά το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.
      ηβ) Επαναφέρει τον παραχωρούμενο χώρο στην αρχική του γεωμορφολογική κατάσταση, αποκαθιστώντας τυχόν αλλοίωση αυτού.
      ηγ) Εάν ο παραχωρησιούχος εντοπίζει διατάραξη της γεωμορφολογίας της ακτής και της ακτογραμμής, την οποία δεν μπορεί να αποκαταστήσει, οφείλει να ειδοποιήσει αμελλητί εγγράφως την οικεία Κτηματική Υπηρεσία και την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της οικείας Περιφέρειας.
      θ) Διασφαλίζει την παρουσία ναυαγοσώστη, εφόσον του υποδειχθεί ότι η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο Δήμο. Στην περίπτωση αυτή, ο παραχωρησιούχος συμψηφίζει τις δαπάνες για την αμοιβή του ναυαγοσώστη και τον εξοπλισμό του με το αντάλλαγμα της παραχώρησης. Η πρόσληψη ναυαγοσώστη και η διάθεση εξοπλισμού από τον παραχωρησιούχο δεν απαλλάσσουν τον οικείο Δήμο από ευθύνη για παράβαση του Π.Δ.71/2020 (Α’ 166). Για τον σκοπό αυτό:
      θα) Μεριμνά για την έγκαιρη πρόσληψη ναυαγοσώστη.
      θβ) Μεριμνά για την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας αναφορικά με την παρουσία ναυαγοσώστη στο παραχωρούμενο τμήμα αιγιαλού και παραλίας.
      Άρθρο 3
      Άλλοι όροι για τη διασφάλιση της κοινοχρησίας και της προστασίας του περιβάλλοντος
      1. Ο παραχωρησιούχος υποχρεούται επιπλέον να:
      α) Λαμβάνει μέτρα πυροπροστασίας εντός του παραχωρούμενου χώρου καθώς και ασφαλούς απομάκρυνσης του κοινού από τον παραχωρούμενο χώρο σε κύρια οδό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. πυρκαγιάς κ.ά).
      β) Φροντίζει για την προστασία του περιβάλλοντος με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, σε στερεή, υγρή και αέρια μορφή στον παραχωρούμενο χώρο και πέριξ αυτού.
      γ) Εάν η επιχείρηση εξακολουθεί να λειτουργεί μετά τη δύση του ηλίου, διαθέτει χαμηλό και περιορισμένο φωτισμό στο απολύτως αναγκαίο μέτρο, για λόγους ασφαλείας και καθοδήγησης, στο βαθμό που δεν αλλοιώνεται η σχέση με τη φύση. Τοποθετούνται φωτιστικά σώματα που παρέχουν διάχυτο φωτισμό και έχουν τέτοια διαμόρφωση ώστε να εμποδίζεται ο σχηματισμός φωτεινής δέσμης που θα μπορούσε να αποπροσανατολίσει ζώα, να ενοχλήσει επισκέπτες και περίοικους καθώς και πλωτά μέσα. Σε περίπτωση που ο φωτισμός εξασφαλίζεται από φωτιστικά σώματα σε ιστούς, αυτοί τοποθετούνται εκτός των ορίων των διαμορφούμενων διαδρόμων κυκλοφορίας. Οι καλωδιώσεις φθάνουν στα φωτιστικά σημεία υποδαπέδια (προστατευμένα εντός μεταλλικών στεγανών σωληνώσεων - καναλιών) ή, αν δεν είναι εφικτό διαφορετικά, εναέρια με ασφαλή, καλαίσθητο και συντεταγμένο τρόπο. Για το σκοπό αυτό συνιστάται η ηλεκτροδότηση με χαμηλή τάση 48 V (ΙΡ65).
      δ) Εφόσον τοποθετεί ηχητικά συστήματα, ρυθμίζει αυτά σε χαμηλή ένταση στον παραχωρούμενο χώρο. Όταν ο παραχωρούμενος χώρος συνορεύει με οικιστικές περιοχές η παραγόμενη στάθμη θορύβου από μουσική ή σχετικές χρήσεις της κύριας επιχείρησης οφείλει να μην ξεπερνάει τα πενήντα (50) ντεσιμπέλ σε οποιοδήποτε σημείο της παραχωρούμενης επιφάνειας. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η παραγόμενη στάθμη θορύβου από μουσική ή σχετικές χρήσεις της κύριας επιχείρησης οφείλει να μην υπερβαίνει τα ογδόντα (80) ντεσιμπέλ.
      ε) Στην περίπτωση που τοποθετεί αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα τροχήλατα αναψυκτήρια (καντίνες), απαιτείται να είναι εφοδιασμένος με κατάλληλη άδεια λειτουργίας και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κεφαλαίου Α της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/21-06-2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων/ποτών και άλλες διατάξεις» (B' 2161). Η σύμβαση παραχώρησης γίνεται κατόπιν δημοπρασίας με τους όρους και τις προϋποθέσεις του ν. 5092/2024 και της παρούσας. Ο μέγιστος χώρος που μπορεί να καταλαμβάνει το τροχήλατο αναψυκτήριο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 τ.μ.. Οι καντίνες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον εκατό (100) μέτρα από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κέντρα αναψυχής κ.λ.π.) και επίσης τουλάχιστον (100) εκατό μέτρα μεταξύ τους.
      στ) Μην μεταβιβάσει με οποιονδήποτε τρόπο το παραχωρούμενο δικαίωμα της απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων, πλην μόνο υπό τις προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας.
      ζ) Εγκατασταθεί στον παραχωρούμενο χώρο μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, χωρίς να καταλαμβάνει χώρο πέραν του μισθωμένου.
      η) Συνδράμει τα αρμόδια όργανα του Δημοσίου για την προστασία και τη διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
      Άρθρο 4
      Υποχρεώσεις δήμων
      1. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των Δήμων και σε εφαρμογή του άρθρου 13Α του ν. 2971/2001 (Α' 285) είναι επιτρεπτή η προμήθεια μη μόνιμων βοηθητικών εγκαταστάσεων, όπως λυόμενων αποδυτηρίων, φορητών χώρων υγιεινής και χώρων σκίασης-προστασίας των λουόμενων.
      2. Οι Δήμοι υποχρεούνται να απομακρύνουν τα ανωτέρω κινητά στοιχεία το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους, ώστε να επανέρχονται οι κοινόχρηστοι χώροι στην αρχική τους κατάσταση.
      Άρθρο 5
      Περιβαλλοντικοί όροι για την απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας
      Οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους και τα αναφερόμενα στο Παράρτημα Ι, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
      ΤΜΗΜΑ Β'
      ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΡΟΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ
      Άρθρο 6
      Τεχνικές προδιαγραφές κατασκευών -διαμορφώσεων και κινητών στοιχείων για απλή χρήση εντός αιγιαλού-παραλίας
      Οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρούν όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και τα αναφερόμενα στο Παράρτημα ΙΙ, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
      ΤΜΗΜΑ Γ’
      ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
      Άρθρο 7
      Πρότυπα συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης
      1. Το ειδικότερο περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης απλής χρήσης και οι όροι της για τις παραχωρήσεις σε όμορους και δια πλειοδοτικής δημοπρασίας προβλέπονται στα Παραρτήματα ΙΙΙ και Ιν αντίστοιχα, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
      2. Οι επιχειρήσεις που αιτούνται την απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν:
      α) άδεια λειτουργίας/γνωστοποίηση λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατά περίπτωση. Εξαιρούνται της παρούσας ρύθμισης νέοι εκμεταλλευτές αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου (καντίνες), οι οποίοι οφείλουν να προσκομίζουν τη σχετική άδεια λειτουργίας εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης. Σε περίπτωση μη τήρησης της ως άνω προθεσμίας η σύμβαση παραχώρησης λύεται αυτοδίκαια,
      β) έναρξη δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. επιχείρησης υπαγόμενης στις επιτρεπτές από τις διατάξεις του άρθρου 1 της παρούσας χρήσεις, προκειμένου να της επιτραπεί η παραχώρηση αιγιαλών και παραλίας και
      γ) φορολογική ενημερότητα που έχει εκδοθεί εντός τριάντα (30) ημερών πριν την υποβολή της. Τα παραπάνω υποβαλλόμενα δικαιολογητικά επισυνάπτονται στην σύμβαση παραχώρησης.
