Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Περιβάλλον

    Περιβάλλον

    1507 ειδήσεις in this category

    1. Περιβάλλον

      Engineer

      Η κλιματική αλλαγή θα βλάψει τις οικονομίες των χωρών είτε αυτές είναι πλούσιες είτε φτωχές ως το 2100, αναφέρουν οικονομολόγοι σε νέα έκθεση που διαλύει τον μύθο ότι οι πιο φτωχές και ζεστές χώρες θα υποφέρουν περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
      Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περισσότερων από 50 ετών από 174 χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συνεχείς αλλαγές της θερμοκρασίας πάνω ή κάτω από τα συνηθισμένα επίπεδα για κάθε χώρα επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξή τους, ανεξαρτήτως του πλούτου τους.
      Οι ΗΠΑ ενδέχεται να χάσουν το 10% του ΑΕΠ τους, αν δεν κάνουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική τους.
      «Στη Μεγάλη Βρετανία πριν μερικές ημέρες ζήσαμε την πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ και οι υποδομές αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες», σχολίασε ο δρ. Κάμιαρ Μοχάντες καθηγητής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο Κέμπριτζ που συμμετείχε στη συγγραφή της έκθεσης.
      «Τα τραίνα σταματούν να λειτουργούν, οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν (τη ζέστη) και άρα η παραγωγικότητα και η οικονομική ανάπτυξη μειώνονται», πρόσθεσε.
      Οι έρευνες συχνά επικεντρώνονταν στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στις φτωχές και ζεστές χώρες. Όμως αυτή η έκθεση αναφέρει ότι ο πλούτος και η πιο χαμηλή θερμοκρασία δεν προστατεύουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία, αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική.
      Στη περίπτωση που δεν υπάρξει καμία αλλαγή πολιτικής, και κατά συνέπεια δεν μειωθούν καθόλου τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου ως το 2100.
      Αυτό θα σημάνει απώλεια μεγαλύτερη του 7% για το παγκόσμιο ΑΕΠ, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το αμερικανικό National Bureau of Economic Research.
      Καίριο το ζήτημα της δραστικής μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
      Η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή έχει στόχο να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, με στόχο τον 1,5 βαθμό.
      Όμως για αυτό απαιτείται δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
      Η έρευνα των οικονομολόγων βασίστηκε στις ΗΠΑ εξαιτίας του διαφορετικού κλίματος που έχουν διάφορες περιοχές της χώρας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν αγνοηθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού, οι επιπτώσεις στις βιομηχανίες –από τις κατασκευές ως τη γεωργία– θα είναι σοβαρές και θα κοστίσουν περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ της χώρας.
      «Το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό θα γίνει πιο φτωχό», τόνισε ο Μοχάντες και επεσήμανε ότι οι βιομηχανικές χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αντίστοιχες επιπτώσεις.
      Ο Καναδάς, όπου η άνοδος της θερμοκρασίας είναι δύο φορές πιο γρήγορη σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη, μπορεί να αναμένει μείωση 13% στο ΑΕΠ του, η Ελβετία 12% και η Ινδία 10%.
      Όμως η τήρηση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού ενδέχεται να περιορίσει την απώλεια του ΑΕΠ των ΗΠΑ κάτω από το 2%, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
      Σε αυτή επισημαίνεται επίσης ότι αν και κάποιες χώρες ίσως προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, είναι απίθανο να δράσουν εγκαίρως ώστε να αντιμετωπίσουν όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία τους.
      «Αν τηρήσουμε (τη Συμφωνία) του Παρισιού, οι απώλειες είναι σημαντικά μικρότερες. Δεν είναι πολύ αργά», υπογράμμισε ο Μοχάντες.
    2. Περιβάλλον

      Engineer

      Σύμφωνα με μελέτες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το 80-85% των θαλάσσιων απορριμμάτων που συναντώνται στις παραλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλαστικά.
      Από το σύνολο των πλαστικών, 50% αντιστοιχεί σε πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης και 27% σε είδη αλιείας. Τα αντικείμενα αυτά δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία και κατ’ επέκταση έχουν επιπτώσεις σε οικονομικές δραστηριότητες όπως στον τουρισμό, την αλιεία και τη ναυτιλία.
      Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τον Ιανουάριο 2018 την Στρατηγική για τα πλαστικά με σκοπό να αλλάξει τον τρόπο που τα πλαστικά προϊόντα σχεδιάζονται, παράγονται, χρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Στρατηγική αυτή αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Νέου Σχεδίου Δράσης για την κυκλική οικονομία.
      Για την αντιμετώπιση του προβλήματος εκδόθηκε η «Οδηγία 2019/904/ΕΕ σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον». Στόχος είναι η πρόληψη και μείωση του αντίκτυπου ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, ιδίως στο υδάτινο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, καθώς και την προώθηση της μετάβασης σε μία κυκλική οικονομία με καινοτόμα και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, προϊόντα και υλικά συμβάλλοντας έτσι στην αποδοτική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
      Κατευθυντήριες Οδηγίες για τα πλαστικά μιας χρήσης
      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τα διάφορα πλαστικά προϊόντα που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας. Συγκεκριμένα, παρέχονται  κατευθύνσεις για την ερμηνεία του ορισμό του πλαστικού και για διάφορες κατηγορίες πλαστικών προϊόντων που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας.
       Νόμος 4736/2020
      Στην Ελλάδα η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την Οδηγία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2020 με την ψήφιση του Νόμου 4736/2020 «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και λοιπές διατάξεις».
      Με βάση το Νόμο αυτό προβλέπονται συγκεκριμένες διατάξεις για διάφορες κατηγορίες πλαστικών προϊόντων, οι οποίες θα ισχύουν σε διαφορετικές ημερομηνίες. Ορισμένα προϊόντα μιας χρήσης καταργούνται από την 3η Ιουλίου 2021. Πρόκειται για εκείνα τα προϊόντα που ανευρίσκονται συνηθέστερα στις ακτές. Για άλλες κατηγορίες πλαστικών προϊόντων, όπως τα κυπελάκια για ποτά ή τους περιέκτες τροφίμων θα αρχίσει σταδιακά η μείωσή τους προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Οδηγίας.
      Η μείωση θα επιτευχθεί με στοχευμένες δράσεις, όπως για παράδειγμα με την υιοθέτηση της εισφοράς προστασίας περιβάλλοντος, με την υποχρέωση διάθεσης στο σημείο πώλησης επαναχρησιμοποιήσιμων εναλλακτικών προϊόντων και χρήσης εναλλακτικών προϊόντων από υπηρεσίες catering,  με αύξηση του ανακυκλωμένου πλαστικού στις φιάλες pet  κ.ά.
      Για άλλα πλαστικά προϊόντα θα επεκταθεί το πρόγραμμα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, προκειμένου να καλύψει και άλλες κατηγορίες πλαστικών αποβλήτων. Επίσης, θα υιοθετηθεί η χωριστή συλλογή για ορισμένες κατηγορίες αποβλήτων πλαστικών. Συγκεκριμένα στο Νόμο προβλέπονται τα ακόλουθα κατ’ άρθρο:
       Απαγόρευση χρήσης ορισμένων πλαστικών (Άρθρο 5)
      Από τις 3 Ιουλίου 2021 ισχύει η απαγόρευση χρήσης των ακόλουθων 10 προϊόντων στην επικράτεια και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
      1) μπατονέτες
      2) πλαστικά μαχαιροπίρουνα
      3) πλαστικά πιάτα
      4) πλαστικά καλαμάκια
      5) πλαστικοί αναδευτήρες ποτών
      6) πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών εκτός από μπαλόνια για βιομηχανικές ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις
      7) περιέκτες τροφίμων  κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ)
      περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ), καθώς και τα καπάκια και τα καλύμματά τους και
      9) κυπελάκια για ποτά από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ), καθώς  και τα καπάκια και καλύμματά τους.
      10) προϊόντα που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη.
      Για τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης η απαγόρευση χρήσης των ανωτέρω πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 2021.
       Μείωση της κατανάλωσης (Άρθρο 4)
      Για τα κυπελάκια για ποτά και τους περιέκτες τροφίμων τίθεται στόχος μείωσης της κατανάλωσης τουλάχιστον  κατά 30% έως το 2024 και κατά 60% έως το 2026 σε σύγκριση με το 2022. Για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου:
      –από 1ης Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος (4 λεπτά πλέον ΦΠΑ) ανά τεμάχιο προϊόντος. Η εισφορά έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα δημόσια έσοδα, τα οποία προβλέπεται να εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων εσόδων (ΑΑΔΕ), θα αποδίδονται στο Πράσινο Ταμείο για δράσεις αποκλειστικά συναφείς με τους σκοπούς του Νόμου.
      – από 1ης Ιανουαρίου 2022 οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης υποχρεούνται να διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενα εναλλακτικά προϊόντα των πλαστικών μιας χρήσης στον καταναλωτή στο σημείο πώλησης
      – από 1ης Ιουλίου 2021 παρέχεται πρόσβαση νερού από κοινόχρηστες βρύσες σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δημοτικές παιδιές χαρές.
      Απαιτήσεις για τα προϊόντα (Άρθρο 6)
      Από 3ης Ιουλίου 2024 οι φιάλες ποτών με χωρητικότητα έως και 3 λίτρων  θα πρέπει να διατίθενται στην αγορά μόνον εάν τα καπάκια και τα καλύμματα παραμένουν προσαρτημένα στις φιάλες.
      Από 1ης Ιανουαρίου 2025 οι φιάλες ποτών «PET» με χωρητικότητα έως και 3 λίτρων  πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο πλαστικό και από 1ης Ιανουαρίου 2030 όλες οι φιάλες με χωρητικότητα έως και 3 λίτρων  τουλάχιστον 35%.
       Σήμανση πλαστικών προϊόντων (Άρθρο 7)
      Από 3ης Ιουλίου 2021 προβλέπεται υποχρεωτική σήμανση συσκευασίας των ακόλουθων πλαστικών προϊόντων:
      Σερβιέτες υγιεινής, ταμπόν και εφαρμογείς ταμπόν Υγρά μαντηλάκια Προϊόντα καπνού με φίλτρο και φίλτρα για χρήση σε συνδυασμό με προϊόντα καπνού Κυπελάκια για ποτά. Με τον τρόπο αυτό ενημερώνεται ο καταναλωτής για :
      α) τις κατάλληλες επιλογές διαχείρισης του προϊόντος ως αποβλήτου ή τους τρόπους διάθεσης αποβλήτων που πρέπει να αποφεύγονται για το συγκεκριμένο προϊόν σύμφωνα με την ιεράρχηση των αποβλήτων και
      β) την παρουσία πλαστικών υλών στο προϊόν και τις επακόλουθες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την απόρριψη στο περιβάλλον.
      Για τη σήμανση έχει εκδοθεί ο Κανονισμός ΕΕ 2020/2151 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
       Προγράμματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού (Άρθρα 8, 9, 10 και 11)
      Για τις ακόλουθες 8 κατηγορίες πλαστικών προϊόντων θεσπίζονται συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης για τα απόβλητα συσκευασίας.
      Περιέκτες τροφίμων Πακέτα και περιτυλίγματα από εύκαμπτο υλικό Περιέκτες ποτών έως και 3 λίτρα Κυπελάκια για ποτά Λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς Υγρά μαντηλάκια Μπαλόνια Προϊόντα καπνού ποτών Χωριστή συλλογή (Άρθρο 13)
      Τα απόβλητα που προκύπτουν από τις πλαστικές φιάλες ποτών έως και 3 λίτρων θα συλλέγονται χωριστά με στόχο τουλάχιστον κατά 77% έως το 2025 και κατά 90% έως το έτος 2029 των προϊόντων αυτών που διατίθενται στην αγορά.
      Για το σκοπό αυτό ο καταναλωτής κατά την αγορά του προϊόντος αυτού θα καταβάλλει εγγυοδοτικό αντίτιμο , το οποίο θα του αποδίδεται κατά την επιστροφή του προϊόντος με σκοπό τη χωριστή συλλογή για ανακύκλωση.
    3. Περιβάλλον

      Engineer

      Η ΕΟΚΕ θα βραβεύσει έως και πέντε έργα για την προστασία του κλίματος που αναδεικνύουν την πολύτιμη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας
      Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) εγκαινίασε τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για το Βραβείο της κοινωνίας των πολιτών 2021. Επιλέγοντας τη δράση για το κλίμα ως θέμα του βραβείου της, η ΕΟΚΕ θα επιβραβεύσει δημιουργικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προώθηση της δίκαιης μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή.
      Αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν όλες οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που έχουν την έδρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δραστηριοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο βραβείο μπορούν επίσης να συμμετέχουν ιδιώτες που διαμένουν στην ΕΕ. Επιλέξιμες είναι οι πρωτοβουλίες και τα έργα που υλοποιούνται εντός της ΕΕ.
      Η προθεσμία για την αποστολή των υποψηφιοτήτων είναι η 30ή Ιουνίου 2021 και ώρα 10.00 (ώρα Βρυξελλών).
      Τα έργα πρέπει να έχουν ήδη υλοποιηθεί ή να υλοποιούνται. Τα έργα και οι πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί αλλά δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους έως τις 30 Ιουνίου 2021 δεν δύνανται να συμμετάσχουν.
      Θα απονεμηθούν συνολικά 50 000 ευρώ σε πέντε, κατ’ ανώτατο όριο, νικητές. Η τελετή απονομής του βραβείου αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας της ΕΟΚΕ στις 8-9 Δεκεμβρίου 2021 στις Βρυξέλλες, σε συνάρτηση με την υγειονομική κατάσταση.
      ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ
      Ως το πρώτο θεσμικό όργανο της ΕΕ που προσκάλεσε την Greta Thunberg να εκφωνήσει ομιλία κατά τις πρώτες ημέρες του παγκόσμιου κινήματος «Παρασκευές για το Μέλλον», η ΕΟΚΕ υποστήριζε ανέκαθεν ένθερμα τη δράση για το κλίμα από τη βάση προς την κορυφή.
      Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ ανέκαθεν αναδείκνυε τη σημασία των οργανώσεων σε επίπεδο βάσης και των ιδιωτών για την υλοποίηση της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα. Αυτοί επιτελούν καίριο ρόλο καθότι συμβάλλουν στον μετασχηματισμό των προτύπων και των συμπεριφορών, καθιστώντας τις τοπικές οικονομίες πιο οικολογικές ή προωθώντας τη μετάβαση σε κοινωνίες μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών σε τοπικό ή σε περιφερειακό επίπεδο.
      Μέσω του έργου της, η ΕΟΚΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας —στο πλαίσιο της οποίας η ΕΕ έχει δεσμευτεί να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050— εξαρτάται από τη δράση και τη δέσμευση όλων των παραγόντων. Μία από τις βασικές πρωτοβουλίες της Πράσινης Συμφωνίας —το ευρωπαϊκό σύμφωνο για το κλίμα— πρέπει να εστιαστεί στην ενθάρρυνση των πολιτών  να αποτελέσουν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αλλάξουν τα συστήματα που μας οδήγησαν στο χείλος της κλιματικής κρίσης.
      Η ΕΟΚΕ αποδίδει επίσης ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή των νέων στη δράση για το κλίμα. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η ετήσια εμβληματική εκδήλωση «Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή!», στην οποία συμμετέχουν μαθητές λυκείου από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, διοργάνωσε προσομοίωση διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή (COP) και φιλοξένησε διαδικτυακά πολλούς εξέχοντες ακτιβιστές για το κλίμα.
      Αφιερώνοντας το εμβληματικό της βραβείο σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό θέμα, η ΕΟΚΕ επιθυμεί να τιμήσει και να αναδείξει τις μη κρατικές προσπάθειες υπέρ του κλίματος που έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα. Επιδιώκει επίσης να ενθαρρύνει τα εν εξελίξει έργα και να εμπνεύσει νέα, προβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη συμβολή που μπορούν να προσφέρουν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι απλοί ιδιώτες στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
      Το Βραβείο της κοινωνίας των πολιτών 2021 θα απονεμηθεί σε εξαιρετικά έργα και αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες που καλύπτουν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα θέματα:
      προώθηση της πλήρους συμμετοχής και/ή αποδοχής της κοινωνίας των πολιτών στη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία· προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στη συζήτηση για το κλίμα· σχεδιασμός/εφαρμογή σχεδίων που εμπνέουν και προωθούν τη μετάβαση σε τρόπους ζωής φιλικούς προς το κλίμα για τα άτομα στο τοπικό περιβάλλον και τον χώρο εργασίας τους, μεταξύ άλλων από εργοδότες ή οργανώσεις εργαζομένων· προώθηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με το κλίμα ή ενθάρρυνση της αλλαγής των συμπεριφορών και της αλλαγής των κοινωνικών προτύπων στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης· σχεδιασμός/εφαρμογή σχεδίων που συνηγορούν υπέρ των ενεργών πολιτικών για το κλίμα σε τοπικό/περιφερειακό/εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο· προώθηση της κλιματικής δικαιοσύνης με την ευρεία έννοια, με συνυπολογισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων· ενθάρρυνση της ευαισθητοποίησης για το κλίμα ενός ευρύτερου, πιο διαφοροποιημένου και/ή μειονεκτούντος/περιθωριοποιημένου κοινού· διασφάλιση ότι καμία ομάδα της κοινωνίας δεν θα μείνει στο περιθώριο κατά τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και κοινωνία· προώθηση της εκπαίδευσης για το κλίμα στα σχολεία όλων των βαθμίδων· σχεδιασμός/εφαρμογή έργων που ευαισθητοποιούν τα παιδιά και τους νέους σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις λύσεις στο πρόβλημα αυτό· ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και προώθηση δράσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή· προώθηση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στην εφαρμογή πολιτικών για το κλίμα σε τοπικό/περιφερειακό/εθνικό ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο· προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και της ενδυνάμωσής τους, μέσω της συμμετοχής σε σχέδια που προωθούν μια δίκαιη μετάβαση και δημιουργούν νέες αλληλεπιδράσεις των πολιτών που οδηγούν σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία· προώθηση της ενεργού συμμετοχής των νέων στην υποβολή προτάσεων και την εφαρμογή λύσεων για το κλίμα, καθώς και παροχή της δυνατότητας στους νέους να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με τις πολιτικές για το κλίμα και το περιβάλλον σε τοπικό/περιφερειακό/εθνικό ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι λογοτεχνικές ή οι επιστημονικές δημοσιεύσεις κάθε είδους και με κάθε υποστήριξη, τα οπτικοακουστικά προϊόντα και κάθε είδους έργα τέχνης δεν είναι επιλέξιμα για το βραβείο.
      Η πλήρης περιγραφή των προϋποθέσεων και το έντυπο ηλεκτρονικής αίτησης υποψηφιότητας διατίθενται στην ιστοσελίδα μας: http://www.eesc.europa.eu/civilsocietyprize/
      ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
      Το 2021, η ΕΟΚΕ θα απονείμει το 12ο Βραβείο της κοινωνίας των πολιτών. Κάθε χρόνο, το βραβείο είναι αφιερωμένο σε ένα διαφορετικό θέμα ειδικού ενδιαφέροντος για την ΕΕ και επιβραβεύει και ενθαρρύνει πρωτοβουλίες και επιτεύγματα οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και/ή ιδιωτών που έχουν συμβάλει σημαντικά στην προώθηση των κοινών αξιών που ενισχύουν την ευρωπαϊκή συνοχή και ολοκλήρωση.
      Το 2020, η ΕΟΚΕ αντικατέστησε το Βραβείο της κοινωνίας των πολιτών με ένα έκτακτο Βραβείο αλληλεγγύης πολιτών, ειδικά αφιερωμένο στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. Με το βραβείο αυτό, η ΕΟΚΕ απέδωσε φόρο τιμής σε 23 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ιδιώτες και ιδιωτικές επιχειρήσεις από ολόκληρη την ΕΕ, οι οποίες είχαν επιδείξει εξαιρετική αλληλεγγύη και αίσθημα ευθύνης του πολίτη για την καταπολέμηση της πανδημίας και την άμβλυνση των καταστροφικών επιπτώσεών της. Το Βραβείο της κοινωνίας των πολιτών του 2019 ήταν αφιερωμένο στην ισότητα των φύλων και στη χειραφέτηση των γυναικών.
      Σας προτρέπουμε να ενθαρρύνετε τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στη χώρα ή στο δίκτυό σας να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας για το Βραβείο της κοινωνίας των πολιτών που θα απονεμηθεί από την ΕΟΚΕ το 2021 και να συμβάλετε έτσι στην ευρεία αναγνώριση αξιόλογων έργων.
      Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη:
      Μονάδα Τύπου της ΕΟΚΕ – Laura Lui
      + 32 (0)2 546 91 89
      [email protected]
    4. Περιβάλλον

      Engineer

      Από σήμερα τίθενται σε διαβούλευση οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), που αφορούν σε προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» στην ανατολική Κρήτη, τον Έβρο και τη Ροδόπη καθώς και τη νότια Πελοπόννησο. Οι ΕΠΜ καθορίζουν ένα θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης και θεσμοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας, θέτοντας σαφείς όρους και κανόνες για τις χρήσεις γης και την οικονομική δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές. Η δημόσια διαβούλευση για τις ΕΠΜ μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας https://ypen.gov.gr/diavouleusi θα διαρκέσει ως τα τέλη Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει η εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών με τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα.
      Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναθέσει την εκπόνηση 23 Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Σχεδίων Διαχείρισης για τις 446 περιοχές του δικτύου «Natura 2000» της χώρας.
      Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, με γνώμονα την προστασία των οικοσυστημάτων και των ειδών που φιλοξενούν, θα υποδείξουν εάν και ποιες ανθρωπογενείς δραστηριότητες επιτρέπονται στις επιμέρους ζώνες κάθε περιοχής.
      Τα Σχέδια Διαχείρισης θα εξειδικεύσουν τα κριτήρια και τους όρους άσκησης των επιτρεπόμενων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στις επιμέρους περιοχές της κάθε μελέτης. Σε αυτά περιλαμβάνονται σχέδια δράσης στα οποία εξειδικεύονται:
      τα αναγκαία μέτρα τα έργα και τα προγράμματα οι φάσεις, το κόστος, οι πηγές οι φορείς χρηματοδότησης το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης οι φορείς εφαρμογής Το έργο που για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας είναι εξαιρετικά σημαντικό, τόσο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όσο και σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
      Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) δημιουργούμε για πρώτη φορά ένα σαφές πλαίσιο για τις ζώνες προστασίας και τις χρήσεις γης στις 446 περιοχές του δικτύου Natura 2000. Οι ΕΠΜ θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία της βιοποικιλότητας σε αυτές τις περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους. Η ελληνική φύση είναι ένα πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο το οποίο οφείλουμε να προστατέψουμε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να το διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές».
      Με αφορμή την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Σχέδια Διαχείρισης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Στη νέα εποχή περιβαλλοντικών μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατοχυρώνουμε θεσμικά τις περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας στη χώρα μας και προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον τόσο για το σήμερα όσο και για τις μελλοντικές γενιές. Παράλληλα, στηρίζουμε την ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο χωρίς εμπόδια και γραφειοκρατία, αλλά με συγκεκριμένους όρους και αυστηρούς κανόνες για τις επενδύσεις σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Η διαβούλευση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών είναι υποχρέωσή μας στο πλαίσιο προώθησης της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στη λήψη αποφάσεων για την περιβαλλοντική πολιτική. Η συμμετοχή όλων είναι σημαντική και σας προσκαλώ να γίνετε αρωγοί αυτής της προσπάθειας, συμμετέχοντας στη διαβούλευση που ξεκινά».
      Ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς ανέφερε: «Με τις 3 πρώτες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που τίθενται σε δημόσια διαβούλευση, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι βούλησή μας είναι η προστασία του Περιβάλλοντος και δη των πλέον ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών. Και το κάνουμε αυτό καθορίζοντας χρήσεις γης και σαφείς κανόνες με ασφάλεια δικαίου.
      Άλλωστε, κάθε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη εστιάζει στον χαρακτηρισμό των προστατευόμενων περιοχών, στις ζώνες που ορίζονται εντός αυτών, στην αναγκαιότητα ή μη θεσμοθέτησης περιφερειακών ζωνών, οικολογικών διαδρόμων, καθώς και στην πρόταση ρύθμισης δραστηριοτήτων και λειτουργιών και πρόβλεψης κατάλληλων μέτρων και δράσεων για τη διατήρηση του προστατευτέου αντικειμένου κάθε προστατευόμενης περιοχής».
    5. Περιβάλλον

      Engineer

      Oλοκληρώθηκε στις 12.30  του Σαββάτου στην Π.Ε. Ξάνθης η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή της Ξάνθης, μετά την πυρκαγιά στη βιομηχανία Sunlight. 
      Την παρουσίαση έκανε ο Καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης, επικεφαλής στο Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ. Συνοδεύοταν  από την Καθηγήτρια Ρέα Λούπα και την υποψήφια Διδάκτορα του Τμήματος κα Καραλή.
      Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης ανέφερε στην εισαγωγή του ότι ήταν 3 δύσκολες μέρες όμως φαίνεται ότι δεν υπήρξε καμία  καταστροφή. Συνέστησε ψυχραιμία σε όλους αναφερόμενος σε ακραίες δηλώσεις των πρώτων ημερών που δεν χαρακτήρισε όλες τις αντιδράσεις.
      Ο Σ. Ραψομανίκης σημέίωσε: “Ήταν μια φωτιά που έκαιγε για 6 ώρες . Συγχαρητήρια στην πυροσβεστική για την γρήγορη κατάσβεση που ήταν καταλύτική για να μην επεκταθεί η ρύπανση. Ως ειδικοί και εμείς ανησυχήσαμε γιατί δεν ξέραμε τις συνέβαινε. Την ανησυχία μας τη μεταφέραμε στα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν. Όταν αρχίσαμε τις αναλύσεις, που τέλειωσαν το βράδυ της Παρασκευής, ανησυχούσαμε, κάτι που δεν συμβάινει πλέον τώρα. ”
      Κατά την παρουσίαση των στοιχείων ο Καθηγητής αναφέρθηκε στη μεθοδολογία λήψης δειγμάτων σε τρεις δειγματολήπτες από την πρώτη στιγμή  στην περιοχή του ατυχήματος και στα Κιμμέρια. Αναφέρθηκε στις μετρήσεις συγκέντρωσης μολύβδου που ήταν ασήμαντες, μάζας αιωρούμενων σωματιδίων, που ήταν οριακάπάνω από τα όρια αλλά δεν εμπνέουν ανησυχία και σε άλλα αιωρούμενα σωματίδια. Επίσης παρουσίασε τα στοιχεία των φίλτρων όπου συλλέχθηκαν τα δείγματα 24ωρης δειγματοληψία.
      “Ξεχάστε την ιστορία του μολύβδου”
      “Τελειώστε την υπόθεση με το μόλυβδο, δεν υπάρχει μόλυβδος, όπως μπορούμε να πούμε με υπευθυνότητα (0,04 ug/cm2, χίλιες φορές κάτω από το όριο) . Ως προς τα μέταλλα εντοπίστηκαν ασβέστιο, αλουμίνιο, σίδηρος, μαγνήσιο, χρώμιο , όλα σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις  που δεν προκαλούν καμία ανησυχία.  Σταματήσαμε να ανησυχούμε και σταματήστε να ανησυχείτε. Ως προς τα αγροτικά προϊόντα δεν υπάρχει καμία ρύπανση, χρειάζεται μόνο πλύσιμο. ” ανέφερε ο Σ. Ραψομανίκης. ’’Ξεχάστε την ιστορία του μολύβδου, είναι χίλιες φορές κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια’’.
      Μάλιστα, μετά από διαφωνία που παρατηρήθηκε μεταξύ δημοσιογράφων και πολιτικών παραγόντων ο Καθηγητής ανέφερε: “Έπρεπε να είμαστε σίγουροι πριν ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Ζω εδώ και αγαπώ την περιοχή, και δηλώνω υπεύθυνα και με την υπογραφή μου ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Καλύψαμε με δικούς μας πόρους όλες τις αναλύσεις και αρνηθήκαμε κάθε χρηματοδότηση του Εργαστηρίου για ευνόητους λόγους”
      Ασφαλή επιφανειακά ύδατα και πόσιμο νερό
      Τις μετρήσεις επιβεβαίωσε με μετρήσεις στα επιφανειακά ύδατα το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕ Ξάνθης. Επίσης, το Τμήμα Υγιεινής πήρε δείγματα πόσιμου νερού και επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση πόσιμου νερού είναι απολύτως ασφαλής.
      Καμία ουσία που να αφορά το γενικό πληθυσμό δεν παρουσιάζει συγκεντρώσεις  πάνω από το όριο. Όσον αφορά τους πυροσβέστες που πήραν μέρος στην κατάσβεση και την πιθανή τους έκθεση δεν είναι κάτι που μπορέι να το εκτιμηθεί μετά τη φωτιά καθώς δεν μετρήθηκε. Όμως οι πυροσβέστες φορούσαν όλοι μάσκες οξυγόνου κλειστού τύπου, όλα τα μέσα ατομικής προστασίας και ακολούθησαν όλες οι διαδικασίες, αναφέρει ο διευθυντής της ΠΥ ΒΙΠΕ Ξάνθης Κ. Μπλέτσας.
       
    6. Περιβάλλον

      dimitris GM

      Στον αέρα «τινάζει» το Συμβούλιο της Επικρατείας τη μεταβίβαση μεγάλων εκτάσεων στο παραλιακό «μέτωπο» της Αττικής, από το Λαγονήσι μέχρι την Παλαιά Φώκαια στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤΑΔ), κρίνοντας ότι υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου που το απαγορεύει. 
      Έτσι εκτάσεις-«φιλέτα» στην παραλία της Αναβύσσου, ζώνες αιγιαλού στο Λαγονήσι, το Μαύρο Λιθάρι και άλλες περιοχές που είχαν μεταβιβαστεί το 2014, με υπουργική απόφαση, στο «Παράκτιο Μέτωπο» Α.Ε. και στη συνέχεια, το επόμενο έτος, στην ΕΤΑΔ ΑΕ, λόγω της απορρόφησης της πρώτης από τη δεύτερη, επιστρέφουν και πάλι στο δημόσιο.
      Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου Σαρωνικού και ακύρωσε τη μεταβίβαση των επίμαχων εκτάσεων. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η ΕΤΑΔ Α.Ε., διάδοχος της «Εταιρείας Συμμετοχών Περιουσίας» Α.Ε., δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα, εκτός συναλλαγής, τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, ανεξάρτητα του χρόνου και του τρόπου που περιήλθαν σε αυτή.
      Και αυτό γιατί, μετά τις νομοθετικές αλλαγές που έγιναν, εξαιρούνται από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ Α.Ε. όσα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου 4389/2016, αλλά και του αιγιαλού και τις παραλίες που υπάγονται στον ίδιο νόμο. Κατά συνέπεια, η μεταβίβαση που είχε γίνει σε εφαρμογή του νόμου 4146/2013 έχει χάσει πλέον το νόμιμο έρεισμά της και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εξακολουθήσει να παράγει έννομες συνέπειες.
      Παράλληλα, όλοι οι αιγιαλοί που είχαν παραχωρηθεί από  στην ΕΤΑΔ Α.Ε. στις περιοχές  Λαγονήσι, Αλυκές, Παλαιά Φώκαια και Μαύρο Λιθάρι, ως τουριστικά Δημόσια κτήματα, τα οποία υπάγονται σύμφωνα με τον νόμο 4484/2017 στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας εξαιρούνται κατά συνέπεια της παραχώρησης στην ΕΤΑΔ Α.Ε.
      Ο δικηγόρος του Δήμου Σαρωνικού Κωνσταντίνος Κατερινόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση, τονίζοντας:
      «Ειδικά για τις παραλίες στο Λαγονήσι και στην Αλυκή, ο Δήμος είχε κάνει πολλούς αγώνες από παλιά, να μην έχει η ΕΤΑΔ τη διαχείριση τους, αλλά να παραμείνουν στο Δημόσιο, ώστε η διαχείριση να γίνεται από τον Δήμο, ζήτημα στο οποίο τώρα δικαιώνεται.
      »Είναι πολύ σημαντική απόφαση διότι με αυτή, όπως και με την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, την 846/2020, που ακύρωσε τη μεταβίβαση της παραλίας της Τριόπετρας στο Ρέθυμνο, που είχε γίνει αρχικά προς το ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια στην ΕΤΑΔ, τίθενται τα συνταγματικά όρια στην ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς η ΕΤΑΔ ενεργεί πλέον ως ο κύριος μοχλός αυτής της δράσης». 
    7. Περιβάλλον

      Engineer

      Μέχρι σήμερα οι επενδυτές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όφειλαν να εκδίδουν για τα νέα έργα άδειες παραγωγής, που καθυστερούσαν έως και 2 χρόνια.
      Πλέον με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Bουλή από το ΥΠΕΝ, καταργείται η άδεια παραγωγής και αντικαθίσταται από μια απλή "βεβαίωση παραγωγού” περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη γραφειοκρατική χρονοτριβή.
      Με τις νέες ρυθμίσεις μετατίθεται η ευθύνη για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης από τους αρμόδιους φορείς και τις κρατικές υπηρεσίες στον επενδυτή που είναι υποχρεωμένος να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά και να τα αναρτήσει στο πληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ.
      Παράλληλα με την απλοποίηση της διαδικασίας για την άδεια παραγωγής, το νομοσχέδιο παρεμβαίνει και στην περιβαλλοντική αδειοδότηση που ρυθμίζεται σε άλλο κεφάλαιο του νομοσχεδίου.
      Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το νομοσχέδιο παρεμβαίνει στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, την Άδεια Παραγωγής, για την οποία απαιτούνται τώρα 1,5-2 χρόνια για να εκδοθεί από τη ΡΑΕ. 
      Η παρέμβαση συνοδεύει και λειτουργεί παράλληλα με την απλοποίηση στην περιβαλλοντική αδειοδότηση (που ρυθμίζεται σε άλλο κεφάλαιο του νομοσχεδίου). Σε δεύτερο χρόνο θα απλοποιηθούν τα επόμενα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας, μέχρι το τελευταίο που είναι οι  Άδειες Εγκατάστασης και Λειτουργίας.
      Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε σχετικά: «Η επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας των έργων ΑΠΕ, κάνει τον κλάδο πιο ελκυστικό και εξωστρεφή για νέες επενδύσεις, μέσα από απλές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Στοχεύουμε στο να ξεμπλοκάρουν εκκρεμείς αιτήσεις που χρονίζουν εδώ και σχεδόν 2 έτη και επίσης στο επόμενο διάστημα να απελευθερωθούν δεσμευμένες εκτάσεις που δεν αξιοποιούνται.
      Οι ΑΠΕ θα αποτελέσουν τον πυλώνα του ενεργειακού μείγματος τα επόμενα χρόνια στα πλαίσια μιας αγοράς που λειτουργεί και με τιμές που έχουν δείξει ξεκάθαρα πτωτική τάση. Παράλληλα ρυθμίζονται ζητήματα ενεργειακής αποδοτικότητας και του κατασκευαστικού κλάδου σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Πρωτοβουλίες στον κατασκευαστικό κλάδο είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη μέρα».
      Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι:  «Το σημερινό νομοσχέδιο σηματοδοτεί την είσοδο στη νέα ψηφιακή εποχή αδειοδότησης έργων ΑΠΕ. Στοχεύουμε στην απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της καθημερινότητας και να δημιουργηθεί ένα φιλικό για τους επενδυτές περιβάλλον στη χώρα μας. Θα προχωρήσουμε γρήγορα με τα επόμενα βήματα για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, διαφανούς και αποτελεσματικού πλαισίου για τις πράσινες επενδύσεις που θα επιτρέψει την επίτευξη των στόχων που θέτει το νέο ΕΣΕΚ για αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ  στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας στο 35%, έως το 2030».
      O κεντρικός άξονας της παρέμβασης είναι η αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής με τη Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας, η οποία  θα προκύπτει μετά από μια σύντομη και αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου της σχετικής αίτησης μέσω του νέου Ηλεκτρονικού Μητρώου ΑΠΕ και  μείωση στο ελάχιστο των απαιτούμενων  δικαιολογητικών. Στόχος είναι να καθιερωθεί μια σύντομη διαδικασία εξέτασης των  νέων αλλά και των συσσωρευμένων εκκρεμών αιτήσεων.
      Βασικό χαρακτηριστικό της ρύθμισης είναι ότι μεταθέτει την ευθύνη για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης από τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες-κράτος στον επενδυτή. Και τούτο διότι ο επενδυτής είναι υποχρεωμένος να συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά και να τα αναρτήσει στο πληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ. Παράλληλα, οφείλει να αποδείξει την οικονομική του ευρωστία και δυνατότητα για ολοκλήρωση της επένδυσης μέσω πληρωμής σχετικού  Ειδικού τέλους (Τέλος Έκδοσης ). Ακολούθως ενεργοποιούνται εύλογες προθεσμίες για την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας που σε περίπτωση μη τήρησης  οδηγούν σε ανάκληση της χορηγηθείσας Βεβαίωσης. Με άλλα λόγια, όσο "γρήγορα" αποκτούν οι υποψήφιοι επενδυτές το δικαίωμα για παραγωγή ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, εξίσου "γρήγορα" μπορεί να το χάνουν αν δεν προχωρούν την ωρίμανση του έργου τους, ώστε να απελευθερώνεται φυσικός και ηλεκτρικός χώρος από έργα που δεν υλοποιούνται.
      Ειδικά Έργα ΑΠΕ
      Με το νέο νομοσχέδιο οι σταθμοί ΑΠΕ διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, τα Ειδικά Έργα, (σταθμοί ΑΠΕ μεγάλης ισχύος, σταθμοί ΑΠΕ όπως οι υβριδικοί και οι ηλιοθερμικοί που επηρεάζουν σημαντικά τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας όπου συνδέονται) και τα υπόλοιπα που αποτελούν την πλειονότητα των έργων.
      Οι σταθμοί ΑΠΕ που εντάσσονται στην κατηγορία των Ειδικών Έργων ακολουθούν την σχετικά "βαρύτερη" διαδικασία αξιολόγησης που περιγράφεται στο υφιστάμενο πλαίσιο, απαλλασσόμενοι παράλληλα από την υποχρέωση πληρωμής του προαναφερθέντος Τέλους. Οι ενδιαφερόμενοι για σταθμούς ΑΠΕ της κατηγορίας αυτής συνοδεύουν το αίτημά τους με μετρήσεις του δυναμικού ΑΠΕ, ενεργειακή μελέτη, στοιχεία που τεκμηριώνουν τη δυνατότητα των αιτούντων να υλοποιήσουν το έργο με βάση την τεχνική τους επάρκεια και τη δυνατότητα εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης, συνολικό επιχειρηματικό σχέδιο κ.α.
      Οι υπόλοιποι σταθμοί ΑΠΕ που δεν εντάσσονται στην κατηγορία των Ειδικών Έργων απολαμβάνουν ταχύτερη και απλούστερη αξιολόγηση για την έκδοση της Βεβαίωσης, αλλά προς "αντικατάσταση" της οικονομικής αξιολόγησης υποχρεούνται σε πληρωμή του Τέλους Έκδοσης που πιστώνεται υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).
      Πώς εκδίδεται και τι περιέχει η Βεβαίωση Παραγωγού
      Οι αιτήσεις για την έκδοση των Βεβαιώσεων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την πρώτη έως και τη δεκάτη ημέρα των μηνών Φεβρουαρίου, Ιουνίου, Οκτωβρίου. Καθιερώνονται δηλαδή τρεις κύκλοι υποβολής αιτήσεων (έναντι τεσσάρων που ίσχυαν μέχρι σήμερα),  ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για να ενημερωθούν οι νέοι υποψήφιοι επενδυτές για το ποιες εκτάσεις είναι διαθέσιμες για υποβολή αιτήσεων για νέους σταθμούς ΑΠΕ, αλλά και για να προετοιμάσουν τα απαιτούμενα στοιχεία για την υποβολή των αιτήσεων αυτών.
      Οι ενδιαφερόμενοι  θα υποβάλλουν στο πληροφοριακό σύστημα του Φορέα Αδειοδότησης (που είναι η ΡΑΕ επί του παρόντος) όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στοιχεία. Προβλέπεται προθεσμία 15 ημερών για υποβολή αντιρρήσεων για την αίτηση. Εφόσον πληρούνται οι περιορισμοί χωροθέτησης που περιγράφονται στο νόμο, δεν εγείρονται θέματα εθνικής ασφαλείας και δημόσιας υγείας και έχει κατατεθεί αποδεικτικό καταβολής του Τέλους Έκδοσης, εκδίδεται η  Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ που θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξής στοιχεία:
      α) Το όνομα/επωνυμία του καταχωρούμενου Παραγωγού ή Αυτοπαραγωγού.
      β) Την τεχνολογία ή μορφή ΑΠΕ
      γ) Την Εγκατεστημένη Ισχύ και τη Μέγιστη Ισχύ Παραγωγής του σταθμού.
      δ) Ειδικά για αιολικούς σταθμούς, τον αριθμό των ανεμογεννητριών και τη διάμετρο της φτερωτής της κάθε ανεμογεννήτριας, καθώς και τον αριθμό των ισοδυνάμων τυπικών ανεμογεννητριών που αντιστοιχούν στο πλήθος και τα χαρακτηριστικά των Α/Γ του έργου, για τον υπολογισμό του ποσοστού κάλυψης της φέρουσας ικανότητας του ΟΤΑ εγκατάστασής τους.
      ε) Τη θέση εγκατάστασης του σταθμού.
      στ) Τη διάρκεια ισχύος της Βεβαίωσης.
      ζ) Τους γενικούς όρους.
      η) Τυχόν ειδικούς όρους.
      Στο νομοσχέδιο εισάγεται επίσης η δυνατότητα ο κύριος ή επικαρπωτής με βάση νόμιμο τίτλο, του συνόλου ή τμήματος ιδιωτικής έκτασης, για την οποία έχει εκδοθεί Βεβαίωση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού να καταθέσει αίτηση για σταθμό ΑΠΕ κατά τον επόμενο κύκλο από την ημερομηνία έκδοσης της Βεβαίωσης, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα κατοχής της γης.
      Η Βεβαίωση θα μπορεί να τροποποιηθεί εκτός κύκλου:
      α) σε περιπτώσεις μείωσης των ορίων του πολυγώνου εγκατάστασης,
      β) σε περιπτώσεις μείωσης της εγκατεστημένης ισχύος ή της μέγιστης ισχύος παραγωγής,
      γ) σε περιπτώσεις αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος ή της μέγιστης ισχύος παραγωγής, σε ποσοστό μέχρι και 10% της αρχικής Άδειας Παραγωγής ή Βεβαίωσης, υπό την προϋπόθεση μη αύξησης του ποσοστού κάλυψης της φέρουσας ικανότητας και μη μετάπτωσης του έργου στην κατηγορία των Ειδικών Έργων.
      Χρονικά ορόσημα για την ισχύ της Βεβαίωσης
      Η Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ και η Βεβαίωση Ειδικών Έργων χορηγείται για χρονικό διάστημα μέχρι πέντε (25) έτη και μπορεί να ανανεώνεται μέχρι ίσο χρόνο.
      Η Βεβαίωση παύει αυτοδικαίως να ισχύει:
      Για φωτοβολταϊκούς και χερσαίους αιολικούς σταθμούς, εάν:
      (α) Εντός 6 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Βεβαίωσης, ο κάτοχος δεν έχει καταθέσει αίτηση για χορήγηση ΑΕΠΟ, εφόσον έχει σχετική υποχρέωση.  Για τους σταθμούς που προβλέπεται υποχρέωση εκπόνησης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης η εν λόγω προθεσμία παρατείνεται κατά  12 μήνες.
      (β) Εντός 36 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Βεβαίωσης δεν έχει υποβληθεί αίτηση στον Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.
      Για τις λοιπές τεχνολογίες σταθμών ΑΠΕ και για τους υβριδικούς σταθμούς ΑΠΕ, εάν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της Βεβαίωσης δεν έχει υποβληθεί αίτηση στον Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.
      Για τους σταθμούς ΑΠΕ, πλην των υβριδικών σταθμών, που ανήκουν στην κατηγορία των Ειδικών Έργων η Βεβαίωση Ειδικών Έργων παύει αυτοδικαίως να ισχύει με την παρέλευση διπλάσιου χρονικού διαστήματος από ό,τι αναφέρεται παραπάνω.
      Οι προθεσμίες αυτές θα μπορούν να παρατείνονται, για διάστημα έως 24 μήνες, εφόσον ο κάτοχος Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικού Έργου δηλώσει την πρόθεσή του για την ολοκλήρωση του έργου και καταβάλει Τέλος Δέσμευσης Φυσικού Χώρου Εγκατάστασης το οποίο ορίζεται σε 150 ευρώ ανά MW Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής για κάθε μήνα παράτασης.
      Στο νομοσχέδιο υπάρχουν προβλέψεις για συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των αιτήσεων που υποβάλλονται στον ίδιο κύκλο υποβολής αιτήσεων που παρουσιάζουν εδαφική επικάλυψη, προκαλούν υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας κ.α.. Ειδικότερα, σε αυτή την περίπτωση η ΡΑΕ ζητά αρχικά από τους ενδιαφερόμενους να εξετάσουν από κοινού την τροποποίηση των αιτημάτων τους ώστε να μην υφίστανται θέματα συγκριτικής αξιολόγησης και σε περίπτωση αδυναμίας διευθέτησης της εδαφικής επικάλυψης ή της ταυτόχρονης αξιοποίησης του πόρου ή της υπέρβασης της φέρουσας ικανότητας του ΟΤΑ εγκατάστασης των σταθμών ΑΠΕ, ο Φορέας Αδειοδότησης προβαίνει σε συγκριτική αξιολόγηση και οι αιτήσεις που αφορούν τα εμπλεκόμενα έργα εξετάζονται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που αναφέρονται στον οικείο Κανονισμό.
      Η ΡΑΕ θα εκδίδει τη Βεβαίωση εφόσον προσκομισθεί από τον αιτούντα το αποδεικτικό καταβολής του Τέλους Έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού Η.Ε. από ΑΠΕ.
      Το ύψος του Τέλους ορίζεται ανά μονάδα ονομαστικής μέγιστης ισχύος παραγωγής της αίτησης σε μεγαβάτ (ΜW) ως εξής:
      (α) 3000 ευρώ/ ΜW για το τμήμα της ισχύος έως  1MW
      (β) 2500 ευρώ/ΜW για το τμήμα της ισχύος από 1 έως 10 MW
      (γ) 2000 ευρώ/ΜW για το τμήμα της ισχύος από 10 έως 50MW
      (δ) 1500 ευρώ/ ΜW για το τμήμα της ισχύος από 50 έως 100 MW και
      (ε) 1000 ευρώ/ΜW για το τμήμα της ισχύος πάνω από 100 MW.
      Το Τέλος Έκδοσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του τέλους που αντιστοιχεί σε σταθμό ΑΠΕ ισχύος 250 MW.
      Πρέπει να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται η έκδοση νέου Κανονισμού εντός τριμήνου που θα περιγράφει ειδικότερα στοιχεία σχετικά με την διαδικασία έκδοσης Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και Ειδικών Έργων. Σύμφωνα με το νόμο, ως  Φορέας Αδειοδότησης για την Α’ Φάση ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (που αφορά στις Βεβαιώσεις Παραγωγού) ορίζεται η ΡΑΕ. Ο φορέας μπορεί να αλλάζει με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
      Μέχρι την θέση σε πλήρη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου, αναμένεται η αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος της ΡΑΕ ώστε να διαχειριστεί άμεσα τον συσσωρευμένο όγκο ων εκκρεμών αιτήσεων, αλλά και για να "υποδεχθεί" τις αιτήσεις των επόμενων κύκλων.  Η υποβολή των νέων αιτήσεων στον Φορέα Αδειοδότησης για την έκδοση της Βεβαίωσης γίνεται με υποβολή αίτησης που συνοδεύεται από τα  προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο έγγραφα και στοιχεία. Η ΡΑΕ αξιολογεί το αίτημα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νομοσχέδιο.
      Εκκρεμείς αιτήσεις για Άδειες Παραγωγής
      Ορίζεται επίσης ότι όσον αφορά τα εκκρεμή αιτήματα για χορήγηση Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας τα οποία έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ έως και τον κύκλο του  Ιουνίου 2018, αξιολογούνται από τον Ρυθμιστή σύμφωνα με το μέχρι σήμερα ισχύον θεσμικό πλαίσιο και εκδίδεται απόφαση απόρριψης ή χορήγησης Άδειας Παραγωγής. Για τις αιτήσεις αυτές οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν από τη ΡΑΕ να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους ή να το επικαιροποιήσουν εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος τα στοιχεία των πολυγώνων των έργων τους και των θέσεων των ανεμογεννητριών εντός των πολυγώνων των αρχικών αιτήσεων λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς χωροθέτησης του νόμου. Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης επιβεβαίωσης ή επικαιροποίησης, τα αιτήματα αυτά θα απορρίπτονται.
      Όσον αφορά εκκρεμή αιτήματα για χορήγηση Άδειας Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ από τον κύκλο υποβολής αιτήσεων Σεπτεμβρίου 2018 και εφεξής, εξετάζονται σύμφωνα με το νέο καθεστώς αξιολόγησης που περιγράφεται στο νόμο.  Η ΡΑΕ θα καλέσει και εδώ τους ενδιαφερόμενους να επιβεβαιώσουν το αίτημά τους και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των έργων τους. Κατά την επικαιροποίηση ο αιτών επιβεβαιώνει επίσης την υπαγωγή ή μη του έργου του στην έννοια των Ειδικών Έργων.
      Για την έκδοση των Βεβαιώσεων από τη ΡΑΕ οι αιτούντες οφείλουν να υποβάλλουν μέρος του Τέλους Έκδοσης υπέρ του ΕΛΑΠΕ, καθώς παραμένουν σε φάση αξιολόγησης κατά διαφορετικά χρονικά διαστήματα, που διαμορφώνεται ανάλογα με το έτος υποβολής των αιτήσεων αυτών ως ακολούθως:
      Το Τέλος Διατήρησης Αδειών Παραγωγής καταργείται από 1ης Ιανουαρίου 2020, ενώ το Τέλος Διατήρησης των ετών 2017-2019 θα καταβληθεί μειωμένο στο 1/3 του αρχικά προβλεπόμενου ποσού. Επίσης, με σκοπό τη μείωση του χώρου που καταλαμβάνουν οι σταθμοί ΑΠΕ – ιδίως οι αιολικοί σταθμοί – προκειμένου να διευκολυνθούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για ανάπτυξη έργων, παρέχεται η δυνατότητα μείωσης της ισχύος των σταθμών, και παράλληλα να πληρώσουν τέλος διατήρησης για τα παρελθόντα έτη με βάση τη μειωμένη ισχύ.
      Τέλος, όσον αφορά τις σε ισχύ Άδειες Παραγωγής υπόκεινται στις προθεσμίες του νόμου, με ημερομηνία εφαρμογής αυτών από 1η Σεπτεμβρίου 2020.
      ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ" ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
      1.Νέο πλαίσιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια
      Με το Κεφάλαιο Ζ’ του περιβαλλοντικού "νομοσχεδίου"  ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η κοινοτική οδηγία 2018/844 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (Energy Performance Building Directive II).
      Οι σχετικές ρυθμίσεις αποσκοπούν στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, θέτοντας πιο φιλόδοξους στόχους και πιο αυστηρά κριτήρια. Επίσης φέρνουν στο προσκήνιο τα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα επικαιροποιούν και αναβαθμίζουν τα ενεργειακά πιστοποιητικά και επιθεωρήσεις, τις μελέτες ενεργειακής απόδοσης, καθώς και τους ενεργειακούς επιθεωρητές.
      Πρόκειται ουσιαστικά για το νέο πλαίσιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, στη βάση του οποίου θα εκπονηθεί η Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος. Στρατηγική που θα κληθεί να εφαρμόσει το ΥΠΕΝ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα και που στοχεύει αφενός στη στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου (δεδομένων των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση του κορωνοϊού), αφετέρου τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής απόδοσης που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).  Ένας από τους στόχους του ΕΣΕΚ είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του 12-15% των κτιρίων έως το 2030 , ή 60.000 σπίτια κάθε χρόνο.
      Τα βασικά σημεία του προτεινόμενου σχεδίου είναι τα εξής:
      α)      Τίθενται συγκεκριμένοι και αυστηροί στόχοι για την ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, σε πλήρη εναρμόνιση με τους στόχους του ΕΣΕΚ. Οι στόχοι είναι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι, με κλιμάκωση και διαδικασίες για το 2030, 2040 και το 2050. Επίσης προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις, μέτρα και πολιτικές που θα προωθήσουν την ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος, τόσο για τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά κτίρια όλων των χρήσεων.
      β)    Τροποποιούνται οι Τεχνικές Οδηγίες στο πλαίσιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), τόσο για την εναρμόνιση με τα ισχύοντα υψηλότερα πρότυπα, όσο και για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο ΕΣΕΚ. Πλέον τα νέα και τα ριζικά ανακαινιζόμενα κτίρια οφείλουν να είναι ακόμα πιο αποδοτικά, να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και ταυτόχρονα να παράγουν περισσότερη (ηλεκτρική ή θερμική). Προς αυτό το σκοπό, τίθενται νέα αυστηρότερα κριτήρια και απαιτήσεις για όλα τα κτίρια, που θα πρέπει να εμφανίζουν την βέλτιστη σχέση κόστους/οφέλους.
      γ)      Εισάγονται συστήματα ευφυούς ετοιμότητας των νέων και υφιστάμενων κτιρίων, για την εγκατάσταση συστημάτων, αυτοματισμών και μηχανισμών ελέγχου, προς την επίτευξη των στόχων ενεργειακής απόδοσης.
      δ)    Προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα, δράσεις και πολιτικές κινήτρων (χρηματοδότησης ή άλλης μορφής) ώστε να βοηθήσουμε τους πολίτες, τους επιχειρηματίες, αλλά και τους φορείς της κυβέρνησης να προχωρήσουν με έργα και δράσεις που αφορούν το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα.
      ε)      Τέλος, επικαιροποιούνται, αναθεωρούνται και θεσπίζονται αυστηρότερες διαδικασίες ελέγχου για τις μελέτες ενεργειακής απόδοσης (ΜΕΑ), τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ), τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και τους επιθεωρητές που τις διενεργούν. Με αυτό το τρόπο αναβαθμίζουμε το σύνολο του μηχανισμού που μελετά, εκδίδει και επιθεωρεί το ενεργειακό κομμάτι των κτιρίων, ενώ ταυτόχρονα θέτουμε αυστηρότερες προδιαγραφές, διαδικασίες ελέγχου και ποινές ώστε να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
      2. Έργο εθνικής σημασίας ο East Med
      Eπεκτείνεται το έργο διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας (αγωγός φυσικού αερίου IGI Poseidon) ώστε να περιλαμβάνει πλέον το πρόσφατο αναγκαίο συμπλήρωμα τόσο του χερσαίου τμήματος του αγωγού επί ελληνικού εδάφους (μεταξύ της ελληνοτουρκικής μεθορίου και της ακτής του Ιονίου) όπως ανασχεδιάσθηκε από τον φορέα υλοποίησής του, όσο και του χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού EastMed.  Ο EastMed αποτελεί Έργο Ευρωπαϊκού Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) που ανήκει στην ίδια δέσμη έργων ΕΚΕ με τον IGI Poseidon, καθώς συνδέει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, με την υπόλοιπη  Ευρώπη. Με την τροποποίηση αυτή, το αναβαθμισμένο έργο διασύνδεσης χαρακτηρίζεται ως έργο εθνικής σημασίας και δημόσιας ωφέλειας και ευρύτερα δημοσίου συμφέροντος, καθώς ο εμπλουτισμένος σχεδιασμός του έργου όχι μόνο ενισχύει τη διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά αναβαθμίζει και την ολοκλήρωση του Νοτίου Διαδρόμου φυσικού αερίου, διότι διαμορφώνει νέες οδεύσεις προμήθειας και διασυνδέσεις  με νέες πηγές προμήθειας  φυσικού αερίου.
      3. Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου στην αγορά φυσικού αερίου
      Τίθεται σε εφαρμογή νέο πλέγμα κανόνων για τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου στην αγορά φυσικού αερίου, κατά τρόπο που λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της εν λόγω αγοράς, σε σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού. Για την επιλογή του Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου προβλέπεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη ΡΑΕ. Σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να οριστεί Προμηθευτής Φυσικού Αερίου ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου (ΠΤΚ)  για την τροφοδοσία πελατών που δεν εκπροσωπούνται από προμηθευτή, λόγω υπαιτιότητας του μέχρι πρότινος προμηθευτή τους και όχι των  ιδίων, παρέχεται εξουσιοδότηση στη ΡΑΕ να ορίσει τους ΠΤΚ με κριτήρια ιδίως το μερίδιο αγοράς του κάθε προμηθευτή στην ελληνική αγορά και ανά γεωγραφική περιοχή ή κατηγορία πελατών. Στο μεταβατικό διάστημα έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών ορισμού ΠΤΚ, όλοι οι προμηθευτές είναι εν δυνάμει πάροχοι της υπηρεσίας κοινής ωφέλειας τελευταίου καταφυγίου. Με την απόφαση της ΡΑΕ καθορίζεται και η κάλυψη του πλήρους κόστους της παρεχόμενης υπηρεσίας.
      4. Ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
      Δίνεται η δυνατότητα, προς ενίσχυση των κεφαλαίων του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και της ανάπτυξής του, να περιορίζεται το ποσοστό άμεσης ή/και έμμεσης συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
      5. Μονάδα Μεγαλόπολη V-Λιγνιτικό Τέλος  
      Με το άρθρο 104 του νομοσχεδίου αίρεται ο νομικός περιορισμός στην ισχύ λειτουργίας της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ Μεγαλόπολη V και παρέχεται πλέον η δυνατότητα λειτουργίας του σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην επάρκεια ισχύος της χώρας. Με το ίδιο άρθρο, λόγω και της λειτουργίας των Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας του Μοντέλου Στόχου, τροποποιείται ο τρόπος ανάκτησης του ειδικού τέλους δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης λιγνίτη (Λιγνιτικό Τέλος) και προσδιορίζεται με σαφήνεια  ο αναλογικός τρόπος κατανομής των κονδυλίων αυτών ανά Περιφερειακή Ενότητα στις λιγνιτικές περιοχές.
      6. Παρατάσεις προθεσμιών για σταθμούς ΑΠΕ
      Συμπληρώνεται η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α 75/30.03.2020) ως προς την παράταση των  προθεσμιών που διέπουν τους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, τόσο κατά τη φάση αδειοδότησης και θέσης αυτών σε λειτουργία, όσο και για τη διατήρηση της Τιμής Αναφοράς (για έργα εκτός διαγωνισμών), ως αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίηση των σχετικών έργων.
      7. Παράταση των μισθώσεων για τη γεωθερμία
      Παρατείνεται  η διάρκεια των µισθώσεων που αφορούν την έρευνα και εκµετάλλευση του γεωθερµικού δυναµικού σε περιοχές της χώρας κατά πέντε ακόμα έτη. Πρόκειται για χρόνο αναγκαίο ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα του γεωθερµικού δυναµικού στις περιοχές των µισθώσεων  και να προχωρήσει η διαχείρισή του µε την εγκατάσταση και ανάπτυξη -μετά από πολλά χρόνια- γεωθερµικών σταθµών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Ήδη η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ολοκληρώνει τις διαδικασίες διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη επιλογή στρατηγικού εταίρου αναφορικά με την ανάπτυξη των εν λόγω σταθμών.
      8. Ευέλικτη αδειοδότηση για τις μικρές συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής
      Η διαδικασία αδειοδότησης, τροποποίησης ή ανανέωσης αδειών συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μικρής ισχύος (<50 MW) καθίσταται ταχύτερη και πιο ευέλικτη καθώς πλέον θα γίνεται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και όχι από το ΥΠΕΝ όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
      9. Αποζημίωση σταθμών ΑΠΕ των κατ’ επάγγελμα αγροτών
      Εξορθολογίζονται οι τιμές αποζημίωσης των σταθμών ΑΠΕ που έχουν εγκατασταθεί από κατ’ επάγγελμα αγρότες και οι οποίες είχαν περιοριστεί υπέρμετρα με το ν. 4254/2014 οδηγώντας πολλούς από αυτούς σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση.
      10.Αύξηση ορίου περιβαλλοντικής απαλλαγής φωτοβολταϊκών σταθμών - Απαλλαγή σταθμών ΑΠΕ για ερευνητικούς σκοπούς
      Αυξάνεται το όριο απαλλαγής για την περιβαλλοντική αδειοδότηση φωτοβολταϊκών σταθμών από το 0,5MW στο 1MW, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και της συνακόλουθης αύξησης της απόδοσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων των εν λόγω σταθμών. Ορίζεται επίσης περιβαλλοντική απαλλαγή για αιολικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι 60 kW και για υβριδικούς σταθμούς με συνολική εγκατεστημένη ισχύ σταθμών ΑΠΕ μέχρι 100 kW, που εγκαθίστανται από εκπαιδευτικούς ερευνητικούς σκοπούς.  
      11. Υλοποίηση σύνθετων έργων ΑΠΕ
      Με το άρθρο 125 προωθείται η υλοποίηση σύνθετων σταθμών ΑΠΕ με αναπτυξιακό χαρακτήρα, προς ικανοποίηση των φιλόδοξων στόχων του ΕΣΕΚ για την διείσδυση της παραγωγής ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, που τα τελευταία έτη είχαν παγώσει λόγω και των δυσμενών οικονομικών συνθηκών. Με το άρθρο 126, με στόχο την ταχύτερη διείσδυση των σταθμών ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης επενδύσεων σταθμών ΑΠΕ οι οποίες λόγω καθυστερήσεων υλοποιήθηκαν μερικώς και για υποσύνολο της ισχύος που είχε αρχικά αδειοδοτηθεί.
      12. Ρυθμίσεις για λατομεία και μεταλλευτικές επιχειρήσεις
      Οι τροποποιήσεις στον πρόσφατο νόμο 4512/2018 της λατομικής νομοθεσίας θεραπεύουν προβλήματα που προέκυψαν κατά την υλοποίηση του. Μεταξύ άλλων ρυθμίζονται ή απλουστεύονται διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τον υπολογισμό των λατομικών μισθωμάτων  και των τελών υπέρ ΟΤΑ.  Αποκαθίσταται επίσης η την άνιση μεταχείριση μισθωτών των οποίων άλλαζε το ιδιοκτησιακό καθεστώς από δημοτικό σε δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις.
      Οι ρυθμίσεις που εισάγονται έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα καθώς βοηθούν στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα  με την αναβίωση υπό αυστηρών προϋποθέσεων ανενεργών λατομείων αλλά και  την προσθήκη στην κατηγορία των βιομηχανικών ορυκτών νέων υλικών για χρήσεις στην γεωργία και ως εδαφοβελτιωτικά.
      Τέλος, εισάγονται διατάξεις για τη στήριξη των μεταλλευτικών επιχειρήσεων με την απλοποίηση της αδειοδοτικής τους διαδικασίας.  Με την υπαγωγή σε καθεστώς γνωστοποίησης και όχι αυτοτελούς αδειοδότησης  α) όλων των συνοδών εγκαταστάσεων σε χώρους απόθεσης εξορυκτικών αποβλήτων και β) των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των σχετικών υγρών αποβλήτων τους, περιορίζεται η  γραφειοκρατία και ελαττώνεται ο απαιτούμενος χρόνος για να προχωρήσουν εργασίες που ως τελικό στόχο έχουν την βιώσιμη ανάπτυξη.
    8. Περιβάλλον

      dimitris GM

      Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης κατέθεσαν από κοινού η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.
      Η προσφυγή στρέφεται ενάντια στην απόφαση της υπουργού Πολιτισμού για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού, η οποία, όπως υποστηρίζουν οι δύο φορείς, «υποθηκεύει την ιστορία και την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και στερεί από τη διεθνή κοινότητα έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο, χωρίς να παρέχονται καν οι εγγυήσεις για την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού και ως συνέπεια για τη λειτουργία της γραμμής του Μετρό μέσα στο 2023».
      «Ήταν μία προδιαγεγραμμένη πορεία» είπε στο GRTimes.gr η πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Πάτρα Θεολογίδου.
      «Εμείς από το 2013, όταν είχε προκύψει το θέμα, είχαμε κινητοποιηθεί για τη διάσωσή τους. Στη συνέχεια το ζήτημα πήρε μία θετική πορεία, γι’ αυτό και ήταν στεναχώρια και έκπληξη για εμάς το ότι ανατράπηκε αυτή η πορεία. Συμμετείχαμε και στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και δεν έχουμε πειστεί από τα επιχειρήματα. Και θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε» πρόσθεσε.
      Εφικτή η διατήρηση
      Στην κοινή τους ανακοίνωση οι δύο εταιρείες που προσέφυγαν στο ΣτΕ αναφέρουν ότι η κατασκευή του σταθμού με την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων είναι εφικτή τεχνικά, οικονομικά και χρονικά.
      «Η οριστική μελέτη για τα έργα πολιτικού μηχανικού για το τμήμα του σταθμού κάτω από τις αρχαιότητες εκπονήθηκε και παραδόθηκε στην Αττικό Μετρό το καλοκαίρι του 2019, αποδεικνύοντας το εφικτόν της κατασκευής. Οι τροποποιήσεις που έγιναν επί της μελέτης από το μελετητικό γραφείο, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αττικό Μετρό, ουδέποτε παρελήφθησαν από αυτή.
      Αντίθετα, το έργο, αν και σε εξέλιξη, διακόπηκε τον Σεπτέμβριο του 2019. Χάθηκαν δηλαδή μέχρι σήμερα 10 ολόκληροι μήνες από την κατασκευή του έργου με την κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων, καθώς η κατασκευή του σταθμού, κάτω από τις αρχαιότητες, θα ήταν τώρα σε εξέλιξη!» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
      Η κ. Θεολογίδου υπογράμμισε ότι το κόστος της διατήρησης κατά χώραν μπορεί να είναι πιο ακριβό, αλλά το επιπλέον κόστος θα είναι μικρό σε σχέση με τα οφέλη για την πόλη σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο. Άλλωστε, όπως ανέφερε, κόστος έχει και η απομάκρυνση, η οποία έχει πολλές επισφάλειες και καθιστά αμφίβολη την κατασκευή του έργου μέχρι το 2023.
      Παράλληλα, ανέφερε ότι «σύμφωνα με τη διεθνή και την ελληνική νομοθεσία, είμαστε υποχρεωμένοι να τα διατηρήσουμε κατά χώραν».
      Μοναδικής αξίας ευρήματα
      Στην ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες επισημαίνουν την τεράστια αρχαιολογική αξία των ευρημάτων.
      «Τα ευρήματα αυτά χρονολογούνται από τον 4ο μέχρι τον 9ο μ.Χ. αιώνα και αποτελούν υλικά τεκμήρια της δομής και της οργάνωσης της δεύτερης πόλης στη βυζαντινή αυτοκρατορία, της Θεσσαλονίκης, που μόνο η Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να ανταγωνιστεί.
      »Η μετατροπή του χώρου από αρχαιολογικό, με τα επάλληλα στρώματα της ιστορίας του και τα άυλα στοιχεία της ζωής των κοινωνιών που για αιώνες τα κατοίκησαν, σε απλά εκθεσιακό χώρο, θα ξεριζώσει ένα κομμάτι της πόλης και θα το μετατρέψει σε σκηνογραφική εγκατάσταση διακόσμησης των χώρων του σταθμού» σημειώνουν.
      «Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να είναι το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Αν συνδεθούν με τα υπόλοιπα μνημεία της, θα μπορούσαν να "απογειώσουν" την πόλη» διευκρίνισε η κ. Θεολογίδου.
      Έρχονται κι άλλες προσφυγές
      Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, θα ακολουθήσουν προσφυγές και άλλων φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον σταθμό Βενιζέλου.
      Το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα προσφύγει η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως είχε προαναγγείλει, καθώς και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
      Πηγή: GRTimes.gr
       
    9. Περιβάλλον

      Engineer

      Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια, που αφορά στην επανασύσταση της Λίμνης Κάρλας η οποία βρίσκεται στα όρια των νομών Λάρισας και Μαγνησίας, μετά από πολλές περιπέτειες και δυσκολίες που είχαν ως αποτέλεσμα την πολυετή καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σχετικών έργων, είναι πλέον πραγματικότητα. Τα εγκαίνια τελέστηκαν με κάθε επισημότητα την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για την περιοχή.
      Ποια είναι όμως η πρόσφατη ιστορία της Λίμνης;
      Όλα ξεκίνησαν το 1962 όταν αποφασίστηκε η αποξήρανση της φυσικής λίμνης προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή και νέες εκτάσεις 80 χιλ. στρεμμάτων να αποδοθούν στους αγρότες ως καλλιεργήσιμη γη, όπερ και εγένετο. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε στην πορεία, οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα και τον υδροφόρο ορίζοντα αποδείχθηκαν πολύ δυσμενέστερες σε σχέση με τα προσδοκώμενα οφέλη.
      Παρ' όλη τη διαταραχή του περιβάλλοντος, χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 4 δεκαετίες μέχρι να δρομολογηθεί το έργο επαναδημιουργίας της Λίμνης το οποίο άρχισε να υλοποιείται από τον (πλέον μακρινό) Σεπτέμβριο του 1999 και εντάχθηκε αρχικά στο  Γ΄ ΚΠΣ 2000-2006, μετά ως έργο γέφυρα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 καθώς και στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Το συνολικό κόστος των έργων ανήλθε τελικά σε 320 εκατ. ευρώ.
      Τα ολοκληρωμένα έργα
      - «Ταμιευτήρας Κάρλας και συναφή έργα»
      - «Κατασκευή των απαιτούμενων έργων τροφοδοσίας της λίμνης Κάρλας από τον π. Πηνειό»
      - «Κατασκευή έργων ενίσχυσης της ύδρευσης της μείζονος περιοχής Βόλου»
      - «Κατασκευή έργων ανάδειξης περιβάλλοντος λίμνης Κάρλας»
      - «Μέσα ερμηνείας έργων ανάδειξης περιβάλλοντος λ. Κάρλας»
      - «Κατασκευή υπολειπομένων εργασιών έργου επαναδημιουργίας λίμνης Κάρλας, Α΄ Φάση»
      - «Κατασκευή υπολειπομένων εργασιών έργου επαναδημιουργίας λίμνης Κάρλας, Β΄ Φάση»
      - «Κατασκευή συμπληρωματικών αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας στη λεκάνη της λίμνης Κάρλας»
      - «Κατασκευή υπολειπομένων αντιπλημμυρικών έργων στη λεκάνη λίμνης Κάρλας»
      - «Δημοσιότητα του έργου Επαναδημουργίας λίμνης Κάρλας»
      - «Κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας, Α΄ Φάση» για την άρδευση 22.100 στρεμμάτων της περιοχής
      Τα οφέλη
      Το μείζονος σημασίας περιβαλλοντικό έργο που υλοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναμένεται να φέρει πολλαπλά οφέλη στην περιοχή, τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε οικολογικό επίπεδο.
      Η νέα λίμνη επιφάνειας 38 χιλ. στρεμμάτων θα ενισχύσει την άρδευση 150 χιλ. στρεμμάτων γης συνολικά στον Θεσσαλικό Κάμπο. Η απόληψη νερού από τη Λίμνη θα ανέρχεται σε 47 εκατ. κ.μ. νερού ετησίως ενώ σε πρώτη φάση θα αρδεύονται 55 χιλ. στρέμματα. Υλοποίηθηκαν σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις όπως οι διευθέτηση του χειμάρρου Αμύρου και του ρέματος του οικισμού της Ανάβρας.
      Ο ταμιευτήρας της Κάρλας θα καλύψει επίσης το 50% των αναγκών ύδρευσης του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, μία παράμετρος του έργου με υψηλότατο δείκτη ωφελιμότητας. Εξίσου σημαντική είναι και η λειτουργία της περιοχής ως υδροβιότοπου (ήταν παλαιότερα ο 2ος μεγαλύτερος στην Ευρώπη).
      Αναδείχθηκε η πλούσια ιστορία τη Λίμνης, της αρχαίας Βοιβηίδας για την οποία υπάρχουν μαρτυρίες ήδη από την εποχή του Ομήρου. Μάλιστα σύμφωνα με τη μυθολογία, στην περιοχή της λίμνης, ο θεός Απόλλωνας ερωτεύτηκε την Κυρήνη που γέννησε τον Ασκληπιό.
      Η ηλικία της φυσικής λίμνης υπολογίζεται στα 800 χιλ. χρόνια. Κατά την διάρκεια των αρχαιολογικών εργασιών, που ήταν μέρος του ευρύτερου έργου, αποκαλύφθηκε οικισμός σε έκταση 3,5 στρεμμάτων ο οποίος ανάγεται στο τέλος της Νεολιθικής Περιόδου, ο οποίος με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού αναδείχθηκε και είναι πλέον οργανωμένος, επισκέψιμος χώρος. Οι αρχαιολόγοι έφεραν επίσης στο φως πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων όπως εργαλεία, αγγεία, κοσμήματα κ.α.
      ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
      Δείτε παρακάτω στιγμιότυπα των εγκαινίων από το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Κάρλας στο Στεφανοβίκειο, το Εκθεσιακό Κέντρο Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού στα Κανάλια και φυσικά, από την ίδια τη Λίμνη. 










        


       
      Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com
    10. Περιβάλλον

      Engineer

      Η ΕΕ λαμβάνει νέα μέτρα προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο έλλειψης νερού για την άρδευση καλλιεργειών. Το Συμβούλιο καθόρισε σήμερα τη θέση του (γενική προσέγγιση) σχετικά με έναν κανονισμό βάσει του οποίου διευκολύνεται η χρήση των αστικών λυμάτων για γεωργική άρδευση.
      Με τους νέους κανόνες η Ευρώπη θα μπορέσει να προσαρμοστεί στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο κανονισμός, ο οποίος συνάδει απόλυτα με την κυκλική οικονομία, θα βελτιώσει τη διαθεσιμότητα του νερού και θα ευνοήσει την αποδοτική χρήση τους. Η εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού για την άρδευση των αγρών, ιδίως σε περιόδους καύσωνα και σοβαρής ξηρασίας, μπορεί να συμβάλει στο να αποτρέπονται οι απώλειες συγκομιδής και η έλλειψη τροφίμων.
      «Το νερό είναι πολύτιμος πόρος. Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα με τη θέσπιση νέων κανόνων χάρη στους οποίους θα μπορούμε να ανακτήσουμε το νερό κατά τρόπο ασφαλή για τους ανθρώπους και τα ζώα, καθώς και για το περιβάλλον. Είναι σκόπιμο να καθοριστούν εναρμονισμένα ελάχιστα πρότυπα για την ποιότητα του επαναχρησιμοποιούμενου νερού και για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης, ούτως ώστε οι γεωργοί μας να μπορούν να χρησιμοποιούν το νερό αυτό. Μέρος της προσπάθειας αυτής είναι να αντληθούν διδάγματα από την εμπειρία ορισμένων κρατών μελών τα οποία εφαρμόζουν με επιτυχία τη διαδικασία επαναχρησιμοποίησης του νερού εδώ και δεκαετίες». Ioan Deneș, Υπουργός Υδάτων και Δασών
      Πολλά κράτη μέλη έχουν μακρά και επιτυχή πείρα όσον αφορά την επαναχρησιμοποίηση του νερού για διάφορους σκοπούς, μεταξύ των οποίων η γεωργική άρδευση. Η επαναχρησιμοποίηση του νερού είναι ευνοϊκότερη για το περιβάλλον από τις εναλλακτικές μεθόδους παροχής νερού, όπως είναι η μεταφορά νερού ή η αφαλάτωση. Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε περιοχές όπου η ζήτηση νερού εξακολουθεί να υπερβαίνει την προσφορά, παρά τα προληπτικά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης. Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για την υγιεινή των τροφίμων εξακολουθούν να ισχύουν και τηρούνται πλήρως.
      Με τη θέση του, το Συμβούλιο παρέχει στα κράτη μέλη την ευελιξία να αποφασίζουν κατά πόσον επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιους υδάτινους πόρους για άρδευση, δεδομένου ότι οι γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των κρατών μελών. Ένα κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει ότι δεν ενδείκνυται η επαναχρησιμοποίηση νερού για γεωργική άρδευση σε τμήμα ή στο σύνολο της επικράτειάς του.
      Η πρόταση περιλαμβάνει αυστηρές απαιτήσεις για την ποιότητα του επαναχρησιμοποιούμενου νερού και την παρακολούθησή του ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία της υγείας των ανθρώπων και των ζώων καθώς και του περιβάλλοντος.
      Τα κράτη μέλη θέλουν να είναι βέβαια ότι οι απαιτήσεις του κανονισμού θα βασίζονται συνεχώς στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία. Για τον λόγο αυτόν, εισήγαγαν μια ρήτρα βάσει της οποίας η Επιτροπή οφείλει να αξιολογεί την ανάγκη επανεξέτασης των ελάχιστων απαιτήσεων ποιότητας του επαναχρησιμοποιούμενου νερού, με βάση τα αποτελέσματα αξιολόγησης της εφαρμογής του κανονισμού ή κάθε φορά που το απαιτούν οι νέες τεχνικές και επιστημονικές γνώσεις.
      Ιστορικό και επόμενα στάδια
      Στις 28 Μαΐου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση κανονισμού σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την επαναχρησιμοποίηση του νερού, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθόρισε τη γνώμη του επί της πρότασης στις 12 Φεβρουαρίου 2019.
      Η γενική προσέγγιση που καθορίστηκε σήμερα αποτελεί την εντολή του Συμβουλίου για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν υπό φινλανδική προεδρία.
    11. Περιβάλλον

      Engineer

      Υπεγράφη από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτση, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σ. Φάμελλο, και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (2218 Β/08.06.2019) η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται η μέθοδος επιμέτρησης των διοικητικών προστίμων που επιβάλλονται στους ΟΤΑ Α’ βαθμού, οι οποίοι δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις για την εναλλακτική διαχείριση και τη χωριστή συλλογή των δημοτικών αποβλήτων.
      Οι παραβάσεις διακρίνονται ανάλογα με τη σοβαρότητά τους και με βάση την επιλογή του κάθε ΟΤΑ να οργανώσει την ανακύκλωση των δημοτικών αποβλήτων σε συνεργασία με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ή αυτοτελώς, οπότε ο Δήμος αναλαμβάνει περισσότερες αρμοδιότητες.
      Η μέθοδος περιλαμβάνει διαβάθμιση υπέρ των ΟΤΑ που έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασμό ή και την υλοποίηση εργασιών χωριστής συλλογής έστω και σε μικρότερο βαθμό από τον προβλεπόμενο στα τοπικά τους σχέδια και επιβάρυνση των ΟΤΑ που δεν αναλαμβάνουν καμία δράση για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την εφαρμογή των χωριστών ρευμάτων αποβλήτων.
      Η έκδοση ΚΥΑ προβλέπεται στο νόμο για την αναβάθμιση της ανακύκλωσης (ν. 4496/2017) και είναι σε εναρμόνιση με το νέο θεσμικό πλαίσιο που αποσαφηνίζει τις αρμοδιότητες των Δήμων και των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ν. 4555/2018) και ενισχύει τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης σύμφωνα με το πάγιο αίτημα της. Στην ΚΥΑ ορίζεται η ειδική επιμέτρηση των προστίμων που θα εφαρμόζονται στην περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις από τους ΟΤΑ, λαμβάνοντας υπόψη πρόσθετα κριτήρια σε σχέση με τις παραβάσεις των λοιπών υπόχρεων Φορέων, που σχετίζονται ιδίως με δημογραφικά, γεωμορφολογικά, διοικητικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των Δήμων, σε ακολουθία με τη νέα κατηγοριοποίηση των Δήμων σύμφωνα με τον “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ”.
      Συμπληρωματικά με τα κριτήρια αυτά τον προσδιορισμό της βαρύτητας των κυρώσεων καθορίζουν και άλλες παράμετροι όπως η συμμόρφωση μετά τη διαπίστωση της παράβασης ή –  αντίθετα –  η επανάληψη της παράβασης, ο βαθμός υπαιτιότητας και η διάρκεια της παράβασης.
      Τέλος, το επιβαλλόμενο διοικητικό πρόστιμο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 7% των ετήσιων εσόδων του Δήμου από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού του προηγούμενου έτους από την βεβαίωση της παράβασης.
      Η έκδοση της ΚΥΑ ολοκληρώνει ένα πλέγμα θεσμικών ρυθμίσεων και στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης,  που θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στην παραγωγή, στην αυτοδιοίκηση αλλά και στην καταναλωτική συμπεριφορά του πολίτη επιταχύνοντας  τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού του τρόπου διαχείρισης των αποβλήτων στη χώρα μας. 
      Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ
    12. Περιβάλλον

      Engineer

      Περίπου 347.853 κυβικά μέτρα νερού κατάφεραν να εξοικονομήσουν το 2017 Ισπανοί αγρότες σε μία έκταση 34.340 στρεμμάτων. Για να το πετύχουν αυτό, χρησιμοποίησαν το έξυπνο και φιλικό προς το περιβάλλον εργαλείο για εξοικονόμηση νερού, “ACUAS”. Το εργαλείο, το οποίο δημιουργήθηκε από τη μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση WWF, είχε ως στόχο να βοηθήσει τους αγρότες να μην ξεπεράσουν το όριο άρδευσης που είχαν. Υπήρχε, λοιπόν, η ανάγκη ποιοτικής παραγωγής των προϊόντων σε συνδυασμό με τη συγκεκριμένη ποσότητα νερού που έπρεπε να καταναλωθεί.
      Το ευφυές εργαλείο, λοιπόν, λαμβάνει δεδομένα για τις ανάγκες των καλλιεργειών με βάση την ποιότητα του εδάφους, δίνοντας στους αγρότες στοιχεία για την ακριβή ποσότητα του νερού που χρειάζεται η καλλιέργεια.
      Η WWF τονίζει πως η δημιουργία ενός τέτοιου εργαλείου εντάσσεται στην κατεύθυνση που ακολουθεί η ίδια για βιώσιμη παραγωγή σε συνδυασμό με περιβαλλοντική προστασία. Είναι χαρακτηριστικό πως το εργαλείο χρησιμοποιήθηκε για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια (2013-2017), δίνοντας κάθε φορά την ευκαιρία στους αγρότες να βρίσκονται μέσα στα επιτρεπόμενα όρια χρήσης αρδευτικού νερού.
    13. Περιβάλλον

      Engineer

      Το 2018 η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) κατέγραψε στη χώρα μας 107 σίφωνες, συγκεκριμένα οκτώ ανεμοστρόβιλους και 99 υδροσίφωνες, τρεις από τους οποίους προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στην Χαλκιδική και στην Κρήτη.
      Το 2017 είχαν καταγραφεί 145 σίφωνες στην Ελλάδα, ενώ το 2016 μόνο 84. Σε όλη την Ευρώπη πέρυσι καταγράφηκαν συνολικά 628 σίφωνες. Η πλειονότητα των σιφώνων του 2018 στην χώρα μας (οι 99) ήταν υδροσίφωνες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν και παρέμειναν πάνω από θαλάσσιες περιοχές, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα, ενώ υπήρξαν και οκτώ ανεμοστρόβιλοι (σίφωνες ξηράς). Τόσο ο συνολικός αριθμός των σιφώνων το 2018 στην Ελλάδα, όσο και ο αριθμός των ισχυρών ανεμοστρόβιλων που προκάλεσαν ζημιές, κυμάνθηκαν στο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.
      Όπως επισημαίνει το ΕΑΑ-meteo, η μικρή έκταση και χρονική διάρκεια των σιφώνων δυσκολεύει την παρατήρηση και την καταγραφή τους, συνεπώς οι καταγραφές αποτελούν μάλλον ένα μόνο μέρος του συνολικού αριθμού ανεμοστροβίλων και υδροσιφώνων που εκδηλώνονται στην πραγματικότητα. Οι αναφορές των πολιτών και η λειτουργία καμερών παρακολούθησης των καιρικών συνθηκών αποτελούν σχεδόν τα μοναδικά μέσα για την καταγραφή αυτού του εντυπωσιακού φαινομένου.
      https://www.ypaithros.gr/wp-content/uploads/2019/01/sifones.jpg
      Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην καταγραφή όλων των καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των σιφώνων. Έτσι, οι χρήστες του Facebook και Twitter του Meteo.gr ανέφεραν το 63% των σιφώνων στην Ελλάδα το 2017 και το 52% το 2018.
      Σε σπάνιες περιπτώσεις και κάτω από ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, δημιουργούνται πολλοί υδροσίφωνες σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα στις 21 Ιανουάριου 2018 στην Κέρκυρα, όταν παρατηρήθηκαν 32 σίφωνες σε διάστημα περίπου δύο ωρών.
      Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    14. Περιβάλλον

      Engineer

      Προκήρυξη δημόσιου ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού εκμίσθωσης του 6όροφου κτηρίου επί της οδού ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 31, στην Αθήνα την 05/11/2021, 10:00-12:00 π.μ. (ΑΔΑ:9ΦΩΝ6-4ΜΚ).

      Διαθέσιμα Αρχεία Ακινήτου
      ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ-ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ-ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ-31-ΑΔΑ-9ΦΩΝ6-4ΜΚ.pdf
      ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ_ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ_ΕΠΙ_ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ_ΓΙΑ_ΤΟΝ_ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ_ΕΚΜΙΣΘΩΣΕΩΣ_ΤΟΥ_ΑΚΙΝΗΤΟΥ_ΣΤΗΝ_ΟΔΟ_ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ_31.pdf
      ΣΥΝΤΟΜΗ-ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΑΚΙΝΗΤΟΥ-ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ-31.pdf
    15. Περιβάλλον

      GTnews

      Ελληνική τεχνολογία φιλοδοξεί να βάλει στην «καρδιά» των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Βόρεια Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική η εταιρεία «INEM Technologies p.c», με έδρα την Ξάνθη. 
      Έχοντας ως βάση τη Θράκη, μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα της ανάπτυξης καινοτομίας για μπαταρίες, η ΙΝΕΜ έχει αναπτύξει τεχνολογία για μπαταρίες ιόντων λιθίου (LIB), οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Με την τεχνολογία αυτή διεκδικεί κομμάτι μιας τεράστιας αγοράς: πάνω από 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, που ζουν σε χώρες υψηλού βιοτικού επιπέδου και βιώνουν χειμώνες χαμηλών θερμοκρασιών, εκτιμάται ότι θα κινούνται στο εγγύς μέλλον με ηλεκτρικά οχήματα (EVs), ενώ παράλληλα, το ένα τρίτο του κόστους ενός EV αντιστοιχεί στην μπαταρία του! 
      Επιπλέον, το ενδιαφέρον της εταιρείας για τον συγκεκριμένο χώρο «κουμπώνει» με την εν εξελίξει στρατηγική της ΕΕ να εγκαθιδρύσει αλυσίδες αξίας των μπαταριών στον ευρωπαϊκό χώρο, σε μια περίοδο που πάνω από επτά στις δέκα μπαταρίες (ποσοστό άνω του 75%) για ηλεκτροκίνηση παράγονται από λίγες εταιρείες στην Ασία. Ήδη, στην Ευρώπη δημιουργούνται σήμερα μεγάλα εργοστάσια μπαταριών, τα λεγόμενα «gigafactories», κι οι ιδρυτές της ΙΝΕΜ βλέπουν την εταιρεία τους να εντάσσεται στην αναδυόμενη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, μέσα από ενδεχόμενη συνεργασία με στρατηγικό εταίρο από την ΕΕ. «Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε joint venture (κοινοπρακτικό σχήμα) με Ευρωπαίο εταίρο, ώστε να μεγαλώσουμε στοχευμένα και συστημικά» γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνιδρύτρια της INEM Technologies p.c, χημικός μηχανικός Mαρία Μούτσιου.
      Η ««INEM Technologies p.c», που ιδρύθηκε το 2020 ως τεχνοβλαστός (spinoff) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και έχει μεταξύ άλλων λάβει χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), εκτιμάται ότι θα είναι σύντομα σε θέση να αναζητήσει τον στρατηγικό εταίρο της -έναν κατασκευαστή μπαταριών ή/και ηλεκτρικών οχημάτων- ώστε η τεχνολογία της να ενσωματωθεί στο τελικό του προϊόν.  «Στο τέλος του 2023 εκτιμούμε ότι θα είμαστε στο κατάλληλο επίπεδο τεχνολογικής και επιχειρησιακής ωριμότητας, ώστε να αναζητήσουμε τον στρατηγικό εταίρο μας» επισήμανε. 
      Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (LIB) έχουν βέλτιστο εύρος λειτουργίας 10- 25 βαθμών Κελσίου και σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν δυσκολεύονται -ή δεν επιτρέπεται από τον κατασκευαστή- να λειτουργούν, αν δεν συνοδεύονται από εξωτερικές θερμαντικές διατάξεις. «Η νέα γενιά της τεχνολογίας μας, στην οποία ανεβάζουμε τεχνολογική στάθμη αυτό το διάστημα, με χρηματοδότηση από τον ESA, επιλύει αυτό το πρόβλημα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία απευθύνεται σε όλες τις χημείες μπαταριών ιόντων λιθίου και παράλληλα επιτρέπει τη γρήγορη και ομοιόμορφη φόρτιση σε δευτερόλεπτα» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι το μέγεθος της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων ανήλθε σε 246,7 δισ. δολ το 2020 και αναμένεται να φτάσει στο 1,31 τρισ. μέχρι το 2028. Η τεχνολογία της εταιρείας δεν αφορά πάντως μόνον τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά απευθύνεται και στις αγορές των φορητών εργαλείων χειρός, άμυνας και Διαστήματος. 
      Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι μόνο ένα μέρος του δρόμου προς την αγορά. Η κατασκευή μπαταριών, που είναι το επόμενο βήμα, απαιτεί υψηλές επενδύσεις. Ενδεικτικά, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (Capex) για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου ανέρχονται σε περίπου 60 εκατ.-90 εκατ. δολάρια/ γιγαβατώρα. Εξού και ο στόχος της ΙΝΕΜ για την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου για τη μεταφορά της τεχνολογίας, την προσαρμογή της στη δική του παραγωγική διαδικασία και την τελική ενσωμάτωσή της στο δικό του τελικό προϊόν, την μπαταρία.   
      Το «οικοσύστημα» των μπαταριών στη Θράκη
      Σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, πόλεις ή και ολόκληρες περιοχές διεκδικούν μια «ειδική» ταυτότητα στην επιχειρηματικότητα, έρευνα και τεχνολογία. Στη Θράκη διαπιστώνεται εσχάτως ισχυρή τάση για ανάπτυξη καινοτομίας στον χώρο των μπαταριών. Πώς βλέπει η Μαρία Μούτσιου να εξελίσσεται η τάση αυτή; «Στη Θράκη υπάρχει το εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών της "Sunlight". Υπάρχει επίσης το Εργαστήριο Μίκρο και Νάνο Τεχνολογίας (ΜΝΤ) του ΔΠΘ, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα στον σχεδιασμό κελιών μπαταριών. Και φυσικά υπάρχει η ΙΝΕΜ. Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια αυτή η "ταυτότητα" μπορεί να γίνει ακόμη ισχυρότερη, γιατί θα συγκρατήσουμε στη Θράκη ερευνητικό δυναμικό για μπαταρίες, αναμένεται να λειτουργήσει το Κέντρο Αριστείας του ΔΠΘ, που θα περιλαμβάνει σχετικά θέματα, ευελπιστούμε να αναπτυχθούν νέες εταιρείες στην αλυσίδα αξίας της μπαταρίας και θα υλοποιήσουμε νέα ερευνητικά έργα για LIB» υπογράμμισε.
      Πόσο εύκολο είναι να γίνει «ορατή» στο εξωτερικό μια εταιρεία από την ακριτική Ελλάδα; «Είναι αλήθεια ότι έχει προκλήσεις η επίτευξη της "ορατότητας". Η τεχνολογία μας απευθύνεται αντικειμενικά σε βόρειες και κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες, σε βόρεια Αμερική και Καναδά. Η φυσική απόστασή μας από τα εν λόγω οικοσυστήματα μπαταριών μάς δημιουργεί εμπόδια στο να αλληλεπιδρούμε συστηματικά με άλλες εταιρείες, φορείς και χρηματοδότες και να προσελκύουμε πολύ εξειδικευμένο προσωπικό. Αντιμετωπίζουμε αυτές τις προσκλήσεις μέσα από τη δημοσίευση του επιστημονικού μας έργου και την επιδίωξη σχέσεων συνεργασίας με φορείς του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος της μπαταρίας και των ενεργειακών υλικών. Αξιοποιούμε επίσης τις συνεργασίες που έχει ήδη αναπτύξει το "μητρικό" μας εργαστήριο και έτσι έχουμε καλή "πρόσφυση" με εταιρείες όπως η AIRBUS DS, η Custom Cells, η Cidetec» τόνισε.
      Πώς ξεκίνησε η διαδρομή που οδήγησε στην ίδρυση της ΙΝΕΜ;
      «Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν το Εργαστήριο ΜΝΤ με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Φίλιππο Φαρμάκη,  υλοποίησε δύο ερευνητικά έργα, το πρώτο με χρηματοδότηση από τον ΕSA, που αφορούσε την ανάπτυξη τεχνολογίας μπαταριών ιόντων λιθίου (LIB) για εφαρμογή στο Διάστημα, και το δεύτερο στο πλαίσιο της Διακρατικής Συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας (ΕΣΠΑ 2014-2020), με αντικείμενο τις LIB για ηλεκτρικά οχήματα. Και στα δύο αυτά έργα σημειώθηκαν εξαιρετικές τεχνολογικές επιτυχίες. Το Εργαστήριο συνέχισε να αποκτά τεχνογνωσία και αναδύθηκε η ανάγκη για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και τη μεταφορά της διαστημικής τεχνολογίας σε επίγειες εφαρμογές. Με τον Φίλιππο Φαρμάκη γνωριζόμαστε από το 2011 και δημιουργήσαμε την ΙΝΕΜ το 2020. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά από αυτή την διαδρομή και οφείλω να πω ότι ο Φίλιππος είναι εξαιρετικός επιστήμονας και ένας άνθρωπος θετικός, που χαίρεσαι να δουλεύεις μαζί του. Οι άνθρωποι πάντα κάνουν τη διαφορά και αυτή τη στιγμή η ομάδα της ΙΝΕΜ είναι η δύναμή της!» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι πέρα από τους δύο ιδρυτές της, την ομάδα της ΙΝΕΜ αποτελούν οι ερευνητές/συνεργάτες  Πέτρος Σελίνης (Lead Engineer), δρ Γιώργος Ζαρδαλίδης, Δημήτρης Αργυρόπουλος και Ιωάννα Λέφα, καθώς και η Σταυριανή Ντόγα.
    16. Περιβάλλον

