Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Βαγόνια από το Μετρό της Νέας Υόρκης θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε να συναντήσει κάποιος στις αχανείς υδάτινες εκτάσεις του Ατλαντικού Ωκεανού.

     

    Και όμως, κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, από το Ντέλαγουερ ως τη Νότια Καρολίνα, ένα υποθαλάσσιο δίκτυο τέτοιων βαγονιών έχει μετατραπεί σε κατοικία για εκατομμύρια ψάρια.

     

    Οι φωτογραφίες που θα δείτε πιο κάτω ανήκουν στον Στέφεν Μάλλον ο οποίος συνέλαβε με την κάμερά του τη μετάλλαξη των βαγονιών σε τεχνητούς υφάλους.

     

    “Όταν είδα αυτούς τους τεράστιους μηχανισμούς να ρίχνονται στον ωκεανό σαν παιδικό παιχνίδι σε μπανιέρα σκίρτησε η καρδιά μου” γράφει ο Μάλλον.

     

    “Αρχικά ένιωσα έκπληξη, ήταν οι στιγμές αυτής της βίαιης ανακύκλωσης, η θέα του νερού που προσαρμόστησε γρήγορα στις νέες υποθαλάσσιες κατοικίες”.

     

    “Αφού πρώτα στριμώχτηκα σαν σαρδέλα μέσα σε αυτά τα υπόγεια βαγόνια κατά την τελευταία δεκαετία, είναι ωραίο να ξέρω ότι πραγματικές σαρδέλες χρησιμοποιούν αυτό το μεταλλικό συγκρότημα κατοικιών σαν το σπίτι τους ”.

     

    Το έργο κατασκευής των τεχνητών υφάλων μέσω της επαναχρησιμοποίησης των βαγονιών έχει ονομαστεί ‘Next Stop Atlantic’ (Επόμενη Στάση ‘Ατλαντικός’).

     

    Όπως ενημερώνει ο φωτογράφος, στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης του οργανισμού διαχείρισης του Μετρό της Νέας Υόρκης έχουν αποσυρθεί πάνω από 2.500 βαγόνια βάρους 18 τόνων το καθένα -χωρίς τις πόρτες, τους τροχούς και τα παράθυρα- με σκοπό την κατασκευή τεχνητών υφάλων στον πυθμένα της ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ.

     

    Οι ύφαλοι προσελκύουν ψάρια διότι τους παρέχουν προστασία από τους θηρευτές και λειτουργούν ως σημεία αναζήτησης τροφής καθώς όστρακα, γαρίδες και καβούρια κατακλύζουν γρήγορα τη δομή.

     

    Ο πυθμένας του μέσου της ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ είναι αμμώδης σε ποσοστό 95%, με συνέπεια να μην προσελκύονται ψάρια.

     

    Οι Αρχές ελπίζουν ότι οι νέοι ύφαλοι θα φιλοξενήσουν ψάρια όπως λαβράκια και καλκάνια που με τη σειρά τους θα προσελκύσουν ζαργάνες, τόνους και δελφίνια.

     

    Σε οικονομικούς όρους οι ύφαλοι αναμένεται να προσφέρουν στην αμερικανική οικονομία 200 εκατ. δολάρια ετησίως.

     

    Έκθεση με τις φωτογραφίες του Μάλλον θα πραγματοποιηθεί από τις 6 Φεβρουαρίου ως τις 15 Μαρτίου στις γκαλερύ Κίμμελ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

     

    metro-yfaloi-usa-120114-1.jpg

     

    metro-yfaloi-usa-120114-7.jpg

     

    metro-yfaloi-usa-120114-8.jpg

     

    metro-yfaloi-usa-120114-11.jpg

     

    metro-yfaloi-usa-120114-14.jpg

     

    metro-yfaloi-usa-120114-15.jpg

     

    metro-yfaloi-usa-120114-4.jpg

     

    Πηγή: http://www.econews.gr/2015/01/22/metro-yfaloi-usa-120114/






    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    tasxan206

    Δημοσιεύτηκε

    Μήπως τρώμε παπά; Και αρχίσουμε να γεμίζουμε και τις θάλλασες με σαβούρα;

     

    (Δε ξέρω καθόλου, μία σκέψη κάνω.)

    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Κοίτα να δεις που την ίδια σκέψη κάνω κι εγώ.  :rolleyes: Γιατί να είμαστε τόσο "καχύποπτοι" άραγε;

    Edited by Konstantinos IB
    Pavlos33

    Δημοσιεύτηκε

    Τα επιχειρήματα του άρθρου δεν δείχνουν ικανά να πείσουν τον αναγνώστη. Δηλαδή μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν ψάρια; Το οικοσύστημα του ωκεανού δεν είχε αυτορυθμιστεί; Δεν έχουν δώσει και συγκριτική μελέτη, όσο αφορά στο κόστος ανακύκλωσης υλικών από τα βαγόνια, ούτε χρονικό ορίζοντα αντοχής των βαγονιών στο βυθό, λόγω οξείδωσης, αλλά και δε λένε πως εξασφαλίζεται η θέση των βαγονιών. Αρκούν οι 18 τόννοι βάρους ώστε αυτά να παραμένουν στις θέσεις τους;

    terry

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Οποιος εχει επαφη με υποβρυχιο ψαρεμα ξερει, οτι ναυαγια κτλ, πραγματι δημιουργουν τετοια οικοσυστηματα.

    Ψαρια ασφαλως και υπηρχαν πριν, αλλα τωρα τους δινεται χωρος να αναπαραχθουν, να κυνηγησουν, να ζησουν.

     

    Αυτο που ειχα παντα απορια ηταν οι συνεπειες απο τα βαρεα μεταλλλα, τα οξειδια, τα χημικα των χρωματων, τα λαδια κτλ.

    Edited by terry
    • Upvote 1
    Ήρωνας

    Δημοσιεύτηκε

    Αν διαβάσεται ολόκληρο το άρθρο θα δείτε πως γράφει ότι "πυθμένας του μέσου της ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ είναι αμμώδης σε ποσοστό 95%, με συνέπεια να μην προσελκύονται ψάρια."

    Οι τεχνητοί ύφαλοι δεν είναι κάτι καινούριο και υπάρχουν εκατομμύρια "κατά λάθος" παραδείγματα σε όλη τον κόσμο, αφού όλες οι πλατφόρμες εξόρυξης, τα ναυάγια, οι λιμενοβραχίονες και οι κυματοθραύστες λειτουργούν ως τεχνητοί ύφαλοι.

    Η αλήθεια είναι πως σε καθαρά αμμώδεις βυθούς το μόνο καταφύγιο για τα ψάρια είναι τα φύκια ενώ με την ευθήνη του ανθρώπου, έχουν χαθεί τεράστια δάση φυκιών, στερώντας το καταφύγιο και τον τόπο αναπαραγωγής και ενηλικίωσης στα ψάρια.

    Τα μέχρι σήμερα δεδομένα μας δείχνουν πως οι τεχνητοί ύφαλοι μπορούν να ξαναδώσουν ζωή σε "νεκρωμένους" βυθούς. Αρκεί να έχουν ληφθει τα απαραίτητα μέτρα όπως η απομάκρυνση όλων των πιθανών ρυπαντών και η τοποθέτηση τους σε σημεία που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα κλπ.

    • Upvote 5
    nzerman

    Δημοσιεύτηκε

    Κακώς τα πετούν, μια χαρά τα βλέπω για τον Ο.Σ.Ε..

    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Η αλήθεια είναι πως σε καθαρά αμμώδεις βυθούς το μόνο καταφύγιο για τα ψάρια είναι τα φύκια ενώ με την ευθήνη του ανθρώπου, έχουν χαθεί τεράστια δάση φυκιών, στερώντας το καταφύγιο και τον τόπο αναπαραγωγής και ενηλικίωσης στα ψάρια.

    Η ευθύνη του ανθρώπου είναι προφανής. Η καταστροφή των δασών των φυκιών έχει προέλθει κυρίως από τη ρύπανση των θαλασσών. Τα φύκια δε σύμφωνα με νεώτερες έρευνες είναι πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπου στην μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το εξής: Αντί να σταματήσει η θαλάσσια ρύπανση πρέπει να πετάμε παλιοσίδερα στο βυθό; Μόνο σε μια περίπτωση θα το δικαιολογούσα, σε αυτήν που οι τεχνητοί αυτοί "ύφαλοι" δημιουργήσουν θαλάσσια χλωρίδα ή βοηθήσουν στην ανάπτυξή της. Τότε μόνο αλλάζει το θέμα.  

    Edited by Konstantinos IB
    ckiriako

    Δημοσιεύτηκε

    Δεν νομιζω να πεταξαν τα βαγονια ετσι στην θαλασσα, χωρις να αφαιρεσουν τις βλαβερες ουσιες πρωτα... ψυκτικα υγρα, λαδια, βαρεα μεταλλα, δεν ξερω τι αλλο.... αμερικη ειναι, φανταζομαι τα βαγονια ειναι απαλλαγμενα απο οτιδηποτε βλαβερο



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.