Η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει τη ζωή 4.000 ανθρώπων κάθε μέρα κατά μέσο όρο στην Κίνα, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που κατονομάζει ως κύρια αιτία την καύση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, τη βιομηχανία και τις μεταφορές.
Συγκεκριμένα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τα επιβλαβή μικροσωματίδια ΡΜ2.5, διαμέτρου μικρότερης από 2,5 χιλιοστά, έφτασαν τα 1,6 εκατομμύρια ετησίως, ποσοστό 17% επί των συνολικών θανάτων στην Κίνα. Οι θάνατοι οφείλονται κυρίως σε καρδιακές και εγκεφαλικές παθήσεις, άσθμα και καρκίνο του πνεύμονα.
«Όταν η ρύπανση είναι σε τόσο επικίνδυνα επίπεδα, η έκθεση σε αυτή για μία ώρα μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 20 λεπτά. Είναι σαν κάθε άνθρωπος να καπνίζει ενάμιση τσιγάρο την ώρα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μιούλερ, επιστημονικός διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Berkeley Earth που διενήργησε τη μελέτη.
Οι κινεζικές αρχές έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα και έχουν υιοθετήσει μέτρα όπως πιο αυστηρά πρότυπα ποιότητας αέρα, σταθμούς παρακολούθησης της ρύπανσης και αυστηρότερα κριτήρια για τα καύσιμα μεταφορών, ενώ έχουν κλείσει ή μεταφέρει αρκετά εργοστάσια και σταθμούς παραγωγής ενέργειας εκτός πόλεων. Οι προσπάθειες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό η κατάσταση στις 150 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Ο Μιούλερ και η ομάδα του ανέλυσαν ωριαία δεδομένα τεσσάρων μηνών, από τις 5 Απριλίου 2014 έως τις 5 Αυγούστου 2014 από περίπου 1.500 επίγειους σταθμούς στην Κίνα και ανέπτυξαν μαθηματικά μοντέλαs για να εκτιμήσουν τους θανάτους από καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες και εμφράγματα ανά κατηγορία ρυπαντή.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 92 τοις εκατό του πληθυσμού της Κίνας εκτέθηκε τουλάχιστον για 120 ώρες σε ανθυγιεινό αέρα από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο. Για το 38 τοις εκατό του πληθυσμού, το μέσο επίπεδο ρύπανσης σε ολόκληρη την περίοδο των τεσσάρων μηνών θεωρήθηκε ανθυγιεινό.
Το 64 τοις εκατό της ενέργειας της Κίνας προέρχεται από τον άνθρακα, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία. Στόχος του Πεκίνου είναι να αυξήσει το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών στο 20 τοις εκατό έως το 2030.
Εκτός από τις εκπομπές ρύπων, την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα επιτείνουν και ατυχήματα που συμβαίνουν συχνά-πυκνά. Πρόσφατα, εκρήξεις σε βιομηχανική ζώνη της πόλης Τιαντζίν προκάλεσαν το θάνατο περίπου 100 ανθρώπων και πλημμύρισαν τον αέρα με κυανιούχο νάτριο με συνέπεια χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.
—Εξάγει ρύπανση από υδράργυρο
Το πρόβλημα της ρύπανσης είναι γενικότερο στην Ασία, καθώς στη μεγαλύτερη Ήπειρο της Γης προκαλείται διπλάσια ρύπανση από υδράργυρο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας της καύσης άνθρακα.
Το χειρότερο είναι ότι η απελευθέρωση του υδραργύρου στην ατμόσφαιρα συνεπάγεται τη μεταφορά του σε άλλες περιοχές μέσω των αερίων ρευμάτων καθώς πρόκειται για έναν ρύπο που διατηρείται στον αέρα για διάστημα ενός έτους προτού καταλήξει (και μολύνει) το έδαφος και τους ωκεανούς.
Ομάδα ερευνητών του ΜΙΤ σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Atmospheric Chemistry and Physics αναφέρει ότι η αύξηση της βιομηχανικής και ηλεκτροπαραγωγικής δραστηριότητας στην Ασία με βάση τον Άνθρακα εγκυμονεί τεράστιο κίνδυνο για τον πλανήτη.
Υπολογίζεται ότι στην ατμόσφαιρα κυκλοφορούν περί τους 5000 με 6000 μετρικούς τόνους υδραργύρου κάθε στιγμή, ενώ το τοξικό μέταλλο επικάθεται κυρίως στο έδαφος.
Ο υδράργυρος κατηγορείται για βλάβες στα έμβρυα, τα νεογνά και τα μικρά παιδιά που εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά όταν οι μητέρες καταναλώνουν μολυσμένα ψάρια. Βλάπτει επίσης την άγρια ζωή όπως τις πάπιες, τους ερωδιούς και άλλα πτηνά.
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα