Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Σε μια προσπάθεια να επιτύχει το στόχο για ανακύκλωση του 60% των απορριμμάτων που παράγονται στην πόλη, η δημοτική Αρχή του Σηάτλ στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες εστιάζει στα υπολείμματα τροφίμων που καταλήγουν στις χωματερές.

     

    Ένας νέος νόμος που υπερψήφισε την περασμένη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο της αμερικανικής πόλης προβλέπει πρόστιμα για τους πολίτες που πετούν τρόφιμα και άλλα οργανικά απόβλητα, που θα μπορούσαν να γίνουν κομπόστ, στον κάδο των απορριμμάτων.

     

    Συγκεκριμένα, όταν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα εντοπίζουν κάδους απορριμμάτων με οργανικό περιεχόμενο σε ποσοστό άνω του 10% θα καταγράφουν την παράβαση σε ειδικό λογισμικό που φέρει το υπολογιστικό σύστημα του απορριμματοφόρου (απίθανα πράγματα) και θα αφήνουν μια κλίση πάνω στον κάδο για τον παραβάτη.

     

    Το αρχικό πρόστιμο θα έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα αφού θα ανέρχεται σε μόλις ένα δολάριο, αλλά θα κλιμακώνεται στα 50 δολάρια για τους κατοίκους του Σηάτλ που δεν θα συμμορφώνονται.

     

    Το σύστημα δεν εφαρμόζεται μόνο σε μονοκατοικίες, αλλά και σε πολυκατοικίες και επαγγελματικούς χώρους. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνονται δύο προειδοποιήσεις προτού αρχίσει η επιβολή προστίμων των 50 δολαρίων.

     

    Ο νόμος του Σηάτλ δεν είναι τόσο αυστηρός όσο εκείνος του Σαν Φρανσίσκο όπου η κομποστοποίηση είναι υποχρεωτική με νόμο του 2009 και οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα της τάξης των 100 δολαρίων.

     

    Η νέες ρυθμίσεις σκοπό δεν έχουν να γεμίσουν τα ταμεία του δήμου, όπως συνήθως συμβαίνει στην “κοντόφθαλμη” Ελλάδα, αλλά να πείσουν τους κατοίκους της πόλης να κάνουν διαλογή των απορριμμάτων τους στην πηγή.

     

    Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν από τους υπαλλήλους συλλογής απορριμμάτων της πόλης και τα πρόστιμα θα αποστέλλονται στους παραβάτες με τα δημοτικά τέλη.

     

    Την ψήφιση του νόμου ζήτησε η υπηρεσία Κοινής Ωφέλειας του Σηάτλ. Παρότι η πόλη παρουσιάζει ποσοστά κομποστοποίησης και ανακύκλωσης 56% το 2013, είχε μείνει πίσω στην επίτευξη του στόχου για ανακύκλωση του 60% των στερεών της αποβλήτων ως το 2015.

     

    “Ακόμα στέλνουμε 300.000 τόνους σκουπιδιών στη χωματερή του ανατολικού Όρεγκον. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα πάμε καλύτερα” δήλωσε το μέλος του δημοτικού συμβουλίου Σάλλυ Μπάγκσοου.

     

    Περίπου το 40 τοις εκατό όλων των τροφίμων που αγοράζονται στην Αμερική καταλήγουν στα σκουπίδια, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Φυσικών Πόρων. Το 2012, μόλις το 5 τοις εκατό αυτών των απορριμμάτων κατέληξαν στα ειδικά κέντρα επεξεργασίας όπου αποσυντίθενται τα οργανικά απορρίμματα όπως το φαγητό, τα φύλλα από τους κήπους και τα χάρτινα προϊόντα, αναφέρει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

     

    Μετά την εργολαβίστικη προσέγγιση στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής που επέδειξε η προηγούμενη ηγεσία της Περιφέρειας υπό τον Γιάννη Σγουρό, αναμένουμε με πραγματικό ενδιαφέρον τις λύσεις που θα προτείνουν η Ρένα Δούρου, ο Θέμης Μπαλασόπουλος και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου.

     

    Πηγή: http://www.econews.gr/2014/09/26/kompostopoiisi-prostima-117779/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    GEORGE MICHEAL

    Δημοσιεύτηκε

    χρειάζεται πρόστιμο για να κάνεις τα οργανικά απόβλητα σε κομπόστ ? Τσάμπα λίπασμα παράγεται έτσι . Εγώ το κάνω εδώ και χρόνια (τουλάχιστον 10 χρόνια που έχω δική μου  μονοκατοικία) 

    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε

    Από σημειώσεις της σχολής θυμάμαι ότι στην Ελλάδα το 60% περίπου των απορριμάτων έχει οργανική μορφή. Άρα νομίζω ότι το μέτρο αυτό μπορεί (απέχουμε βέβαια πολύ) να περπατήσει κι εδώ. Πιστεύω ότι θα αποδώσει τα μέγιστα στις πόλεις.

     

    Επίσης είναι λυπηρό να βλέπεις πανέμορφα χωριά με οικιακά ζώα, καλλιέργειες και άνετους κήπους να είναι γεμάτα με κάδους σκουπιδιών, κανένα κάδο ανακύκλωσης και ο Δήμαρχος να ψάχνει παράνομο μέρος να πετάξει τα σκουπίδια του Δήμου του.

    Έλεος πια... 

    panos-vicious

    Δημοσιεύτηκε

    Σε μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες ή κτίρια του τριτογενούς τομέα με κήπους το καταλαβαίνω να κάνουν οι χρήστες του κομποστοποίηση. Στους τσιμεντένιους ακάλυπτους των ελληνικών πολυκατοικιών, που θα το χρησιμοποιήσουν το λίπασμα; Στις γλάστρες των μπαλκονιών του 1,00m πλάτους ή σε καμιά δεκαριά γλάστρες στον ακάλυπτο;

    Ας βάλουν καφέ κάδους να τα ρίχνουμε εκεί. Αλλά πολλούς, όχι μερικούς δια το θεαθήναι. Και θα τη συνηθίσουμε και την διαλογή στην πηγή, όπως τη συνηθίσαμε και για την ανακύκλωση πλαστικού/χαρτιού/αλουμινίου. Να έχει κάθε κτίριο τρεις διαφορετικούς κάδους, χωρητικότητας ανάλογης του μεγέθους του. Να μοιραστούν και δοχεία για τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια και να τα συλλέγουν κι αυτά.

    Θα χαθούν θέσεις για τους τενεκέδες με ρόδες και για τα δίτροχα μουλάρια; Ας χαθούν κι ας πάνε να τα παρκάρουν στα βουνά. Με εξαγριώνει, έτσι κι αλλιώς, που βλέπω τους κουβάδες τους καβάλα σε πεζοδρόμια και διαβάσεις και το να κάνω σλάλομ για να περάσω.

    • Upvote 2
    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε

    Κατ' αρχήν η πρακτική της κομποστοποίησης 

    1) Μειώνει τον όγκο των απορριμάτων έως και 80%, άρα εξοικονομείται χώρος και στους ΧΥΤΑ - για όσα καταλήξουν εκεί - και στους ίδιους τους κάδους.

    2) Οι βασικοί αποδέκτες των προϊόντων της κομποστοποίησης δεν είναι μόνο τα λουλούδια των κήπων των μεγαλουπόλεων αλλά αν η διαδικασία γίνει με σωστή συνείδηση μπορεί να είναι μεγάλες οργανωμένες καλλιέργειες.

    3) Μιλάμε για σωστή συνείδηση γιατί η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, τα ζωικά και φυτικά λίπη κομποστοποιούνται με άλλους τρόπους απ' ότι τα φυτικά υπολείμματα, άρα δε διαφορετικούς κάδους και επίσης πρέπει να εξαιρούνται της διαδικασίας μολυσμένα απορρίμματα όπως άρρωστα φυτά κλπ.  

    4) Τα καμένα λάδια γίνονται μια χαρά βιοντίζελ. 

    OTTO_engine

    Δημοσιεύτηκε

    μεχρι να διαβασω οτι ηταν για το Σιατλ....

    .... πηγα να παθω εγκεφαλικο.... απο τα γελια!!!

    • Upvote 1
    georgios_m

    Δημοσιεύτηκε

    Καλά και πώς θα ξέρουν ποιός πέταξε στον κάδο τα απαγορευμένα σκουπίδια για να του κόψουν την κλήση?

    OTTO_engine

    Δημοσιεύτηκε

    εκει οι καδοι ειναι στοιχισμενοι ζυγισμενοι εξω απο την πορτα σου

    που θα τα πας?

    Ήρωνας

    Δημοσιεύτηκε

    Και εμεις εδώ έχουμε ακόμα ΧΑΔΑ!

    antloukidis

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    εκει οι καδοι ειναι στοιχισμενοι ζυγισμενοι εξω απο την πορτα σου

    που θα τα πας?

    Δυστυχώς είναι μάλλον στο DNA μας, αντί να σκεφτούμε τα οφέλη και πώς θα συνεισφέρουμε, θα πάμε και θα πετάξουμε τα σκουπίδια μας στον κάδο του γείτονα που έχουμε άχτι!

    Edited by antloukidis
    • Upvote 1
    georgios_m

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Δυστυχώς είναι μάλλον στο DNA μας, αντί να σκεφτούμε τα οφέλη και πώς θα συνεισφέρουμε, θα πάμε και θα πετάξουμε τα σκουπίδια μας στον κάδο του γείτονα που έχουμε άχτι!

     

    Aυτό ακριβώς εννοούσα!

     

    Αλλά και στο δικό μας να τα πετάμε θα λέμε ότι μας τα πέταξε κάποιος άλλος και θα χρειάζονται μάρτυρες για να επιβληθεί τελικά το πρόστιμο.

     

    Αλλιώς θα αρχίσουν να μπαίνουν λουκέτα στους κάδους και θα είμαστε όλοι παρόντες την ώρα που θα περνάει το σκουπιδιάρικο μη τυχόν και γίνει καμία προβοκάτσια... Και θα μπουν στο παιχνίδι και οι ασφαλιστές, ώσπου τελικά θα γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση κάδου σε περίπτωση που ω μη γένοιτο βρεθεί μέσα καμια σάπια ντομάτα..

    Edited by georgiosmadonanakis
    • Upvote 2


    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.