Μια στις τέσσερις μεγάλες πόλεις του κόσμου θα αντιμετωπίσει προβλήματα λειψυδρίας
Το Κέιπ Τάουν, η πόλη της Νότιας Αφρικής με πληθυσμό 4 εκατομμυρίων ανθρώπων, αναμένεται να ξεμείνει από καθαρό πόσιμο νερό στις αρχές Ιουνίου. Παρά τα δραστικά μέτρα για τη διατήρηση του νερού, η επικείμενη κρίση δεν θα αποφευχθεί, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για άλλες μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο με παρόμοια προβλήματα.
Η έλλειψη νερού είναι πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς μία στις τέσσερις από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου διατρέχει κίνδυνο λειψυδρίας, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, της ανθρώπινης δραστηριότητας και της αύξησης του πληθυσμού.
Η έλλειψη νερού μπορεί να επιδεινώσει ήδη ασταθείς πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, για παράδειγμα στο Κάιρο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Αίγυπτος έχει μία από τις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των χωρών μεσαίου εισοδήματος, όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση των υδάτων. Αυτό συνδέεται με την αύξηση της ρύπανσης στον ποταμό Νείλο. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η Αίγυπτος θα υποστεί κρίσιμη έλλειψη νερού μέχρι το 2025, αυξάνοντας τις πιθανότητες συγκρούσεων. Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζουν το Σάο Πάολο και η Μόσχα.
Οι παράκτιες πόλεις, όπως η Τζακάρτα της Ινδονησίας και το Μαϊάμι των ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν επιπλέον προβλήματα ύδατος καθώς προσπαθούν να αντλήσουν νερό από υπόγειους υδροφορείς. Λόγω της έλλειψης δημόσιας πρόσβασης στην υδροδότηση, οι κάτοικοι της Τζακάρτα σκάβουν αμέτρητα παράνομα πηγάδια, αποστραγγίζοντας τον υποκείμενο υδροφόρο ορίζοντα και προκαλώντας την καταβύθιση της γης. Ως αποτέλεσμα, περίπου το 40% της Τζακάρτα βρίσκεται τώρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Το Μαϊάμι μπορεί να μην βυθίζεται, όμως τα αποθέματα γλυκού νερού του υποφέρουν από μόλυνση από θαλασσινό νερό, ως αποτέλεσμα της ταχείας αύξησης της στάθμης της θάλασσας και της καταστροφής των υγροβιότοπων.
Άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο αντιμετωπίζουν επίσης έλλειμμα νερού, με σοβαρότερες ελλείψεις να αναμένονται έως το 2040.
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα