Στα Χανιά το πρώτο πανελλαδικά έργο διαχείρισης νερού με φ/β σε αντλιοστάσιο
Το πρώτο έργο διαχείρισης νερού με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αντλιοστάσιο στην Ελλάδα, είναι γεγονός στο αντλιοστάσιο του Τσιβαρά Αποκορώνου, στα Χανιά, στην Κρήτη.
Τώρα, στο συγκεκριμένο αντλιοστάσιο, η διαχείριση του νερού θα γίνει με ηλιακή ενέργεια καθώς εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα.
Έτσι, επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας για τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) και ταυτόχρονα συντελείται μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΚ, με επιτυχία ολοκληρώθηκε η προμήθεια και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στην δεξαμενή νερού του ΟΑΚ Α.Ε. στο Αντλιοστάσιο Τσιβαρά «για την οδήγηση και λειτουργία νέων ηλεκτροκίνητων αντλιών άντλησης νερού μέσω ηλιακής ενέργειας».
Μάλιστα, ημερίδα παρουσίασης του έργου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 μ.μ. στο τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014, Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Θεματική Περιοχή: GR03-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) με συνολικό προϋπολογισμό 558.906,05 € και φορέα διαχείρισης το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) με απώτερο στόχο την αύξηση της χρήσης τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη συνακόλουθη μείωση των Εκπομπών των Αερίων του Θερμοκηπίου. Εκτός από την σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας για τον ΟΑΚ Α.Ε. το συγκεκριμένο έργο είναι το μοναδικό και το πρώτο που έχει υλοποιηθεί σε αντλιοστάσιο στην Ελλάδα».
Το έργο περιλαμβάνει:
- Προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων τεχνολογίας κρυσταλλικού πυριτίου.
- Προμήθεια και εγκατάσταση μεταλλικών βάσεων στήριξης των Φ/Β πλαισίων.
- Καλωδιώσεις / Πίνακες.
- Inverter/ Drive.
- Αντλίες: Οι νέες αντλίες θα είναι υψηλής απόδοσης ΙΕ3.
- Συστήματα Ελέγχου.
- Τεχνικές Εργασίες.
- Μεταλλικό Στέγαστρο Δεξαμενής.
- Ο Μετρητικός εξοπλισμός περιλαμβάνει: Μέτρηση Μετεωρολογικών Δεδομένων στο αντλιοστάσιο, μέτρηση Ηλεκτρικών Μεγεθών ΑC και DC κυκλωμάτων, μέτρηση υδραυλικών μεγεθών ανά αντλία και ανά αντλιοστάσιο συνολικά, μέτρηση Στάθμης Δεξαμενής του αντλιοστασίου.
Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά τις 190 MWh/έτος και η αντίστοιχη αποφυγή εκπομπών CO2 τους 144 τόνους/έτος.
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα