Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Πρόκειται για το μεγαλύτερο, στο είδος του, έργο στην Ευρώπη, κόστους περί τα 100 εκατ. ευρώ, με έντονο ελληνικό χρώμα, καθώς η κατασκευή του έγινε από ελληνικά "χέρια", με τις πλέον καινοτόμες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

     

    Ένα πρότυπο, σε διεθνές επίπεδο, έργο, το οποίο δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων της Σόφιας, εγκαινιάστηκε την Δευτέρα 20 χλμ. έξω από τη βουλγαρική πρωτεύουσα από τον πρωθυπουργό της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ, την υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας Ιβελίνα Βασίλεβα και τη δήμαρχο της πρωτεύουσας Γιοβάνκα Παντόκοβα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο, στο είδος του, έργο στην Ευρώπη, κόστους περί τα 100 εκατ. ευρώ, με έντονο ελληνικό χρώμα, καθώς η κατασκευή του έγινε από ελληνικά "χέρια", με τις πλέον καινοτόμες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

     

    Η Σόφια, μία πόλη 1,2 εκατ. κατοίκων βίωνε μία ζοφερή, αντίστοιχη με την ελληνική, πραγματικότητα, όπου οι χωματερές είχαν γίνει ο εφιάλτης της πόλης, ενώ επικρατούσε σοβαρή έλλειψη συνεννόησης, κάτω από την σκιά βαρύτατων ευρωπαϊκών προστίμων. Οι αρμόδιοι φορείς αναγκάστηκαν να λάβουν την απόφαση να συνεργαστούν και με τη βοήθεια της Ε.Ε. να υλοποιήσουν το έργο μέσα στο χρονικό διάστημα ρεκόρ των 21 μηνών, αποφασίζοντας από κοινού για το τι ακριβώς ήθελαν να κάνουν και πού, προκειμένου να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα. «Δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε προσωπικές φιλοδοξίες να δοκιμάζουν την υγεία και τα οικονομικά μίας πόλης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, κατά την τελετή των εγκαινίων, επισημαίνοντας ότι «ξεπεράστηκαν σημαντικές πολιτικές αντιπαραθέσεις προκειμένου να προωθηθεί το έργο».

     

    Η καινοτόμα μονάδα διαχείρισης, υλοποιήθηκε από ελληνική κοινοπραξία, με τη συμβολή περίπου 300 εργαζομένων, εκ των οποίων οι περίπου 120 Έλληνες ειδικοί. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας αναμένεται να απασχοληθούν άμεσα περίπου 120 εργαζόμενοι, ενώ έμμεσα αναμένεται να απασχοληθούν περίπου άλλα 60.

     

    Σε πρώτη φάση ο κύριος όγκος των απορριμμάτων των κατοίκων της Σόφιας πρόκειται να δημιουργεί καύσιμο και να διατίθεται για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών της τσιμεντοβιομηχανίας, ενώ στα πλάνα της Σόφιας είναι η μελλοντική αξιοποίησή του για την τηλεθέρμανση των κτιρίων της πόλης. Ταυτόχρονα, ποσοστό μεταξύ 4 - 10% των απορριμμάτων της πρόκειται να ανακυκλώνονται.

     

    Η δήμαρχος της Σόφιας Γιοβάνκα Παντόκοβα, εξαίροντας τη συμβολή του δημοτικού συμβουλίου για την προώθηση των διαδικασιών σε σχέση με την εξεύρεση πόρων και τεχνογνωσίας από ευρωπαϊκούς φορείς, έκανε λόγο για το μεγαλύτερο έργο της χώρας, με δημόσια χρηματοδότηση, για τα τελευταία 25 χρόνια. «Πρόκειται για ένα όνειρο το οποίο εκπληρώθηκε», ανέφερε, καθώς όπως είπε, «το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων της πόλης λύθηκε για δεκαετίες, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα καθαρό αέρα και ένα υγιές περιβάλλον», αφού πληροί τις πλέον σύγχρονες φιλικές προς το περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων πρακτικές.

     

    «Το έργο αποτελεί την πιο προηγμένη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή των Βαλκανίων και ένα από τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη, ενώ είναι συμβατό με τις αυστηρότερες προδιαγραφές της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας», δήλωσε ο εκ των επικεφαλής της κατασκευάστριας κοινοπραξίας Άκτωρ - Ηλέκτωρ Λεωνίδας Μπόμπολας, τονίζοντας ότι «τα καλά αποτελέσματα επιτυγχάνονται μόνο με εντατικές συνεργασίες».

     

    Από την πλευρά της, η βουλγαρικής καταγωγής επίτροπος προϋπολογισμού της Ε.Ε. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έκανε λόγο για ρεκόρ απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων εκ μέρους της Βουλγαρίας, καθιστώντας τη χώρα 8η μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα κατάφερε να απαλλαχθεί και από ένα βαρύτατο ευρωπαϊκό πρόστιμο.

     

    Ο Λάσλοβ Μπαρανγιάι εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία έχει δανειοδοτήσει για έργα στη γείτονα χώρα συνολικό ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, έκανε λόγο για «έργο ορόσημο», τονίζοντας επίσης την παροχή τεχνογνωσίας προς τον δήμο Σόφιας, εκ μέρους της τράπεζας.

    Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, σε 410.000 τόνους διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) ετησίως ανέρχεται η δυναμικότητα της Μονάδας Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας.

     

    Τα παραγόμενα προϊόντα είναι ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτιά, πλαστικά, μέταλλα, γυαλιά) σε ποσοστό 4 - 10%, υψηλής ποιότητας δευτερογενές καύσιμο (RDF) σε ποσοστό μέχρι 70%, και υλικό τύπου compost (Compost Like Output - CLO). Τα υπολείμματα της επεξεργασίας (αδρανή κατά κύριο λόγο) οδηγούνται προς τελική διάθεση στον παρακείμενο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

     

    Ειδικότερα, η μέθοδος που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, σε τέσσερα υπερσύγχρονα κτίρια περιλαμβάνει τα αντίστοιχα στάδια: Υποδοχή και τροφοδοσία των ΑΣΑ. Διαχωρισμός επικινδύνων, ογκωδών και ανακυκλώσιμων υλικών, που είναι κατάλληλα είτε για διάθεση είτε για ανακύκλωση. Βιολογική επεξεργασία σε βιοαντιδραστήρες ταχείας βιολογικής σταθεροποίησης για την παραγωγή ξηρού κλάσματος (το οποίο θα καταλήξει ως υψηλής ποιότητας δευτερογενές καύσιμο SRF), εφαρμόζοντας πατέντες βιολογικής ξήρανσης και σταθεροποίησης του CLO. Ακολουθεί, η μηχανική μετεπεξεργασία στη μονάδα μηχανικής επεξεργασίας για την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών και την παραγωγή υψηλής ποιότητας δευτερογενούς καυσίμου SRF.

     

    Σημειώνεται τέλος, ότι η μονάδα έχει κατασκευαστεί σε ένα χώρο 106.204 μ² ενώ, η επιφάνεια που καλύπτουν τα κτίρια φτάνει περίπου τα 29.700 μ².

     

    Τέλος, όπως έγινε γνωστό, το έργο υπογράφηκε την 21/12/2013 από την ελληνική κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΗΛΕΚΤΩΡ και το δήμο Σόφιας, ενώ το αρχικό συμβατικό τίμημα συμπεριλαμβανομένων αναθεωρήσεων ανήλθε σε 91 εκατ. ευρώ. Το 70% της χρηματοδότησης προήλθε από κοινοτικά κονδύλια του Ευρωπαϊκού επιχειρησιακού προγράμματος για το περιβάλλον 2007 - 2013, ενώ το εναπομείναν 30% προήλθε από δάνειο που έλαβε ο δήμος Σόφιας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης, οι ανάγκες κεφαλαίου κίνησης της κοινοπραξίας, καθώς και έκδοσης εγγυητικών επιστολών, συνολικού ποσού 20 εκατ. ευρώ, δανειοδοτήθηκαν από την Alpha Bank.

     

    Πηγή: http://michanikos-online.gr/news.php?aID=15897





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    genesis

    Δημοσιεύτηκε

    Συνεργασία...?

    Συνεννόηση...?

    Ξεπεράστηκαν σημαντικές πολιτικές αντιπαραθέσεις και προσωπικές φιλοδοξίες προκειμένου να προωθηθεί το έργο...?

    Αποφάσισαν από κοινού...?

    Οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμάτων...?

     

    Όλο δυσνόητες έννοιες είναι αυτό το άρθρο....

    • Upvote 2
    zulumpo

    Δημοσιεύτηκε

    Καύση απορριμάτων και η "Σόφια λύνει το πρόβλημα", δύο προτάσεις που δεν πάνε μαζί, μια ενδιαφέρουσα έκθεση που εξηγεί πολλά http://www.greenpeace.org/…/greece/report/2006/10/485797.pdf

    Didonis

    Δημοσιεύτηκε

    Καύση απορριμάτων και η "Σόφια λύνει το πρόβλημα", δύο προτάσεις που δεν πάνε μαζί, ....

     

    με βάση αυτό που έχουμε ως κανόνα για τα σκουπίδια στον Ελλαδικό χώρο ....

     

     

     

    to-ksulokastro-den-tha-ginei-xavouza-tis

     

     

     

    και στο έργο που έκανε η εταιρία του Μπόμπολα στην γειτονική Βουλγαρία... 9436ab44c3b948c8ca0f188c3d17ca3b.jpg

     

    προτιμώ του Μπόμπολα παρ ότι δεν τον αγαπώ....

     

     

    Θέλω να πω, ότι καλά τα αναθέματα αλλά ως μηχανικοί πρέπει να βρίσκουμε τις βέλτιστες λύσεις κι ας μη είναι οι τελικές...

    Οι μόνες τελικές λύσεις για να μη κάνει ζημιά ο άνθρωπος στο περιβάλλον είναι να φύγει ο άνθρωπος... (7 δις είμαστε ότι και να κάνουμε ζημιά κάνουμε στον πλανήτη Γη)

    • Upvote 3
    zulumpo

    Δημοσιεύτηκε

    με βάση αυτό που έχουμε ως κανόνα για τα σκουπίδια στον Ελλαδικό χώρο ....

     

     

     

    to-ksulokastro-den-tha-ginei-xavouza-tis

     

     

     

    και στο έργο που έκανε η εταιρία του Μπόμπολα στην γειτονική Βουλγαρία... 9436ab44c3b948c8ca0f188c3d17ca3b.jpg

     

    προτιμώ του Μπόμπολα παρ ότι δεν τον αγαπώ....

     

     

    Θέλω να πω, ότι καλά τα αναθέματα αλλά ως μηχανικοί πρέπει να βρίσκουμε τις βέλτιστες λύσεις κι ας μη είναι οι τελικές...

    Οι μόνες τελικές λύσεις για να μη κάνει ζημιά ο άνθρωπος στο περιβάλλον είναι να φύγει ο άνθρωπος... (7 δις είμαστε ότι και να κάνουμε ζημιά κάνουμε στον πλανήτη

    όλο "τυχαίως" η βέλτιστη λύση, που μόνο βέλτιστη δεν είναι, συναύδει με το κέρδος κάποιων επιχειρήσεων, η φώτο που παρουσιάζει το μεγαλεπίβολο έργο με την ηλιόλουστη μέρα έχει και κάποιες καμινάδες και πολύ πιθανόν χώρο ταφής της τέφρας, συστήνω ανεπιφύλακτα να πραγματοποιήσει ο οποιοσδήποτε ένα tour σε οποιοδήποτε εργοστάσιο καύσης απορριμάτων να αναπνεύσει "καθαρό" αέρα και τοπικά "καθαρά" προιόντα, και να κάτσει να συζητήσει με τους πάσχοντες απο καρκίνο, ο μόνος λόγος που μπορεί να απορρίπτεται η ανακύκλωση ως μέθοδος ειναι το προσωπικό κέρδος ορισμένων, το γεγονός ότι στην χώρα μας δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, οι προδιαγραφές και δεν χρησιμοποιούνται οι επιστήμονες με γνώση, εμπειρία και τεχνογνωσία, δεν θα έπρεπε να μας οδηγεί στην πρώτη λύση του κάθε κερδοσκόπου, στην περίπτωση μας, της καύσης.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.