      3. Στις περιπτώσεις της απευθείας παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας σε όμορη επιχείρηση ή σωματείο σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 5092/2024, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση στην κατά τόπο Κτηματική Υπηρεσία, συνοδευόμενη από το υπόβαθρο ορθοφωτοχάρτη ή το απόσπασμα σχετικού διαγράμματος καθορισμού οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας, στο οποίο αποτυπώνεται ο προς παραχώρηση χώρος, με αναφορά στις συντεταγμένες του και το εμβαδόν του, και τα δικαιολογητικά της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.
      Η Κτηματική Υπηρεσία ελέγχει την συνδρομή των προϋποθέσεων για την απευθείας παραχώρηση. Εάν αυτές συντρέχουν, ο Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας προσδιορίζει τον τρόπο καταβολής του ανταλλάγματος, όπως αυτός περιγράφεται στην υπουργική απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 22 του ν. 5092/2024.
      Μετά την προσκόμιση των αποδεικτικών πληρωμής από τον ενδιαφερόμενο, συνάπτεται μεταξύ αυτού και του Προϊστάμενου της Κτηματικής Υπηρεσίας η σύμβαση παραχώρησης, στην οποία ο προς παραχώρηση χώρος προσδιορίζεται ως πολύγωνο με σημεία που αναφέρονται στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ) 1987.
      Η ανάρτηση των συμβάσεων παραχώρησης στη Διαύγεια γίνεται με μέριμνα των Κτηματικών Υπηρεσιών. Οι Κτηματικές Υπηρεσίες οφείλουν να τηρούν ηλεκτρονικό αρχείο, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ψ.Υ.ΔΗ. ΠΕ.Ε.Κ. (Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων), στο οποίο θα καταγράφονται με μοναδικό αριθμό ID όλες οι συμβάσεις παραχώρησης με πλήρη στοιχεία, για τη συστηματική παρακολούθηση της καταβολής του ανταλλάγματος χρήσης και τη δημιουργία μητρώου αξιών τιμών των παραχωρούμενων χώρων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ.142/2017.
      Οφείλουν, επίσης, να καταχωρούν στοιχεία των ως άνω συμβάσεων παραχώρησης στο «Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας», το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ).
      Άρθρο 8
      Τελικές διατάξεις - Έναρξη Ισχύος
      1. Στις συμβάσεις παραχώρησης απλής χρήσης που είναι σε ισχύ κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης εξακολουθεί να εφαρμόζεται η υπό στοιχεία 38609 ΕΞ 2023/10.3.2023 (Β' 1432) κοινή υπουργική απόφαση.
      2. Συμβάσεις παραχώρησης απλής χρήσης που θα συναφθούν τα έτη 2024 και 2025 λήγουν την 31η Δεκεμβρίου 2025 και δεν μπορούν να έχουν χρονική διάρκεια μικρότερη του ενός (1) έτους.
      3. Η παρούσα εφαρμόζεται αναλογικά και για τις παραχωρήσεις απλής χρήσης οχθών και παρόχθιων ζωνών, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού.
      ΚΥΑ 57878 ΕΞ 2024 ΦΕΚ 2419-Β-22.042024 Παραχώρηση-απλής-χρήσης-αιγιαλού.pdf
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.