Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Σε συμφωνία κατέληξαν σήμερα οι Βρυξέλλες όσον αφορά σχέδιο της ΕΕ για την απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, όπως τα καλαμάκια και τα πλαστικά πιάτα.

    Η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, υπουργός Βιωσιμότητας και Τουρισμού της Αυστρίας, ανακοίνωσε με μήνυμά της στο Twitter ότι επετεύχθη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να μειωθούν τα πλαστικά σκουπίδια». Η Αυστρία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

    Η προσωρινή αυτή συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επισήμως από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε δύο χρόνια.

    Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση μιας σειράς από πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης για τα οποία υπάρχουν ήδη διαθέσιμα εναλλακτικά προϊόντα που δεν είναι πλαστικά, παράλληλα με τη μείωση της χρήσης ειδών, όπως τα πλαστικά δοχεία για φαγητό.

    Περισσότερο από το 80% των απορριμμάτων που μολύνουν τις θάλασσες είναι πλαστικά, ήταν το επιχείρημα που διατύπωσε κατά την παρουσίαση της πρότασής της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για τους ωκεανούς, επειδή λόγω του αργού ρυθμού αποσύνθεσής τους ίχνη τους εντοπίζονται συχνά στα θαλάσσια είδη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φάλαινες και τα θαλάσσια πουλιά, όπως και στα ψάρια και τα θαλασσινά που καταλήγουν στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου.

    Εν τω μεταξύ, η γερμανική Die Welt γράφει σήμερα στο κύριο άρθρο της ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε οριστικά ότι τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης αποσύρονται από την αγορά. Όπως δε ανακοίνωσε η αυστριακή Προεδρία της ΕΕ οι διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη- μέλη συμφώνησαν στις Βρυξέλλες για την εφαρμογή του μέτρου. Οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μόλις μέσα σε δύο χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιολογεί την απόφασή της κυρίως με την προστασία των ωκεανών, καθώς περισσότερο από το 80% των σκουπιδιών στους ωκεανούς είναι πλαστικά.

    Η στρατηγική κατά των πλαστικών απορριμμάτων θα επιφέρει αισθητές αλλαγές σχεδόν στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Το πακέτο αφορά κυρίως τη βιομηχανία πλαστικών, η οποία σύμφωνα με τις αρχές του 2015 είχε έναν κύκλο εργασιών 340 δισ. ευρώ και απασχολούσε 1,5 εκατομμύρια άτομα.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι το σχέδιο θα έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 3,4 εκατομμύρια τόνους. Μέχρι το 2030, θα μπορούσαν να αποφευχθούν περιβαλλοντικές ζημίες αξίας 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι καταναλωτές θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 6,5 δισ. ευρώ.


    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF-%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B1/




    Edited by Engineer


    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    avgoust

    Δημοσιεύτηκε

    Μάλιστα. 

    Δηλαδή  η θάλασσα θα σωθεί επειδή η Νορβηγία,  η Σουηδία,  η Γερμανία , η Αυστρία κλπ  θα σταματήσει την χρήση πλαστικών τη στιγμή που τεράστιες χώρες με μηδενική περιβαλλοντική συνείδηση βλέπε Κίνα , Ινδονησία , Ινδία θα συνεχίσουν να καταναλώνουν και να απορρίπτουν ανεξέλεγκτα..

    Μήπως αντί της απαγόρευσης να στοχεύσουμε στην ορθή απόρριψη και ανακύκλωση ? 100% ανακυκλώσιμο υλικό είναι το πλαστικό..

    Το χτύπημα στην ελληνική οικονομία θα είναι πολύ μεγάλο καθώς ο κλάδος είναι από τους πιο δυναμικούς.

    Mήπως κάνουμε λάθος ?

    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Είναι μια σωστή απόφαση και εκφράζω την πλήρη ικανοποίησή μου, ασχέτως αν όλα της τα κριτήρια δεν είναι ορθά.

    Η Μεσόγειος θάλασσα είναι μια κλειστή θάλασσα, για την ακρίβεια μια μεσόγειος θάλασσα. Η ιδιομορφία της αυτή έπρεπε να έχει οδηγήσει όλα τα μεσογειακά κράτη και τα κράτη της Μαύρης θάλασσας να έχουν "σηκώσει" περιβαλλοντική σημαία εδώ και πολλά χρόνια. Την βιομηχανική ανάπτυξη τη θέλουμε αλληλένδετη και όχι ανταγωνιστική προς το περιβάλλον. 

    Όσο για τα βόρεια κράτη, το έχω ποστάρει και παλαιότερα, η υπ' αριθμόν 5 μεγαλύτερη βιομηχανική ένωση της Ευρώπης, η Plastics Europe, έχει ζητήσει από την Ε.Ε. να μην απαγορευτεί η παραγωγή και διάθεση πλαστικού μιας χρήσεως, προκειμένου να μην θιχτεί ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής αγοράς, η ελεύθερη παραγωγή και διακίνηση προϊόντων. Μάλιστα θα έλεγα ότι η απόφαση για τον περιορισμό της χρήσης της και όχι της απαγόρευσης, ανήκε περισσότερο σε αυτήν.   

    Ακόμη και αν χτυπηθεί ένα μέρος της οικονομίας μας, υπάρχουν άλλα πεδία οικονομικής δραστηριότητας περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον, όπως αυτό της ανακύκλωσης, που πρέπει να δώσουν περισσότερη προσοχή το κράτος και οι Έλληνες επιχειρηματίες. Αν αναπτυχθεί σωστά, θα μπορέσει να αποφέρει πάρα πολλά εισοδήματα στο ελληνικό κράτος και σε πάρα πολλές οικογένειες.

    Edited by Konstantinos IB
    dimitris GM

    Δημοσιεύτηκε

    Ηταν αναμενόμενο το δημοσιευμα αυτο, διοτι:

    Από την αρχή του χρόνου αλλάζει η τιμή για τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων. Σήμερα οι πλαστικές σακούλες χρεώνονται 0,03 ευρώ και με το ΦΠΑ οι καταναλωτές πληρώνουν 0,04 ευρώ, ενώ από 1η Ιανουαρίου η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,09 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα.

    Επρεπε να δικαιολογησουν την αυξηση αυτη  και την εισπρακτικη πολιτικη, με το πρόσχημα της  προστασιας του περιβάλλοντος.

    Αυτο που κανουν ειναι να "δημιουργούν" και να "μεταφέρουν" ενοχές στους καταναλωτες, για πραξεις και παραλειψεις σε σχεση με την περισυλλογη των σκουπιδιων, αποκλειστικα δικες τους.

      Αυτο που κανουν ειναι οτι,

      προετοιμαζουν το "κοινο", ωστε να ειναι "ωριμο" για να αποδεχθει  αδιαμαρτύρητα την επιβολη νεων "τελων περιβαλλοντος" για καθε ειδους πλαστικο μιας χρησης...απο κυπελλακια μεχρι καλαμακια.

     

    georgios_m

    Δημοσιεύτηκε

    Οκ, άστε τη θάλασσα, τα πλαστικά αυτά μικροαντικείμενα ρυπαίνουν προπαντός τη ζωή μας. Είναι και πολιτιστική αλλαγή το να τα αντικαταστήσουμε με τα κανονικά αντίστοιχα αντικείμενα.

    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Το να "απολαμβάνω" τα αγαθά που λέγονται  πλαστικές σακούλες και καλαμάκια ροφήματος, τη στιγμή που αυτά είναι περιβαλλοντικά επιζήμια, είναι παράλογο. Το να χρησιμοποιώ όμως, για παράδειγμα, ιατρικά μηχανήματα με ραδιοϊσότοπα, όταν αποδεδειγμένα μου αυξάνουν το όριο ζωής, είναι πράγμα λογικό. 

    Άρα δεν σταματάω την παραγωγή και χρήση ιατρικών μηχανημάτων με ραδιοϊσότοπα, προωθώ όμως έρευνες μελλοντικής αντικατάστασής τους με άλλα προϊόντα περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον. Αλλά το πλαστικό καλαμάκι και την σακούλα μεταφοράς που δεν τα χρειάζομαι τα καταργώ τώρα.   

    Η απαγόρευση όμως της χρήσης πλαστικής σακούλας μεταφοράς εμπορευμάτων από την Ε.Ε. - κάπου έχουν δίκιο και αυτοί που διαμαρτύρονται - δεν αποτέλεσε ενεργητική συναπόφαση κρατών, αλλά επιβολή από την κεντρική γραφειοκρατία της που καθοδηγείται από τις βόρειες χώρες. Προετοιμάστηκε πρώτα το θέμα καλά - καλά στις οικονομίες τους και οι άλλοι να πάνε να πνιγούν. Τόσα χρόνια όμως επέβαλλαν τη λογική της φιλελεύθερης διακίνησης προϊόντων και έκαναν κουμάντο στην οικονομία της τα συνδικάτα του άνθρακα, του χάλυβα και του πλαστικού.

    Γι' αυτό λέω ότι  έπρεπε σαν μεσογειακή χώρα εδώ και πολλά χρόνια να έχουμε κοιτάξει το συμφέρον μας και να έχουμε προωθήσει μαζί με τα υπόλοιπα μεσογειακά κράτη δράσεις για τη σωτηρία των θαλασσών μας και του γενικότερου περιβάλλοντος. Να δω πότε θα ξυπνήσει αυτό το κράτος να δουλέψει για τους πολίτες του.

    Edited by Konstantinos IB
    Pavlos33

    Δημοσιεύτηκε

    Το περιβαλλοντικό τέλος της πλαστικής σακούλας τουλάχιστον για την Ελλάδα το θεωρώ υπερβολικό διότι με όσους ανθρώπους και αν έχω μιλήσει όλοι μα όλοι κάνουν το ίδιο πράγμα. Όταν οι πλαστικές σακούλες στα μάρκετ ήταν δωρεάν δεν τις πέταγαν ούτε στο δρόμο, ούτε στη θάλασσα, αλλά έβαζαν τα σκουπίδια τους πριν τα πετάξουν στον κάδο του Δήμου. Οπότε ασυδοσία δεν θεωρώ ότι υπήρχε.

     Σήμερα λοιπόν γίνεται κάτι άλλο. Όπως γνωρίζετε οι πλαστικές σακούλες δεν απαγορεύτηκαν. Υπάρχουν και πωλούνται μια χαρά. Έχουμε σακούλες σκουπιδιών, μικρές σακούλες για το μπάνιο, σακούλες τροφίμων, σακούλες με σκληρό πλαστικό για οικοδομή και δεκάδες άλλες χρήσεις. Το τέλος για τις σακούλες απλά άλλαξε τον τρόπο προμήθειας. Πλέον κανείς δεν παίρνει από τα μάρκετ σακούλες αφού και τις πληρώνει και το πλαστικό είναι τόσο λεπτό που δεν αξίζει. Αγοράζει όμως με το κιλό, σακούλες (αυτές τις μπλε του χασάπη που λέμε) από αποθήκες χαρτικών πλαστικών κλπ και σε πολύ προσιτή τιμή αναλογικά με το καλύτερο και πιο ανθεκτικό πλαστικό τους. Αν θες να βάλεις πχ 5 κιλά λεμόνια, δεν θα είχες καμία τύχη να τα μεταφέρεις με σακούλα σουπερ μάρκετ διότι θα σκιζόταν.

    Να δούμε και το άλλο θέμα. Η κυριαρχία του πλαστικού μήπως έγινε για να μειωθεί το κόστος παραγωγής διαφόρων προϊόντων κατανάλωσης; Μήπως ο καταναλωτής βγαίνει ωφελημένος στην υγεία του από την επαφή των τροφίμων με τα πλαστικά;  Σαφώς και όχι.

    Πολλές θεωρίες άλλες έχουν αποδειχθεί και άλλες όχι. Αν θέλουν οι βιομηχανίες να το καταργήσουν πολύ ευχαρίστως. Να επιφορτιστούν όμως και το κόστος αυτής της αλλαγής και όχι να το μετακυλούν στον καταναλωτή.

    Περιβαλλοντική συνείδηση δεν μπορεί πάντα να έχει αυτός που πληρώνει. Να έχει και αυτός που ρυπαίνει. Να έχουμε και οι δυο μαζί έστω. 

    Εν κατακλείδι, αν θέλουν ας κάνουμε ένα πείραμα: Περιβαλλοντικό τέλος πουθενά. Οριστική κατάργηση του πλαστικού....

    Αυτοί..."έμπαιναν" ; 

    curzondax

    Δημοσιεύτηκε

    On 20/12/2018 at 3:26 ΜΜ, avgoust said:

    Δηλαδή  η θάλασσα θα σωθεί επειδή η Νορβηγία

    Η Νορβηγία ρουφάει πετρέλαιο από την Αρκτική.

    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε

    Νομίζω ότι το άρθρο είναι σαφές. Στην Ευρώπη υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν διαιώνιση του πλαστικού μιας χρήσεως, αλλά υπάρχουν και δυνάμεις καινοτόμες. Είναι ευκαιρία τώρα που κυριαρχεί η άποψη της κατάργησης του είδους αυτού, να την υποστηρίξουμε όλοι. Ούτε ρύποι, ούτε περιβαλλοντικά τέλη, ούτε λογικές "πληρώνω και ρυπαίνω". Σκεφτείτε ότι η Ινδία και μερικές αφρικανικές χώρες, τις πλαστικές σακούλες S.M. τις έχουν ήδη απαγορεύσει.

    Όσο για τις βιοτεχνίες που θα χάσουν τη δουλειά τους είναι λυπηρό, κανείς δεν το θέλει αυτό, αλλά δυστυχώς για πολλούς και διαφόρους λόγους δεν μπορούμε εδώ στην Ελλάδα να συνυπάρχουμε υγιεινά με τα πλαστικά μιας χρήσεως. Μπορούν όμως αυτοί, ή άλλοι επενδυτές,να ρίξουν βάρος σε υποκατάστατα φιλικότερα προς το περιβάλλον. Ήδη υπάρχουν κάποιες ελληνικές εταιρείες που κάνουν και εξαγωγές.

    Anton_civeng

    Δημοσιεύτηκε

    Θα ΄ταν χρήσιμο αλλά και "έντιμο" εκ μέρους τους τουλάχιστον  να μας έλεγαν, με την κατάργηση των πλαστικών ποτηριών - πιάτων,  ποιό θα είναι συγκριτικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα παραγωγής-μεταφοράς-χρήσης-απόρριψης των απορρυπαντικών όπως και αντίστοιχα του νερού που χρειάζονται τα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη.  Μήπως πρόκειται για άλλη μία μετακύληση  περιβαλλοντικής επιβάρυνσης  (βλ. π.χ  μπαταρίες για ηλεκτροκίνηση)......;;;;;

    Το σίγουρο πάντως είναι ότι επιτηδευμένα δημιουργούν τό ενοχικό σύμπλεγμα που ευκολότερα θα κάνει να αποδεχτούμε αργότερα το τέλος αποτυπώματος CO2  για τα σπίτια μας, που για αυτά  όμως δεν έχουμε εναλλακτική λύση καταργώντας τα όπως τα ...καλαμάκια μιάς χρήσης... 

    Το περιβάλλον σίγουρα θέλει σεβασμό και προστασία, όμως ποιός θα μας προστατεύσει και από αυτούς που το εργαλειοποιούν για την χειραγώγηση του κόσμου .......

    Ήρωνας

    Δημοσιεύτηκε

    Προφανώς και η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων σκευών είναι περιβαλλοντικά φιλικότερη αντί της χρήσης σκευών μιας χρήσης. Ανάλογα τα υλικά οι ελάχιστες φορές επανάχρησης για να ισχύει κάτι τέτοιο είναι από 2 έως 10 φορές.

    Το γεγονός ότι εμείς δεν είμαστε ενήμεροι δεν κάνει τους νομοθέτες ανέντιμους. Η απάντηση είναι 2 κλικ μακριά μας, καλό είναι να ψάχνουμε όταν έχουμε μια απορία και να μην κάνουμε σενάρια.

    Επίσης δεν γίνεται να προστατέψουμε το περιβάλλον χωρίς να πληρώσουμε, αλλιώς θα το είχαμε κάνει ήδη. Προφανώς και δεν πρέπει να δεχόμαστε την κάθε προταση χωρίς κριτική, αλλά η μόνιμη καχυποψία χωρίς αιτιολογία είναι ένας απο τους βασικούς λόγους που δεν γίνονται τα σωστά πράγματα την στιγμή που πρέπει.




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.