Η 22η Απριλίου γιορτάζεται ως «Ημέρα της Γης». Σε μια συμβολική κίνηση 160 χώρες του ΟΗΕ επικυρώνουν σε μια πρωτόγνωρη τελετή τη Σύμβαση των ΗΕ για το Κλίμα που συμφωνήθηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.
Η φετινή «Ημέρα της Γης», που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται στις 22 Απριλίου, δεν είναι σαν όλες τις προηγούμενες και γι αυτό ο γγ. του διεθνούς οργανισμού έχει κάθε λόγο να χαίρεται. Επί πολλές δεκαετίες κυβερνήσεις πολλών χωρών του ΟΗΕ, πολιτικοί από όλο τον κόσμο και μεγάλες βιομηχανίας παραγνώριζαν, απέρριπταν ή ακόμη σαμπόταραν την υπογραφή μιας παγκόσμιας σύμβασης για το κλίμα. Σε μια ειδική τελετή άνευ προηγουμένου 160 χώρες του ΟΗΕ καλούνται να επικυρώσουν ταυτόχρονα ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του διεθνούς δικαίου του 21ου αιώνα. Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Κλίμα αποτελεί μια διεθνή συνθήκη η οποία θέτει ως βασικό στόχο τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.
Για το λόγο αυτό βρίσκονται στη Νέα Υόρκη αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και Φρανσουά Ολάντ, αλλά και σταρ του Χόλιγουντ καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Η παρουσία εκπροσώπων της παγκόσμιας βιομηχανίας κρίνεται εξαιρετικά σημαντικά, δεδομένου ότι για πρώτη φορά μετείχαν ενεργά στις διεθνείς διαπραγματεύσεις. «Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η βιομηχανία σήμερα θα καθορίσει και τον τρόπο λειτουργίας της στο μέλλον», ανέφερε ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
Αλλαγή στις διεθνείς επενδυτικές τάσεις
Πράγματι πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία των διεθνών προσπαθειών για την προστασία του περιβάλλοντος που ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα κρίνεται εξαιρετικά σημαντικός. «Κι αυτό διότι στα περιβαλλοντικά ζητήματα συνήθως ο οικονομικός και βιομηχανικός τομέας μπλοκάρει τις συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο. Πλέον ακόμη και αυτοί συμφωνούν στο ότι οι επιβλαβείς εκπομπές θα πρέπει να κοστολογούνται», εκτιμά ο Τζορτζ
Κελ από τον οργανισμό UN Global Compact.
Μάλιστα μεγάλες εταιρείες και επενδυτικoί όμιλοι όπως το Rockefeller και Rotschlind Fund, η BlackRock και η BT Pension, πιέζουν επιπρόσθετα για μια πιο εξειδικευμένη συμφωνία αναφορικά με την κοστολόγηση των επιβλαβών εκπομπών. Είναι πάντως γεγονός ότι αυτές οι πιέσεις μαρτυρούν μια νέα παγκόσμια τάση που χαρακτηρίζεται από τη στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην πράσινη ενέργεια. «Ελπίζουμε να τελειώσει κάποτε η εποχή του πετρελαίου. Είναι ώρα να ξεφύγουμε από τις ορυκτές ύλες και να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις ανανεώσιμες πηγές για να σώσουμε τον πλανήτη» ανέφερε στη DW o Στέφεν Χάιντς, πρόεδρος του Rockefeller Brother Fund.
Πάντως παρά τη θέρμη με την οποία υποδέχθηκε ο κόσμος τη Σύμβαση των Παρισίων, που θεωρείται σημείο καμπής για την ιστορία του ΟΗΕ αλλά και της ανθρωπότητας, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. «Είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για την προστασία του κλίματος» υπογράμμισε ο Μπαν Κι Μουν. Παρά τη σημερινή υπογραφή της Σύμβασης στην έδρα του ΟΗΕ μένει ακόμη ανοιχτή η διαδίκασία κύρωσής της από τα εθνικά κοινοβούλια. Τα βλέμματα είναι στραμμένα φυσικά στις μεγάλες «χώρες – ρυπαντές», με άλλα λόγια στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία αλλά και πλήθος άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ιρένε Χελ / Δήμητρα Κυρανούδη
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα