Σε συνολικά 72 δήμους του Νομού Αττικής θα τοποθετηθούν οι 1.000 "έξυπνες στάσεις”, δηλαδή οι πινακίδες τηλεματικής που θα παρέχουν στο επιβατικό κοινό πληροφόρηση για τον ακριβή χρόνο διέλευσης των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Το συγκεκριμένο έργο, που, όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου - το αργότερο έως το Πάσχα, θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα των μετακινήσεων, επιτρέποντας στους χρήστες αστικών συγκοινωνιών να γνωρίζουν και μέσω "έξυπνου” κινητού και ηλεκτρονικού υπολογιστή την ακριβή ώρα αφιξοαναχώρησης του μέσου μαζικής μεταφοράς.
Ουσιαστικά, το έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) θα υλοποιηθεί σχεδόν σε όλη την Αττική, σε 1.000 επιλεγμένες από τις συνολικά 8.000 υφιστάμενες στάσεις, ενώ συστήματα τηλεματικής θα τοποθετηθούν σε περίπου 1.900 οχήματα.
"Πρόκειται για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στο οποίο συνδυάσαμε κοινοτικούς και ιδιωτικούς πόρους. Το μοντέλο αποδεικνύεται επιτυχημένο καθώς διασφαλίζεται η μακροχρόνια λειτουργικότητα και αξιοποίηση ιδιωτικών πόρων. Είναι ένα μοντέλο που στη συνέχεια εφαρμόσαμε και σε άλλα έργα ΣΔΙΤ, όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο, τα ευρυζωνικά δίκτυα, τα ψηφιακά πρακτικά δικαστηρίων και το οποίο θα μπορούσε συνολικά να αποτελέσει ένα κατάλληλο εργαλείο για μελλοντικές μακροχρόνια βιώσιμες επενδύσεις” σημειώνει στο Capital.gr ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας.
Οι δήμοι που θα αποκτήσουν "έξυπνες στάσεις" λεωφορείων:
Πολυετείς καθυστερήσεις
Το έργο, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, υλοποιείται από την κοινοπραξία Intracom IT Services - Intracom Κατασκευές, με χρηματοδότηση που προέρχεται από το ΕΣΠΑ (5 εκατ. ευρώ), το πρόγραμμα Jessica (4 εκατ.), ίδια κεφάλαια και δανεισμό από την Εθνική Τράπεζα.
Η αποπληρωμή της επένδυσης, όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα πραγματοποιείται τμηματικά- σε μηνιαία βάση- από τον ΟΑΣΑ. Οι καταβολές, δηλαδή, θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την καλή λειτουργία του συστήματος με αποτέλεσμα να απομειώνονται εάν, για παράδειγμα, δεν λειτουργούν ορισμένες στάσεις.
Ακόμη, ενδιαφέρον παρουσιάζει εάν οι πινακίδες τηλεματικής "αντέξουν” στη γενικευμένη απαξίωση που μαστίζει τη δημόσια περιουσία. Γι'αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο εξοπλισμός είναι κατασκευασμένος με αντιβανδαλιστικό υλικό και είναι ασφαλισμένος έναντι πιθανής βλάβης ή ζημιάς.
Πάντως, η τηλεματική αποτελεί μακέτα, τουλάχιστον από το 2004, οπότε ο τότε υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης είχε εξαγγείλει ότι το έργο προχωράει. Το 2006 ο ίδιος είχε εξαγγείλει ότι το σύστημα τηλεματικής θα έχει τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2008...
Ζητούμενο η εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών
Μπορεί η έναρξη λειτουργίας της τηλεματικής να αναμένεται ότι θα ενισχύσει τη συχνότητα χρήσης των λεωφορείων και των τρόλεϊ, παραμένει αβέβαιο εάν θα καταφέρει να σώσει τη "χαμένη τιμή” των αστικών συγκοινωνιών, με την αστυνόμευση του δικτύου των λεωφορειολωρίδων να είναι, εδώ και χρόνια, πρακτικά ανύπαρκτη.
Παράλληλα, ζητούμενο είναι η εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών που βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με πρωτογενείς ζημιές που υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων προς τον ΟΑΣΑ ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ.
Για την ώρα, πάντως, η διεκδίκηση των υπέρογκων χρεών από τα υπουργεία αποτελεί την μοναδική πηγή άμεσης άντλησης εσόδων, με το έδαφος να είναι...ολισθηρό για το σύστημα αστικών συγκοινωνιών που επιβαρύνεται με περίπου 40 εκατ. ευρώ, ετησίως, λόγω της λαθρεπιβίβασης, ενώ παραμένουν άγνωστες ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις εισπράξεις λόγω της αύξησης των εισιτηρίων από 1,20 σε 1,40 ευρώ.
Πηγή: http://www.capital.gr/epikairotita/3104158/poioi-dimoi-tha-apoktisoun-exupnes-staseis-leoforeion
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα