Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Η λειψυδρία απειλεί την Κωνσταντινούπολη


    Το 2020 ήταν η θερμότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας. Φαινόμενα ακραίας ξηρασίας και ανομβρίας ήταν τα επακόλουθα σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής βίωσε έντονα και η Τουρκία. 

    Το 2020 ήταν η χρονιά που η Τουρκία βίωσε έντονα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Στις μεγάλες πόλεις, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, το νερό εξελίσσεται πλέον σε είδος προς εξαφάνιση. 

    Διότι μετά το ιδιαίτερα θερμό περσινό καλοκαίρι ακολούθησαν ιδιαίτερα φτωχοί σε βροχοπτώσεις φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες. Οι χαμηλές βροχοπτώσεις έχουν ως αποτέλεσμα να έχει υποχωρήσει δραματικά η στάθμη των νερών στα φράγματα. Ιδίως στην Κωνσταντινούπολη η λειψυδρία φαίνεται να παίρνει πλέον απειλητικές διαστάσεις. Η μέση πληρότητα των 10 φραγμάτων που τροφοδοτούν την πόλη με νερό βρίσκεται μόλις στο 20%. Τέσσερα φράγματα δεν έχουν πλέον καθόλου νερό. 

    Μάχη με το χρόνο

    Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Κωνσταντινούπολης καθημερινά καταναλώνονται στην πόλη περίπου 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Στις 31 Δεκεμβρίου τα αποθέματα των 10 φραγμάτων ανέρχονταν μόλις σε 176 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Θεωρητικά λοιπόν η Κων/πολη έχει διαθέσιμα αποθέματα μόλις μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Οι δημοτικές αρχές προσπαθούν στο μεταξύ να κερδίσουν νερό και από άλλες πηγές, όπως από τις πηγές του ποταμού Melen Cayi.

    56104033_403.jpg

    Η στάθμη των υδάτων στα τουρκικά φράγματα έχει υποχωρήσει δραματικά

    Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Στο μεταξύ οι αρχές έχουν ξεκινήσει και εκστρατείες ενημέρωσης με αντικείμενο την εξοικονόμηση νερού ενώ αποφάσισαν να μοιράσουν στα νοικοκυριά δωρεάν ειδικά μηχανήματα που μειώνουν την κατανάλωση έως και κατά 50%. 

    «Η διανομή των εξαρτημάτων θα ξεκινήσει πιλοτικά από τη συνοικία Μπεσίκτας», εξηγεί η Εμέλ Τούφεξι, διευθύντρια της μονάδας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της συνοικίας Kağıthane. Όπως εξηγεί, τα μηχανήματα που μοιράζουν οι αρχές είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. «Δυστυχώς δεν είχαμε τις βροχοπτώσεις που αναμέναμε. Συνεπώς θα πρέπει να εξοικονομήσουμε εφεξής ακόμη περισσότερο νερό». 

    «Βόμβες βροχής»

    Ο Ορχάν Σεν από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης προτείνει να χρησιμοποιηθούν οι λεγόμενες «βόμβες βροχής» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί η ποσότητα των βροχοπτώσεων έως και κατά 30%. «Το νερό βρίσκεται στα σύννεφα, αλλά οι μάζες των σωματιδίων δεν είναι επαρκείς. Πρέπει λοιπόν να αυξηθούν. Έτσι αυξάνονται οι βροχοπτώσεις. Είναι κάτι που χρειάζεται η Τουρκία στην παρούσα φάση», εξηγεί ο μετεωρολόγος.

    «Η διανομή των εξαρτημάτων θα ξεκινήσει πιλοτικά από τη συνοικία Μπεσίκτας», εξηγεί η Εμέλ Τούφεξι, διευθύντρια της μονάδας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της συνοικίας Kağıthane

    Πρόκειται για μια μέθοδο που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του 1970 σε χώρες, όπως η Κίνα, με τη βοήθεια ειδικά εξοπλισμένων αεροσκαφών. Φυσικά και δεν πρόκειται για μια λύση διαρκείας, προσθέτει ο ειδικός.  

    Ο μετεωρολόγος τονίζει ότι ήδη τον περασμένο Ιούνιο οι ειδικοί προειδοποιούσαν για την επαπειλούμενη λειψυδρία και ζητούσαν να ληφθούν μέτρα. «Ακόμη και σήμερα πλένονται αυτοκίνητα και χαλιά με το πόσιμο νερό μας. Η πόλη όφειλε να περιορίσει τις διαθέσιμες ποσότητες». 

    Καταστροφή για την αγροτική παραγωγή

    Ο Ορχάν Σεν εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με επιπρόσθετα προβλήματα, με κυριότερα τις καταστροφικές συνέπειες για την αγροτική παραγωγή, με ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. 

    Αντιμέτωπη με τις ίδιες προκλήσεις βρίσκεται και η πρωτεύουσα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος της Άγκυρας Γιαβάς ανακοίνωνε μέσω twitter ότι τα αποθέματα αρκούν μόλις για 110 μέρες, τη στιγμή που η πληρότητα στα φράγματα υποχώρησε στο 20%. 

    Μοναδική αχτίδα ελπίδας οι έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών που οδήγησαν σε ελαφρά αύξηση της στάθμης των υδάτων σε αρκετά τουρκικά φράγματα. 

    Σέρκαν Οτσάκ

    Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης


    Πηγή: https://www.dw.com/el/%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%88%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7/a-56284471



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    ένα μεγάλο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα της Τουρκίας, δεν θα είναι μόνο αυτό όμως το δικό τους πρόβλημα, το θέμα είναι επίσης ότι στη χώρα μας θα αρχίσουν να εμφανίζονται προβλήματα με την έλλειψη του νερού τα επόμενα χρόνια. Τα παραπάνω τα έχει δηλώσει ο καθηγητής Ζερεφός, μια διάλεξη του οποίου έχω παρακολουθήσει, μοιάζει σαν λύσεις να υπάρχουν όταν διαβάζοντας άρθρα σαν το παραπάνω πληροφορούμαστε ότι μπορούμε να προκαλέσουμε βροχή και ίσως οι πιο προνοητικοί να βάλουν δεξαμενές νερού στην ταράτσα τους και με αυτές να τροφοδοτήσουν τα καζανάκια, το πότισμα του κήπου και ίσως και το πλύσιμο του αυτοκινήτου, θα είναι δυνατόν το νερό μέσα από κάποια φίλτρανση του να χρησιμοποιηθεί και για αυτό τον σκοπό.

    Link to comment
    Share on other sites

    Ντάξει, και παλαιότερα έχουμε φτάσει σε τέτοιες ανησυχητικές καταστάσεις αλλά αποδείχθηκαν παροδικές και τα επόμενα χρόνια οι ταμιευτήρες ξεχείλιζαν και πάλι από νερό. Ας μη βιαζόμαστε να τα ρίξουμε όλα στην κλιματική αλλαγή.

    Αυτό που ίσως έφταιγε και στην Αθήνα και φταίει και τώρα στις Τουρκικές μεγαλουπόλεις είναι ότι μεγάλωσαν υπερβολικά και υπολογίζοντας στην οριακή αντοχή των υποδομών τους. Αν μιμηθούν εμάς, οι Κων/πολίτες πρέπει τώρα να τραβήξουν νερό από τον Έβρο, όπως εμείς από τον Εύηνο και θα είναι μια χαρά.

    Το ίδιο μάλλον συμβαίνει και με τις καλλιέργειες. Το πιθανότερο είναι ότι φυτέψανε νέα, πιο απαιτητικά φυτά για να βγουν πρώτοι στις εξαγωγές, τα οποία όμως τις μισές χρονιές θα ξεραίνονται γιατί δεν είναι τα κατάλληλα για το κλίμα τους. Ακριβώς όπως το πάθαμε και μεις με τα βαμβάκια που φτάσανε τους υδροφόρους στα -600 μέτρα

    Το ότι προσπαθούν να διορθώσουν θέματα σπατάλης και απωλειών είναι πολύ σωστό πάντως.

    Link to comment
    Share on other sites

    5 ώρες πριν, georgios_m said:

    Το ίδιο μάλλον συμβαίνει και με τις καλλιέργειες. Το πιθανότερο είναι ότι φυτέψανε νέα, πιο απαιτητικά φυτά για να βγουν πρώτοι στις εξαγωγές, τα οποία όμως τις μισές χρονιές θα ξεραίνονται γιατί δεν είναι τα κατάλληλα για το κλίμα τους. Ακριβώς όπως το πάθαμε και μεις με τα βαμβάκια που φτάσανε τους υδροφόρους στα -600 μέτρα

    Αν τα στοιχεία σου είναι σωστά, τότε είναι πολύ σημαντική η τοποθέτησή σου.

    Η αλήθεια είναι ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ο πιο πολύτιμος φυσικός πόρος της κάθε χώρας, ειδικά τώρα που ο πλανήτης εισέρχεται σε μια πολύ δύσκολη κλιματολογική περίοδο. 

    Χρειάζεται πάρα πολύ προσεκτικός σχεδιασμός από τα κράτη στην εκμετάλλευσή του υδροφόρου ορίζοντα, ειδικά όταν αυτά έχουν υπερπληθυσμό και μεγάλα αστικά κέντρα. 

    Link to comment
    Share on other sites

    Ντάξει, μεγάλη πόλη η Κωσταντινούπολη, αλλά η ποσότητα που θα απορροφούσε από τον Έβρο θα ήταν αμελητέα. Βέβαια, μπορεί να μην έχει την κατάλληλη ποιότητα, μη κολλάς όμως στον Έβρο. Έχουν πάρα πολλά νερά ακόμα ανεκμετάλλευτα μέχρι να φτάσουν εκεί. Άσε που το μισό του προβλήματος βρίσκεται στην Ασία. Απλά το λέω με την έννοια ότι εμείς στην Αθήνα φέρνουμε νερό από 200 χιλιόμετρα, κι αυτό θα κάνουν τώρα και οι Τούρκοι. Το θέμα νομίζω πως είναι άκυρο, νερά υπάρχουν, μελέτες υπάρχουν, απλώς έργα δεν έχουν φτιάξει ακόμα.

    Φυσικά και είναι σωστά τα στοιχεία και μάλλον η κατάχρηση αυτή ευθύνεται παγκοσμίως περισσότερο για τις κλιματικές αλλαγές από ότι οι εκπομπές του CO2. Έτσι δεν έγινε έρημος η Κεντρική Ασία; Τη λίμνη Αράλη την ξεράνανε οι Ρώσοι τελείως για χάρη του λευκού χρυσού (βαμβάκι). Το ίδιο κάναμε και μεις στη Θεσσαλία.

    Ειδικά για τον υδροφόρο, δε φταίνε τα αστικά κέντρα, αλλά η αγροτική παραγωγή, ιδίως όταν πάμε να υπερβούμε τη φύση.

    Link to comment
    Share on other sites

    31 λεπτά πριν, georgios_m said:

    Ντάξει, μεγάλη πόλη η Κωσταντινούπολη, αλλά η ποσότητα που θα απορροφούσε από τον Έβρο θα ήταν αμελητέα. ...

    Σαφέστατα η ανάγκες της αγροτικής παραγωγής για νερό είναι μεγάλες.....

    αλλά και η Κωνσταντινούπολη δεν είναι απλά νταξ μεγάλη πόλη ...... 

    Μη ξεχνάμε ότι η Πόλη έχει περίπου 15.000.000 πληθυσμό (δηλαδή μιάμιση φορά + κάτι όλη η Ελλάδα) με ανάγκες ύδατος όχι μόνο ο πληθυσμός αλλά και όλη η υποδομή της και τα πάρκα της και οι φυτεύσεις στο οδικό δίκτυο κλπ (που και αυτά είναι πολλά) και ο Έβρος δεν είναι δα ο Αμαζόνιος να ήταν αμελητέα η απορρόφηση υδάτων ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση και μικρότερες βροχοπτώσεις στις πηγές του, απο μία τεράστια πόλη σαν αυτή.

     

    Στα υπόλοιπα συμφωνούμε 

    Link to comment
    Share on other sites

    Όχι απλά μεγάλες, πολύ μεγάλες. Σε αναλογίες 80 - 90% του συνόλου.

    Πάμε στην Πόλη: από τα 15 εκ. τα 5 τουλάχιστον ζουν στην Ασία και παίρνουν νερό από εκεί, άρα βγαίνουν από την εξίσωση. Οι υπόλοιποι έχουν μια μέση κατανάλωση μαζί με τις δουλειές και τα πάρκα τους 200 λίτρα την ημέρα, άρα 2 εκ κμ την ημέρα. Ο έβρος έχει ελάχιστη παροχή 20 εκ. κμ τη μέρα, άρα αν υποθέσουμε ότι η Πόλη δεν παίρνει νερό από πουθενά αλλού στη χειρότερη ξηρασία θα πρέπει να εκτρέψουν το 10%. Συμφωνώ, δεν είναι λίγο. Η μέση παροχή όμως είναι 140 κμ την ημέρα, οπότε τα 2 είναι αμελητέα.. Το ζήτημα της εποχικότητας καλύπτεται με τη δημιουργία φράγματος, εφόσον το επιτρέπει η τοπογραφία..

    Η Αθήνα έχει 4 - 5 εκ. πληθυσμό και τροφοδοτείται από τον Εύηνο - Μόρνο με ένα καναλάκι πλάτους λίγων μέτρων. Δύο τέτοια καναλάκια νομίζω τα βγάζει άνετα ο Έβρος. Μια ακόμα απόδειξη είναι οι μελέτες τους, που λένε ότι θα τα βγάλουν πολύ μικρότερα ποτάμια, εκ των οποίων ορισμένα καταλήγουν και στον Έβρο.

    Επίσης τα πάρκα δεν είναι ανάγκη να ποτιστούν με νερό α' κατηγορίας. Μπορούν άνετα να ποτιστούν με νερό από το βιολογικό καθαρισμό, στον οποίο επίσης η Πόλη είναι αρκετά πίσω. Οι εγκαταστάσεις της περιορίζονται γενικά σε πρωτοβάθμια επεξεργασία που σημαίνει ότι ακόμα δεν κάνουν βιολογικό καθαρισμό. Άρα και τα 2 εκ. την ημέρα δεν είναι η πραγματική ζήτηση από ένα νέο έργο αλλά πολύ λιγότερο. Αρκεί να φτιάξουν ΚΑΙ βιολογικό καθαρισμό..

    Προφανώς το παράδειγμα του Έβρου είναι συμβολικό, το έφερα συγκρίνοντας την απόσταση του Μόρνου από την Αθήνα. Παίζουν κι άλλα πράγματα ρόλο, όπως η ποιότητα και η τοπογραφία, οι άλλες χρήσεις κλπ. Το πιθανότερο να είναι ακατάλληλος αλλά όχι λόγω απόστασης.

    Πληροφοριακά αναφέρω ότι ένα από τα έργα που ετοιμάζουν είναι ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης που θα φέρνει νερό από την Ασιατική πλευρά στην Ευρωπαϊκή περνώντας κάτω από το Βόσπορο. Είναι ένα έργο αντίστοιχο με το να φέρουν νερό από τον Έβρο ή με το δικό μας υδραγωγείο Μόρνου - Αθήνας των 200 km, απλά το άργησαν λίγο σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα ευρύτερο concept ευαισθητοποίησης που καλώς υπάρχει αλλά δεν ερμηνεύει τα πάντα.

     

    Link to comment
    Share on other sites

    20 ώρες πριν, georgios_m said:

    Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα ευρύτερο concept ευαισθητοποίησης που καλώς υπάρχει αλλά δεν ερμηνεύει τα πάντα.

    Πολύ σωστό! Είναι όπως το λες "concept ευαισθητοποίησης" και όχι η "μοναδική αλήθεια". Μια σημαντική μερίδα πλέον επιστημόνων παραδέχεται ότι η κλιματική διαταραχή είναι μία παράμετρος του προβλήματος, σημαντική μεν αλλά υπάρχουν κι άλλες εξ' ίσου σημαντικές, να μην πω σημαντικότερες. Οι μονομέρειες πάντα οδηγούν σε λάθος εκτιμήσεις. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός διότι τα πράγματα, πιστεύω, είναι πολύ περισσότερο ανησυχητικά απ' ότι φαίνονται.

    Υπάρχει μια μελέτη της NASA - με δημοσιευμένη επιτομή - που προσπαθεί να ρίξει φως σε ορισμένα προβλήματα που αφορούν την περιστροφή της γης. Μέχρι πρότινος η πλειοψηφία των επιστημόνων που ασχολείτο με την διερεύνηση των εν λόγω φαινομένων προσπαθούσε να λύσει μονόπλευρα το ζήτημα με την απώλεια των παγετώνων της αρκτικής ζώνης. Όμως τελικά αποκαλύφθηκε ότι στο πρόβλημα αυτό συμμετείχε ισότιμα και το κέρδος των πάγων της ανατολικής Ανταρκτικής και...οι μεταβολές του υδροφόρου ορίζοντα της Ασίας!! 

    Σαφώς και η αποξήρανση της Αράλης συμμετείχε σε ένα ποσοστό και στην διαμόρφωση των γενικών κλιματολογικών συνθηκών των ημερών μας, όπως και πολλές άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις στο οικοσύστημα. Δεν ήταν μια λίμνη αλλά μια τεράστια κλειστή θάλασσα. Η πλανητική μόλυνση όμως που προήλθε από αυτή την αποξήρανση, είναι σημαντικότερη και μάλλον φονικότερη. 

    Να διευκρινίσω και κάτι σχετικό με τα προηγούμενα για να μην γίνονται παρεξηγήσεις. Τα κράτη με υπερπληθυσμό και μεγάλα αστικά κέντρα χρειάζεται να έχουν πολύ καλό σχεδιασμό, όχι μόνο της εκμετάλλευσης του υδροφόρου ορίζοντα αλλά όλων των υδάτινων πόρων. Μου φαίνεται πως δεν είναι και τόσο μύθος το ότι οι μελλοντικοί πόλεμοι θα γίνονται για το νερό.     

    Link to comment
    Share on other sites

    εγώ θα ήθελα πρόβλημα με έλλειψη νερού να μην παρατηρηθεί τα επόμενα χρόνια στην Αθήνα, τα προβλήματα μας φτάνουν, ας μην το έχουμε αυτό τουλάχιστον. 

    Link to comment
    Share on other sites

    Μην ανησυχείς, το πρόβλημα αυτό, που το έφερε η ραγδαία ανοικοδόμηση το αντιμετωπίσαμε παλιότερα εμείς και το έχουμε πια λύσει.

    Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο είναι η γήρανση των κτιρίων, στα οποία ζει όλος αυτός ο πληθυσμός που χρησιμοποιεί το νερό..

     

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.