Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια, που αφορά στην επανασύσταση της Λίμνης Κάρλας η οποία βρίσκεται στα όρια των νομών Λάρισας και Μαγνησίας, μετά από πολλές περιπέτειες και δυσκολίες που είχαν ως αποτέλεσμα την πολυετή καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σχετικών έργων, είναι πλέον πραγματικότητα. Τα εγκαίνια τελέστηκαν με κάθε επισημότητα την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για την περιοχή.

    Ποια είναι όμως η πρόσφατη ιστορία της Λίμνης;

    Όλα ξεκίνησαν το 1962 όταν αποφασίστηκε η αποξήρανση της φυσικής λίμνης προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή και νέες εκτάσεις 80 χιλ. στρεμμάτων να αποδοθούν στους αγρότες ως καλλιεργήσιμη γη, όπερ και εγένετο. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε στην πορεία, οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα και τον υδροφόρο ορίζοντα αποδείχθηκαν πολύ δυσμενέστερες σε σχέση με τα προσδοκώμενα οφέλη.

    Παρ' όλη τη διαταραχή του περιβάλλοντος, χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 4 δεκαετίες μέχρι να δρομολογηθεί το έργο επαναδημιουργίας της Λίμνης το οποίο άρχισε να υλοποιείται από τον (πλέον μακρινό) Σεπτέμβριο του 1999 και εντάχθηκε αρχικά στο  Γ΄ ΚΠΣ 2000-2006, μετά ως έργο γέφυρα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 καθώς και στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Το συνολικό κόστος των έργων ανήλθε τελικά σε 320 εκατ. ευρώ.

    Τα ολοκληρωμένα έργα

    - «Ταμιευτήρας Κάρλας και συναφή έργα»

    - «Κατασκευή των απαιτούμενων έργων τροφοδοσίας της λίμνης Κάρλας από τον π. Πηνειό»

    - «Κατασκευή έργων ενίσχυσης της ύδρευσης της μείζονος περιοχής Βόλου»

    - «Κατασκευή έργων ανάδειξης περιβάλλοντος λίμνης Κάρλας»

    - «Μέσα ερμηνείας έργων ανάδειξης περιβάλλοντος λ. Κάρλας»

    - «Κατασκευή υπολειπομένων εργασιών έργου επαναδημιουργίας λίμνης Κάρλας, Α΄ Φάση»

    - «Κατασκευή υπολειπομένων εργασιών έργου επαναδημιουργίας λίμνης Κάρλας, Β΄ Φάση»

    - «Κατασκευή συμπληρωματικών αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας στη λεκάνη της λίμνης Κάρλας»

    - «Κατασκευή υπολειπομένων αντιπλημμυρικών έργων στη λεκάνη λίμνης Κάρλας»

    - «Δημοσιότητα του έργου Επαναδημουργίας λίμνης Κάρλας»

    - «Κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας, Α΄ Φάση» για την άρδευση 22.100 στρεμμάτων της περιοχής

    Τα οφέλη

    Το μείζονος σημασίας περιβαλλοντικό έργο που υλοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναμένεται να φέρει πολλαπλά οφέλη στην περιοχή, τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε οικολογικό επίπεδο.

    Η νέα λίμνη επιφάνειας 38 χιλ. στρεμμάτων θα ενισχύσει την άρδευση 150 χιλ. στρεμμάτων γης συνολικά στον Θεσσαλικό Κάμπο. Η απόληψη νερού από τη Λίμνη θα ανέρχεται σε 47 εκατ. κ.μ. νερού ετησίως ενώ σε πρώτη φάση θα αρδεύονται 55 χιλ. στρέμματα. Υλοποίηθηκαν σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις όπως οι διευθέτηση του χειμάρρου Αμύρου και του ρέματος του οικισμού της Ανάβρας.

    Ο ταμιευτήρας της Κάρλας θα καλύψει επίσης το 50% των αναγκών ύδρευσης του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, μία παράμετρος του έργου με υψηλότατο δείκτη ωφελιμότητας. Εξίσου σημαντική είναι και η λειτουργία της περιοχής ως υδροβιότοπου (ήταν παλαιότερα ο 2ος μεγαλύτερος στην Ευρώπη).

