Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Τεχνολογία

    Τεχνολογία

    870 ειδήσεις in this category

    1. Τεχνολογία

      Engineer

      Ολοκληρώθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση λειτουργίας των Κέντρων Δεδομένων (Data Centers), σε συνδυασμό με την πρόσβαση στην πράσινη ενέργεια μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και το εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών, με το οποίο καθίσταται η Ελλάδα σημαντικός ψηφιακός κόμβος και προορισμός για τους επενδυτές.
      Τα κέντρα δεδομένων αποτελούν εξαιρετικά σημαντικό τομέα οικονομικής δραστηριότητας και βασική υποδομή της νέας ψηφιακής εποχής για τη χώρα μας. Υποστηρίζουν κρίσιμες λειτουργίες, όπως:
      το cloud computing τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (AI) το Internet of Things (IoT) Στον νόμο 5069/2023 και την ΚΥΑ, προβλέπεται σειρά ρυθμίσεων, που εκκινούν από τον ορισμό της δραστηριότητας η οποία για πρώτη φορά αποτυπώνεται σε θεσμικό κείμενο στην Ελλάδα.
      Τα κέντρα δεδομένων εμπίπτουν στο καθεστώς γνωστοποίησης του νόμου 4442/2016. Ειδικότερα, στο καθεστώς γνωστοποίησης εμπίπτουν τα κέντρα δεδομένων:
      τα οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς τρίτους, εν μέρει ή αποκλειστικά, εφόσον έχουν ονομαστική ηλεκτρική ισχύ εξοπλισμού τεχνολογιών πληροφορικής ίση ή μεγαλύτερη των διακοσίων (200) kW. τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για ίδια χρήση, εφόσον έχουν ονομαστική ηλεκτρική ισχύ εξοπλισμού τεχνολογιών πληροφορικής ίση ή μεγαλύτερη των χιλίων (1000) kW. Τα λοιπά κέντρα δεδομένων, με μικρότερη ισχύ, δεν υποβάλλουν γνωστοποίηση, οφείλουν όμως να ικανοποιούν τις λοιπές προβλέψεις της νομοθεσίας σχετικά με τις κτιριοδομικές απαιτήσεις, τις χρήσεις γης την πυροπροστασία κ.λπ. Η έναρξη ισχύος της ΚΥΑ εκκινεί την 1η Μαρτίου 2025.
      Ειδικότερα, την υπ’ αριθμ. 96038/2024 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), συνυπέγραψε η Υφυπουργός Ανάπτυξης κα Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου μαζί με συναρμόδιους Υπουργούς.
      Η Υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε: «Η Ελλάδα, στην κατεύθυνση που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδεικνύεται σε διεθνή κόμβο δεδομένων, έτοιμη να υποδεχθεί κορυφαίες εταιρείες από όλον τον κόσμο. Αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων της νέας ψηφιακής εποχής».
    2. Τεχνολογία

      Engineer

      Η ανακύκλωση μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ευρώπη να μειώσει μέχρι και 25% την εξάρτησή της από αντίστοιχες εισαγωγές μπαταριών από τρίτες χώρες. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος, τα υλικά από τις μπαταρίες στο τέλος του κύκλου ζωής τους θα μπορούν να κατασκευάσουν έως και 2,4 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030 και έπειτα.
      Η ανακύκλωση χρησιμοποιημένων κυψελών θα μπορούσε να παρέχει το 14% του λιθίου, το 16% του νικελίου, το 17% του μαγγανίου και το 25% του κοβαλτίου που θα χρειαστεί η Ευρώπη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2030. Αυτά τα ποσοστά θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά και η Ευρώπη να έχει τη δυνατότητα να είναι σχεδόν αυτάρκης σε κοβάλτιο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το 2040.
      Αυτά τα υλικά που θα είναι αποτέλεσμα της ανακύκλωσης θα είναι αρκετά για την κατασκευή μεταξύ 1,3 και 2,4 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων το 2030, μπορούν να φθάσουν τα 10 εκατομμύρια το 2035 και έως 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα έως το 2040. Οι αναμενόμενοι όγκοι ανακυκλωμένων δευτερογενών υλικών θα είναι υπεραρκετοί για την επίτευξη των στόχων ανακυκλωμένου περιεχομένου για λίθιο, νικέλιο και κοβάλτιο στον νέο κανονισμό της ΕΕ για τις μπαταρίες.
      Τα ανακυκλωμένα υλικά μπαταριών μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν την ανάγκη για πρωτογενή μεταλλεύματα, αποφεύγοντας την ανάγκη κατασκευής 12 νέων ορυχείων παγκοσμίως έως το 2040 (4 λιθίου, 3 νικελίου, 4 κοβαλτίου και 1 ορυχείο μαγγανίου). Η ανακύκλωση λιθίου στην Ευρώπη μπορεί να εξοικονομήσει σχεδόν το 20% του CO2 σε σύγκριση με τις μεθόδους εξόρυξης από τα ορυχεία. Αυτό θα μειώσει επίσης τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο νερό, το έδαφος και τη βιοποικιλότητα στα συγκεκριμένα μέρη που υπάρχουν τα ορυχεία.
      Εκτός από τη μείωση τόσο της εξόρυξης όσο και των εισαγωγών πρώτων υλών, η ανακύκλωση στην Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της προμήθειας λιθίου κατά 19% σε σύγκριση με την εξόρυξη που γίνεται στα ορυχεία της Αυστραλίας και της Κίνας. Αυτό οφείλεται στο καθαρότερο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχει στην Ευρώπη.
      «Εάν η Ευρώπη υλοποιήσει τα σχέδιά της για ανακύκλωση, μπορεί να μειώσει την εξάρτησή της από εισαγόμενα κρίσιμα μέταλλα. Οι αναμενόμενοι όγκοι ανακυκλωμένων υλικών μπορούν να επιτρέψουν στην Ευρώπη να κατασκευάσει εκατομμύρια καθαρά ηλεκτρικά οχήματα», τόνισε μεταξύ άλλων η ανώτερη διευθύντρια για τις αλυσίδες εφοδιασμού οχημάτων και μετακίνησης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος, Julia Poliscanova.
    3. Τεχνολογία

      Engineer

      Σαφής είναι η προτίμηση των Ελλήνων στα υβριδικά αυτοκίνητα (HEV), τα οποία κατέκτησαν πέρυσι την 1η θέση της αγοράς, με μερίδιο 42,3%, σημειώνοντας αύξηση 11,4% σε σχέση με το 2023.
      Του Φώτη Φωτεινού
      Τα υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα (HEV) συνδυάζουν δύο ή περισσότερες τεχνολογίες κινητήρων για να επιτύχουν την κίνηση τους.
      Συνήθως, ένας θερμικός κινητήρας (βενζίνης ή πετρελαίου) συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα.
      Τα HEV μπορούν να κινηθούν αποκλειστικά με τον θερμικό κινητήρα, μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα ή με τον συνδυασμό και των δύο. Αυτός ο συνδυασμός εξασφαλίζει βέλτιστη απόδοση, μειώνοντας τις απαιτήσεις από τον θερμικό κινητήρα και βελτιώνοντας την οικονομία καυσίμου.
      Στη 2η θέση της αγοράς, αλλά με κάμψη 6,2%, τα βενζινοκίνητα με μερίδιο 35,7% και στην 3η θέση τα αυτοκίνητα πετρελαίου (και αυτά με κάμψη 6%), με 13,1%.
      Στην 4η θέση συναντάμε τα επαναφορτιζόμενα (BEV – PHEV), με μερίδιο αγοράς 12,4%, σημειώνοντας οριακή άνοδο 1,1%.
      Τα Plug-In υβριδικά οχήματα (PHEV) αποτελούν μια ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ των υβριδικών και των πλήρως ηλεκτροκίνητων.
      Λειτουργούν σαν κανονικά υβριδικά, αλλά με μεγαλύτερη χωρητικότητα μπαταρίας που απαιτεί επαναφόρτιση μέσω σύνδεσης σε σταθμό φόρτισης.
      Αυτό τους επιτρέπει να λειτουργούν σαν πλήρως ηλεκτροκίνητα για μικρές διαδρομές, εξοικονομώντας καύσιμο και μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων.
      Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τα BEV.
      Σημειώνεται ότι πέρυσι ταξινομήθηκαν 137.101 αυτοκίνητα στην Ελλάδα έναντι 134.484 το 2023, σημειώνοντας οριακή άνοδο 1,9%.
      Μερίδια αγοράς αυτοκινήτου ανά καύσιμο
      Κατηγορία  
      καυσίμου
      2024  
      (12μηνο)
      2023  
      (12μηνο)
      Διαφορά  
      μεριδίου
      Μερίδιο στην ΕΕ  
      (11μηνο
      2024)
      Βενζίνη 35,7% 41,9% -6,2 33,7% Πετρέλαιο 7,2% 13,1% -6,0 12,1% Υβριδικά  
      (HEV)
      42,3% 30,9% +11,4 30,7% Επαναφορτιζόμενα (BEV-PHEV) 12,4% 11,3% +1,1 20,4% Φυσικό αέριο (αμιγώς ή διπλού καυσίμου) 0,0% 0,3% -0,3    
      3,1%
      Υγραέριο  
      (αμιγώς ή διπλού καυσίμου)
      2,5% 2,5% -0,0 Πηγή: ΣΕΑΑ
    4. Τεχνολογία

      GTnews

      «Λάθος οικόπεδα» επέλεξαν οι επενδυτές για τα ενεργειακά «αδηφάγα» data centers. Η διερεύνηση του ΑΔΜΗΕ σε σχέση με την επάρκεια του δικτύου να σηκώσει πρόσθετα φορτία κατανάλωσης, πιστοποίησε τον κορεσμό του δικτύου της Αττικής που αποτελεί τον βασικότερο επενδυτικό προορισμό των πολυεθνικών τεχνολογικών κολοσσών, και συνολικότερα των αστικών κέντρων της χώρας με τις μεγάλες καταναλώσεις.
      Η μελέτη που αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί τον Φεβρουάριο στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να αποτελέσει τη βάση του χωροταξικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη data centers, κατευθύνει τις επενδύσεις προς την περιφέρεια, σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη παραγωγή ενέργειας και χαμηλή κατανάλωση.
      H ακτινογραφία του δικτύου δίνει επίσης ένα σήμα για την ανάπτυξη κυρίως μεγάλων επενδύσεων που συνδέονται με την υπερυψηλή τάση (γραμμές 400 κιλοβόλτ), και αυτό γιατί αυτά τα σημεία σύνδεσης εμφανίζουν μεγαλύτερα περιθώρια απορρόφησης νέων φορτίων. Αντίθετα οι γραμμές των 150 κιλοβόλτ εμφανίζονται πιο πιεσμένες, που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να υποδεχτούν νέα φορτία. Οι επενδύσεις των πολλών δισεκατομμυρίων που προορίζονται για την Ελλάδα σε data centers θα πρέπει να επανασχεδιαστούν με βάση τον ενεργειακό χάρτη που θα παραδώσει ο ΑΔΜΗΕ, αξιολογώντας και τη δυνατότητα σύνδεσης με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, τα οποία όμως δεν συμπίπτουν απαραίτητα με τις περιοχές ενεργειακής επάρκειας.
      «Ο σχεδιασμός που στηρίχτηκε στο βρίσκουμε πρώτα το οικόπεδο που μας βολεύει γιατί είδαμε ότι υπάρχει δίκτυο, αλλά δεν ήρθαμε σε επαφή για να το επιβεβαιώσουμε, έχει φτάσει σε ένα όριο που χρειάζεται διόρθωση», τονίζουν αρμόδια στελέχη του ΑΔΜΗΕ και του ΥΠΕΝ, αποδίδοντας τις διαμαρτυρίες που έχουν εκφραστεί στο Μαξίμου το προηγούμενο διάστημα από μερίδα επενδυτών σε αυτόν τον λάθος σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό του σχεδιασμού ο ΑΔΜΗΕ έχει ανταποκριθεί εκδίδοντας 8 όρους σύνδεσης με το δίκτυο σε έργα συνολικής ισχύος 500 MW σε Αττική και Κόρινθο, ενώ υπό μελέτη βρίσκονται άλλες 5 προσφορές συνολικής ισχύος 280 MW.Στη διερεύνηση για τη χωρητικότητα του δικτύου ο ΑΔΜΗΕ χώρισε το σύστημα σε 50 κόμβους και έλαβε υπόψη του την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα φορτία κατανάλωσης ανά κόμβο, ώστε να προσδιορίσει ακριβώς τα περιθώρια πρόσθετης ζήτησης χωρίς να υπάρχει πρόβλημα αποσταθεροποίησης, αναδεικνύοντας την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με τη μεγάλη ισχύ των φωτοβολταϊκών και τη χαμηλή κατανάλωση ως την καταλληλότερη για την υποδοχή ενεργόβορων επενδύσων data centers. Στους σχεδιασμούς του ΑΔΜΗΕ είναι και η ανάπτυξη ενίσχυσης του δικτύου στην Αττική που παρουσιάζει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, με νέα ΚΥΤ και υποσταθμούς, η υλοποίηση ωστόσο των οποίων εξαρτάται από τις μακρόχρονες αδειοδοτικές διαδικασίες.
      Σε κάθε περίπτωση, ο χορός των επενδύσεων που άνοιξε πρώτη η Microsoft και ακολούθησαν οι Google, Digital Realty, Sparkle, Amazon, Lancom αλλά και ελληνικές εταιρείες, όπως η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με την DAMAC από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Serverfarmν αντίστοιχα θα κριθεί ως προς την υλοποίησή του από τη χωρητικότητα του ηλεκτρικού δικτύου.
      Άλλωστε, ο παράγοντας δίκτυα κατευθύνει διεθνώς τις ενεργοβόρες επενδύσεις των data centers καθώς η εξάπλωση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης πολλαπλασιάζει τις ανάγκες τους που σήμερα περιορίζονται στις απαιτήσεις του cloud (ψηφιακό νέφος) σε ενέργεια και θα κάνει πολύ πιο ακριβά τα έργα. Το επενδυτικό ενδιαφέρον των μεγάλων κολοσσών στην περιοχή της Ευρώπης έχει μεταφερθεί από τους παραδοσιακούς προορισμούς στη Νότια Ευρώπη, λόγω και περιορισμών που συνδέονται με την κατανάλωση ενέργειας. Οι δημοτικές αρχές σε πόλεις όπως το Αμστερνταμ και το Παρίσι είναι ήδη αρνητικές σε νέες επενδύσεις.
      Η Goldman Sachs σε έρευνά της σημειώνει πως οι ενεργειακές ανάγκες των data centers θα αυξηθούν κατά 160% έως το 2030, και στην Ευρώπη τα data centers θα καταναλώνουν μέχρι τότε ενέργεια αντίστοιχη με το σύνολο της κατανάλωσης σε Ελλάδα, Ολλανδία και Πορτογαλία. Στην Ιρλανδία ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το 2027 θα καταναλώνουν το 31% της ιρλανδικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
    5. Τεχνολογία

      Engineer

      Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να μειώσουν την αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου από 10% μέχρι και 30%.
      Αυτό συμβαίνει επειδή οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι κατασκευασμένες από ιόντα λιθίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
      Για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια υπάρχει μετακίνηση των ιόντων από την αρνητική στη θετική πλευρά της μπαταρίας.
      Όταν κάνει κρύο, αυτή η χημική αντίδραση είναι πιο αργή, γεγονός που καθιστά την μπαταρία λιγότερο αποδοτική και επομένως προσφέρει μικρότερη αυτονομία.
      Παρόμοια είναι και τα χαρακτηριστικά όταν υπάρχει πολύ υψηλή θερμοκρασία. Όμως σε αυτή την περίπτωση τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν καλύτερα συστήματα διαχείρισης της επιπλέον θερμότητας και την αποβάλλουν μέσω ενός συστήματος ψύξης.
      Στις χαμηλές θερμοκρασίες και σε περίπτωση που μια μπαταρία χάσει το 20% της χωρητικότητάς της (είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση), στην πράξη σημαίνει πως αν ένα αυτοκίνητο έχει αυτονομία 350 χιλιόμετρα, αυτόματα λόγω καιρού η αυτονομία μειώνεται κατά 70 περίπου χιλιόμετρα.
      Επίσης, αν η διαδρομή είναι απαιτητική, τότε η μέση ενεργειακή κατανάλωση ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, μειώνοντας περισσότερο την αυτονομία του.
      Αν σε αυτές τις συνθήκες βάλουμε και την λειτουργία του κλιματισμού για τη θέρμανση της καμπίνας των επιβατών, τότε η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται είναι μεγαλύτερη.
      Φυσικά σε αυτές τις παραμέτρους παίζουν ρόλο και οι συνθήκες του δρόμου. Σε συνθήκες παγετού και ολισθηρότητας, η ανάκτηση ενέργειας κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος μειώνεται σημαντικά, άρα μειώνεται και η φόρτιση της μπαταρίας. Επίσης, το χιόνι, η λάσπη και ο άνεμος αυξάνουν την αντίσταση κύλισης του οχήματος , γεγονός που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις συνθήκες οδήγησης.
      Θα πρέπει να τονιστεί ότι όταν η μπαταρία έχει χαμηλά ποσοστά φόρτισης, τα στοιχεία παγώνουν ευκολότερα στις χαμηλές θερμοκρασίες.
      Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ένα αυτοκίνητο έχει 350 χιλιόμετρα αυτονομία (είναι μια καλή αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν) σε μια απόσταση 170 χιλιομέτρων (για την μισή απόσταση), με χαμηλές θερμοκρασίες, με δύσκολη διαδρομή, με χιόνι, πάγο και θέρμανση της καμπίνας, η αυτονομία στο τέλος της διαδρομής δεν θα είναι στο 50%, αλλά ενδεχόμενα στο 30%.
      Πόσο μάλλον όταν η αρχική αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι μικρότερη των 350 χιλιομέτρων ή όταν ένας οδηγός δεν ξεκινάει το ταξίδι του στο 100% της χωρητικότητας της μπαταρίας.
      Έτσι όταν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι να κάνει ένα ταξίδι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να ξεκινάει από την αφετηρία στο 100%, με την θερμοκρασία της καμπίνας να ρυθμίζετε ακόμη όταν το αυτοκίνητο είναι στην πρίζα.
      Θα πρέπει οι κάτοχοι EV να γνωρίζουν ότι το κρύο μπορεί επίσης να επηρεάσει την ταχύτητα φόρτισης λόγω της ίδιας χημικής αντίδρασης. Μερικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν έξυπνη τεχνολογία διαχείρισης ενέργειας για να προετοιμάσουν την μπαταρία πριν από τη φόρτιση.
      Οι αντλίες θερμότητας που έχουν πολλά αυτοκίνητα είναι μια πολύ καλή λύση για την θέρμανση της καμπίνας, ενώ τα θερμαινόμενα καθίσματα (εάν υπάρχουν) αντί για την θέρμανση όλη της καμπίνας συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
      Η μείωση της ταχύτητας κατά 15 χιλιόμετρα και το προφίλ οδήγησης στο Eco βοηθάει σημαντικά στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και μεγιστοποιεί την αυτονομία.
      Τέλος, οι κάτοχοι των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πρέπει να κάνουν έναν μικρό προγραμματισμό για το που θα φορτίσουν, που θα πάνε, με ποια ταχύτητα θα ταξιδέψουν, αλλά τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσουν, ενώ πρώτο μέλημά τους θα πρέπει να είναι να μην αφήνουν σε χαμηλά επίπεδα φόρτισης την μπαταρία του αυτοκινήτου τους.
    6. Τεχνολογία

      GTnews

      Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της ΔΑΕΜ Α.Ε., ανακοινώνει την έναρξη μιας σημαντικής συνεργασίας με τη Google, με στόχο την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην επίσημη ιστοσελίδα του, www.cityofathens.gr. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, η Google θα παρέχει στον Δήμο Αθηναίων μια νέα, προηγμένη μηχανή αναζήτησης, η οποία θα αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για να προσφέρει στους δημότες μια βελτιστοποιημένη εμπειρία χρήσης και εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες.
       
      Με τη νέα αυτή λειτουργία, οι δημότες θα μπορούν να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τον Δήμο Αθηναίων και τις υπηρεσίες του με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα. Η μηχανή αναζήτησης θα είναι σε θέση να κατανοεί τις ερωτήσεις των χρηστών και να παρέχει σχετικά αποτελέσματα, ακόμη και αν οι ερωτήσεις αυτές διατυπώνονται με φυσική γλώσσα.
      Ο Δήμος Αθηναίων καλεί όλους τους δημότες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του και να λάβουν μέρος στο δοκιμαστικό περιβάλλον της νέας μηχανής αναζήτησης: https://www.cityofathens.gr/ai/
      Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των δημοτών θα ληφθούν υπόψη για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της μηχανής πριν την επίσημη έναρξή της.
    7. Τεχνολογία

      GTnews

      Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ένα από τα πρώτα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης (TN) της Ευρώπης, καθώς εγκρίθηκε η πρόταση που υπέβαλε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Pharos - The Greek AI Factory for accelerating AI innovation», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας AI Factories της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC (EuroHPC Joint Undertaking).
      Ο «Φάρος» θα αποτελέσει το σημείο συνάντησης της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Στόχος είναι η παραγωγή νέων υπηρεσιών με τη χρήση ΤΝ, με έμφαση στους ακόλουθους τρεις τομείς: της Υγείας, της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού, καθώς και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και στη συνεχή υποστήριξη ενός καινοτόμου και ανταγωνιστικού οικοσυστήματος νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από την Κοινή Επιχείρηση EuroHPC και κατά 50% από εθνικούς πόρους, ενώ η έναρξή του έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2025, με συνολική διάρκεια 36 μήνες. Εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Σχεδίου για τη Μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ, που διαμορφώθηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την ΤΝ.
      Θα χρησιμοποιεί την υπολογιστική υποδομή υψηλών επιδόσεων του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», επιτρέποντας την απρόσκοπτη συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές υποδομές. Η συνεργασία των AI Factories όλων των χωρών, θα παρέχει τη δυνατότητα τα συνολικά παραγόμενα αποτελέσματα να χρησιμοποιούνται προς όφελος όλων των πολιτών της Ευρώπης.
      Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί στη χώρα μας ένα οικοσύστημα βέλτιστων και καινοτόμων πρακτικών, το οποίο:
      * Θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, παρέχοντας προηγμένους υπολογιστικούς πόρους, πρόσβαση σε μεγάλα δεδομένα και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό
      * Θα υποστηρίζει την ανάπτυξη προϊόντων ΤΝ υψηλής αξιοπιστίας και εναρμονισμένα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς TN (AI Act)
      * Θα προωθεί την καινοτομία στους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης, όπως για παράδειγμα τη βιωσιμότητα με την ανάλυση δορυφορικών δεδομένων για τη διαχείριση φυσικών πόρων και την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής
      * Θα επενδύει στο ανθρώπινο κεφάλαιο, μέσα από προγράμματα κατάρτισης, αναβάθμισης δεξιοτήτων και προσέλκυσης ταλέντων στον τομέα της ΤΝ
      * Θα διασφαλίζει την καινοτομία, μέσω διασύνδεσης με άλλες συναφείς πρωτοβουλίες, όπως τα European Digital Innovation Hubs (EDIHs), τα Data Spaces, τα Εθνικά Κέντρα Ικανοτήτων (NCCs), καθώς και καίρια έργα όπως το DeployAI, το ALT-EDIC4EU, το LLMs4EU μεταξύ άλλων
      * Θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός διασυνοριακού οικοσυστήματος καινοτομίας μέσω ΤΝ με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλες τις χώρες της Ε.Ε..
      Ο «Φάρος» θα υλοποιηθεί από την εθνική κοινοπραξία με επικεφαλής το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. - GRNET), φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εταίρους το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος (ΕΚΕΦΕ-Δ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και το Υπερταμείο/Growthfund, το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, σε άμεση συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού (Strategic Foresight) της Κυβέρνησης. Επιπλέον συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς: α) Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), β) το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (AΠΘ), γ) το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), δ) το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Έρευνας (ΙΤΕ), ε) το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑΠΕΙ), καθώς και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, φορείς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
    8. Τεχνολογία

      Engineer

      Η παγκόσμια αγορά παρατήρησης της γης ή γεωεντοπισμού (Earth Observation – EO) βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποτίμηση μέχρι το 2033 από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Novaspace.
      Η ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου γεωεντοπισμού, αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των αμυντικών συμβάσεων μεγάλης κλίμακας και στην αυξανόμενη διαθεσιμότητα των δυνατοτήτων απεικόνισης υψηλής ανάλυσης και τρισδιάστατης απεικόνισης, οι οποίες ενισχύουν το πεδίο εφαρμογής και την ποιότητα της παρακολούθησης της Γης, αναφέρει η έκθεση.
      Η τεχνολογία EO, η οποία παρέχει κρίσιμα δεδομένα για βιομηχανίες που κυμαίνονται από τη γεωργία έως την περιβαλλοντική παρακολούθηση και την άμυνα, είναι ένας από τους πιο προσοδοφόρους τομείς στην εμπορική αξιοποίηση της διαστημικής τεχνολογίας.

      Κυρίαρχος παίκτης η Βόρεια Αμερική με μερίδιο 44%, ακολουθεί η Ευρώπη με 22%
      Η Βόρεια Αμερική παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης στην αγορά, συνεισφέροντας το 44% των παγκόσμιων εσόδων το 2023. Η Ευρώπη ακολουθεί με μερίδιο 22%, σύμφωνα με τη Novaspace. Ωστόσο, η σημαντικότερη ανάπτυξη αναμένεται να προέλθει από την Ασία, σύμφωνα με την έκθεση.
      Η περιοχή αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 23% της παγκόσμιας αγοράς ΗΟ έως το 2033, ωθούμενη από τις αναδυόμενες πολιτικές προμηθειών, τις αυξανόμενες επενδύσεις σε διαστημικές υποδομές και την αυξανόμενη ζήτηση από τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή.
      Οι χώρες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να επενδύουν περισσότερο σε τεχνολογίες EO για την καλύτερη παρακολούθηση των πάντων, από τη βλάστηση και την κλιματική αλλαγή μέχρι τα σύνορά τους.
      Η Ινδία, για παράδειγμα, στρέφεται σε αυτόν τον τομέα για να κερδίσει την παγκόσμια κούρσα εμπορευματοποίησης του διαστήματος, ενώ ο Καναδάς δήλωσε πέρυσι ότι θα επενδύσει 1,01 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (741 εκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα 15 χρόνια σε δορυφορική τεχνολογία για να ενισχύσει τα δεδομένα που χρησιμοποιεί για την παρακολούθηση πυρκαγιών και άλλων περιβαλλοντικών κρίσεων.
      «Η ανάπτυξη της αγοράς δεν αφορά μόνο την αντικατάσταση των εναέριων συστημάτων γεωεντοπισμού», δήλωσε ο Alexis Conte, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.
      «Πρόκειται για την κλιμάκωση των δυνατοτήτων παρακολούθησης EO για την παροχή αξιοποιήσιμων πληροφοριών σε βάθος χρόνου. Αυτή η εστίαση στην παρακολούθηση και ανάλυση δραστηριοτήτων σε κλίμακα οδηγεί τόσο τις τεχνολογικές καινοτομίες όσο και τις καινοτομίες της αγοράς», πρόσθεσε.
    9. Τεχνολογία

      GTnews

      Ένα καινοτόμο υλικό από σκυρόδεμα για την κατασκευή βιώσιμων κτιρίων, ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Το νέο τρισδιάστατα εκτυπωμένο υλικό είναι ενισχυμένο με γραφένιο και συνδυάζει την ανθεκτικότητα με πιο «πράσινα» χαρακτηριστικά.
      Ο νέος τύπος σκυροδέματος εκτυπώνεται πιο εύκολα, ενώ αποτελείται από ασβεστόλιθο, πυρωμένο αργιλικό τσιμέντο (LC2) και γραφένιο.
      Σύμφωνα με τους ερευνητές στόχος ήταν ο σχεδιασμός ενός εκτυπώσιμου σκυροδέματος με καλύτερες επιδόσεις και πιο βιώσιμο. Όπως ανέφερε σύμφωνα με το interestingengineering.com ο Osman Ozbulut, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος της UVA «η προσθήκη γραφενίου στο τσιμέντο LC2 προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, διατηρώντας παράλληλα την αντοχή και την ευελιξία που απαιτούνται για τρισδιάστατα εκτυπωμένες κατασκευές».
      Η προσθήκη του γραφενίου στο μίγμα σκυροδέματος προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα, καθώς πρόκειται για ένα ισχυρό, εύκαμπτο υλικό που μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και την ανθεκτικότητα του τσιμέντου.
      Κάνει επίσης το σκυρόδεμα πιο ανθεκτικό στις ρωγμές και σε άλλες μορφές ζημιών. Επιπλέον, το γραφένιο μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ποσότητας νερού που απαιτείται για την ανάμιξη του σκυροδέματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.
      Η ομάδα διερεύνησε τη ροή, την αντοχή και τις περιβαλλοντικές επιδράσεις του σκυροδέματος LC2 ενισχυμένου με γραφένιο. Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, υποδεικνύοντας ότι το ενισχυμένο με γραφένιο σκυρόδεμα μπορεί να υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με το παραδοσιακό τρισδιάστατα εκτυπωμένο σκυρόδεμα.
      Η αξιολόγηση του κύκλου ζωής έδειξε ότι το νέο σκυρόδεμα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 31% σε σύγκριση με άλλα εκτυπώσιμα μίγματα.
      Πρόοδος στα βιώσιμα υλικά
      Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη δυνατότητα εφαρμογής του υλικού σε πραγματικές συνθήκες και συγκεκριμένα σε υποδομές μεταφορών, συνεργαζόμενοι με το Συμβούλιο Έρευνας Μεταφορών της Βιρτζίνια (VTRC).
      «Η συνεργασία με το VTRC ήταν απαραίτητη για την αποκάλυψη των θεμελιωδών ιδιοτήτων αυτού του νέου σκυροδέματος», πρόσθεσε ο Ozbulut στην ανακοίνωση.
      Με την ενσωμάτωση του γραφενίου σε ένα μίγμα τσιμέντου από ασβεστόλιθο και πυρωμένο άργιλο, η ομάδα μείωσε σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα της τρισδιάστατης κατασκευής.
      Αυτή η ανακάλυψη έχει τη δυνατότητα να δώσει ώθηση στον τομέα των κατασκευών, επιτρέποντας τη δημιουργία πολύπλοκων κατασκευών με μειωμένα απόβλητα και κατανάλωση ενέργειας.
      Σημειώνεται ότι, η παραγωγή τσιμέντου συμβάλλει κατά 8% στις παγκόσμιες εκπομπές CO2. Για τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής τσιμέντου, οι ερευνητές και οι βιομηχανίες διερευνούν διάφορες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών τρισδιάστατης εκτύπωσης.
      Νωρίτερα, μια ομάδα με επικεφαλής τον Ozbulut παρουσίασε μια νέα λύση για τη βελτίωση των ιδιοτήτων του σκυροδέματος με την ενσωμάτωση νανοϊνιδίων κυτταρίνης, ενός υλικού φυτικής προέλευσης.
      Αυτές οι φυτικής προέλευσης ίνες έχουν αποδείξει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα για τη βελτίωση των ιδιοτήτων ροής και της μηχανικής αντοχής των σύνθετων υλικών.
    10. Τεχνολογία

