52 εώς 64 δις εκ. ευρώ πρέπει να δαπανήσουν οι Έλληνες για την θερμομόνωση των κατοικιών τους
Περίπου 52 με 64 δις εκατομμύρια ευρώ χρειάζονται οι Έλληνες πολίτες και ιδιοκτήτες κατοικιών για να κάνουν μιας καλής ποιότητας θερμομόνωση σε 4.9 εκ. νοικοκυριά και κατοικίες. Η θερμομόνωση εξωτερικών τοίχων δαπέδων και οροφών ανέρχεται στα 23.7 δις εκ. ευρώ και η αντικατάσταση κουφωμάτων ανέρχεται στα 31.6 δις εκ. ευρώ. Το μέσο κατά κεφαλήν κόστος θερμομόνωσης για 10.800.000 πολίτες είναι 5376ευρώ.
Ως κόστος θερμομόνωσης για ένα ακίνητο θεωρείται η θερμομόνωση των εξωτερικών αδιαφανών κάθετων δομικών στοιχείων (τοίχοι) καθώς και των εξωτερικών οριζόντιων αδιαφανών δομικών στοιχείων (δάπεδα προς πυλωτής και οροφή προς την ταράτσα). Μέσα σε αυτά υπάρχουν και τα οριζόντια διαφανή δομικά στοιχεία, υαλοπίνακες-τζάμια και κουφώματα.
Εκτίμηση πλήθους κατοικιών για θερμομόνωση.
Από τα στοιχεία στα Ε9 υπάρχουν πάνω από 6000000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Η ΔΕΗ έχει 7500000 περίπου μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος σε ακίνητα και διαμερίσματα. Αυτά τα στοιχεία δεν επαρκούν καθώς στα αρχεία της ΓΓΠΣ είναι δηλωμένα όλα τα είδη ακινήτων που μπορεί να υπάρχουν όπως αποθήκες, θέσεις στάθμευσης, οικόπεδα, αγροτικές εκτάσεις και αγροτεμάχια, δικαιώματα υψούν συνιδιοκτησίες κτλ.
Στα αρχεία της ΔΕΗ από την άλλη μεριά μπορεί να μην υπάρχουν τα οικόπεδα αλλά μπορεί να συμπεριλαμβάνονται μετρητές σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, μετρητές σε αποθήκες και διάφορες βιομηχανικές εγκαταστάσεις-εργοστάσια, μετρητές παροχής αγροτικού ρεύματος σε αγρότες για τις εργασίες του.
Την λύση σε αυτό το θέμα κατά 90% την δίνει η συνοπτική στατιστική επετηρίδα 2009 από την Εθνική Στατιστική Αρχή η οποία αναφέρει οτι στην Ελλάδα υπάρχουν 3.684.000 νοικοκυριά. Με την έννοια "νοικοκυριό" εννοείται το ακίνητο ή ο χώρος στον οποίο συγκατοικούν μαζί τα μέλη μίας οικογένειας ή ίσως και δύο οικογενειών σε πολύ λίγες περιπτώσεις. Ο αριθμός αυτός είναι καθαρά των κατοικιών που διαμένουν άνθρωποι στην Ελλάδα. Τον παραπάνω αριθμό τον αυξάνουμε αυθαίρετα στα 3.900.000 ακίνητα θέλοντας να προσθέσουμε μέσα και το πλήθος εμπορικών ακινήτων ή επαγγελματικών στεγών τα οποία δεν αποτελούν κατοικίες αλλά είναι εφικτό και θεμιτό να θερμομονωθούν εφόσον το θέλουν οι ιδιοκτήτες τους.
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΠΣ από το 2010, ένα εκατομμύριο νοικοκυριά διαθέτουν 310.000 δευτερεύουσες κατοικίες και 662.000 εξοχικά. Αυτά τα ακίνητα δεν αποτελούν "νοικοκυριό" διότι δεν κατοικούνται μόνιμα, όμως είναι λογικό να μην προσμετρήθηκαν στην στατιστική επετηρίδα και αποτελούν ακίνητα υποψήφια για θερμομόνωση, ασχέτως του αν κατοικούνται ή όχι, οπότε στα 3.900.000 ακίνητα προσθέτουμε επιπλέον 970.000 κατοικίες και φτάνουμε στο τελικό πλήθος των 4.900.000 κατοικιών υποψηφίων για θερμομόνωση.
Εκτίμηση συνολικής επιφάνειας κατοικιών.
Είναι αδύνατον να εκτιμηθεί με ακρίβεια παρά μόνο με απλοποιητικές παραδοχές. Η μέση επιφάνεια της κατοικίας του Έλληνα είναι από 93τμ σύμφωνα με στοιχεία δηλώσεων Ε9 από το 2006 εώς και 110τμ χωρίς τους βοηθητικούς χώρους σύμφωνα με στοιχεία του 2011. Λαμβάνουμε μια μέση τιμή εμείς 95τμ για κάθε ακίνητο υποψήφιο για θερμομόνωση. Άρα η συνολική επιφάνεια κατοικιών κατά προσέγγιση είναι 475.000.000 τμ ή 475 τ.χλμ.
Εκτίμηση θερμομονωτικής επιφάνειας ακινήτων.
Και εδώ είναι αδύνατο να εκτιμηθεί με ακρίβεια αυτή η επιφάνεια. Οι παράγοντες που συντελούν στην αδυναμία εκτίμησης είναι οι εξής: Η θερμομόνωση δεν μπορεί να εφαρμοστεί για όλα τα ακίνητα στην συνολική επιφάνεια των 475τ.χλμ. Αυτό διότι τα περισσότερα ακίνητα είναι διαμερίσματα μέσα σε πολυκατοικίες χωρίς απώλειες από το δάπεδο ή την οροφή παρά μόνο στους εξωτερικούς τοίχους. Υπάρχουν και τα διαμερίσματα του πρώτου ή του τελευταίου ορόφου με τέτοιες απώλειες και υπάρχουν και οι μονοκατοικίες που έχουν απώλειες από όλους τους τοίχους τις οροφές και τα δάπεδα.
Έτσι λοιπόν θα προσδιορίσουμε κατά προσέγγιση πόσα τετραγωνικά θερμομονωμένης επιφάνειας αντιστοιχούν στην συνολική επιφάνεια δαπέδου ενός ακινήτου. Με δικές μας εκτιμήσεις βασιζόμενοι οτι ένα διαμέρισμα 95τμ αναλόγως τις διαστάσεις υπό τις οποίες είναι κατασκευασμένο μπορεί να έχει μέση περίμετρο περίπου 43.4 μ και ύψος 3.1μ ενώ επίσης οτι από τα 4.900.000 ακίνητα περίπου το 43.5% έχει θερμικές απώλειες από οροφές και δάπεδα, εξάγουμε το συμπέρασμα οτι 1τμ δαπέδου ενός ακινήτου δίνει 1,109τμ θερμομονωτικής επιφάνειας κατά μέσο όρο. Στην επιφάνεια αυτή έχει αφαιρεθεί η επιφάνεια ανοιγμάτων των τοίχων για τα οποία θα γίνει άλλος υπολογισμός στην συνέχεια.
(Μπορεί για ένα διαμέρισμα χωρίς απώλειες σε οροφή και δάπεδο να προκύπτει μεγάλο ποσοστό επιφάνειας θερμομόνωσης με τον συντελεστή 1,109, αν συνεκτιμήσουμε όμως και το ποσοστό 43.5% τότε το ποσοστό της θερμομονωτικής επιφάνειας αυξάνεται).
Περισσότερα: http://energy-engineer.blogspot.gr/2013/10/kostosthermomonosi.html
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα