Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • To Παρίσι τολμά μια εναλλακτική “Πράσινη” πολιτική


    Ί1σως φαντάζει απίθανο, όμως η “Πόλη του Φωτός” οδεύει προς την ενεργειακή ανεξαρτησία. Μια πυκνοκατοικημένη μητρόπολη, όπου το θέμα των επικίνδυνων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία των Παριζιάνων. Συστηματικές αναλύσεις και καταγραφές ανάγκασαν τις τοπικές αρχές να αλλάξουν πολιτική προσέγγιση και να αναπτύξουν ένα ρεαλιστικό Σχέδιο Δράσης. Τόλμησαν να κάνουν βήματα προς μια εναλλακτική κατεύθυνση, η οποία υποστηρίζει όχι μόνο την εφαρμογή φυτεμένων δωμάτων αλλά και κάθετων “πράσινων” επιφανειών, που θυμίζουν έργα αφηρημένης τέχνης.

     

    Εξάλλου, το γοητευτικό και πρωτοποριακό Παρίσι δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει την επικρατούσα παγκοσμίως τάση προς την Βιώσιμη Ανάπτυξη, χωρίς βέβαια να παρακάμψει τον παράγοντα “αρχιτεκτονική και αισθητική”, έννοιες που ανέκαθεν ήταν συνυφασμένες με την πόλη αυτή.

     

    Σε συνεχή βάση, τα τελευταία χρόνια προγραμματίζονται ενέργειες για την μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, την αύξηση της δημόσιας μεταφοράς και την χρήση ποδηλάτου. Οι 700 km ποδηλατοδρόμοι σε συνδυασμό με τις διάφορες θεματικές διαδρομές αποτελούν παράδεισο για τους φίλους των 2 τροχών. Ως βασικές προτεραιότητες των τοπικών αρχών βέβαια, τέθηκαν η αύξηση των φυτεμένων επιφανειών στον κτιριακό τομέα και η δενδροφύτευση στους δημόσιους χώρους που αποσκοπούσε στην δημιουργία πολλαπλών “πράσινων” χώρων αναψυχής για κατοίκους και τουρίστες.

     

    Φυτεμένα δώματα-Κατακόρυφοι τοίχοι

     

    Ως γνωστόν, οι “πράσινες” στέγες και τοίχοι αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της αστικής θερμικής νησίδας στις πόλεις, βελτιώνουν την ποιότητα αέρα και διαχειρίζονται αποτελεσματικά το πλεονάζον βρόχινο νερό.

     

    Μουσείο Branly

     

    Το μουσείo Branly, το οποίο αναδεικνύει την τέχνη και τον πολιτισμό της Αφρικής, Ασίας και Αμερικής, ξεχωρίζει για τον βορειοδυτικό κατακόρυφο “ζωντανό” τοίχο -200m μήκους και 12m ύψους-, “μια περιέργως διεστραμμένη, μαγική όψη” σύμφωνα με τους New York Times. Πρόκειται για τον πιο δημοφιλή και φωτογραφημένο παγκοσμίως τοίχο του Patrick Blanc, όπου τα φυτά πλαισιώνουν τα ανοίγματα του κτιρίου, εισβάλλοντας σε κάποια σημεία στο εσωτερικό αυτού και εκφράζοντας την πλήρη αρμονία μεταξύ δομημένου χώρου και φυσικού περιβάλλοντος. Σε πλήρη ταύτιση με τα εκθέματα των διαφορετικών -καταγωγής και πολυτισμικότητας- καλλιτεχνών χρησιμοποιείται μια μεγάλη ποικιλία εξωτικών φυτών. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Jean Nouvel “τοποθετώντας φυτά στα κτίρια, κάνεις τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους”.

     

    image-1.jpg

     

     

    Roof of Gare Montparnasse και Ξενοδοχείο Pershing Hall

     

    Το φυτεμένο δώμα στο Gare Montparnasse, έναν πολύβουο σταθμό τρένων, προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας σε κατοίκους, ταξιδιώτες και τουρίστες.

     

    image-21.jpg

     

    Ο Andree Putman σχεδίασε ένα αίθριο εντός του ξενοδοχείου Pershing Hall, στο οποίο στέκει επιβλητικά ένας κατακόρυφος τοίχος, 30 m ύψους, με πάνω από 300 διαφορετικά είδη φυτών.

     

    image-31.jpg

     

     

    BHV Homme και L’ Oasis d’ Aboukir

     

    Ο κατακόρυφος πράσινος τοίχος στο πολυκατάστημα BHV Homme μοιάζει περισσότερο σαν ένα αφηρημένο έργο τέχνης και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον. Στόχος του Patrick Blanc ήταν να μετατραπεί ένας στενός και μουντός δρόμος σε μια περιοχή γεμάτη ζωή και χρώμα.

     

    image-41.jpg

     

    Ύμνο στην βιοποικιλότητα” αποκαλεί το εγχείρημα στην L’ Oasis d’ Aboukir ο Patrick Blanc. Στην καρδιά του Παρισιού αναπτύσσονται φυτά χωρίς χώμα, με περιορισμένο φωτισμό, χωρίς να προκαλούν φθορές στους εξωτερικούς τοίχους των κτιρίων. Κατασκευάζονται με ενσωματωμένα συστήματα ποτίσματος και απαιτούν ελάχιστη συντήρηση.

     

    image-51.jpg

     

    Αξιοσημείωτο είναι, ότι ο κάθε Παριζιάνος-α, είτε ως ιδιοκτήτης είτε ως ενοικιαστής κτιρίου έχει την δυνατότητα να αιτηθεί στις τοπικές αρχές για την δημιουργία φυτεμένων δωμάτων ή κατακόρυφων “πράσινων” τοίχων. Σε πόσα χρόνια θα συναντήσουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες επί ελληνικού εδάφους;

     

    Πηγή και πλήρες άρθρο: http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=40447





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

     

     

    Σε πόσα χρόνια θα συναντήσουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες επί ελληνικού εδάφους;

    Μήπως όταν αποκτήσουμε περίσσεια βρόχινου νερού και καμπίσιες πόλεις  ? 

     

    Δεν μπορώ τα ρητορικά ερωτήματα ηλιθίων .

     

    Στις πόλεις που είναι επίπεδες , όπως στην Θεσσαλία , το ποδήλατο ήταν και είναι σε χρήση πάντα . Αλλά το πράσινο δώμα πως θα διατηρηθεί εκεί όταν τον μισό χρόνο έχεις θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς και το νερό δεν είναι εύκολο ? 

    Link to comment
    Share on other sites

    Υπάρχουν και δω κατάφυτα μπαλκόνια και ακάλυπτοι όταν οι ιδιοκτήτες είναι μερακλήδες.

     

    Αντί για καλλωπιστικά εγώ θα πρότεινα κηπευτικά, να πιάνει και τόπο το νερό.

    • Upvote 1
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    τωρα, με το συμπαθειο δηλαδη..

     

    για ποιο λογο καποιος "περαστικος"  εβαλε μια αρνητικη ψηφο στον γεοργιο???

     

    επαναλαμβανω το  κειμενο

     

     

    "Υπάρχουν και δω κατάφυτα μπαλκόνια και ακάλυπτοι όταν οι ιδιοκτήτες είναι μερακλήδες.

     

    Αντί για καλλωπιστικά εγώ θα πρότεινα κηπευτικά, να πιάνει και τόπο το νερό."

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.