Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Ριζικές αλλαγές, στον παγκόσμιο βιομηχανικό χάρτη, θα επιφέρουν μέσα στην επόμενη πενταετία σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις, όπως είναι η ρομποτική, το Ίντερνετ των Πραγμάτων ή η τρισδιάστατη εκτύπωση. Η ένταση, με την οποία αυτές οι τάσεις εισέρχονται στην εταιρική καθημερινότητα, επιτρέπει στους αναλυτές να κάνουν λόγο για μια “μεταμόρφωση” της βιομηχανίας. Η τάση αυτή δεν είναι ευδιάκριτη μόνο στις “ώριμες” αγορές του πλανήτη, όπως οι ΗΠΑ και η Δυτική Ευρώπη, αλλά εμπεδώνεται και σε πιο αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως οι ασιατικές.

     

    Ενδεικτική, προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι έρευνα της PwC στους διευθύνοντες συμβούλους Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (ΟΣΑΕ). Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι από τους 800 επιχειρηματικούς ηγέτες, που ερωτήθηκαν, θεωρούν τη διευρυμένη ευρυζωνική πρόσβαση και την αυξημένη συμμετοχή στην ψηφιακή οικονομία, ως τους πιο υποσχόμενους για τις επιχειρήσεις τους τομείς συνεργασίας στην περιοχή. Μάλιστα, αξιολογούν τους δύο τομείς ως πιο σημαντικούς από τις εμπορικές δραστηριότητες εντός της ζώνης ή τις υποδομές σε υπανάπτυκτες περιοχές της ζώνης.

     

    Η πλειοψηφία των CEOs, που ρωτήθηκαν για τις ανάγκες της έρευνας, εκτιμά ότι ο εκσυγχρονισμός μέσω της τεχνολογίας θα έχει επεκταθεί σε όλη την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού έως το 2020. Για παράδειγμα, το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό ότι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως είναι η ρομποτική, το Ίντερνετ των Πραγμάτων ή η τρισδιάστατη εκτύπωση, θα μεταμορφώσουν τη βιομηχανία έως το 2020.

     

    Νέο κύμα επενδύσεων

     

    Μάλιστα, το 63% των CEOs της περιοχής της Ασίας - Ειρηνικού δηλώνει ότι αναμένει ένα νέο κύμα επιχειρηματικής δαπάνης για τον εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων. “Η συνεργατική οικονομία, ως αφορμή εξεύρεσης νέων τρόπων με τους οποίους μπορούν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις να ανταλλάξουν αγαθά χρησιμοποιώντας εικονικές πλατφόρμες, είναι μόνο η αρχή”, αναφέρει η μελέτη.

     

    Προοπτικές

     

    Σε γενικές γραμμές, πάντως, η έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού βλέπουν τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων τους στους επόμενους 12 μήνες να μειώνονται με γρήγορο ρυθμό. Οι CEOs εκφράζουν μια σειρά από προβληματισμούς, με την αστάθεια των χρηματοοικονομικών αγορών το περασμένο καλοκαίρι να επηρεάζει αρνητικά και μόλις το 28% να δηλώνει “πολύ αισιόδοξο” ότι η εταιρεία τους θα επιτύχει αύξηση εσόδων μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο, σε σχέση με το 46% που είχε καταγραφεί πέρυσι και είναι και το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τότε που η PwC άρχισε να αποτυπώνει τη 12μηνη εκτίμηση των διευθυνόντων συμβούλων Ασίας - Ειρηνικού το 2012.

     

    Κυβερνοασφάλεια

     

    Ωστόσο, οι ανησυχίες δεν είναι μόνο οικονομικές. Σύμφωνα με την έρευνα, η κυβερνοασφάλεια, η έκθεση σε φυσικούς κινδύνους και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή, είναι κάποια από τα κυριότερα προβλήματα, που απειλούν τις επιχειρηματικές επενδύσεις και την ανάπτυξη. Όμως, το επίπεδο αισιοδοξίας διαφοροποιείται μεταξύ των χωρών, με το 51% των επιχειρηματικών ηγετών να δηλώνουν πολύ αισιόδοξοι για την ανάπτυξη στις Φιλιππίνες για το ερχόμενο έτος, σε αντίθεση με την αντίστοιχη εκτίμηση για τις ΗΠΑ (34%) και την Κίνα (20%).

     

    Επίσης, διαπιστώθηκε σημαντική διαφοροποίηση της αισιοδοξίας ανάλογα με το μέγεθος των εταιρειών, με τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις να δηλώνουν πολύ λιγότερο αισιόδοξες - με μόλις το 15% αυτών να δηλώνουν πολύ αισιόδοξες για αύξηση των εσόδων τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες - σε σχέση με τις μεγάλου και μικρού μεγέθους εταιρείες.

     

    Πηγή: http://www.sepe.gr/gr/research-studies/article/4554017/robotiki-iot-trisdiastati-ektuposi-metamorfonoun-ti-viomihania-to-2020/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Arche

    Δημοσιεύτηκε

    1 δυστυχής ανάπτυξη που θα φέρει μείωση αρκετών θέσεων εργασίας και αντικατάσταση ανθρώπων από μηχανές, ελπίζω με μέτρο η κοινωνία να αποδέχεται αυτήν την τεχνολογία και μου αρέσουν οι άνθρωποι που θα εκτιμούν τον άνθρωπο περισσότερο από τις μηχανές.

    • Upvote 1
    • Downvote 2
    sdim

    Δημοσιεύτηκε

    Ο άνθρωπος δεν είναι γεννημένος για σκλάβος.

    Τα ρομπότ παίρνουν θέσεις εργασίας που κατά την γνώμη μου είναι για σκλάβους.

     

    Στην ουτοπική περίπτωση που όλες τυπικές εργασίες αυτοματοποιηθούν τότε οι άνθρωποι θα μπορούν να εργάζονται λιγότερο, να απολαμβάνουν την ζωή τους, να ασχολούνται με τις τέχνες και να φιλοσοφούν.

    • Upvote 2
    • Downvote 1
    Arche

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    sdim σε μια τράπεζα κάποτε υπήρχαν κλητήρες, αρκετά άτομα γραφείου, υψηλότερα υστάμενοι άνθρωποι, διευθηντές. Σου γνωρίζω πως ένα κεντρικό κατάστημα που ήθελε 50 ανθρώπους δουλευει με 15. Κάποιοι αντικαταστήθηκαν με email, κάποιων η δουλειά έγινε αυτοματοποιημένη. Και φυσικά διάφοροι κλάδοι αλληλοπαρασύρονται. Το αν τώρα οι άνθρωποι απολαμβάνουν την ζωή και περνούν καλύτερα σου υπενθυμίζω οτι υπάρχει 30% ανεργίας. Και φτωχοποιημένα νοικοκυριά....

    Edited by Arche
    ckiriako

    Δημοσιεύτηκε

    Ναι εχεις δικιο arche. Απο οτι μου λενε, στην ινδια που δεν εχουν πολλες μηχανες αυτοματισμους κτλ ο κοσμος εχει δουλεια, ανεργια 0 και τα νοικοκυρια δεν ξερουν που να βαλουν τα λεφτα. Κατω στις μηχανες, κατω στην εξελιξη

    • Upvote 1
    stat

    Δημοσιεύτηκε

    Υπάρχουν ακόμα Λουδίτες;;;

    Arche

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Λουδίτες;;; Τι σημαίνει?

    Edited by Arche
    george_RES

    Δημοσιεύτηκε

    Εγω λεω να πεταξουμε τα τρακτερ, τα πλοια και ολα τα μηχανηματα που παιρνουν δουλειες ..Ξερεις ποσοι θα τραβαγανε κουπι σε μια γαλερα ?? αλλα θα ειχανε σταθερη δουλεια.

     

    Ας μιλησουμε ομως κ λιγακι σοβαρα, οι δουλειες που αναποφευκτα θα χαθουν ειναι δουλειες μικρης εως κ ανευ σημασιας.

    Ο κλητηρας χαθηκε γιατι απλα το e-mail ειναι πιο αξιοπιστο, δεν αργει και ξερεις οτι θα φτασει (εαν δεν εχεις κανει πατατα στην address  :mrgreen:  :mrgreen: )

     

    O γεωργος δεν θα χαθει τοσο ευκολα, γιατι ακομη κ σημερα μπορουμε να εχουμε πληρη αυτοματοποιημενη σπορα και συγκομιδη απο δορυφορικα συστηματα συνδεδεμενα με τελευταιας τεχνολογιας αλωνιστικα ή τρακτερ, ΑΛΛΑ ο γεωργος ειναι ο βασικος χειριστης και παιρνει αναλογες αποφασεις βασης εμπειριας. Με το τελικο προιον να μαζευεται πιο γρηγορα, χωρις πολλες απωλειες, πιο φτηνα, απλα και κατανοητα.

     

    Οποιος δεν θελει να συμβαδισει με τους καιρους, και να αποδεχτει τι πρεπει να κανει, να μαθει παραπανω θα χαθει. Ετσι γινεται εδω και αιωνες.

     

     

    Τα μειονεκτηματα σε σχεση με τα αυτοποιημενα συστηματα ειναι αλλα, και οχι οτι θα παρει την δουλεια του εργατη.

     

    Μην ξεχναμε οτι και αυτα τα συστηματα καποιοι τα σχεδιαζουν και κερδιζουν λεφτα απο αυτα

    nvel

    Δημοσιεύτηκε

    Λουδίτες;;; Τι σημαίνει?

    αυτά που γράφεις τα έλεγαν οι λουδίτες κατά την βιομηχανική επανάσταση

    Arche

    Δημοσιεύτηκε

    δεν τους ξέρω αδερφέ, με το συμπάθειο

     

    το 26# επαναφέρω    http://www.gnomikologikon.gr/authquotes.php?auth=127

     

    και κατά τα άλλα γνωρίζω ότι δεν μπορείς να αποφύγεις,

    γνωρίζω ότι πρέπει να ξέρεις και να ενημερώνεσαι, γνωρίζω ότι θα μαθαίνεις επίλεγω τι όμως και πόσο το κάθετι, διαλέγω το δικό μου μέτρο

    redshift

    Δημοσιεύτηκε

    Η τεχνολογία είναι πρόκληση, όχι φοβητρο. Εμεις οι μηχανικοι πρέπει να το ξέρουμε καλύτερα.

    • Upvote 1



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.