Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Περισσότεροι Ελληνες και Ιταλοί, από ό,τι Σύροι θα πεθάνουν το 2050 ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες θα καταστρέψουν τις σοδειές και θα διαταράξουν την παραγωγή τροφίμων, όπως αναφέρει νέα μελέτη στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

     

    Η έρευνα δείχνει ότι περίπου 124 σε κάθε ένα εκατομμύριο Ελληνες θα πεθάνουν, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στην τρίτη θέση του καταλόγου των χειρότερα πληγέντων κρατών από την κλιματική αλλαγή, πίσω από το Βιετνάμ και την Κίνα.

     

    Η Ιταλία κατέχει τη 12η θέση στη θλιβερή αυτή κατάταξη των 155 χωρών, με 4.630 θανάτους επί του συνόλου του πληθυσμού της. Στη Συρία, αντίθετα, 320 άνθρωποι αναμένεται να πεθάνουν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Αλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία θα πληγούν και αυτές, με σημαντική αύξηση της θνησιμότητας του πληθυσμού τους.

     

    Η μελέτη, επικεφαλής της οποίας είναι ο δρ Μάρκο Σπρίνγκμαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει με τέτοια σφοδρότητα την παραγωγή τροφίμων, που περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι θα πεθάνουν για τον λόγο αυτό σε όλο τον κόσμο, μόνο το 2050. Το ήμισυ σχεδόν των θανάτων αυτών (247.910), θα καταγραφεί στην Κίνα, με τη χώρα να χάνει 230 κατοίκους ανά εκατομμύριο.

     

    Αποτίμηση επιπτώσεων

     

    Η έρευνα αποτελεί την πρώτη προσπάθεια αποτίμησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη διατροφή του πληθυσμού και στο σωματικό βάρος των κατοίκων κάθε χώρας. «Οι δραστικές αλλαγές στη διαθεσιμότητα τροφίμων και στην πρόσληψη θερμίδων θα επηρεάσουν καθοριστικά την υγεία των πληθυσμών. Οι ελλείψεις σε φρούτα και λαχανικά, η αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και η αύξηση της σωματικής μάζας θα ενισχύσουν σημαντικά την εμφάνιση μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά και ο καρκίνος, αυξάνοντας παράλληλα τη θνησιμότητα από τα παραπάνω αίτια», λέει ο δρ Σπρίνγκμαν.

     

    Οι σοδειές στη Μεσόγειο αναμένεται να πληγούν κατεξοχήν από την κλιματική αλλαγή. Οι απομακρυσμένες από τη Μεσόγειο χώρες, όμως, θα αντιμετωπίσουν και αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου, καθώς η διατροφή των πληθυσμών τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, που παράγονται από ευάλωτα κράτη.

     

    Η έρευνα δείχνει επίσης ότι εφόσον δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων, η κλιματική αλλαγή είναι ικανή να συρρικνώσει την προβλεπόμενη ενίσχυση της διαθεσιμότητας τροφίμων κατά το ένα τρίτο μέχρι το 2050. Αυτό θα σημάνει ότι η διαθεσιμότητα τροφίμων για κάθε κάτοικο του πλανήτη θα μειωθεί κατά 3,5% για τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά μόλις κατά 0,7% για το κόκκινο κρέας.

     

    Την επικίνδυνη κατάσταση έχουν συνειδητοποιήσει εκπρόσωποι επιχειρήσεων, μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, συνδικάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι απηύθυναν έκκληση την Τετάρτη στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν επείγοντα μέτρα, με στόχο την εκπλήρωση των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Οι στόχοι, που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι, απαιτούν όμως την ενίσχυση των προσπαθειών της Ευρώπης.

     

    Η Λις Κρέινεστ, σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam για θέματα διατροφικής ασφάλειας και κλιματικής αλλαγής, λέει: «Οι μεταβολές στην αγροτική παραγωγή στην Ευρώπη, αλλά και η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και τη διεθνή διατροφική αλυσίδα θα έχουν βαρύ ανθρώπινο τίμημα και στην Ευρώπη, διαψεύδοντας το αίσθημα ασφάλειας των σύγχρονων Ευρωπαίων.

     

    Την ώρα που οι υπουργοί Περιβάλλοντος συνεδρίαζαν χθες στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τις επιπτώσεις των Συμφωνιών των Παρισίων στην ευρωπαϊκή πολιτική ενέργειας και περιβάλλοντος, η έκθεση του Lancet πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης. Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν πλέον άμεσα. Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής έπαψε να είναι θεωρητικό».

     

    Η έκθεση της βρετανικής ιατρικής επιθεώρησης αναμενόταν να συζητηθεί στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε.

     

    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/852040/article/epikairothta/perivallon/dysoiwno-mellon-gia-thn-ellada





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    ΜΚΟ τελικά είναι η λύση , αντί να ψάχνουμε για τακτοποιήσεις αυθαιρέτων . 

     

    Επί της ουσίας 2,5 δισ ο πληθυσμός της γης το 1950 , 7 δισ το 2000 , πάνω από 10 δισ το 2050 . 

     

    Από εκεί θα έρθει το πρόβλημα των τροφίμων και του νερού .

    • Upvote 1
    Earl

    Δημοσιεύτηκε

     

    Παρακαλώ να διορθωθεί ο τίτλος!: Δυσοίωνο μέλλον για την Ελλάδα λόγω κλιματικής αλλαγής και πολιτικών

     

    • Upvote 2
    atsalovergas

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Περισσότεροι Ελληνες και Ιταλοί, από ό,τι Σύροι θα πεθάνουν το 2050 ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής

     

    Aυτό ειναι τελείως ότι νά'ναι. Δηλαδή βάζουνε κόντρα στους θανάτους? Μετά από αυτό σταμάτησα να διαβάζω.

    Edited by atsalovergas
    engmech

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(15)01156-3

     

    Global and regional health effects of future food production under climate change: a modelling study
     
    Dr Marco Springmann, PhD, Daniel Mason-D'Croz, MA, Sherman Robinson, PhD, Tara Garnett, PhD, Prof H Charles J Godfray, PhD, Prof Douglas Gollin, PhD, Prof Mike Rayner, DPhil, Paola Ballon, PhD, Peter Scarborough, DPhil

     

     

     

    Findings  

     

    The model projects that by 2050, climate change will lead to per-person reductions of 3·2% (SD 0·4%) in global food availability, 4·0% (0·7%) in fruit and vegetable consumption, and 0·7% (0·1%) in red meat consumption. These changes will be associated with 529 000 climate-related deaths worldwide (95% CI 314 000–736 000), representing a 28% (95% CI 26–33) reduction in the number of deaths that would be avoided because of changes in dietary and weight-related risk factors between 2010 and 2050. Twice as many climate-related deaths were associated with reductions in fruit and vegetable consumption than with climate-related increases in the prevalence of underweight, and most climate-related deaths were projected to occur in south and east Asia. Adoption of climate-stabilisation pathways would reduce the number of climate-related deaths by 29–71%, depending on their stringency.

     

    Interpretation  

     

    The health effects of climate change from changes in dietary and weight-related risk factors could be substantial, and exceed other climate-related health impacts that have been estimated. Climate change mitigation could prevent many climate-related deaths. Strengthening of public health programmes aimed at preventing and treating diet and weight-related risk factors could be a suitable climate change adaptation strategy.

    Edited by engmech
    Arche

    Δημοσιεύτηκε

    Πάντως εμένα με πιάνει ήδη η κάψα ανάλογα το θέμα που φιλοξενεί η τβ τις βραδυνές ώρες. Και λέω τώρα, όχι το 2050!



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.