Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Χθες, τέσσερις ακόμη δορυφόροι του Galileo εκτοξεύτηκαν με επιτυχία από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο της γαλλικής Γουιάνας μέσω του ευρωπαϊκού πυραύλου Ariane-5. Με μια συστοιχία από 26 πλέον δορυφόρους, το παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης της ΕΕ θα εκπέμπει ακριβέστερο σήμα για μεγάλο εύρος πολύτιμων υπηρεσιών.

    Το σύστημα Galileo παρέχει υπηρεσίες εντοπισμού θέσης και χρονοπροσδιορισμού σε περίπου 400 εκατομμύρια χρήστες από τον Δεκέμβριο του 2016.Αναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτούEN••• Με τη σημερινή εκτόξευση των δορυφόρων πλησιάζουμε στον στόχο του 2020, χρονιά κατά την οποία θα πρέπει να υπάρχει πλήρης επιχειρησιακή ικανότητα. Το Galileo θα είναι, με ακρίβεια-ρεκόρ 20 εκατοστών, το πιο επακριβές δορυφορικό σύστημα πλοήγησης στον κόσμο.

    Το διάστημα μπορεί να είναι πολύ μακριά, αλλά η τεχνολογία, τα δεδομένα και οι υπηρεσίες που σχετίζονται μ' αυτό έχουν γίνει απολύτως απαραίτητα στην καθημερινή μας ζωή, είτε πρόκειται για έρευνες διάσωσης, είτε για συνδεδεμένα αυτοκίνητα, έξυπνα ρολόγια χειρός, τη γεωργία ή την αεροναυσιπλοϊα. Η ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία είναι ισχυρή, ανταγωνιστική και δημιουργεί θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες. Για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ που καλύπτει την περίοδο 2021-2027, η Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα την υπαγωγή όλων των υφιστάμενων και νέων διαστημικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο ενός μόνο διαστημικού προγράμματος της ΕΕ ύψους 16 δισ. ευρώΑναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτούEN•••.

    Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε: «Άλλο ένα ορόσημο σήμερα προς την πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα του Galileo το 2020! Το διάστημα είναι ένα νέο οικονομικό σύνορο, αφού συνδέεται ζωτικά μ' έναν όλο και πιο μεγάλο αριθμό τομέων, συντελώντας στον εκ βάθρων εκσυγχρονισμό τους. Πράγματι, πάνω από το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ εξαρτάται από υπηρεσίες που σχετίζονται με το διάστημα. Πρέπει συνεπώς να αγωνιστούμε για την πρωτοπορία της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο και για τη στρατηγική της αυτονομία.»

    Η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ, η οποία ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κουρού (Γαλλική Γουιάνα), δήλωσε: «Μπορούμε να είμαστε πολύ περήφανοι για τις επιτυχείς διαστημικές μας δραστηριότητες. Η Ευρώπη έχει γίνει μια πραγματική διαστημική δύναμη.Από την αρχή της θητείας μουείχα καθαρούς στόχους:να αναπτυχθεί η υποδομή έγκαιρα και μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού, να λειτουργήσει η παροχή των πρώτων υπηρεσιών και να εξασφαλιστεί γρήγορα η ζήτησή τους από την αγορά. Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι τα καταφέραμε. Αλλά οι εργασίες και οι επενδύσεις θα συνεχιστούν στο πλαίσιο του νέου διαστημικού προγράμματος της ΕΕ.»

    Το Galileo παρέχει σήμερα τρία είδη υπηρεσιών που βασίζονται στη δορυφορική πλοήγηση:

    Ανοικτή υπηρεσία του Galileo: πρόκειται για δωρεάν υπηρεσία εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και χρονοπροσδιορισμού. Η υπηρεσία χρονισμού γίνεται όλο και πιο σταθερή, ακριβής και γρήγορη (σε νανοδευτερόλεπτα) σε σύγκριση με άλλα συστήματα εντοπισμού θέσης. Καθιστά δυνατή την ενεργοποίηση του συστήματος eCallΑναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτούEN•••, που είναι υποχρεωτικό σε όλα τα νέα αυτοκίνητα από τις 31 Μαρτίου 2018, και καθιστά δυνατό τον εντοπισμό της θέσης του οχήματος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

