Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Η προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή δεν είναι κόστος, αλλά μια νέα ευκαιρία για την απασχόληση στη χώρα μας, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο της στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Οι προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής και η Τοπική Αυτοδιοίκηση» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 3ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης και του έργου «EYD 2015 - Το μέλλον που θέλουμε».

     

    «Χρειάζεται να προχωρήσουμε και να βγούμε από τα αδιέξοδα στη χώρα μας, για αυτό και το στοίχημα της κλιματικής κρίσης πρέπει να το κερδίσουμε», πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος.

     

    Ο αναπλητωτής ΥΠΕΝ έδωσε έμφαση στη συμβολή των τοπικών κοινωνιών και τόνισε την ανάγκη αλλαγής της στάσης ζωής αλλά και της περιβαλλοντικής συνείδησης. «Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών είναι κορυφαίος σε αυτό το πεδίο», είπε.

     

    Παρουσίασε, μάλιστα, τους στόχους και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης αναφορικά με το πλάνο για το 2030 που αφορά τα χαμηλά ποσοστά των εκπομπών άνθρακα.

     

    Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη δημιουργία ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου, του Ταμείου Εκσυγχρονισμού για τη σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα των μη διασυνδεδεμένων νησιών του Αιγαίου και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ως χρήσιμα εργαλεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, το πλάνο αυτό θα συνδυαστεί μαζί με την ενίσχυση της απασχόλησης.

     

    Μιλώντας στην εκδήλωση, ο καθηγητής του τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας στο ΑΠΘ Θόδωρος Καρακώστας παρουσίασε τις κλιματικές μεταβολές και τις σύγχρονες τάσεις αναφορικά με την αλλαγή της μέσης θερμοκρασίας, τα τελευταία 20.000 χρόνια.

     

    «Από το 1980 βλέπουμε μια μεγάλη μεταβολή και μάλιστα έντονη αύξηση της θερμοκρασίας. Εξαιτίας του φαινόμενου του θερμοκηπίου θα έχουμε στη δική μας περιοχή εντυπωσιακή άνοδο της μέγιστης θερμοκρασίας έως 6,5 βαθμούς Κελσίου τους θερινούς μήνες, για τη χρονική περίοδο 2070 - 2100. Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν αύξηση της θερμοκρασίας στους 3,5 βαθμούς και μείωση των βροχοπτώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες έως 25%», τόνισε, αναφορικά με τις τάσεις για τον αιώνα που διανύουμε.

     

    Και σημείωσε: «Η σωστή επικοινωνία μεταξύ επιστημόνων και πολιτικών είναι καθοριστική στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να συνεισφέρουμε στη σωστή ενημέρωση προς τους κυβερνώντες, για αυτό θα πρέπει να κατανοήσουν πλήρως το θέμα της κλιματικής αλλαγής και να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα».

     

    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης ανέφερε ότι «ζούμε όχι την κλιματική αλλαγή αλλά μια οικολογική κρίση λόγω του υπάρχοντος παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι εύκολη υπόθεση για αυτό και τα κράτη θα πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».

     

    Η διευθύντρια του τομέα Οικολογίας Δέσποινα Βώκου υπογράμμισε ότι «το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι η ανάληψη άμεσων δράσεων προσαρμογής και βελτίωσης της περιβαλλοντικής διαχείρισης».

     

    Η κα. Βώκου είπε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στη φύση. «Με τα δικά της υλικά και υπηρεσίες θα μπορέσουμε να έχουμε καθαρό αέρα και όχι φίλτρα», τόνισε και πρόσθεσε: «Η πράσινη επένδυση είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή». Ακόμη, σημείωσε ότι το πράσινο, τα δένδρα και οι ανοιχτοί χώροι θα μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

     

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις και ερωτήσεις των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Περαίας.

     

    Το στρογγυλό τραπέζι διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

     

    Το έργο «EYD 2015 -Το μέλλον που θέλουμε» έχει ένα ευρύ εταιρικό σχήμα από φορείς της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, του Βελγίου, της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας και των κοινοτήτων του Αμαζονίου.

     

    Το έργο που χρησιμοποιεί τον τίτλο του Ευρωπαϊκού έτους Ανάπτυξης 2015 στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών με σκοπό την κατανόηση των βιώσιμων τρόπων ζωής, συμβάλλοντας έτσι στην εξάλειψη της φτώχειας, στην προώθηση της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην αειφόρο ανάπτυξη.

     

    Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι:

     

    1. H βελτίωση της κατανόησης της σημασίας των διεθνών δεσμεύσεων για την ανάπτυξη από τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τους πολίτες, και στην μετά το 2015 διαδικασία (τέλος των Στόχων Ανάπτυξης Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών).

     

    2. Η συμβολή στην εξάλειψη της φτώχειας μέσω της προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

     

    3. Η συμβολή στην αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών της Ευρώπης για μια πιο αειφόρο χρήση των πόρων καθώς και στην προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας.

     

    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CE%B1%CF%8D%CE%BE%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%AD%CF%89%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-65-%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%84/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.