Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Από χιονοθύελλες μέχρι παρήλια, δείτε πέντε φυσικά καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν μόνο όταν ο υδράργυρος πέσει.

    diamantoskoni.jpg

    Διαμαντόσκονη

    Η παγωμένη θερμοκρασία του αέρα, που είναι πιο παγωμένη κοντά στην επιφάνεια σε σχέση με τα υψόμετρα, παράγει λαμπερούς κρυστάλλους πάγου, γνωστούς και ως διαμαντόσκονη. Το σχήμα τους είναι σαν βελόνες και εμφανίζονται σαν ομίχλη, η οποία όμως λαμπιρίζει όταν τη χτυπά το φως του ήλιου.  Σε αντίθεση με το χιόνι, η διαμαντόσκονη πέφτει από τον καθαρό ουρανό, χωρίς σύννεφα, και αιωρείται στον αέρα. Αποτελεί συχνό φαινόμενο στην Ανταρκτική και τον Αρκτικό Κύκλο, ενώ περιστασιακά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη. Το λαμπιρίζον αυτό χιόνι μπορεί να πέφτει για ημέρες, αλλά ποτέ δεν παραμένει στο έδαφος για πολύ.

    snow-rollers-xioni.jpg

    Snow Rollers

    Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σπάνιο φαινόμενο που απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες για να συμβεί, όπως κολλώδες χιόνι, αλλά ταυτόχρονα ελαφρύ και δυνατό αέρα που να μπορέσει να «τυλίξει» το χιόνι, χωρίς να το φυσήξει πολύ και να το διασκορπίσει. Όταν όλα αυτά συμβούν, το αποτέλεσμα είναι τεράστιοι κυλινδρικοί όγκοι χιονιού που μοιάζουν απόκοσμοι.

    sundog-xioni-xeimonas.jpg

    Παρήλιο

    Γνωστό και ως sundog, το παρήλιο απαιτεί κι αυτό συνδυασμό καιρικών συνθηκών για να συμβεί. Συμβαίνει όταν το φως του ήλιου αντανακλά στους κρυστάλλους πάγου στα σύννεφα και δημιουργείται ένα οπτικό φαινόμενο που αποτελείται από φωτεινά, έγχρωμα σημεία φωτός γύρω από τον Ήλιο. Είναι παρόμοιας φιλοσοφίας με το ουράνιο τόξο, καθώς το φως χτυπά τον πάγο και αντανακλάται σε όλα του τα χρώματα. Οι κρύσταλλοι πέφτουν και επιπλέουν και αυτό που βλέπουμε εμείς είναι η αντανάκλασή τους στο ύψος του ματιού μας. Το αμυδρό φως από τον κάθε κρύσταλλο, τελικά δημιουργεί κάτι σαν έναν ακόμη ψεύτικο ήλιο.

    omixli.jpg

    Παγωμένη ομίχλη

    Αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί σε θερμοκρασίες άνω των -30 βαθμών Κελσίου, ωστόσο η παγωμένη ομίχλη είναι εντυπωσιακή και δημιουργεί ένα εφέ παρόμοιο με το παρήλιο. Σε αντίθεση με την κλασική ομίχλη, δεν δημιουργείται από πυκνές σταγόνες νερού, αλλά από παγωμένους κρυστάλλους.
     

    xioni-xeimonas.jpg

    Κρυοσεισμοί

    Λέγονται και σεισμοί παγετού και συμβαίνουν τοπικά, τόσο που κάποιος να μην αισθανθεί τον σεισμό που συνέβη στο γειτονικό σπίτι. Προκαλούνται από ξαφνικό πάγωμα του εδάφους και συνήθως συμβαίνουν με τα πρώτα κρύα του έτους. Το χιόνι γενικά βοηθά στην απομόνωση και προστασία του εδάφους, αλλά όταν η επιφάνεια είναι γυμνή και οι θερμοκρασίες πέφτουν αρκετά, οι συνθήκες ευνοούν τέτοια φαινόμενα.  


    Πηγή: https://www.clickatlife.gr/taksidi/story/174345/pente-idiaitera-kairika-fainomena-pou-sumbainoun-mono-ton-xeimona


    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.