    Υπηρεσία έρευνας και διάσωσης του Galileo (SAR):εντοπισμός της θέσης από την οποία εκπέμπονται σήματα κινδύνου από ραδιοφάρο. Με την έναρξη των αρχικών υπηρεσιών του Galileo, τον Δεκέμβριο του 2016, έχει μειωθεί ο χρόνος που χρειάζεται για να εντοπιστεί άνθρωπος στη θάλασσα ή τα βουνά από 4 ώρες σε 10 λεπτά περίπου μετά την ενεργοποίηση του φάρου που εκπέμπει τα σήματα κινδύνου. Η ακρίβεια του εντοπισμού θέσης βελτιώθηκε από 10 χλμ χωρίς το Galileo σε λιγότερο από 2 χλμ με το Galileo. Επιπλέον, από τον επόμενο χρόνο, η υπηρεσία θα επιστρέφει ένα σήμα με το οποίο θα ενημερώνεται το άτομο που κινδυνεύει ότι το σήμα του παραλήφθηκε και έχει εντοπιστεί η θέση του.
    Κυβερνητική υπηρεσία του Galileo (PRS): κρυπτογραφημένη υπηρεσία, σχεδιασμένη για τις δημόσιες αρχές προς χρήση σχετική με την ασφάλεια, για παράδειγμα για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η PRS αποσκοπεί στην εξασφάλιση της συνέχειας της υπηρεσίας, ακόμη και στο πιο αντίξοο περιβάλλον. Παρέχει δε μια ιδιαίτερα αξιόπιστη και πλήρως κρυπτογραφημένη υπηρεσία προοριζόμενη αποκλειστικά για κρατικούς χρήστες κατά τη διάρκεια εθνικών έκτακτων αναγκών ή κρίσεων, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Οποιοσδήποτε διαθέτει συσκευή συμβατή με το Galileo μπορεί να χρησιμοποιεί τα σήματα του συστήματος για τον εντοπισμό θέσης, την πλοήγηση και τον χρονισμό. Οι υπηρεσίες του Galileo βασίζονται σε σήματα μεγάλης ακρίβειας, αλλά κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης δεν είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή και, συνεπώς, χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης, όπως το GPS. Με κάθε δορυφόρο που προστίθεται, η διαθεσιμότητα του Galileo και οι επιδόσεις του σε παγκόσμιο επίπεδο βελτιώνονται σταδιακά. Μόλις ολοκληρωθεί το σύνολο των 30 δορυφόρων το 2020, το Galileo θα είναι πλήρως λειτουργικό και ανεξάρτητο, γεγονός που σημαίνει ότι ο εντοπισμός θέσης θα είναι δυνατός αυτόνομα, παντού και ανά πάσα στιγμή με τη χρήση των δορυφόρων του Galileo. 

    Ιστορικό

    Όλοι οι δορυφόροι του Galileo έχουν πάρει το όνομά τους από τα παιδιά των οποίων τα σχέδια βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό ζωγραφικής Galileo το 2011. Οι 4 δορυφόροι που δρομολογήθηκαν στις 25 Ιουλίου έχουν τα ονόματα Tara από τη Σλοβενία, Samuel από τη Σλοβακία, Anna από τη Φινλανδία και Ellen από τη Σουηδία.

    Το GalileoΑναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτούEN••• είναι ένα σύστημα πολιτικής προστασίας, υπό μη στρατιωτικό έλεγχο, που παρέχει επακριβή εντοπισμό θέσης και πληροφορίες χρονισμού. Το Galileo έχει ως σκοπό να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της Ευρώπης από άλλα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης και τη στρατηγική της αυτονομία ως προς τη δορυφορική πλοήγηση. Η αυτονομία της Ευρώπης στον τομέα αυτό θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, θα βοηθήσει την ΕΕ να ενισχύσει τον ρόλο της ως παρόχου ασφάλειας και άμυνας και θα τονώσει τις νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η αυτοματοποιημένη κινητικότητα και το διαδίκτυο των πραγμάτων.

    Άλλες διαστημικές δραστηριότητες της ΕΕ περιλαμβάνουν το πρόγραμμα Copernicus (link is external) (δωρεάν και ανοικτά δεδομένα γεωσκόπησης της ξηράς, της ατμόσφαιρας, της θάλασσας, της κλιματικής αλλαγή και για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ασφάλειας), το EGNOS(περιφερειακό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης) και το σύστημα επιτήρησης και παρακολούθησης του διαστήματος Αναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτούEN•••(SST).

    Για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ που καλύπτει την περίοδο 2021-2027, η Επιτροπή πρότεινε ένα διαστημικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 16 δισ. ευρώ που θα συμπεριλάβει όλες τις υπάρχουσες και νέες διαστημικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της αυτόνομης πρόσβασης της ΕΕ στο διάστημα, της υποστήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων με δραστηριότητες σχετικές με το διάστημα, της ανάπτυξης νέων στοιχείων ασφάλειας, όπως το σύστημα επαγρύπνησης για την κατάσταση στο διάστημα (SSA) και οι κυβερνητικές δορυφορικές επικοινωνίες (GOVSATCOM).   


    Πηγή: https://ec.europa.eu/greece/news/20180726/eu_space_galileo_el


    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.