Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Περιβάλλον

    Περιβάλλον

    1529 ειδήσεις in this category

    1. Περιβάλλον

      Engineer

      Παραμένει το πρόβλημα με τη λειψυδρία, με τις βροχές να μη θεωρούνται αρκετές ούτε φέτος - Στον Πηνειό ξεκινάμε ήδη κάτω από το όριο ασφαλείας των 84 μ., λέει ο Παναγιώτης Σαμπατανάκης από το ΙΓΜΕ.
      Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τα αποθέματα νερού καθώς οι βροχοπτώσεις ούτε φέτος ήταν αρκετές για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας, με τις προβλέψεις για το μέλλον να είναι δυσοίωνες λόγω της κλιματικής κρίσης.
      Σύμφωνα με τον διευθυντή Υδάτινων Πόρων και Γεωθερμίας του ΙΓΜΕ, Παναγιώτη Σαμπατανάκη, αν και φέτος από άποψη βροχοπτώσεων τα πράγματα ήταν καλύτερα από την περασμένη χρονιά, δεν ήταν τόσο καλά όσα θα θέλαμε για να αναπληρωθεί το έλλειμμα του προηγούμενου έτους.
      Στο φράγμα του Πηνειού η κατάσταση είναι οριακή, όπως εξηγεί ο ίδιος στο ΕΡΤNews, και φέτος αξιολογείται μάλιστα ακόμη πιο οριακή από την περσινή χρονιά διότι το φράγμα γεμίζει στα 94 μέτρα, το όριο ασφαλείας είναι 84 και αυτή τη στιγμή είμαστε στα 83.
      «Ξεκινάμε δηλαδή κάτω και από το όριο ασφαλείας και από εδώ και πέρα μέχρι τον Οκτώβρη πολύ δύσκολα θα ξαναβρέξει» τονίζει ο ίδιος. Επίσης από τον Πηνειό αρδεύεται όλος ο Κάμπος και η περσινή χρονιά συνοδεύτηκε από τριβές και εντάσεις μεταξύ των καλλιεργητών και της γενικής διοίκησης του οργανισμού που διαχειρίζεται το φράγμα, διότι η εκ περιτροπής άρδευση και η παροχή λιγότερου νερού προκαλεί διαφωνίες.
      Οι καύσωνες οξύνουν το πρόβλημα
      Η μεγαλύτερη ξηρασία που έχει υποστεί η χώρα μας – και η χειρότερη που έχει καταγραφεί με επιστημονικό τρόπο – ήταν την περίοδο 1989 – 1990. Όμως οι ανάγκες μας σε ύδρευση ήταν διαφορετικές, εξηγεί ο κ. Σαμπατανάκης, επειδή η Αθήνα τότε είχε ανάγκη 650.000 κυβικά ημερησίως ενώ σήμερα απαιτούνται 1,2 εκατ. κυβικά περίπου ημερησίως.
      Η βραχονησίδα που εμφανίστηκε στη λίμνη του Μαραθώνα
      «Πέρυσι είχαμε και δύο δεκαήμερα κύματα καύσωνα τον Ιούλιο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αν επαναληφθούν και αυτή την χρονιά τόσο μεγάλες περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών, με το νερό από τώρα να βρίσκεται στα χαμηλότερα από το όριο ασφαλείας επίπεδα, κανένας δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθεί η χρονιά σε ό, τι αφορά την αγροτική παραγωγή» προσθέτει.
      Στον αγροτικό τομέα, είμαστε στο 83% των συνολικών υδατικών πόρων που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, έχοντας το υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με όλες τις μεσογειακές κυρίως χώρες, καθώς οι αγροτικές ανάγκες ύδρευσης έχουν πολλαπλασιαστεί.
      Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση και, όπως υπογραμμίζει, κανείς δεν μπορεί να κάνει μετεωρολογικές προβλέψεις σε καμία χώρα για το ποσοστό των βροχοπτώσεων το επόμενο έτος ή ακόμα και το επόμενο εξάμηνο.
      Οι υδάτινοι πόροι
      Αναφερόμενος στη διαχείριση των υδάτινων πόρων ο Παναγιώτης Σαμπατανάκης τόνισε ότι είναι σημαντικό οι αγρότες να μην ποτίζουν τις μεσημεριανές ώρες καθώς το νερό ουσιαστικά δεν προλαβαίνει να απορροφηθεί από το χώμα.
      Ταυτόχρονα οι κάτοικοι περιοχών της Αττικής που διαθέτουν γεωτρήσεις θα ήταν σωστό να μην τις χρησιμοποιούν για να γεμίζουν πισίνες ή να ποτίζουν γκαζόν. Είναι σημαντικό – όπως είπε – να κατανοήσουμε ότι η σωστή διαχείριση και οπωσδήποτε η μεγαλύτερη σύνεση σε ό,τι αφορά την κατανάλωση του νερού είναι κάτι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
      Το θέμα του προβλήματος της λειψυδρίας σε πάρα πολλές περιοχές οφείλεται σε θέματα διαχείρισης βελτίωσης των δικτύων, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος αναφέρθηκε και στη λίμνη του Μαραθώνα όπου για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχουν εμφανιστεί διάφορα νησάκια καθώς φαίνεται πως πέφτει ολοένα και περισσότερο η στάθμη.
      Καταληκτικά, ο ειδικός σημείωσε ότι με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο ημερήσιας κατανάλωσης νερού μαζί με την Ιταλία, περίπου στα 170 λίτρα, με 180 ημερησίως κατά μέσον όρο.
      Οι μεγαλύτερες απώλειες νερού
      Στην εκκίνησή του φετινού υδρολογικού έτους (ξεκινά πάντα την 1η Οκτωβρίου) οι βροχές ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κυρίως τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, σύμφωνα με όσα ανέφερε προ ημερών στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς.
      Παρότι ο χειμώνας που ακολούθησε είχε, σε γενικές γραμμές, φυσιολογικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, εντούτοις «το νερό δεν κατάφερε, όπως φαίνεται, να αναπληρώσει στη λεκάνη απορροής του Εύηνου και του Μόρνου, τα χαμένα αποθέματα».
      Οι μεγαλύτερες απώλειες υδάτων καταγράφονται στον Μόρνο. Ειδικότερα, ανά ταμιευτήρα, τα απολήψιμα αποθέματα την 17η Μαρτίου 2025 και την 17η Μαρτίου 2024 ήταν:
      στον Μόρνο 350 εκατ. κυβικά νερού από 500 εκατ. κυβικά πέρυσι την ίδια ημέρα στον Εύηνο 25 εκατ. κυβικά υδάτων ενώ πέρυσι ήταν στα 54 εκατ. κυβικά στον Μαραθώνα 20 εκατ. κυβικά από 22,7 εκατ. πέρυσι, και στην Υλίκη 262 εκατ. κυβικά από 355,5 εκατ. κυβικά αντίστοιχα πέρυσι Υπενθυμίζεται ότι για την εξασφάλιση της υδροδότησης της Αττικής υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται λόγω της κλιματικής κρίσης και της επαναλαμβανόμενης παρατεταμένης ανομβρίας, η κυβέρνηση – σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ η οποία διαθέτει την τεχνογνωσία και έμπειρο προσωπικό – έχει καταστρώσει από πέρυσι ένα φιλόδοξο αλλά αναγκαίο σχέδιο για τη διασφάλιση της επάρκειας υδάτων για την περιοχή της πρωτεύουσας.
      Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει άμεσες παρεμβάσεις και μακροχρόνιες λύσεις για την ενίσχυση των υδατικών αποθεμάτων, τη χρήση εναλλακτικών πηγών και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών.
    2. Περιβάλλον

      Engineer

      Με τους πιο γοργούς ρυθμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ λιώνουν παγετώνες σε όλο τον κόσμο, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρήθηκαν απώλειες ρεκόρ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Unesco που δημοσιεύθηκε σήμερα.
      «Η διατήρηση των παγετώνων δεν είναι απλώς ζήτημα περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης. Είναι ζήτημα επιβίωσης», υπογράμμισε η γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) Αντρέα Σελέστε Σάουλο με την ευκαιρία της σημερινής, πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Παγετώνων.
      Οι 9.000 γιγατόνοι πάγου που έχουν χαθεί από τους παγετώνες από το 1975 αντιστοιχούν περίπου «σε ένα κομμάτι πάγου στο μέγεθος της Γερμανίας με πάχος 25 μέτρα», είπε ο Μίχαελ Ζεμπ διευθυντής της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Παρακολούθησης Παγετώνων με έδρα την Ελβετία παρουσιάζοντας  στην οποία παρουσιάστηκε η έκθεση της Unesco.
      Η δραματική απώλεια πάγου, από την Αρκτική ως τις Άλπεις και από τη Λατινική Αμερική ως το Θιβέτ, αναμένεται να επιταχυνθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τα ορυκτά καύσιμα και η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία της Γης. Αυτό είναι πιθανό να επιτείνει τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα σε όλον τον κόσμο καθώς αυξάνεται η στάθμη των θαλασσών και μειώνεται ο όγκος των παγετώνων, μιας βασικής πηγής νερού.
      Σύμφωνα με τον Ζεμπ, τα πέντε από τα έξι τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες στον όγκο των παγετώνων, ενώ μόνο το 2024 έχασαν 450 γιγατόνους μάζας.
      Με τους τρέχοντες ρυθμούς πολλοί παγετώνες στον δυτικό Καναδά και στις ΗΠΑ, στη Σκανδιναβία, στην Kεντρική Ευρώπη, στον Καύκασο, στη Νέα Ζηλανδία και στους τροπικούς δεν θα συνείσουν τα υπάρχουν μετά τον 21ο αιώνα, τόνισε ο WMO.
      Η επιτάχυνση του ρυθμού με τον οποίο λιώνουν οι παγετώνες είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, θέτοντας χιλιάδες ανθρώπους σε κίνδυνο για πλημμύρες και καταστρέφοντας υδάτινους δρόμους από τους οποίους εξαρτώνται δισεκατομμύρια άνθρωποι για υδροηλεκτρική ενέργεια και τη γεωργία.
      Ο Στέφαν Ούλεμπρουκ, διευθυντής Υδάτων και Κρυόσφαιρας στον WMO, δήλωσε ότι σε όλο τον κόσμο απομένουν περίπου 275.000 παγετώνες οι οποίοι αποτελούν περίπου το 70% του φρέσκου νερού της Γης.
      Οι κίνδυνοι
      Περίπου 1,1 δισεκ. άνθρωποι ζουν σε ορεινές κοινότητες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τις άμεσες επιπτώσεις της απώλειας των παγετώνων λόγω του αυξημένου κινδύνου φυσικών καταστροφών και των μη αξιόπιστων πηγών νερού.
      Η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης αναμένεται να επιδεινώσει τις ξηρασίες σε περιοχές που εξαρτώνται από το χιόνι για να έχουν νερό, ενώ θα αυξήσει τόσο την ένταση  όσο και τη συχνότητα φυσικών καταστροφών όπως οι κατολισθήσεις, οι χιονοστιβάδες, οι ξαφνικές πλημμύρες και οι υπερχειλίσεις λιμνών που σχηματίζονται από παγετώνες.
      Σύμφωνα με την έκθεση της Unesco, το λιώσιμο των παγετώνων στην ανατολική Αφρική έχει οδηγήσει σε αύξηση των συγκρούσεων με αφορμή την πρόσβαση στο νερό.
      Εξάλλου από το 2000 ως το 2023 λόγω της μείωσης του όγκου των παγετώνων η στάθμη των θαλασσών παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 18 χιλιοστά, σχεδόν ένα χιλιοστό ετησίως. Κάθε επιπλέον χιλιοστό εκθέτει περίπου άλλους 30.000 ανθρώπους σε πλημμύρες, επεσήμανε η Παγκόσμια Υπηρεσία Παρακολούθησης Παγετώνων.
      Μονόδρομος η λύση
      Για τον ΟΗΕ η μόνη απάντηση στο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με τον περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
      «Μπορούμε να διαπραγματευθούμε για πολλά πράγματα στον ΟΗΕ, αλλά δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε τους νόμους της φυσικής που αφορούν το λιώσιμο των πάγων», υπογράμμισε ο Ούλενμπρουκ.
    3. Περιβάλλον

      Engineer

      Τη λίστα με τις 10 καθαρότερες, αλλά και τις 10 πιο μολυσμένες πόλεις της Ελλάδας αναδεικνύει νέα έκθεση της IQAir  · Ευχάριστη έκπληξη πόλεις όπως η Νίκαια και το Χαϊδάρι, που καταλαμβάνουν θέσεις μεταξύ των περιοχών με την καθαρότερη ατμόσφαιρα ενώ η Αθήνα παραμένει στις πιο μολυσμένες πόλεις της χώρας, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να κινείται σε υψηλά επίπεδα. 
      Η νέα έρευνα καταγράφει μεγέθη γύρω από την ατμοσφαιρική ρύπανση που υπάρχει σε αρκετές πόλεις της χώρας μας, εξετάζοντας έναν από τους μικρότερους αλλά και πιο επικίνδυνους ρύπους στην ατμόσφαιρα κα αναδεικνύοντας τις δέκα πιο μολυσμένες περιοχές της Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), καθώς και τις δέκα πιο καθαρές. Η έκθεση της IQAir, μίας ελβετικής εταιρείας που παρακολουθεί την ποιότητα της ατμόσφαιρας στον πλανήτη, εξέτασε, συγκεκριμένα, τα λεπτά σωματίδια, ή PM2.5, έναν από τους μικρότερους αλλά πιο επικίνδυνους ρύπους αποτυπώνοντας τα μεγέθη γύρω από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
      Νέα έρευνα εξέτασε έναν από τους μικρότερους αλλά και πιο επικίνδυνους ρύπους στην ατμόσφαιρα, καταγράφοντας τις δέκα πιο μολυσμένες περιοχές της Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), καθώς και τις δέκα πιο καθαρές. Η έκθεση της IQAir, μίας ελβετικής εταιρείας που παρακολουθεί την ποιότητα της ατμόσφαιρας στον πλανήτη, εξέτασε, συγκεκριμένα, τα λεπτά σωματίδια, ή PM2.5, έναν από τους μικρότερους αλλά πιο επικίνδυνους ρύπους.
      Τα PM2,5 προέρχονται από πηγές όπως είναι η καύση ορυκτών καυσίμων, οι καταιγίδες σκόνης και οι πυρκαγιές. Είναι τόσο μικροσκοπικό σωματίδιο – το 1/20 του πλάτους μίας ανθρώπινης τρίχας – που μπορεί να εισχωρήσει στους πνεύμονες, ακόμη και στην κυκλοφορία του αίματος.
      Τα σωματίδια προκαλούν ερεθισμό και φλεγμονή και έχουν συνδεθεί με αναπνευστικά προβλήματα και χρόνια νεφρική νόσο. Η έκθεση στα σωματίδια αυτά μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο και έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.
      Το Χαϊδάρι περιλαμβάνεται στη δεκάδα με τις πιο καθαρές πόλεις στην Ελλάδα (9η θέση) και στις πιο καθαρές στην Αττική (3η θέση).
      Η κατάταξη αυτή στην έρευνα της IQAir μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι είναι μία περιοχή που έχει πολύ πράσινο, καθώς περιβάλλεται από τα περιαστικά δάση του Ποικίλου και του όρους Αιγάλεω.
      Οι 10 πιο μολυσμένες περιοχές στην Ελλάδα, για το 2024, είναι:
      -Ιωάννινα (πόλη της Ηπείρου)
      -Πλαγιάρι (κωμόπολη του Δήμου Θέρμης)
      -Ελλήσποντος (δήμος του νομού Κοζάνης)
      -Αλίαρτος (κωμόπολη του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων του νομού Βοιωτίας)
      -Ελευσίνα (πόλη της Αττικής)
      -Βασιλικά (κωμόπολη στον νομό Θεσσαλονίκης)
      -Τρίλοφος (κωμόπολη της Κεντρικής Μακεδονίας)
      -Ορεστιάδα (πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Έβρου)
      -Θεσσαλονίκη (μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Μακεδονίας)
      -Λυκόβρυση (δήμος στον Βόρειο Τομέα Αττικής)
      Όσο για το ποιες είναι οι πιο καθαρές, από πλευράς αέρα, περιοχές στην Ελλάδα, ακολουθεί η λίστα:
      -Νέα Ραιδεστός (κωμόπολη του δήμου Θέρμης στον νομό Θεσσαλονίκης)
      -Δύο Χωριά (κοινότητα στην Τήνο)
      -Βουλιαγμένη (προάστιο στα νότια της Αθήνας)
      -Ρίο (παραθαλάσσιος οικισμός του δήμου Πατρέων Αχαΐας)
      -Άγιος Νικόλαος (Κρήτη)
      -Σητεία (παραλιακή πόλη της ανατολικής Κρήτης)
      - Άγιος Παύλος (περιοχή του δήμου Νεάπολης – Συκεών Θεσσαλονίκης)
      -Ηλιούπολη (νότιο προάστιο της Αθήνας)
      -Χαϊδάρι (κοντά στο όρος Αιγάλεω, βόρεια του Πειραιά)
      -Hράκλειο (Κρήτη)
      Σχετικά με την Αττική, οι 10 πιο μολυσμένες περιοχές είναι:
      -Ελευσίνα
      -Λυκόβρυση
      -Αχαρνές
      -Χαλάνδρι
      -Πετρούπολη
      -Πεύκη
      -Θρακομακεδόνες
      -Αθήνα
      -Άνω Λιόσια
      -Πειραιάς
      Απεναντίας, οι 10 πιο καθαρές περιοχές στην Αττική είναι:
      -Βουλιαγμένη
      -Ηλιούπολη
      -Χαϊδάρι
      -Παπάγου
      -Βύρωνας
      -Βριλήσσια
      -Νίκαια
      -Γλυφάδα
      -Χολαργός
    4. Περιβάλλον

      Engineer

      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την αναθεώρηση των προγραμματισμένων προστίμων για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, όταν τα οχήματα και τα φορτηγά που κατασκευάζουν δεν τηρούν τις προδιαγραφές των στόχων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
      Έτσι, θα επιτραπεί στις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιτύχουν τους στόχους εκπομπής μέσα σε μία τριετία.
      Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ότι οι στόχοι εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που έχουν καθοριστεί παραμένουν σε ισχύ, αλλά η συμμόρφωση των αυτοκινητοβιομηχανιών θα μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε μία τριετία και όχι σε ένα έτος.
      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει το σχέδιο δράσης της για την αυτοκινητοβιομηχανία την Τετάρτη, προκειμένου να βοηθήσει την προσπάθεια των Ευρωπαίων κατασκευαστών οχημάτων στην ηλεκτροκίνηση των μοντέλων τους, αλλά και στην ανταγωνιστικότητά τους απέναντι στους Κινέζους και Αμερικανούς ανταγωνιστές τους.
    5. Περιβάλλον

      GTnews

      Τέσσερις ίντσες την εβδομάδα βυθίζεται η χερσόνησος Palos Verdes, σύμφωνα με τη NASA. Οι επιστήμονες της NASA έχουν χρησιμοποιήσει στοιχεία από ραντάρ και δορυφορικά δεδομένα για να παρακολουθήσουν την κίνηση της κατολίσθησης σε τρεις διαστάσεις. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η παράκτια περιοχή στη Νότια Καλιφόρνια ολισθαίνει πιο κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό με ανησυχητικό ρυθμό.
      Η διάβρωση των ακτών είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει πολλές περιοχές παγκοσμίως, αλλά στην Καλιφόρνια, με τις εκτεταμένες και πυκνοκατοικημένες ακτές της, οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα αισθητές. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι ισχυρές καταιγίδες και η ανθρώπινη παρέμβαση συμβάλλουν στην επιτάχυνση της διάβρωσης, απειλώντας κατοικίες, επιχειρήσεις και υποδομές.
      Η χερσόνησος Palos Verdes, που βρίσκεται νότια του Λος Άντζελες, ήταν από καιρό γνωστή για τις κατολισθήσεις της, αλλά μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η κίνηση έχει ενταθεί, δημιουργώντας ανησυχίες για την ασφάλεια της κοινότητας.
      Η κατολίσθηση στη χερσόνησο Palos Verdes κινείται με μέσο ρυθμό περίπου τέσσερις ίντσες την εβδομάδα, με βάση τις εικόνες ραντάρ που συλλέχθηκαν μεταξύ 18 Σεπτεμβρίου και 17 Οκτωβρίου 2024, σύμφωνα με το Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA.
      Η κοινότητα έχει βιώσει αργές κατολισθήσεις για χρόνια, αλλά οι πρόσφατες εικόνες δείχνουν μια αλλαγή τόσο στην ταχύτητα όσο και στο μέγεθος, με την κατολίσθηση να επεκτείνεται και να επιταχύνεται το καλοκαίρι.
      Η αυξημένη ταχύτητα και το μέγεθος της κατολίσθησης συνδέονται με τις έντονες βροχοπτώσεις που γνώρισε η Νότια Καλιφόρνια το 2023, ακολουθούμενες από περισσότερες βροχοπτώσεις στις αρχές του 2024. Η NASA αποδίδει αυτά τα ακραία καιρικά μοτίβα ως σημαντικούς συντελεστές στην κίνηση της γης. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες εικόνες δείχνουν ότι η κατολίσθηση έχει επιβραδυνθεί ελαφρώς τις τελευταίες εβδομάδες.
      Η κατολίσθηση έχει επηρεάσει περιοχές που προηγουμένως θεωρούνταν σταθερές, συμπεριλαμβανομένων περιοχών με εκατοντάδες σπίτια και κτίρια. Παρόλο που το τμήμα της χερσονήσου που κινείται ταχύτερα είχε μικρή υποδομή, η τρέχουσα κίνηση θέτει σε σημαντικό κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και τις υποδομές.
      Σύμφωνα με τη NASA, μέρος της χερσονήσου βρίσκεται σε ένα αρχαίο σύμπλεγμα κατολισθήσεων που κινείται εδώ και πάνω από 60 χρόνια. Η χερσόνησος, η οποία εκτείνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, αποτελεί εδώ και καιρό μια περιοχή ανησυχίας για τους επιστήμονες λόγω της ευαισθησίας της στις κατολισθήσεις.
      Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αερομεταφερόμενες εικόνες ραντάρ που τραβήχτηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές για να παρακολουθήσουν την κίνηση της κατολίσθησης. Οι εικόνες του ραντάρ τους έδωσαν μια τρισδιάστατη άποψη της κίνησης της κατολίσθησης με την πάροδο του χρόνου.
      Λόγω της συνεχούς απειλής κατολισθήσεων σε αυτή την περιοχή, γίνεται εκτεταμένη παρακολούθηση με τη χρήση δεδομένων ραντάρ και δορυφόρου. Επιπλέον, η NASA εργάζεται σε ένα νέο έργο που ονομάζεται Landslide Climate Change Experiment, το οποίο θα μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο τα ακραία υγρά ή ξηρά καιρικά μοτίβα επηρεάζουν τις κατολισθήσεις.
      Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) και το Γραφείο Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης του Κυβερνήτη της Καλιφόρνια ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα εξαγοράς $ 42 εκατ. τον περασμένο Οκτώβριο για να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από τις κατολισθήσεις. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την αντιμετώπιση των κινδύνων σε μια περιοχή επιρρεπής σε κατολισθήσεις.
    6. Περιβάλλον

      Engineer

      Δύο νέες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα μήνυμα ότι ο πλανήτης είναι πιθανό να υπερβεί τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, δηλαδή τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
      Οι μελέτες, οι οποίες δημοσιεύονται και οι δύο τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Climate Change, αποτελούν την τελευταία απόδειξη ότι ο κόσμος αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, και έρχονται μόλις λίγες εβδομάδες μετά από μια ακόμη πιο αυστηρή προειδοποίηση από τον διάσημο κλιματολόγο James Hansen, ο οποίος δήλωσε ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε πορεία να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες.
      Η διεθνής δράση για το κλίμα παραπαίει;
      Ενώ πολλοί επιστήμονες έχουν πει ότι αυτά τα επίπεδα θέρμανσης μπορούν να αποφευχθούν με άμεσες, ταχείες περικοπές των εκπομπών, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο φαίνονται όλο και πιο λίγες καθώς η διεθνής δράση για το κλίμα παραπαίει. Μία από τις πρώτες ενέργειες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τώρα άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή και η Ινδονησία, φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης.
      Η συμφωνία του Παρισιού είναι εξαιρετικά συμβολική. Το 2015, σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου συμφώνησαν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2 βαθμών σε σχέση με την περίοδο προτού ο άνθρωπος αρχίσει να καίει μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων, με τη φιλοδοξία να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό.
      Πάνω από τον 1,5 βαθμό, οι επιστήμονες λένε ότι η αυξανόμενη ακραία ζέστη, η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές θα είναι δύσκολο να προσαρμοστούν οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα. Στους 2 βαθμούς, θα κινδυνεύσουν εκατομμύρια ζωές και ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά να προκληθούν σημεία καμπής, όπως το λιώσιμο των παγετώνων και ο θάνατος των κοραλλιογενών υφάλων του πλανήτη.
      Από το 2015, ο 1,5 βαθμός έχει γίνει συνώνυμο της αποτροπής μιας πιο καταστροφικής κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται. Πέρυσι ήταν το πρώτο ημερολογιακό έτος που ξεπέρασε τον 1,5 βαθμό. Καθώς οι στόχοι του Παρισιού αναφέρονται σε μέσους όρους για περίπου δύο δεκαετίες και όχι σε μεμονωμένους μήνες ή χρόνια, αυτό σημαίνει ότι η παραβίαση της συμφωνίας μπορεί να επιβεβαιωθεί με βεβαιότητα μόνο εκ των υστέρων, όταν είναι πια πολύ αργά.
      Τι έδειξαν μελέτες
      Έτσι, οι επιστήμονες πίσω από αυτές τις δύο νέες μελέτες προσπάθησαν να προσδιορίσουν αν ο κόσμος βρίσκεται ήδη στην πρώτη μακροπρόθεσμη περίοδο θέρμανσης 1,5 βαθμού. Τα νέα δεν είναι καλά.
      Η μελέτη του Alex Cannon, ερευνητή στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Καναδά, διαπίστωσε ότι υπάρχει 60% έως 80% πιθανότητα να έχει ήδη ξεπεραστεί το όριο του Παρισιού, δεδομένου ότι 12 συνεχόμενοι μήνες έχουν ήδη τουλάχιστον 1,5 βαθμό.
      Εάν ο κόσμος βιώνει 18 συνεχόμενους μήνες με θερμοκρασία που βρίσκεται στο όριο του 1,5 βαθμού ή πάνω από αυτό, θα είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η συμφωνία του Παρισιού έχει παραβιαστεί, σύμφωνα με την έκθεση.
      Η άλλη μελέτη, με επικεφαλής τον Emanuele Bevacqua, κλιματολόγο του Κέντρου Helmholtz στη Γερμανία, χρησιμοποίησε κλιματικά δεδομένα του πραγματικού κόσμου και κλιματικά μοντέλα. Εξετάζοντας τις ιστορικές τάσεις θέρμανσης, διαπίστωσε ότι το πρώτο μεμονωμένο έτος που παραβίασε ένα όριο θερμοκρασίας έπεσε επίσης μέσα στην πρώτη 20ετή περίοδο κατά την οποία οι μέσες θερμοκρασίες έφτασαν στο ίδιο όριο.
      Εάν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 2024 θα εμπίπτει στην πρώτη 20ετή περίοδο θέρμανσης 1,5 βαθμού, κατέληξε η έκθεση.
      Και τα δύο έγγραφα τονίζουν ότι η ταχεία και ισχυρή δράση για το κλίμα μπορεί ακόμη να μειώσει την πιθανότητα παραβίασης των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού κατά τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. «Από κάθε άποψη, η παραβίαση του ορίου του 1,5 βαθμού είναι δεδομένη», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Άλεν, καθηγητής κλιματικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στις μελέτες. «Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αποφύγουμε το ακόμη πιο επικίνδυνο όριο των 2 βαθμών Κελσίου, μειώνοντας ταχέως και μαζικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».
      Για άλλους, ωστόσο, αυτό το «πλοίο» έχει ήδη σαλπάρει. Ο κλιματολόγος Τζέιμς Χάνσεν, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που προειδοποίησαν δημοσίως τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε πέρυσι ότι ο στόχος του 1,5 ήταν «πιο νεκρός και από νεκρό». Αυτόν τον μήνα συνυπογράφει μια μελέτη που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους κανονισμούς για τη μείωση της ρύπανσης από τη ναυτιλία. Ενώ η ρύπανση αυτή αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, έχει επίσης ως αποτέλεσμα την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός μακριά από τη Γη.
      Ως αποτέλεσμα, είπε, η παγκόσμια θέρμανση είναι πιθανό να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς τις επόμενες δεκαετίες με καταστροφικές συνέπειες, όπως το λιώσιμο των παγετώνων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.
      Πηγή: CNN
    7. Περιβάλλον

      Engineer

      Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά ακινήτων και την ασφαλιστική βιομηχανία στην Ευρώπη. Οι αυξανόμενες φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και καύσωνες, οδηγούν σε σημαντικές οικονομικές απώλειες, επηρεάζοντας άμεσα το κόστος και τη διαθεσιμότητα των ασφαλιστικών καλύψεων.
      Σύμφωνα με την Petra Hielkema, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), «οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες της Ευρώπης δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα αυξανόμενα κόστη των φυσικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες και οι δασικές πυρκαγιές». Τα τελευταία τρία χρόνια, το μέσο ετήσιο κόστος των φυσικών καταστροφών στην ΕΕ ανήλθε σε € 44,5 δισεκατομμύρια, υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο των € 17,8 δισεκατομμυρίων της προηγούμενης δεκαετίας. Από τις απώλειες ύψους € 900 δισεκατομμυρίων που προκλήθηκαν από αυτές τις καταστροφές τα τελευταία 42 χρόνια, μόνο το ένα τέταρτο ήταν ασφαλισμένο, και αυτή η κάλυψη μειώνεται συνεχώς. 
      Η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων οδηγεί σε αυξημένα ασφάλιστρα για την κάλυψη των σχετικών κινδύνων. Σύμφωνα με τον Ernst Rauch, Επικεφαλής γεωλόγου και κλιματικού επιστήμονα στη Munich Re, «το ύψος των ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνει γύρω στα $ 100 δισεκατομμύρια ετησίως, με το 80-90% αυτών των ζημιών να σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες». 
      Η κατάσταση αυτή δημιουργεί προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά, καθώς οι εταιρείες αναγκάζονται να αυξήσουν τα ασφάλιστρα ή να περιορίσουν τις καλύψεις σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Η μείωση της διαθεσιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας της ασφάλισης που παρέχεται από τον ιδιωτικό τομέα είναι μια ανησυχητική τάση. 
      Με αυτά τα δεδομένα, ορισμένες λύσεις προτείνονται για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, όπως οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και η «ασφαλιστική ανάληψη με αντίκτυπο» (impact underwriting), με στόχο τη μείωση του κόστους και την αύξηση της διαθεσιμότητας της ασφάλισης. Επιπλέον, η EIOPA αύξησε κατά 10% το κεφάλαιο που πρέπει να διατηρούν οι ασφαλιστές της ΕΕ για τους κινδύνους φυσικών καταστροφών, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα του κλάδου. 
      Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες, διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική βιωσιμότητα της ασφαλιστικής αγοράς και την προστασία των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών της. Η συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων που θα ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και θα διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα απέναντι στους κλιματικούς κινδύνους.
    8. Περιβάλλον

      Engineer

      Λίμνες, ρυάκια, ποταμοί, πηγές…: τα επιφανειακά ύδατα στην Ευρώπη βρίσκονται σε «κρίσιμη» υγειονομική κατάσταση, προειδοποιεί έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναζητεί πόρους για να αντιμετωπίσει την ρύπανση.
      «Μόνο το 39,5% της μάζας των επιφανειακών υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκονταν σε καλή οικολογική κατάσταση και 26,8% σε καλή χημική κατάσταση» το 2021, έναντι 33,5% το 2015.
      «Αυτό οφείλεται κυρίως στην σοβαρή ρύπανση από υδράργυρο και άλλες τοξικές ρυπαντικές ουσίες», εξηγεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
      Αντίθετα, ο υδροφόρος ορίζοντας έχει γνωρίσει ελαφρά βελτίωση: το 86% της μάζας των υπογείων υδάτων βρίσκονταν σε καλή χημική κατάσταση το 2021, έναντι 82,2% το 2015.
      Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι τα κράτη μέλη δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν τους ευρωπαϊκούς στόχους για την ποιότητα των υδάτων μέχρι το 2027.
      Επιφορτισμένη με το Περιβάλλον, η ευρωπαία επίτροπος Τζέσικα Ρόσβαλ αναμένεται να παρουσιάσει τους επόμενους μήνες μία «στρατηγική για την προστασία των υδάτων».
      Εχει δεσμευθεί επίσης να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους πρόταση για την τροποποίηση του νόμου για τις χημικές ουσίες στην Ευρώπη (Reach) και για την καλύτερη αντιμετώπιση των PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες), των αιώνιων συνθετικών ρυπαντών που ρυπαίνουν το νερό.
      Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήθελε να απαγορεύσει τις PFAS στα προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης «όπως τα κουτιά της πίτσας ή τα αδιάβροχα ρούχα», εξήγησε η σουηδή ευρωπαία επίτροπος σε δημοσιογράφους. Από την απαγόρευση θα εξαιρούνται ενδεχομένως ορισμένα προϊόντα που θεωρούνται απαραίτητα και αφορούν κυρίως τον ιατρικό τομέα.
      Το περιβάλλον, η απορρύπανση των PFAS «θα κοστίσει πολλά χρήματα», παραδέχεται η Τζέσικα Ρόσβαλ και αναφέρεται στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν εδώ καινοτόμες εταιρείες.
      Η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή την άνοιξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην διαπραγμάτευση του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2028-2034.
      Για το περιβάλλον «οφείλουμε να είμαστε περισσότερο καινοτόμοι ως προς την χρηματοδότηση», δηλώνει η επίτροπος και επικαλείται τα «nature credits» που μπορούν να κερδίσουν και να επανεπενδύσουν οι οικολογικά «ενάρετοι» καλλιεργητές ή οι ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων.
      Παραλλαγή των αμφιλεγόμενων πιστώσεων άνθρακα, η ιδέα των «πιστώσεων για τη φύση» ή «πιστώσεων βιοποικιλότητας» γίνεται δεκτή με μεγάλο σκεπτικισμό από τις μκο, που φοβούνται μια νέα «χρηματιστικοποίηση» του περιβάλλοντος.
    9. Περιβάλλον

      GTnews

      Ιδιαίτερα γενναιόδωρος αποδεικνύεται ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) στη διαχείριση του τέλους ταφής. Με απόφαση που έλαβε πριν από λίγες ημέρες, προτείνει να διατεθούν 6 εκατ. ευρώ για τη συλλογή βιοαποβλήτων για δύο χρόνια από τρεις δήμους της Στερεάς Ελλάδας. Επίσης προτείνει να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση τριών χωματερών με 5 εκατ. εκάστη, με κατεπείγουσα εκείνη της Ζακύνθου, καθώς έρχεται νέο ευρωπρόστιμο. Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι που δεν έχουν καλές επιδόσεις στην ανακύκλωση θα καταβάλλουν τέλος ταφής για να κλείσουν χωματερές κάπου αλλού στην Ελλάδα, όπου υπάρχει ανάγκη.
      Το χρονικό
      Το τέλος ταφής, δηλαδή ένα «πρόστιμο» για κάθε τόνο σκουπιδιών που οι δήμοι θάβουν σε χωματερές, παραμένει μια πικρή ιστορία. Πρωτοθεσπίστηκε το 2012 (Ν. 4042, με τον οποίο ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η οδηγία-πλαίσιο 2008/98/ΕΚ) και προβλέφθηκε η έναρξη είσπραξής του από το 2014, ξεκινώντας από τα 35 ευρώ/τόνο. Η εφαρμογή της διάταξης ανεστάλη με διαδοχικούς νόμους, μετονομάστηκε σε περιβαλλοντική εισφορά και εν τέλει καταργήθηκε το 2021 (Ν. 4819) χωρίς ποτέ να έχει εφαρμοστεί. Και επαναεπιβλήθηκε, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2022. Τελικώς, η είσπραξή του ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση και έως σήμερα στον ΕΟΑΝ έχουν αποδοθεί 129.141.872 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών (ταμειακά διαθέσιμα) και 8.027.591 ευρώ από ΦΟΣΔΑ (οι συλλογικοί φορείς των δήμων για τα σκουπίδια) και δήμους, ήτοι σύνολο 137.169.467 ευρώ. Οι πόροι αυτοί αφορούν στο έτος 2022 και πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ αναμένονται περίπου 50 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και 110 εκατ. ευρώ για το έτος 2024. Η εκτίμηση του ΕΟΑΝ είναι ότι μέχρι το έτος 2030 θα έχουν συγκεντρωθεί σε ειδικό λογαριασμό περίπου 1,2 δισ. ευρώ από τους πόρους του τέλους ταφής.
      Στην εισήγησή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, λοιπόν, η οποία εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ στις 27 Ιανουαρίου, ο οργανισμός προτείνει τα χρήματα να διατεθούν σε τρεις άξονες: κατά 85% σε δράσεις διαλογής στην πηγή (για δήμους ή ΦΟΔΣΑ που έχουν εκπονήσει «ολιστικά σχέδια ανακύκλωσης». Κατά 10%-12% σε δράσεις αποκατάστασης περιβάλλοντος (λ.χ. αποκατάσταση χωματερών). Και κατά 3%-5% σε δράσεις και εφαρμογές νέων τεχνολογιών. Ως εδώ καλά.
      Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, με δεδομένες αυτές τις αρχές «αλλά και τις άμεσες ανάγκες που έχουν καταγραφεί από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων», δηλαδή το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο ΕΟΑΝ προτείνει να ενταχθούν άμεσα προς χρηματοδότηση:
      • Η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων για δύο χρόνια από τους Δήμους Δελφών και Δωρίδας Φωκίδας και Αμφίκλειας – Ελάτης Φθιώτιδας, με 6 εκατ. ευρώ. Το εξωφρενικό στην υπόθεση αυτή δεν είναι μόνο το υψηλότατο ποσό (για τρεις δήμους που έχουν συνολικά πληθυσμό μόλις 44.600 κατοίκων) αλλά και η αιτία που αυτό προτείνεται: «Λόγω της άμεσης ανάγκης να υφίσταται εισερχόμενο κλάσμα για τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποδομήσιμων Άμφισσας και να μην τεθεί σε κίνδυνο η χρηματοδότηση του έργου από κοινοτικούς πόρους, μετά τον σχετικό έλεγχο της Υπηρεσίας Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ε.Ε.». Με άλλα λόγια, κατασκευάζονται μονάδες χωρίς να έχει προβλεφθεί πώς θα παίρνουν τα απορρίμματα.
      • Η ανάθεση μελέτης για τον υπολογισμό του υπολείμματος σκουπιδιών ανά δήμο στα Κέντρα Διαλογής – Ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ). Πρόκειται για τα κοινά σκουπίδια που οι πολίτες ρίχνουν στον μπλε κάδο και μετά «επιστρέφονται» στους δήμους για ταφή στους ΧΥΤΑ. Εκτιμώμενος προϋπολογισμός είναι 2,5 εκατ. ευρώ/έτος για τουλάχιστον 5 χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι μέρος της δαπάνης θα καλυφθεί από τα συστήματα ανακύκλωσης. Το ερώτημα είναι γιατί χρειάζεται νέα μελέτη για κάτι τέτοιο, όταν σε κάθε ΚΔΑΥ καταγράφονται λεπτομερώς οι ποσότητες των εισερχομένων από τον μπλε κάδο του κάθε δήμου και τι ποσότητες «επιστρέφονται».
      • Η αποκατάσταση χωματερών ή ΧΥΤΑ, που δεν χρηματοδοτείται πια από την Ε.Ε. Η εισήγηση προτείνει την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στην περιοχή Σκοπός στη Ζάκυνθο «με στόχο την αποφυγή ως χώρα του προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Ο προϋπολογισμός του έργου ορίζεται σε 5,2 εκατ. ευρώ. Ακόμα 4,5 εκατ. ευρώ προτείνεται να δοθούν για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Ξυλόκαστρο, «ο οποίος δεν λειτουργεί και είναι σε κακή κατάσταση, με σοβαρά ζητήματα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος», και 4 εκατ. ευρώ για τον ΧΥΤΑ της Ξάνθης που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με της Καλύμνου (δεν αναφέρεται εκτίμηση κόστους). Η πιο λογική ως προς το κόστος είναι πρόταση διάθεσης 5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του βυθού από ό,τι έχει μείνει από την κατολίσθηση της χωματερής το 2011, στην Άνδρο, λόγω του ειδικού κόστους ανάσυρσης σκουπιδιών χωρίς να προκληθεί περαιτέρω ρύπανση.
      Η θητεία του Δ.Σ.
      Στην τελική εισήγηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος προκρίνονται ως άμεσης προτεραιότητας η χωριστή διαλογή βιοαποβλήτων σε τρεις δήμους της Στερεάς και η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο. Να σημειωθεί ότι η θητεία του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΑΝ έχει λήξει εδώ και δύο χρόνια (παρατείνεται μέχρι να οριστεί νέο) – χαρακτηριστικό είναι ότι ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου, που είναι εκπρόσωπος υπουργείου, δεν υπηρετεί πλέον στο συγκεκριμένο υπουργείο αλλά παρ’ όλα αυτά παραμένει στη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο.
    10. Περιβάλλον

      Engineer

      Έχοντας πλέον συλλέξει και επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα, η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus Climate Change Service (C3S), δημοσίευσε σήμερα την κλιματική αποτίμηση της ιστορικής, όπως αποδείχτηκε, περασμένης χρονιάς. Παρακάτω παραθέτουμε τα σημεία-κλειδιά για το κλίμα του 2024 στον πλανήτη.
      Το 2024 είναι το θερμότερο έτος στην ιστορία των καταγραφών (1850-σήμερα). Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης ήταν 1.60°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα (1850-1900) και ξεπέρασε κατά 0.12°C το δεύτερο θερμότερο πλέον 2023. Εικόνα 1. Εξέλιξη της πενταετούς παγκόσμιας θερμοκρασιακής απόκλισης από τα προβιομηχανικά επίπεδα (1850-1900) σύμφωνα με διάφορες βάσεις δεδομένων (το ERA5 του ECMWF σε σκούρο κόκκινο). Πηγή: C3S/ECMWF.
      Τα τελευταία 10 χρόνια (2015-2024) είναι τα 10 θερμότερα έτη στην ιστορία των καταγραφών. Κάθε μήνας από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο και ο Αύγουστος του 2024 ήταν θερμότερος από τους αντίστοιχους μήνες όλων των προηγούμενων ετών (ο Αύγουστος σε ισοβαθμία με το 2023). Εικόνα 2. Μηνιαίες χρονοσειρές της απόκλισης στην επιφανειακή θερμοκρασία για κάθε έτος από το 1940 μέχρι το 2024 σε σχέση με την μέση τιμή της περιόδου 1850-1900. Πηγή: C3S/ECMWF.
      Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος για όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής και της Ωκεανίας καθώς και για μεγάλο μέρος των ωκεανών. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε χερσαία εδάφη παρατηρήθηκαν στα ανατολικά τμήματα του Καναδά και της Ευρώπης, σε μεγάλο μέρος της Αφρικής και περιοχές της Σιβηρίας και της Ανταρκτικής. Όπως προαναφέρθηκε, το 2024 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία των καταγραφών και για την Ευρώπη, ξεπερνώντας κατά 0.28°C το δεύτερο θερμότερο πλέον 2020. Η άνοιξη και το καλοκαίρι ήταν οι θερμότερες καταγεγραμμένες εποχές στην ιστορία. Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου συνέχισαν την σταθερά ανοδική τάση και το 2024, φτάνοντας τα επίπεδα 422 ppm και 1897 ppb, αντίστοιχα. Λαμβάνοντας υπόψη παλεοκλιματικές εκτιμήσεις, αυτές οι τιμές αποτελούν ρεκόρ τουλάχιστον 2.000.000  και 800.000 ετών, αντίστοιχα. Εικόνα 3. Συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (αριστερά) και μεθανίου (δεξιά) σε μηνιαία (κουκκίδες) και δωδεκαμηνιαία (γραμμή) βάση από το 2003 μέχρι σήμερα. Πηγή: C3S/CAMS/ECMWF/University of Bremen/SRON.
      Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία στην θαλάσσια επιφάνεια της Γης παρέμεινε σε επίπεδα ρεκόρ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο, με σημαντική την επιρροή του φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό που υποχώρησε τον Ιούνιο του 2024. Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής το 2024 παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ για την Αρκτική οι τιμές κινήθηκαν ιδιαίτερα χαμηλά, αλλά όχι σε επίπεδα ρεκόρ. Μέσα στις επόμενες βδομάδες θα ακολουθήσει η κλιματική αποτίμηση για την Ελλάδα για το 2024, συγκεκριμένα, από την ομάδα του Climatebook.gr.
      Περισσότερες πληροφορίες: Copernicus Global Climate Highlights 2024
    11. Περιβάλλον

      Engineer

      Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή οδηγεί σε σημαντική αύξηση των ημερών του χειμώνα με ελάχιστες θερμοκρασίες πάνω από μηδέν βαθμούς Κελσίου.
      Σύμφωνα με ανάλυση της Climate Central, κατά την τελευταία δεκαετία (2014-2023), περισσότερες από το ένα τρίτο των χωρών που αναλύθηκαν (44 από τις 123) παρουσίασαν τουλάχιστον μία επιπλέον εβδομάδα με θερμοκρασίες άνω του μηδέν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω της ανθρωπογενούς θέρμανσης.
      Η Ευρώπη επηρεάζεται ιδιαίτερα, με χώρες όπως η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Δανία να καταγράφουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον τρεις επιπλέον εβδομάδες με θερμοκρασίες πάνω από το μηδέν κάθε χρόνο, σε σύγκριση με έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή.
      Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι η κλιματική αλλαγή πρόσθεσε 3 ημέρες χωρίς παγετό τον χειμώνα 2023-2024. 
      Η απώλεια των ψυχρών ημερών του χειμώνα έχει ευρείες επιπτώσεις, επηρεάζοντας την εκδήλωση χιονοπτώσεων και διατήρησης της χιονοκάλυψης, τα χειμερινά σπορ, τα υδάτινα αποθέματα, τις αλλεργίες της άνοιξης, τις καλλιέργειες και πολλά άλλα.
      Είναι κρίσιμο να αναγνωρίσουμε αυτές τις αλλαγές και να λάβουμε μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να διατηρήσουμε την ισορροπία των οικοσυστημάτων και την ποιότητα ζωής μας.
      Πηγή: Climate Central
    12. Περιβάλλον

      GTnews

      Δημοσιεύθηκε η 4η έκδοση της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Έκθεσης για τις αεροπορικές μεταφορές, η οποία περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του τομέα των αερομεταφορών και της προόδου που έχει σημειωθεί κατά τον χρόνο που μεσολάβησε από την προηγούμενη έκδοση του 2022. Η έκθεση περιέχει συστάσεις για τη μείωση των επιπτώσεων των αερομεταφορών στην κλιματική αλλαγή, τον θόρυβο και την ποιότητα του αέρα. Η έκθεση συνιστά να δοθεί έμφαση σε μέτρα όπως η αύξηση της χρήσης βιώσιμων καυσίμων στα αεροσκάφη, η αξιοποίηση των βελτιστοποιήσεων στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, και η υιοθέτηση τεχνολογιών χαμηλής κατανάλωσης καυσίμων. Με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, οι εκπομπές μπορούν να μειωθούν κατά τουλάχιστον δύο τρίτα έως το 2050, σε σύγκριση με το πώς θα είχε η κατάσταση αν δεν άλλαζε τίποτα. Κατόπιν, ό,τι απομένει για να επιτευχθούν μηδενικές καθαρές εκπομπές μπορεί να καλυφθεί με πρωτοβουλίες εκτός του τομέα.
      Από τον καιρό της προηγούμενης έκθεσης, έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στα βιώσιμα καύσιμα των αεροσκαφών, καθώς και στις βελτιώσεις των επιδόσεων που σχετίζονται με τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας.
      Ωστόσο, η προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης εναέριας κυκλοφορίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο απαιτεί περαιτέρω δράση. Οι αερομεταφορές, όπως και όλοι οι άλλοι τρόποι μεταφοράς, πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους και να συμβάλουν στον φιλόδοξο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την επίτευξη ενός κλιματικά ουδέτερου μέλλοντος έως το 2050. Έως τότε, η εναέρια κυκλοφορία αναμένεται να φτάσει στις 11,8 εκατομμύρια πτήσεις ετησίως.
      Αυτή η αύξηση δεν χρειάζεται απαραίτητα να σημαίνει και αύξηση των εκπομπών. Η αποσύνδεση εναέριας κυκλοφορίας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν είναι μόνο κρίσιμη· είναι και εφικτή. 
      Η έκθεση συντάσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας, και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και του Eurocontrol.
    13. Περιβάλλον

      GTnews

      Για τα μέσα του 2025, εκτός νέων απροόπτων, μετατίθεται η θεσμοθέτηση των δύο νέων θαλασσίων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος. Το πάρκο του Ιονίου, ωστόσο, δείχνει να υπηρετεί επικοινωνιακά το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος περί νέων παραχωρήσεων για εξορύξεις και ταυτόχρονη επέκταση της υπό θεσμοθέτηση προστατευόμενης περιοχής. Μάλιστα, η αποδέσμευση θαλασσίων εκτάσεων που θα ενταχθούν στο πάρκο παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα συμφωνίας, ενώ προβλέπεται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο ιδιώτης με το Δημόσιο.
      Αντίδραση της WWF για τη σύνδεση των νέων παραχωρήσεων με την ταυτόχρονη επέκταση της προστατευόμενης περιοχής. 
      Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει σε κοινή βάση τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο με την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής (η οποία προφανώς θα απειληθεί από τις εξορύξεις). Το υπουργείο ανακοίνωσε την παραχώρηση στον ενεργειακό κολοσσό Chevron μιας τεράστιας νέας έκτασης, η οποία βρίσκεται σε επαφή με το (υπό σχεδιασμό) εθνικό θαλάσσιο πάρκο του Ιονίου. Για να «πρασινίσει» το χάπι, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το εθνικό θαλάσσιο πάρκο θα μεγαλώσει με την προσθήκη τμημάτων από το παραχωρημένο για εξορύξεις «θαλάσσιο οικόπεδο 10» (παραχωρημένο στη HELLENiQ ENERGY). «Για την απελευθέρωση των αποσπασθέντων τμημάτων έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τη μισθώτρια εταιρεία», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Μόνο που η συμφωνία αυτή ανάγεται στο 2020 και είναι βέβαια η σύμβαση με βάση την οποία παραχωρήθηκε το εν λόγω «οικόπεδο». Στη σύμβαση προβλέπεται ότι η παραχώρηση χωρίζεται σε τρεις περιόδους και μετά το τέλος καθεμίας θα επιστρέφεται στο Δημόσιο το 25% του «οικοπέδου», αυτό που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι συγκεκριμένες περιοχές (μεταξύ αυτών και η θαλάσσια περιοχή των νήσων Στροφάδων) αποδεσμεύτηκαν πρωτίστως γιατί δεν ενδιαφέρουν την εταιρεία και όχι για περιβαλλοντικούς λόγους. Στις εκτάσεις αυτές θα προστεθεί και η έκταση που είχε δεσμευθεί στο Κατάκολο, καθώς η κυβέρνηση έχει από καιρό διαμηνύσει ότι δεν ενδιαφέρεται για εξορύξεις πετρελαίου αλλά μόνο υδρογονανθράκων.
      Η σύνδεση εξορύξεων και θαλασσίου πάρκου προκαλεί, όπως είναι επόμενο, αντιδράσεις. «Το ΥΠΕΝ στην ίδια ανακοίνωση συνδυάζει το ενδιαφέρον πετρελαϊκής εταιρείας με σχέδια για την επέκταση του θαλασσίου πάρκου στο Ιόνιο», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής της οργάνωσης WWF Ελλάς. «Όμως θαλάσσιο πάρκο και εξορύξεις δεν πάνε μαζί, ούτε σαν σκέψη, ούτε σαν πρόταση και κυρίως ούτε σαν πραγματικότητα. Αυτή η προσβολή στη νοημοσύνη μας πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει».
      Χρονοδιάγραμμα
      Όσον αφορά την ολοκλήρωση των εθνικών θαλασσίων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, αυτή τοποθετείται πλέον στα μέσα του 2025. «Είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Οι μελέτες τόσο για το Ιόνιο όσο και για το Αιγαίο θα παραδοθούν στα μέσα Ιανουαρίου», ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος. «Όσον αφορά το πάρκο του Ιονίου, υπολογίζεται ότι με τα νέα τμήματα που θα συμπεριλάβει θα φθάσει τις 17.000-18.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου 50% μεγαλύτερο από αυτό που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Περιμένουμε τις τελικές προτάσεις των μελετητών και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση, με στόχο τα δύο εθνικά πάρκα να θεσπιστούν στα τέλη της άνοιξης».
      Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για το πάρκο του Αιγαίου, ένα από τα ζητήματα που απασχολεί τον ΟΦΥΠΕΚΑ (οργανισμός για τις προστατευόμενες περιοχές) και το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι να μην καταλήξει ένα πάρκο «στα χαρτιά». Για τον λόγο αυτό συζητούνται τα χωρικά όρια του πάρκου και με ποιο μοντέλο θα είναι ευκολότερος ο έλεγχος της προστατευόμενης περιοχής, που είναι εξ αντικειμένου διασπασμένη γύρω από δεκάδες νησίδες και βραχονησίδες.
      Πάντως, η πολιτεία φαίνεται να καταλήγει ότι το πάρκο θα συμπεριλάβει και τη θαλάσσια περιοχή και κατοικημένων νησιών: σε Φολέγανδρο, Ανάφη, Μήλο και Αστυπάλαια, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και η Αμοργός, κάτι που σε μεγάλο βαθμό θα είναι πολιτική απόφαση.
      Στον «αέρα» η προστασία της Γυάρου
      Σε παράδεισο για τη θαλάσσια ζωή μετατρέπεται η προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ και της WWF, η αυστηρή προστασία σε συνδυασμό με τη φύλαξη της περιοχής από την παράνομη αλιεία οδήγησαν σε σταθερή και σημαντική αύξηση του αριθμού των ψαριών, αλλά και του μεγέθους τους, σε σχέση με τις γειτονικές μη προστατευόμενες περιοχές. Ομως, το καθεστώς προστασίας της Γυάρου βρίσκεται στον «αέρα», καθώς σε έξι μήνες λήγει η τελευταία «προσωρινή» απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που δεν μπορεί να ανανεωθεί, αλλά πρέπει να υποκατασταθεί από μόνιμο πλαίσιο προστασίας.
      Τα δεδομένα προέρχονται από νέα έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ και της WWF, που δημοσιοποιήθηκε χθες. Οπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της WWF, «επιβεβαιώνεται πως εντός της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής της Γυάρου καταγράφονται περισσότερα είδη ψαριών, σε μεγαλύτερες ποσότητες και σε μεγαλύτερα μεγέθη συγκριτικά με τις περιοχές εκτός των ορίων της. Πιο αναλυτικά, παρατηρήθηκε σταθερή και σημαντική αύξηση του αριθμού των ειδών. Στις δειγματοληψίες εντός της προστατευόμενης περιοχής καταγράφονται πλέον 80 διαφορετικά είδη. Επίσης, τα αλιεύματα εντός της προστατευόμενης περιοχής παρουσιάζουν σημαντικά μεγαλύτερα μεγέθη σε σχέση με τις γειτονικές, μη προστατευόμενες περιοχές. Τέλος, καταγράφεται έως και τετραπλάσια αφθονία εντός της προστατευόμενης περιοχής σε σύγκριση με περιοχές χωρίς προστασία. Τα είδη υψηλής εμπορικής αξίας, όπως ροφοί, μπαρμπούνια και φαγκριά, καταγράφονται στη Γυάρο σε ακόμη μεγαλύτερη και πολλαπλάσια αφθονία».
      «Με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, η περίπτωση της Γυάρου έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες έρευνες ανά τον κόσμο που τεκμηριώνουν πως μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή μπορεί να ωφελήσει πολλαπλώς τη θάλασσα και αυτούς που ζουν από τους πόρους της», σχολιάζει ο διευθυντής του WWF, Δημήτρης Καραβέλλας.
      Πίεση χρόνου
      Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι η προστασία της περιοχής να γίνεται μέσα από ένα σταθερό πλαίσιο. Σήμερα η θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή έχει οριοθετηθεί και οι όροι προστασίας της έχουν καθοριστεί με υπουργική απόφαση, η οποία έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια (δηλαδή είναι «προσωρινή», μέχρι τη θέσπιση του οριστικού πλαισίου). Μέχρι στιγμής η εν λόγω απόφαση έχει ανανεωθεί πέντε φορές και, βάσει της νομοθεσίας, δεν μπορεί να ανανεωθεί ξανά.
      «Η Γυάρος, όπως και η πλειονότητα των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών της χώρας παραμένουν χωρίς την αναγκαία θεσμική προστασία των προεδρικών διαταγμάτων. H εκκρεμότητα αυτή υπονομεύει κάθε σχετική προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας για την προστασία σημαντικών περιοχών, ενώ ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τήρηση των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη Γυάρο, έχουμε επανειλημμένως τονίσει προς το αρμόδιο ΥΠΕΝ την κρισιμότητα του παράγοντα χρόνου. Αν δεν εκδοθεί προεδρικό διάταγμα μέσα στους επόμενους 6 μήνες, θα πάψει να υφίσταται το ειδικό καθεστώς προστασίας της περιοχή. Ενα συλλογικό έργο πολλών ετών θα πέσει στο κενό. Θέλουμε να ελπίζουμε πως θα υπάρξει ανταπόκριση, έστω και την ύστατη στιγμή, και η Γυάρος θα εξελιχθεί σε ένα πραγματικό πρότυπο θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής , έτσι όπως της αξίζει», σχολιάζει ο κ. Καραβέλλας. Υπενθυμίζεται ότι το νέο πλαίσιο για τις 446 χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές Natura θα γίνει μέσω της ολοκλήρωσης των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, οι οποίες έχουν ανατεθεί από το 2019, αλλά μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί ελάχιστες και δεν έχει θεσμοθετηθεί καμία.
    14. Περιβάλλον

      GTnews

      Κεντρικός στόχος του τέλους ταφής είναι η κινητροδότηση της προσπάθειας για την αύξηση του ποσοστού των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται, ώστε να υπάρξει βιώσιμη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την επιβάρυνση των αντίστοιχων περιοχών της χώρας όπου σήμερα τα απορρίμματα θάβονται.
      Επιπλέον, αυτό αποτελεί υποχρέωση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία σήμερα η χώρα καταβάλλει υπέρογκα πρόστιμα, αλλά και σημαντικό ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης.
      Το τέλος ταφής υπάρχει σήμερα, για τον ίδιο λόγο, σε 23 χώρες της ΕΕ και είναι κατεξοχήν αναγκαίο στην Ελλάδα, καθώς η συνολική ανακύκλωση το 2022, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης, ανέρχεται μόλις σε ποσοστό 17,3% επί των παραγόμενων αστικών αποβλήτων, ενώ σύμφωνα με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα, ο στόχος προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων που θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί έως το τέλος του 2020, είναι κατ’ ελάχιστο 50%.
      Για αυτόν τον σκοπό, το τέλος ταφής, πλέον, γίνεται ανταποδοτικό προς τους ΟΤΑ, επιστρέφοντας το 85% των πόρων που συλλέγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση για έργα διαχείρισης της ανακύκλωσης, ενώ το υπόλοιπο 15% θα διατεθεί για έργα αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.
      Προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του τέλους, απομπλέκονται ο ΕΔΣΝΑ και οι ΦΟΣΔΑ από τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του τέλους. Με νομοθετική ρύθμιση που επίκεται, το τέλος θα αποδίδεται πλέον στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, απευθείας μέσω των δημοτικών τελών.
      Προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και ο οικονομικός προγραμματισμός των δήμων, η Κυβέρνηση προχωρά στα ακόλουθα βήματα:
      Για το 2025, το τέλος που θα εισπραχθεί θα αφορά στο β’ εξάμηνο του 2023 και στο α’ εξάμηνο του 2024 που εκκρεμούν. Για το 2026 αντίστοιχα το τέλος που θα εισπραχθεί θα αφορά στο β’ εξάμηνο του 2024 και στο α’ εξάμηνο του 2025. Αναλόγως θα εισπράττονται τα τέλη και των επόμενων ετών. Για τους ΟΤΑ της Περιφέρειας Αττικής, τα 34,7 εκατ. που έχουν καταβάλει δύο φορές για το τέλος ταφής του 2022, συμψηφίζονται με οφειλές τους προς τον ΕΔΣΝΑ του β’ εξαμήνου του 2023 και α’ εξαμήνου του 2024. Συνεπώς, η επιβάρυνση εντός του 2025 θα είναι περιορισμένη. Προκειμένου να μην δημιουργηθεί έλλειμα στον ΕΟΑΝ, λόγω της μη απόδοσης του τέλους ταφής για το 2022 από τον ΕΔΣΝΑ, 34,7 εκατ. θα καταβληθούν σε αυτόν από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού. Επισημαίνεται ότι η μη απόδοση του τέλους ταφής από τον ΕΔΣΝΑ στον ΕΟΑΝ, αποτελεί αντικείμενο έρευνας από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ήδη από τον Μάρτιο του 2024, το πόρισμα της οποίας αναμένεται άμεσα. Επιπλέον, προκειμένου, να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΑ για το 2025 και εφεξής, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι αυξάνονται κατά επιπλέον 70 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι πόροι του τέλους ταφής θα διατεθούν, μετά από διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ακολούθως:
      Κατά περίπου 85% σε εξοπλισμό και υποδομές για την ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης, της χωριστής συλλογής και της ανακύκλωσης, η οποία θα μειώσει το τέλος ταφής που πληρώνουν οι δήμοι, διευκολύνοντάς τους να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι υποδομές και ο εξοπλισμός ρητά θα συμπεριλαμβάνονται στα ολιστικά σχέδια ανακύκλωσης που συντάσσονται από κάθε ΦΟΔΣΑ, με στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης στη χώρα, στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας που έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση των Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Η πλήρης χρηματοδότηση των ολιστικών σχεδίων από το τέλος ταφής και το ΕΣΠΑ, εξασφαλίζει την υλοποίησή τους, άρα και την αύξηση της ανακύκλωσης. Δυνητικοί δικαιούχοι και χρήστες του εξοπλισμού θα είναι οι Δήμοι και οι ΦΟΔΣΑ. Μέρος των πόρων αυτών θα καλύψει, με παροχή υπηρεσίας, τις ανάγκες χωριστής συλλογής των ρευμάτων ανακύκλωσης σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 5151/24. Κατά περίπου 15% σε κλείσιμο και αποκαταστάσεις ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ και λοιπών χώρων από ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων, ώστε οι πόροι αυτοί να συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και να βάλουν τέρμα σε πολλούς χώρους ταφής αποβλήτων στη χώρα. Παράλληλα, με πόρους που έχουν συγκεντρωθεί από το τέλος πλαστικής σακούλας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παρουσιάσει στο επόμενο διάστημα πρόγραμμα επιβράβευσης Δήμων που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους ανακύκλωσης και μειωμένης ταφής, το οποίο θα προστεθεί στους πόρους που θα λαμβάνουν από το τέλος ταφής.
    15. Περιβάλλον

      Engineer

      Οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων που κατασκευάζονται στην Ελλάδα έφτασαν, πλέον, τις 23, μετά την πρόσφατη υπογραφή (15/1) της σύμβασης, που αφορά στη Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης και Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων, στον δήμο Ναυπάκτου.
      Τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, εκπροσώπησε στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ναυπακτίας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.
      Το έργο, προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Πρόκειται για μία σύγχρονη Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης, που θα αυξήσει τις ποσότητες που ανακυκλώνονται, θα παράγει δευτερογενές καύσιμο και θα συμβάλει στη μείωση της ταφής αποβλήτων της περιοχής στο 10%. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, τόσο στον δήμο Ναυπακτίας όσο και στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στον δήμο Θέρμου και στον δήμο Δωρίδος.
      Η νέα Μονάδα θα δέχεται τα εξής τρία βασικά ρεύματα αποβλήτων: σύμμεικτα, ανακυκλώσιμα και βιοαπόβλητα. Η δυναμικότητά της είναι περίπου 17.000 tn/έτος, ενώ στο έργο περιλαμβάνεται, επίσης, Μονάδα Κομποστοποίησης Οργανικών αποβλήτων 6.300 tn/έτος και προβλέπεται η λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
      Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Για να φθάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης έπρεπε να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια. Ωστόσο, η νέα μονάδα τελικά γίνεται πράξη. Μάλιστα θα είναι η πρώτη που θα διαχειρίζεται απόβλητα από δύο διαφορετικές περιφέρειες, με βάση την αρχή της εγγύτητας, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην προστασία του περιβάλλοντος. Δεν θα είχαμε φτάσει στο σημερινό αποτέλεσμα, αν δεν είχε επιτευχθεί η εξαιρετικά επωφελής για τη χώρα συμφωνία με την ΕΕ, που πετύχαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τα στελέχη του. Μια συμφωνία, που προβλέπει τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων έργων σε ποσοστό 60%, με τη δυνατότητα πρόσθετου “μπόνους” χρηματοδότησης 25%, εάν επιτευχθούν οι στόχοι ανακύκλωσης».
    16. Περιβάλλον

      Engineer

      Λουκέτο σε εννέα παραλίες στο Σίδνεϊ  έβαλαν οι αρχές μετά την εμφάνισή μιας περίεργης μορφής ρύπανσης · Οι ακτές γέμισαν με μικρές λευκές και γκρίζες «μπίλιες»!
      Στις αρχές Οκτωβρίου, οκτώ παραλίες, ανάμεσά τους η δημοφιλής Μπόντι στα ανατολικά του Σίδνεϊ, έκλεισαν για αρκετές ημέρες και διατάχθηκε μαζικός καθαρισμός μετά την εμφάνιση χιλιάδων αντίστοιχων μικρών αλλά μαύρων μπαλών στις ακτές.
      Σε έρευνα που έγινε τότε διαπιστώθηκε ότι οι μπάλες αυτές σχηματίστηκαν από λιπαρά οξέα, χημικές ουσίες παρόμοιες με εκείνες που περιέχονται σε καλλυντικά και προϊόντα καθαρισμού, καθώς και από μαλλιά, απόβλητα τροφίμων και άλλα υλικά που σχετίζονται με τα λύματα.
      Το Συμβούλιο Northern Beaches ανέφερε σε δήλωσή του ότι εργάζεται για την αποκατάσταση των παραλιών. Τα περισσότερα από τα δείγματα των απορριμμάτων σε σχήμα μπάλας είχαν το μέγεθος μπίλιας, ενώ ορισμένα ήταν μεγαλύτερα, όπως είπε.
      «Το Συμβούλιο ειδοποιήθηκε για τα απορρίμματα μέσω της EPA και συνεργάζεται στενά με την κρατική υπηρεσία για τη συλλογή δειγμάτων προς εξέταση. Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα δείγματα που έχουν εντοπιστεί είναι μεγέθους μπίλιας με μερικά μεγαλύτερα σε μέγεθος. Το Συμβούλιο οργανώνει την ασφαλή απομάκρυνση της ύλης και επιθεωρεί άλλες παραλίες», ενημέρωσε.
      Οι παραλίες του Σίδνεϊ προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. Οι παραθεριστές συμβουλεύτηκαν να αποφεύγουν τις παραλίες Manly, Dee Why, Long Reef, Queenscliff, Freshwater, North και South Curl Curl, North Steyne και North Narrabeen μέχρι νεωτέρας και να μείνουν μακριά από τα ευρήματα, όσο συνεχίζεται ο καθαρισμός από τις μπίλιες και οι έρευνες.
       
    17. Περιβάλλον

      Engineer

      Περίπου το 24% των ειδών που ζουν στο γλυκό νερό απειλείται με εξαφάνιση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.
      Υπολογίζεται ότι τα γλυκά νερά φιλοξενούν πάνω από το 10% όλων των γνωστών ειδών της πανίδας και αυτή η ποικιλομορφία προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Ωστόσο, τα οικοσυστήματα επηρεάζονται από τη ρύπανση, τα φράγματα, τη γεωργία και τα χωροκατακτητικά είδη.
      Στη μελέτη αναλύθηκαν περισσότερα από 23.000 είδη που ζουν σε γλυκό νερό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 24% αυτών των ειδών διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης.
      Τα δεκάποδα καρκινοειδή (όπως καβούρια, καραβίδες και γαρίδες) έχουν το υψηλότερο ποσοστό απειλούμενων ειδών (30%), έναντι 26% για τα ψάρια του γλυκού νερού και 16% για τα οδοντόγναθα έντομα. Το 71% των απειλούμενων ειδών ζει σε ποτάμια.
      Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 54% των απειλούμενων ειδών θεωρείται ότι επηρεάζεται από τη ρύπανση, το 39% από τα φράγματα και την εξόρυξη νερού, το 37% από την αλλαγή της χρήσης γης και τις συναφείς επιπτώσεις από τη γεωργία και το 28% από τα χωροκατακτητικά είδη και τις ασθένειες.
      Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των απειλών για την αποτροπή περαιτέρω απωλειών στην πανίδα.
    18. Περιβάλλον

      Engineer

      Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προχώρησε σε δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των Αιολικών Σταθμών στη Θράκη.
      Έκανε δεκτή την προσφυγή της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης και του WWF Ελλάς και ακύρωσε την αδειοδότηση (ΑΕΠΟ) τριών Αιολικών που βρίσκονται στη Ροδόπη, εντός και σε άμεση γειτνίαση με την περιοχή NATURA – Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Κοιλάδα Φιλιούρη». 
      Οι άδειες είχαν εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης τον Αύγουστο του 2024 και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έκαναν χρήση της πρόβλεψης για δυνατότητα διοικητικής προσφυγής κατά της απόφασης σε ανώτερο ιεραρχικά διοικητικό όργανο, καθώς από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές πως πρόκειται για περιβαλλοντικά επιζήμια έργα.
      Το Τμήμα Νομικών Προσφυγών του ΥΠΕΝ δέχτηκε τον κύριο ισχυρισμό που προέβαλαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, πως στην αξιολόγηση των επιπτώσεων των έργων δεν είχαν εκτιμηθεί δεόντως οι περιβαλλοντικές συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 στη Θράκη και επομένως η αξιολόγηση δεν βασίστηκε στα πλέον σύγχρονα και επίκαιρα στοιχεία, όπως ορίζει η νομοθεσία. Σημειώνεται ότι για τα συγκεκριμένα έργα είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) όμως η αδειοδότησή τους βασίστηκε πρακτικά στη θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ.
      Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ακύρωση των αδειοδοτήσεων αποτελεί, καταρχάς, μία δικαίωση της διαρκούς προσπάθειας των περιβαλλοντικών οργανώσεων να μπει «φρένο» στην ακατάσχετη ανάπτυξη Αιολικών Σταθμών στις προστατευόμενες περιοχές της Θράκης, ιδίως μετά την τεράστια περιβαλλοντική μεταβολή που επέφεραν οι πυρκαγιές του 2023 και να αποτελέσει προτεραιότητα η προστασία και αποκατάσταση της φύσης. Σημειώνεται ότι προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων ενεργειών, έχει εδώ και έναν χρόνο υποβληθεί επιστολή και επιστημονικό υπόμνημα τεκμηρίωσης από 9 περιβαλλοντικές οργανώσεις για την ανάγκη λήψης μέτρων σχετικά με την εγκατάσταση και αδειοδότηση Αιολικών Σταθμών στη Θράκη. Αποτελεί, επομένως, τουλάχιστον παράδοξο ότι έπρεπε να γίνει αυτή η «καραμπόλα» για να αναγνωρίσει το ΥΠΕΝ ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν οι αδειοδοτήσεις αιολικών με το ισχύον χαλαρό καθεστώς, όταν ήδη διαθέτει τέτοια πληθώρα επίκαιρων επιστημονικών δεδομένων.
      Όπως επισημαίνουν, ορθά, η ηγεσία του ΥΠΕΝ με τις αποφάσεις αυτές αναγνωρίζει ότι κατά την αξιολόγηση των προτεινόμενων έργων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη i) οι επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς τόσο στις καμένες εκτάσεις όσο και στις γειτονικές άκαυτες και ii) οι κρίσιμες γνωμοδοτήσεις, για έργα που επηρεάζουν σημαντικά τη βιοποικιλότητα.
      Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο επιπόλαιος έλεγχος νομιμότητας και η βιαστική και ελλιπής εκτίμηση των πραγματικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από τις ίδιες τις υπηρεσίες που είναι εντεταλμένες με αυτό το καθήκον. Την ίδια ώρα, καθίσταται σαφές πως οι γνωμοδοτήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος δεν μπορούν να αποτελούν το άλλοθι για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ώστε να εκδίδουν εγκρίσεις δίχως ουσιαστική δική τους τεχνική κρίση. Ιδίως δε όταν οι υπηρεσίες καλούνται να κρίνουν έχοντας στα χέρια τους αντικρουόμενες γνωμοδοτήσεις, όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση: ο  κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας για τις περιοχές NATURA, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., τεκμηριωμένα και με βάση όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα εξέδωσε αρνητική γνώμη, ενώ η κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΝ, αγνοώντας τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., εξέδωσε θετική δίχως καμία τεκμηρίωση! Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ως αδειοδοτούσες αρχές, έχουν ακέραια υποχρέωση και ευθύνη ουσιαστικού ελέγχου και αξιολόγησης των στοιχείων των οποίων υποβάλλονται στη διαδικασία αδειοδότησης. 
      Σύμφωνα με τις ίδιες οργανώσεις, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη δεν είναι η μοναδική περίπτωση αγνόησης των επίκαιρων και έγκριτων επιστημονικών δεδομένων για τις επιπτώσεις έργου σε προστατευόμενη περιοχή, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναμένουν από το ΥΠΕΝ ενέργειες ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες ανεπίτρεπτες καταστάσεις. Ειδικότερα σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή που πλήγηκε από τη δραματική μεγαπυρκαγιά του 2023, αναμένουμε από το ΥΠΕΝ την έκδοση απόφασης αναστολής της αδειοδότησης όλων των έργων και δραστηριοτήτων εντός των καμένων εκτάσεων (εκτός από όσα είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων), ενώ ειδικότερα όσον αφορά τα έργα Aιολικών Σταθμών θεωρούμε απαραίτητη την επέκταση της αναστολής και σε γειτονικές των καμένων περιοχές που είναι σημαντικές για τη διατήρηση της ευαίσθητης προστατευόμενης ορνιθοπανίδας (κατά το πρότυπο της όμοιας ρύθμισης του 2021 για τα καμένα στην Εύβοια). Σε εθνικό επίπεδο, επαναλαμβάνουμε το αίτημα πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων για αναστολή έκδοσης αδειών έργων και δραστηριοτήτων κατηγορίας Α σε όλες τις περιοχές NATURA, μέχρι την τελική έκδοση των (υποχρεωτικών με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ) προεδρικών διαταγμάτων καθορισμού μέτρων προστασίας και διαχείρισης.
    19. Περιβάλλον

      Engineer

      Ανακοινώνεται ο κατάλογος των υπόχρεων επιχειρήσεων της παρ. 2 του άρθρου 20 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (ν. 4936/2022) που υπέβαλαν Έκθεση Ανθρακικού Αποτυπώματος για το έτος αναφοράς 2023.
      Συνολικά, έως και τις 5 Δεκεμβρίου 2024, 277 επιχειρήσεις προέβησαν στην υποβολή έκθεσης για το ανθρακικό αποτύπωμα του έτους 2023 στην Πλατφόρμα για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιωσιμότητα, που λειτουργεί ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.).

      Οι συνολικές ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των επιχειρήσεων που υπέβαλαν εκθέσεις ανέρχονται σε 20,62 Mtn CO2 eq, σημειώνοντας μείωση κατά 26% το 2023 σε σχέση με το έτος βάσης 2022.
      Έχοντας υπόψη ότι η έγκαιρη υποβολή των εκθέσεων έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2024 και την παρ. 6 του άρθρου 20  του οικείου νόμου, η Πλατφόρμα για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιωσιμότητα εξακολουθεί να είναι προσβάσιμη για την υποβολή των εκθέσεων του έτους 2023 μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: https://climaregistry.necca.gov.gr και η είσοδος στην υπηρεσία πραγματοποιείται με ταυτοποίηση μέσω κωδικών TaxisNet.
      Διευκρινίσεις για την Εφαρμογή του Εθνικού Κλιματικού Νόμου και την υποβολή Έκθεσης Ανθρακικού Αποτυπώματος είναι διαθέσιμες εδώ: Εφαρμογή Εθνικού Κλιματικού Νόμου – Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
    20. Περιβάλλον

      GTnews

      Ανακοινώνεται ο κατάλογος των υπόχρεων επιχειρήσεων της παρ. 2 του άρθρου 20 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (ν. 4936/2022) που υπέβαλαν Έκθεση Ανθρακικού Αποτυπώματος για το έτος αναφοράς 2023.
      Συνολικά, έως και τις 5 Δεκεμβρίου 2024, 277 επιχειρήσεις προέβησαν στην υποβολή έκθεσης για το ανθρακικό αποτύπωμα του έτους 2023 στην Πλατφόρμα για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιωσιμότητα, που λειτουργεί ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.).
      Οι συνολικές ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των επιχειρήσεων που υπέβαλαν εκθέσεις ανέρχονται σε 20,62 Mtn CO2 eq, σημειώνοντας μείωση κατά 26% το 2023 σε σχέση με το έτος βάσης 2022.
      Έχοντας υπόψη ότι η έγκαιρη υποβολή των εκθέσεων έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2024 και την παρ. 6 του άρθρου 20  του οικείου νόμου, η Πλατφόρμα για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιωσιμότητα εξακολουθεί να είναι προσβάσιμη για την υποβολή των εκθέσεων του έτους 2023 μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: https://climaregistry.necca.gov.gr και η είσοδος στην υπηρεσία πραγματοποιείται με ταυτοποίηση μέσω κωδικών TaxisNet.
      Διευκρινίσεις για την Εφαρμογή του Εθνικού Κλιματικού Νόμου και την υποβολή Έκθεσης Ανθρακικού Αποτυπώματος είναι διαθέσιμες εδώ: Εφαρμογή Εθνικού Κλιματικού Νόμου – Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
    21. Περιβάλλον

      Engineer

      Μειώνονται αισθητά οι υδάτινοι πόροι στη Θεσσαλία και οι -απαρχαιωμένες ήδη- υποδομές δεν επαρκούν.
      Παράδειγμα η κατάσταση της λίμνης Πλαστήρα, η οποία ένα από τα βασικά μηνύματα μιας σημαντικής εκδήλωσης στο πολιτιστικό κέντρο Κερασιάς της Λίμνης με τίτλο «Στη μάχη κατά της λειψυδρίας: Προκλήσεις και προοπτικές».
      Λειψυδρία και λίμνη Πλαστήρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης και αναγνωρίστηκε από όλους το πρόβλημα μείωσης της στάθμης, ενώ όλοι οι εισηγητές κατέθεσαν σχέδια και δράσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας κατέθεσαν απόψεις και εκτιμήσεις για την εξέλιξη του φαινομένου καθώς και τρόπους αντιμετώπισής του που αναμένεται να αποτελέσουν τροφή για σκέψη και χάραξη στρατηγικής από τους αρμόδιους φορείς.
      Ομιλητές ήταν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Βλόντζος και Φ. Γέμτος, ο Θανάσης Μαρκινός πρόεδρος ΔΣ του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και μελλοντικός διευθύνων σύμβουλος ΟΔΥΘ, ο δήμαρχος Π.Νάνος και οι αντιπεριφερειάρχες, Περιβάλλοντος Φ. Λαμπρινίδης και Καρδίτσας Κ.Τέλιος.
      Οι ομιλητές κατέληξαν σε συμπεράσματα και προτάσεις που θα κατατεθούν στην Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
      Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις
      Κύριο συμπέρασμα ότι τα υδάτινα αποθέματα αποτελούν κρίσιμο εθνικό πόρο και λόγω της κλιματικής κρίσης επιβάλλεται ορθολογική διαχείριση, έτσι ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες. Οι εισηγητές συμφώνησαν ότι η Θεσσαλία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πιλοτικό αγρο-διατροφικό πάρκο με ποιοτικά αγαθά. Μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην Εθνική Οικονομία, να καλύψει τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας, να περιοριστούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και να αυξηθούν οι εξαγωγές ποιοτικών προϊόντων με υψηλή οικονομική αξία. Παράλληλα, πρόταση των παρευρισκομένων με ομόφωνη αποδοχή ήταν να προχωρήσουν άμεσα τα έργα ορεινής υδρονομίας με την κατασκευή των φραγμάτων Μουζακίου, Πύλης και άλλων όπου κριθεί αναγκαίο και να αξιοποιηθούν ορθολογικά οι υδάτινοι πόροι στη Θεσσαλία, με συμπλήρωση μεταφοράς νερού από τον Αχελώο. Επιπλέον, προτάθηκε η αναγνώριση της Λίμνης Πλαστήρα ως οικοσύστημα πολλαπλής σημασίας, ενεργειακής, τουριστικής και οικονομικής αξίας και ιδιαίτερη περιβαλλοντική οντότητα, με αποκλειστική αρδευτική χρήση στο ΤΟΕΒ Ταυρωπού και μόνο. Τα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
      Σε χαιρετισμό που έστειλε με εκπρόσωπο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση, μέσα από την ίδρυση του ΟΔΥΘ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά της. Παράλληλα με τον ΟΔΥΘ, όμως, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν δρομολογηθεί κρίσιμα έργα, τα οποία στοχεύουν στην ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, για τις επόμενες δεκαετίες”.
      Ανάμεσα σε αυτά όπως ανέφερε, 16 μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα, ύψους 114 εκατομμυρίων ευρώ, 18 μικρότερα έργα, συνολικού ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, και 28 έργα αγροτικής οδοποιίας αξίας σχεδόν 16 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μέσω ΣΔΙΤ επενδύονται 194 εκατομμύρια ευρώ σε δύο μεγάλα έργα (Ταυρωπού και Υπέρειας Φαρσάλων) με σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
      Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Καρδίτσας Τέλης Σπάνιας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι “για εμάς τους Θεσσαλούς η Λίμνη Πλαστήρα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς είναι πηγή ζωής” και αναφέρθηκε σε όσα έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας μέσα από μία σειρά έργων που θα εξασφαλίσουν νερό στους παραγωγούς που έχουν ανάγκη, ενώ θα δώσουν ώθηση για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας”.
      Ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας Κώστας Τέλιος μίλησε για την πολλαπλή σημασία της Λίμνης για την ενεργειακή συνεισφορά και υπογράμμισε την ανάγκη να υλοποιηθούν συγκεκριμένα αρδευτικά δίκτυα που θα βάλουν τέλος στη σπατάλη χρήματος και ενέργειας, ζητώντας να δει προσεκτικά η Πολιτεία την άρδευση στη Θεσσαλία. «Πρέπει να γίνουν μικρά και μεσαία φράγματα ώστε να συγκρατείται το νερό στα ορεινά» ανέφερε μεταξύ άλλων.
      Η ερημοποίηση
      Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Φώτης Λαμπρινίδης έκανε λόγο για «ερημοποίηση ή υπογονιμότητα πολλών εκτάσεων στην ανατολική Θεσσαλία, τις ανεπαρκείς υποδομές και τις παραλείψεις των προηγούμενων ετών, καθώς και για τις επιπτώσεις της λειψυδρίας. Επιπλέον παρουσίασε προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση του νερού όπως η «έρευνα και η καινοτομία στον τομέα του νερού, η εκπαίδευση των αγροτών, η ανακύκλωση, η δημιουργία νέων υποδομών καθώς και η απαραίτητη δωρεάν πρόσβαση σε νερό άρδευσης μέχρι κάποιο συγκεκριμένο αριθμό στρεμμάτων», αλλά και την ανάγκη ολοκλήρωσης σημαντικών έργων υποδομής.
      Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΔΣ του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινός έθεσε σε πρώτο πλάνο το εγγειοβελτιωτικό έργο Ταυρωπού που κατασκευάστηκε στις δεκαετίες του 60 και του 70 και σήμερα έχει «υψηλές δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης και αυξημένες απώλειες νερού λόγω διαρροών». Εξήγησε αναλυτικά τη σημασία της εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για την εξοικονόμηση του νερού όπως το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης άρδευσης «Καλλιρρόη» που ειδικεύεται στην ηλεκτρονική καταγραφή και διαχείριση αρδευτικού νερού σε πραγματικό χρόνο. «Με το σύστημα ο μέσος κύκλος άρδευσης ανέρχεται στις 8 μέρες και η αρδευόμενη έκταση αυξάνεται κατά 33%» υπογράμμισε ο κ Μαρκινός την ώρα που βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία αφού όπως εξήγησε οι μέσες τιμές βροχόπτωσης του 2024 για την περίοδο Μαΐου – Αυγούστου ανήλθαν σε κάτι λιγότερο από το μισό των τιμών της αντίστοιχης περιόδου για το 2022 και το 2023.
      Ο Δρ Γεώργιος Βλόντζος, (καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας και Διευθυντής του εργαστηρίου και Καταναλωτικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) μίλησε για τις επιπτώσεις της λειψυδρίας στην οικονομία και στο εμπορικό ισοζύγιο. Παράλληλα εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τους υδάτινους πόρους με τον τρόπο που θα έπρεπε φέρνοντας το παράδειγμα της Αιγύπτου όπου μεταξύ άλλων οι κύριες μέθοδοι άρδευσης είναι η κατάκλιση και ο καταιονισμός με χρήση ορυκτών ενεργειακών πόρων. Αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του Ισραήλ «όπου σε κάθε συνεταιρισμό υπάρχει διεπιστημονική ομάδα που παρακολουθεί την ποιότητα του αρδεύσιμου νερού και αναπροσαρμόζει το πρόγραμμα άρδευσης».
      Ο ομότιμος καθηγητής Θεοφάνης Γέμτος, (Τμ. Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) αναφέρθηκε σε μεθόδους εξοικονόμησης του νερού για αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Κάποιες από αυτές αφορούν «την αύξηση της υδατοϊκανότητας του εδάφους, τη χρήση μοντέλων προσδιορισμού της δόσης άρδευσης συνδεδεμένων με μετεωρολογικούς σταθμούς». Επίσης αφορούν τη «χρήση αισθητήρων υγρασίας εδάφους που μπορούν να ορίζουν την έναρξη και διακοπή του ποτίσματος καθώς και τη χρήση θερμικών καμερών για διαπίστωση θερμικής καταπόνησης των φυτών. Παράλληλα, μεταξύ άλλων πρότεινε τη στροφή σε καλλιέργειες χαμηλής κατανάλωσης, όπως ο ηλίανθος και το σουσάμι, καθώς και ανάπτυξη θερμοκηπίων που θα μειώσουν την κατανάλωση του νερού».
      Ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος εστίασε στον πολλαπλό χαρακτήρα της λίμνης και κατέστησε σαφές ότι «δεν είναι Αιγαίο πέλαγος για να αρδεύει 900.000 στρέμματα στο θεσσαλικό κάμπο και ότι ο αρδευτικός της χαρακτήρας εξανλτείται στις 110.000 στρέμματα, όπως σχεδιάστηκε». Ο δήμαρχος ανέδειξε την ενεργειακή και τουριστική διάσταση, την οποία δεν πρέπει να παραγνωρίζουν ορισμένοι, διότι η λίμνη συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Καρδίτσας συνολικά και «δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί ως τουριστικό προϊόν υποθηκεύοντας το μέλλον των κοινοτήτων» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Νάνος κατέθεσε δέσμη μέτρων για την ορθολογική διαχείριση των νερών τα οποία χαρακτήρισε «κρίσιμο εθνικό πόρο που πρέπει να διαχειριστούμε όπως το Ισραήλ». Επίσης πρότεινε εκτός από τα έργα ορεινής υδρονομίας να αξιοποιηθεί το μοντέλου του Πάδου της Ιταλίας για την ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα της Θεσσαλίας και να μεταφερθεί μέρος νερού από τον Αχελώο.Μιλώντας για τις ανάγκες του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα ανέφερε ότι είναι υψηλή προτεραιότητα η κατασκευή του αρδευτικού στην αμπελουργική ζώνη Μοσχάτου – Μεσενικόλα, του αγροκτήματος Νευρόπολης, περιοχές όπου παράγονται Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και ΠΓΠ, όπως και η άρδευση του πάρκου Παραδοσιακής Κτηνοτροφίας.
      Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο των «Ψηφιακών Αργοναυτών» σε συνεργασία με τον δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Συντόνισε ο δημοσιογράφος Λάμπρος Ζαχαρής.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.