Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Το Σίδνεΐ επιβάλλει λευκές στέγες και ένα δέντρο σε κάθε κήπο για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή


    Το Σίδνει σκοπεύει να απαγορεύσει τις σκουρόχρωμες στέγες και να απαιτήσει από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων να φυτέψουν τουλάχιστον ένα δέντρο σε κάθε κήπο, καθώς οι αρχές θέλουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες των αυξανόμενων θερινών θερμοκρασιών που μπορούν να ξεπεράσουν τους 50 βαθμούς Κελσίου. 

    Οι κανόνες θα ισχύουν αρχικά για τα προάστια στα νοτιοδυτικά της πόλης, όπου τετράγωνα με σκουρόχρωμα σπίτια, χωρίς δέντρα. «Οι στέγες όχι μόνο διατηρούν τη θερμότητα και αυξάνουν την θερμοκρασία, αλλά οδηγούν επίσης σε υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της ανάγκης ψύξης των σπιτιών», δήλωσε ο Rob Stokes, υπουργός σχεδιασμού για τη Νέα Νότια Ουαλία.

    «Η ανάγκη προσαρμογής και άμβλυνσης της αστικής θερμότητας δεν είναι μελλοντική πρόκληση. Είναι ήδη εδώ», πρόσθεσε.

    Αντίθετα, υποχρεωτικές θα είναι οι ανοιχτόχρωμες στέγες στα καινούρια σπίτια ενώ τα νέα οικόπεδα θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να έχουν ένα δέντρο στην πίσω αυλή. 

    Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, ανέφερε ότι η αστικοποίηση έχει επιδεινώσει τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις πόλεις. Στις χερσαίες περιοχές της Αυστραλίας η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,4 βαθμούς Κελσίου από το 1910.

    Η έκθεση έδειξε ότι μπορεί να υπάρξουν καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον εάν η κυβέρνηση δεν ενεργήσει άμεσα. «Χρειαζόμαστε αυλές που να είναι αρκετά μεγάλες για να φυτέψουμε ένα δέντρο ή να έχουμε έναν κήπο. Επίσης, πρέπει να πούμε αντίο στην τάση να έχουμε σκουρόχρωμες στέγες» όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Μελέτες έχουν δείξει ότι τμήματα στα δυτικά του Σίδνεϊ είναι από τα λιγότερο φυλλώδη στην αστική Αυστραλία. Σε ορισμένα μέρη η φυσική σκιά, μετά βίας καλύπτει το 1% της επιφάνειας ενώ, αντίθετα, στη βόρεια ακτή του Σίδνεϊ η κάλυψη με δέντρα φτάνει ως και το 60%.

    Ο Mattheos Santamouris, καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας σημειώνει ότι οι «δροσερές στέγες» θα μπορούσαν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας από μη μονωμένα κτίρια στο δυτικό Σίδνεϊ έως και 50%.

    Μιλώντας στη The Sydney Morning Herald εξήγησε ότι τα δυτικά προάστια της πόλης ήταν σταθερά πολύ πιο ζεστά από τα ανατολικά και επηρεάζονται από τους καυτούς ανέμους της ερήμου.

    Ωστόσο, ο Stephen McMahon, πρόεδρος του τμήματος της Νέας Νότιας Ουαλίας του Ινστιτούτου Αστικής Ανάπτυξης της Αυστραλίας, επέκρινε τους νέους νόμους ως «κακώς σχεδιασμένους και μη λειτουργικούς».

    Ο ίδιος αντιτίθεται στους κανόνες που απαιτούν «κάθε στέγη να βάφεται λευκή» ενώ εκτίμησε ότι μία τέτοια απόφαση θα οδηγήσει σε επιβαλλόμενη γραφειοκρατική νωχελικότητα στις νέες κοινότητες, προσφέροντας αμελητέα βελτίωση στη θερμική απόδοση».

    Με πληροφορίες των The Times


    Πηγή: https://www.lifo.gr/now/perivallon/sidnei-epiballei-leykes-steges-kai-ena-dentro-se-kathe-kipo-gia-na-antimetopisei-tin



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    φασιστικο μου ακούγετε ... ακουστέ εκεί να μας επιβάλουν αυτοί τι χρώμα θα βάψουμε τα σπίτια μας, τι θα βάλουμε στο κήπο μας τι ρούχα θα φοράμε τι μάσκες θα φοράμε τι εμβόλια θα κάνουμε ;;; που πάει ο κόσμος ... 

    Edited by george68
    Link to comment
    Share on other sites

    1 ώρα πριν, george68 said:

     ακουστέ εκεί να μας επιβάλουν αυτοί τι χρώμα θα βάψουμε τα σπίτια μας, τι θα βάλουμε στο κήπο μας ....

     

    Να υποθέσω ότι δεν έχεις προσέξει στο ΓΟΚ 1985 και ΝΟΚ 2012 που προβλέπονται έλεγχος και υπολογισμός Υποχρεωτικής φύτευσης ποσοστό ακάλυπτων οικοπέδου και ελάχιστο αριθμό δέντρων ... Ούτε και περιοχές της Ελλάδας με ειδικές απαιτήσεις αρχιτεκτονικής των κτιρίων και φυσικά χρωματισμών ....

    Link to comment
    Share on other sites

    Εντάξει, μιλάμε για Αυστραλία, αλλά τι θα πει να βάψεις τις στέγες; Να βάψεις το κεραμίδι με άσπρο χρώμα δηλαδή ή να το αντικαταστήσεις; Πάλι κάποιοι ιδιοκτήτες σε κάποια χώρα θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για αλλαγές και προσαρμογές των κτιρίων σε ότι αποφασίζει ένα κράτος, θα τους δώσουν επιδοτήσεις άραγε; Είχαμε και το παλαιότερο post που έλεγε για τα γραφεία στην Αγγλία. Όλου αυτού του τύπου οι νομοθεσίες κάποια στιγμή θα ψηφιστούν και θα επιβληθούν και στην Ελλάδα, να δω τι θα κάνουμε μετά.

    Link to comment
    Share on other sites

    8 ώρες πριν, Didonis said:

    Να υποθέσω ότι δεν έχεις προσέξει στο ΓΟΚ 1985 και ΝΟΚ 2012 που προβλέπονται έλεγχος και υπολογισμός Υποχρεωτικής φύτευσης ποσοστό ακάλυπτων οικοπέδου και ελάχιστο αριθμό δέντρων ... Ούτε και περιοχές της Ελλάδας με ειδικές απαιτήσεις αρχιτεκτονικής των κτιρίων και φυσικά χρωματισμών ....

    Άλλο αυτά που λες και άλλο να έρχονται σε ένα υφιστάμενο κτίριο να υποχρεώνουν ιδιοκτήτες να κάνουν τέτοιες αλλαγές. Επίσης να τονίσω εδώ, επειδή η πολυκατοικία που μένει η μάνα μου στα βόρεια προάστια έχει πολλά δέντρα, η ύπαρξη κήπου, η φύτευση δέντρων και άλλων παρόμοιων στοιχείων, αυξάνει το κόστος των κοινοχρήστων λόγω της περιποίησης που απαιτείται, οπότε, ας μην το βλέπουν αυτό όσοι διαβάζουν την είδηση ως μια απλή υποχρέωση ή κάτι που θα πληρώσεις μια φορά και τέλος.

    Πολλά δέντρα σε εμάς θέλουν κλάδεμα ή έχουν μπει σε διπλανά οικόπεδα και έχει πρόβλημα η πολυκατοικία κάθε τρεις και λίγο, έχουμε φάει και πρόστιμο από τον δήμο για δέντρο που έβγαινε στον δρόμο, λερώνονται τα μπαλκόνια με πευκοβελόνες και πολύ υλικό που πέφτει από τα δέντρα, ορισμένα δέντρα έγερναν και ετοιμαζόντουσαν να πέσουν, βγήκε άδεια από την πολεοδομία και ήρθε κηπουρός που ζήτησε πολλά λεφτά για να ανέβει μέχρι πάνω να τα κόψει δεν μπορούσαμε να βρουμε εύκολα κηπουρό να αναλάβει κοπή σε τέτοιο ύψος δέντρου, όλοι οι ιδιοκτήτες όταν αγόραζαν τα διαμερίσματα πριν 30 χρόνια λέγαν τι ωραία τι καλά έχουμε κήπο και πράσινο και αργότερα το μετάνιωσαν, τσακωμοί για το κόστος των κοινοχρήστων κηπουρού ποτίσματος και πολλά άλλα. Θα μου πεις άλλο πράγμα ένα δέντρο που λέει ο νόμος εκεί και άλλο τα δικά μας που μιλάμε για κήπο 1 στρέμμα με πολλά ψηλά πεύκα γύρω γύρω.

    Είμαι της άποψης και επιμένω από όσα βλέπω ότι ύπαρξη φυσικού περιβάλλοντος (δέντρα) μέσα σε περιοχή δομημένου περιβάλλοντος είναι κάτι ασύμβατο, μόνο φύτευση συγκεκριμένων δέντρων μετά από επιλογή γεωπόνου ως προς το μήκος των ριζών, το μήκος των κλαδιών και το ύψος δέντρου. Εδώ που μένω εγώ κέντρο οι ρίζες ενός δέντρου από το πεζοδρόμιο έχουν εισχωρήσει 2-3 μέτρα μέσα στο σπίτι από την οικοδομική γραμμή καθώς και στον σωλήνα της αποχέτευσης, έχει τινάξει τα πλακάκια του πεζοδρομίου, κλαδιά και μάλιστα χοντρά προσπίπτουν πάνω στο σπίτι και έχει αυξηθεί ο κίνδυνος να μπει κανένας κλέφτης από το παράθυρο, θα αιτηθώ στον δήμο να το κόψουνε.

    Link to comment
    Share on other sites

     

    22 ώρες πριν, Engineer said:

    Αντίθετα, υποχρεωτικές θα είναι οι ανοιχτόχρωμες στέγες στα καινούρια σπίτια ενώ τα νέα οικόπεδα θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να έχουν ένα δέντρο στην πίσω αυλή.

    Δεν βλέπω κάτι φασιστικό. Όσο για τα παλαιά κτίρια το λογικό είναι να επιδοτηθούν με χρήμα, ή αντισταθμιστικά οφέλη.

    Τέλος πάντων, εμένα με βρίσκει απολύτως σύμφωνο η αυστραλιανή μεταρρύθμιση, αρκεί βεβαίως να την στηρίξει ο λαός του Σίδνεϋ. Τα Twh τα οποία χάνονται ετησίως από τη μη εκμετάλλευση νέων υλικών, αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, φ/β γεννητριών και άλλων περιβαλλοντικών μηχανών στα κτίρια και γενικώς στον αστικό ιστό, είναι πάρα, μα πάρα πολλά. Και επειδή η φύση λειτουργεί με τους δικούς της νόμους, ότι χάνεις εσύ το κερδίζει ο αντίπαλος.  

    Edited by Konstantinos IB
    Link to comment
    Share on other sites

    Φίλε Γιώργο1987, Αποστόλης εδώ.

    Τα δέντρα και το πράσινο γενικώς στο αστικό περιβάλλον θέλουν σίγουρα συντήρηση. Αλλά, μην κοροϊδευόμαστε, πόσο συντήρηση θέλουν και αυτά πια; Είναι τόσο τραγικό να τα κλαδεύεις μια στο τόσο, και όσον αφορά το πράσινο, να βάζεις ένα χορτοκοπτικό μια φορά το χρόνο, την άνοιξη να καθαρίσεις το έδαφος από τα ζιζάνια; Όσο για τις πευκοβελόνες και την πρόσβαση για τους κλέφτες, άμα τα κλαδέψεις τα δέντρα να μη φτάνουν μέχρι το μπαλκόνι σου, ΟΚ δε θα είσαι;

    Το μόνο επιχείρημα που θα δεχθώ για την αποφυγή δεντροφύτευσης, είναι οι ρίζες που εισχωρούν κυριολεκτικά παντού, όμως όπως είπες και συ αυτό, εκ των προτέρων αντιμετωπίζεται με επιλογή δέντρων των οποίων το ριζικό σύστημα αναπτύσσεται ας πούμε καόρυφα, ή δεν απλώνεται τόσο επιθετικά στο χώρο (δεν είμαι σίγουρος για αυτό, αλλά λογικά θα υπάρχουν). Τις αποχετεύσεις, οι ρίζες τις βουλώνουν, τις στραβώνουν, γενικά τις @#$%, γιατί ψάχνουν για νεράκι οι ρίζες. Βασικά αυτό γίνεται κυρίως στις νέές σωλήνες που συνδέονται με λάστιχο (PP). Στις κολλητές σωλήνες (PVC) δεν ξέρω αν χώνονται μέσα ρίζες, δεν έχω δει ποτέ, αλλά σίγουρα αν η ρίζα περνάει κοντά στη σωλήνα και μεγαλώνει σιγά-σιγά, μοιραία θα τη στραβώσει τη σωλήνα. Προσωπικά, σε περίπτωση που υπήρχε ζημιά, θα προτιμούσα να καθαρίσω τις σωλήνες από τις ρίζες, και να τις έχωνα μέσα σε υλικό που δεν πάνε οι ρίζες (αν υπάρχει τέτοιο υλικό, όπως το χαλίκι και τα μπάζα, που δεν είμαι σίγουρος αν αποτρέπουν την προσέλκυση ριζών, καλύτερα να μας πει κάποιος που γνωρίζει), ή να ξαναπερνούσα σωλήνες από άλλη όδευση στην οποία δε θα φτάσουν οι ρίζες (π.χ. φανερές σωλήνες μέχρι εκεί που αυτό είναι δυνατό), από το να καθαρίσω τις σωλήνες (που θα γίνει ούτως ή άλλως αν θες να τις επισκευάσεις-ξεβουλώσεις) από τις ρίζες και στη συνέχεια να κόψω το δέντρο. Βέβαια η κάθε περίπτωση έχει τις δικές της δυσκολίες και αν δε δω με τα μάτια μου τη δική σου κατοικία και ζημιά από τα δέντρα με σιγουριά τίποτα δε μπορώ να πω και να προτείνω. Απλώς σου παρουσιάζω τη δική μου άποψη για το θέμα, βασισμένη σε προσωπικές εμπειρίες και διαπιστώσεις.
     
    Όσο ταλαιπώρια και να είναι για κάποιον η συντήρηση, σίγουρα νομίζω κανείς δε μπορεί αμφισβητήσει ότι τα δέντρα είναι δροσιά! Είναι σκιά, είναι πνοή και για κάποιους ανθρώπους η όψη τους και μόνο λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά. Και πες μου εσύ, πώς αλλιώς θα γίνει σε μια πόλη να μη μαραζώνουν τα πνευμόνια μας λίγο λίγο από τα καυσαέρια και την αποπνικτική ατμόσφαιρα.

    Άλλωστε, μη γελιόμαστε, πες μου εσύ ποια είναι τα χαρακτηριστικά που δίνουν στις πιο χάη σοσάητι (πιο κυριλέ, με πιάνεις) περιοχές, όπως Κηφισιά, Εκάλη, Ψυχικό την αξία τους. Βασικά δε χρειάζεται να μου πεις, το ξέρω, απλά αναλογίσου το.
     

    Link to comment
    Share on other sites

    On 28/8/2021 at 11:33 ΜΜ, george68 said:

    ...που πάει ο κόσμος ... 

    έλα ντε

    Αντί να αφήσουν την αγορά ελεύθερη να αυτορυθμιστεί, επεμβαίνουν στα γούστα μας.

    Αντί να μας αφήσουν στη μοίρα που μας διαμόρφωσαν οι συγκεκριμένες πρακτικές, επιμένουν να μας σώσουν

    ζούγκλα γίναμε (που έλεγε κι ο Ζάβαλος)

    Link to comment
    Share on other sites

    Τα νέα οικόπεδα θα είναι λέει αρκετά μεγάλα ώστε να χωράει ένα δέντρο μέσα. Αυτό σημαίνει επαρκής χώρος ώστε το δέντρο να μην ενοχλεί το κτίριο.

    Σχετικά με το κόστος συντήρησης υπάρχει η εναλλακτική τα οικόπεδα να είναι μικρότερα και να υπάρχει περισσότερος δημόσιος χώρος, στον οποίο θα φυτεύονται τα δέντρα. Οι πολίτες αντί για ιδιώτη κηπουρό θα πληρώνουν δημοτικά τέλη.

    Link to comment
    Share on other sites

    Σε μερικά προάστια της Μελβούρνης και του Σίδνεϋ τα υφιστάμενα κτίρια κατοικιών δεν έχουν πολύ μεγάλα οικόπεδα και συνήθως οι ακάλυπτοι είναι μοιρασμένοι μπρος - πίσω. Στο μπροστινό μέρος του σπιτιού υπάρχουν φυτεμένοι κήποι αλλά το δένδρο είναι μια δύσκολη υπόθεση, κυρίως γιατί κόβει τη θέα του σπιτιού προς το δρόμο. 

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.