Σε επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύτηκαν και το 2017 οι εκπομπές αερίων
Οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στο οποίο οφείλεται η υπερθέρμανση του πλανήτη, έφθασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ στην ατμόσφαιρα της Γης το 2017, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, που ζητεί τη λήψη επειγόντως μέτρων για την ανατροπή της τάσης.
«Τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα. Εάν δεν μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), οι κλιματικές αλλαγές θα έχουν αναπότρεπτες και όλο και πιο καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή στην Γη», δήλωσε ο Πέτερι Τάλας, γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (WMO) των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, οι συγκεντρώσεις των τριών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του μεθανίου (CH4) και του υποξειδίου του αζώτου (N2O), αυξήθηκαν περαιτέρω το περασμένο έτος, για να φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ σε παγκόσμια κλίμακα. Οι συνέπειες για το περιβάλλον είναι καταστροφικές.
Και «τίποτε δεν παραπέμπει σε ανατροπή αυτής της τάσης, που αποτελεί ωστόσο καθοριστικό παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, της οξίνισης των ωκεανών και της αύξησης του αριθμού και της έντασης των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων», προειδοποιεί η Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κρατούν μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου στην ατμόσφαιρα, η οποία, κατά συνέπεια, υπερθερμαίνεται. Οι συνέπειες του φαινομένου έχουν αυξηθεί κατά 41% από το 1990. Και το διοξείδιο του άνθρακα είναι ο κύριος υπεύθυνος του φαινομένου αυτού.
Πού απογειώθηκαν οι συγκεντρώσεις αερίων θερμοκηπίου
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός σημειώνει ότι η μέση παγκόσμια περιεκτικότητα διοξειδίου του άνθρακα έφτασε τα 405,5 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο), δυόμιση φορές πάνω από τα επίπεδα προ βιομηχανικής επανάστασης. Αυτό σημαίνει ότι σε 1.000.000 μέρη ατμοσφαιρικού αέρα (δεν έχει σημασία αν θα είναι γραμμάρια ή χιλιόγραμμα ή λίτρα) τα 405,5 μέρη είναι CO2. Έτσι, σημειώνεται άλλο ένα ρεκόρ, καθώς το 2016 η μέση περιεκτικότητα είχε ανέλθει σε 403.3 ppm, ενώ το 2015 ήταν στα 400.1 ppm.
Τα δε επίπεδα μεθανίου, ένα ισχυρότατο αέριο του θερμοκηπίου που ευθύνεται για το περίπου 17% της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι τώρα 3,5 φορές υψηλότερα.
Σε ό,τι αφορά το υποξείδιο του αζώτου, που επίσης ζεσταίνει τη γη και καταστρέφει το προστατευτικό όζον, διπλασιάστηκε το 2017 σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Περίπου το 40% του N2O έρχεται από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων η υποβάθμιση του εδάφους, η χρήση λιπασμάτων και η βιομηχανία.
Οι ειδικοί έχουν επίσης διαπιστώσει για το 2017 μία απρόσμενη επιστροφή στην ατμόσφαιρα ενός αερίου που αποτελεί ισχυρό παράγοντα του φαινομένου του θερμοκηπίου που μειώνει τα επίπεδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα, του τριχλωροφθορομεθανίου (CFC-11), η παραγωγή του οποίου περιορίζεται βάσει διεθνούς συμφωνίας (Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ) με στόχο την προστασία του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα.
Πηγή: http://greenagenda.gr/%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%B1-%CF%81%CE%B5%CE%BA%CF%8C%CF%81-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BE%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-2017/
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα