Δύο νέα μητρώα για τον έλεγχο της διαχείρισης των απορριμμάτων
Δύο ηλεκτρονικά μητρώα ελέγχου διαχείρισης των απορριμμάτων της χώρας, υλοποιεί ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ενώ ταυτόχρονα καταβάλει προσπάθειες να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, καθώς τυχόν ολιγωρία αναμένεται να έχει άμεσες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΑΝ Δημήτρη Πολιτόπουλο, τα απορρίμματα, τα οποία προκύπτουν από την προσφυγική κρίση, φθάνουν τους 20 τόνους ημερησίως. Ειδικότερα, στη Λέσβο τα απορρίμματα φθάνουν στα 4.000 κυβικά μέτρα και είναι στοιβαγμένα σε ένα οικόπεδο.
Όπως έγινε γνωστό, εάν αυτά σύντομα δεν αποσυρθούν, ελλοχεύει σοβαρός υγειονομικός κίνδυνος.
Όπως υπογραμμίστηκε, μόνο τα κόστη συλλογής, συγκέντρωσης και φύλαξης είναι τεράστιο.
Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, απαιτείται εθνική και κοινοτική πολιτική στο θέμα, προκειμένου να αναζητηθούν πόροι από την ΕΕ, ενώ έκανε γνωστό ότι σε επεξεργασία βρίσκεται οικονομικοτεχνική έκθεση ειδικά για τις λέμβους, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων.
Επιπλέον, ο ΕΟΑΝ υλοποιεί δύο μητρώα για τον έλεγχο της διαχείρισης των απορριμμάτων σε εθνικό επίπεδο.
Το πρώτο το οποίο ήδη εμπλουτίζεται με στοιχεία, είναι το εθνικό μητρώο παραγωγών που είναι εγγεγραμμένοι στα συστήματα προϊόντων ή συσκευασιών και αφορά την ανακύκλωση, ενώ συντάσσεται παράλληλα και η σχετική ΚΥΑ.
Το κεντρικό μητρώο αφορά την καταγραφή και διαχείριση όλων των απορριμμάτων της χώρας, όπως βιομηχανικά απόβλητα, επικίνδυνα απόβλητα κ.λπ.
Όπως εκτιμάται, τέλος Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί το τεχνικό κομμάτι και ακολουθεί η σχετική ΚΥΑ. Το εν λόγω σύστημα θα είναι συνδεδεμένο με το ΓΕΜΥ και ΤAXIS, ενώ αναμένεται να φέρει επιπλέον έσοδα στα κρατικά ταμεία όπου θα μπορούν να διατεθούν στον τομέα της ανακύκλωσης.
Ταυτόχρονα, με σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπονται κυρώσει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης παραγωγών.
Πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, στόχο αποτελεί η μείωση της εισφοροδιαφυγής η οποία βρίσκεται σήμερα σε ποσοστό της τάξης του 35%. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα φθάσουμε από τους 500.000 στους 800.000 τόνους ανακυκλώσιμων σε πρώτη φάση.
Ενώ η μείωση του κόστους διαχείρισης στους δήμους αναμένεται να φθάσει το 35%. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερα έσοδα και καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως υπογραμμίστηκε. Σημειώνεται δε, ότι στα 45 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ετήσια έσοδα από τα συστήματα, με βάση τα στοιχεία του 2014.
«Με αυτή τη διαδικασία θα έχουμε τις ακριβείς ποσότητες, άρα και ο σχεδιασμός θα είναι πιο αποτελεσματικός, ενώ θα βλέπουμε κατά πόσο επιτυγχάνονται οι στόχοι του ΕΣΔΑ και θα γίνονται παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα εάν χρειαστούν» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ.
Επίσης, αναμένεται τροποποίηση του νομού 2939 του 2011 προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις για διαφανή διαχείριση των κοινωνικών πόρων όσον αφορά την ανακύκλωση, την αναβάθμιση του ΕΟΑΝ, καθώς επίσης και τη σχέση του με τα συστήματα, τα οποία θα χρειαστούν να συμμορφωθούν σε νέους κανόνες, όπως τονίστηκε.
«Υπάρχουν κενά στη νομοθεσία. Απαιτείται να δοθεί η δυνατότητα στον ΕΟΑΝ να ελέγχει, να δίνει κατευθύνσεις και να υποδεικνύει την διάθεση των πόρων κυρίως σε πράσινα σημεία των δήμων με δημιουργία ΚΔΑΥ, για τα οποία θα αποφασίζει ο εκάστοτε δήμος για τη διαχείρισή τους ανάλογα με το τι τον συμφέρει», δήλωσε ο Δημήτρης Πολιτόπουλος.
Επεσήμανε δε, ότι «οι φυσικοί μας συνεργάτες είναι οι δήμοι. O ΕΟΑΝ θα είναι ο φορέας της πολιτείας που συμμετέχει, ελέγχει και κατανέμει τους πόρους μαζί με τα συστήματα. Το ρόλο αυτό θα παίξει σθεναρά και με κάθε τρόπο».
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα