Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Η θάλασσα μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο, προειδοποιεί η Κομισιόν και προτρέπει τις κυβερνήσεις να επιβάλουν απαγορεύσεις στη χρήση της πλαστικής σακούλας.

     

    Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα πρέπει στο μέλλον να χρησιμοποιούν λιγότερες πλαστικές σακούλες με στόχο την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό η Κομισιόν θα επιτρέπει στο μέλλον στις εθνικές κυβερνήσεις να επιβάλουν απαγορεύσεις στη χρήση τους. «Οι πλαστικές σακούλες είναι ένα σύμβολο της καταναλωτικής μας κοινωνίας» δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, Γιάνεζ Ποτότσνικ. «Αποτελούνται από υλικό το οποίο αντέχει εκατό χρόνια αλλά τις χρησιμοποιούμε για λίγα μόνο λεπτά».

     

    Ο Γιάνεζ Ποτότσνικ τόνισε παρόλα αυτά: «Μην το εκλάβετε ως μια σταυροφορία εναντίον όλων των ειδών της πλαστικής σακούλας». Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκονται οι σακούλες που έχουν πάχος λιγότερο από τα 0,05 του χιλιοστού. Πρόκειται δηλαδή για τις ελαφριές σακούλες για τα ψώνια.

     

    Οι προτάσεις της Κομισιόν δεν αφορούν λοιπόν τις μεγάλες σακούλες των σκουπιδιών. Μέχρι στιγμής τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να επιβάλουν φόρους αλλά δεν μπορούν να απαγορεύσουν τη χρήση τους. Το στο μέλλον μπορεί να αλλάξει.

     

    Καλύτεροι Δανοί και Φιλανδοί

     

    Οι θάλασσες 'υποφέρουν' πολύ από τις πλαστικές σακούλες Οι θάλασσες 'υποφέρουν' πολύ από τις πλαστικές σακούλες

    Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον διαπιστώνονται στη θάλασσα μια και οι πλαστικές σακούλες καταλήγουν συνήθως εκεί. Μέσα σε αυτές παγιδεύονται συχνά πουλιά και ψάρια ενώ στο 94% των ψαριών που εξετάστηκαν στη Βόρεια Θάλασσα εντοπίστηκαν στο στομάχι τους πλαστικές σακούλες.

     

    Σχεδόν 200 πλαστικές σακούλες το χρόνο χρησιμοποιεί κάθε Ευρωπαίος πολίτης σύμφωνα με την Κομισιόν. Οι Δανοί και οι Φιλανδοί χρησιμοποιούν σπάνια πλαστικές σακούλες σε αντίθεση με τους ανατολικοευρωπαίους και τους Πορτογάλους, που αναδεικνύονται σε πρωταθλητές. Η Γερμανία με 70 σακούλες ανά κάτοικο το χρόνο βρίσκεται στην έκτη θέση.

     

    Η Γερμανική Οργάνωση για την Προστασία της Φύσης χαιρέτισε τα σχέδια της Κομισιόν και προέτρεψε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πράξεις. Και η Ένωση του Συνδέσμου Πλαστικών Ευρώπης με έδρα τις Βρυξέλλες τάχθηκε υπέρ του να επιβληθεί ένας νέος φόρος και οι πλαστικές σακούλες να πωλούνται, καθώς η παραγωγή τους κοστίζει ακριβά, όπως είπε υπεύθυνος της ένωσης.

     

    Οι προτάσεις της Κομισιόν χρειάζονται πάντως την έγκριση των κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου για να υλοποιηθούν.

     

    Πηγή: http://www.dw.de/%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B5/a-17203386





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    ckiriako

    Δημοσιεύτηκε

    Στην μαλτα που εχω γνωστο ο κοσμος παει με δικη του τσαντα και κανει ψωνια, μικτοπραγματα στα βαζουν σε χαρτινη σακουλα, ενω μια απλη πλαστικη σακουλα στην χρεωνουν 25 λεπτα. Καλα κανουν...

    engmech

    Δημοσιεύτηκε

    Η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας και το απρόσμενο αποτέλεσμα:

     

    Αυτόματη μετάφραση:

    Περίληψη:Πρόσφατα, πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει απαγορεύσεις ή επιβάλλονται φόροι επί πλαστικές σακούλες των παντοπωλείων για περιβαλλοντικούς λόγους. San Francisco County ήταν η πρώτη μεγάλη δικαιοδοσία των ΗΠΑ να θεσπίσει μια τέτοια ρύθμιση, περί εφαρμογής απαγόρευσης το 2007. Υπάρχουν ενδείξεις, όμως, ότι οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες παντοπωλείων, ένα κοινό υποκατάστατο για τις πλαστικές σακούλες, περιέχουν δυνητικά επιβλαβή βακτήρια. Εξετάζουμε εισαγωγές επειγόντων περιστατικών που σχετίζονται με αυτά τα βακτήρια στον απόηχο της απαγόρευσης Σαν Φρανσίσκο. Θεωρούμε ότι ER επισκέψεις εμπλουτίστηκε όταν η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ. Σε σχέση με άλλες χώρες, ER εισαγωγών αυξηθεί τουλάχιστον κατά το ένα τέταρτο και τους θανάτους εμφανίζουν μια παρόμοια αύξηση.

     

    Λεπτομέρειες στο paper. 

     

    http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2196481

     

     

     

    Grocery Bag Bans and Foodborne Illness

    Jonathan Klick
    University of Pennsylvania Law School; Erasmus School of Law; PERC - Property and Environment Research Center

    Joshua D. Wright
    George Mason University School of Law

    November 2, 2012

    U of Penn, Inst for Law & Econ Research Paper No. 13-2

    Abstract:
    Recently, many jurisdictions have implemented bans or imposed taxes upon plastic grocery bags on environmental grounds. San Francisco County was the first major US jurisdiction to enact such a regulation, implementing a ban in 2007. There is evidence, however, that reusable grocery bags, a common substitute for plastic bags, contain potentially harmful bacteria. We examine emergency room admissions related to these bacteria in the wake of the San Francisco ban. We find that ER visits spiked when the ban went into effect. Relative to other counties, ER admissions increase by at least one fourth, and deaths exhibit a similar increase.


    Number of Pages in PDF File: 24

    Keywords: plastic, environment, pollution, e-coli

    JEL Classification: I18, K32
    working papers series



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.