Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • ΤτΕ: Ποιοι τομείς στην Ελλάδα ευθύνονται για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου


    Καθοριστικός παράγοντας για την κλιματική κρίση, οι συνέπειες της οποίας γίνονται με τον καιρό όλο και περισσότερο αισθητές σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας είναι οι περίφημες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Με απλά λόγια, όλα τα αέρια συστατικά της ατμόσφαιρας που συμβάλλουν στην άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, ή όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται “φαινόμενο του θερμοκηπίου”, αναφέρονται συνολικά με τον όρο ως «αέρια του θερμοκηπίου».

    Καθώς, απορροφούν την μεγάλου μήκους κύματος γήινη ακτινοβολία και επανεκπέμπουν θερμική ακτινοβολία, συμβάλουν στο να θερμαίνουν την επιφάνεια της Γης. Ορισμένα αέρια, όπως το όζον έχουν ημιδιαφάνεια και στην ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να απορροφούν ένα μέρος της, συμβάλλοντας ως ένα βαθμό και στην ψύξη της γήινης επιφάνειας.

    Εκτός των υδρατμών, τα κυριότερα αέρια που συμμετέχουν στην αύξηση της θερμοκρασίας είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, τα οξείδια του αζώτου, οι χλωροφθοράνθρακες και όζον.

    Που βρίσκεται όμως η Ελλάδα σε επίπεδο εκπομπών αεριών θερμοκηπίου;

    Στην Ελλάδα, μετά την ανοδική τάση των εκπομπών αερίων την περίοδο 1990-2007 λόγω της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και της σημαντικής επέκτασης του τομέα των υπηρεσιών, η τάση ήταν φθίνουσα την περίοδο 2008-2018.41

    Η εξέλιξη αυτή, αναφέρει έκθεση της ΤτΕ, οφείλεται κυρίως στην οικονομική ύφεση, αλλά και στον αντίκτυπο των δράσεων μετριασμού (αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς).

    Το 2018 η Ελλάδα μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 3,5% έναντι του 2017. Η εξέλιξη αυτή προήλθε κυρίως από τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με την ενέργεια. Οι εκπομπές αερίων από το συγκεκριμένο κλάδο το 2018 αποτελούσαν το 73% των συνολικών ρύπων (1990: 74,6%) και ήταν μειωμένες κατά 12,6% έναντι του 1990.

    Δεύτερη σε σπουδαιότητα πηγή αερίων του θερμοκηπίου είναι οι βιομηχανικές διεργασίες, με μερίδιο 13,4%. Ακολουθεί με μερίδιο 8,4% η γεωργία, η οποία κατέγραψε σημαντική μείωση των εκπομπών (-23,3% το 2018 έναντι του 1990), κυρίως χάρη στις μειωμένες εκπομπές υποξειδίου του αζώτου (N2O) από τις γεωργικές εκτάσεις, λόγω της μείωσης της χρήσης συνθετικών λιπασμάτων αζώτου και του ζωικού πληθυσμού. Η πιο περιορισμένη χρήση συνθετικών λιπασμάτων αζώτου αποδίδεται στην αύξηση της βιολογικής γεωργίας, στην υψηλή τιμή των λιπασμάτων και στην επίδραση των πρωτοβουλιών για την προώθηση ορθών πρακτικών στη χρήση λιπασμάτων.

    Τέλος, τα απόβλητα είχαν μερίδιο 5,1% στις εκπομπές αερίων το 2018 και οι συναφείς εκπομπές ήταν κατά 2,4% χαμηλότερες έναντι του 1990, κυρίως λόγω της αύξησης της ανακύκλωσης.

    Όσον αφορά την ποσοστιαία κατανομή των αερίων του θερμοκηπίου, το 2018 το διοξείδιο του άνθρακα αποτελούσε το 77,9% των συνολικών εκπομπών, μειωμένο κατά 13,9% έναντι του 1990, κυρίως ως αποτέλεσμα της εισαγωγής του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η υψηλή διαθεσιμότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας είχε σημαντική συμβολή στην πτωτική τάση των εκπομπών. Ακολουθεί το μεθάνιο με μερίδιο 10,9%, του οποίου οι εκπομπές έναντι του 1990 μειώθηκαν κατά 8,6%.


    Πηγή: https://www.euractiv.gr/section/periballon/news/tte-poioi-tomeis-stin-ellada-eythynontai-gia-tis-ekpompes-aerion-thermokipioy/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Από το συγκεκριμένο άρθρο πάντως δύο κατηγορίες που έχουν κατηγορηθεί τόσο πολύ για την ρύπανση του περιβάλλοντος απουσιάζουν. Τα αυτοκίνητα και τα ακίνητα. Περίεργο;

    Link to comment
    Share on other sites

    Η αλήθεια είναι ότι το 70% των εκπομπών CO2 παγκοσμίως παράγονται από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Στην Ελλάδα μειώθηκαν οι συνολικές εκπομπές CO2 συνολικά λόγω της ενεργειακής βελτίωσης των σταθμών αυτών αλλά

    On 14/4/2021 at 10:35 ΠΜ, Engineer said:

    ...και της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και βελτίωσης των μέσων μαζικής μεταφοράς).

    Οι ζητοκραυγές όμως δεν θα κρατήσουν πολύ λόγω της επερχόμενης ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης. Όσο αυτή θα αναπτύσσεται τόσο θα ζητά περισσότερη ενέργεια από το δίκτυο. Οι μόνες χώρες που μπορούν να στηρίξουν ηλεκτροκίνηση, με μείωση ή έστω χωρίς αύξηση των εκπομπών CO2, είναι αυτές που καλύπτουν τις ανάγκες τους με πυρηνικούς σταθμούς. Οι άλλες κλάφτα.

    Για τη ΔΕΗ, τη στιγμή που οι ΑΠΕ δεν είναι παραγωγικές όλες τις ώρες και τις ημέρες, το πιο φιλόδοξο σχέδιο είναι η τεχνολογία υπόγειας αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η μέθοδος θα διαθέτει εξοπλισμό διαχωρισμού και δέσμευσής του CO2 από τα καυσαέρια, αλλά αργεί.

    Edited by Konstantinos IB
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.