Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Τα μικροπλαστικά απορρίμματα κυριαρχούν μεταξύ των απορριμμάτων που ρυπαίνουν τη θάλασσα, όπως προκύπτει από δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε ακτές νησιών της Μεσογείου, που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Έργο «Γαλάζιες Νήσοι» του Προγράμματος INTERREG MED.

     

    Εταίρος του προγράμματος, που στοχεύει στην καταγραφή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εποχιακής διακύμανσης των απορριμμάτων στα νησιά της Μεσογείου, ως συνέπεια του τουρισμού, είναι και η Περιφέρεια Κρήτης.

     

    Στο έργο συμμετέχουν 14 εταίροι από οκτώ χώρες της Μεσογείου, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων στα νησιά στα οποία ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, αλλά παράλληλα προκαλεί επιπτώσεις στο περιβάλλον, ιδιαίτερα ως προς τη διαχείριση της αυξημένης ποσότητας απορριμμάτων από τα υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης.

     

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο του έργου συλλέγονται δεδομένα για την ποσότητα και την ποιότητα των απορριμμάτων που παράγονται από τη «βιομηχανία» του τουρισμού και αναλύονται οι εφαρμοζόμενες μέθοδοι διαχείρισης, καθώς και το κόστος τους.

     

    Η ανάλυση των δεδομένων θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός «εργαλείου» άσκησης πολιτικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

     

    Μέσω της διασποράς των παραπάνω πληροφοριών και της ανταλλαγής γνώσης και εμπειρίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, το έργο θα προωθήσει κανονιστικές προσαρμογές για τη διαχείριση της εποχικότητας των απορριμμάτων και θα συμβάλει στην κατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των εμπλεκομένων μερών. Τα εμπλεκόμενα μέρη είναι οι Δήμοι, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παράκτια ζώνη, τουριστικοί πράκτορες και άλλοι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό.

     

    Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δειγματοληψίες άμμου, παρακολούθηση και καταγραφή των απορριμμάτων, καθώς και αναλύσεις για τα μικροπλαστικά σε επιλεγμένες παραλίες των εταίρων. Η Ομάδα Έργου της Περιφέρειας για την υλοποίηση του προγράμματος, έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο εξάμηνο καθαρισμό σε τρεις επιλεγμένες παραλίες της Κρήτης και ειδικότερα στην παραλία στο λιμάνι Ρεθύμνου, στην Αρίνα, στο Ηράκλειο και στην παραλία Κρασάς Τσούτσουρα, στο Λασίθι.

     

    Και στις τρεις παραλίες γίνεται κάθε μήνα καταγραφή και κατηγοριοποίηση των συλλεχθέντων απορριμμάτων σε 110 κατηγορίες και συλλογή των μικροπλαστικών ξεχωριστά. Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών έχουν συλλεχθεί τρεις φορές δείγματα άμμου και από τις τρεις παραλίες, τα οποία στάλθηκαν σε πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (εταίρο του προγράμματος) για μικροσκοπική έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν ίχνη μικροπλαστικών, η σύνθεση και η προέλευσή τους.

     

    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%AF%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%81/




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    antloukidis

    Δημοσιεύτηκε

    Μήπως να συλλέγονται και κάποια πιθανά θύματα της μόλυνσης και να εξετάζονται.

     

    Όπως η άτυχη, που βρήκα χτες στο Χαλκούτσι...

    post-72437-0-65207900-1506935472_thumb.jpg

    Ήρωνας

    Δημοσιεύτηκε

    Για τον μέσο πολίτη, ότι δεν γίνεται μπροστά στα μάτια του, δεν υφίσταται ως πρόβλημα.
    Οι θάλασσες έχουν γεμίσει με πλαστικά εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν υπάρχει λόγος για τις κυβερνήσεις να επέμβουν γιατί δεν είναι κάτι εμφανές και δεν έχει άμμεσες επιπτώσεις.

    @Antloukidis ενημέρωσες κάποιο φορέα ή υπηρεσία; Ακόμα και για στατιστικούς λόγους, είναι χρήσιμο.

    antloukidis

    Δημοσιεύτηκε

    Περσυ που ειχε συμβει το ιδιο, μετα απο αρκετα τηλεφωνα στο ¨Αρχελων¨, μου ειπαν οτι δεν ειναι αρμοδιοι (βλεπε δεν ενδιαφερονται), και οτι πρεπει ο δημος να φροντισει για ταφη.

    AMHxaNos

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Για τον μέσο πολίτη, ότι δεν γίνεται μπροστά στα μάτια του, δεν υφίσταται ως πρόβλημα. ...

    Πράγματι, εμπόδιο ή δυσκολία ή πρόβλημα είναι ό,τι μας λένε τα κανάλια και τα site.

    Αν δεν, τότε δεν.

     

     ... μετα απο αρκετα τηλεφωνα στο ¨Αρχελων¨, μου ειπαν οτι δεν ειναι αρμοδιοι (βλεπε δεν ενδιαφερονται), ...

    αχ αυτοί οι αρμόδιοι...

    κρίμας για την χελώνα, μάλλον θα χτυπήθηκε από κριςκράφτ.

    .

    Τώρα που πήραν φόρα με τις πλαστικές σακούλες, γιατί δεν βάζουν και ένα (περιβαλλοντικό) φόρο στα υπόλοιπα πλαστικά?

    Με ένα +20% ή +25% η Μεσόγειος θα γίνει πεντακάθαρη, όλη μια γαλάζια σημαία.

    Θα βγάλει και το κράτος το κατιτίς του για νάχει να πορεύεται.

    Edited by AMHxaNos
    Ήρωνας

    Δημοσιεύτηκε

    Όσο άσχημα και να μας κάθεται, ο Αρχέλων λογικό να μην ενδιαφέρθηκε. Δεν έχει θεσμικό ρόλο και ούτε έχει ως σκοπό τον ενταφιασμό. Αλλά η ουσία δεν είναι εκεί.

    Η ουσία είναι πως όσα τέλη και να βάλουμε, αν δεν κλείσει ο κύκλος των προϊόντων πάλι στη θάλασσα θα καταλήγουν τα πλαστικά.
    Αφήστε που έμμεσα πληρώνουμε ό,τι δεν ανακυκλώνεται μέσα απο τα ανταποδωτικά τέλη. Βάσει της κατανάλωσης, του πληθυσμού και του στόχου που θέτει ένας δήμος για ανακύκλωση, υπολογίζεται ένα κόστος διαχείρησης.
    Όσο εμείς δεν ανακυκλώνουμε, τόσο περισσότερο πληρώνουμε.

    Αλλα σίγουρα συμφωνώ πως χρειάζεται μια τεράστια προσπάθεια μείωσης χρήσης πλαστικών (ιδίως κάτι συσκευασίας και πλαστικά ποτηράκια που δεν χρειάζονται).

    AMHxaNos

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    ... Η ουσία είναι πως όσα τέλη και να βάλουμε, αν δεν κλείσει ο κύκλος των προϊόντων πάλι στη θάλασσα θα καταλήγουν τα πλαστικά. ...

    Θα μπορούσαμε να βάζαμε περισσότερους κάδους ανακύκλωσης, πχ για αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο.

    Οπου δεν έχουν χώρο ας κρατήσουν τους μπλε-όλα-σε-ένα κάδους.

    Πως καταλήγουν στη θάλασσα αφού εμείς τα πετάμε (περισσότερο) στους μπλε κάδους και (λιγότερο) στις χωματερές?

    Edited by AMHxaNos
    Ήρωνας

    Δημοσιεύτηκε

    Η ανακύκλωση είναι στο 16% (και πολυ αισιόδοξο το βλέπω) άρα ένα 84% καταλήγει αλλού. Το 80% πάει σε χωματερές και ΧΥΤΑ, δεν ξέρω που πάει το υπόλοιπο 6% που περισσεύει.

    Οπότε και στον κάδο να το πετάς, κατα πάσα πιθανότητα σε χωματερή θα πάει. Η αν το παιτάξεις στην ανακύκλωση και κάποιος άλλος πετάξει μέσα οργανικά και "μολύνει" τον κάδο, πολύ πιθανό πάλι να καταλήξει στην χωματερή.

    Επίσης μέχρι πριν 10-15 χρόνια σε πάρα πολλές (για να μην πω σε όλες) της περιοχές τις Ελλάδας υπήρχε ένα ρέμα, ένα χωράφι, ένας γκρεμός ή ότι άλλο θες όπου οι ντόπιοι πετάνε σκουπίδια, ογκώδη αντικείμενα και ότι άλλο θέλουν να ξεφωρτωθούνε. Στα νησία οι περισσότερες χωματερές δεν τηρούν καμία προδιαγραφή και τα σκουπίδια καταλήγουν στη θάλασσα (το ίδιο ισχύει και στην ηπειρωτική χώρα, απλα στα νησιά τα σκουπίδια φτάνουν πιο γρήγορα στη θάλασσα). Βάλε και τα σκουπίδια σε δρόμους, εθνικές, παραλίες, δασάκια κλπ που νομοτελιακά καταλήγουν στη θάλασσα. Πάνε σε μια παραλία που είχε κόσμο το καλοκαίρι τώρα που είναι Οκτώβρης και κοσκίνισε με το χέρι σου την άμμο. Θα βρεις αποτσίγαρα, πλαστικές συσκευασίες και σακούλες κομματιασμένες, μπουκάλια κλπ. Επίσης αρκετά πλαστικά προέρχονται απο ψαράδες όπως φελιζόλ και δίχτυα.
    Τέλος δεν ξέρω τι γίνεται με τα πλοία και πως διαχειρίζονται τα απορρίματα τους. Θυμάμαι παλιά σε κάποια επιβατικά ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με τι μπορείς να πετάξεις στη θάλλασα και τι όχι, βάσει της απόστασης απο την στεριά! Αλλά δεν θυμάμαι τι επέτρεπε.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.