Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Μία άλλη πτυχή για τη νοικοκυροσύνη και τη καθαριότητα στο σπίτι έρχεται να δώσει η επιστήμη, προειδοποιώντας ότι οι δουλειές του σπιτιού …λερώνουν με μικροπλαστικά την ατμόσφαιρα του χώρου!

    Οι συνήθεις οικιακές εργασίες- όπως το δίπλωμα των ρούχων- θα μπορούσαν να εκθέσουν τους ανθρώπους σε ένα σύννεφο πλαστικών σωματιδίων τόσο μικρών που μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Η μελέτη του Πανεπιστήμιου του Πόρτσμουθ διαπίστωσε πως οι οικιακές εργασίες όπως το δίπλωμα των ρούχων από υφάσματα όπως ο πολυεστέρας, αλλά και το κάθισμα σε έναν καναπέ γεμάτο αφρώδες υλικό, παρήγαγε επίσης ένα σύννεφο μικροσκοπικών μικροπλαστικών σωματιδίων στον περιβάλλοντα αέρα.

    Οι ερευνητές δήλωσαν πως τα ευρήματα της μελέτης τους υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα των συνομιλιών που διεξάγονται από σήμερα (25/11) στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας προκειμένου να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συνθήκη για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης.

    Η Φέι Κουτσέιρο, καθηγήτρια περιβαλλοντικής ρύπανσης στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, είπε στο Sky News ότι οι συνέπειες των μικροπλαστικών στο σώμα για την υγεία είναι ακόμα άγνωστες. Ωστόσο, η ίδια λαμβάνει ήδη μέτρα για να μειώσει την έκθεσή της στα μικροπλαστικά, επιλέγοντας ξύλινα δάπεδα και υφάσματα από φυσικές ίνες.

    «Δεν νομίζω ότι πρέπει να σκίσετε κάθε κομμάτι πλαστικού που έχετε στο σπίτι σας. Δεν είναι οικονομικά βιώσιμο» είπε.

    «Αλλά νομίζω ότι είναι ανησυχητικό. Αν εκτιθόμαστε κάθε μέρα για όλη μας τη ζωή και ζούμε μέχρι τα 80, 90 χρόνια, τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; Δεν είναι μόνο ένα γεγονός στο οποίο εκτιθόμαστε για μια ή δύο μέρες. Τα αναπνέουμε όλη μας τη ζωή. Τι συμβαίνει λοιπόν καθώς συσσωρεύονται;» αναρωτιέται η καθηγήτρια.

    microplastics

    Τι έδειξε η έρευνα

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μηχανήματα για να φιλτράρουν τον αέρα σε ένα δωμάτιο, ενώ οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη, εκτελούσαν καθημερινές οικιακές δραστηριότητες. Στη συνέχεια, υπολόγισαν τη συγκέντρωση μικροπλαστικών στον αέρα και τον αριθμό των σωματιδίων που ήταν πιθανό να εισπνεύσουν οι συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν οι εθελοντές δίπλωναν ρούχα από συνθετικά υφάσματα, εισέπνεαν επτά σωματίδια μικροπλαστικού ανά λεπτό. Οι εθελοντές που κάθονταν στον καναπέ, εισέπνεαν 10 σωματίδια ανά λεπτό. Η ποσότητα μικροπλαστικού που εισέπνεαν οι εθελοντές κατά την άσκηση σε συνθετικό χαλί, ήταν περισσότερο από 10 φορές μεγαλύτερη, εν μέρει λόγω του αυξημένου ρυθμού αναπνοής.

    Σύμφωνα με την καθηγήτρια, μέρος των μικροπλαστικών θα απομακρυνθεί από τους πνεύμονες με τη βλέννα και τον βήχα. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει μικροπλαστικά σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων, των αρθρώσεων, των οργάνων και του εγκεφάλου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις ότι τα μικροπλαστικά προκαλεί βλάβη στην υγεία, αλλά έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει τα κύτταρα και προκαλεί φλεγμονή.

    «Γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ποιες είναι οι συγκεντρώσεις αυτές σε ένα οικιακό περιβάλλον» εξήγησε η καθηγήτρια.

    «Αν θέλουμε να προηγηθούμε αυτής της καμπύλης και να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε κάτω από τα όρια (κινδύνου), πρέπει να μάθουμε ποια είναι αυτά το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε.

    Τα μικροπλαστικά είναι είτε ίνες είτε θραύσματα που έχουν αποσπαστεί από μεγαλύτερα αντικείμενα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι 12,5 τρισεκατομμύρια με 125 τρισεκατομμύρια σωματίδια μεγέθους μικρότερου των 5 χιλιοστών έχουν παρασυρθεί στους ωκεανούς, όπου καταναλώνονται από θαλάσσιους οργανισμούς και περνούν στην τροφική αλυσίδα.

    Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι η τρέχουσα χρήση πλαστικού δεν είναι βιώσιμη. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι κάθε χρόνο παράγονται 400 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Ωστόσο, το ήμισυ του συνόλου του πλαστικού χρησιμοποιείται μία φορά και στη συνέχεια απορρίπτεται στο περιβάλλον.

    Ο ΟΗΕ επιθυμεί την επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης. Ο τελευταίος από τους πέντε γύρους συνομιλιών μεταξύ χωρών ξεκίνησε σήμερα (25/11) στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας. Η συνθήκη είναι πιθανό να περιλαμβάνει μέτρα για την ενθάρρυνση μιας πιο συνετής χρήσης του πλαστικού και προσπάθειες επαναχρησιμοποίησης ή ανακύκλωσής του.

    Ωστόσο, οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο, το ακατέργαστο συστατικό του πλαστικού, αντιτίθενται στις περικοπές στην παραγωγή. Η Βρετανική Ομοσπονδία Πλαστικών είναι επίσης ενάντια σε οποιοδήποτε ανώτατο όριο ή φόρο στην παραγωγή, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται μια πηγή παρθένου πλαστικού για ιατρικές χρήσεις.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας, Στιβ Ριντ, δήλωσε ότι «Εδώ και πάρα πολύ καιρό, το πλαστικό γεμίζει τους ωκεανούς μας και απειλεί την άγρια ζωή. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια φιλόδοξη διεθνή συμφωνία για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης έως το 2040 προκειμένου να προωθήσουμε μια κυκλική οικονομία όπου θα μειώνουμε τα απόβλητα και θα καθαρίζουμε το περιβάλλον μας».


    Πηγή: https://ecozen.gr/2024/11/oi-douleies-tou-spitiou-leronoun-me-mikroplastika-tin-atmosfaira/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.