Οι χώρες που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος εξακολουθούν να περιμένουν τη χρηματοδότηση που τους είχαν υποσχεθεί στο Παρίσι το 2015. Η EURACTIV France αναφέρει.
Δεκαοκτώ μήνες μετά την έγκριση της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού, οι πιο ευάλωτες χώρες ανησυχούν για την έλλειψη προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής. Ελπίζουν ότι το παράδειγμα τους θα ωθήσει τις πιο ανεπτυγμένες χώρες σε δράση.
Τα μικρά νησιά του Ειρηνικού απειλούνται από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας (όπως τα Φίτζι, οι νήσοι Μάρσαλ και οι Μαλδίβες), οι αφρικανικές χώρες ανησυχούν για την απερήμωση (συμπεριλαμβανομένης της Αιθιοπίας και της Ρουάντα) και τις αναπτυσσόμενες χώρες που επλήγησαν από ακραία κλιματικά φαινόμενα (Νεπάλ, Φιλιππίνες).
Το Φόρουμ για τις Ευαίσθητες Περιοχές του Κλίματος (CVF), σήμανε τον συναγερμό κατά τη Διάσκεψη της Βόννης για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη (18 Μαΐου).
«Η τήρηση του στόχου των 1,5 βαθμών είναι απλά θέμα επιβίωσης. Για όλους εμάς, η Συμφωνία του Παρισιού είναι η σωτηρία μας », δήλωσε ο Debasu Bayleyegn Eyasu, γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής Αλλαγής της Αιθιοπίας.
Όλα μαζί τα 48 μέλη του Φόρουμ αντιπροσωπεύουν πληθυσμό μεγαλύτερο από ένα δισεκατομμύριο άτομα, τα οποία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στην τελική δήλωσή της, η CVF προειδοποίησε ότι η εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και εξαρτάται από την ενίσχυση της υποστήριξης από τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου.
«Το 2018 πρέπει να ενταθεί η δράση για το κλίμα για να μείνουν ζωντανοί οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού «, ανέφερε η κοινή δήλωση του Φόρουμ.
«Υπάρχει ένα κενό μεταξύ της τρέχουσας ανόδου της θερμοκρασίας και του στόχου που της Συμφωνίας του Παρισιού», δήλωσε ο Lucile Dufour από το Climate Action Network (CAN).
Μεταξύ των πιο ευάλωτων χωρών, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής λαμβάνεται ήδη σοβαρά υπόψη. «Εργαζόμαστε τώρα μαζί με τους Υπουργούς Οικονομικών μας για να βρούμε καινοτόμους τρόπους για να επιταχύνουμε την πρόοδό μας προς το όραμα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στο 100%, καθώς και των προσπαθειών για τη μείωση της φτώχειας», σύμφωνα με τη δήλωση.
«Η Κόστα Ρίκα παράγει ενέργεια στο 100% από τις ΑΠΕ κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουμε: θα στραφούμε τώρα στον τομέα των μεταφορών και ελπίζουμε να επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή «, δήλωσε ο William Calvo, επικεφαλής διαπραγματευτής της Κόστα Ρίκα στην UNFCCC. Στην COP22 στο Μαρακές, οι χώρες CVF δεσμεύθηκαν για ένα μέλλον 100% ΑΠΕ.
«Αυτές οι χώρες έχουν δείξει και δείχνουν ότι είναι έτοιμες για να γίνουν οι ηγέτιδες για τα κλιματικά ζητήματα», δήλωσε ο Dufour.
Για να επιτύχουν τους στόχους τους, το Φόρουμ κάλεσε επίσης τις πλούσιες χώρες του κόσμου να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποσχέσεις. Η CVF απαίτησε τη «ταχύτατη» διανομή των κεφαλαίων από το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα και εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στις ανεπτυγμένες χώρες τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει για να στηρίξουν τον Παγκόσμιο Νότο.
Για να συνδράμουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να επενδύσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, οι πλούσιες χώρες του κόσμου υποσχέθηκαν το 2015 να συστήσουν ένα ταμείο προσαρμογής ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2020.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε στις 18 Μαΐου ένα πακέτο ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) των 79 χωρών. Το ήμισυ του ποσού θα επικεντρωθεί στη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020, δήλωσε ο Επιτροπος για την Κλιματική Αλλαγή κ. Κανιέτε.
Πηγή: http://www.euractiv.com/section/climate-environment/news/cop22-climate-finance-pushed-back-to-2018/
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα