Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Καθώς η ποσότητα των βλαβερών πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς και τις θάλασσες αυξάνεται όλο και περισσότερο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέους κανόνες για ολόκληρη την ΕΕ, οι οποίοι βάζουν στο στόχαστρο τα 10 πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που συναντάμε περισσότερο στις παραλίες και τις θάλασσες της Ευρώπης, καθώς και τα απολεσθέντα και εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία. Μεταξύ αυτών είναι τα μαχαιροπίρουνα, τα καλαμάκια, τα πιάτα, οι μπατονέτες αλλά και μερικώς τα ποτήρια και μπουκάλια μιας χρήσης.

    Όλα μαζί αυτά τα προϊόντα αποτελούν το 70% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων. Οι νέοι κανόνες είναι αναλογικοί και σχεδιασμένοι για κάθε περίπτωση χωριστά, ώστε να επιτυγχάνονται τα βέλτιστα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικά μέτρα θα εφαρμόζονται για διαφορετικά προϊόντα. Όταν υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα άμεσα διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα απαγορεύονται από την αγορά.Όσον αφορά τα προϊόντα για τα οποία δεν υπάρχουν σαφείς εναλλακτικές επιλογές, δίνεται έμφαση στον περιορισμό της χρήσης τους μέσω μείωσης της κατανάλωσης σε εθνικό επίπεδο, απαιτήσεων σχεδιασμού και επισήμανσης, καθώς και υποχρεώσεων των κατασκευαστών τους για διαχείριση των αποβλήτων/καθαρισμό. Χάρη στους νέους κανόνες, η Ευρώπη θα πρωτοστατεί σε ένα ζήτημα παγκοσμίων διαστάσεων.

    Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Βιώσιμης Ανάπτυξης Φρανς Τίμερμανς δήλωσε τα εξής:«Η παρούσα Επιτροπή υποσχέθηκε να είναι μεγάλη στα μεγάλα ζητήματα και να αφήνει τα υπόλοιπα στα κράτη μέλη. Τα πλαστικά απόβλητα είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι οφείλουν να συνεργαστούν για να το αντιμετωπίσουν, επειδή τα απόβλητα αυτά καταλήγουν στον αέρα που αναπνέουμε, στο έδαφός μας, στις θάλασσές μας, και στα τρόφιμά μας. Χάρη στις σημερινές προτάσεις, τα πλαστικά μιας χρήσης θα μειωθούν στα ράφια των σουπερμάρκετ μέσω μιας σειράς μέτρων. Θα απαγορεύσουμε ορισμένα από αυτά τα είδη και θα τα αντικαταστήσουμε με άλλα καθαρότερα, ώστε οι καταναλωτές να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τα αγαπημένα τους προϊόντα».

    Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κάταϊνεν,πρόσθεσε: «Τα πλαστικά αντικείμενα μπορεί να είναι καταπληκτικά, αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε πιο υπεύθυνα. Τα πλαστικά μιας χρήσης δεν είναι έξυπνη οικονομική ή περιβαλλοντική επιλογή, και οι σημερινές προτάσεις θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να στραφούν προς βιώσιμα εναλλακτικά προϊόντα. Πρόκειται για μια ευκαιρία για την Ευρώπη να πρωτοστατήσει δημιουργώντας προϊόντα που θα ζητά ο κόσμος για τις επόμενες δεκαετίες, και αποκομίζοντας μεγαλύτερη οικονομική αξία από τους πολύτιμους και περιορισμένους πόρους μας. Με τον στόχο της συλλογής πλαστικών φιαλών που θέτουμε, θα εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες ποσότητες πλαστικού για μια ακμάζουσα βιομηχανία ανακύκλωσης πλαστικών».

    Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των θαλάσσιων απορριμμάτων και συχνά καταλήγουν στο πιάτο μας αλλά και στους πνεύμονές μας, ενώ είναι ακόμη άγνωστες οι επιπτώσεις στην υγεία μας από τα μικροπλαστικά που περιέχονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών είναι επιτακτική ανάγκη, μπορεί μάλιστα να προσφέρει νέες ευκαιρίες για καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: η εφαρμογή ενιαίου συνόλου κανόνων σε ολόκληρη την αγορά της ΕΕ θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να αναπτύξουν οικονομίες κλίμακας και να είναι πιο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά όπου η ζήτηση για βιώσιμα προϊόντα έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Μέσω της καθιέρωσης συστημάτων επαναχρησιμοποίησης (π.χ. συστημάτων εγγύησης και επιστροφής) οι επιχειρήσεις θα εξασφαλίσουν σταθερό εφοδιασμό σε υψηλής ποιότητας υλικά. Σε άλλες περιπτώσεις, το κίνητρο για την αναζήτηση εναλλακτικών, πιο βιώσιμων λύσεων, μπορεί να δώσει στις επιχειρήσεις το τεχνολογικό προβάδισμα έναντι των παγκόσμιων ανταγωνιστών τους.

    Διαφορετικά μέτρα για διαφορετικά προϊόντα

    plastic3-600-x-360.jpg

    Μετά τη θέσπιση ρυθμίσεων για τη χρήση της πλαστικής σακούλας το 2015, το 72% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι έχει μειώσει τη χρήση της (Ευρωβαρόμετρο). Η ΕΕ στρέφει σήμερα την προσοχή της στα 10 πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και στα αλιευτικά εργαλεία, που αποτελούν μαζί το 70% των θαλάσσιων απορριμμάτων στην Ευρώπη.

    Οι νέοι κανόνες θα επιφέρουν:

    • Απαγόρευση ορισμένων πλαστικών προϊόντων: Όταν υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα άμεσα διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα απαγορεύονται από την αγορά. Η απαγόρευση θα ισχύσει για μπατονέτες, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια και αναδευτήρες και καλαμάκια στήριξης μπαλονιών από πλαστικό, τα οποία θα πρέπει να κατασκευάζονται αποκλειστικά από πιο βιώσιμα υλικά. Πλαστικά δοχεία αναψυκτικών μιας χρήσης θα επιτρέπονται στη αγορά μόνο εφόσον το πώμα ή το καπάκι τους δεν αποσπάται.
    • Στόχοι μείωσης της κατανάλωσης: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση πλαστικών δοχείων τροφίμων και ποτηριών,καθορίζοντας εθνικούς στόχους μείωσης, προσφέροντας εναλλακτικά προϊόντα στα σημεία πώλησης, ή διασφαλίζοντας ότι τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα επιβαρύνονται από κάποιο τέλος.
    • Υποχρεώσεις των κατασκευαστών: Οι κατασκευαστές θα συμμετέχουν στο κόστος της διαχείρισης αποβλήτων και του καθαρισμού, καθώς και των μέτρων ευαισθητοποίησης για δοχεία, συσκευασίες και περιτυλίγματα τροφίμων (π.χ. τσιπς και ζαχαρωτά), δοχεία και κύπελλα για ποτά, προϊόντα καπνού με φίλτρο (π.χ. αποτσίγαρα), υγρά μαντηλάκια, μπαλόνια και λεπτές πλαστικές σακούλες. Θα δοθούν επίσης κίνητρα για την ανάπτυξη λιγότερο ρυπογόνων εναλλακτικών λύσεων για τα προϊόντα αυτά·
    • Στόχοι συλλογής: Τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να συλλέγουν το 90% των πλαστικών δοχείων για ποτάαπό το 2025, π.χ. μέσω συστημάτων εγγύησης και επιστροφής.
    • Απαιτήσεις επισήμανσης: Για ορισμένα προϊόντα θα απαιτείται σαφής και τυποποιημένη επισήμανση η οποία θα αναφέρει τον τρόπο διάθεσης των σχετικών αποβλήτων, τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προϊόντος, και την παρουσία πλαστικών υλών στο συγκεκριμένο προϊόν. Αυτό θα ισχύει για τις σερβιέτες, τα υγρά μαντηλάκια και τα μπαλόνια.
    • Μέτρα ευαισθητοποίησης: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των απορριμμάτων από πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και αλιευτικά εργαλεία, καθώς και σχετικά με τα διαθέσιμα συστήματα επαναχρησιμοποίησης και τις επιλογές διαχείρισης αποβλήτων για όλα αυτά τα προϊόντα.

    Όσον αφορά τα αλιευτικά εργαλεία, τα οποία αποτελούν το 27% όλων των απορριμμάτων στις παραλίες, η Επιτροπή έχει ως στόχο να συμπληρώσει το υφιστάμενο πλαίσιο πολιτικής με προγράμματα ευθύνης των κατασκευαστών για πλαστικά αλιευτικά εργαλεία. Οι κατασκευαστές πλαστικών αλιευτικών εργαλείων θα υποχρεωθούν να καλύπτουν το κόστος της συλλογής των αποβλήτων από τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής, καθώς και το κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας τους. Θα καλύπτουν επίσης το κόστος των μέτρων ευαισθητοποίησης. Λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τους νέους κανόνες για τα αλιευτικά εργαλεία είναι διαθέσιμα εδώ.


    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%B1/


    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    dimitris GM

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    αποσπασμα

    "Στόχοι μείωσης της κατανάλωσης: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση πλαστικών δοχείων τροφίμων και ποτηριών,καθορίζοντας εθνικούς στόχους μείωσης, προσφέροντας εναλλακτικά προϊόντα στα σημεία πώλησης,

    ή διασφαλίζοντας ότι τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα επιβαρύνονται από κάποιο τέλος."

     

    τεληκά.......η μονη λυση  που θα εφαρμοσθει αμεσα.......:mrgreen:

     

    Edited by dimitris GM
    • Like 1
    • Upvote 2
    Pavlos33

    Δημοσιεύτηκε

    Το οποίο βεβαίως θα μετακυληθεί κατά τα γνωστά στον καταναλωτή και ίσως όχι στον παραγωγό του προϊόντος. Όσο δε για τις πλαστικές σακούλες ας μην το ανοίξουμε ξανά το θέμα γιατί υπάρχει μεγάλη οργή γι αυτή τη μεθόδευση που έγινε. 

    Στις αποθήκες χαρτικών κλπ πάντως μια χαρά ο κόσμος αγοράζει σακούλες με το κιλό σε καλύτερη τιμή και πολύ πιο ανθεκτικές από αυτές των σουπερ μάρκετ.

    Καλησπέρα Δημήτρη.

    • Upvote 1
    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Θα είναι ένα "Τέλος" εξ' αιτίας του οποίου η ρυπαρή κατάσταση δεν θα έχει...τέλος. :D

    Διότι η Ε.Ε, όπως και καμία βιομηχανική ένωση δεν μπορεί να αρνηθεί τον εαυτό της:

    16 ώρες πριν, Engineer said:

    Υποχρεώσεις των κατασκευαστών: Οι κατασκευαστές θα συμμετέχουν στο κόστος της διαχείρισης αποβλήτων και του καθαρισμού, καθώς και των μέτρων ευαισθητοποίησης για...

    Ο ρυπαίνων συμμετέχει. Ο καταναλωτής πληρώνει τέσσερα κόστη. Ένα το κόστος κατασκευής και διάθεσης τους προϊόντος, ένα το τέλος συμμετοχής του παραγωγού στην ανακύκλωσή του, ένα το κόστος της δικής του συμμετοχής στη ρύπανση (!) και ένα ηθικό κόστος όταν τον λένε οι επιτήδειοι, αλλά και μερικοί καλοπροαίρετοι άνθρωποι, "βρωμιάρη" και "ασυνείδητο". Και αν το τελευταίο κόστος παρέμενε στη σφαίρα της ηθικής θα λέγαμε "Ζαμάν φου". Δυστυχώς όμως συν τω χρόνω μετατρέπεται κι αυτό σε χρήμα. Είναι το γνωστό "πρόστιμο της Ε.Ε". 

     

    Edited by Konstantinos IB
    • Upvote 1
    jedi.Yannis

    Δημοσιεύτηκε

    Υπάρχουν κατά περίπτωση και σταδιακά δυνατότητες μείωσης των απορρυμάτων γενικότερα, χωρίς σοβαρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε οι ίδιοι οι καταναλωτές, και να δίνουμε κίνητρα στις εταιρίες που βοηθάνε σε αυτή την κατεύθυνση και αντικίνητρα στις άλλες.
    Αν κάποια προϊόντα δεν μπουν στην λογική αυτή άμεσα, δεν έγινε και τίποτα. Ας αρχίσουμε από κάπου.

    • Upvote 1
    ΝΙΚΟΣΤΡΙ

    Δημοσιεύτηκε

    εχουμε σοβαρο προβλημα 

     

    • Upvote 1
    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Προσέξτε λίγο να δείτε το πραγματικό πρόβλημα:

    1) Η Ελλάδα είναι 2η χώρα σε μήκος ακτογραμμής στην Ε.Ε (μετά τη Νορβηγία) και 9η παγκοσμίως, αμέσως μετά τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα η θαλάσσια έκταση είναι το 87% του συνολικού εμβαδού της. 

    2) Ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας της προέρχεται από τη θάλασσα.

    3) Η Μεσόγειος θάλασσα στην οποίαν ανήκουν εξ ολοκλήρου οι ελληνικές θάλασσες είναι μια "μεσόγεια θάλασσα" (ημίκλειστη θα μπορούσαμε να πούμε) που εύκολα ρυπαίνεται και δύσκολα απορρυπαίνεται. 

    4) Όλη η φυσική και πολιτισμική μας κληρονομιά είναι συνδεδεμένη με αυτή τη θάλασσα.

    5) Αποτελεί το 80% των τουριστικών προορισμών της χώρας.

    6) Δυστυχώς η περιβαλλοντική (άρα και εθνική) συνείδηση των πολιτών δεν είναι ενιαία και υπάρχουν κατηγορίες με διαφορετικό βαθμό κατανόησης και αφομοίωσης περιβαλλοντικών νόμων και συμπεριφορών. 

    7) Ξανά δυστυχώς, η κατάσταση με τη θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά έχει φτάσει στο απροχώρητο. 

    Επομένως δεν ωφελούν οι συζητήσεις και κάθε καθυστέρηση είναι μοιραία και μη αναστρέψιμη. Ακόμη λοιπόν και η περίπτωση της "σταδιακής μείωσης" των απορριμάτων, χωρίς σημαντικές αλλαγές στις συνήθειές μας δεν υφίσταται πλέον.

    Αν θέλουμε να παραδώσουμε κάτι στα παιδιά μας, πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο. Κανονικά έπρεπε να υπάρχει μνημόνιο μεταξύ όλων των μεσογειακών κρατών, ώστε να κηρυχθεί η Μεσόγειος Θάλασσα προστατευόμενη από τα πλαστικά καθημερινής χρήσης και να έχουν ήδη απαγορευτεί. Μάλιστα το ίδιο  έπρεπε να γίνει ακόμη και μεταξύ των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.

    Edited by Konstantinos IB
    • Upvote 2


    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.