    Αναδείχθηκε η πλούσια ιστορία τη Λίμνης, της αρχαίας Βοιβηίδας για την οποία υπάρχουν μαρτυρίες ήδη από την εποχή του Ομήρου. Μάλιστα σύμφωνα με τη μυθολογία, στην περιοχή της λίμνης, ο θεός Απόλλωνας ερωτεύτηκε την Κυρήνη που γέννησε τον Ασκληπιό.

    Η ηλικία της φυσικής λίμνης υπολογίζεται στα 800 χιλ. χρόνια. Κατά την διάρκεια των αρχαιολογικών εργασιών, που ήταν μέρος του ευρύτερου έργου, αποκαλύφθηκε οικισμός σε έκταση 3,5 στρεμμάτων ο οποίος ανάγεται στο τέλος της Νεολιθικής Περιόδου, ο οποίος με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού αναδείχθηκε και είναι πλέον οργανωμένος, επισκέψιμος χώρος. Οι αρχαιολόγοι έφεραν επίσης στο φως πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων όπως εργαλεία, αγγεία, κοσμήματα κ.α.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

    Δείτε παρακάτω στιγμιότυπα των εγκαινίων από το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Κάρλας στο Στεφανοβίκειο, το Εκθεσιακό Κέντρο Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού στα Κανάλια και φυσικά, από την ίδια τη Λίμνη. 

    stefanovikeio.jpg

    limni_karla_1.jpg

    limni_karla_2.jpg

    limni_karla_3.jpg

    karla_6.jpg

    karla_7.jpg

    karla_8.jpg

    karla_9.jpg

    karla_moyseio_1.jpg

    karla_moyseio_2.jpg

     karla%20apoksirameni.jpg 

    thessalia_xartis.jpg

    limni_karla_xartis.jpg

     

    Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com


    Πηγή: https://www.ypodomes.com/index.php/astiki-anaptiksi/perivalontika-erga/item/49205-to-perivallontiko-thayma-tis-limnis-karlas


    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    georgios_m

    Δημοσιεύτηκε

    Δεν πρόκειται ακριβώς για επανασύσταση του φυσικού υδροσυστήματος, αλλά για έναν τεχνητό ταμιευτήρα, με αναχώματα και τροφοδοσία με άντληση, μια συμπλήρωση δηλαδή στο υφιστάμενο στραγγιστικό έργο. 

    • Like 2
    • Upvote 1
    vgeorg1

    Δημοσιεύτηκε

    Και τον ενάλιο πλούτο της λίμνης και τα πτηνά που ζούσαν εκεί στερηθήκαμε και τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα νερού της Θεσσαλίας κατέστρεψαν και τα εδάφη που παρέδωσαν σε ακτήμονες δεν έχουν μεγάλη απόδοση. Πως σκέφτεται μερικές φορές αυτό το κράτος δεν μπορώ να καταλάβω.  

    georgios_m

    Δημοσιεύτηκε

    Ντάξει, την εποχή που έγινε μπορεί να μην είχαν τις σημερινές γνώσεις για μια σωστότερη απόφαση, ούτε τα σημερινά μέσα για να την υλοποιήσουν. 

    vgeorg1

    Δημοσιεύτηκε

    Πολύ ωραία, σωστή η παρατήρησή σου, δεν πρόκειται να επαν-αποκατασταθεί το αρχικό φυσικό περιβάλλον της λίμνης αλλά τα μμε το βάφτισαν αναδημιουργία. Ίσως για να τονίσουν την "περιβαλλοντική ευαισθησία" των κυβερνώντων. Εκλογές έρχονται. Αλλά ενώ κάνουν τόσα έξοδα για το έργο, έχουν υπ' όψης τους ότι μέσα στο κομμάτι της λίμνης που απόμεινε πέφτουν λύματα; Τι έχουν να πουν για τα τελευταία ψάρια που πεθαίνουν ομαδικά; Δεν τους βλέπω και τόσο "οικολογικούς". Μάλλον πρόκειται για ένα ακόμη δημόσιο έργο και τίποτε περισσότερο.

    • Upvote 1


    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.