      Engineer

      Παρέχοντας ακριβείς και έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με τους θαλάσσιους πάγους, στην προκειμένη περίπτωση της Βερίγγειου Θάλασσας, το Copernicus Sentinel-1C συμβάλλει στη διασφάλιση της ασφάλειας και της βιωσιμότητας των θαλάσσιων επιχειρήσεων.
      Η εκτόξευση του δορυφόρου Sentinel-1C από το Κουρού καθυστέρησε , ενώ ο τρίτος δορυφόρος της αποστολής Copernicus επρόκειτο να εκτοξευθεί στις 3 Δεκεμβρίου από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στη Γαλλική Γουιάνα. Αναβλήθηκε για τις 4 Δεκεμβρίου στις 6.20 π.μ. τοπική ώρα. O Copernicus Sentinel-1C θα είναι λειτουργικός μεταξύ 4 και 5 μηνών μετά την εκτόξευση. Ο δορυφόρος θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην παροχή εικόνων ραντάρ της Γης, εξυπηρετώντας τόσο τις υπηρεσίες του Copernicus όσο και την επιστημονική έρευνα.
      Παγκόσμια παρακολούθηση του πλανήτη Γη
      Το Copernicus είναι το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παρακολούθηση του πλανήτη μας και του περιβάλλοντός του. Παρέχει δεδομένα, πληροφορίες και υπηρεσίες που βασίζονται σε δορυφορικά δεδομένα παρατήρησης της Γης και σε δεδομένα in situ (μη διαστημικά). Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί, συντονίζει και διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με εταίρους όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT).
      Εξοπλισμένος με ραντάρ, ο Sentinel-1C θα παρέχει δεδομένα υψηλής ανάλυσης της γήινης επιφάνειας, ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παρακολούθηση των φυσικών καταστροφών, των κινήσεων των πάγων και της κατάστασης των ωκεανών. Εξοπλισμένος με σύστημα αυτόματης αναγνώρισης (AIS) για τον εντοπισμό της θέσης των πλοίων σε πραγματικό χρόνο, ο Sentinel-1C θα ενισχύσει τη θαλάσσια ασφάλεια και θα ανιχνεύσει δραστηριότητες πειρατείας.
      Μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας
      Ο Πιέρ Ποτάν, επικεφαλής του γραφείου Copernicus στον ESA, έδωσε μερικά πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα των υπηρεσιών που μπορούν να παρέχουν οι δορυφόροι Sentinel: “Παρακολούθηση της θαλάσσιας ρύπανσης- όπως η απαέρωση των πλοίων ή τα ατυχήματα- παρακολούθηση των τυφώνων και των σεισμών- παρακολούθηση των θαλάσσιων πάγων, η οποία μας επιτρέπει επίσης να κατανοήσουμε καλύτερα την κλιματική αλλαγή- παρακολούθηση της αποψίλωσης των δασών, των παγόβουνων και των πλημμυρών, όπως έγινε πρόσφατα στη Βαλένθια της Ισπανίας”.
      “Κάθε μήνα δημοσιεύονται και διατίθενται στους χρήστες περισσότερες από 150.000 αναλύσεις που βασίζονται σε δεδομένα του Sentinel 1”, εξηγεί ο Κριστόφ Κάουτς, διευθυντής του τμήματος δορυφορικής πλοήγησης και παρατήρησης της Γης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αυτόν τον τρόπο το Copernicus μπόρεσε να διαπιστώσει ότι ο Ιούνιος του 2024 ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, ή ότι η 21η Ιουλίου του 2024 ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ.
      Πρόσβαση σε ανεξάρτητο χώρο
      “Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, διότι είναι η επιστροφή του Vega-c”, λέει ο Στεφάν Ισραέλ, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας Arianespace. “Επίσης, θα είναι η έκτη εκτόξευση του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus”. Η Arianespace έχει λάβει παραγγελίες για άλλους τέσσερις δορυφόρους. Πάνω από 40 εταιρείες σε 15 διαφορετικές χώρες έχουν συμμετάσχει στην ανάπτυξη των δορυφόρων Sentinel. Αυτό αποτελεί πηγή μεγάλης ευρωπαϊκής υπερηφάνειας, δεδομένου ότι οι δύο πρώτοι δορυφόροι Sentinel (Α και Β) προωθήθηκαν με το Soyuz.
      Η εκτόξευση του Sentinel-1C από τον πύραυλο Vega της ArianEspace είναι επομένως ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ανεξάρτητης πρόσβασης στο διάστημα για την Ευρώπη.
      Πηγή: www.rtbf.be
    11. Τεχνολογία

      Engineer

      Την λειτουργία της εφαρμογής “DriveThess” σε όλα τα κινητά τηλέφωνα, που εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν σε βασικές οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης, με τον κυκλοφοριακό φόρτο που δημιουργείται λόγω των εργασιών κατασκευής του Fly Over και την διάθεση τουλάχιστον 800 θέσεων στάθμευσης, εντός του Δεκεμβρίου, σε χώρους της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, στην συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσε, στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, σήμερα, Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024.
      Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που αποφασίστηκαν από το Συντονιστικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, τίθενται σε εφαρμογή, παράλληλα με την λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, που θα αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο τα δεδομένα, σε ό,τι αφορά στην δημόσια συγκοινωνία και το κυκλοφοριακό της πόλης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σκοπός των μέτρων αυτών είναι να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.
      DriveThess
      Η εφαρμογή “DriveThess” διατίθεται από σήμερα στους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης, με τους χρήστες να έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν την βέλτιστη διαδρομή για να φτάσουν στον προορισμό τους στα δυτικά, στο κέντρο και στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, καθώς και να δουν την μέση ταχύτητα των οχημάτων σε κάθε οδικό άξονα όλο το 24ωρο. Η εφαρμογή κατασκευάστηκε δωρεάν από το Ινστιτούτο Μεταφορών και, όπως τόνισε ο Υφυπουργός, πρόκειται για μια νέα εφαρμογή, διαφορετική από αυτές που υπάρχουν και παρουσιάζει τον χάρτη, με τις πιο σημαντικές οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης, που εφαρμόζεται σε όλα τα κινητά, ανεξαρτήτως τεχνολογίας. Στην εφαρμογή αυτή, όπως εξήγησε ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, θα εμφανίζονται εκείνες οι βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης, που «σηκώνουν» τον μεγαλύτερο φόρτο και στις οποίες γίνονται, ήδη, παρεμβάσεις από φορείς και υπηρεσίες και εστιάζει περισσότερο η Τροχαία, με διαρκή αστυνόμευση αυτών των αρτηριών. Επίσης, ζητούμενο είναι να μην επιβαρύνονται μικρές οδοί και γειτονιές της Θεσσαλονίκης, όπου σε περίπτωση διέλευσης πολλών οχημάτων και, ιδίως, βαρέως τύπου οχημάτων, υφίσταται μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος. «Θέλουμε να αποτρέψουμε», είπε ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, «την κίνηση από γειτονιές και μικρούς δρόμους και να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε την κίνηση των συμπολιτών μας με την εφαρμογή DriveThess από εκείνες τις οδικές αρτηρίες, όπου υπάρχει περισσότερη αστυνόμευση και λαμβάνονται διαρκή μετρά για να καθιστούν την κίνηση πιο ομαλή». Οι οδικοί άξονες που περιλαμβάνονται σε αυτήν είναι οι: Περιφερειακή Οδός, Καραμανλή-Εγνατία-Μοναστηρίου, Βασιλίσσης Όλγας-Τσιμισκή-Πολυτεχνείου, Βαρδάρης-Λαγκαδά-Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Δενδροποτάμου, Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου, Ανθέων-Βαρδάρης (μέσω Επταπυργίου-Α. Παπανδρέου), Κατσιμίδη-Βαρδάρης (μέσω Αγίου Δημητρίου-Κασσάνδρου), Γρηγορίου Λαμπράκη και Προφήτη Ηλία-Εγνατία. H εφαρμογή θα αναβαθμίζεται και θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα δεδομένα ενόψει και της επικείμενης συνεργασίας του Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ) με την Google.
      800 θέσεις πρόσκαιρης στάθμευσης
      Οι θέσεις στάθμευσης διατίθενται εντός της ΔΕΘ και του ΟΛΘ. Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εξασφαλίστηκαν περίπου 400 θέσεις πρόσκαιρης στάθμευσης στα περίπτερα 17 και 3, οι οποίες θα είναι δωρεάν στο κοινό, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα,  με την είσοδο σε αυτές να γίνεται από την Πύλη Εμπορίου επί της οδού Εγνατία. Στο Λιμάνι διατίθενται 242 θέσεις, σύμφωνα με την χαμηλή τιμολογιακή πολιτική του ΟΛΘ, στα πάρκινγκ P2 και P3, με την ελάχιστη τιμή των 3 ευρώ ημερησίως, για εκείνους που θα εξασφαλίσουν μηνιαία κάρτα στάθμευσης. Η στάθμευση σε αυτές δεν υπόκειται σε χρονικό περιορισμό, ενώ ο Ο.Λ.Θ., προσφέρει στην πόλη και άλλες 150 δωρεάν θέσεις πρόσκαιρης στάθμευσης, για τους προσεχείς μήνες, σε χώρο που διαμορφώνεται κοντά στην πύλη 11 του Ο.Λ.Θ. (επί της 26ης Οκτωβρίου), από τις 8 το πρωί έως τις 5.30 το απόγευμα. Σε αυτές τις θέσεις, μετά το πέρας του ωραρίου, θα παρεμβαίνει η Τροχαία εντός της Δ.Ε.Θ. και το Λιμεναρχείο εντός του Ο.Λ.Θ., προκειμένου να βεβαιώνει τις σχετικές παραβάσεις. Όλα αυτά θα επανεξετάζονται διαρκώς με βάση τις θετικές επιπτώσεις της λειτουργίας του Μετρό στο κυκλοφοριακό και την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων.
      ΟΑΣΘ Γραμμή 44
      Ενισχυτικά στην λειτουργία των χώρων πρόσκαιρης στάθμευσης, από 1η Δεκεμβρίου, ξεκινούν τα δρομολόγια της νέας “κυκλικής” λεωφορειακής γραμμής του ΟΑΣΘ, της Γραμμής 44, η οποία θα εξυπηρετεί το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η λειτουργία της θα είναι από τις 7 το πρωί έως τις 10.30 το βράδυ, αρχικά με δυο υπερσύγχρονα ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία, σε πρώτη φάση, θα διέρχονται ανά 20 λεπτά, συνδέοντας τους δυο χώρους στάθμευσης, την Δ.Ε.Θ. και τον Ο.Λ.Θ. Η τιμή του εισιτηρίου θα είναι η κανονική, δηλαδή αυτή των 0,60 ευρώ. Η διαδρομή που θα ακολουθούν τα λεωφορεία της Γραμμής 44 είναι η εξής: Πλατεία Ελευθερίας (αφετηρία), Μητροπόλεως, Παύλου Μελά, Νικολάου Γερμανού, Αγγελάκη, Εγνατία, Δωδεκανήσου,  Σαλαμίνος, Κουντουριώτη, Λεωφόρος Νίκης, Βενιζέλου, Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη, Πλατεία Ελευθερίας. Οι στάσεις της γραμμής είναι Τερματικός Σταθμός Πλατεία Ελευθερίας, Πλατεία Αριστοτέλους, Μητρόπολη, Διαγώνιος, Λευκός Πύργος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Αγγελάκη, Καμάρα, Ιασωνίδου, Αγίας Σοφίας, Πλατεία Αριστοτέλους, Αλκαζάρ, Αντιγονιδών, Φράγκων, Λιμάνι, Τερματικός Σταθμός Πλατεία Ελευθερίας.
      Χώροι φορτοεκφόρτωσης
      Σε ό,τι αφορά τις φορτοεκφορτώσεις, τονίστηκε ότι σε συνεννόηση με τον εμπορικό κόσμο, τους Δήμους και κυρίως τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στον οποίο ανήκει το ιστορικό κέντρο, οι θέσεις αυτές προορίζονται αποκλειστικά για την φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων και θα απαγορεύεται αυστηρά η στάθμευση ΙΧ αυτοκινήτων, προκειμένου να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν από εδώ κι εμπρός την φορτοεκφόρτωση σε σημεία της Θεσσαλονίκης εκτός των ορισμένων θέσεων. Ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας απηύθυνε έκκληση προς τους συμπολίτες μας να διευκολύνουν όλοι την εύρυθμη λειτουργία και την τροφοδοσία της αγοράς.
      Στην σημερινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Μεταφορών, της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και του Λιμενικού.  Όλοι έλαβαν τον λόγο και τοποθετήθηκαν αναλυτικά, ο καθένας για τον τομέα του.
      Τέλος, ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας γνωστοποίησε ότι σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα συνεχίσει να συγκαλείται κάθε 15 ημέρες, θα προσκληθούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να βοηθήσουν στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με όσα αποφασίζονται από το Συντονιστικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και τίθενται σε εφαρμογή.
      DriveThess - [App Store Link]
      DriveThess - [Google Play Link]
    12. Τεχνολογία

      Engineer

      Την τεχνολογική καινοτομία αξιοποιεί πλήρως ο ΔΕΔΔΗΕ εγκαινιάζοντας μια νέα εφαρμογή, από την οποία οι χρήστες μπορούν να ενημερώνονται άμεσα και με ακρίβεια για την ενέργεια που παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
      Ο ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου του για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών και λειτουργιών, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές να πληροφορούνται από το κινητό (αndroid και IOS) ή τον υπολογιστή τους τα στοιχεία για την απόδοση των ΑΠΕ, σε πανελλαδικό επίπεδο.
      Με την εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη μέσω deddie.gr “myDEDDiE app” (οι ήδη εγκατεστημένες εφαρμογές θα χρειαστεί να αναβαθμιστούν στη νεότερη έκδοση του), ο χρήστης πλοηγείται σε ένα απλό, ασφαλές και φιλικό περιβάλλον, όπου οι πληροφορίες είναι εύκολα προσβάσιμες και με χρηστικό τρόπο ταξινομημένες.

      Κάθε επισκέπτης της νέας εφαρμογής μπορεί, πατώντας την επιλογή «Παραγωγή ενέργειας ΑΠΕ» και επιλέγοντας το γεωγραφικό διαμέρισμα και τη χρονική περίοδο που τον ενδιαφέρει, να πληροφορηθεί για όλα τα είδη ΑΠΕ, δηλαδή ηλιακά, αιολικά, υδροηλεκτρικά, βιομάζα και βιορευστά, συμπαραγωγή, είτε μεμονωμένα, είτε συνολικά. Επιπλέον, παρέχονται data για
      τα επίπεδα εξοικονόμησης άνθρακα που επιτυγχάνονται.
      Η εφαρμογή αυτή αποτελεί ακόμα μια κίνηση προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ψηφιακών λύσεων με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και την προώθηση του πολυσχιδούς έργου του ΔΕΔΔΗΕ. Παράλληλα, αναδεικνύει τη σημαντικότητα των ΑΠΕ προς τη μετάβαση σε ένα μέλλον με λιγότερο άνθρακα, επιτρέποντας σε όλους τους πολίτες να εξοικειωθούν με τις επιλογές της πράσινης ενέργειας και τη βιωσιμότητα.
    13. Τεχνολογία

      Engineer

      Ένα νέο εργαλείο αποτίμησης της αξίας της ακίνητης περιουσίας ετοιμάζεται να θέσει σύντομα σε λειτουργία το Ελληνικό Κτηματολόγιο.
      Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης από το βήμα της 25ης Prodexpo, «τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν λύσεις που θα βοηθήσουν στην αποτύπωση της τιμής ενός ακινήτου ή μια ζώνης ακινήτου, χωρικά και χρονικά».
      Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω εργαλείο μέσω της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, θα σαρώνει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες – μεταξύ των οποίων οι αγγελίες πώλησης ακινήτων και τα συμβόλαια μεταβίβασης – ώστε να μπορεί να προβαίνει σε μια σχετικά ασφαλή εκτίμηση της αξίας του ακινήτου.
      Το σύστημα θα καταγράφει τις πραγματικές αξίες μεταβίβασης από τις πραγματικές συναλλαγές και η νέα πλατφόρμα θα παρουσιάζει τις τιμές μεταβίβασης ακινήτων όπως πραγματικά υποβάλλονται στην Εφορία και στο Κτηματολόγιο.
      Στις νέες υπηρεσίες του Κτηματολογίου εντάσσεται και η δυνατότητα αγοραπωλησίας κτηματογραφημένων ακινήτων μέσα από τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης και για τα νομικά πρόσωπα: «Την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα στο gov.gr και για τις μετεγγραφές ακινήτων από νομικά πρόσωπα», προανήγγειλε ο κ. Κυρανάκης.
      Παράλληλα ανέφερε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται μαζί με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τον Δικηγορικό Σύλλογο μια λύση για την αυτόματη ψηφιακή προσημείωση ενός ακινήτου.
      «Προσπαθούμε να βάλουμε τάξη σε ένα χάος και να επιλύσουμε εκκρεμότητα δύο αιώνων. Ύστερα από 200 χρόνια το σύστημα των παλιών υποθηκοφυλακείων τελειώνει. Σε δύο μήνες ένας και μόνο φορέας θα είναι υπεύθυνος για την ακίνητη περιουσία των πολιτών, βάζοντας τέλος στη σύγχυση» σημείωσε ο κ. Κυρανάκης.
      Υπογράμμισε, ότι το 2025 ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας, ύστερα από 30 χρόνια. Όπως είπε, σήμερα βρισκόμαστε στο 52%, τον Ιανουάριο θα φτάσουμε το 75%, με στόχο στο τέλος του επόμενου έτους, να έχουμε ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο.
      Εξήγησε, ότι το Κτηματολόγιο θα είναι πλήρως ψηφιακό, δίνοντας τη δυνατότητα στον πολίτη να έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, αλλά και στον δικηγόρο να έχει πρόσβαση από τον υπολογιστή του στο παλιό αρχείο των υποθηκοφυλακείων.
      Ενιαίο μητρώο ακινήτων
      Στα νέα του Κτηματολογίου εντάσσεται και η προσπάθεια να τεθεί σε λειτουργία το ενιαίο μητρώο ακινήτων.
      Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, κ. Στέλιος Σακαρέτσιος, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα price map, καθώς και να συγκεντρωθούν τα διεσπαρμένα δεδομένα, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το μητρώο.
      Ωστόσο, όσο και αν τα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη θα διευκολύνει αρκετές εργασίες και θα μειώσει το χρόνο, ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα, σύμφωνα με τον κ. Σακαρέτσιο, είναι αναντικατάστατος και στο επίκεντρό του πρέπει να βρίσκεται ο συμβολαιογράφος.
      Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία PropTech αποτελεί θεμέλιο λίθο για την κτηματολόγηση. Μέχρις στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, έχουν καταργηθεί 390 υποθηκοφυλακεία και το κτηματολόγιο αναδεικνύεται σε φορέα του real estate.
      Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι η κλεψύδρα έχει πλέον γυρίσει ανάποδα καθώς πλησιάζει η 30ή Νοεμβρίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στις περιοχές που παραμένει ακόμα ανοιχτή η διαδικασία.
      Το υπουργείο έχει λήξει κάθε συζήτηση περί παράτασης των προθεσμιών, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κέρκυρα το ποσοστό των υποβληθεισών δηλώσεων είναι απογοητευτικό. Μέχρις στιγμής έχει δηλωθεί το 20% των 350.000 δικαιωμάτων, ποσοστό το οποίο μετά βεβαιότητας θα περιέχει και δηλώσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν προσθήκες ή αλλαγές.
      Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε πως «όσοι πολίτες ηλεκτρονικά ή διά ζώσης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου έρθουν και κάνουν μια δήλωση, ακόμα και αν αυτή είναι ελλιπής, θα δοθεί η δυνατότητα να προσκομίσουν συμπληρωματικά έγγραφα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προφανώς όχι άπειρο».
    14. Τεχνολογία

      Engineer

      Την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ για τουλάχιστον πέντε χρόνια εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ.
      Το κόστος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, θα βαρύνει την εταιρία και από το ύψος του και τη δυνατότητα κάλυψής του από τη ΣΤΑΣΥ θα εξαρτηθεί και η επέκταση του ασύρματου Ιντερνετ και σε άλλους σταθμούς.
      Οι πρώτοι έντεκα σταθμοί στους οποίους θα λειτουργήσει WiFi έως το τέλος της χρονιάς είναι εκτός από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, οι σταθμοί Μοναστηράκι, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Πειραιάς, Κορυδαλλός, Χαλάνδρι, Αγιος Δημήτριος, Φιξ και Αγία Μαρίνα. 
      Οι επιβάτες θα μπορούν να συνδέονται άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια διαδικασία εγγραφής. Στη συνέχεια η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα μετρήσει το μηνιαίο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ώστε να αποφασιστεί η επέκταση του δικτύου και το χρονοδιάγραμμά της.
      Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις περιοχές που θα εγκατασταθούν σημεία πρόσβασης στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR.
      Το WiFi4GR «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας, για την κάλυψη, 2.500 περίπου περιοχών ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε όλη την επικράτεια. Το σύστημα, το οποίο θα αναπτυχθεί, θα διαθέτει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης, το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των δομικών στοιχείων του δικτύου.
    15. Τεχνολογία

      Engineer

      Ουραγός της Ευρώπης σε έναν ακόμη δείκτη, που συνδέεται με την ψηφιακή ωριμότητα των επιχειρήσεων, παραμένει η Ελλάδα. Για την ακρίβεια, η χώρα μας τερματίζει τρίτη από το τέλος στο επίπεδο ψηφιακής έντασης των επιχειρήσεων, ξεπερνώντας με τις επιδόσεις της μόνο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. 
      Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat για το 2023, το 56,2% των ελληνικών επιχειρήσεων είχε πολύ χαμηλό επίπεδο ψηφιακής έντασης, όταν το 59% των εταιρειών στην ΕΕ κατέγραφε τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης. Οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων, που έφτασαν σε πολύ υψηλό επίπεδο του Δείκτη Ψηφιακής Έντασης, ήταν η Φινλανδία (13,0%), η Μάλτα (11,4%) και η Ολλανδία (11,0%). Στον αντίποδα, οι χώρες με τις περισσότερες επιχειρήσεις με χαμηλή ψηφιακή ένταση ήταν η Ρουμανία (72,1%), η Βουλγαρία (70,6%) και η Ελλάδα (56,2%).
      Βέβαια και η εικόνα στην ΕΕ δεν είναι πολύ ελπιδοφόρα και σίγουρα απέχει από τους φιλόδοξους στόχους, που έχει θέσει η ίδια η Ένωση για την ψηφιακή δεκαετία. Συνολικά, μόνο το 4,4% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ έφτασε σε πολύ υψηλό επίπεδο ψηφιακής έντασης, ενώ το 19,6% σε υψηλό επίπεδο. Οι περισσότερες ΜμΕ κατέγραψαν χαμηλό (33,8%) ή πολύ χαμηλό (42,3%) επίπεδο ψηφιακής έντασης. 
      Αναλυτικά, το 2023, το 59% των επιχειρήσεων της ΕΕ έφτασε τουλάχιστον το βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης. Από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), το 58% έφτασε σε τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης πέρυσι, ενώ το μερίδιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις ήταν 91%.
      Βασική ψηφιακή ένταση
      Το “τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης” - μετρούμενο με τον δείκτη ψηφιακής έντασης - συνεπάγεται τη χρήση τουλάχιστον 4 από τις 12 επιλεγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνολογία AI, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το cloud computing, η Διαχείριση Σχέσεων Πελατών (CRM) ή έχοντας πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 1% του συνολικού κύκλου εργασιών.
      Σύμφωνα με έναν από τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας, πάνω από το 90% των ΜμΕ της ΕΕ θα πρέπει να φθάσουν τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έως το 2030. Αυτό σημαίνει ότι πέρυσι, οι ΜμΕ στην ΕΕ απείχαν 32 ποσοστιαίες μονάδες (pp) από τον φιλόδοξο στόχο που έχει τεθεί για το 2030 στην Ψηφιακή Δεκαετία.
      Το 4,4% των ΜμΕ της ΕΕ έφτασε σε πολύ υψηλό επίπεδο ψηφιακής έντασης, ενώ το 19,6% έφτασε σε υψηλό επίπεδο. Οι περισσότερες ΜμΕ κατέγραψαν χαμηλά (33,8%) ή πολύ χαμηλά (42,3%) επίπεδα ψηφιακής έντασης.
    16. Τεχνολογία

