Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Δέκα (10) σημάδια ότι ζείτε σε μια ανθεκτική πόλη


    Οι πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ένταξης και συμμετοχής τους στις “100 Ανθεκτικές Πόλεις” του Ιδρύματος Rockefeller αποτελούν παραδείγματα πόλεων που έχουν θέσει ως στόχο την υλοποίηση ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού σχεδίου δράσεων για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

    Αλλά ποιες είναι οι ενδείξεις του πόσο ανθεκτική είναι μια πόλη;  

    1) Μπορείς να μετακινηθείς στην πόλη και με άλλα μέσα πέραν του αυτοκινήτου:

    BSD_RF_100RC_Blog_ListicalBikeShare_960x720_eg2_x10
    Οι υπηρεσίες “bike sharing” δίνουν την δυνατότητα στους κατοίκους των πόλεων να πραγματοποιούν βόλτες σύντομης διάρκειας μέσα στην πόλη, συνδυάζοντας την ευελιξία ενός ιδιωτικού οχήματος με την προσβασιμότητας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. *

    2) Διαθέτει συστήματα ταχείας διέλευσης: 

    BSD_RF_100RC_Blog_ListicalTransit_960x720_eg1_x10
    Τα συστήματα ταχείας διέλευσης είναι μια μορφή αστικών ΜΜΜ που διανύουν την πόλη υπόγεια, στο επίπεδο του δρόμου ή σε υπερυψωμένο επίπεδο. Διαφέρουν από άλλες μορφές ΜΜΜ καθώς έχουν αποκλειστική πρόσβαση στη λωρίδα που διανύουν χωρίς να τη μοιράζονται με άλλα οχήματα ή πεζούς. Το μετρό της Αθήνας είναι ένα παράδειγμα συστήματος ταχείας διέλευσης που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1992 και τα δύο πρώτα τμήματά του παραδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2000. Το 2015 συμπεριλήφθηκε στα 10 καλύτερα του κόσμου!

    3) Μπορείς εύκολα να μετακινηθείς περπατώντας:

    BSD_RF_100RC_Blog_ListicalWalkable_960x720_al4_x10
    Πόσο εύκολα μπορείς να μετακινηθείς στην πόλη περπατώντας; Στοιχεία που διευκολύνουν το περπάτημα είναι οι κοντινές αποστάσεις, το επίπεδο συντήρησης του οδοστρώματος και οι συνδέσεις μεταξύ των δρόμων. Και οι τρεις επιλογές είναι φιλικές στο περιβάλλον και προσφέρουν στους κατοίκους των πόλεων εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

    4) Κυκλοφορούν αυτοκίνητα που είναι είτε ηλεκτρικά, είτε υβριδικά, είτε καταναλώνουν βιοκαύσιμα;

    BSD_RF_100RC_Blog_ListicalBiofuel_960x720_eg1_x10
    Τα βιοκαύσιμα αποτελούνται από βιομάζα, ενέργεια που προέρχεται από φυτά και φυτικά υλικά που έχουν μετατραπεί σε υγρά καύσιμα. Οι δύο πιο κοινοί τύποι βιοκαυσίμων σήμερα είναι η αιθανόλη και το βιοντίζελ. Τα βιοκαύσιμα αναπληρώνονται με βιώσιμο τρόπο και μειώνουν την εξάρτηση μας από το πετρέλαιο. Η Στοκχόλμη που μαζί με την Αθήνα ήταν μία από τις προηγούμενες νικήτριες του διαγωνισμού καινοτομίας “Mayors Challenge” του Ιδρύματος Bloomberg υλοποιεί το πρόγραμμα “Biochar” που στοχεύει στην παραγωγή βιοκάρβουνου από τους κατοίκους της πόλης . Σύμφωνα με τις προβλέψεις, 7.000 τόνοι βιοκάρβουνου αναμένονται να παραχθούν το 2020, τα οποία θα απομονώσουν 25.200 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αντιστοιχεί στη χρήση 3.500 λιγότερων αυτοκινήτων στους δρόμους της πόλης.

    5) Υπάρχουν υποδομές στην πόλη που μιμούνται τα συστήματα που εφαρμόζει η Φύση;

    BSD_RF_100RC_Blog_Biomimicry_960x720_eg5_x10
    Η Μητέρα Φύση έχει αναπτύξει επιτυχημένες τακτικές ανθεκτικότητας από τις οποίες εμπνέονται επιστήμονες και κατασκευαστές. Η βιομίμηση είναι η πρακτική της εφαρμογής καλών πρακτικών σχεδιασμού και διαδικασιών από το φυσικό περιβάλλον σε ανθρώπινα εγχειρήματα. Το σύστημα εξαερισμού του κτιρίου της εικόνας λόγου χάρη δεν χρειάζεται κλιματισμό το καλοκαίρι και χρησιμοποιεί μόνο ένα κλάσμα της ενέργειας ενός συμβατικού κτιρίου. Έχει σχεδιαστεί με πρότυπο το σύστημα ψύξης που συναντάται στα αναχώματα των τερμιτών!

     6) Φιλοξενεί δίκτυα πλέγματος (mesh networks)

    BSD_RF_100RC_Blog_ListicalMesh_960x_al7_x10
    Αντί να διέρχεται από κεντρικά σημεία πρόσβασης (ISP), ένα δίκτυο πλέγματος επεκτείνεται μεταξύ δεκάδων, εκατοντάδων ή και χιλιάδων κόμβων που είναι σε θέση να επικοινωνούν ο ένας με τον άλλον κατευθείαν. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό διαδίκτυο, το οποίο “πέφτει” σε κάθε βλάβη ενός κεντρικού σημείου πρόσβασης, τα δίκτυα πλέγματος “πέφτουν” μόνο όταν “πέσουν” όλοι οι κόμβοι. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η επικοινωνία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

    7) Μπορείτε να βρείτε τοπικά φαγητά, μαγειρεμένα από προϊόντα κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας

    BSD_RF_100RC_Blog_ListicalCSA_960x_al7_x10
    Το μοντέλο της «Κοινοτικά Στηριζόμενης Αγροτικής Παραγωγής-ΚΟΣΑΠ» στηρίζεται στη λογική της συνεργασίας. Οι δύο πλευρές -παραγωγός και καταναλωτές- έχουν ένα ιδιότυπο, αμοιβαία επωφελές «σύμφωνο»: μοιράζονται το ρίσκο και τα οφέλη της αγροτικής παραγωγής, αφού οι δεύτεροι προπληρώνουν –αγοράζοντας … μετοχές λαχανικών- τα ολόφρεσκα προϊόντα του πρώτου. Έτσι, ο μεν αγρότης είναι πιο ασφαλής, οι δε καταναλωτές απολαμβάνουν ολόφρεσκα και ποιοτικά προϊόντα κάθε εβδομάδα. Το μοντέλο αυτό ενδυναμώνει την αίσθηση της κοινότητας και έχει και περιβαλλοντικά οφέλη καθώς οι αποστάσεις μεταφοράς των προϊόντων και αντίστοιχα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται σημαντικά. Στην Αττική λειτουργούν ήδη οι πρώτες τρεις ομάδες ΚΟΣΑΠ, στις περιοχές του Χαλανδρίου, του Βύρωνα και των Βριλησσίων. Μάθετε περισσότερα και εδώ: http://www.paseges.gr/el/news/Exaplwnetai-h-koinotika-yposthrizomenh-gewrgia

    8) Πόσο έντονη είναι η κοινωνική αλληλεγγύη στην κοινότητα και στην πόλη σας;

    BSD_RF_100RC_Blog_ListicalSocialR_960x720_al2_x10
    Η κοινωνική ανθεκτικότητα ορίζεται από την ετοιμότητα, την προσαρμοστικότητα και την ικανότητα μιας κοινότητας να αντιμετωπίσει και να επιβιώσει από μια ενδεχόμενη  καταστροφή. Τα ισχυρά κοινωνικά δίκτυα είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να χειριστούν κρίσεις όταν είναι σε θέση να αντιληφθούν τον επικείμενο κίνδυνο, έχουν γνώση των πόρων που διαθέτει η κοινότητα και το πως αυτοί θα πρέπει να διανεμηθούν και δίνουν σημασία στην έννοια της κοινότητας και των κοινωνικών σχέσεων.

    9) Το επόμενο βήμα σε μια κοινωνικά ανθεκτική κοινωνία είναι η εισαγωγή συστημάτων συμμετοχικού προϋπολογισμού:

    BSD_RF_100RC_Blog_ListBudgeting_960x720_al2_x10
    Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός εμπλέκει άμεσα τον τοπικό πληθυσμό στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις δαπάνες και τις προτεραιότητες του δημόσιου προϋπολογισμού, δίνοντας στους κατοίκους μια ισχυρή αίσθηση ιδιοκτησίας και συμμετοχής στη ζωή της πόλης. Στην διαδικασία συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα μέρη της κοινότητας για να συζητήσουν και να ψηφίσουν σχετικά με προτεραιότητες δαπανών, προτάσεις δαπανών, καθώς και για την παρακολούθηση της διαδικασίας. Το 2015, 5.115 ιδέες υποβλήθηκαν στο συμμετοχικό προϋπολογισμό του Παρισιού, ο οποίος αφορούσε στο 5% του συνολικού προϋπολογισμού της πόλης.

    10) Όταν ζεις σε μια ανθεκτική πόλη, επιθυμείς να κάνεις επενδύσεις με αντίκτυπο, ώστε να μεγιστοποιούνται οι θετικές επιπτώσεις σε όλες τις ομάδες της κοινωνίας και σε όλο το εύρος του αστικού περιβάλλοντος.

    BSD_RF_100RC_Blog_ListInvestment_960x720_al2_x10
    Οι επενδύσεις με κοινωνικό ή περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο γίνονται σε οργανισμούς, εταιρίες και ιδρύματα με στόχο την δημιουργία κερδών και την παράλληλη διαχείριση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων με μετρήσιμα αποτελέσματα. Επενδύσεις αυτού του είδους συμβάλλουν στην δημιουργία ανθεκτικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο.

    Γράφει η Lizzy Chan | Αναδημοσίευση από το blog της ιστοσελίδας 100 Resilient Cities


    Πηγή: https://polis2020.wordpress.com/2021/07/21/10-signs-resillient-cities



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.