Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Οι εργασίες του World Economic Forum στο παγωμένο Νταβός τελείωσαν και διαφάνηκε ξεκάθαρα πως το επιχειρηματικό περιβάλλον αρχίζει να «ζεσταίνεται», αλλά οι γεωπολιτικές σχέσεις «ψυχραίνουν» όλο και περισσότερο.

     

    Τι γίνεται όμως με το περιβάλλον και τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή;

     

    Στο Νταβός φάνηκε ξεκάθαρα πως η κακοδιαχείριση του περιβάλλοντος είναι μία παγκόσμια απειλή, η οποία δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν μειώνεται.

     

    Κάθε μήνα έρχονται στη δημοσιότητα δεδομένα, τα οποία φωτίζουν ένα δυσοίωνο μέλλον για το περιβάλλον του πλανήτη μας.

     

    Το 92% του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο διαμένει σε περιοχές, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια, 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι ακόμη δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και το 2016 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία (1,2 βαθμούς Κελσίου πιο θερμό από τα επίπεδα προ βιομηχανικής εποχής).

     

    Ενώ λοιπόν υπάρχουν σημάδια πως ο πλανήτης και όσοι τον κατοικούν «μάχονται» για να αποτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος, υπάρχουν ακόμη πολλά για να γίνουν προς την κατεύθυνση της αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.

     

    Το περσινό έτος ήταν ιστορικό από πολλές απόψεις, καθώς μεταξύ άλλων γεγονότων η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή τέθηκε σε ισχύ.

     

    Ποιες είναι όμως οι πέντε τεχνολογικές εξελίξεις, που είναι πολλά υποσχόμενες, προκειμένου να οδηγήσουν σε ένα ενεργειακό «θαύμα» τον κόσμο και να συνεισφέρουν σημαντικά στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή;

     

    Σύντηξη για «ατελείωτη» καθαρή ενέργεια

     

    %CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%A4%CE%97%CE%9E%CE%97-1024x778.jpg

     

     

    Η πυρηνική ενέργεια παράγει ηλεκτρισμό χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της εκπομπής αερίων του αερίων του θερμοκηπίου, αλλά υπάρχουν πάντα τα ζητήματα της ασφάλειας και του κόστους, που στην περίπτωση των πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι τεράστιο. Η καναδέζικη εταιρεία General Fusion σκοπεύει να δημιουργήσει την πρώτη εμπορικά διαθέσιμη-βιώσιμη μονάδα παραγωγής ενέργειας με βάση την σύντηξη. Η πυρηνική σύντηξη είναι η συνένωση ελαφρών πυρήνων (κυρίως ισοτόπων του υδρογόνου) σε βαρύτερους με ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας. Η σύντηξη ως διαδικασία δεν διοχετεύει στην ατμόσφαιρα αέρια του θερμοκηπίου, παρά μόνο ήλιο. Ακόμη, χρειάζεται λιγότερη επιφάνεια για να κατασκευαστεί μία μονάδα της, σε σχέση με τις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όσον αφορά στην ασφάλεια υπάρχει μηδενική πιθανότητα δυστυχήματος, όπως αυτά που έχουν συμβεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις που γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν κατάλοιπα που να χρειάζονται διαχείριση σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, ενώ η σύντηξη θα επιτρέψει την ενεργειακή τροφοδότηση του πλανήτη επί πολλές χιλιάδες χρόνια.

     

    Σούπερ-πυκνωτής για «πράσινα» ηλεκτρικά οχήματα

     

    Το πεδίο των μεταφορών αντιπροσωπεύει το 23% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα διεθνώς. Επειδή οι μεταφορές θα αυξηθούν, ήδη έχουν δοκιμαστεί και είναι εμπορικά διαθέσιμα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Όμως, η μεγάλης κλίμακας διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές απαιτεί πολύ πιο αποτελεσματικές μπαταρίες και πολύ πιο αποδοτική μέθοδο φόρτισης τους. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Surrey έκαναν μία επαναστατική ανακάλυψη, καθώς βρήκανε νέα υλικά, που αποτελούν μία εναλλακτική στις μπαταρίες και είναι 1.000-10.000 φορές πιο ισχυρά ενεργειακά, σε σχέση με τις μπαταρίες. Η νέα αυτή τεχνολογία του super-πυκνωτή εκτιμάται πως έχει τη δυνατότητα να επιτρέπει στα ηλεκτρικά οχήματα να καλύπτουν παρόμοιες αποστάσεις με τα σημερινά ντίζελ οχήματα, χωρίς να χρειάζονται στάσεις για φόρτιση της τάξης των 6-8 ωρών. Επιπλέον, η πλήρης επαναφόρτιση είναι εφικτή σε χρόνους αντίστοιχους, δηλαδή αστραπιαίους, όσο απαιτείται και η πλήρωση ενός ρεζερβουάρ με πετρέλαιο.

     

    Μπιφτέκια από πρωτείνη αρακά

     

    Burger-%CF%86%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CC%81.jpg

     

     

    Το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από όλες τις διαδικασίες κάθε είδους, που απαιτούνται, για την διατροφή 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η κατανάλωση κρέατος και η επακόλουθη παραγωγή του ευθύνεται περισσότερο για αυτές τις εκπομπές. Μία από τις εναλλακτικές είναι η κατανάλωση υποκατάστατων κρέατος, τα οποία έχουν την εικόνα, την γεύση και την γενικότερη αίσθηση του πραγματικού κρέατος. Ήδη η εταιρεία Beyond Meat, η οποία ενισχύεται από επενδυτές, όπως ο Bill Gates, έχει προχωρήσει στην παραγωγή μπέργκερ από «κρέας» φυτικής παραγωγής, το οποίο είναι φτιαγμένο κυρίως από πρωτείνη λαχανικών, που υπάρχει στον αρακά.

     

    Τεχνολογία που «ρουφάει» το CO2 από την ατμόσφαιρα

     

    CO2-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CC%81-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%84%CE%BC%CE%BF%CC%81%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B1.png

     

     

    Το 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχονται από την κατασκευαστική βιομηχανία. Τι θα γινόταν εάν μπορούσαμε να δεσμεύσουμε το CO2 από την ατμόσφαιρα και να το μετατρέψουμε σε καύσιμο; Η καναδέζικη start-up επιχείρηση Carbon Engineering εργάζεται πάνω σε αυτό το project και επισημαίνει πως η απευθείας δέσμευση CO2 από τον ατμοσφαιρικό αέρα είναι πολύ πιο αποδοτική από την αντίστοιχη διαδικασία, που επιτελούν τα δέντρα και τα φυτά. Η συγκεκριμένη εταιρεία ήδη λειτουργεί μία σχετική παραγωγική μονάδα επίδειξης της τεχνολογίας της στην περιοχή Squamish (British Columbia), όπου αφαιρείται ένας τόνος CO2 καθημερινά από την ατμόσφαιρα.

     

    Οι αστικές ανάγκες στο «μικροσκόπιο»

     

    Κάθε φορά που κάποιος ανοίγει το φως, την θέρμανση, τον κλιματισμό ή καλεί το ασανσέρ στο σπίτι του, προκαλεί άθελα του περαιτέρω αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το 20% των παγκόσμιων εκπομπών προέρχονται από αυτές τις πηγές και μέρος της λύσης είναι να κάνουμε πιο «έξυπνες» τις πόλεις μας. Η εταιρεία Sidewalk Labs χρησιμοποιεί τις ψηφιακές τεχνολογίες για να λύσει τα σημερινά πιεστικά προβλήματα του αστικού περιβάλλοντος. Ένα από τα τρέχοντα project της είναι να διαπιστώσει πως μπορούν να αποφευχθούν τα προβλήματα της κυκλοφοριακής συμφόρησης μέσα στις πόλεις, προκειμένου να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

     

    Πηγή: http://greenagenda.gr/31594/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.