      GTnews

      Ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι υποδέχεται πλέον αιτήσεις σύνδεσης για σταθμούς AΠΕ & ΣΥΘΗΑ ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (net billing) & εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net billing) για το σύνολο της επικράτειας.
      Ακολουθούν οδηγίες καταχώρησης αιτήσεων ανά δίκτυο διανομής:
      Hπειρωτική χώρα και διασυνδεδεμένων με αυτή νησιών (συμπεριλαμβάνεται η Κρήτη):
      Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου απαιτείται είσοδος μέσω ΓΓΠΣ, αποκλειστικά με τους κωδικούς TAXISnet του αιτούντος. 
      Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών:
      Αποκλειστικά μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο με την συνυποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Για όλα τα νησιά του παρακάτω πίνακα, τα αιτήματα θα υποβάλλονται στην κεντρική ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
      ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΦΒ ΣΤΑΘΜΩΝ
      ΑΡΜΟΔΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΔΕΔΔΗΕ
      ΝΗΣΙ
      ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΩ
      ΑΡΚΙΟΙ, ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ, ΓΥΑΛΙ, ΚΑΛΥΜΝΟΣ, ΚΩΣ, ΛΕΙΨΟΙ, ΛΕΡΟΣ, ΝΙΣΥΡΟΣ, ΠΑΤΜΟΣ, ΤΕΛΕΝΔΟΣ, ΨΕΡΙΜΟΣ
      ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΟΔΟΥ
      ΜΕΓΙΣΤΗ, ΡΟΔΟΣ, ΣΥΜΗ, ΤΗΛΟΣ, ΧΑΛΚΗ, ΚΑΡΠΑΘΟΣ, ΚΑΣΟΣ
      ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
      ΣΚΥΡΟΣ
      ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
      ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ, ΟΘΩΝΟΙ
      ΥΠΟΤΟΜΕΑΣ
      ΚΙΜΩΛΟΣ, ΚΥΘΝΟΣ, ΜΗΛΟΣ, ΣΕΡΙΦΟΣ, ΣΙΦΝΟΣ
      ΔΥΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
      ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΥΡΟΥ
      ΑΜΟΡΓΟΣ, ΔΟΝΟΥΣΑ, ΑΝΑΦΗ, ΘΗΡΑ, ΘΗΡΑΣΙΑ
      ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΣΒΟΥ
      ΛΕΣΒΟΣ, ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΙ
      ΑΓ.ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, ΛΗΜΝΟΣ
      ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΜΟΥ
      ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ, ΣΑΜΟΣ, ΘΥΜΑΙΝΑ, ΙΚΑΡΙΑ, ΦΟΥΡΝΟΙ
      ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΑΝΙΩΝ
      ΓΑΥΔΟΣ, ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ
      ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΙΟΥ
      ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ, ΧΙΟΣ, ΨΑΡΑ
      ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΑΘΜΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
      ΑΡΜΟΔΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΔΕΔΔΗΕ
      ΝΗΣΙ
      ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ
      Όλα τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ)
      Τα παραπάνω ισχύουν στο πλαίσιο της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/93976/2772 (ΦΕΚ 5074/Β/05.09.2024) «Τροποποίηση και αντικατάσταση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/15084/382/19.02.2019 υπουργικής απόφασης «Εγκατάσταση σταθμών παραγωγής από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σύμφωνα με το άρθρο 14Α του ν. 3468/2006, όπως ισχύει, και από Ενεργειακές Κοινότητες με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4513/2018» (Β’ 759).».
      Την Τρίτη 08/10/2024 θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την υποδοχή αιτήσεων για:
      Σταθμούς με σύστημα αποθήκευσης Σταθμούς συμψηφισμού αυτοκαταναλωτών που ενεργούν από κοινού (πολυκατοικία) σταθμούς αυτοκαταναλωτή που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτο πρόσωπο
    17. Τεχνολογία

      Engineer

      Ο βοηθός τεχνητής νοημοσύνης Gemini Live της Google είναι πλέον διαθέσιμος δωρεάν σε όλους τους χρήστες Android συσκευών.
      Η εφαρμογή, που αρχικά προσφερόταν μόνο στους συνδρομητές του πακέτου Gemini Advanced έναντι 20 δολαρίων μηνιαίως, μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε κατεβάσει την εφαρμογή Gemini. Προς το παρόν, η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο στην αγγλική γλώσσα.
      Οι κάτοχοι των τελευταίων μοντέλων της Google, όπως τα Pixel 9 και Pixel 9 Pro, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο Gemini Live απλά ανοίγοντας την εφαρμογή Gemini και επιλέγοντας το εικονίδιο Live στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης. Το Gemini Live προσφέρει δέκα διαφορετικές φωνητικές επιλογές, με ονόματα εμπνευσμένα από αστέρια και αστερισμούς, επιτρέποντας στους χρήστες να επιλέξουν την αγαπημένη τους.
      Η λειτουργία του Gemini Live θυμίζει σε πολλά σημεία άλλους ψηφιακούς βοηθούς όπως το Google Assistant ή η Alexa. Ο AI βοηθός έχει τη δυνατότητα να κατανοεί καθημερινή γλώσσα και να συμπεριφέρεται με πιο ανθρώπινο τρόπο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Μπορεί να κάνει εικασίες, να βοηθήσει στην ανταλλαγή ιδεών και ακόμη και να εκτελεί πολλαπλές εργασίες, διαχειριζόμενος τα αιτήματα του χρήστη ενώ παράλληλα συνεχίζει τη συνομιλία. Οι φωνητικές επιλογές ενισχύουν την ψευδαίσθηση της ανθρώπινης επαφής, καθώς είναι πιο εκφραστικές συναισθηματικά σε σύγκριση με προηγούμενα πρότυπα συνθετικής ομιλίας.
      Η κυκλοφορία του Gemini Live έρχεται σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού στον χώρο των AI βοηθών. Η Google αντιμετωπίζει αυξανόμενο αριθμό ανταγωνιστών, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας Advanced Voice Mode για το ChatGPT και του πρόσφατα αναβαθμισμένου Copilot AI της Microsoft με φωνητικές αλληλεπιδράσεις.
      Η Google, ακολουθώντας παρόμοια στρατηγική με τη Microsoft, ελπίζει ότι η δωρεάν διάθεση του Gemini Live θα το βοηθήσει να ξεχωρίσει στην αγορά. Η ενσωμάτωση με το λειτουργικό σύστημα του Android και το οικοσύστημα συσκευών της Google αναμένεται να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, η εταιρεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις επερχόμενες αναβαθμίσεις της Siri από την Apple, ως μέρος των νέων λειτουργιών Apple Intelligence που θα κυκλοφορήσουν σύντομα.
      Για τους χρήστες που έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια με τους περιορισμούς των υπαρχόντων φωνητικών βοηθών, το Gemini Live αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική αναβάθμιση ωστόσο, μένει να φανεί πώς θα συγκριθεί με τους νέους ανταγωνιστές του. Είναι εμφανές ότι η Google επιδιώκει να διαφοροποιήσει το Gemini από τον Google Assistant, προσδίδοντάς του έναν πιο κεντρικό ρόλο στην καθημερινότητα των χρηστών, ιδιαίτερα στις κινητές συσκευές.Το Gemini Live προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ δέκα διαφορετικών φωνητικών προφίλ, το καθένα με το δικό του μοναδικό χαρακτήρα και τόνο φωνής.
    18. Τεχνολογία

      GTnews

      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πάνω από 100 εταιρείες έχουν υπογράψει το Σύμφωνο της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και τις εθελοντικές δεσμεύσεις του. Στις υπογράφουσες περιλαμβάνονται ευρωπαϊκές πολυεθνικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από διάφορους τομείς, όπως η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες, η υγειονομική περίθαλψη, οι τράπεζες, η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροναυπηγική. Το Σύμφωνο στηρίζει την ανάληψη εθελοντικών δεσμεύσεων εκ μέρους της βιομηχανίας για την εφαρμογή των αρχών της ευρωπαϊκής πράξης για την ΤΝ προτού αυτή τεθεί σε ισχύ, και ενισχύει τον διάλογο μεταξύ της Υπηρεσίας ΤΝ της ΕΕ και όλων των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανίας, της κοινωνίας των πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
      Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι εθελοντικές δεσμεύσεις του συμφώνου της ΕΕ για την ΤΝ καλούν τις συμμετέχουσες εταιρείες να δεσμευτούν σε τουλάχιστον τρεις βασικές δράσεις:
      • Στρατηγική διακυβέρνησης της ΤΝ για την προώθηση της υιοθέτησης της ΤΝ στον οργανισμό και τις εργασίες για τη μελλοντική συμμόρφωση με την πράξη για την ΤΝ.
      • Χαρτογράφηση συστημάτων ΤΝ υψηλού κινδύνου: Προσδιορισμός συστημάτων ΤΝ που ενδέχεται να κατηγοριοποιηθούν ως υψηλού κινδύνου βάσει της πράξης για την ΤΝ
      • Προώθηση του γραμματισμού και της ευαισθητοποίησης του προσωπικού στον τομέα της ΤΝ, με διασφάλιση της δεοντολογικής και υπεύθυνης ανάπτυξης της ΤΝ.
      Εκτός από αυτές τις βασικές δεσμεύσεις, περισσότεροι από τους μισούς υπογράφοντες δεσμεύτηκαν να αναλάβουν πρόσθετες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της ανθρώπινης εποπτείας, του μετριασμού των κινδύνων και της διαφανούς επισήμανσης ορισμένων τύπων περιεχομένου που παράγεται από ΤΝ, όπως τα deepfaakes. Οι εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να προσχωρήσουν στο σύμφωνο για την ΤΝ και να δεσμευτούν για τον πυρήνα και τις πρόσθετες δεσμεύσεις ανά πάσα στιγμή έως ότου εφαρμοστεί πλήρως η πράξη για την ΤΝ.
      Ενίσχυση του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στην καινοτομία στον τομέα της ΤΝ
      Παράλληλα με τις προσπάθειες να βοηθήσει τις εταιρείες να εφαρμόσουν την πράξη για την ΤΝ εν αναμονή της νόμιμης προθεσμίας, η Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την τόνωση της καινοτομίας της ΕΕ στον τομέα της ΤΝ. Η πρωτοβουλία των εργοστασίων ΤΝ, της 10 Σεπτεμβρίου 2024, θα παράσχει στις νεοφυείς επιχειρήσεις και στη βιομηχανία μια υπηρεσία μίας στάσης για την καινοτομία και την ανάπτυξη της ΤΝ, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων, ταλέντων και υπολογιστικής ισχύος. Τα εργοστάσια ΤΝ θα προωθήσουν επίσης την ανάπτυξη και την επικύρωση βιομηχανικών και επιστημονικών εφαρμογών ΤΝ σε βασικούς ευρωπαϊκούς τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι μεταφορές, η άμυνα και η αεροδιαστημική, η ρομποτική και η μεταποίηση, η καθαρή και γεωργική τεχνολογία.
      Τα εργοστάσια ΤΝ αναδεικνύουν τη δέσμη μέτρων της Επιτροπής για την καινοτομία στον τομέα της ΤΝ που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2024, μαζί με μέτρα στήριξης επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδίων κεφαλαίων, την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων, την πρωτοβουλία «GenAI4EU» και τη μεγάλη μεγάλη πρόκληση για την ΤΝ που παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις και πρόσβαση στους υπερυπολογιστές της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέτρων. Η Επιτροπή θα συστήσει επίσης ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας για την ΤΝ με σκοπό την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δεδομένων, καθώς και τη στρατηγική για την εφαρμογή της ΤΝ για την προώθηση νέων βιομηχανικών χρήσεων της ΤΝ.
    19. Τεχνολογία

      Engineer

      Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι εδώ για να μείνουν και είναι πιθανότατα τα αυτοκίνητα του μέλλοντος. Οι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοινώνουν τεράστιες επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και των μπαταριών και η μετάβαση από τα βενζινοκίνητα στα ηλεκτρικά οχήματα φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.
      Οι Αμερικανοί εξακολουθούν πάντως να είναι δύσπιστοι για την τεχνολογία παρά την αύξηση της δημοτικότητάς της τα τελευταία χρόνια. Εν μέρει ευθύνεται ένας συνδυασμός παρανοήσεων και μύθων για τα EV, ειδικά καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταίροι τους έχουν βελτιώσει τα μοντέλα τους.
      Ακολουθούν 10 από τα πιο διαδεδομένα επιχειρήματα κατά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων εξετάζοντας τι ισχύει στην πραγματικότητα.
      Μύθος 1: Τα EV έχουν υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα
      Αν και τα EV δεν χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για ενέργεια όπως τα αυτοκίνητα βενζίνης, εξακολουθούν να υπάρχουν εκπομπές που εμπλέκονται στην παραγωγή τους. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν έξι φορές περισσότερα ορυκτά από το τυπικό σας όχημα, κάτι που θα απαιτήσει πολύ περισσότερη εξόρυξη στο μέλλον. Η απόκτηση αυτών των ορυκτών έχει ωθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να βασίζονται σε αλυσίδες εφοδιασμού που μπορεί να εξαρτώνται από επικίνδυνη τεχνολογία και, το πιο ανησυχητικό, έχουν μολυνθεί από καταναγκαστική εργασία.
      Πριν ληφθούν υπόψη οι εκπομπές από την εξόρυξη, την κατασκευή, τον ανεφοδιασμό και την απόρριψη παλαιών αυτοκινήτων, τα EV εκπέμπουν λιγότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών σε σύγκριση με τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο. Όταν περιλαμβάνονται αυτοί οι παράγοντες, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να παράγουν περίπου διπλάσιο άνθρακα, σύμφωνα με την Washington Post.
      Μύθος 2. Οι μπαταρίες EV δεν διαρκούν
      Μία από τις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων είναι ότι δεν διαρκούν πολύ και πρέπει να αντικαθίστανται κάθε πέντε περίπου χρόνια.
      Σύμφωνα με το Car and Driver, κάθε αυτοκινητοβιομηχανία με ένα EV που πωλείται αυτή τη στιγμή προσφέρει πακέτα μπαταριών με εγγύηση τουλάχιστον οκτώ ετών, 100.000 μιλίων. Το Υπουργείο Ενέργειας εκτιμά ότι οι περισσότερες μπαταρίες θα διαρκέσουν περισσότερο, με διάρκεια ζωής μεταξύ 12 και 15 ετών.
      Τελικά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ορισμένες μπαταρίες θα ξεπεράσουν τα συμβατικά αυτοκίνητα. Το μέσο όχημα στις ΗΠΑ έχει ανώτατο όριο ηλικίας 12,6 ετών, σύμφωνα με την S&P Global Mobility.
      Η κινεζική εταιρεία μπαταριών Contemporary Amperex Technology Co Ltd, ή CATL, κυκλοφόρησε πρόσφατα μια μπαταρία EV με διάρκεια ζωής 15 ετών και δυνατότητα 932.000 μιλίων. Η εταιρεία έχει συνεργαστεί με τους Stellantis, Ford Motor Co., Volkswagen, Tesla, BMW και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

      Μύθος 3: Οι μπαταρίες EV καταλήγουν σε χωματερές
      Η πλειονότητα των ενηλίκων των ΗΠΑ (71%) ανησυχεί ότι οι μπαταρίες EV θα καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, σύμφωνα με μια μελέτη της Ascend Elements, κατασκευαστή μπαταριών με έδρα τη Μασαχουσέτη. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είπαν ότι θα κατέληγαν σε «τοξικές» χωματερές.
      Σε γενικές γραμμές, αυτό δεν ισχύει.
      Για αρχή, σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να κρατούν τις παλιές τους μπαταρίες ως επιπλέον πηγή ενέργειας. Εφόσον υπάρχει ακόμα κάποια υπολειμματική ενέργεια, αυτή η μπαταρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ενέργειας από ηλιακούς συλλέκτες, σύμφωνα με το National Grid.
      Τις περισσότερες φορές, αποστέλλονται από ανακυκλωτές αυτοκινήτων σε εταιρείες που τα αποσυναρμολογούν για τα μέρη και τα μέταλλα τους, όπως το νικέλιο και το λίθιο. Οι κυψέλες μπαταριών μπορούν να είναι πολύτιμες χάρη στα ακριβά ορυκτά μέσα τους, με αποτέλεσμα ορισμένες εταιρείες να επωφεληθούν από την ανακύκλωση ως επιχειρηματική ευκαιρία.
      Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανακύκλωσης μπαταριών EV είναι η Redwood Materials, μια startup που ξεκίνησε το 2017 από τον πρώην υπάλληλο της Tesla και επικεφαλής τεχνολογίας JB Straubel. Η εταιρεία ανακυκλώνει 25.000 νεκρές μπαταρίες EV κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Bloomberg News, και έχει συνεργαστεί με αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford και η Volkswagen.
      Μύθος 4: Τα EV υπερφορτώνουν το ηλεκτρικό δίκτυο
      Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 4% φέτος, από 2,5% το 2023 και σημειώνοντας τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης από το 2007, ανακοίνωσε τον Ιούλιο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
      Μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, από τα οποία 1,4 εκατομμύρια πωλήθηκαν στις ΗΠΑ πέρυσι. Όσο περισσότεροι κυκλοφορούν, τόσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια θα απαιτείται για να καλύψει αυτή τη ζήτηση. Ευτυχώς, φαίνεται ότι το εθνικό δίκτυο δεν θα επηρεαστεί πολύ, αν υποτεθεί ότι αυτό το ενεργειακό προϊόν συνεχίζει να αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες.
      Το Consumer Reports πέρυσι διαπίστωσε ότι θα περίπου μέχρι το 2050 όλα τα οχήματα στο δρόμο θα είναι ηλεκτρικά. Έως τότε, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 1,1 τρισεκατομμύρια κιλοβατώρες, ή 26%, σε σύγκριση με τη ζήτηση το 2023.
      Κατά μέσο όρο, αυτή η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα θα απαιτούσε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται μόλις κατά 1% κάθε χρόνο, πολύ κάτω από τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης.
      Οι κυβερνήσεις έχουν επίσης λάβει μέτρα για να μειώσουν την πίεση στο δίκτυο. Πολλές τοπικές κυβερνήσεις, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν ώρες εκτός αιχμής και ελκυστικές τιμές για να ενθαρρύνουν τους οδηγούς να χρησιμοποιούν το δίκτυο όταν η συνολική ζήτηση είναι χαμηλότερη. Μέσω συστημάτων από όχημα σε δίκτυο, τα ηλεκτρικά ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να πουλήσουν ξανά την ισχύ για να υποστηρίξουν το δίκτυο.
      Μύθος 5: Τα EV διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πιάσουν φωτιά
      Ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα που μπορεί να φανταστεί ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου είναι πιθανότατα το όχημά του να πάρει φωτιά — ειδικά όταν είναι πίσω από το τιμόνι. Αυτός ο φόβος επιδεινώθηκε χάρη στις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα, οι οποίες έχουν προκαλέσει κάποιες ανησυχίες.
      Ευτυχώς, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ να πάρουν φωτιά. Ή τουλάχιστον όχι τόσο όσο τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο.
      Για κάθε 100.000 ηλεκτρικά οχήματα που πωλούνται, συμβαίνουν μόλις 25 πυρκαγιές, σύμφωνα με την Kelly Blue Book, η οποία επικαλείται ανάλυση των δεδομένων του National Transportation Safety Board. Τα υβριδικά ενεπλάκησαν σε περίπου 3.475 πυρκαγιές ανά 100.000 πωλήσεις, ενώ τα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο εμπλέκονταν σε 1.530 για κάθε 100.000 πωλήσεις.
      Αυτό που μπορεί να είναι ανησυχητικό είναι η ισχύς της φλόγας που προκλήθηκε από φωτιά μπαταρίας EV, όπως ανακάλυψαν πρόσφατα οι πυροσβέστες στην Καλιφόρνια.
      Χρειάστηκαν περίπου 50.000 γαλόνια νερού – και η κλήση ενός αεροσκάφους για να ρίξει επιβραδυντικό – σε ένα Tesla Semi για να σβήσει τις φλόγες που προκλήθηκαν από μια συντριβή. Αυτή η μπαταρία έφτασε σε θερμοκρασίες 1.000 βαθμών Φαρενάιτ ενώ φλεγόταν. Το 2021, το NTSB είπε ότι οι πυρκαγιές μπαταριών EV υψηλής τάσης ενέχουν κινδύνους και χαρακτήρισε τις τρέχουσες οδηγίες από τους κατασκευαστές ανεπαρκείς.

      Μύθος 6: Τα EV δεν έχουν αρκετή εμβέλεια
      Το άγχος εμβέλειας – γνωστό και ως άγχος φόρτισης – είναι ο φόβος ότι το αυτοκίνητο ενός καταναλωτή θα ξεμείνει από ενέργεια πριν προλάβει να φτάσει σε ένα σταθμό φόρτισης. Παραμένει ένας από τους πιο προβληματισμούς που εμποδίζουν τους καταναλωτές να υιοθετήσουν την ηλεκτροκίνηση.
      Περίπου οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ ανέφεραν τις ανησυχίες για την αυτονομία ως λόγο για να αποφύγουν την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.
      Η Βόρεια Αμερική έχει επί του παρόντος 213.021 δημόσιες και ιδιωτικές θύρες φόρτισης και 78.377 σταθμούς φόρτισης, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας. Αλλά η χώρα πρέπει να τις εξαπλασιάσει ι για να φτάσει στην πλήρη ηλεκτροκίνηση μέχρι τη δεκαετία του 2040.
      Ωστόσο, ενώ οι βελτιώσεις στην υποδομή φόρτισης της Βόρειας Αμερικής είναι απολύτως απαραίτητες, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται πραγματικά να ανησυχούν. Από τις αρχές του 2024, υπάρχουν τουλάχιστον 30 μοντέλα EV, τα οποία μπορούν να διανύσουν 300 μίλια ή περισσότερα με μία μόνο φόρτιση, όπως ανέφερε το Bloomberg News τον Μάρτιο. Άλλα 20 θα κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του έτους.
      Για σύγκριση, ο τυπικός ιδιοκτήτης αυτοκινήτου οδηγεί 13.476 μίλια ετησίως ή 37 μίλια την ημέρα, σύμφωνα με ομοσπονδιακά δεδομένα. Το μεγαλύτερο κενό μεταξύ εμβέλειας και φορτιστών είναι ορατό κατά τη διάρκεια οδικών ταξιδιών, όπου οι φορτιστές μπορεί να είναι πιο σπάνιοι, ανάλογα με το πού ταξιδεύει ο οδηγός. Κάποιος που οδηγεί στο Ουαϊόμινγκ θα έχει μεγαλύτερη δυσκολία να βρει σταθμό φόρτισης σε σύγκριση με κάποιον στο Τέξας ή την Καλιφόρνια.
      Επιπλέον, παρά το ασταθές ξεκίνημα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενίσχυσε τη χρηματοδότηση που παρέχεται από το Πρόγραμμα Formula National Electric Vehicle Infrastructure (NEVI). Οι κυβερνήσεις των πολιτειών θα αντλήσουν από τον προϋπολογισμό 5 δις, δολ. της NEVI για να προσλάβουν εταιρείες για την κατασκευή σταθμών φόρτισης. Τελικά, η κυβέρνηση στοχεύει να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση φορτιστών σε κάθε πολιτεία.
      Μύθος 7: Τα EV είναι πολύ ακριβά
      Το 59% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 6.200 ενηλίκων στις ΗΠΑ τον Ιούνιο ανέφερε ότι το υψηλό κόστος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν έχεθ υιοθετήσει ένα ηλεκτρικό όχημα, ενώ ένα 23% τόνισε ότι ήταν δευτερεύων λόγος, σύμφωνα με το Associated Press, το Κέντρο Έρευνας Δημοσίων Υποθέσεων του NORC και το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, που διεξήγαγαν την έρευνα.
      Όμως, σε γενικές γραμμές, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πολύ πιο κοντά στην τιμή των υβριδικών αυτοκινήτων και των αυτοκινήτων που κινούνται με φυσικό αέριο από ό,τι πολλοί αντιλαμβάνονται.
      Ωστόσο, οι υπέρμαχοι υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να κοιτάξουν πέρα από το αρχικό κόστος για την αγορά ενός αυτοκινήτου, υποδεικνύοντας συχνά το κόστος κατοχής και συντήρησης ενός EV. Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων ξοδεύουν περίπου 300 δολ. λιγότερα για συντήρηση από τους καταναλωτές με οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο και αποφεύγουν κάποια από την τακτική συντήρηση που χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο.
      Στην πραγματικότητα, όμως, τα κίνητρα που υπάρχουν, όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις, οι επιδοτήσεις αλλά και το συγκριτικά χαμηλότερο κόστος μετακίνησης, αντισταθμίζουν τη διαφορά που προκύπτει.

      Μύθος 8: Τα EV είναι πολύ βαριά για δρόμους
      Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι – σχεδόν σε κάθε περίπτωση – βαρύτερα από τα αντίστοιχα που κινούνται με φυσικό αέριο. Κατά μέσο όρο, είναι 30% βαρύτερα, κυρίως λόγω των μπαταριών τους, οι οποίες είναι σημαντικά μεγαλύτερες και βαρύτερες από τις συμβατικές μπαταρίες λόγω της ανάγκης τους να αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια.
      Αυτό οδήγησε σε ορισμένες – υπερβολικές – ανησυχίες ότι οι δρόμοι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Αν και θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις στη διάρκεια ζωής των δρόμων και των γεφυρών, τα αποτελέσματα θα είναι πιθανότατα ήσσονος σημασίας συνολικά, μειώνοντας ένα ή δύο χρόνια από τη διάρκεια ζωής τους.
      Τα ομοσπονδιακά όρια βάρους επιτρέπουν οχήματα που ζυγίζουν έως και 80.000 λίβρες – συμπεριλαμβανομένου του φορτίου – στο δρόμο και έχουν βάρος έως και 20.000 λίβρες σε έναν μόνο άξονα.
    20. Τεχνολογία

      Engineer

      Σε επίσημη λειτουργία τίθεται από σήμερα, Δευτέρα, το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης του Ελληνικού Κτηματολογίου το οποίο αναμένεται ότι θα λύσει τα χέρια των προϊσταμένων των Κτηματολογικών Γραφείων αλλά και των πολιτών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων και θα επιτρέψει την επιτάχυνση των ελέγχων των συμβολαίων και την μείωση των εκκρεμοτήτων.
      Με τη χρήση του νέου εργαλείου, ο χρόνος επεξεργασίας των συμβολαίων μειώνεται κάτω από το μισό ή ακόμη και στο 1/3 σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δοκιμές, δηλαδή από την μισή ώρα (ή ακόμη και μία ώρα) που απαιτείται μέχρι τώρα, η εργασία θα ολοκληρώνεται σε 10 λεπτά ή και λιγότερο. Αυτό συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για το δημόσιο, καθώς μια διαδικασία που σήμερα κοστίζει 15 ευρώ, θα μπορούσε να κοστίζει έως και 30 λεπτά. Μάλιστα, δεδομένου ότι η πλατφόρμα παρέχει στατιστικά δεδομένα όπως π.χ. ο χρόνος που απαιτήθηκε να ληφθεί μια απόφαση ή για τις καταχωρίσεις, προβλέπεται και η στενή παρακολούθηση των εργασιών αλλά και bonus παραγωγικότητας έως και 15% του μισθού.
      Προσδοκία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η νέα πλατφόρμα να συμβάλει στην μείωση των εκκρεμοτήτων σε μια περίοδο όπου επιταχύνεται και το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων (μέχρι το τέλος του έτους), κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερο όγκο πράξεων.
      Όπως είναι γνωστό, πριν από δύο ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
      Στους σκοπούς του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέων εφαρμογών, για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το Κτηματολόγιο, η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων τελών, καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, η επίλυση ζητημάτων σχετικών με τους τίτλους εμπραγμάτων δικαιωμάτων, προς κατοχύρωση των δικαιούχων, η ενίσχυση των δυνατοτήτων του Κτηματολογίου με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη καταχώριση πράξεων, η ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στη λειτουργία του καθώς και της ανταπόκρισης των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων στις άμεσες ανάγκες υλικοτεχνικής υποστήριξης και καθημερινής λειτουργίας, που προκύπτουν από την ένταξη της χώρας στο λειτουργούν Κτηματολόγιο και η διασφάλιση ασφαλούς και απρόσκοπτης επικοινωνίας με τους πολίτες, καθώς και η δημιουργία βελτιωμένης εθνικής υποδομής αυθεντικοποίησης, συμβατής με τον Κανονισμό eΙDAS.
      Η νέα πλατφόρμα AI, η οποία χρησιμοποιείται ήδη πιλοτικά από πάνω από 900 χρήστες στα Κτηματολογικά Γραφεία σε όλη την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα δώσει λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο, το οποίο δεν είναι άλλο από το νομικό έλεγχο των συμβολαίων. Αν και το Κτηματολόγιο είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, πρόθεση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, να ενταχθεί η AI και σε άλλους τομείς όπως είναι η Υγεία και η Δικαιοσύνη όπου καταγράφεται μεγάλος όγκος συναλλαγών ενώ το 2025 αναμένεται να τρέξει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΔ για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.
    21. Τεχνολογία

      Engineer

      Την πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνή συμφωνία για την τεχνητή νοημοσύνη, που συνάδει πλήρως με τον κανονισμό της ΕΕ για το ΑΙ (σ.σ. τον πρώτο ολοκληρωμένο κανονισμό για την τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο), υπέγραψε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ. Η σύμβαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει μια κοινή προσέγγιση, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα ΑΙ είναι συμβατά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ενώ παράλληλα καθιστά δυνατή την καινοτομία και καλλιεργεί την εμπιστοσύνη στην εν λόγω τεχνολογία.
      Περιλαμβάνει μια σειρά βασικών εννοιών από τον κανονισμό της ΕΕ για την ΤΝ, όπως την προσέγγιση βάσει κινδύνου, τη διαφάνεια σε όλο μήκος της αξιακής αλυσίδας των συστημάτων ΤΝ και του περιεχομένου που παράγεται από ΤΝ, λεπτομερείς υποχρεώσεις τεκμηρίωσης για τα συστήματα ΤΝ που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου και υποχρεώσεις διαχείρισης κινδύνου με τη δυνατότητα θέσπισης απαγορεύσεων για τα συστήματα ΤΝ, που θεωρούνται σαφής απειλή για τα θεμελιώδη δικαιώματα.
      Η σύμβαση υπογράφηκε στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης των Υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών περιλαμβάνονταν η ΕΕ, άλλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Αγία Έδρα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, η Αυστραλία, η Αργεντινή, το Περού, η Ουρουγουάη και η Κόστα Ρίκα.
      Συνεκτική πρόταση
      Η χθεσινή υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της ΕΕ όσον αφορά την ΤΝ σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες περιλαμβάνουν συζητήσεις στο πλαίσιο της G7, του ΟΟΣΑ, της G20 και των Ηνωμένων Εθνών.
      Η σύμβαση θα εφαρμοστεί στην ΕΕ μέσω του κανονισμού για την ΤΝ, ο οποίος προβλέπει εναρμονισμένους κανόνες για τη διάθεση στην αγορά, την ανάπτυξη και τη χρήση συστημάτων ΤΝ, καθώς και μέσω άλλων σχετικών νομοθετικών πράξεων της ΕΕ, όπου απαιτείται. 
      Μετά την υπογραφή, η Επιτροπή θα ετοιμάσει μια πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη της σύμβασης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει, επίσης, να δώσει την έγκρισή του. 
      Όπως σημειώνει η Επιτροπή, οι απόψεις που κατέθεσαν 68 διεθνείς εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας και άλλων διεθνών οργανισμών, οδήγησαν σε μια ολοκληρωμένη και συμπεριληπτική προσέγγιση.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.