Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Περιβάλλον

    Περιβάλλον

    1520 ειδήσεις in this category

    1. Περιβάλλον

      Engineer

      Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή οδηγεί σε σημαντική αύξηση των ημερών του χειμώνα με ελάχιστες θερμοκρασίες πάνω από μηδέν βαθμούς Κελσίου.
      Σύμφωνα με ανάλυση της Climate Central, κατά την τελευταία δεκαετία (2014-2023), περισσότερες από το ένα τρίτο των χωρών που αναλύθηκαν (44 από τις 123) παρουσίασαν τουλάχιστον μία επιπλέον εβδομάδα με θερμοκρασίες άνω του μηδέν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω της ανθρωπογενούς θέρμανσης.
      Η Ευρώπη επηρεάζεται ιδιαίτερα, με χώρες όπως η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Δανία να καταγράφουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον τρεις επιπλέον εβδομάδες με θερμοκρασίες πάνω από το μηδέν κάθε χρόνο, σε σύγκριση με έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή.
      Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι η κλιματική αλλαγή πρόσθεσε 3 ημέρες χωρίς παγετό τον χειμώνα 2023-2024. 
      Η απώλεια των ψυχρών ημερών του χειμώνα έχει ευρείες επιπτώσεις, επηρεάζοντας την εκδήλωση χιονοπτώσεων και διατήρησης της χιονοκάλυψης, τα χειμερινά σπορ, τα υδάτινα αποθέματα, τις αλλεργίες της άνοιξης, τις καλλιέργειες και πολλά άλλα.
      Είναι κρίσιμο να αναγνωρίσουμε αυτές τις αλλαγές και να λάβουμε μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να διατηρήσουμε την ισορροπία των οικοσυστημάτων και την ποιότητα ζωής μας.
      Πηγή: Climate Central
    2. Περιβάλλον

      Engineer

      Έχοντας πλέον συλλέξει και επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα, η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus Climate Change Service (C3S), δημοσίευσε σήμερα την κλιματική αποτίμηση της ιστορικής, όπως αποδείχτηκε, περασμένης χρονιάς. Παρακάτω παραθέτουμε τα σημεία-κλειδιά για το κλίμα του 2024 στον πλανήτη.
      Το 2024 είναι το θερμότερο έτος στην ιστορία των καταγραφών (1850-σήμερα). Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης ήταν 1.60°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα (1850-1900) και ξεπέρασε κατά 0.12°C το δεύτερο θερμότερο πλέον 2023. Εικόνα 1. Εξέλιξη της πενταετούς παγκόσμιας θερμοκρασιακής απόκλισης από τα προβιομηχανικά επίπεδα (1850-1900) σύμφωνα με διάφορες βάσεις δεδομένων (το ERA5 του ECMWF σε σκούρο κόκκινο). Πηγή: C3S/ECMWF.
      Τα τελευταία 10 χρόνια (2015-2024) είναι τα 10 θερμότερα έτη στην ιστορία των καταγραφών. Κάθε μήνας από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο και ο Αύγουστος του 2024 ήταν θερμότερος από τους αντίστοιχους μήνες όλων των προηγούμενων ετών (ο Αύγουστος σε ισοβαθμία με το 2023). Εικόνα 2. Μηνιαίες χρονοσειρές της απόκλισης στην επιφανειακή θερμοκρασία για κάθε έτος από το 1940 μέχρι το 2024 σε σχέση με την μέση τιμή της περιόδου 1850-1900. Πηγή: C3S/ECMWF.
      Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος για όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής και της Ωκεανίας καθώς και για μεγάλο μέρος των ωκεανών. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε χερσαία εδάφη παρατηρήθηκαν στα ανατολικά τμήματα του Καναδά και της Ευρώπης, σε μεγάλο μέρος της Αφρικής και περιοχές της Σιβηρίας και της Ανταρκτικής. Όπως προαναφέρθηκε, το 2024 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία των καταγραφών και για την Ευρώπη, ξεπερνώντας κατά 0.28°C το δεύτερο θερμότερο πλέον 2020. Η άνοιξη και το καλοκαίρι ήταν οι θερμότερες καταγεγραμμένες εποχές στην ιστορία. Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου συνέχισαν την σταθερά ανοδική τάση και το 2024, φτάνοντας τα επίπεδα 422 ppm και 1897 ppb, αντίστοιχα. Λαμβάνοντας υπόψη παλεοκλιματικές εκτιμήσεις, αυτές οι τιμές αποτελούν ρεκόρ τουλάχιστον 2.000.000  και 800.000 ετών, αντίστοιχα. Εικόνα 3. Συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (αριστερά) και μεθανίου (δεξιά) σε μηνιαία (κουκκίδες) και δωδεκαμηνιαία (γραμμή) βάση από το 2003 μέχρι σήμερα. Πηγή: C3S/CAMS/ECMWF/University of Bremen/SRON.
      Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία στην θαλάσσια επιφάνεια της Γης παρέμεινε σε επίπεδα ρεκόρ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο, με σημαντική την επιρροή του φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό που υποχώρησε τον Ιούνιο του 2024. Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής το 2024 παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ για την Αρκτική οι τιμές κινήθηκαν ιδιαίτερα χαμηλά, αλλά όχι σε επίπεδα ρεκόρ. Μέσα στις επόμενες βδομάδες θα ακολουθήσει η κλιματική αποτίμηση για την Ελλάδα για το 2024, συγκεκριμένα, από την ομάδα του Climatebook.gr.
      Περισσότερες πληροφορίες: Copernicus Global Climate Highlights 2024
    3. Περιβάλλον

      GTnews

      Για τα μέσα του 2025, εκτός νέων απροόπτων, μετατίθεται η θεσμοθέτηση των δύο νέων θαλασσίων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος. Το πάρκο του Ιονίου, ωστόσο, δείχνει να υπηρετεί επικοινωνιακά το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος περί νέων παραχωρήσεων για εξορύξεις και ταυτόχρονη επέκταση της υπό θεσμοθέτηση προστατευόμενης περιοχής. Μάλιστα, η αποδέσμευση θαλασσίων εκτάσεων που θα ενταχθούν στο πάρκο παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα συμφωνίας, ενώ προβλέπεται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο ιδιώτης με το Δημόσιο.
      Αντίδραση της WWF για τη σύνδεση των νέων παραχωρήσεων με την ταυτόχρονη επέκταση της προστατευόμενης περιοχής. 
      Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει σε κοινή βάση τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο με την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής (η οποία προφανώς θα απειληθεί από τις εξορύξεις). Το υπουργείο ανακοίνωσε την παραχώρηση στον ενεργειακό κολοσσό Chevron μιας τεράστιας νέας έκτασης, η οποία βρίσκεται σε επαφή με το (υπό σχεδιασμό) εθνικό θαλάσσιο πάρκο του Ιονίου. Για να «πρασινίσει» το χάπι, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το εθνικό θαλάσσιο πάρκο θα μεγαλώσει με την προσθήκη τμημάτων από το παραχωρημένο για εξορύξεις «θαλάσσιο οικόπεδο 10» (παραχωρημένο στη HELLENiQ ENERGY). «Για την απελευθέρωση των αποσπασθέντων τμημάτων έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τη μισθώτρια εταιρεία», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Μόνο που η συμφωνία αυτή ανάγεται στο 2020 και είναι βέβαια η σύμβαση με βάση την οποία παραχωρήθηκε το εν λόγω «οικόπεδο». Στη σύμβαση προβλέπεται ότι η παραχώρηση χωρίζεται σε τρεις περιόδους και μετά το τέλος καθεμίας θα επιστρέφεται στο Δημόσιο το 25% του «οικοπέδου», αυτό που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι συγκεκριμένες περιοχές (μεταξύ αυτών και η θαλάσσια περιοχή των νήσων Στροφάδων) αποδεσμεύτηκαν πρωτίστως γιατί δεν ενδιαφέρουν την εταιρεία και όχι για περιβαλλοντικούς λόγους. Στις εκτάσεις αυτές θα προστεθεί και η έκταση που είχε δεσμευθεί στο Κατάκολο, καθώς η κυβέρνηση έχει από καιρό διαμηνύσει ότι δεν ενδιαφέρεται για εξορύξεις πετρελαίου αλλά μόνο υδρογονανθράκων.
      Η σύνδεση εξορύξεων και θαλασσίου πάρκου προκαλεί, όπως είναι επόμενο, αντιδράσεις. «Το ΥΠΕΝ στην ίδια ανακοίνωση συνδυάζει το ενδιαφέρον πετρελαϊκής εταιρείας με σχέδια για την επέκταση του θαλασσίου πάρκου στο Ιόνιο», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής της οργάνωσης WWF Ελλάς. «Όμως θαλάσσιο πάρκο και εξορύξεις δεν πάνε μαζί, ούτε σαν σκέψη, ούτε σαν πρόταση και κυρίως ούτε σαν πραγματικότητα. Αυτή η προσβολή στη νοημοσύνη μας πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει».
      Χρονοδιάγραμμα
      Όσον αφορά την ολοκλήρωση των εθνικών θαλασσίων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, αυτή τοποθετείται πλέον στα μέσα του 2025. «Είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Οι μελέτες τόσο για το Ιόνιο όσο και για το Αιγαίο θα παραδοθούν στα μέσα Ιανουαρίου», ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος. «Όσον αφορά το πάρκο του Ιονίου, υπολογίζεται ότι με τα νέα τμήματα που θα συμπεριλάβει θα φθάσει τις 17.000-18.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου 50% μεγαλύτερο από αυτό που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Περιμένουμε τις τελικές προτάσεις των μελετητών και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση, με στόχο τα δύο εθνικά πάρκα να θεσπιστούν στα τέλη της άνοιξης».
      Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για το πάρκο του Αιγαίου, ένα από τα ζητήματα που απασχολεί τον ΟΦΥΠΕΚΑ (οργανισμός για τις προστατευόμενες περιοχές) και το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι να μην καταλήξει ένα πάρκο «στα χαρτιά». Για τον λόγο αυτό συζητούνται τα χωρικά όρια του πάρκου και με ποιο μοντέλο θα είναι ευκολότερος ο έλεγχος της προστατευόμενης περιοχής, που είναι εξ αντικειμένου διασπασμένη γύρω από δεκάδες νησίδες και βραχονησίδες.
      Πάντως, η πολιτεία φαίνεται να καταλήγει ότι το πάρκο θα συμπεριλάβει και τη θαλάσσια περιοχή και κατοικημένων νησιών: σε Φολέγανδρο, Ανάφη, Μήλο και Αστυπάλαια, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και η Αμοργός, κάτι που σε μεγάλο βαθμό θα είναι πολιτική απόφαση.
      Στον «αέρα» η προστασία της Γυάρου
      Σε παράδεισο για τη θαλάσσια ζωή μετατρέπεται η προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ και της WWF, η αυστηρή προστασία σε συνδυασμό με τη φύλαξη της περιοχής από την παράνομη αλιεία οδήγησαν σε σταθερή και σημαντική αύξηση του αριθμού των ψαριών, αλλά και του μεγέθους τους, σε σχέση με τις γειτονικές μη προστατευόμενες περιοχές. Ομως, το καθεστώς προστασίας της Γυάρου βρίσκεται στον «αέρα», καθώς σε έξι μήνες λήγει η τελευταία «προσωρινή» απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που δεν μπορεί να ανανεωθεί, αλλά πρέπει να υποκατασταθεί από μόνιμο πλαίσιο προστασίας.
      Τα δεδομένα προέρχονται από νέα έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ και της WWF, που δημοσιοποιήθηκε χθες. Οπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της WWF, «επιβεβαιώνεται πως εντός της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής της Γυάρου καταγράφονται περισσότερα είδη ψαριών, σε μεγαλύτερες ποσότητες και σε μεγαλύτερα μεγέθη συγκριτικά με τις περιοχές εκτός των ορίων της. Πιο αναλυτικά, παρατηρήθηκε σταθερή και σημαντική αύξηση του αριθμού των ειδών. Στις δειγματοληψίες εντός της προστατευόμενης περιοχής καταγράφονται πλέον 80 διαφορετικά είδη. Επίσης, τα αλιεύματα εντός της προστατευόμενης περιοχής παρουσιάζουν σημαντικά μεγαλύτερα μεγέθη σε σχέση με τις γειτονικές, μη προστατευόμενες περιοχές. Τέλος, καταγράφεται έως και τετραπλάσια αφθονία εντός της προστατευόμενης περιοχής σε σύγκριση με περιοχές χωρίς προστασία. Τα είδη υψηλής εμπορικής αξίας, όπως ροφοί, μπαρμπούνια και φαγκριά, καταγράφονται στη Γυάρο σε ακόμη μεγαλύτερη και πολλαπλάσια αφθονία».
      «Με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, η περίπτωση της Γυάρου έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες έρευνες ανά τον κόσμο που τεκμηριώνουν πως μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή μπορεί να ωφελήσει πολλαπλώς τη θάλασσα και αυτούς που ζουν από τους πόρους της», σχολιάζει ο διευθυντής του WWF, Δημήτρης Καραβέλλας.
      Πίεση χρόνου
      Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι η προστασία της περιοχής να γίνεται μέσα από ένα σταθερό πλαίσιο. Σήμερα η θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή έχει οριοθετηθεί και οι όροι προστασίας της έχουν καθοριστεί με υπουργική απόφαση, η οποία έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια (δηλαδή είναι «προσωρινή», μέχρι τη θέσπιση του οριστικού πλαισίου). Μέχρι στιγμής η εν λόγω απόφαση έχει ανανεωθεί πέντε φορές και, βάσει της νομοθεσίας, δεν μπορεί να ανανεωθεί ξανά.
      «Η Γυάρος, όπως και η πλειονότητα των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών της χώρας παραμένουν χωρίς την αναγκαία θεσμική προστασία των προεδρικών διαταγμάτων. H εκκρεμότητα αυτή υπονομεύει κάθε σχετική προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας για την προστασία σημαντικών περιοχών, ενώ ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τήρηση των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη Γυάρο, έχουμε επανειλημμένως τονίσει προς το αρμόδιο ΥΠΕΝ την κρισιμότητα του παράγοντα χρόνου. Αν δεν εκδοθεί προεδρικό διάταγμα μέσα στους επόμενους 6 μήνες, θα πάψει να υφίσταται το ειδικό καθεστώς προστασίας της περιοχή. Ενα συλλογικό έργο πολλών ετών θα πέσει στο κενό. Θέλουμε να ελπίζουμε πως θα υπάρξει ανταπόκριση, έστω και την ύστατη στιγμή, και η Γυάρος θα εξελιχθεί σε ένα πραγματικό πρότυπο θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής , έτσι όπως της αξίζει», σχολιάζει ο κ. Καραβέλλας. Υπενθυμίζεται ότι το νέο πλαίσιο για τις 446 χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές Natura θα γίνει μέσω της ολοκλήρωσης των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, οι οποίες έχουν ανατεθεί από το 2019, αλλά μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί ελάχιστες και δεν έχει θεσμοθετηθεί καμία.
    4. Περιβάλλον

      Engineer

      Οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων που κατασκευάζονται στην Ελλάδα έφτασαν, πλέον, τις 23, μετά την πρόσφατη υπογραφή (15/1) της σύμβασης, που αφορά στη Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης και Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων, στον δήμο Ναυπάκτου.
      Τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, εκπροσώπησε στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ναυπακτίας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.
      Το έργο, προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Πρόκειται για μία σύγχρονη Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης, που θα αυξήσει τις ποσότητες που ανακυκλώνονται, θα παράγει δευτερογενές καύσιμο και θα συμβάλει στη μείωση της ταφής αποβλήτων της περιοχής στο 10%. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, τόσο στον δήμο Ναυπακτίας όσο και στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στον δήμο Θέρμου και στον δήμο Δωρίδος.
      Η νέα Μονάδα θα δέχεται τα εξής τρία βασικά ρεύματα αποβλήτων: σύμμεικτα, ανακυκλώσιμα και βιοαπόβλητα. Η δυναμικότητά της είναι περίπου 17.000 tn/έτος, ενώ στο έργο περιλαμβάνεται, επίσης, Μονάδα Κομποστοποίησης Οργανικών αποβλήτων 6.300 tn/έτος και προβλέπεται η λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
      Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Για να φθάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης έπρεπε να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια. Ωστόσο, η νέα μονάδα τελικά γίνεται πράξη. Μάλιστα θα είναι η πρώτη που θα διαχειρίζεται απόβλητα από δύο διαφορετικές περιφέρειες, με βάση την αρχή της εγγύτητας, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην προστασία του περιβάλλοντος. Δεν θα είχαμε φτάσει στο σημερινό αποτέλεσμα, αν δεν είχε επιτευχθεί η εξαιρετικά επωφελής για τη χώρα συμφωνία με την ΕΕ, που πετύχαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τα στελέχη του. Μια συμφωνία, που προβλέπει τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων έργων σε ποσοστό 60%, με τη δυνατότητα πρόσθετου “μπόνους” χρηματοδότησης 25%, εάν επιτευχθούν οι στόχοι ανακύκλωσης».
    5. Περιβάλλον

      GTnews

      Κεντρικός στόχος του τέλους ταφής είναι η κινητροδότηση της προσπάθειας για την αύξηση του ποσοστού των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται, ώστε να υπάρξει βιώσιμη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την επιβάρυνση των αντίστοιχων περιοχών της χώρας όπου σήμερα τα απορρίμματα θάβονται.
      Επιπλέον, αυτό αποτελεί υποχρέωση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία σήμερα η χώρα καταβάλλει υπέρογκα πρόστιμα, αλλά και σημαντικό ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης.
      Το τέλος ταφής υπάρχει σήμερα, για τον ίδιο λόγο, σε 23 χώρες της ΕΕ και είναι κατεξοχήν αναγκαίο στην Ελλάδα, καθώς η συνολική ανακύκλωση το 2022, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης, ανέρχεται μόλις σε ποσοστό 17,3% επί των παραγόμενων αστικών αποβλήτων, ενώ σύμφωνα με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα, ο στόχος προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων που θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί έως το τέλος του 2020, είναι κατ’ ελάχιστο 50%.
      Για αυτόν τον σκοπό, το τέλος ταφής, πλέον, γίνεται ανταποδοτικό προς τους ΟΤΑ, επιστρέφοντας το 85% των πόρων που συλλέγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση για έργα διαχείρισης της ανακύκλωσης, ενώ το υπόλοιπο 15% θα διατεθεί για έργα αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.
      Προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του τέλους, απομπλέκονται ο ΕΔΣΝΑ και οι ΦΟΣΔΑ από τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του τέλους. Με νομοθετική ρύθμιση που επίκεται, το τέλος θα αποδίδεται πλέον στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, απευθείας μέσω των δημοτικών τελών.
      Προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και ο οικονομικός προγραμματισμός των δήμων, η Κυβέρνηση προχωρά στα ακόλουθα βήματα:
      Για το 2025, το τέλος που θα εισπραχθεί θα αφορά στο β’ εξάμηνο του 2023 και στο α’ εξάμηνο του 2024 που εκκρεμούν. Για το 2026 αντίστοιχα το τέλος που θα εισπραχθεί θα αφορά στο β’ εξάμηνο του 2024 και στο α’ εξάμηνο του 2025. Αναλόγως θα εισπράττονται τα τέλη και των επόμενων ετών. Για τους ΟΤΑ της Περιφέρειας Αττικής, τα 34,7 εκατ. που έχουν καταβάλει δύο φορές για το τέλος ταφής του 2022, συμψηφίζονται με οφειλές τους προς τον ΕΔΣΝΑ του β’ εξαμήνου του 2023 και α’ εξαμήνου του 2024. Συνεπώς, η επιβάρυνση εντός του 2025 θα είναι περιορισμένη. Προκειμένου να μην δημιουργηθεί έλλειμα στον ΕΟΑΝ, λόγω της μη απόδοσης του τέλους ταφής για το 2022 από τον ΕΔΣΝΑ, 34,7 εκατ. θα καταβληθούν σε αυτόν από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού. Επισημαίνεται ότι η μη απόδοση του τέλους ταφής από τον ΕΔΣΝΑ στον ΕΟΑΝ, αποτελεί αντικείμενο έρευνας από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ήδη από τον Μάρτιο του 2024, το πόρισμα της οποίας αναμένεται άμεσα. Επιπλέον, προκειμένου, να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΑ για το 2025 και εφεξής, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι αυξάνονται κατά επιπλέον 70 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι πόροι του τέλους ταφής θα διατεθούν, μετά από διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ακολούθως:
      Κατά περίπου 85% σε εξοπλισμό και υποδομές για την ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης, της χωριστής συλλογής και της ανακύκλωσης, η οποία θα μειώσει το τέλος ταφής που πληρώνουν οι δήμοι, διευκολύνοντάς τους να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι υποδομές και ο εξοπλισμός ρητά θα συμπεριλαμβάνονται στα ολιστικά σχέδια ανακύκλωσης που συντάσσονται από κάθε ΦΟΔΣΑ, με στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης στη χώρα, στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας που έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση των Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Η πλήρης χρηματοδότηση των ολιστικών σχεδίων από το τέλος ταφής και το ΕΣΠΑ, εξασφαλίζει την υλοποίησή τους, άρα και την αύξηση της ανακύκλωσης. Δυνητικοί δικαιούχοι και χρήστες του εξοπλισμού θα είναι οι Δήμοι και οι ΦΟΔΣΑ. Μέρος των πόρων αυτών θα καλύψει, με παροχή υπηρεσίας, τις ανάγκες χωριστής συλλογής των ρευμάτων ανακύκλωσης σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 5151/24. Κατά περίπου 15% σε κλείσιμο και αποκαταστάσεις ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ και λοιπών χώρων από ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων, ώστε οι πόροι αυτοί να συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και να βάλουν τέρμα σε πολλούς χώρους ταφής αποβλήτων στη χώρα. Παράλληλα, με πόρους που έχουν συγκεντρωθεί από το τέλος πλαστικής σακούλας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παρουσιάσει στο επόμενο διάστημα πρόγραμμα επιβράβευσης Δήμων που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους ανακύκλωσης και μειωμένης ταφής, το οποίο θα προστεθεί στους πόρους που θα λαμβάνουν από το τέλος ταφής.
    6. Περιβάλλον

