Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Τεχνολογικό «δίκτυ» προστασίας από την COSMOTE για την προστασία της ελληνικής άγριας πανίδας


    Ολοένα και περισσότερες διεθνείς μελέτες προειδοποιούν για τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.Χαρακτηριστικά, σχεδόν ένα εκατομμύριο ειδών πανίδας και χλωρίδας μπορεί να εξαφανιστούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

    Οι αλλαγές στη χρήση της γης και την υπερεκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή θεωρούνται παράγοντες που επιβαρύνουν επιπλέον τα άγρια είδη.Στο πλαίσιο αυτής της απειλής, η συμμετοχή της Cosmote στο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό έργο LIFE SAFE-CROSSING, αποδεικνύεται καίρια και καινοτόμα για την προστασία της άγριας πανίδας.

    Οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στην περιοχή της ΒΔ Ελλάδας ήδη αποδίδουν καρπούς.

    1_16.JPG

     Η ταυτότητα του LIFE SAFE-CROSSING

    Το εν λόγω ευρωπαϊκό έργο συμβάλλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις οδικές υποδομές σε προστατευόμενα είδη (όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος και ο ιβηρικός λύγκας), με την βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας (σύστημα πρόληψης «Σύγκρουσης – Οχημάτων – Ζώων», εικονικός φράκτης, εφαρμογές νευροεπιστήμης, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης).

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προστασία της βιοποικιλότητας, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των ζώων της περιοχής, μειώνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων, και αυξάνοντας την προσοχή των οδηγών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 350 – 400 αρκούδες που ζουν σε δύο ανεξάρτητους πληθυσμούς. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται σταθερές ενδείξεις για παρουσία αρκούδας στον άξονα Βόρα - Ολύμπου και στη Στερεά Ελλάδα μέχρι και την ορεινή Ναυπακτία.

    Ωστόσο, η ανθρώπινη παρέμβαση με την κατασκευή μεγάλων οδικών έργων, η αλόγιστη διάνοιξη δασικών δρόμων, η παράνομη υλοτομία, οι πυρκαγιές, η τοποθέτηση ανεμογεννητριών και φραγμάτων έχουν συμβάλλει στην εξαφάνιση του εν λόγω ζώου.

    Υπολογίζεται ότι από το 2003 έχουν σκοτωθεί περισσότερες από 50 αρκούδες σε τροχαία ατυχήματα.

    Σε ότι αφορά στους λύκους, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 700 ζώα σε πολλές μικρές και απομονωμένες μεταξύ τους ομάδες, με εντονότερη παρουσία σε σημεία όπου υπάρχει νομαδική κτηνοτροφία ή όπου υφίστανται ακόμη μεγάλα ορεινά συγκροτήματα χωρίς έντονη ανθρώπινη παρουσία.

    Βέβαια, η επιβίωσή του έχει τεθεί σε κίνδυνο, καθώς παράγοντες, όπως τα μεγάλα τεχνικά έργα, η διάνοιξη ανεξέλεγκτου δικτύου δασικών δρόμων, η επέκταση των βοσκοτόπων κι η μείωση των δασικών εκτάσεων, οδηγούν σταδιακά στην υποβάθμιση των βιοτόπων.

    2_23.JPG

     Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα

    Στον έναν χρόνο λειτουργίας της τεχνολογικής λύσης, στα 45 περάσματα κατά μήκος των 55 χιλιομέτρων της Εγνατίας Οδού, έγινε αυτοματοποιημένη καταγραφή, επεξεργασία και στατιστική ανάλυση σε πάνω από 72.000 βίντεο και φωτογραφίες.

    H ανάλυση διευκόλυνε σημαντικά την κατανόηση των συνθηκών διαβίωσης και των προτιμήσεων της πανίδας της περιοχής, ώστε οι επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης (οδικές υποδομές) να αντισταθμιστούν με ενέργειες προστασίας προς τα ζώα και το περιβάλλον (αναδάσωση, επέκταση φράχτη, σήμανση, κλπ.).

    Ήδη τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης έχουν οδηγήσει στον σχεδιασμό κατάλληλων παρεμβάσεων (δημιουργία βλάστησης / φυτεύσεις για την προσέλκυση των ζώων, βελτίωση της περίφραξης, κλαδέματα, απομάκρυνση φερτών υλικών, δημιουργία στεγνών διαδρόμων, κτλ.) σε συγκεκριμένα περάσματα με προτεραιότητα σε αυτά που προτιμούν οι πληθυσμοί της καφέ αρκούδας.

    Για την ευαισθητοποίηση του κοινού υπάρχει σχετική εφαρμογή / παιχνίδι για κινητά Android και iOS.

    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στην επιχειρηματική στρατηγική του ΟΤΕ, ΠΟΥ στοχεύει μέσα από τις δυνατότητες της τεχνολογίας στη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους


    Πηγή: https://www.worldenergynews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD/articles/524871/texnologiko-dikty-prostasias-apo-tin-cosmote-gia-tin-prostasia-tis-ellinikis-agrias-panidas



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.