      Engineer

      Εμφανής επένδυση στην καταστολή έναντι της πρόληψης, υποαπορρόφηση χρηματοδοτικών πόρων, καθυστερήσεις, έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, καθώς και ελλιπείς ελεγκτικοί μηχανισμοί, τροχοπέδη για την πρόληψη Παρουσιάστηκε σήμερα από το WWF Ελλάς η απολογιστική έκθεση του διετούς προγράμματος με θέμα τη διαχείριση των κρατικών πόρων για την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR). Το πρόγραμμα με τίτλο "Ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη χρηματοδότηση της πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών με τη συμβολή των πολιτών", είχε ως κεντρικό στόχο να ρίξει φως στο θέμα της διαχείρισης των κρατικών πόρων που διατίθενται για τη δασοπυροπροστασία, να χαρτογραφήσει τα σημαντικότερα κενά στην όλη διαδικασία διάθεσης, απορρόφησης και αξιοποίησης αυτών των πόρων, και εν τέλει, μέσω συγκεκριμένων προτάσεων, να ενισχυθεί η εύρυθμη λειτουργία του εθνικού συστήματος δασοπυροπροστασίας.
      Η ολοκλήρωση του έργου συμπίπτει με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, η οποία έρχεται μετά από μια δύσκολη χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε ο δεύτερος χειρότερος απολογισμός καμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 ετών για τη χώρα μας (συνολικά 1,5 εκατ. καμένα στρέμματα). Το 2021, για μια ακόμα φορά, το εθνικό σύστημα δασοπυροπροστασίας βασισμένο εν πολλοίς σε μια κατασταλτική φιλοσοφία, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, με βαριές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, την άγρια ζωή, αλλά και την κοινωνία. Με την κλιματική κρίση να επιδρά καθοριστικά πλέον στην αύξηση της έντασης, αλλά και της συχνότητας των πυρκαγιών στη Μεσόγειο, είναι σαφές ότι χρειάζεται άμεσα μετακίνηση του ειδικού επιχειρησιακού βάρους από την καταστολή στη πρόληψη, αλλά και αναθεώρηση των διαδικασιών που αφορούν στη χρηματοδότηση των κρατικών φορέων που είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
      Τι ρόλο, όμως, παίζουν οι πόροι που δίνονται για την αποτελεσματική ή μη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών; Η χρηματοδότηση της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα περιλαμβάνει ένα σύνθετο πλέγμα ποικίλων χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων που προέρχονται από πολλές πηγές (εθνικές και ενωσιακές) και διοχετεύονται σε εξίσου πολυάριθμους δικαιούχους, συνθέτοντας έτσι ένα δαιδαλώδες σύστημα διαδικασιών. Ωστόσο, παρά την κομβική σημασία της διαχείρισης και κατανομής των χρηματοδοτήσεων, δεν έχει υπάρξει έως και σήμερα στη χώρα μας καμία προσπάθεια καταγραφής, αξιολόγησης και δημοσιοποίησης στοιχείων που αφορούν στη διαχείριση των πόρων που δαπανώνται στην πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Χωρίς αυτά τα δεδομένα, είναι πρακτικά αδύνατο να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε τεκμηριωμένη απολογιστική αξιολόγηση του τί δουλεύει, τί πρέπει να βελτιωθεί και τί πρέπει να αλλάξει.
      Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέλυσε δύο σημαντικές πτυχές της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα: Αφενός, την εκτίμηση των πόρων που έχουν διατεθεί για την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών κατά την περίοδο 2016-2020, και αφετέρου, την αξιολόγηση της διαδικασίας που ακολουθείται για την κατανομή των πόρων στα κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία (χρηστή διακυβέρνηση, λογοδοσία, διαφάνεια).
      Τα κύρια συμπεράσματα της έκθεσης  του WWF Ελλάς αποτυπώνονται ως εξής: 
      Ανισοκατανομή μεταξύ καταστολής και πρόληψης και υποαπορρόφηση: Το σύστημα χρηματοδότησης της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών εστιάζει κυρίως σε δράσεις καταστολής έναντι δράσεων πρόληψης. Μάλιστα, για την περίοδο 2016-2020, το 83,95% των συνολικών κρατικών πόρων κατευθύνεται προς την καταστολή και μόλις το 16,05%  προς την πρόληψη. Την ίδια στιγμή, η τελευταία έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ κάνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τις δαπάνες για την κατάσβεση των πυρκαγιών προτείνοντας τη διάθεση του 45% του προϋπολογισμού τους για την πρόληψη και την ετοιμότητα, το 35% για την καταστολή  των πυρκαγιών και το 20% για την αποκατάσταση. Παράλληλα, παρατηρείται υπο-απορρόφηση των πόρων, ειδικά στον τομέα της δασικής διαχείρισης, καθώς και καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση επαναλαμβανόμενων δράσεων. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα) μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί συνολικά 26.546.715,8€ από τον συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 49.812.023,39€ (απορρόφηση κατά 53,29%). Αντίστοιχα, στον θεματικό στόχο “Κλιματική αλλαγή – Πρόληψη” από τα 817.462.866€ που είναι διαθέσιμα έχει συμβασιοποιηθεί και είναι σε διαδικασία υλοποίησης μόλις το 51,5% των πόρων. Και αυτό παρότι υπάρχουν τεράστιες ανάγκες, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας με υλικό εξοπλισμό και η δασική διαχείριση. 
      Χαρακτηριστικό είναι επίσης, το γεγονός ότι στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” από τους 332 Δήμους της χώρας, τις 13 Περιφέρειες και τους Διαδημοτικούς Φορείς (Συνδέσμους), μέχρι στιγμής μόνο 11 δήμοι, 1 Περιφέρεια και 1 σύνδεσμος δήμων (ΣΠΑΥ) έχουν υποβάλει προτάσεις. Όπως αναδείχθηκε στα εργαστήρια διαβούλευσης που πραγματοποιήσαμε, αυτό οφείλεται στην έλλειψη συνεργασίας, σχεδιασμού, τεκμηρίωσης και υλοποίησης ανάμεσα στα τμήματα Προγραμματισμού και Πολιτικής Προστασίας των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού.
      Έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού της χρηματοδότησης των δράσεων πρόληψης και καταστολής: Η χρηματοδότηση των δράσεων πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών γίνεται αποσπασματικά, από διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς ολοκληρωμένο και μακροχρόνιο κεντρικό σχεδιασμό για την καταγραφή των αναγκών και των απαιτούμενων δράσεων με στόχο την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Ανεπαρκής τεκμηρίωση και αιτιολόγηση των αποφάσεων και κενά στη συμμετοχή των πολιτών: Οι αποφάσεις κατανομής και διάθεσης των πόρων στηρίζονται σε μια αποσπασματική καταγραφή των υφιστάμενων αναγκών από τους δικαιούχους φορείς χωρίς να προηγείται μία ολοκληρωμένη τεκμηρίωση των απαιτούμενων δράσεων. Κενά διαπιστώθηκαν, επίσης, τόσο στη δημόσια πρόσβαση των πολιτών στις πληροφορίες και στα έγγραφα βάσει των οποίων ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις κατανομής των πόρων, όσο και στη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία καταγραφής των αναγκών ή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.  Έλλειψη απολογιστικών εκθέσεων: Μέχρι σήμερα κανένας αρμόδιος δημόσιος φορέας δεν φαίνεται να συντάσσει εκθέσεις πεπραγμένων, στις οποίες να συμπεριλαμβάνεται και οικονομικός απολογισμός των έργων με βάση τους πόρους που έλαβε.  Αποσπασματικότητα ελέγχων σχετικά με την αξιοποίηση των δημόσιων πόρων: Ενώ τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαχειρίζονται ενωσιακούς πόρους έχουν ένα δομημένο, αυστηρό και πολυεπίπεδο σύστημα ελέγχων για τα πεπραγμένα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης των δασικών πυρκαγιών. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται ανά χρηματοδοτικό εργαλείο φαίνονται αποσπασματικοί  και ελλιπείς, καθώς απουσιάζει η προηγούμενη τεκμηρίωση των αναγκών, στοιχείο που αποτελεί βασικό κενό στο υπάρχον σύστημα δασοπυροπροστασίας. Βάσει των συμπερασμάτων αυτών, η έκθεση περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις του WWF, οι οποίες αποσκοπούν να ενισχύσουν τις δράσεις πρόληψης, κυρίως μέσα από την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό των χρηματοδοτικών εργαλείων. Σημειώνεται πως οι προτάσεις αυτές αξιοποιούν και ενισχύουν το υφιστάμενο καθεστώς χρηματοδότησης και διαχείρισης των πόρων για τις δασικές πυρκαγιές, καθώς και τις προβλέψεις του πρόσφατου νόμου 4662/2020 (Α΄27) για τον εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων. Ειδικότερα, οι προτάσεις είναι οι εξής:
      Κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Αντιπυρικής Προστασίας με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, που θα αποτελεί μέρος ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού για τη χρηματοδότηση δράσεων για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Ενίσχυση και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που προβλέπεται στο άρθρο 12 του ν. 4662/2020 (Α΄27) για τον αποτελεσματικό συντονισμό των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο της εφαρμογής του προτεινόμενου Εθνικού Σχεδίου Αντιπυρικής Προστασίας. Δημιουργία μιας ανοιχτής Ενιαίας Πλατφόρμας Δεδομένων Χρηματοδότησης για την Αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών (με προτεινόμενη ονομασία ΗΦΑΙΣΤΟΣ) για την ενίσχυση της διαφάνειας και της πρόσβασης των πολιτών σε πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση δράσεων για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Δημιουργία ενός κεντρικού ελεγκτικού μηχανισμού στη ΓΓΠΠ για τον οικονομικό έλεγχο των αποφάσεων κατανομής και αξιοποίησης των πόρων. Ο μηχανισμός αυτός θα παρακολουθεί και θα ελέγχει τις αποφάσεις κατανομής στα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο σε ό,τι αφορά στην εναρμόνισή τους με το προτεινόμενο Εθνικό Σχέδιο Αντιπυρικής Προστασίας και την αποδοτικότητά τους από οικονομικής άποψης, καθώς και την αξιοποίηση των διατιθέμενων οικονομικών πόρων για την υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων. Η Παναγιώτα Μαραγκού, επικεφαλής προγραμμάτων προστασίας περιβάλλοντος στο WWF Ελλάς, δήλωσε: «Η ανάγκη ενίσχυσης των πόρων για την πρόληψη σε σχέση με την καταστολή είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα. Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των πυρκαγιών απαιτεί επιπλέον και κατά κύριο λόγο, την εγκαθίδρυση κατάλληλων επιχειρησιακών πλαισίων, την κινητοποίηση της κοινωνίας και την αποτελεσματική και διαφανή χρήση των διαθέσιμων πόρων. Πρόκειται για ένα τρίπτυχο που είναι ικανό να θωρακίσει τα φυσικά οικοσυστήματα, αλλά και τις κοινωνίες από τις δασικές πυρκαγιές, μέσω της πρόληψης. Αρκεί, βέβαια, να τεθεί σε άμεση εφαρμογή». 
      Στη χαοτική νέα κανονικότητα που διαμορφώνει η κλιματική κρίση, οι πιο διαχειρίσιμες πυρκαγιές είναι εκείνες που προλαμβάνονται. Μόνο μέσω της πρόληψης, μπορεί να ελεγχθεί η εξάπλωσή τους και να ελαχιστοποιηθεί η έντασή τους. Η αλλαγή της κουλτούρας του συστήματος δασοπυροπροστασίας είναι το μεγάλο ζητούμενο. Χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες της κλιματικής κρίσης και τα σενάρια εξέλιξης του φαινομένου των δασικών πυρκαγιών, θα εξασφαλίζει τη μετακίνηση της έμφασης στην πρόληψη, θα υπαγορεύει αναγκαίες αλλαγές στον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, θα αξιολογεί συστηματικά το σύστημα δασοπυροπροστασίας ώστε να εντοπίζει εγκαίρως κενά και παραλείψεις με σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο. Μια κουλτούρα που θα στηρίζεται στη συνεργασία, στην επιστημονική γνώση, και στη διακομματική συναίνεση. Θα μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος, θα αξιοποιεί τα πορίσματα των ειδικών επιτροπών και τις εκθέσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών αδιαφορώντας για τις όποιες βραχυχρόνιες πολιτικές σκοπιμότητες. 
      Η πλήρης έκθεση με τα συμπεράσματα, τις προτάσεις του WWF, καθώς και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι διαθέσιμη εδώ. 
      Σημειώσεις & συνοδευτικά υλικά
      Μπορείτε να κατεβάσετε σχετικά infographics από εδώ. Γενικό φωτογραφικό υλικό, διαθέσιμο εδώ. Υπόμνημα WWF προς υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, με προτάσεις για θέματα βελτίωσης του συστήματος δασοπυροπροστασίας (Φεβρουάριος 2022). Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr 
    17. Περιβάλλον

      Engineer

      H Κομισιόν με σημερινή της (28/11) ανακοίνωση προτείνει την παράταση των μέτρων έκτακτης ανάγκης στην αγορά ενέργειας για 12 μήνες. Ενώ κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας είναι πιο ασφαλής από ό,τι πριν από 12 μήνες, η Επιτροπή προτείνει αυτήν την επέκταση για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αγοράς.
      Τα τρία μέτρα που προτείνονται για επέκταση σήμερα περιλαμβάνουν τα λεγόμενα μέτρα αλληλεγγύης για το φυσικό αέριο, τον Μηχανισμό Διόρθωσης Αγοράς (MCM) και τους κανόνες που σχετίζονται με τη χορήγηση αδειών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
      Η συνέχιση της εφαρμογής τους πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 122.
      Περί ΑΠΕ
      Τα έκτακτα μέτρα για την αδειοδότηση αποσκοπούν στη συντόμευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης αδειών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για έργα δικτύου και υποδομών που απαιτούνται για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα.
      Με τις συνεχείς ανησυχίες για τις προμήθειες φυσικού αερίου για το χειμώνα και την πιθανή αστάθεια της αγοράς, η παράταση αυτών των επιταχυνόμενων κανόνων αδειοδότησης για 12 μήνες, πέρα από την προγραμματισμένη λήξη τους στις 30 Ιουνίου 2024, θα διευκολύνει τη συνεχιζόμενη ταχεία διάθεση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

      Οι κανόνες επιβάλλουν την υποχρέωση η χορήγηση αδειών να μην διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες για εξοπλισμό ηλιακής ενέργειας, 6 μήνες για την ανανέωση σταθμών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 1 μήνα για εγκαταστάσεις αντλιών θερμότητας κάτω των 50 MW και 3 μήνες για αντλίες θερμότητας εδάφους. Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αποδειχθεί ότι είναι οι φθηνότερες από όλες τις πηγές ενέργειας κατά τη διάρκεια της κρίσης, η επέκταση αυτών των κανόνων θα υποστηρίξει την ασφάλεια, την οικονομική προσιτότητα και τη βιωσιμότητα του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.
    18. Περιβάλλον

      Engineer

      Το σχέδιο προβλέπει δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από βιομηχανικές διεργασίες 932 χιλ. τόνων CO2/έτος το 2035
      Με τη συνεισφορά και καινοτόμων τεχνολογιών στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS) θα προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση της εγχώριας βιομηχανίας και κυρίως των κλάδων τσιμέντου, διύλισης και λιπασμάτων.
      Το σχέδιο του ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) που εστάλη προ ημερών στους φορείς για διαβούλευση προωθεί την ανάπτυξη επενδύσεων για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από βιομηχανικές διεργασίες, χρήση του στην παραγωγή συνθετικών καυσίμων, μελλοντικά ανάπτυξη κλιματικά ουδέτερων τεχνολογιών δέσμευσης CO2 και παράλληλα ανάπτυξη υποδομών γεωλογικής αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Θέτει ως στόχο τη δέσμευση από βιομηχανικές διεργασίες και ηλεκτροπαραγωγή 0,9 εκατ. τόνων Co2/έτος το 2035 οι οποίοι θα φτάσουν τους 5,4 εκατ. τόνους Co2/έτος το 2050.
      Αναλυτικότερα, το σχέδιο του ΕΣΕΚ προβλέπει δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από βιομηχανικές διεργασίες 932 χιλ. τόνων CO2/έτος το 2035, 3.287 τόνων CO2/έτος το 2040, 3.447 τόνων CO2/έτος το 2045 και 3.653 τόνων CO2/έτος το 2050. Αντίστοιχα από την ηλεκτροπαραγωγή προβλέπεται η δέσμευση 1.077 τόνων CO2/έτος το 2040, 1.130 τόνων CO2/έτος το 2045 και 1.743 τόνων CO2/έτος το 2050.
      H δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τα καυσαέρια / απαέρια της βιομηχανίας ή της ηλεκτροπαραγωγής είναι ο ταχύτερος τρόπος για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των συγκεκριμένων τομέων, τουλάχιστον έως την ανάπτυξη εναλλακτικών τεχνολογιών βασισμένων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και το υδρογόνο. Το δεσμευόμενο διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να χρησιμοποιείται για σύνθεση συνθετικών καυσίμων έως το 2040 σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ (ώστε να μειωθεί η χρήση νέων ορυκτών καυσίμων στον τομέα των μεταφορών). Μπορεί επίσης να αποθηκεύεται σε στεγανούς γεωλογικούς σχηματισμούς.
      Χορήγηση κινήτρων
      Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται στο ΕΣΕΚ, εξετάζεται η διευκόλυνση επενδύσεων για τη δέσμευση του CO2, το οποίο εκπέμπεται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κυρίως από τα διυλιστήρια και τις τσιμεντοβιομηχανίες. Έχει ήδη δοθεί υποστήριξη σε τέσσερα έργα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα από αντίστοιχες βιομηχανίες με υψηλές εκπομπές, για χρηματοδότηση μέσω του Innovation Fund, ενώ θα εξεταστεί η ανάγκη χορήγησης περαιτέρω κινήτρων.
      Παράλληλα, έχει ήδη εγκριθεί και ωριμάζει αδειοδοτικά η πρώτη μονάδα αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας. Η υποδομή θα έχει δυναμικότητα απορρόφησης 2,5 εκατ. τόνους CO2 κατ’ έτος στην πλήρη λειτουργία της. Εκτιμάται ότι η πρώτη φάση (για δυναμικότητα περίπου ενός εκατ. τόνων ετησίως) θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025 και η δεύτερη φάση (πλήρης δυναμικότητα με 2,5 - 3 εκατ. τόνους) ως το τέλος του 2027.
      Το έργο γεωλογικής αποθήκευσης CO2 «Prinos CO2» της Energean _ με την υποστήριξη του ΔΕΣΦΑ που θα αναλάβει τη μεταφορά των εκπομπών CO2 από τα σημεία δέσμευσης, δηλαδή τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις _ βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στα Έργα Κοινού ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest- PCI’s) καθώς πέρασε με επιτυχία την τεχνική αξιολόγηση, γεγονός που το καθιστά επιλέξιμο για συμπερίληψη στον σχετικό προκαταρκτικό 6ο κατάλογο. Η προοπτική λειτουργίας της αποθήκης στη λεκάνη του Πρίνου, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο της εγχώριας βιομηχανίας, αλλά και μονάδων από τα Βαλκάνια και την Ιταλία.
    19. Περιβάλλον

      Engineer

      Σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών 4.8-12.7 εκατομμύρια τόνοι χρησιμοποιημένων πλαστικών καταλήγουν στη θάλασσα ως απορρίμματα κάθε χρόνο Την πρώτη μεγάλη έρευνα για την ύπαρξη μικροπλαστικών στις παραλίες της Ελλάδας υλοποίησε η Aegean Rebreath, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών-ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
      Για την πραγματοποίηση της έρευνας, ομάδα εθελοντών του οργανισμού Aegean Rebreath πραγματοποίησε δειγματοληψίες άμμου σε 20 παραλίες της Ελλάδας (Αττική, Ανάφη, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Σαντορίνη, Νίσυρο, Τήνο, Σύρο, Πάρο, Χανιά, Νάξο, Μεθώνη, Λευκάδα, Πήλιο, Άνδρο, Πάρο, Κέα). Τα πλαστικά τεμάχια μικρού μεγέθους που απομονώθηκαν με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού, εστάλησαν στα εργαστήρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) όπου έγινε λεπτομερής καταμέτρηση, διαχωρισμός σε μεγέθη και φασματομετρικός χαρακτηρισμός των πολυμερών, με στόχο την καταγραφή των χαρακτηριστικών τους (σχήμα, είδος πολυμερούς). 
      Συνολικά συλλέχθηκαν 36 δείγματα από 20 παραλίες της Ελλάδας και το 100% των δειγμάτων περιείχε κομμάτια πλαστικού (δείτε το βίντεο). Στο σύνολο των παραλιών που μελετήθηκε καταγράφηκαν 3.778 κομμάτια/m2 μεγέθους μικρότερου των 2,5 cm. Βάσει των αποτελεσμάτων, προκύπτει ότι ο μορφολογικός τύπος που παρουσιάζει μεγαλύτερη αφθονία στο σύνολο των παραλιών είναι τα θραύσματα (fragments) με ποσοστό κατά μέσο όρο 55% και ακολουθούν τα αφρώδη σωματίδια - φελιζόλ (foams) με ποσοστό κατά μέσο όρο 28%. Παράλληλα, τα μίκρο (1-5 mm) και μέσο (5mm- 25mm) πλαστικά  στο σύνολο φαίνεται να κατανέμονται διαφορετικά στις παραλίες του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους, παρατήρηση που μπορεί να αποδοθεί στις διαφορετικές πηγές μικροπλαστικών.
      Η ανάλυση των φασμάτων που παράχθηκε από τον εξειδικευμένο εξοπλισμό του ΕΛΚΕΘΕ, ανέδειξε το πολυαιθυλένιο (PE) ως το κυρίαρχο είδος πολυμερούς στο σύνολο των πλαστικών θραυσμάτων που αναλύθηκε με ποσοστό 68%. Εκτός από το πολυαιθελένιο εντοπίστηκαν και άλλα είδη πολυμερών σε χαμηλότερα ποσοστά: 28% πολυπροπυλένιο (PP), 3% θερμοπλαστικό ελαστομερές (TPE) και μόλις 1% πολυαιθυλένιο τερεφθαλικού (PET).


       
      Σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών 4.8-12.7 εκατομμύρια τόνοι χρησιμοποιημένων πλαστικών καταλήγουν στη θάλασσα ως απορρίμματα κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτει η Aegean Rebreath  τα πλαστικά τεμάχια που συλλέγονται από τις παραλίες και τους βυθούς στην Ελλάδα αποτελούν το 78% των απορριμμάτων. Η διαπίστωση της ανθεκτικότητας του πλαστικού στη βιοαποδόμηση και η μακροχρόνια παραμονή του στη θάλασσα και στις ακτές χωρίς να αλλοιώνεται, σε συνδυασμό με τις όλο και μεγαλύτερες απορριπτόμενες ποσότητες πλαστικών, έχει ανησυχήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για τους κινδύνους που μπορούν να δημιουργήσουν τα πλαστικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα πλαστικά μικρού μεγέθους αποτελούν κύρια πηγή πολλαπλών κινδύνων για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι στις επιφάνειες των μικροπλαστικών προσκολλώνται ή προσροφώνται χημικοί τοξικοί ρύποι και άλλοι μολυσματικοί παράγοντες και με αυτό τον τρόπο μεταφέρονται παντού στον ωκεανό, είτε με τον άνεμο και τα θαλάσσια ρεύματα είτε μέσω οργανισμών που τα έχουν καταπιεί, διαχέοντας την ρύπανση πολύ μακριά από την αρχική της πηγή. Πρόσφατα μάλιστα, υπήρξε μελέτη και για την εισροή μικροπλαστικών στο ανθρώπινο σώμα.
      Η μελέτη των μικροπλαστικών στις διάφορες συνιστώσες του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον παγκοσμίως από την επιστημονική κοινότητα λόγω των αρνητικών τους συνεπειών τόσο σε βιολογικό όσο και σε οικολογικό επίπεδο. Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για τη χώρα μας που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ευρώπης. Και για το λόγο αυτό η συγκεκριμένη έρευνα είναι σημαντική καθώς προσφέρει συμπεράσματα στην ερευνητική κοινότητα και συμβάλλει ενεργά στον καθορισμό προτεραιοτήτων. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν αλλά και η έρευνα θα κατατεθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
      Σημειώνεται ότι ασφαλή και πιο λεπτομερή συμπεράσματα θα μπορέσουν να εξαχθούν καθώς θα συνεχίζεται η παρακολούθηση των παραλιών και εμπλουτίζεται η βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε με την πρώτη αυτή έρευνα για τα μικροπλαστικά στις ελληνικές παραλίες.
       
    20. Περιβάλλον

      Engineer

      Η Μεσόγειος παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει μόνο το 0,3% των παγκόσμιων θαλασσών, φιλοξενεί πάνω από το 10% των γνωστών θαλάσσιων ειδών.
      SOS για τα υδάτινα οικοσυστήματα της Μεσογείου εκπέμπει ο υπεύθυνος της εκστρατείας για τη θάλασσα του ελληνικού γραφείου Greenpeace, Αντώνης Μπούγιας.
      Η Μεσόγειος παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει μόνο το 0,3% των παγκόσμιων θαλασσών, φιλοξενεί πάνω από το 10% των γνωστών θαλάσσιων ειδών.
      «Αυτή η αναλογία είναι ενδεικτική της σημασίας που έχει ως θαλάσσιο οικοσύστημα» εξηγεί ο υπεύθυνος της εκστρατείας της οργάνωσης.
      Παράλληλα, οι Μεσογειακές ακτές αποτελούν τον τόπο κατοικίας και εργασίας του 6,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.
      Ιδιαίτερα ανησυχητικά, όμως, είναι τα στοιχεία του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), σύμφωνα με τα οποία η Μεσόγειος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο απειλούμενων θαλάσσιων οικοτόπων στην Ευρώπη.
      Ειδικότερα, το 32% από το σύνολο των οικοτόπων αυτών απειλείται και το 11% από αυτούς βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης.
      Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Μπούγιας «η λεκάνη της Μεσογείου επηρεάζεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με ταχύτερους ρυθμούς από άλλες περιοχές του πλανήτη».
      Ποια η σημασία των Ωκεανών για το περιβάλλον
      Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η θάλασσα και οι ωκεανοί συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, ο υπεύθυνος τόνισε πως «αποτελούν ρυθμιστές του κλίματος στον πλανήτη μας, καθώς επιβραδύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεσμεύοντας ετησίως πάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».
      Υπ’ αυτό το πρίσμα, η υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων είναι κλειδί για την επιτέλεση της παραπάνω λειτουργίας.
      Ωστόσο, όπως εξηγεί οι ραγδαίες αλλαγές στη θερμοκρασία και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και οι σημαντικές πιέσεις που δέχεται το θαλάσσιο οικοσύστημα από τις υπόλοιπες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης αλλά και από τις διάφορες κοινωνικό-οικονομικές συστημικές παραμέτρους, όπως παραδείγματος χάριν η χρήση πλαστικών, αυξάνονται με μη βιώσιμους ρυθμούς».
      Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι «οι ραγδαίες αλλαγές σε συγκεκριμένες παραμέτρους όπως είναι η θερμοκρασία ή η οξύτητα των ωκεανών έχουν συνδεθεί ιστορικά με τις πέντε περιόδους μαζικής εξαφάνισης ειδών».
      Ποια θαλάσσια είδη απειλούνται από την κλιματική κρίση στα ελληνικά νερά;
      Την ίδια ώρα, η θαλάσσια ρύπανση απειλεί πολλά είδη από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
      Μεταξύ αυτών, είναι οι φώκιες μονάχους-μονάχους οι οποίες ήδη επιβαρύνονται από τη θαλάσσια ρύπανση, τα δίχτυα και την έλλειψη τροφής και των οποίων. Παράλληλα τα μέρη στα οποία ζουν, όπως οι σπηλιές, φυσικές παράκτιες κοιλότητες και απομονωμένες ακτές θα εξαφανιστούν με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
      Άλλο ένα είδος που βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης είναι το κοινό δελφίνι καθώς η χημική ρύπανση που επιδρά στο ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα των θηλαστικών και οι διαρκώς αυξανόμενες θερμοκρασίες του θαλάσσιου περιβάλλοντος αποτελούν σημαντικές και συνεχώς εντεινόμενες απειλές για το είδος.
      Αντίστοιχες απειλές αντιμετωπίζουν και είδη όπως οι πτεροφάλαινες, οι φυσητήρες και οι ζιφιοί της Ελληνικής Τάφρου καθώς και οι φώκαινες, γι’ αυτό και κρίνεται άκρως σημαντικό να προστατευθεί η περιοχή αυτή.
      Αντίστοιχα, στα όρια της εξαφάνισης παραμένει η χελώνα Καρέτα-Καρέτα, με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να καθιστούν ακόμα δυσκολότερη την προστασία της.
    21. Περιβάλλον

      Engineer

      Τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν ορισμένα ατυχή κλιματικά ορόσημα. Θα είναι η πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Καταστροφικές πλημμύρες σάρωσαν τη Λιβύη, τη Βραζιλία και την Κίνα. Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες πυροδότησαν καταστροφικές πυρκαγιές στον Καναδά, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Χαβάη. Και οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπανσης από την υπερθέρμανση του κλίματος βρίσκονται σε νέο υψηλό.
      Ωστόσο, υπήρξαν επίσης κάποιες ελπιδοφόρες και εμπνευσμένες εξελίξεις.
       Από την εφαρμογή του μεγαλύτερου νομοσχεδίου για το κλίμα των ΗΠΑ στην ιστορία μέχρι τη νέα κίνηση για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο. 
      Σύμφωνα με το  RMI, 12 κορυφαίες κλιματικές εξελίξεις  δίνουν ελπίδα για ένα καθαρό και ασφαλές μέλλον.
      1. Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια φτάνουν σε υψηλό όλων των εποχών
      Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας βρίσκονται σε καλό δρόμο για να φτάσουν τα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, 500 δισ. δολάρια περισσότερα από το 2022. Η έρευνα RMI δείχνει ότι η αύξηση της χωρητικότητας ηλιακής ενέργειας, αιολικής ενέργειας και μπαταρίας έχει φέρει το παγκόσμιο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας σε  ορόσημο — όπου η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα έχει καταστεί δύσκολο να αντιστραφεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζήτηση ορυκτών καυσίμων έχει κορυφωθεί στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και θα είναι σε ελεύθερη πτώση μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
      2. Ο μεγαλύτερος λογαριασμός για το κλίμα στην ιστορία των ΗΠΑ κάνει ιστορικά κέρδη
      Ένα χρόνο μετά την ψήφιση, ο αντίκτυπος του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ έχει ήδη ξεπεράσει τις πρώτες εκτιμήσεις. Το 2023, ο IRA οδήγησε σε 372 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες ιδιωτικές επενδύσεις καθαρής ενέργειας, περισσότερες από 211.000 νέες θέσεις εργασίας καθαρής ενέργειας και σχεδόν 50.000 νέες θέσεις εργασίας στη μεταποίηση.
      3. Η ηλεκτροκίνηση εκτοξεύεται στα ύψη
      Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (EV) έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών, σχεδόν στο 18% των παγκόσμιων πωλήσεων οχημάτων το 2023. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα EV βρίσκονται σε καλό δρόμο να ξεπεράσουν εύκολα το 1 εκατομμύριο ετήσιες πωλήσεις για πρώτη φορά. Η ζήτηση για ηλεκτρικά ποδήλατα (e-bikes) αυξήθηκε επίσης, με παγκόσμιες πωλήσεις περίπου 40 εκατομμυρίων που ξεπερνούν αυτές των επιβατικών EV. Στην Ινδία, περισσότερα από τα μισά από όλα τα νέα τρίτροχα οχήματα που πωλήθηκαν και ταξινομήθηκαν το 2023 λειτουργούσαν με μπαταρία. Τα φορτηγά γίνονται επίσης ηλεκτρικά, με την RMI να διαπιστώνει ότι η πλειονότητα των φορτηγών μεσαίου και βαρέως τύπου είναι ηλεκτρικά σήμερα. Παγκοσμίως, τα EV εκτοπίζουν ήδη 1,5 εκατομμύρια βαρέλια κατανάλωσης πετρελαίου ημερησίως, και αναμένεται να αυξηθεί στα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια το 2023. 
      4. Ταμείο απωλειών και ζημιών
      Την πρώτη ημέρα της ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, COP28, οι ηγέτες πήραν μια ιστορική απόφαση, συμφωνώντας να ξεκινήσουν και να κεφαλαιοποιήσουν ένα ταμείο απωλειών και ζημιών. Λεπτομέρειες για το ταμείο απωλειών και ζημιών, το οποίο θα παρέχει οικονομική βοήθεια σε ευάλωτες στο κλίμα χώρες, συζητούνται εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Στο COP28, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γερμανία υποσχέθηκαν 100 εκατομμύρια δολάρια η καθεμία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν 17,5 εκατομμύρια δολάρια.
      5. Εμπορικό αεροπλάνο διασχίζει τον Ατλαντικό χωρίς ορυκτά καύσιμα
      Τον Νοέμβριο, ένα επιβατικό αεροσκάφος της Virgin Atlantic πέταξε από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη χρησιμοποιώντας 100% βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα,  για πρώτη φορά. Το καύσιμο — που παρασκευάζεται από φυτά και απόβλητα προϊόντα — παράγει 70% λιγότερες εκπομπές άνθρακα και βοηθά στην εξάλειψη των αερομεταφορέων, που συμβάλλει ουσιαστικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη. 
       6. Το ατσάλι και το αλουμίνιο γίνονται πράσινα
      Το περασμένο έτος παρατηρήθηκε μια ώθηση για βιώσιμα μέταλλα τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς. Για την προώθηση της ζήτησης, κορυφαίες εταιρείες ενώθηκαν στην πλατφόρμα Sustainable Steel Buyers, για να ζητήσουν έως και δύο εκατομμύρια τόνους χάλυβα σχεδόν μηδενικών εκπομπών. Και η RMI, μαζί με τέσσερις κορυφαίες τράπεζες, κυκλοφόρησε το Βιώσιμο Πλαίσιο Χρηματοδότησης Αλουμινίου που θα επιτρέψει στις τράπεζες να μετρούν και να αποκαλύπτουν τις εκπομπές αλουμινίου των χαρτοφυλακίων δανείων τους. Η RMI κυκλοφόρησε επίσης την Οδηγία αναφοράς εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου χάλυβα, για να βοηθήσει τις εταιρείες χάλυβα να αναφέρουν εκπομπές για να προωθήσουν μια διαφοροποιημένη αγορά χάλυβα χαμηλών εκπομπών ρύπων.
      7. Οι πράσινοι οικοδομικοί κώδικες σαρώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες
      Η Καλιφόρνια πέρασε έναν πρώτο στη χώρα ενσωματωμένο κώδικα άνθρακα για εμπορικά κτίρια και σχολεία. Η Νέα Υόρκη έγινε η πρώτη πολιτεία που απαιτούσε νομοθετικά, όλα τα νέα κτίρια να είναι ηλεκτρικά. Σε 25 πολιτείες των ΗΠΑ, οι κυβερνήτες δεσμεύτηκαν να εγκαταστήσουν 20 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας έως το 2030. Η Πολιτεία της Ουάσιγκτον ψήφισε οικοδομικούς κώδικες που θα απαιτούν τα νέα σπίτια να παρέχουν ενεργειακά αποδοτική θέρμανση και ψύξη. Και η Μασαχουσέτη πέρασε μια απόφαση, πρώτη στη χώρα που βάζει την πολιτεία σε έναν ταχύτερο δρόμο για την ηλεκτροδότηση της θέρμανσης.
      8. Η μείωση των εκπομπών μεθανίου έρχεται στο προσκήνιο
       Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ανακοίνωσε σημαντικούς νέους κανόνες για την απότομη μείωση των εκπομπών μεθανίου - έναν εξαιρετικά ισχυρό παράγοντα που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη - όχι μόνο από νέες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και από υπάρχουσες γεωτρήσεις. Ξεκίνησε επίσης μια παγκόσμια πρωτοβουλία για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από χωματερές και άλλες οργανικές πηγές. Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι, 50 μεγάλες εταιρείες πετρελαίου υποσχέθηκαν να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου από τις δραστηριότητές τους σχεδόν στο μηδέν έως το 2030. Μια νέα πρωτοβουλία που υποστηρίζεται με 40 εκατομμύρια δολάρια από το Bloomberg Philanthropies θα παρέχει δεδομένα, διαφάνεια και πλαίσια λογοδοσίας για την υποστήριξη τους. Και η Παγκόσμια Τράπεζα ξεκίνησε ένα ταμείο για προγράμματα ανίχνευσης και καθαρισμού μεθανίου σε αναπτυσσόμενες χώρες που καταγράφουν μεγάλες εκπομπές μεθανίου.
      9. Η αποθήκευση ενέργειας στα ύψη
      Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σημείωσαν αύξηση ρεκόρ παγκοσμίως το 2023 στα 42 GW. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τέθηκαν σε λειτουργία 4,5 GW τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους και η Κίνα εγκατέστησε 8,7 GW αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023. Εν τω μεταξύ, η Ινδία επενδύει 452 εκατομμύρια δολάρια σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες και η εταιρεία διανομής BSES Rajdhani Power Limited, η οποία εξυπηρετεί περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια πελάτες στην περιοχή της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, ανέθεσε σύμβαση για το πρώτο της έργο συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας.
      10. Η έρευνα για τις σόμπες αερίου γίνεται viral
      Νέα έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των εστιών αερίου και τη σύνδεσή τους με το παιδικό άσθμα οδήγησε σε σημαντική ευαισθητοποίηση του κοινού για το μαγείρεμα με αέριο, πώς μειώνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα και βλάπτει τη δημόσια υγεία και την επικάλυψη λύσεων για το κλίμα και την υγεία. Τα ευρήματα της έρευνας εμφανίστηκαν παντού από το NPR μέχρι τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale. Και σε μια κίνηση για την απομάκρυνση του φυσικού αερίου από τα κτίρια, 24 πολιτείες εισήγαγαν λογαριασμούς απαλλαγής από τον άνθρακα των κτιρίων το 2023.
      11. Η Κίνα σημειώνει ορόσημο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
      Η Κίνα εγκατέστησε όγκο ρεκόρ νέας ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας, έως και 230 GW το 2023 — έως και τρεις φορές περισσότερο από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος έφερε σε απευθείας σύνδεση. Η ηλιακή δυναμικότητα της χώρας αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% από το 2022 και τον Ιούνιο, για πρώτη φορά, η συνολική εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα της Κίνας ξεπέρασε αυτή της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
      12. Το υδρογόνο γίνεται πιο πράσινο
       Το πράσινο υδρογόνο — το υδρογόνο που παράγεται χωρίς ορυκτά καύσιμα — αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό. Έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές από τον Μάιο του 2022. Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισάγει 10 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030 πυροδότησε μια ορμή προγραμματιστών που σχεδιάζουν εγκαταστάσεις παραγωγής πράσινων υδρογόνου σε σχεδόν κάθε ήπειρο. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν επτά έργα για το πρόγραμμα Regional Clean Hydrogen Hubs, το καθένα για να λάβει 1 δισεκατομμύριο δολάρια και αναμένεται να εκδώσει οδηγίες σχετικά με τη νέα πίστωση φόρου πράσινης υδρογόνου.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.