      Engineer

      Λουκέτο σε εννέα παραλίες στο Σίδνεϊ  έβαλαν οι αρχές μετά την εμφάνισή μιας περίεργης μορφής ρύπανσης · Οι ακτές γέμισαν με μικρές λευκές και γκρίζες «μπίλιες»!
      Στις αρχές Οκτωβρίου, οκτώ παραλίες, ανάμεσά τους η δημοφιλής Μπόντι στα ανατολικά του Σίδνεϊ, έκλεισαν για αρκετές ημέρες και διατάχθηκε μαζικός καθαρισμός μετά την εμφάνιση χιλιάδων αντίστοιχων μικρών αλλά μαύρων μπαλών στις ακτές.
      Σε έρευνα που έγινε τότε διαπιστώθηκε ότι οι μπάλες αυτές σχηματίστηκαν από λιπαρά οξέα, χημικές ουσίες παρόμοιες με εκείνες που περιέχονται σε καλλυντικά και προϊόντα καθαρισμού, καθώς και από μαλλιά, απόβλητα τροφίμων και άλλα υλικά που σχετίζονται με τα λύματα.
      Το Συμβούλιο Northern Beaches ανέφερε σε δήλωσή του ότι εργάζεται για την αποκατάσταση των παραλιών. Τα περισσότερα από τα δείγματα των απορριμμάτων σε σχήμα μπάλας είχαν το μέγεθος μπίλιας, ενώ ορισμένα ήταν μεγαλύτερα, όπως είπε.
      «Το Συμβούλιο ειδοποιήθηκε για τα απορρίμματα μέσω της EPA και συνεργάζεται στενά με την κρατική υπηρεσία για τη συλλογή δειγμάτων προς εξέταση. Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα δείγματα που έχουν εντοπιστεί είναι μεγέθους μπίλιας με μερικά μεγαλύτερα σε μέγεθος. Το Συμβούλιο οργανώνει την ασφαλή απομάκρυνση της ύλης και επιθεωρεί άλλες παραλίες», ενημέρωσε.
      Οι παραλίες του Σίδνεϊ προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. Οι παραθεριστές συμβουλεύτηκαν να αποφεύγουν τις παραλίες Manly, Dee Why, Long Reef, Queenscliff, Freshwater, North και South Curl Curl, North Steyne και North Narrabeen μέχρι νεωτέρας και να μείνουν μακριά από τα ευρήματα, όσο συνεχίζεται ο καθαρισμός από τις μπίλιες και οι έρευνες.
       
    7. Περιβάλλον

      GTnews

      Δημοσιεύθηκε η 4η έκδοση της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Έκθεσης για τις αεροπορικές μεταφορές, η οποία περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του τομέα των αερομεταφορών και της προόδου που έχει σημειωθεί κατά τον χρόνο που μεσολάβησε από την προηγούμενη έκδοση του 2022. Η έκθεση περιέχει συστάσεις για τη μείωση των επιπτώσεων των αερομεταφορών στην κλιματική αλλαγή, τον θόρυβο και την ποιότητα του αέρα. Η έκθεση συνιστά να δοθεί έμφαση σε μέτρα όπως η αύξηση της χρήσης βιώσιμων καυσίμων στα αεροσκάφη, η αξιοποίηση των βελτιστοποιήσεων στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, και η υιοθέτηση τεχνολογιών χαμηλής κατανάλωσης καυσίμων. Με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, οι εκπομπές μπορούν να μειωθούν κατά τουλάχιστον δύο τρίτα έως το 2050, σε σύγκριση με το πώς θα είχε η κατάσταση αν δεν άλλαζε τίποτα. Κατόπιν, ό,τι απομένει για να επιτευχθούν μηδενικές καθαρές εκπομπές μπορεί να καλυφθεί με πρωτοβουλίες εκτός του τομέα.
      Από τον καιρό της προηγούμενης έκθεσης, έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στα βιώσιμα καύσιμα των αεροσκαφών, καθώς και στις βελτιώσεις των επιδόσεων που σχετίζονται με τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας.
      Ωστόσο, η προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης εναέριας κυκλοφορίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο απαιτεί περαιτέρω δράση. Οι αερομεταφορές, όπως και όλοι οι άλλοι τρόποι μεταφοράς, πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους και να συμβάλουν στον φιλόδοξο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την επίτευξη ενός κλιματικά ουδέτερου μέλλοντος έως το 2050. Έως τότε, η εναέρια κυκλοφορία αναμένεται να φτάσει στις 11,8 εκατομμύρια πτήσεις ετησίως.
      Αυτή η αύξηση δεν χρειάζεται απαραίτητα να σημαίνει και αύξηση των εκπομπών. Η αποσύνδεση εναέριας κυκλοφορίας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν είναι μόνο κρίσιμη· είναι και εφικτή. 
      Η έκθεση συντάσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας, και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και του Eurocontrol.
    8. Περιβάλλον

      Engineer

      Περίπου το 24% των ειδών που ζουν στο γλυκό νερό απειλείται με εξαφάνιση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.
      Υπολογίζεται ότι τα γλυκά νερά φιλοξενούν πάνω από το 10% όλων των γνωστών ειδών της πανίδας και αυτή η ποικιλομορφία προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Ωστόσο, τα οικοσυστήματα επηρεάζονται από τη ρύπανση, τα φράγματα, τη γεωργία και τα χωροκατακτητικά είδη.
      Στη μελέτη αναλύθηκαν περισσότερα από 23.000 είδη που ζουν σε γλυκό νερό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 24% αυτών των ειδών διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης.
      Τα δεκάποδα καρκινοειδή (όπως καβούρια, καραβίδες και γαρίδες) έχουν το υψηλότερο ποσοστό απειλούμενων ειδών (30%), έναντι 26% για τα ψάρια του γλυκού νερού και 16% για τα οδοντόγναθα έντομα. Το 71% των απειλούμενων ειδών ζει σε ποτάμια.
      Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 54% των απειλούμενων ειδών θεωρείται ότι επηρεάζεται από τη ρύπανση, το 39% από τα φράγματα και την εξόρυξη νερού, το 37% από την αλλαγή της χρήσης γης και τις συναφείς επιπτώσεις από τη γεωργία και το 28% από τα χωροκατακτητικά είδη και τις ασθένειες.
      Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των απειλών για την αποτροπή περαιτέρω απωλειών στην πανίδα.
    9. Περιβάλλον

      Engineer

      Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προχώρησε σε δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των Αιολικών Σταθμών στη Θράκη.
      Έκανε δεκτή την προσφυγή της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης και του WWF Ελλάς και ακύρωσε την αδειοδότηση (ΑΕΠΟ) τριών Αιολικών που βρίσκονται στη Ροδόπη, εντός και σε άμεση γειτνίαση με την περιοχή NATURA – Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Κοιλάδα Φιλιούρη». 
      Οι άδειες είχαν εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης τον Αύγουστο του 2024 και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έκαναν χρήση της πρόβλεψης για δυνατότητα διοικητικής προσφυγής κατά της απόφασης σε ανώτερο ιεραρχικά διοικητικό όργανο, καθώς από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές πως πρόκειται για περιβαλλοντικά επιζήμια έργα.
      Το Τμήμα Νομικών Προσφυγών του ΥΠΕΝ δέχτηκε τον κύριο ισχυρισμό που προέβαλαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, πως στην αξιολόγηση των επιπτώσεων των έργων δεν είχαν εκτιμηθεί δεόντως οι περιβαλλοντικές συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 στη Θράκη και επομένως η αξιολόγηση δεν βασίστηκε στα πλέον σύγχρονα και επίκαιρα στοιχεία, όπως ορίζει η νομοθεσία. Σημειώνεται ότι για τα συγκεκριμένα έργα είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) όμως η αδειοδότησή τους βασίστηκε πρακτικά στη θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ.
      Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ακύρωση των αδειοδοτήσεων αποτελεί, καταρχάς, μία δικαίωση της διαρκούς προσπάθειας των περιβαλλοντικών οργανώσεων να μπει «φρένο» στην ακατάσχετη ανάπτυξη Αιολικών Σταθμών στις προστατευόμενες περιοχές της Θράκης, ιδίως μετά την τεράστια περιβαλλοντική μεταβολή που επέφεραν οι πυρκαγιές του 2023 και να αποτελέσει προτεραιότητα η προστασία και αποκατάσταση της φύσης. Σημειώνεται ότι προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων ενεργειών, έχει εδώ και έναν χρόνο υποβληθεί επιστολή και επιστημονικό υπόμνημα τεκμηρίωσης από 9 περιβαλλοντικές οργανώσεις για την ανάγκη λήψης μέτρων σχετικά με την εγκατάσταση και αδειοδότηση Αιολικών Σταθμών στη Θράκη. Αποτελεί, επομένως, τουλάχιστον παράδοξο ότι έπρεπε να γίνει αυτή η «καραμπόλα» για να αναγνωρίσει το ΥΠΕΝ ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν οι αδειοδοτήσεις αιολικών με το ισχύον χαλαρό καθεστώς, όταν ήδη διαθέτει τέτοια πληθώρα επίκαιρων επιστημονικών δεδομένων.
      Όπως επισημαίνουν, ορθά, η ηγεσία του ΥΠΕΝ με τις αποφάσεις αυτές αναγνωρίζει ότι κατά την αξιολόγηση των προτεινόμενων έργων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη i) οι επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς τόσο στις καμένες εκτάσεις όσο και στις γειτονικές άκαυτες και ii) οι κρίσιμες γνωμοδοτήσεις, για έργα που επηρεάζουν σημαντικά τη βιοποικιλότητα.
      Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο επιπόλαιος έλεγχος νομιμότητας και η βιαστική και ελλιπής εκτίμηση των πραγματικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από τις ίδιες τις υπηρεσίες που είναι εντεταλμένες με αυτό το καθήκον. Την ίδια ώρα, καθίσταται σαφές πως οι γνωμοδοτήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος δεν μπορούν να αποτελούν το άλλοθι για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ώστε να εκδίδουν εγκρίσεις δίχως ουσιαστική δική τους τεχνική κρίση. Ιδίως δε όταν οι υπηρεσίες καλούνται να κρίνουν έχοντας στα χέρια τους αντικρουόμενες γνωμοδοτήσεις, όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση: ο  κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας για τις περιοχές NATURA, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., τεκμηριωμένα και με βάση όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα εξέδωσε αρνητική γνώμη, ενώ η κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΝ, αγνοώντας τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., εξέδωσε θετική δίχως καμία τεκμηρίωση! Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ως αδειοδοτούσες αρχές, έχουν ακέραια υποχρέωση και ευθύνη ουσιαστικού ελέγχου και αξιολόγησης των στοιχείων των οποίων υποβάλλονται στη διαδικασία αδειοδότησης. 
      Σύμφωνα με τις ίδιες οργανώσεις, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη δεν είναι η μοναδική περίπτωση αγνόησης των επίκαιρων και έγκριτων επιστημονικών δεδομένων για τις επιπτώσεις έργου σε προστατευόμενη περιοχή, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναμένουν από το ΥΠΕΝ ενέργειες ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες ανεπίτρεπτες καταστάσεις. Ειδικότερα σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή που πλήγηκε από τη δραματική μεγαπυρκαγιά του 2023, αναμένουμε από το ΥΠΕΝ την έκδοση απόφασης αναστολής της αδειοδότησης όλων των έργων και δραστηριοτήτων εντός των καμένων εκτάσεων (εκτός από όσα είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων), ενώ ειδικότερα όσον αφορά τα έργα Aιολικών Σταθμών θεωρούμε απαραίτητη την επέκταση της αναστολής και σε γειτονικές των καμένων περιοχές που είναι σημαντικές για τη διατήρηση της ευαίσθητης προστατευόμενης ορνιθοπανίδας (κατά το πρότυπο της όμοιας ρύθμισης του 2021 για τα καμένα στην Εύβοια). Σε εθνικό επίπεδο, επαναλαμβάνουμε το αίτημα πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων για αναστολή έκδοσης αδειών έργων και δραστηριοτήτων κατηγορίας Α σε όλες τις περιοχές NATURA, μέχρι την τελική έκδοση των (υποχρεωτικών με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ) προεδρικών διαταγμάτων καθορισμού μέτρων προστασίας και διαχείρισης.
    10. Περιβάλλον

      Engineer

      Ανακοινώνεται ο κατάλογος των υπόχρεων επιχειρήσεων της παρ. 2 του άρθρου 20 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (ν. 4936/2022) που υπέβαλαν Έκθεση Ανθρακικού Αποτυπώματος για το έτος αναφοράς 2023.
      Συνολικά, έως και τις 5 Δεκεμβρίου 2024, 277 επιχειρήσεις προέβησαν στην υποβολή έκθεσης για το ανθρακικό αποτύπωμα του έτους 2023 στην Πλατφόρμα για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιωσιμότητα, που λειτουργεί ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.).

      Οι συνολικές ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των επιχειρήσεων που υπέβαλαν εκθέσεις ανέρχονται σε 20,62 Mtn CO2 eq, σημειώνοντας μείωση κατά 26% το 2023 σε σχέση με το έτος βάσης 2022.
      Έχοντας υπόψη ότι η έγκαιρη υποβολή των εκθέσεων έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2024 και την παρ. 6 του άρθρου 20  του οικείου νόμου, η Πλατφόρμα για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιωσιμότητα εξακολουθεί να είναι προσβάσιμη για την υποβολή των εκθέσεων του έτους 2023 μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: https://climaregistry.necca.gov.gr και η είσοδος στην υπηρεσία πραγματοποιείται με ταυτοποίηση μέσω κωδικών TaxisNet.
      Διευκρινίσεις για την Εφαρμογή του Εθνικού Κλιματικού Νόμου και την υποβολή Έκθεσης Ανθρακικού Αποτυπώματος είναι διαθέσιμες εδώ: Εφαρμογή Εθνικού Κλιματικού Νόμου – Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
    11. Περιβάλλον

      GTnews

      Ανακοινώνεται ο κατάλογος των υπόχρεων επιχειρήσεων της παρ. 2 του άρθρου 20 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (ν. 4936/2022) που υπέβαλαν Έκθεση Ανθρακικού Αποτυπώματος για το έτος αναφοράς 2023.
      Συνολικά, έως και τις 5 Δεκεμβρίου 2024, 277 επιχειρήσεις προέβησαν στην υποβολή έκθεσης για το ανθρακικό αποτύπωμα του έτους 2023 στην Πλατφόρμα για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιωσιμότητα, που λειτουργεί ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.).
      Οι συνολικές ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των επιχειρήσεων που υπέβαλαν εκθέσεις ανέρχονται σε 20,62 Mtn CO2 eq, σημειώνοντας μείωση κατά 26% το 2023 σε σχέση με το έτος βάσης 2022.
      Έχοντας υπόψη ότι η έγκαιρη υποβολή των εκθέσεων έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2024 και την παρ. 6 του άρθρου 20  του οικείου νόμου, η Πλατφόρμα για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιωσιμότητα εξακολουθεί να είναι προσβάσιμη για την υποβολή των εκθέσεων του έτους 2023 μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: https://climaregistry.necca.gov.gr και η είσοδος στην υπηρεσία πραγματοποιείται με ταυτοποίηση μέσω κωδικών TaxisNet.
      Διευκρινίσεις για την Εφαρμογή του Εθνικού Κλιματικού Νόμου και την υποβολή Έκθεσης Ανθρακικού Αποτυπώματος είναι διαθέσιμες εδώ: Εφαρμογή Εθνικού Κλιματικού Νόμου – Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
    12. Περιβάλλον

      Engineer

      Μειώνονται αισθητά οι υδάτινοι πόροι στη Θεσσαλία και οι -απαρχαιωμένες ήδη- υποδομές δεν επαρκούν.
      Παράδειγμα η κατάσταση της λίμνης Πλαστήρα, η οποία ένα από τα βασικά μηνύματα μιας σημαντικής εκδήλωσης στο πολιτιστικό κέντρο Κερασιάς της Λίμνης με τίτλο «Στη μάχη κατά της λειψυδρίας: Προκλήσεις και προοπτικές».
      Λειψυδρία και λίμνη Πλαστήρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης και αναγνωρίστηκε από όλους το πρόβλημα μείωσης της στάθμης, ενώ όλοι οι εισηγητές κατέθεσαν σχέδια και δράσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας κατέθεσαν απόψεις και εκτιμήσεις για την εξέλιξη του φαινομένου καθώς και τρόπους αντιμετώπισής του που αναμένεται να αποτελέσουν τροφή για σκέψη και χάραξη στρατηγικής από τους αρμόδιους φορείς.
      Ομιλητές ήταν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Βλόντζος και Φ. Γέμτος, ο Θανάσης Μαρκινός πρόεδρος ΔΣ του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και μελλοντικός διευθύνων σύμβουλος ΟΔΥΘ, ο δήμαρχος Π.Νάνος και οι αντιπεριφερειάρχες, Περιβάλλοντος Φ. Λαμπρινίδης και Καρδίτσας Κ.Τέλιος.
      Οι ομιλητές κατέληξαν σε συμπεράσματα και προτάσεις που θα κατατεθούν στην Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
      Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις
      Κύριο συμπέρασμα ότι τα υδάτινα αποθέματα αποτελούν κρίσιμο εθνικό πόρο και λόγω της κλιματικής κρίσης επιβάλλεται ορθολογική διαχείριση, έτσι ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες. Οι εισηγητές συμφώνησαν ότι η Θεσσαλία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πιλοτικό αγρο-διατροφικό πάρκο με ποιοτικά αγαθά. Μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην Εθνική Οικονομία, να καλύψει τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας, να περιοριστούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και να αυξηθούν οι εξαγωγές ποιοτικών προϊόντων με υψηλή οικονομική αξία. Παράλληλα, πρόταση των παρευρισκομένων με ομόφωνη αποδοχή ήταν να προχωρήσουν άμεσα τα έργα ορεινής υδρονομίας με την κατασκευή των φραγμάτων Μουζακίου, Πύλης και άλλων όπου κριθεί αναγκαίο και να αξιοποιηθούν ορθολογικά οι υδάτινοι πόροι στη Θεσσαλία, με συμπλήρωση μεταφοράς νερού από τον Αχελώο. Επιπλέον, προτάθηκε η αναγνώριση της Λίμνης Πλαστήρα ως οικοσύστημα πολλαπλής σημασίας, ενεργειακής, τουριστικής και οικονομικής αξίας και ιδιαίτερη περιβαλλοντική οντότητα, με αποκλειστική αρδευτική χρήση στο ΤΟΕΒ Ταυρωπού και μόνο. Τα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
      Σε χαιρετισμό που έστειλε με εκπρόσωπο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση, μέσα από την ίδρυση του ΟΔΥΘ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά της. Παράλληλα με τον ΟΔΥΘ, όμως, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν δρομολογηθεί κρίσιμα έργα, τα οποία στοχεύουν στην ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, για τις επόμενες δεκαετίες”.
      Ανάμεσα σε αυτά όπως ανέφερε, 16 μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα, ύψους 114 εκατομμυρίων ευρώ, 18 μικρότερα έργα, συνολικού ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, και 28 έργα αγροτικής οδοποιίας αξίας σχεδόν 16 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μέσω ΣΔΙΤ επενδύονται 194 εκατομμύρια ευρώ σε δύο μεγάλα έργα (Ταυρωπού και Υπέρειας Φαρσάλων) με σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
      Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Καρδίτσας Τέλης Σπάνιας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι “για εμάς τους Θεσσαλούς η Λίμνη Πλαστήρα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς είναι πηγή ζωής” και αναφέρθηκε σε όσα έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας μέσα από μία σειρά έργων που θα εξασφαλίσουν νερό στους παραγωγούς που έχουν ανάγκη, ενώ θα δώσουν ώθηση για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας”.
      Ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας Κώστας Τέλιος μίλησε για την πολλαπλή σημασία της Λίμνης για την ενεργειακή συνεισφορά και υπογράμμισε την ανάγκη να υλοποιηθούν συγκεκριμένα αρδευτικά δίκτυα που θα βάλουν τέλος στη σπατάλη χρήματος και ενέργειας, ζητώντας να δει προσεκτικά η Πολιτεία την άρδευση στη Θεσσαλία. «Πρέπει να γίνουν μικρά και μεσαία φράγματα ώστε να συγκρατείται το νερό στα ορεινά» ανέφερε μεταξύ άλλων.
      Η ερημοποίηση
      Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Φώτης Λαμπρινίδης έκανε λόγο για «ερημοποίηση ή υπογονιμότητα πολλών εκτάσεων στην ανατολική Θεσσαλία, τις ανεπαρκείς υποδομές και τις παραλείψεις των προηγούμενων ετών, καθώς και για τις επιπτώσεις της λειψυδρίας. Επιπλέον παρουσίασε προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση του νερού όπως η «έρευνα και η καινοτομία στον τομέα του νερού, η εκπαίδευση των αγροτών, η ανακύκλωση, η δημιουργία νέων υποδομών καθώς και η απαραίτητη δωρεάν πρόσβαση σε νερό άρδευσης μέχρι κάποιο συγκεκριμένο αριθμό στρεμμάτων», αλλά και την ανάγκη ολοκλήρωσης σημαντικών έργων υποδομής.
      Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΔΣ του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινός έθεσε σε πρώτο πλάνο το εγγειοβελτιωτικό έργο Ταυρωπού που κατασκευάστηκε στις δεκαετίες του 60 και του 70 και σήμερα έχει «υψηλές δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης και αυξημένες απώλειες νερού λόγω διαρροών». Εξήγησε αναλυτικά τη σημασία της εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για την εξοικονόμηση του νερού όπως το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης άρδευσης «Καλλιρρόη» που ειδικεύεται στην ηλεκτρονική καταγραφή και διαχείριση αρδευτικού νερού σε πραγματικό χρόνο. «Με το σύστημα ο μέσος κύκλος άρδευσης ανέρχεται στις 8 μέρες και η αρδευόμενη έκταση αυξάνεται κατά 33%» υπογράμμισε ο κ Μαρκινός την ώρα που βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία αφού όπως εξήγησε οι μέσες τιμές βροχόπτωσης του 2024 για την περίοδο Μαΐου – Αυγούστου ανήλθαν σε κάτι λιγότερο από το μισό των τιμών της αντίστοιχης περιόδου για το 2022 και το 2023.
      Ο Δρ Γεώργιος Βλόντζος, (καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας και Διευθυντής του εργαστηρίου και Καταναλωτικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) μίλησε για τις επιπτώσεις της λειψυδρίας στην οικονομία και στο εμπορικό ισοζύγιο. Παράλληλα εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τους υδάτινους πόρους με τον τρόπο που θα έπρεπε φέρνοντας το παράδειγμα της Αιγύπτου όπου μεταξύ άλλων οι κύριες μέθοδοι άρδευσης είναι η κατάκλιση και ο καταιονισμός με χρήση ορυκτών ενεργειακών πόρων. Αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του Ισραήλ «όπου σε κάθε συνεταιρισμό υπάρχει διεπιστημονική ομάδα που παρακολουθεί την ποιότητα του αρδεύσιμου νερού και αναπροσαρμόζει το πρόγραμμα άρδευσης».
      Ο ομότιμος καθηγητής Θεοφάνης Γέμτος, (Τμ. Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) αναφέρθηκε σε μεθόδους εξοικονόμησης του νερού για αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Κάποιες από αυτές αφορούν «την αύξηση της υδατοϊκανότητας του εδάφους, τη χρήση μοντέλων προσδιορισμού της δόσης άρδευσης συνδεδεμένων με μετεωρολογικούς σταθμούς». Επίσης αφορούν τη «χρήση αισθητήρων υγρασίας εδάφους που μπορούν να ορίζουν την έναρξη και διακοπή του ποτίσματος καθώς και τη χρήση θερμικών καμερών για διαπίστωση θερμικής καταπόνησης των φυτών. Παράλληλα, μεταξύ άλλων πρότεινε τη στροφή σε καλλιέργειες χαμηλής κατανάλωσης, όπως ο ηλίανθος και το σουσάμι, καθώς και ανάπτυξη θερμοκηπίων που θα μειώσουν την κατανάλωση του νερού».
      Ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος εστίασε στον πολλαπλό χαρακτήρα της λίμνης και κατέστησε σαφές ότι «δεν είναι Αιγαίο πέλαγος για να αρδεύει 900.000 στρέμματα στο θεσσαλικό κάμπο και ότι ο αρδευτικός της χαρακτήρας εξανλτείται στις 110.000 στρέμματα, όπως σχεδιάστηκε». Ο δήμαρχος ανέδειξε την ενεργειακή και τουριστική διάσταση, την οποία δεν πρέπει να παραγνωρίζουν ορισμένοι, διότι η λίμνη συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Καρδίτσας συνολικά και «δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί ως τουριστικό προϊόν υποθηκεύοντας το μέλλον των κοινοτήτων» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Νάνος κατέθεσε δέσμη μέτρων για την ορθολογική διαχείριση των νερών τα οποία χαρακτήρισε «κρίσιμο εθνικό πόρο που πρέπει να διαχειριστούμε όπως το Ισραήλ». Επίσης πρότεινε εκτός από τα έργα ορεινής υδρονομίας να αξιοποιηθεί το μοντέλου του Πάδου της Ιταλίας για την ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα της Θεσσαλίας και να μεταφερθεί μέρος νερού από τον Αχελώο.Μιλώντας για τις ανάγκες του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα ανέφερε ότι είναι υψηλή προτεραιότητα η κατασκευή του αρδευτικού στην αμπελουργική ζώνη Μοσχάτου – Μεσενικόλα, του αγροκτήματος Νευρόπολης, περιοχές όπου παράγονται Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και ΠΓΠ, όπως και η άρδευση του πάρκου Παραδοσιακής Κτηνοτροφίας.
      Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο των «Ψηφιακών Αργοναυτών» σε συνεργασία με τον δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Συντόνισε ο δημοσιογράφος Λάμπρος Ζαχαρής.
    13. Περιβάλλον

      Engineer

      Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29) στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, οι Multilateral Development Banks (MDBs) παρουσίασαν την πρώτη κοινή τους έκθεση για την κυκλική οικονομία: «Η κυκλική οικονομία σε κίνηση».
      Η κυκλικότητα είναι σημαντική για την προώθηση μιας ατζέντας βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Η διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης χωρίς υπέρβαση των πλανητικών μας ορίων είναι η πρόκληση του 21ου αιώνα. Σήμερα, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών και χωρών του ιδιωτικού τομέα — συμπεριλαμβανομένων των οικονομιών υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος — ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερο τις εκτιμήσεις της κυκλικής οικονομίας στις αναπτυξιακές τους στρατηγικές. 
      Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, οι επενδύσεις στην κυκλική οικονομία δεν περιορίζονται σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά κερδίζουν έδαφος παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Ενώ υπήρξε άνιση πρόοδος μεταξύ των περιφερειών, παρατηρείται ότι ομάδες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε όλο τον κόσμο αναλαμβάνουν δράση για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η κυκλική οικονομία. 
      Την ίδια ώρα ο ιδιωτικός τομέας εμπλέκεται ενεργά στην κυκλικότητα, αλλά χρειάζεται ένα πιο ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για την πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών της κυκλικής οικονομίας. Ο ιδιωτικός τομέας οδηγεί την καινοτομία, εντοπίζει τρόπους για να είναι πιο αποδοτικός από πλευράς πόρων και να απομακρύνει τον κίνδυνο από τις αλυσίδες εφοδιασμού και συνεχίζει να διαφοροποιεί και να αναπτύσσει κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα. 
      Κομβικής σημασίας η συμβολή των πόλεων στην κυκλική οικονομία
      Οι πόλεις μπορούν να επωάσουν την καινοτομία και να προωθήσουν τη δράση. Οι πόλεις είναι μεγάλα οικονομικά κέντρα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φυσικών πόρων και δημιουργούν σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και απόβλητα. 
      Οι πόλεις έχουν τα δικά τους ρυθμιστικά εργαλεία για να υποστηρίξουν την κυκλικότητα, η οποία μπορεί να μειώσει το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς και να προωθήσει την καινοτομία και τις επενδύσεις σε εθνικό επίπεδο. Σε μια πόλη, όλα τα κόμματα που εργάζονται στην κυκλική οικονομία μπορούν να συγκληθούν ευκολότερα, διευκολύνοντας τη λήψη αποφάσεων και τη δράση χωρίς αποκλεισμούς.
      Χρηματοδότηση κυκλικών επιχειρήσεων
      Ο χρηματοπιστωτικός τομέας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των κυκλικών επιχειρήσεων. Οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της αγοράς για κυκλικές δραστηριότητες, αλλά χρειάζονται καθοδήγηση για το πώς να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία. 
      Οι MDBs παρέχουν εξατομικευμένη υποστήριξη και δημιουργούν συνεργασίες με τράπεζες και άλλους χρηματοπιστωτικούς μεσάζοντες παρέχοντας κεφάλαια μέσω ενδιάμεσων δανείων και βοηθώντας τα ιδρύματα να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες εργαζομένων.
      Η στροφή προς μια κυκλική οικονομία συνεπάγεται αλλαγές σε ορισμένους κλάδους και δραστηριότητες, οι οποίες δεν θα επηρεάσουν όλους δίκαια. Οι MDBs διαδραματίζουν ρόλο στη διασφάλιση ότι οι ευάλωτες κοινότητες επωφελούνται από την κυκλική μετάβαση και στην προώθηση προσεγγίσεων που βοηθούν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. 
      Σημειώνεται ότι τα μέλη της Ομάδας Εργασίας MDB είναι: η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB), η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AfDB), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και IDB Invest και τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας (Παγκόσμια Τράπεζα και IFC). 
    14. Περιβάλλον

      GTnews

      Οι παρεμβάσεις αφορούν σε δασοτεχνικά έργα πρόληψης, αντιπυρικές και διαχειριστικές μελέτες και έργα ορεινής υδρονομίας
      – Anti-nero: Έργα και μελέτες αξίας περίπου 392 εκατ. ευρώ ο απολογισμός του προγράμματος μέχρι σήμερα
      – Υπεγράφησαν 2 συμβάσεις, μεταξύ ΥΠΕΝ-ΤΑΙΠΕΔ, συνολικού ύψους 215 εκατ. ευρώ αφορούν σε έργα ορεινής υδρονομίας (AQUA MONTIS) και διαχειριστικές μελέτες 
      – Υλοποιούνται ακόμη έργα αναδάσωσης και αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά
      Δασοτεχνικά έργα πρόληψης, αντιπυρικές και διαχειριστικές μελέτες, έργα ορεινής υδρονομίας, αναδάσωσης και αντιπλημμυρικά, συνολικής αξίας περί τα 757 εκατ. ευρώ, είτε έχουν ήδη υλοποιηθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβάνονται στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την προστασία των δασών, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους παραβρισκόμενους σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024, στο Ζάππειο.
      Καταρχάς, στην εκδήλωση έγινε ο απολογισμός του Σχεδίου Προστασίας Δασών (πρόγραμμα Anti-Nero), που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ είναι η Διενεργούσα Αρχή και ενεργεί κατ’ εντολή, για λογαριασμό και στο όνομα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος ως Αναθέτουσα Αρχή, εκτελώντας όλες τις απαιτούμενες και προβλεπόμενες ενέργειες για την υλοποίηση του έργου.
      Τα νέα έργα
      Επιπρόσθετα, ο υπουργός υπέγραψε με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ δύο συμβάσεις που αφορούν σε έργα ορεινής υδρονομίας, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος AQUA MONTIS, ύψους 200 εκατ. ευρώ και σε δασοπονικές μελέτες διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων, έργο ύψους 15 εκατ. ευρώ.
      Η Επικεφαλής Τομέα Έργων και Υπεύθυνη έργου του Anti-nero του ΤΑΙΠΕΔ, κυρία Γιούλη Βουρνά, παρουσίασε, αναλυτικά, τις παρεμβάσεις του προγράμματος Anti-nero σε όλη την επικράτεια, ενώ το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν στελέχη των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, μελετητές και εργολήπτες δασοτεχνικών έργων.
      Το Anti-nero
      Ειδικότερα όσον αφορά στο πρόγραμμα Anti-Nero, για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ελλάδας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το πρόγραμμα Anti-nero, υλοποίησε και υλοποιεί, μέσω των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών του, εντατικές δράσεις πρόληψης δασικών πυρκαγιών, με σκοπό τη θωράκιση έναντι της κλιματικής κρίσης που πλήττει τα μεσογειακά οικοσυστήματα.
      Η επί σειρά ετών συσσώρευση της καύσιμης ύλης στα δάση απομακρύνεται με σχέδιο ανταπόδοσης στις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση μελετών αντιπυρικής προστασίας και διαχειριστικών μελετών σε όλη τη χώρα, με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών μας.
      Έτσι, με τους καθαρισμούς των δασών και τη μείωση της υπερβάλουσας καύσιμης ύλης μειώνεται η πιθανότητα μετατροπής τυχόν περιστατικών σε μέγα πυρκαγιές με ανεξέλεγκτες διαστάσεις και επιπτώσεις.
      Παράλληλα, στόχος του προγράμματος είναι η αποτελεσματική προσβασιμότητα των επίγειων μέσων δασοπυρόσβεσης, μέσα από ένα καλά συντηρημένο δασικό οδικό δίκτυο και αντιπυρικές ζώνες.
      Συνοπτικά, μέχρι σήμερα, η πορεία υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε το 2022:
      ✓ Έχουν πραγματοποιηθεί καθαρισμοί σε περίπου 190.000 στρέμματα.
      ✓ Βελτιώνεται και συντηρείται δασικό οδικό δίκτυο έκτασης 309.000 στρεμμάτων.
      ✓ Βελτιώνονται και συντηρούνται αντιπυρικές ζώνες έκτασης άνω των 53.000 στρεμμάτων.
      ✓ Πραγματοποιείται διάνοιξη μικτών αντιπυρικών ζωνών έκτασης 67.600 στρεμμάτων.
      ✓ Συντηρούνται δεκάδες υδατοδεξαμενές.
      ✓ Επισκευάζονται δεκάδες πυροφυλάκια.
      ✓ Διατίθεται, δωρεάν, ξυλεία σε χιλιάδες κατοίκους ανά περιοχή.
      ✓ Εκπονούνται μελέτες αντιπυρικής προστασίας, με σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές.
      ✓ Εκπονούνται διαχειριστικές μελέτες, με επικαιροποιημένες, σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές.
      ✓ Δημιουργείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης βιομάζας για την παραγωγή ξυλείας και ενέργειας.
       
      Η πορεία υλοποίησης ανά έτος:
      Anti-nero 2022:
      ► Έχουν υπογραφεί 42 συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 65,74 εκατ. ευρώ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 11 αντιπυρικές μελέτες, ύψους 9,15 εκατ. ευρώ.
      ► Το σύνολο των εργασιών, που αφορούν στις συμβάσεις του Anti-nero I έχει ολοκληρωθεί, με εξαίρεση 6 αντιπυρικές μελέτες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν πραγματοποιηθεί δασοτεχνικές εργασίες (π.χ. καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση οδικού δασικού δικτύου και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών), συνολικής έκτασης άνω των 113.000 στρεμμάτων.
      Anti-nero 2023:
      ► Έχουν υπογραφεί 47 συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 85,01 εκατ. ευρώ.
      ► Το σύνολο των εργασιών που αφορούν στις συμβάσεις του Anti-nero II έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για δασοτεχνικές εργασίες (π.χ. καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση οδικού δασικού δικτύου και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών) συνολικής έκτασης άνω των 218.000 στρεμμάτων.
      Anti-nero 2024:
      ► Έχουν υπογραφεί 74 συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 241,10 εκατ. ευρώ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 8 διαχειριστικές μελέτες, ύψους 2,16 εκατ. ευρώ.
      ► Οι δασοτεχνικές εργασίες (π.χ. καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση οδικού δασικού δικτύου και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών και για πρώτη φορά δημιουργία μεικτών αντιπυρικών ζωνών), συνολικής έκτασης άνω των 288.000 στρεμμάτων, βρίσκονται σε εξέλιξη.
       
      Πρόσθετες πρωτοβουλίες
      Πέραν των παραπάνω, υλοποιούνται έργα αναδάσωσης (55,71 εκατ. ευρώ) και αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά (63,92 εκατ. ευρώ). Επιπρόσθετα, με πρωτοβουλία του υπουργείου και μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου έχουν διατεθεί πόροι, ύψους 30 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών.
      Δασική μεταρρύθμιση
      Παράλληλα, μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας θα μπουν στα δάση υβριδικά σχήματα (δασικοί συνεταιρισμοί και ιδιώτες) για την αξιοποίηση της δασικής βιομάζας, καθώς σκοπός είναι να συντηρείται και να προστατεύεται το δάσος με πιο μόνιμο τρόπο. Η εκκίνηση της μεταρρύθμισης γίνεται από τα δάση της Αττικής (ολοκληρώνονται διαχειριστικές μελέτες δασικών οικοσυστημάτων), αλλά η στρατηγική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι το σύνολο των ελληνικών δασών κατά τα επόμενα χρόνια, να περάσει σε διαχείριση. Και η διαχείριση αυτή εξασφαλίζει την αναζωογόνηση της δασικής οικονομίας, η οποία θα γίνεται με κριτήριο την προστασία του δάσους και όχι το οικονομικό αντικείμενο.
      Πρόγραμμα Antinero_αναδασώσεις και αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά
    15. Περιβάλλον

      GTnews

      Το απολιθωμένο δάσος της ευρύτερης περιοχής Φυλακτού στο Δήμο Σουφλίου του νομού Έβρου στη Θράκη, οφείλεται στην έντονη ηφαιστειακή δράση που επικρατούσε πριν 25.000.000 χρόνια και δημιουργήθηκε εξαιτίας των ευνοϊκών συνθηκών απολίθωσης στην περιοχή . Το απολιθωμένο δάσος στο Φυλακτό είναι κατά τι αρχαιότερο από το δάσος της Λέσβου και χρονολογείται από 25 έως 40 εκατομμύρια χρόνια πριν.

      Οι εκρήξεις των ηφαιστείων δημιούργησαν θερμά διαλύματα πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου που εισέδυσαν και διαπότισαν τα πετρώματα στα οποία βρίσκονταν ήδη οι κορμοί των δέντρων και έτσι άρχισε η διαδικασία της απολίθωσης, δηλαδή η αντικατάσταση μόριο προς μόριο, της οργανικής φυτικής ύλης από ανόργανα υλικά του περιβάλλοντος.
      Στην περίπτωση του απολιθωμένου δάσους της ευρύτερης περιοχής Φυλακτού, η απολίθωση είναι τέλεια. Διατηρούνται σε άριστη κατάσταση τα εξωτερικά μορφολογικά γνωρίσματα των κορμών των δέντρων, όπως οι αυξητικοί δακτύλιοι, ο φλοιός καθώς επίσης και η εσωτερική δομή του ξύλου από την μικροσκοπική μελέτη της οποίας προσδιορίζεται το γένος και το είδος του απολιθωμένου δέντρου. Τα φυσικά γεωλογικά μνημεία της περιοχής μπορούν να θεωρηθούν από εξαιρετικά έως μοναδικά σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ενδείξεις για ευρήματα χλωρίδας και πανίδας που χρονολογούνται από 25 έως 40 εκατομμύρια χρόνια πριν, καθιστούν το όλο εγχείρημα μοναδικό, ενώ η πιστοποίηση, η συντήρηση και η αξιοποίησή είναι επιβεβλημένη.
      Σύμφωνα με τον καθηγητή Παλαιοβοτανικής – Παλαιοντολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελο Βελιτζέλο, το δάσος στο Φυλακτό είναι κατά τι αρχαιότερο από το περίφημο απολιθωμένο δάσος της Λέσβου και είναι καθαρά τροπικό.
      Πλέον, με εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους 1.942.240 ευρώ από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό Περιβάλλον και Κλιματική Ουδετερότητα 2024», ο Δήμος Σουφλίου προχωρά στην προστασία, διαχείριση και ανάδειξη της σημαντικής γεωλογικής κληρονομιάς που διαθέτει με τη δημιουργία Γεωπάρκου στο Απολιθωμένο Δάσος Φυλακτού.

      Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής κατέθεσε στοιχειοθετημένη πρόταση αξιοποίησης του Απολιθωμένου Δάσους του Φυλακτού, η οποία συμπεριλήφθηκε και στο masterplan της Ειδικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης του νομού Έβρου.
      Η ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Φυλακτού και η δημιουργία του Γεωπάρκου θέτει τις βάσεις για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αφού σε συνδυασμό με τα ευρήματα των απολιθωμάτων στην Λευκίμη, το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, τη μακρόχρονη παράδοση και δραστηριότητα της παραγωγής μεταξιού στο νομό Έβρου, την αρχιτεκτονική και τα μεγαλιθικά μνημεία στις γύρω ορεινές περιοχές, αλλά και την πληθώρα των μοναδικών αγροτικών προϊόντων που παράγονται στη θρακική γη δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες προκειμένου αυτή η ακριτική γωνιά της Ελλάδας να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Σουφλίου.
    16. Περιβάλλον

      Engineer

      Μία άλλη πτυχή για τη νοικοκυροσύνη και τη καθαριότητα στο σπίτι έρχεται να δώσει η επιστήμη, προειδοποιώντας ότι οι δουλειές του σπιτιού …λερώνουν με μικροπλαστικά την ατμόσφαιρα του χώρου!
      Οι συνήθεις οικιακές εργασίες- όπως το δίπλωμα των ρούχων- θα μπορούσαν να εκθέσουν τους ανθρώπους σε ένα σύννεφο πλαστικών σωματιδίων τόσο μικρών που μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Η μελέτη του Πανεπιστήμιου του Πόρτσμουθ διαπίστωσε πως οι οικιακές εργασίες όπως το δίπλωμα των ρούχων από υφάσματα όπως ο πολυεστέρας, αλλά και το κάθισμα σε έναν καναπέ γεμάτο αφρώδες υλικό, παρήγαγε επίσης ένα σύννεφο μικροσκοπικών μικροπλαστικών σωματιδίων στον περιβάλλοντα αέρα.
      Οι ερευνητές δήλωσαν πως τα ευρήματα της μελέτης τους υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα των συνομιλιών που διεξάγονται από σήμερα (25/11) στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας προκειμένου να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συνθήκη για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης.
      Η Φέι Κουτσέιρο, καθηγήτρια περιβαλλοντικής ρύπανσης στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, είπε στο Sky News ότι οι συνέπειες των μικροπλαστικών στο σώμα για την υγεία είναι ακόμα άγνωστες. Ωστόσο, η ίδια λαμβάνει ήδη μέτρα για να μειώσει την έκθεσή της στα μικροπλαστικά, επιλέγοντας ξύλινα δάπεδα και υφάσματα από φυσικές ίνες.
      «Δεν νομίζω ότι πρέπει να σκίσετε κάθε κομμάτι πλαστικού που έχετε στο σπίτι σας. Δεν είναι οικονομικά βιώσιμο» είπε.
      «Αλλά νομίζω ότι είναι ανησυχητικό. Αν εκτιθόμαστε κάθε μέρα για όλη μας τη ζωή και ζούμε μέχρι τα 80, 90 χρόνια, τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; Δεν είναι μόνο ένα γεγονός στο οποίο εκτιθόμαστε για μια ή δύο μέρες. Τα αναπνέουμε όλη μας τη ζωή. Τι συμβαίνει λοιπόν καθώς συσσωρεύονται;» αναρωτιέται η καθηγήτρια.

      Τι έδειξε η έρευνα
      Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μηχανήματα για να φιλτράρουν τον αέρα σε ένα δωμάτιο, ενώ οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη, εκτελούσαν καθημερινές οικιακές δραστηριότητες. Στη συνέχεια, υπολόγισαν τη συγκέντρωση μικροπλαστικών στον αέρα και τον αριθμό των σωματιδίων που ήταν πιθανό να εισπνεύσουν οι συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν οι εθελοντές δίπλωναν ρούχα από συνθετικά υφάσματα, εισέπνεαν επτά σωματίδια μικροπλαστικού ανά λεπτό. Οι εθελοντές που κάθονταν στον καναπέ, εισέπνεαν 10 σωματίδια ανά λεπτό. Η ποσότητα μικροπλαστικού που εισέπνεαν οι εθελοντές κατά την άσκηση σε συνθετικό χαλί, ήταν περισσότερο από 10 φορές μεγαλύτερη, εν μέρει λόγω του αυξημένου ρυθμού αναπνοής.
      Σύμφωνα με την καθηγήτρια, μέρος των μικροπλαστικών θα απομακρυνθεί από τους πνεύμονες με τη βλέννα και τον βήχα. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει μικροπλαστικά σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων, των αρθρώσεων, των οργάνων και του εγκεφάλου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις ότι τα μικροπλαστικά προκαλεί βλάβη στην υγεία, αλλά έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει τα κύτταρα και προκαλεί φλεγμονή.
      «Γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ποιες είναι οι συγκεντρώσεις αυτές σε ένα οικιακό περιβάλλον» εξήγησε η καθηγήτρια.
      «Αν θέλουμε να προηγηθούμε αυτής της καμπύλης και να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε κάτω από τα όρια (κινδύνου), πρέπει να μάθουμε ποια είναι αυτά το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε.
      Τα μικροπλαστικά είναι είτε ίνες είτε θραύσματα που έχουν αποσπαστεί από μεγαλύτερα αντικείμενα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι 12,5 τρισεκατομμύρια με 125 τρισεκατομμύρια σωματίδια μεγέθους μικρότερου των 5 χιλιοστών έχουν παρασυρθεί στους ωκεανούς, όπου καταναλώνονται από θαλάσσιους οργανισμούς και περνούν στην τροφική αλυσίδα.
      Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι η τρέχουσα χρήση πλαστικού δεν είναι βιώσιμη. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι κάθε χρόνο παράγονται 400 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Ωστόσο, το ήμισυ του συνόλου του πλαστικού χρησιμοποιείται μία φορά και στη συνέχεια απορρίπτεται στο περιβάλλον.
      Ο ΟΗΕ επιθυμεί την επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης. Ο τελευταίος από τους πέντε γύρους συνομιλιών μεταξύ χωρών ξεκίνησε σήμερα (25/11) στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας. Η συνθήκη είναι πιθανό να περιλαμβάνει μέτρα για την ενθάρρυνση μιας πιο συνετής χρήσης του πλαστικού και προσπάθειες επαναχρησιμοποίησης ή ανακύκλωσής του.
      Ωστόσο, οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο, το ακατέργαστο συστατικό του πλαστικού, αντιτίθενται στις περικοπές στην παραγωγή. Η Βρετανική Ομοσπονδία Πλαστικών είναι επίσης ενάντια σε οποιοδήποτε ανώτατο όριο ή φόρο στην παραγωγή, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται μια πηγή παρθένου πλαστικού για ιατρικές χρήσεις.
      Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας, Στιβ Ριντ, δήλωσε ότι «Εδώ και πάρα πολύ καιρό, το πλαστικό γεμίζει τους ωκεανούς μας και απειλεί την άγρια ζωή. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια φιλόδοξη διεθνή συμφωνία για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης έως το 2040 προκειμένου να προωθήσουμε μια κυκλική οικονομία όπου θα μειώνουμε τα απόβλητα και θα καθαρίζουμε το περιβάλλον μας».
    17. Περιβάλλον

      GTnews

      Υπεγράφη η τριμερής σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με την οποία συστήνεται Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών. Το Ταμείο  θα χρηματοδοτηθεί μέσω του πλειστηριασμού έως και 25 εκατ. δικαιωμάτων, εκτιμώμενης αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ, από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Πάνω από το ήμισυ του ποσού αυτού θα επενδυθεί σε νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων φωτοβολταϊκών συστημάτων, υπεράκτιων αιολικών πάρκων και αυτόνομων συστημάτων αποθήκευσης. Το Ταμείο θα στηρίξει επίσης τη ζήτηση και τη διανομή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω έργων όπως σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, θα συμβάλει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία είναι ένα από τα κράτη που είναι πιο ευάλωτα στους κλιματικούς κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα:
      Το έργο
      Ειδικότερα όσον αφορά στο έργο, μέσω του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών διατίθενται στην Ελλάδα, προς δημοπράτηση, 25 εκατ. δικαιώματα εκπομπών CO2 από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την απανθρακοποίηση των ενεργειακών συστημάτων των ελληνικών νησιών.
      Οι καταρχήν διαθέσιμοι πόροι του νέου αυτού Ταμείου, στο βασικό σενάριο τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών, διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το Ταμείο εκτιμάται πως θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 3,8 δισ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 2025 – 2032. Εφόσον, μάλιστα, ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις για την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων, τα επόμενα 2 χρόνια, όταν και θα δημοπρατηθούν τα δικαιώματα εκπομπών της χώρας μας, στα ποσά αυτά μπορούν να προστεθούν έως και 1,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 3,5 δισ. ευρώ συνολικών επενδύσεων επιπλέον, αντιστοίχως.
      Οι τρεις πυλώνες
      Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται στους εξής τρεις βασικούς πυλώνες:
      1.Νέες εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
      Τουλάχιστον το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Ταμείου αφορά σε έργα ανάπτυξης συστημάτων ΑΠΕ και αποθήκευσης στα νησιά, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο αυτού του πυλώνα.
      Στα επιλέξιμα έργα συμπεριλαμβάνονται μικρές επενδύσεις, που στοχεύουν σε αυτοκατανάλωση κατοικιών και επιχειρήσεων, αλλά και μεγαλύτερες, όπως είναι τα υβριδικά συστήματα παραγωγής ενέργειας, τα οποία συνδυάζουν ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης. Επίσης, έμφαση δίνεται στη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
      2.Διασυνδέσεις των Νησιών
      Στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα θα χρηματοδοτηθούν έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών. Μεταξύ αυτών είναι η ηλεκτρική διασύνδεσης των Δωδεκανήσων, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η ολοκλήρωση επιμέρους διασυνδέσεων των Κυκλάδων.
      3.Εγκαταστάσεις για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ
      Στον τρίτο πυλώνα θα κατευθυνθούν πόροι για την ανάπτυξη συστημάτων cold-ironing σε λιμάνια νησιών, με σκοπό την τροφοδότηση των πλοίων με ηλεκτρική ενέργεια όσο παραμένουν στο λιμάνι, καθώς και για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα στα νησιά. Σημαντικά έργα του τρίτου πυλώνα είναι, επίσης, αυτά για την κατασκευή ταμιευτήρων στα νησιά, που ταυτόχρονα στοχεύουν τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή και στην αποθήκευση όσο και στην καλύτερη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων των νησιών.
      Η διαχείριση του Ταμείου θα γίνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αξιολογεί την πρόοδο, αλλά και τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη όλων των υπό ένταξη έργων και θα διενεργεί τις εκταμιεύσεις.
      Μετά την υπογραφή της σύμβασης, το επόμενο βήμα για την κινητοποίηση των πόρων του Ταμείου περιλαμβάνει την προετοιμασία και υποβολή, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των λεπτομερών φακέλων των έργων και προγραμμάτων προς ένταξη.
    18. Περιβάλλον

      Engineer

      Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.
      Η συνολική ποσότητα γλυκού νερού στη Γη άρχισε να πέφτει απότομα από τον Μάιο του 2014 και έκτοτε παραμένει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, προειδοποιεί μελέτη της NASA, με τους ερευνητές να ανησυχούν ότι οι ήπειροι περνούν σε μια μακρά ξηρή περίοδο.
      Το διάστημα 2015-23, η μέση ποσότητα γλυκού νερού σε λίμνες, ποτάμια και υπόγειους υδροφορείς ήταν 1.200 κυβικά χιλιόμετρα μικρότερη από το μέσο επίπεδο των προηγούμενων δέκα χρόνων, αναφέρουν ερευνητές της NASA και άλλων ιδρυμάτων στη επιθεώρηση Surveys in Geophysics.
      Η απώλεια αυτή ξεπερνά κατά περισσότερο από 35.000 φορές την τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα στην Αττική, η οποία περιέχει 0,034 κυβικά χιλιόμετρα νερού.
      Η μελέτη δεν συνδέει απευθείας τη μείωση με την κλιματική αλλαγή, υποδεικνύει όμως ότι αυτά τα δύο σχετίζονται.
      «Δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για σύμπτωση. Μπορεί να είναι οιωνός όσων έρχονται» σχολίασε σε δελτίο Τύπου της NASA ο Μάθιου Ρόντελ, υδρολόγος του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης «Γκόνταρντ» της NASA και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
      Όπως επισήμανε, η απότομη πτώση των αποθεμάτων γλυκού νερού συνέπεσε με τα εννέα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ.
       
      Η κατανάλωση νερού αυξάνεται με την επέκταση των πόλεων και των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Σε περιόδους ξηρασίας, αγρότες και πόλεις βασίζονται περισσότερα στα υπόγεια ύδατα, τα οποία δεν ανανεώνονται αρκετά γρήγορα.
      Και η μείωση του διαθέσιμου μπορεί να οδηγήσει σε λιμούς, συγκρούσεις και φτώχεια, καθώς και σε επιδημίες σε περιοχές όπου ο κόσμος αναγκάζεται να στραφεί σε μολυσμένες πηγές νερού, σύμφωνα με φετινή έκθεση του ΟΗΕ.
      Τα έτη κατά τα οποία τα αποθέματα νερού σε κάθε χώρα έπεσαν σε χαμηλό 22 ετών (NASA Earth Observatory/Wanmei Liang με δεδομένα της Mary Michael O’Neill)
      Βαρυτικές μετρήσεις
      Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη μεταβολή των αποθεμάτων χρησιμοποιώντας τους αμερικανο-γερμανικούς δορυφόρους GRACE, οι οποίοι μετρούν μικρές, τοπικές διακυμάνσεις στο βαρυτικό πεδίο της Γης, μέσω των οποίων μπορεί να υπολογιστεί η συνολική ποσότητα νερού στην ξηρά.
      Η απότομη πτώση ξεκίνησε με μια παρατεταμένη ξηρασία στη βόρεια και κεντρική Βραζιλία, την οποία ακολούθησαν μείζονες ξηρασίες στην Αυστραλασία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική.
      Από το 2014 έως το 2016, η αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας στην τροπική ζώνη του Ειρηνικού οδήγησε σε ένα έντονο φαινόμενο Ελ Νίνιο που επηρέασε τους αεροχειμάρρους και άλλαξε έτσι τα μοτίβα των βροχών σε όλο τον κόσμο.
      Όμως, ακόμα και μετά τη λήξη του Ελ Νίνιο, τα αποθέματα γλυκού νερού δεν επανήλθαν στα προηγούμενα επίπεδα.
      Οι δίδυμοι δορυφόροι GRACE πετούν σε σχηματισμό και χαρτογραφούν το γήινο βαρυτικό πεδίο (Καλλιτεχνική απεικόνιση: NASA/JPL-Caltech)
      Οι ερευνητές επισημαίνουν μάλιστα ότι τα 13 από τα 30 χειρότερα κύματα ξηρασίας που έχουν καταγράψει οι δορυφόροι GRACE ήρθαν από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά.
      Η μελέτη δεν επαρκεί για να αποδειχθεί σύνδεση με την κλιματική αλλαγή, αυτό όμως είναι μια εύλογη υπόθεση, λένε οι ερευνητές.
      Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, ο ατμοσφαιρικός αέρας μπορεί να συγκρατεί μεγαλύτερες ποσότητες υδρατμών, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα καταρρακτώδους βροχής.
      Όταν όμως αυτές οι βροχές έρθουν έπειτα από μια παρατεταμένη ξηρασία, το ξερό, συμπιεσμένο έδαφος αδυνατεί να απορροφήσει το νερό αρκετά γρήγορα.
      «Το πρόβλημα με τις ακραίες βροχοπτώσεις είναι ότι το νερό κυλά και χάνεται», αντί να απορροφάται και να αναπληρώνει τους υδροφορείς του υπεδάφους, εξήγησε ο Μάικ Μπισίλοβιτς, μετεωρολόγος του Κέντρου «Γκόνταρντ» της NASA και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
      «Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν τόσο την εξάτμιση του νερού όσο και την ικανότητα της ατμόσφαιρας να συγκρατεί νερό, κάτι που αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των συνθηκών ξηρασίας.
    19. Περιβάλλον

      GTnews

      Ο Δήμος Αθηναίων ξεκινά την υλοποίηση του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος «ASCEND», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις.
      Το Κλιματικό Σχέδιο Δράσης και το Επενδυτικό Σχέδιο της Αθήνας 2024-2030 επιδιώκουν να επιλύσουν προβλήματα όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηχορύπανση, η ενεργειακή φτώχεια και η άνιση πρόσβαση στις βασικές αστικές ανέσεις, με συνεκτικές παρεμβάσεις.
      Οι βασικές δραστηριότητες του προγράμματος ASCEND περιλαμβάνουν την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε σχολεία, την ανάπτυξη έξυπνων δικτύων, τη μετασκευή κτιρίων για βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών, την επέκταση των ποδηλατοδρόμων, την ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων και την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα. Επιπλέον, θα εφαρμοστούν πρωτοβουλίες δημιουργίας αστικών δασών για την αύξηση των χώρων πρασίνου και θα δοκιμαστούν νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις κατά της ενεργειακής φτώχειας, σε συνεργασία με το Γραφείο Ενεργειακής Φτώχειας του Δήμου.
      O Δήμος Αθηναίων έχει αναπτύξει τη στρατηγική ανθεκτικότητας, ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα, ένα σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας και μια σειρά άλλων στρατηγικών για το περπάτημα αλλά και το ποδήλατο. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεργάζεται με ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και μια σειρά ερευνητικών κέντρων όπως το Harvard Design, το Norman Foster Institute, το Hochscule fuer Wirtschaft und Recht του Βερολίνου και δίκτυα όπως το C40, το  ICLEI και το Eurocities συνεισφέρουν σε θέματα κλιματικής πολιτικής και κλιματικής δικαιοσύνης καθώς και μετασχηματισμού της πόλης, ενισχύοντας περαιτέρω τα θεμέλια του Δήμου Αθηναίων προς όφελος των πολιτών.
    20. Περιβάλλον

      Engineer

      Ανάβει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στους Φούρνους Ικαρίας στην περιοχή «Λεμονόπετρες», μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 783/Δ’ 12/11/2024)
      Σύμφωνα με την ΚΥΑ:
      Χαρακτηρίζεται και οριοθετείται ως Καταδυτικό Πάρκο η θαλάσσια περιοχή  έκτασης 163 στρεμμάτων με τον αντίστοιχο πυθμένα- στην περιοχή «Λεμονόπετρες», που βρίσκεται νότια του ακρωτηρίου «Κοντογιάννης» στο νησιωτικό σύμπλεγμα Φούρνων, του Δήμου Φούρνων Κορσεών, στην Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
      Ορίζεται Φορέας Διαχείρισης του Καταδυτικού Πάρκου ο Δήμος Φούρνοι Κορσεών, με την υποχρέωση -μεταξύ άλλων- της οργάνωσης, προστασίας, εκμετάλλευσης, αποτελεσματικής φύλαξης, λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των λουόμενων, τήρησης των μέτρων για την προστασία των Ζωνών Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα και για την αποφυγή ρύπανσης ή υποβάθμισης των οικοτόπων των ειδών, εφαρμογής των διατάξεων για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και της ευθύνης τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, μέτρων και περιορισμών τόσο κατά τη φάση κατασκευής, όσο και κατά τη φάση λειτουργίας του Καταδυτικού Πάρκου.
      Η παραχώρηση χρήσης έχει διάρκεια τα είκοσι (20) έτη με τη δυνατότητα ανανέωσης για επιπλέον δέκα (10) έτη μετά από Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
      Οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες αφορούν στις οργανωμένες καθοδηγούμενες καταδύσεις αναψυχής, ενώ ταυτόχρονα, εντός της οριοθετημένης θαλάσσιας περιοχής προβλέπονται απαγορεύσεις, όπως η αγκυροβολία, η αλιεία σε απόσταση 50 μέτρων και η κάθε είδους ανάπτυξη μόνιμης κατασκευής πάνω ή σε επαφή με τις νησίδες «Λεμονόπετρες».
      Αντίστοιχα προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της λειτουργίας του Καταδυτικού Πάρκου, όπως η φωτοσήμανση, η εφαρμογή ετήσιου προγράμματος παρακολούθησης του θαλάσσιου οικοσυστήματος, η χρήση υλικών κατασκευής που δεν επηρεάζουν αρνητικά το θαλάσσιο και υδάτινο περιβάλλον κ.α.
    21. Περιβάλλον

      Engineer

      Η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Μετεωρολογίας (WMO) για την παγκόσμια κατάσταση του κλίματος για το 2024 δείχνει ότι η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί.
      Ο κόσμος ήδη υπερθερμαίνεται επικίνδυνα, και η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται, αναφέρει η Παγκόσμια Μετεωρολογική Οργάνωση, καθώς η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα COP29 ξεκίνησε τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού.
      Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Celeste Saulo, «δεν αποτελεί έκπληξη. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι επιστήμονες το επισημαίνουν εδώ και πολλά χρόνια — πάνω από 30 χρόνια, μάλιστα — και η έκπληξη είναι η αργοπορία στην αντίδραση».
      Η έκθεση της WMO ακολουθεί τα τελευταία δεδομένα από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S), η οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το 2024 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί.
      Οι ειδικοί του ΟΗΕ για τον καιρό στη Σύνοδο COP29 στο Μπακού αναφέρουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν ήδη αυξηθεί κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προ-βιομηχανικής περιόδου.
      Ο κόσμος αντιμετωπίζει πρωτοφανείς θερμοκρασίες θαλάσσιων επιφανειών, λιώσιμο των πάγων, ξηρασίες και έντονες πλημμύρες, όπως πρόσφατα παρατηρήθηκαν στην Ισπανία.
      «Νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν είναι προετοιμασμένοι για τέτοια γεγονότα, και υπάρχει τεράστια πρόκληση στο πώς να διαμορφωθούν πρωτόκολλα που θα επιτρέπουν στον κόσμο να προετοιμάζεται και να αντιδρά κατάλληλα στην ένταση των φαινομένων που αντιμετωπίζουμε», εξήγησε η Saulo.
      Οι κλιματικοί ειδικοί και οι παρευρισκόμενοι στην πρώτη ημέρα της Συνόδου COP29 συμφώνησαν ότι η προοπτική είναι ζοφερή — οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να μειώνονται στην Ευρώπη, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως.
      Τον περασμένο μήνα, οι μέσες θερμοκρασίες στην Ευρώπη έφτασαν τους 10,83°C — 1,23°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991–2020, καθιστώντας τον Οκτώβριο τον πέμπτο θερμότερο μήνα που έχει καταγραφεί και τον δεύτερο θερμότερο παγκοσμίως.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.