Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Οργιάζει το εμπόριο ηλεκτρονικών σκουπιδιών προς Αφρική και Ασία


    Χιλιάδες τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών σκουπιδιών από τη Γερμανία μεταφέρονται κάθε χρόνο παράνομα σε Αφρική και Ασία. Οι έλεγχοι είναι εξαιρετικά δύσκολοι και οι αρχές φτάνουν στα όριά τους.

     

     

    Για τα λεγόμενα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά σκουπίδια, όπως παλιές τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, ψυγεία, πλυντήρια ή και αυτοκίνητα, ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες ειδικοί κανόνες διάθεσης των απορριμμάτων. Βασική αρχή είναι ότι πρέπει να γίνεται εξειδικευμένη και περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων. Και σε κάθε περίπτωση αυτό πρέπει να γίνεται στην ίδια τη χώρα ή εντός της ΕΕ και όχι στην Αφρική ή την Ασία. Αυτή είναι η θεωρητική πλευρά του ζητήματος.

     

    Στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά, όπως καταδεικνύουν έλεγχοι της αστυνομίας και των τελωνειακών αρχών σε λιμάνια του Ρότερνταμ, του Αμβούργου ή της Βρέμης. Ολόκληρα κοντέινερ με ηλεκτρονικά σκουπίδια μεταφέρονται εκτός ΕΕ για «ανακύκλωση». Για τις εγχώριες επιχειρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων αυτό συνιστά τεράστιο οικονομικό πλήγμα. Για το δε περιβάλλον ακόμη μεγαλύτερο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Οικολογίας και Πολιτικής του Αμβούργου μόνον πέρσι μεταφέρθηκαν περίπου 155.000 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών από τη Γερμανία προς χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Το μεγαλύτερο μέρος δεν λειτουργούσε, επρόκειτο δηλαδή για ηλεκτρονικά σκουπίδια.

     

    Βουνά σκουπιδιών στη Γκάνα

     

     

    «Μια από τις κύριες χώρες εισαγωγής ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών σκουπιδιών είναι η Γκάνα», επισημαίνει ο Γύργκεν Μπράουν από την ακτοφυλακή της Βρέμης. Ο ίδιος ασχολείται εδώ και χρόνια με το ζήτημα της «διασυνοριακής διάθεσης απορριμμάτων», έχοντας επισκεφτεί μάλιστα χωματερές στην αφρικανική χώρα. «Ένα φρικτό αξιοθέατο», λέει ο ειδικός, τονίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται λόγος για περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση και διάθεση των απορριμμάτων.

     

    Παλιές τηλεοράσεις και οθόνες ρίχνονται απλά στη φωτιά, όπως λέει. Ποια καύσιμη ύλη χρησιμοποιείται γι΄ αυτό; «Τα λάστιχα αυτοκινήτων που καίνε πολύ και σε μεγάλες θερμοκρασίες» απαντά. Ενήλικες, νέοι και παιδιά που εργάζονται στις χωματερές εισπνέουν τα άκρως δηλητηριώδη αέρια που παράγονται. Την ίδια ώρα τα δηλητηριώδη υγρά μολύνουν το υπέδαφος και το νερό.

     

    Συχνά οι υπάλληλοι της αστυνομίας και των τελωνειακών αρχών στις χώρες εισαγωγής των ηλεκτρονικών αποβλήτων δεν γνωρίζουν καν πώς να αναγνωρίσουν τα εν λόγω σκουπίδια και κυρίως πώς να τα επαναπροωθήσουν στις χώρες απ΄ όπου εστάλησαν. Ολόκληρα κοντέινερ με παλιές τηλεοράσεις, ψυγεία και αυτοκίνητα μένουν συχνά μήνες ή και χρόνια σε λιμάνια. Διότι για την επιστροφή τους πρέπει να γνωρίζει κανείς τις ιδιαίτερα πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται.

     

    38015083_403.jpg

     

    Αυξάνονται ραγδαία τα ηλεκτρονικά σκουπίδια

     

     

    Για να συνδράμει στις προσπάθειες των τοπικών αρχών η ΜΚΟ INECE αποστέλλει κάθε τόσο - υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση Ναρκωτικών και Εγκλημάτων - ειδικούς στις χώρες αυτές. Ο Μπράουν είναι ένας από αυτούς και έχει επισκεφτεί ήδη τη Γκάνα, το Βιετνάμ και τη Μαλαισία.

     

    Δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών αποβλήτων η μάχη κατά της παράνομης μεταφοράς των συσκευών είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ το 2016 είχαν συσσωρευτεί στον πλανήτη 44,7 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών σκουπιδιών, ενώ το 2021 θα έχουν ξεπεράσει τα 52 εκατομμύρια τόνους.

     

    Χέλμουτ Ρόιτερ (dpa) / Κώστας Συμεωνίδης

     

    Πηγή: http://www.dw.com/el/%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CE%BD/a-43178973





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Οπότε εμείς θα πληρώνουμε πρόστιμα για τους ΧΥΤΑ;;; 

     

    Θα πληρώνουμε πρόστιμα για περιβαλλοντικές οδηγίες;;;

     

    Τέτοιες ειδήσεις εδώ πρέπει να αναφέρονται ή στη Βουλή;;; Τόσο ΔΟΥΛΟΙ είμαστε πια, που κατηγορούμε τους εαυτούς μας αλλά δεν τολμάμε να κατηγορήσουμε τους άλλους;

    Link to comment
    Share on other sites

    +10000. Κάποτε που τους είπα "Γότθους" (ο χαρακτηρισμός ισχύει συνολικά για τους βορειοευρωπαίους και τους Αμερικανούς) κάποιοι παρεξηγήθηκαν, αλλά απ' ότι φαίνεται δεν έχουν δίκιο.

     

    300 χρόνια έχουν καταληστέψει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τις δικές τους και των αποικιών τους, έχουν τη μερίδα του λέοντος στη σημερινή παγκόσμια ρύπανση και όταν πας να σουβλίσεις το αρνάκι σου το Πάσχα, πετάγονται οι "οικολογικές" οργανώσεις τους και σου λένε "ρυπαίνεις τον πλανήτη". 

     

    Ωραίο κόλπο! Να τους χαιρόμαστε. Προσοχή μόνο στις χειραψίες μαζί τους. 

    Edited by Konstantinos IB
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Ολα είναι γνωστά από 10ετίες, το νέο είναι ότι στο παιχνίδι έχουν μπει περισσότερες χώρες, πχ αφρικανικές.
    Η ΕΕ θα μπορούσε να έδινε περισσότερα κίνητρα για ανάκτηση, μερική έστω, των μετάλλων που υπάρχουν στα ηλεκτρικά απόβλητα, όπως χαλκός και άλλα.

    Link to comment
    Share on other sites

    Δεν είναι μόνο τα ηλεκτρονικά σκουπίδια, έχουν κάνει κι άλλα θαύματα τα "αφεντικούλια" μας...

     

    Έχουν αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρενέργειας από λιγνίτη - λιθάνθρακα και πυρηνική ενέργεια στη χώρα τους και δεν ανοίγει ρουθούνι. Ούτε που ακούγεται στα μέσα δικτύωσης. Βλέπεις ο Γερμανικός λιθάνθρακας όταν καίγεται βγάζει οξυγόνο...

     

    Άσε εκείνα τα "πονηρά" αυτοκίνητα με τους μηδενικούς ρύπους που πούλαγαν στα "αμερικανάκια". Μέχρι βέβαια που τους πήραν χαμπάρι... 

     

    Το ξαναγράφω: Προσοχή στις χειραψίες μαζί τους. Κινδυνεύετε να χάσετε από ρολόι μέχρι δάχτυλο. 

    Edited by Konstantinos IB
    Link to comment
    Share on other sites

    Εγώ επειδή δεν καπνίζω θα συνεχίσω:

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    http://ec.europa.eu/environment/basics/green-economy/managing-waste/index_el.htm  

     

    Τι λέει μέσα σε άλλα

    Σύμφωνα με μελέτη του 2012, εάν εφαρμοζόταν πλήρως το σύνολο της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα, η Ευρώπη θα εξοικονομούσε 72 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ο κύκλος εργασιών του τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και της ανακύκλωσης θα αυξανόταν κατά 42 δισ. ευρώ και θα δημιουργούσε 400.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.

    Συμφωνώ απολύτως! Ποιος στραβός δεν θέλει το φως του.

     

    Γιατί λοιπόν δεν γίνεται αυτό; Συχνά, οι τιμές δεν περιλαμβάνουν το πραγματικό κόστος της διάθεσης των προϊόντων μετά τη χρήση. Εάν το περιελάμβαναν, αυτό θα βοηθούσε στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων. 

