Τα πρώτα "τυπωμένα" φωτοβολταϊκά ανέπτυξαν επιστήμονες από το ΑΠΘ
Την αποκάλυψη πως μέχρι το τέλος του 2016 ολοκληρώνεται μεγάλο πρόγραμμα Έρευνας και Εξέλιξης που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των αποκαλούμενων “Οργανικών Τυπωμένων Ηλεκτρονικών” έκανε ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, Στέργιος Λογοθετίδης μιλώντας το “Πρακτορείο 104,9 FM” και στην εκπομπή ‘Με τα Χίλια’.
Το πρόγραμμα αφορά την επόμενη γενιά των φωτοβολταϊκών συστημάτων, την αποκαλούμενη και ως τρίτη γενιά όπως αναφέρει ο κ. Λογοθετίδης. Σύμφωνα δε με τον καθηγητή του ΑΠΘ, πρόκειται για “καινούργια υλικά που συνδέονται και αναφέρονται ως οργανικά τυπωμένα ηλεκτρονικά. (Υλικά) όπως τα τυπωμένα φωτοβολταϊκά, την τρίτη γενιά των φωτοβολταϊκών” σημειώνει ο κ. Λογοθετίδης για να προσθέσει πως πρόκειται για μια “παγκόσμια πρωτοτυπία”.
Η ερευνητική προσπάθεια είναι σε εξέλιξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια και για την επιτυχία το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Α.Π.Θ. συνεργάστηκε με διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ αλλά και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού ταυτόχρονα με μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο η τεχνολογία για φωτοβολταϊκά νέας γενιάς αλλά η τεχνολογία που αφορά “τον τρόπο παραγωγής τους”.
Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, τονίζει ο κ. Λογοθετίδης, αν λάβουμε υπόψη πως παρά την πτώση του ΑΕΠ της Ελλάδας υπάρχει μια σχετική αύξηση στο ποσοστό που διατίθεται για την Έρευνα και την Ανάπτυξη σε αναλογία με το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μέσα στο 2015.
Σημείο αναφοράς για το σύνολο των τεχνολογικών καινοτομιών που βρίσκονται σήμερα σε στάδιο έρευνας στη Θεσσαλονίκη είναι σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη οι αποκαλούμενες κοιτίδες, γνωστές και ως “clusters” που ορίζουν τις εξελίξεις: “δείχνουν ότι τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς πηγαίνουμε πολύ καλά και όχι απλώς συναγωνιζόμαστε (αλλά) καμιά φορά οδηγούμε και την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη στην Ευρώπη, σημειώνει ο καθηγητής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.
Ταυτόχρονα με την αποκάλυψη για το νέο επίτευγμα του ΑΠΘ και των Ελλήνων επιστημόνων ο κ. Λογοθετίδης σημειώνει πως είναι ανάγκη να υπάρξει συνέχεια: “υπάρχει μια αισιοδοξία αλλά αυτή η αισιοδοξία αν δεν συνεχιστεί με μια επένδυση, αύξηση των κεφαλαίων που πάνε στην Έρευνα και την Ανάπτυξη δεν μπορούμε να δούμε από την πλευρά αυτή της έρευνας των νέων υλικών να προκύπτουν αποτελέσματα που θα έχουν να κάνουν με εφαρμογές, με νέα προϊόντα, με νέες δουλειές, νέες εταιρίες spin off, start up”, αναφέρει ο Έλληνας καθηγητής. “Αυτές είναι που μπορούν να δώσουν και να βοηθήσουν στην κρίση που υπάρχει, να βγούμε από αυτήν”, καταλήγει.
Πηγή: http://energypress.gr/news/ta-prota-typomena-fotovoltaika-aneptyxan-epistimones-apo-apth
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα