Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Η κατηγορίας 7 πυρκαγιά (πυροθύελλα) στο Μάτι – Η επιστημονική γνώση αιχμής απέναντι στη 2η πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως


    Η σημερινή ημέρα, Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, σηματοδοτεί μία «μαύρη επέτειο» καθώς συμπληρώνονται 3 έτη από την πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία προκάλεσε το θάνατο 103 συνανθρώπων μας, αποτελώντας μέχρι και σήμερα τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως. Τα περιβαλλοντικά αίτια που συνετέλεσαν σε αυτή τη φονική πυρκαγιά έχουν αναλυθεί και χρήσιμα συμπεράσματα έχουν ήδη εξαχθεί. Η πυρκαγιά στο Μάτι εκδηλώθηκε κάτω από ακραίες πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες και παρουσίασε ακραία συμπεριφορά πυρός, καθιστώντας αναποτελεσματική την προσπάθεια που κατεβλήθη για τον περιορισμό και τον έλεγχο της.

    Περιβαλλοντικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές που καθοδήγησαν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δε θα πρέπει να αποκλειστούν στο εγγύς μέλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με μία νέα πραγματικότητα ακραίων δασικών πυρκαγιών, οι οποίες εύκολα μπορούν να ξεπεράσουν τις δυνατότητες καταστολής, ανεξάρτητα από την αφθονία και την τεχνολογία των διαθέσιμων μέσων δασοπυρόσβεσης. Μπροστά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ (meteo.gr) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) δημοσιοποιεί σήμερα, νέα δεδομένα για τη φονική πυρκαγιά, βασισμένα σε επιστημονική γνώση αιχμής, με αποκλειστικό στόχο την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που μπορεί και οφείλει να παίξει η επιστήμη στην καλύτερη διαχείριση των ακραίων πυρκαγιών του παρόντος και του μέλλοντος.

    Στο επόμενο βίντεο παρουσιάζεται η εξάπλωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όπως αυτή προσομοιώθηκε από το προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0. Το IRIS 2.0 αποτελεί τη νέα, σημαντικά αναβαθμισμένη έκδοση του IRIS, ενός συστήματος για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών που ανέπτυξε και υλοποιεί επιχειρησιακά το ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ από το 2019 μέχρι και σήμερα.

    Συγκρινόμενο με τον προκάτοχο του, το IRIS 2.0 έχει αναβαθμιστεί ώστε να παρέχει λεπτομερέστερη πληροφορία (50 x 50 m) για την αναμενόμενη κίνηση των πύρινων μετώπων (με βάση την τοπογραφία, τον καιρό, και την καύσιμη ύλη), λαμβάνοντας πάντα υπόψη του τις πολύ σημαντικές αμφίδρομες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της φωτιάς και του καιρού («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»). Πιο σημαντικά ωστόσο, το IRIS 2.0 μπορεί σήμερα να παρέχει προγνωστική καθοδήγηση για την αναμενόμενη συμπεριφορά πυρός μιας δασικής πυρκαγιάς. Ειδικότερα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε με το IRIS 2.0 υπέδειξε ακραία συμπεριφορά πυρός, με την πυρκαγιά να κατατάσσεται ως κατηγορίας 7, χαρακτηριζόμενη από συνθήκες πυροθύελλας (Εικόνα 1).

    Τρία χρόνια μετά το Μάτι και μπροστά στη νέα πραγματικότητα των ακραίων δασικών πυρκαγιών, η επιστημονική γνώση μεταφράζεται σε υπηρεσίες που εάν υιοθετηθούν μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Το προγνωστικό σύστημα IRIS 2.0 παρέχει τη μοναδική δυνατότητα ταχείας εκτίμησης της δυσκολίας ελέγχου μιας δασικής πυρκαγιάς (Εικόνα 1), μέσα από την προσομοίωση της αναμενόμενης συμπεριφοράς του πυρός και της εξάπλωσης των πύρινων μετώπων. Έχοντας αξιολογηθεί λεπτομερώς και αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα προγνωστικά συστήματα του είδους του, αν όχι το μοναδικό, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το IRIS 2.0 είναι στη διάθεση της πολιτείας ως ένα σημαντικό όπλο στη μάχη ενάντια στις δασικές πυρκαγιές.

    WildfireCats.jpg

    Εικόνα 1. Κατηγοριοποίηση δασικών πυρκαγιών1 με βάση τη συμπεριφορά πυρός και τη δυσκολία ελέγχου.

    Πηγές – Αναφορές
    1 Tedim et al. (2018) Defining extreme wildfire events: Difficulties, challenges, and impacts. Fire 1, 9.


    Πηγή: https://www.meteo.gr/articles_all.cfm



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Ναι στα σύγχρονα εργαλεία-βοηθήματα αλλά προς το παρόν το στοιχείο της κρίσης και απόφασης το έχει ακόμη ο ανθρώπινος παράγοντας. Προσβάλλονται ειδικά όσοι συμμετειχαν σε κατασβέσεις την εποχή που εκτιμούσαμε την πορεία του ανέμου με σάλιο στο δάκτυλο και με s=vXt στο χαρτη πότε να γίνει η εκκένωση. Εγκλημα εξ αμελείας για το οποίο ο συντονισμός διαμόρφωσης περιρρεουσας αθωωτικής ατμόσφαιρας φαίνεται επιμελέστερος του απαιτουμένου για την προστασία των πολιτών, πλέον και με τη συνδρομή computer graphics. Οταν το παιδάκι σκοντάφτει στην πέτρα και πεφτει κλαίγοντας, ο μπαμπάς κράτος κάνει ντα στην κακή πέτρα.

    Link to comment
    Share on other sites

    Δηλαδή σε συνθήκες "πυροθύελλας", αν το δεχθούμε κι αυτό, πρέπει να χαθούν 105 άτομα για πλάκα; Και αυτοί που σώθηκαν στη θάλασσα να "ψαρεύονται" από ιδιωτικά σκάφη; 

    Δυστυχώς, "το κράτος έχει συνέχεια". Το οποίο δικαιώνει τη λαϊκή ρήση στη "μαλλιαρή": Όλα τα γουρούνι@ ίδια μούρη έχουν. 

    Link to comment
    Share on other sites

    Η είδηση αφορά την παρουσίαση λογισμικού πρόβλεψης εξέλιξης πυρκαϊάς .
    Ο πίνακας αφορά την κατηγοριοποίηση μιας πυρκαϊάς .
    Παρόμοιοι πίνακες κατάταξης υπάρχουν για σεισμούς, τυφώνες , ανεμοστρόβιλους .

    Η κατάταξη της πυρκαϊάς του Ματιού σε Κ7 είναι μια πραγματικότητα.

    Η καταγραφή της πραγματικότητας δεν συγχωρεί και δεν αθωώνει κανέναν.

    Link to comment
    Share on other sites

    400.000 σελίδες δικογραφία!!! 3 χρόνια ανακρίσεων!!! Κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος!!!  Για μια υπόθεση που είναι ξεκάθαρη... Το ερώτημα είναι αν η αποτυχία τους σε κεντρικό επίπεδο συντονισμού της ΠΥ ήταν από ανικανότητα ή από έμμεση σκοπιμότητα (που πήγε χειρότερα απ'ότι υπολογίζανε)... Για τους λοιπούς (βλ. ΕΛΑΣ, λιμενικό, δήμους) τα αντανακλαστικά αποδείχτηκαν κατώτερα των περιστάσεων. Αλλά όταν η θέση ευθύνης εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την πολιτική τοποθέτηση και τις γνωριμίες, αυτά είναι τα αποτελέσματα... Όσο για τα επιχειρήματα που ¨τολμούν¨κάποιοι να βασίζουν σε επιστημονικές μελέτες όπως αυτή, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν έχουν ίχνος τσίπας!!!   

    Link to comment
    Share on other sites

    Αυτή η συνεχιζόμενη εγκληματική αμέλεια του ελληνικού κράτους Α.Ε. πρέπει να πάρει τέλος. Δεν κερδίζουμε τίποτε ούτε με δικογραφίες, ούτε με κατηγορίες, ούτε με ξύλο στους δημάρχους. Και φυσικά ούτε με λογισμικά και ηλεκτρονικές απεικονίσεις. Όχι πως δεν χρειάζονται όλα αυτά αλλά δεν θα αλλάξουν κάτι ουσιαστικό κι εμείς θα κλαίμε πάντα τις περιουσίες μας και τους ανθρώπους μας.

    Το πρώτο βήμα είναι η απλοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της νομοθετικής αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και χωροταξικών προβλημάτων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Έτσι όπως είναι σήμερα όχι απλώς δεν βοηθάει στη λύση τους αλλά συνηγορεί στην αντίθετη κατεύθυνση.

    Edited by Konstantinos IB
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.