    Να 'ναι καλά, μας έλυσε και το θεματάκι της προηγούμενης συζήτησης με την πλαστική σακούλα. Έτσι είναι τα πράγματα. Αλλά συνεχίζει:

     

    Οι παράνομες πρακτικές είναι διαδεδομένες, ιδίως στις χώρες όπου δεν γίνεται διαχωρισμός των αποβλήτων και όπου η ανακύκλωση, η ανάκτηση και η επιβολή του νόμου δεν είναι αυστηρές.

    Η απόλυτη ξεφτίλα;  :D  :D  :D  :P  

     

    Υ.Γ. Να πω ότι συμφωνώ απολύτως με τους στόχους της Ε.Ε για τη μείωση των απορριμάτων και την ανακύκλωσή τους.

    Θα πρέπει να μάθουν κυρίως οι μεγάλες χώρες, που έχουν και τους μεγάλους βιομηχανικούς παραγωγούς, να παράγουν προϊόντα όσο το δυνατόν ανακυκλώσιμα και να μην πιέζουν εξοντωτικά τις μικρές χώρες, που είναι ως επί το πλείστον εισαγωγείς δικών τους προϊόντων. Επίσης θα πρέπει από αύριο σχεδόν, να αλλάξουν όλες οι τιμές και να περιλάβουν το πραγματικό κόστος ανακύκλωσης.

     

    Αυτοί οι δύο είναι οι μοναδικοί τρόποι για να σωθούμε από τον ανταγωνισμό της Κίνας, της Τουρκίας, του Πακιστάν κλπ.

    Edited by Konstantinos IB
    Link to comment
    Share on other sites

    Τα χουμε ξαναπεί, δεν περιμένω να συμφωνήσουμε σήμερα.

     

    Ας κοιτάξουμε τα χάλια μας και μετά ας ασχοληθούμε με το τι κάνουν οι άλλοι.

    Όσο χλευάζουμε τους ξένους λες και είμαστε καλύτερα, τίποτα δεν θα βελτιωθεί.

    Αν είχαμε την δύναμη της Γερμανίας ή της Γαλλίας και εμείς τα ίδια θα κάναμε αγαπητοί. Απλά δεν έχουμε την δύναμη. Και προφανώς και δεν είναι άγιοι.

    Τουλάχιστον είναι αρκετά έξυπνοι ώστε το κακό να το κάνουν στις άλλες χώρες και όχι στην δικιά τους. Εμείς ούτε αυτό δεν μπορούμε. Όσα γραφεις έχουν σχεδόν εφαρμοστεί στο απολυτο απο τους "Γότθους".

    Και αυξημένη ανακύκλωση έχουν και περιλαμβάνουν το κόστος ανακύκλωσης στα περισσότερα προϊόντα.

     

     

    Εμείς τι κάνουμε πέρα απο το να το παίζουμε θύματα; Εδώ παραπονιόμαστε γιατί μας βάζουν πρόστιμα για πράγματα που θα έπρεπε να είχαμε κάνει εδώ και μια δεκαετία.

    Link to comment
    Share on other sites

    Τουλάχιστον είναι αρκετά έξυπνοι ώστε το κακό να το κάνουν στις άλλες χώρες και όχι στην δικιά τους. Εμείς ούτε αυτό δεν μπορούμε. 

    Δεν καταλαβαίνω γιατί τους υπερασπίζεσαι τόσο σθεναρά. Τέλος πάντων δεν με χαλάει γιατί κάποιος πρέπει να πει κάτι καλό και γι' αυτούς.

     

    Αυτό που περιγράφεις όμως δεν λέγεται "εξυπνάδα", αλλά "στρουθοκαμηλισμός". Κάποτε μου είχες γράψει ότι εκείνος που κωλύει τις συμφωνίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι οι ΗΠΑ. Μα είναι απολύτως φυσιολογικό διότι οι υπερατλαντικοί γκάνγκστερ έχουν μάτια και στον κ...λο και δεν μπορεί να τους ξεγελάσει κανείς.

    Τι κατηγορείς λοιπόν τον Τραμπ που λέει ότι δεν υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη διότι η Αμερική κάθε χειμώνα παγώνει...Λογικό είναι, κι εσύ στη θέση του το ίδιο θα λεγες. Πλανητάρχης είναι στο κάτω κάτω της γραφής. Θα απαιτήσει ο Γερμανός από αυτόν να εφαρμόσει έναν νόμο που ο ίδιος δεν τηρεί;   

     

    Ας κοιτάξουμε τα χάλια μας και μετά ας ασχοληθούμε με το τι κάνουν οι άλλοι.

    Ότι μπορούμε κάνουμε. Μήπως θέλεις να κάνεις κάποια επένδυση στο χώρο της ανακύκλωσης, του βιοαερίου κλπ και σε εμποδίζει κανείς; Ή μήπως έχεις καμιά πατέντα στο οικολογικό πεδίο και δεν μπορείς να την εφαρμόσεις. Αν έχει προχώρα. Ιδού η Ρόδος.

    Η φιλελευθεροποιημένη Ευρώπη λειτουργεί σε όλους τους κλάδους, ακόμη και τους κοινωφελείς, με ιδιωτικά κεφάλαια. Εγώ ξέρω πολλούς συναδέλφους που έχουν προχωρήσει...Μπες κι εσύ στο κλαμπ. :)  

    Edited by Konstantinos IB
    Link to comment
    Share on other sites

    Αυτά που μου γραφεις δεν έχουν καμία χρησιμότητα για την χώρα μας, πέρα απο το να χρησιμοποιούνται ως ασπίδα για τους ασυνείδητους. Δεν υπερασπίζομαι κανέναν, άλλωστε συμφωνώ πως οι βόρειοι είανι υποκριτές σε αρκετάαπο αυτά που λένε. Παρόλαυτα επιμένω πως στην χώρα τους τα τηρούν όλα. Και αυτό δείχνει πολλά. Εμεις ουτε στην χώρα μας τα εφαρμόζουμε και μας κακοφαίνεται όταν μας ζητάνε να προστατέψουμε την δικιά μας φύση, στην δικιά μας πατρίδα.

     

    Γι' αυτό και στην ερώτηση σου απαντάω πως δεν θα έκανα τα ίδια με τον Τραμπ. Γιατί πολύ απλά σε βάθος χρόνου οι ΗΠΑ θα βγουν χαμένες. Οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές έχουν πάρει χαμπάρι πως δεν γίνεται να κρύβουν την αλήθεια και επενδύουν χοντρά σε εναλλακτικές. Απο την άλλη οι αμερικάνικες ακόμη είναι πίσω, γι' αυτό και ακόμα πληρώνουν μέσω των lobbies τους. Αντί λοιπόν να κάνει τα χατήρια σε αυτές, θα μπορούσε να σχεδιάσει στρατηγικές αλλαγές. Ακόμα και η Κίνα πιο πολλές επενδύσεις σε ΑΠΕ και έρευνα κάνει πλέον. 

     

    Το πρόβλημα μου λοιπόν δεν είναι ότι βρίζει κάποιος τους "Γότθους". Το πρόβλημα μου είναι πως μέσος επιστημονικά άσχετος ή μη ενημερωμένος Έλληνας βλέπει τέτοιες τοποθετήσεις από μηχανικούς και τις κάνει πιπίλα. Δεν γίνεται επιστήμονες να μιλάνε για Γότθους και να γκρινιάζουνε για τα πρόστιμα για τους ΧΥΤΑ, όταν η ύπαιθρος είναι γεματή σκουπίδια και δεν φροντίζουμε το περιβάλλον παρα μόνο όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι.

    Εκ του αποτελέσματος είναι ξεκάθαρο πως δεν θέλουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον, απλά το έχουμε σαν ιδέα στο μυαλό αλλα δεν θέλουμε να ζοριστούμε γι' αυτό.

    Απο την άλλη ο Γερμανός πληρώνει 20-40 λεπτά παραπάνω στα προϊόντα του και τα χάνει αν δεν ανακυκλώσει ενώ ο Ολλάνδός θα πληρώσει 80αρι κάθε φορά που θα βάλει τα ανακυκλώσιμα στα οργανικά και το αντίθετο. Βλέπεις λοιπόν πως αυτοί έχουν την στοιχειώδη εξυπνάδα ,να είναι οικολογικά ευσυνείδητοι μέσα στην χώρα τους. Και ας πεθαίνουν άνθρωποι στην Αφρική απο τα αποβλητα τους. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε (το πρώτο, όχι το δεύτερο);

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.