Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Τεχνολογία

    Τεχνολογία

    858 ειδήσεις in this category

    1. Τεχνολογία

      Engineer

      Ένα νέο εργαλείο αποτίμησης της αξίας της ακίνητης περιουσίας ετοιμάζεται να θέσει σύντομα σε λειτουργία το Ελληνικό Κτηματολόγιο.
      Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης από το βήμα της 25ης Prodexpo, «τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν λύσεις που θα βοηθήσουν στην αποτύπωση της τιμής ενός ακινήτου ή μια ζώνης ακινήτου, χωρικά και χρονικά».
      Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω εργαλείο μέσω της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, θα σαρώνει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες – μεταξύ των οποίων οι αγγελίες πώλησης ακινήτων και τα συμβόλαια μεταβίβασης – ώστε να μπορεί να προβαίνει σε μια σχετικά ασφαλή εκτίμηση της αξίας του ακινήτου.
      Το σύστημα θα καταγράφει τις πραγματικές αξίες μεταβίβασης από τις πραγματικές συναλλαγές και η νέα πλατφόρμα θα παρουσιάζει τις τιμές μεταβίβασης ακινήτων όπως πραγματικά υποβάλλονται στην Εφορία και στο Κτηματολόγιο.
      Στις νέες υπηρεσίες του Κτηματολογίου εντάσσεται και η δυνατότητα αγοραπωλησίας κτηματογραφημένων ακινήτων μέσα από τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης και για τα νομικά πρόσωπα: «Την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα στο gov.gr και για τις μετεγγραφές ακινήτων από νομικά πρόσωπα», προανήγγειλε ο κ. Κυρανάκης.
      Παράλληλα ανέφερε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται μαζί με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τον Δικηγορικό Σύλλογο μια λύση για την αυτόματη ψηφιακή προσημείωση ενός ακινήτου.
      «Προσπαθούμε να βάλουμε τάξη σε ένα χάος και να επιλύσουμε εκκρεμότητα δύο αιώνων. Ύστερα από 200 χρόνια το σύστημα των παλιών υποθηκοφυλακείων τελειώνει. Σε δύο μήνες ένας και μόνο φορέας θα είναι υπεύθυνος για την ακίνητη περιουσία των πολιτών, βάζοντας τέλος στη σύγχυση» σημείωσε ο κ. Κυρανάκης.
      Υπογράμμισε, ότι το 2025 ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας, ύστερα από 30 χρόνια. Όπως είπε, σήμερα βρισκόμαστε στο 52%, τον Ιανουάριο θα φτάσουμε το 75%, με στόχο στο τέλος του επόμενου έτους, να έχουμε ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο.
      Εξήγησε, ότι το Κτηματολόγιο θα είναι πλήρως ψηφιακό, δίνοντας τη δυνατότητα στον πολίτη να έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, αλλά και στον δικηγόρο να έχει πρόσβαση από τον υπολογιστή του στο παλιό αρχείο των υποθηκοφυλακείων.
      Ενιαίο μητρώο ακινήτων
      Στα νέα του Κτηματολογίου εντάσσεται και η προσπάθεια να τεθεί σε λειτουργία το ενιαίο μητρώο ακινήτων.
      Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, κ. Στέλιος Σακαρέτσιος, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα price map, καθώς και να συγκεντρωθούν τα διεσπαρμένα δεδομένα, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το μητρώο.
      Ωστόσο, όσο και αν τα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη θα διευκολύνει αρκετές εργασίες και θα μειώσει το χρόνο, ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα, σύμφωνα με τον κ. Σακαρέτσιο, είναι αναντικατάστατος και στο επίκεντρό του πρέπει να βρίσκεται ο συμβολαιογράφος.
      Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία PropTech αποτελεί θεμέλιο λίθο για την κτηματολόγηση. Μέχρις στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, έχουν καταργηθεί 390 υποθηκοφυλακεία και το κτηματολόγιο αναδεικνύεται σε φορέα του real estate.
      Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι η κλεψύδρα έχει πλέον γυρίσει ανάποδα καθώς πλησιάζει η 30ή Νοεμβρίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στις περιοχές που παραμένει ακόμα ανοιχτή η διαδικασία.
      Το υπουργείο έχει λήξει κάθε συζήτηση περί παράτασης των προθεσμιών, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κέρκυρα το ποσοστό των υποβληθεισών δηλώσεων είναι απογοητευτικό. Μέχρις στιγμής έχει δηλωθεί το 20% των 350.000 δικαιωμάτων, ποσοστό το οποίο μετά βεβαιότητας θα περιέχει και δηλώσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν προσθήκες ή αλλαγές.
      Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε πως «όσοι πολίτες ηλεκτρονικά ή διά ζώσης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου έρθουν και κάνουν μια δήλωση, ακόμα και αν αυτή είναι ελλιπής, θα δοθεί η δυνατότητα να προσκομίσουν συμπληρωματικά έγγραφα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προφανώς όχι άπειρο».
    2. Τεχνολογία

      Engineer

      Την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ για τουλάχιστον πέντε χρόνια εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ.
      Το κόστος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, θα βαρύνει την εταιρία και από το ύψος του και τη δυνατότητα κάλυψής του από τη ΣΤΑΣΥ θα εξαρτηθεί και η επέκταση του ασύρματου Ιντερνετ και σε άλλους σταθμούς.
      Οι πρώτοι έντεκα σταθμοί στους οποίους θα λειτουργήσει WiFi έως το τέλος της χρονιάς είναι εκτός από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, οι σταθμοί Μοναστηράκι, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Πειραιάς, Κορυδαλλός, Χαλάνδρι, Αγιος Δημήτριος, Φιξ και Αγία Μαρίνα. 
      Οι επιβάτες θα μπορούν να συνδέονται άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια διαδικασία εγγραφής. Στη συνέχεια η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα μετρήσει το μηνιαίο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ώστε να αποφασιστεί η επέκταση του δικτύου και το χρονοδιάγραμμά της.
      Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις περιοχές που θα εγκατασταθούν σημεία πρόσβασης στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR.
      Το WiFi4GR «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας, για την κάλυψη, 2.500 περίπου περιοχών ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε όλη την επικράτεια. Το σύστημα, το οποίο θα αναπτυχθεί, θα διαθέτει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης, το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των δομικών στοιχείων του δικτύου.
    3. Τεχνολογία

      GTnews

      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πάνω από 100 εταιρείες έχουν υπογράψει το Σύμφωνο της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και τις εθελοντικές δεσμεύσεις του. Στις υπογράφουσες περιλαμβάνονται ευρωπαϊκές πολυεθνικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από διάφορους τομείς, όπως η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες, η υγειονομική περίθαλψη, οι τράπεζες, η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροναυπηγική. Το Σύμφωνο στηρίζει την ανάληψη εθελοντικών δεσμεύσεων εκ μέρους της βιομηχανίας για την εφαρμογή των αρχών της ευρωπαϊκής πράξης για την ΤΝ προτού αυτή τεθεί σε ισχύ, και ενισχύει τον διάλογο μεταξύ της Υπηρεσίας ΤΝ της ΕΕ και όλων των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανίας, της κοινωνίας των πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
      Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι εθελοντικές δεσμεύσεις του συμφώνου της ΕΕ για την ΤΝ καλούν τις συμμετέχουσες εταιρείες να δεσμευτούν σε τουλάχιστον τρεις βασικές δράσεις:
      • Στρατηγική διακυβέρνησης της ΤΝ για την προώθηση της υιοθέτησης της ΤΝ στον οργανισμό και τις εργασίες για τη μελλοντική συμμόρφωση με την πράξη για την ΤΝ.
      • Χαρτογράφηση συστημάτων ΤΝ υψηλού κινδύνου: Προσδιορισμός συστημάτων ΤΝ που ενδέχεται να κατηγοριοποιηθούν ως υψηλού κινδύνου βάσει της πράξης για την ΤΝ
      • Προώθηση του γραμματισμού και της ευαισθητοποίησης του προσωπικού στον τομέα της ΤΝ, με διασφάλιση της δεοντολογικής και υπεύθυνης ανάπτυξης της ΤΝ.
      Εκτός από αυτές τις βασικές δεσμεύσεις, περισσότεροι από τους μισούς υπογράφοντες δεσμεύτηκαν να αναλάβουν πρόσθετες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της ανθρώπινης εποπτείας, του μετριασμού των κινδύνων και της διαφανούς επισήμανσης ορισμένων τύπων περιεχομένου που παράγεται από ΤΝ, όπως τα deepfaakes. Οι εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να προσχωρήσουν στο σύμφωνο για την ΤΝ και να δεσμευτούν για τον πυρήνα και τις πρόσθετες δεσμεύσεις ανά πάσα στιγμή έως ότου εφαρμοστεί πλήρως η πράξη για την ΤΝ.
      Ενίσχυση του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στην καινοτομία στον τομέα της ΤΝ
      Παράλληλα με τις προσπάθειες να βοηθήσει τις εταιρείες να εφαρμόσουν την πράξη για την ΤΝ εν αναμονή της νόμιμης προθεσμίας, η Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την τόνωση της καινοτομίας της ΕΕ στον τομέα της ΤΝ. Η πρωτοβουλία των εργοστασίων ΤΝ, της 10 Σεπτεμβρίου 2024, θα παράσχει στις νεοφυείς επιχειρήσεις και στη βιομηχανία μια υπηρεσία μίας στάσης για την καινοτομία και την ανάπτυξη της ΤΝ, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων, ταλέντων και υπολογιστικής ισχύος. Τα εργοστάσια ΤΝ θα προωθήσουν επίσης την ανάπτυξη και την επικύρωση βιομηχανικών και επιστημονικών εφαρμογών ΤΝ σε βασικούς ευρωπαϊκούς τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι μεταφορές, η άμυνα και η αεροδιαστημική, η ρομποτική και η μεταποίηση, η καθαρή και γεωργική τεχνολογία.
      Τα εργοστάσια ΤΝ αναδεικνύουν τη δέσμη μέτρων της Επιτροπής για την καινοτομία στον τομέα της ΤΝ που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2024, μαζί με μέτρα στήριξης επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδίων κεφαλαίων, την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων, την πρωτοβουλία «GenAI4EU» και τη μεγάλη μεγάλη πρόκληση για την ΤΝ που παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις και πρόσβαση στους υπερυπολογιστές της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέτρων. Η Επιτροπή θα συστήσει επίσης ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας για την ΤΝ με σκοπό την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δεδομένων, καθώς και τη στρατηγική για την εφαρμογή της ΤΝ για την προώθηση νέων βιομηχανικών χρήσεων της ΤΝ.
    4. Τεχνολογία

      Engineer

      Ουραγός της Ευρώπης σε έναν ακόμη δείκτη, που συνδέεται με την ψηφιακή ωριμότητα των επιχειρήσεων, παραμένει η Ελλάδα. Για την ακρίβεια, η χώρα μας τερματίζει τρίτη από το τέλος στο επίπεδο ψηφιακής έντασης των επιχειρήσεων, ξεπερνώντας με τις επιδόσεις της μόνο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. 
      Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat για το 2023, το 56,2% των ελληνικών επιχειρήσεων είχε πολύ χαμηλό επίπεδο ψηφιακής έντασης, όταν το 59% των εταιρειών στην ΕΕ κατέγραφε τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης. Οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων, που έφτασαν σε πολύ υψηλό επίπεδο του Δείκτη Ψηφιακής Έντασης, ήταν η Φινλανδία (13,0%), η Μάλτα (11,4%) και η Ολλανδία (11,0%). Στον αντίποδα, οι χώρες με τις περισσότερες επιχειρήσεις με χαμηλή ψηφιακή ένταση ήταν η Ρουμανία (72,1%), η Βουλγαρία (70,6%) και η Ελλάδα (56,2%).
      Βέβαια και η εικόνα στην ΕΕ δεν είναι πολύ ελπιδοφόρα και σίγουρα απέχει από τους φιλόδοξους στόχους, που έχει θέσει η ίδια η Ένωση για την ψηφιακή δεκαετία. Συνολικά, μόνο το 4,4% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ έφτασε σε πολύ υψηλό επίπεδο ψηφιακής έντασης, ενώ το 19,6% σε υψηλό επίπεδο. Οι περισσότερες ΜμΕ κατέγραψαν χαμηλό (33,8%) ή πολύ χαμηλό (42,3%) επίπεδο ψηφιακής έντασης. 
      Αναλυτικά, το 2023, το 59% των επιχειρήσεων της ΕΕ έφτασε τουλάχιστον το βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης. Από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), το 58% έφτασε σε τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης πέρυσι, ενώ το μερίδιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις ήταν 91%.
      Βασική ψηφιακή ένταση
      Το “τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης” - μετρούμενο με τον δείκτη ψηφιακής έντασης - συνεπάγεται τη χρήση τουλάχιστον 4 από τις 12 επιλεγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνολογία AI, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το cloud computing, η Διαχείριση Σχέσεων Πελατών (CRM) ή έχοντας πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 1% του συνολικού κύκλου εργασιών.
      Σύμφωνα με έναν από τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας, πάνω από το 90% των ΜμΕ της ΕΕ θα πρέπει να φθάσουν τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έως το 2030. Αυτό σημαίνει ότι πέρυσι, οι ΜμΕ στην ΕΕ απείχαν 32 ποσοστιαίες μονάδες (pp) από τον φιλόδοξο στόχο που έχει τεθεί για το 2030 στην Ψηφιακή Δεκαετία.
      Το 4,4% των ΜμΕ της ΕΕ έφτασε σε πολύ υψηλό επίπεδο ψηφιακής έντασης, ενώ το 19,6% έφτασε σε υψηλό επίπεδο. Οι περισσότερες ΜμΕ κατέγραψαν χαμηλά (33,8%) ή πολύ χαμηλά (42,3%) επίπεδα ψηφιακής έντασης.
    5. Τεχνολογία

      GTnews

      Ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι υποδέχεται πλέον αιτήσεις σύνδεσης για σταθμούς AΠΕ & ΣΥΘΗΑ ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (net billing) & εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net billing) για το σύνολο της επικράτειας.
      Ακολουθούν οδηγίες καταχώρησης αιτήσεων ανά δίκτυο διανομής:
      Hπειρωτική χώρα και διασυνδεδεμένων με αυτή νησιών (συμπεριλαμβάνεται η Κρήτη):
      Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου απαιτείται είσοδος μέσω ΓΓΠΣ, αποκλειστικά με τους κωδικούς TAXISnet του αιτούντος. 
      Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών:
      Αποκλειστικά μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο με την συνυποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Για όλα τα νησιά του παρακάτω πίνακα, τα αιτήματα θα υποβάλλονται στην κεντρική ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
      ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΦΒ ΣΤΑΘΜΩΝ
      ΑΡΜΟΔΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΔΕΔΔΗΕ
      ΝΗΣΙ
      ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΩ
      ΑΡΚΙΟΙ, ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ, ΓΥΑΛΙ, ΚΑΛΥΜΝΟΣ, ΚΩΣ, ΛΕΙΨΟΙ, ΛΕΡΟΣ, ΝΙΣΥΡΟΣ, ΠΑΤΜΟΣ, ΤΕΛΕΝΔΟΣ, ΨΕΡΙΜΟΣ
      ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΟΔΟΥ
      ΜΕΓΙΣΤΗ, ΡΟΔΟΣ, ΣΥΜΗ, ΤΗΛΟΣ, ΧΑΛΚΗ, ΚΑΡΠΑΘΟΣ, ΚΑΣΟΣ
      ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
      ΣΚΥΡΟΣ
      ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
      ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ, ΟΘΩΝΟΙ
      ΥΠΟΤΟΜΕΑΣ
      ΚΙΜΩΛΟΣ, ΚΥΘΝΟΣ, ΜΗΛΟΣ, ΣΕΡΙΦΟΣ, ΣΙΦΝΟΣ
      ΔΥΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
      ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΥΡΟΥ
      ΑΜΟΡΓΟΣ, ΔΟΝΟΥΣΑ, ΑΝΑΦΗ, ΘΗΡΑ, ΘΗΡΑΣΙΑ
      ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΣΒΟΥ
      ΛΕΣΒΟΣ, ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΙ
      ΑΓ.ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, ΛΗΜΝΟΣ
      ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΜΟΥ
      ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ, ΣΑΜΟΣ, ΘΥΜΑΙΝΑ, ΙΚΑΡΙΑ, ΦΟΥΡΝΟΙ
      ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΑΝΙΩΝ
      ΓΑΥΔΟΣ, ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ
      ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΙΟΥ
      ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ, ΧΙΟΣ, ΨΑΡΑ
      ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΑΘΜΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
      ΑΡΜΟΔΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΔΕΔΔΗΕ
      ΝΗΣΙ
      ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ
      Όλα τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ)
      Τα παραπάνω ισχύουν στο πλαίσιο της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/93976/2772 (ΦΕΚ 5074/Β/05.09.2024) «Τροποποίηση και αντικατάσταση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/15084/382/19.02.2019 υπουργικής απόφασης «Εγκατάσταση σταθμών παραγωγής από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σύμφωνα με το άρθρο 14Α του ν. 3468/2006, όπως ισχύει, και από Ενεργειακές Κοινότητες με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4513/2018» (Β’ 759).».
      Την Τρίτη 08/10/2024 θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την υποδοχή αιτήσεων για:
      Σταθμούς με σύστημα αποθήκευσης Σταθμούς συμψηφισμού αυτοκαταναλωτών που ενεργούν από κοινού (πολυκατοικία) σταθμούς αυτοκαταναλωτή που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτο πρόσωπο
    6. Τεχνολογία

      Engineer

      Ο βοηθός τεχνητής νοημοσύνης Gemini Live της Google είναι πλέον διαθέσιμος δωρεάν σε όλους τους χρήστες Android συσκευών.
      Η εφαρμογή, που αρχικά προσφερόταν μόνο στους συνδρομητές του πακέτου Gemini Advanced έναντι 20 δολαρίων μηνιαίως, μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε κατεβάσει την εφαρμογή Gemini. Προς το παρόν, η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο στην αγγλική γλώσσα.
      Οι κάτοχοι των τελευταίων μοντέλων της Google, όπως τα Pixel 9 και Pixel 9 Pro, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο Gemini Live απλά ανοίγοντας την εφαρμογή Gemini και επιλέγοντας το εικονίδιο Live στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης. Το Gemini Live προσφέρει δέκα διαφορετικές φωνητικές επιλογές, με ονόματα εμπνευσμένα από αστέρια και αστερισμούς, επιτρέποντας στους χρήστες να επιλέξουν την αγαπημένη τους.
      Η λειτουργία του Gemini Live θυμίζει σε πολλά σημεία άλλους ψηφιακούς βοηθούς όπως το Google Assistant ή η Alexa. Ο AI βοηθός έχει τη δυνατότητα να κατανοεί καθημερινή γλώσσα και να συμπεριφέρεται με πιο ανθρώπινο τρόπο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Μπορεί να κάνει εικασίες, να βοηθήσει στην ανταλλαγή ιδεών και ακόμη και να εκτελεί πολλαπλές εργασίες, διαχειριζόμενος τα αιτήματα του χρήστη ενώ παράλληλα συνεχίζει τη συνομιλία. Οι φωνητικές επιλογές ενισχύουν την ψευδαίσθηση της ανθρώπινης επαφής, καθώς είναι πιο εκφραστικές συναισθηματικά σε σύγκριση με προηγούμενα πρότυπα συνθετικής ομιλίας.
      Η κυκλοφορία του Gemini Live έρχεται σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού στον χώρο των AI βοηθών. Η Google αντιμετωπίζει αυξανόμενο αριθμό ανταγωνιστών, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας Advanced Voice Mode για το ChatGPT και του πρόσφατα αναβαθμισμένου Copilot AI της Microsoft με φωνητικές αλληλεπιδράσεις.
      Η Google, ακολουθώντας παρόμοια στρατηγική με τη Microsoft, ελπίζει ότι η δωρεάν διάθεση του Gemini Live θα το βοηθήσει να ξεχωρίσει στην αγορά. Η ενσωμάτωση με το λειτουργικό σύστημα του Android και το οικοσύστημα συσκευών της Google αναμένεται να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, η εταιρεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις επερχόμενες αναβαθμίσεις της Siri από την Apple, ως μέρος των νέων λειτουργιών Apple Intelligence που θα κυκλοφορήσουν σύντομα.
      Για τους χρήστες που έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια με τους περιορισμούς των υπαρχόντων φωνητικών βοηθών, το Gemini Live αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική αναβάθμιση ωστόσο, μένει να φανεί πώς θα συγκριθεί με τους νέους ανταγωνιστές του. Είναι εμφανές ότι η Google επιδιώκει να διαφοροποιήσει το Gemini από τον Google Assistant, προσδίδοντάς του έναν πιο κεντρικό ρόλο στην καθημερινότητα των χρηστών, ιδιαίτερα στις κινητές συσκευές.Το Gemini Live προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ δέκα διαφορετικών φωνητικών προφίλ, το καθένα με το δικό του μοναδικό χαρακτήρα και τόνο φωνής.
    7. Τεχνολογία

      Engineer

      Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι εδώ για να μείνουν και είναι πιθανότατα τα αυτοκίνητα του μέλλοντος. Οι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοινώνουν τεράστιες επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και των μπαταριών και η μετάβαση από τα βενζινοκίνητα στα ηλεκτρικά οχήματα φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.
      Οι Αμερικανοί εξακολουθούν πάντως να είναι δύσπιστοι για την τεχνολογία παρά την αύξηση της δημοτικότητάς της τα τελευταία χρόνια. Εν μέρει ευθύνεται ένας συνδυασμός παρανοήσεων και μύθων για τα EV, ειδικά καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταίροι τους έχουν βελτιώσει τα μοντέλα τους.
      Ακολουθούν 10 από τα πιο διαδεδομένα επιχειρήματα κατά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων εξετάζοντας τι ισχύει στην πραγματικότητα.
      Μύθος 1: Τα EV έχουν υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα
      Αν και τα EV δεν χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για ενέργεια όπως τα αυτοκίνητα βενζίνης, εξακολουθούν να υπάρχουν εκπομπές που εμπλέκονται στην παραγωγή τους. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν έξι φορές περισσότερα ορυκτά από το τυπικό σας όχημα, κάτι που θα απαιτήσει πολύ περισσότερη εξόρυξη στο μέλλον. Η απόκτηση αυτών των ορυκτών έχει ωθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να βασίζονται σε αλυσίδες εφοδιασμού που μπορεί να εξαρτώνται από επικίνδυνη τεχνολογία και, το πιο ανησυχητικό, έχουν μολυνθεί από καταναγκαστική εργασία.
      Πριν ληφθούν υπόψη οι εκπομπές από την εξόρυξη, την κατασκευή, τον ανεφοδιασμό και την απόρριψη παλαιών αυτοκινήτων, τα EV εκπέμπουν λιγότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών σε σύγκριση με τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο. Όταν περιλαμβάνονται αυτοί οι παράγοντες, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να παράγουν περίπου διπλάσιο άνθρακα, σύμφωνα με την Washington Post.
      Μύθος 2. Οι μπαταρίες EV δεν διαρκούν
      Μία από τις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων είναι ότι δεν διαρκούν πολύ και πρέπει να αντικαθίστανται κάθε πέντε περίπου χρόνια.
      Σύμφωνα με το Car and Driver, κάθε αυτοκινητοβιομηχανία με ένα EV που πωλείται αυτή τη στιγμή προσφέρει πακέτα μπαταριών με εγγύηση τουλάχιστον οκτώ ετών, 100.000 μιλίων. Το Υπουργείο Ενέργειας εκτιμά ότι οι περισσότερες μπαταρίες θα διαρκέσουν περισσότερο, με διάρκεια ζωής μεταξύ 12 και 15 ετών.
      Τελικά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ορισμένες μπαταρίες θα ξεπεράσουν τα συμβατικά αυτοκίνητα. Το μέσο όχημα στις ΗΠΑ έχει ανώτατο όριο ηλικίας 12,6 ετών, σύμφωνα με την S&P Global Mobility.
      Η κινεζική εταιρεία μπαταριών Contemporary Amperex Technology Co Ltd, ή CATL, κυκλοφόρησε πρόσφατα μια μπαταρία EV με διάρκεια ζωής 15 ετών και δυνατότητα 932.000 μιλίων. Η εταιρεία έχει συνεργαστεί με τους Stellantis, Ford Motor Co., Volkswagen, Tesla, BMW και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

      Μύθος 3: Οι μπαταρίες EV καταλήγουν σε χωματερές
      Η πλειονότητα των ενηλίκων των ΗΠΑ (71%) ανησυχεί ότι οι μπαταρίες EV θα καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, σύμφωνα με μια μελέτη της Ascend Elements, κατασκευαστή μπαταριών με έδρα τη Μασαχουσέτη. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είπαν ότι θα κατέληγαν σε «τοξικές» χωματερές.
      Σε γενικές γραμμές, αυτό δεν ισχύει.
      Για αρχή, σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να κρατούν τις παλιές τους μπαταρίες ως επιπλέον πηγή ενέργειας. Εφόσον υπάρχει ακόμα κάποια υπολειμματική ενέργεια, αυτή η μπαταρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ενέργειας από ηλιακούς συλλέκτες, σύμφωνα με το National Grid.
      Τις περισσότερες φορές, αποστέλλονται από ανακυκλωτές αυτοκινήτων σε εταιρείες που τα αποσυναρμολογούν για τα μέρη και τα μέταλλα τους, όπως το νικέλιο και το λίθιο. Οι κυψέλες μπαταριών μπορούν να είναι πολύτιμες χάρη στα ακριβά ορυκτά μέσα τους, με αποτέλεσμα ορισμένες εταιρείες να επωφεληθούν από την ανακύκλωση ως επιχειρηματική ευκαιρία.
      Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανακύκλωσης μπαταριών EV είναι η Redwood Materials, μια startup που ξεκίνησε το 2017 από τον πρώην υπάλληλο της Tesla και επικεφαλής τεχνολογίας JB Straubel. Η εταιρεία ανακυκλώνει 25.000 νεκρές μπαταρίες EV κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Bloomberg News, και έχει συνεργαστεί με αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford και η Volkswagen.
      Μύθος 4: Τα EV υπερφορτώνουν το ηλεκτρικό δίκτυο
      Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 4% φέτος, από 2,5% το 2023 και σημειώνοντας τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης από το 2007, ανακοίνωσε τον Ιούλιο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
      Μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, από τα οποία 1,4 εκατομμύρια πωλήθηκαν στις ΗΠΑ πέρυσι. Όσο περισσότεροι κυκλοφορούν, τόσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια θα απαιτείται για να καλύψει αυτή τη ζήτηση. Ευτυχώς, φαίνεται ότι το εθνικό δίκτυο δεν θα επηρεαστεί πολύ, αν υποτεθεί ότι αυτό το ενεργειακό προϊόν συνεχίζει να αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες.
      Το Consumer Reports πέρυσι διαπίστωσε ότι θα περίπου μέχρι το 2050 όλα τα οχήματα στο δρόμο θα είναι ηλεκτρικά. Έως τότε, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 1,1 τρισεκατομμύρια κιλοβατώρες, ή 26%, σε σύγκριση με τη ζήτηση το 2023.
      Κατά μέσο όρο, αυτή η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα θα απαιτούσε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται μόλις κατά 1% κάθε χρόνο, πολύ κάτω από τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης.
      Οι κυβερνήσεις έχουν επίσης λάβει μέτρα για να μειώσουν την πίεση στο δίκτυο. Πολλές τοπικές κυβερνήσεις, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν ώρες εκτός αιχμής και ελκυστικές τιμές για να ενθαρρύνουν τους οδηγούς να χρησιμοποιούν το δίκτυο όταν η συνολική ζήτηση είναι χαμηλότερη. Μέσω συστημάτων από όχημα σε δίκτυο, τα ηλεκτρικά ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να πουλήσουν ξανά την ισχύ για να υποστηρίξουν το δίκτυο.
      Μύθος 5: Τα EV διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πιάσουν φωτιά
      Ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα που μπορεί να φανταστεί ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου είναι πιθανότατα το όχημά του να πάρει φωτιά — ειδικά όταν είναι πίσω από το τιμόνι. Αυτός ο φόβος επιδεινώθηκε χάρη στις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα, οι οποίες έχουν προκαλέσει κάποιες ανησυχίες.
      Ευτυχώς, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ να πάρουν φωτιά. Ή τουλάχιστον όχι τόσο όσο τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο.
      Για κάθε 100.000 ηλεκτρικά οχήματα που πωλούνται, συμβαίνουν μόλις 25 πυρκαγιές, σύμφωνα με την Kelly Blue Book, η οποία επικαλείται ανάλυση των δεδομένων του National Transportation Safety Board. Τα υβριδικά ενεπλάκησαν σε περίπου 3.475 πυρκαγιές ανά 100.000 πωλήσεις, ενώ τα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο εμπλέκονταν σε 1.530 για κάθε 100.000 πωλήσεις.
      Αυτό που μπορεί να είναι ανησυχητικό είναι η ισχύς της φλόγας που προκλήθηκε από φωτιά μπαταρίας EV, όπως ανακάλυψαν πρόσφατα οι πυροσβέστες στην Καλιφόρνια.
      Χρειάστηκαν περίπου 50.000 γαλόνια νερού – και η κλήση ενός αεροσκάφους για να ρίξει επιβραδυντικό – σε ένα Tesla Semi για να σβήσει τις φλόγες που προκλήθηκαν από μια συντριβή. Αυτή η μπαταρία έφτασε σε θερμοκρασίες 1.000 βαθμών Φαρενάιτ ενώ φλεγόταν. Το 2021, το NTSB είπε ότι οι πυρκαγιές μπαταριών EV υψηλής τάσης ενέχουν κινδύνους και χαρακτήρισε τις τρέχουσες οδηγίες από τους κατασκευαστές ανεπαρκείς.

      Μύθος 6: Τα EV δεν έχουν αρκετή εμβέλεια
      Το άγχος εμβέλειας – γνωστό και ως άγχος φόρτισης – είναι ο φόβος ότι το αυτοκίνητο ενός καταναλωτή θα ξεμείνει από ενέργεια πριν προλάβει να φτάσει σε ένα σταθμό φόρτισης. Παραμένει ένας από τους πιο προβληματισμούς που εμποδίζουν τους καταναλωτές να υιοθετήσουν την ηλεκτροκίνηση.
      Περίπου οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ ανέφεραν τις ανησυχίες για την αυτονομία ως λόγο για να αποφύγουν την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.
      Η Βόρεια Αμερική έχει επί του παρόντος 213.021 δημόσιες και ιδιωτικές θύρες φόρτισης και 78.377 σταθμούς φόρτισης, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας. Αλλά η χώρα πρέπει να τις εξαπλασιάσει ι για να φτάσει στην πλήρη ηλεκτροκίνηση μέχρι τη δεκαετία του 2040.
      Ωστόσο, ενώ οι βελτιώσεις στην υποδομή φόρτισης της Βόρειας Αμερικής είναι απολύτως απαραίτητες, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται πραγματικά να ανησυχούν. Από τις αρχές του 2024, υπάρχουν τουλάχιστον 30 μοντέλα EV, τα οποία μπορούν να διανύσουν 300 μίλια ή περισσότερα με μία μόνο φόρτιση, όπως ανέφερε το Bloomberg News τον Μάρτιο. Άλλα 20 θα κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του έτους.
      Για σύγκριση, ο τυπικός ιδιοκτήτης αυτοκινήτου οδηγεί 13.476 μίλια ετησίως ή 37 μίλια την ημέρα, σύμφωνα με ομοσπονδιακά δεδομένα. Το μεγαλύτερο κενό μεταξύ εμβέλειας και φορτιστών είναι ορατό κατά τη διάρκεια οδικών ταξιδιών, όπου οι φορτιστές μπορεί να είναι πιο σπάνιοι, ανάλογα με το πού ταξιδεύει ο οδηγός. Κάποιος που οδηγεί στο Ουαϊόμινγκ θα έχει μεγαλύτερη δυσκολία να βρει σταθμό φόρτισης σε σύγκριση με κάποιον στο Τέξας ή την Καλιφόρνια.
      Επιπλέον, παρά το ασταθές ξεκίνημα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενίσχυσε τη χρηματοδότηση που παρέχεται από το Πρόγραμμα Formula National Electric Vehicle Infrastructure (NEVI). Οι κυβερνήσεις των πολιτειών θα αντλήσουν από τον προϋπολογισμό 5 δις, δολ. της NEVI για να προσλάβουν εταιρείες για την κατασκευή σταθμών φόρτισης. Τελικά, η κυβέρνηση στοχεύει να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση φορτιστών σε κάθε πολιτεία.
      Μύθος 7: Τα EV είναι πολύ ακριβά
      Το 59% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 6.200 ενηλίκων στις ΗΠΑ τον Ιούνιο ανέφερε ότι το υψηλό κόστος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν έχεθ υιοθετήσει ένα ηλεκτρικό όχημα, ενώ ένα 23% τόνισε ότι ήταν δευτερεύων λόγος, σύμφωνα με το Associated Press, το Κέντρο Έρευνας Δημοσίων Υποθέσεων του NORC και το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, που διεξήγαγαν την έρευνα.
      Όμως, σε γενικές γραμμές, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πολύ πιο κοντά στην τιμή των υβριδικών αυτοκινήτων και των αυτοκινήτων που κινούνται με φυσικό αέριο από ό,τι πολλοί αντιλαμβάνονται.
      Ωστόσο, οι υπέρμαχοι υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να κοιτάξουν πέρα από το αρχικό κόστος για την αγορά ενός αυτοκινήτου, υποδεικνύοντας συχνά το κόστος κατοχής και συντήρησης ενός EV. Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων ξοδεύουν περίπου 300 δολ. λιγότερα για συντήρηση από τους καταναλωτές με οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο και αποφεύγουν κάποια από την τακτική συντήρηση που χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο.
      Στην πραγματικότητα, όμως, τα κίνητρα που υπάρχουν, όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις, οι επιδοτήσεις αλλά και το συγκριτικά χαμηλότερο κόστος μετακίνησης, αντισταθμίζουν τη διαφορά που προκύπτει.

      Μύθος 8: Τα EV είναι πολύ βαριά για δρόμους
      Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι – σχεδόν σε κάθε περίπτωση – βαρύτερα από τα αντίστοιχα που κινούνται με φυσικό αέριο. Κατά μέσο όρο, είναι 30% βαρύτερα, κυρίως λόγω των μπαταριών τους, οι οποίες είναι σημαντικά μεγαλύτερες και βαρύτερες από τις συμβατικές μπαταρίες λόγω της ανάγκης τους να αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια.
      Αυτό οδήγησε σε ορισμένες – υπερβολικές – ανησυχίες ότι οι δρόμοι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Αν και θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις στη διάρκεια ζωής των δρόμων και των γεφυρών, τα αποτελέσματα θα είναι πιθανότατα ήσσονος σημασίας συνολικά, μειώνοντας ένα ή δύο χρόνια από τη διάρκεια ζωής τους.
      Τα ομοσπονδιακά όρια βάρους επιτρέπουν οχήματα που ζυγίζουν έως και 80.000 λίβρες – συμπεριλαμβανομένου του φορτίου – στο δρόμο και έχουν βάρος έως και 20.000 λίβρες σε έναν μόνο άξονα.
    8. Τεχνολογία

      Engineer

      Σε επίσημη λειτουργία τίθεται από σήμερα, Δευτέρα, το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης του Ελληνικού Κτηματολογίου το οποίο αναμένεται ότι θα λύσει τα χέρια των προϊσταμένων των Κτηματολογικών Γραφείων αλλά και των πολιτών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων και θα επιτρέψει την επιτάχυνση των ελέγχων των συμβολαίων και την μείωση των εκκρεμοτήτων.
      Με τη χρήση του νέου εργαλείου, ο χρόνος επεξεργασίας των συμβολαίων μειώνεται κάτω από το μισό ή ακόμη και στο 1/3 σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δοκιμές, δηλαδή από την μισή ώρα (ή ακόμη και μία ώρα) που απαιτείται μέχρι τώρα, η εργασία θα ολοκληρώνεται σε 10 λεπτά ή και λιγότερο. Αυτό συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για το δημόσιο, καθώς μια διαδικασία που σήμερα κοστίζει 15 ευρώ, θα μπορούσε να κοστίζει έως και 30 λεπτά. Μάλιστα, δεδομένου ότι η πλατφόρμα παρέχει στατιστικά δεδομένα όπως π.χ. ο χρόνος που απαιτήθηκε να ληφθεί μια απόφαση ή για τις καταχωρίσεις, προβλέπεται και η στενή παρακολούθηση των εργασιών αλλά και bonus παραγωγικότητας έως και 15% του μισθού.
      Προσδοκία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η νέα πλατφόρμα να συμβάλει στην μείωση των εκκρεμοτήτων σε μια περίοδο όπου επιταχύνεται και το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων (μέχρι το τέλος του έτους), κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερο όγκο πράξεων.
      Όπως είναι γνωστό, πριν από δύο ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
      Στους σκοπούς του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέων εφαρμογών, για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το Κτηματολόγιο, η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων τελών, καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, η επίλυση ζητημάτων σχετικών με τους τίτλους εμπραγμάτων δικαιωμάτων, προς κατοχύρωση των δικαιούχων, η ενίσχυση των δυνατοτήτων του Κτηματολογίου με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη καταχώριση πράξεων, η ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στη λειτουργία του καθώς και της ανταπόκρισης των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων στις άμεσες ανάγκες υλικοτεχνικής υποστήριξης και καθημερινής λειτουργίας, που προκύπτουν από την ένταξη της χώρας στο λειτουργούν Κτηματολόγιο και η διασφάλιση ασφαλούς και απρόσκοπτης επικοινωνίας με τους πολίτες, καθώς και η δημιουργία βελτιωμένης εθνικής υποδομής αυθεντικοποίησης, συμβατής με τον Κανονισμό eΙDAS.
      Η νέα πλατφόρμα AI, η οποία χρησιμοποιείται ήδη πιλοτικά από πάνω από 900 χρήστες στα Κτηματολογικά Γραφεία σε όλη την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα δώσει λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο, το οποίο δεν είναι άλλο από το νομικό έλεγχο των συμβολαίων. Αν και το Κτηματολόγιο είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, πρόθεση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, να ενταχθεί η AI και σε άλλους τομείς όπως είναι η Υγεία και η Δικαιοσύνη όπου καταγράφεται μεγάλος όγκος συναλλαγών ενώ το 2025 αναμένεται να τρέξει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΔ για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.
    9. Τεχνολογία

      Engineer

      Την πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνή συμφωνία για την τεχνητή νοημοσύνη, που συνάδει πλήρως με τον κανονισμό της ΕΕ για το ΑΙ (σ.σ. τον πρώτο ολοκληρωμένο κανονισμό για την τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο), υπέγραψε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ. Η σύμβαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει μια κοινή προσέγγιση, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα ΑΙ είναι συμβατά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ενώ παράλληλα καθιστά δυνατή την καινοτομία και καλλιεργεί την εμπιστοσύνη στην εν λόγω τεχνολογία.
      Περιλαμβάνει μια σειρά βασικών εννοιών από τον κανονισμό της ΕΕ για την ΤΝ, όπως την προσέγγιση βάσει κινδύνου, τη διαφάνεια σε όλο μήκος της αξιακής αλυσίδας των συστημάτων ΤΝ και του περιεχομένου που παράγεται από ΤΝ, λεπτομερείς υποχρεώσεις τεκμηρίωσης για τα συστήματα ΤΝ που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου και υποχρεώσεις διαχείρισης κινδύνου με τη δυνατότητα θέσπισης απαγορεύσεων για τα συστήματα ΤΝ, που θεωρούνται σαφής απειλή για τα θεμελιώδη δικαιώματα.
      Η σύμβαση υπογράφηκε στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης των Υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών περιλαμβάνονταν η ΕΕ, άλλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Αγία Έδρα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, η Αυστραλία, η Αργεντινή, το Περού, η Ουρουγουάη και η Κόστα Ρίκα.
      Συνεκτική πρόταση
      Η χθεσινή υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της ΕΕ όσον αφορά την ΤΝ σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες περιλαμβάνουν συζητήσεις στο πλαίσιο της G7, του ΟΟΣΑ, της G20 και των Ηνωμένων Εθνών.
      Η σύμβαση θα εφαρμοστεί στην ΕΕ μέσω του κανονισμού για την ΤΝ, ο οποίος προβλέπει εναρμονισμένους κανόνες για τη διάθεση στην αγορά, την ανάπτυξη και τη χρήση συστημάτων ΤΝ, καθώς και μέσω άλλων σχετικών νομοθετικών πράξεων της ΕΕ, όπου απαιτείται. 
      Μετά την υπογραφή, η Επιτροπή θα ετοιμάσει μια πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη της σύμβασης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει, επίσης, να δώσει την έγκρισή του. 
      Όπως σημειώνει η Επιτροπή, οι απόψεις που κατέθεσαν 68 διεθνείς εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας και άλλων διεθνών οργανισμών, οδήγησαν σε μια ολοκληρωμένη και συμπεριληπτική προσέγγιση.
    10. Τεχνολογία

      Engineer

      Η συντήρηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στοιχίζει λιγότερο από αυτήν ενός συμβατικού. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν λιγότερα κινούμενα μέρη σε σύγκριση με ένα αυτοκίνητο που φέρει κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά και με την ανάκτηση ενέργειας να μειώνει σημαντικά τις φθορές στα φρένα. Πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα από την epyx, την εταιρεία που διαχειρίζεται τις διαδικασίες σέρβις, συντήρησης και επισκευής για περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια αυτοκίνητα και φορτηγά, αποκαλύπτει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν λιγότερες παρουσίες στα συνεργεία από τα αντίστοιχα συμβατικά, αλλά και ότι η συντήρησή τους είναι σημαντικά φθηνότερη.
      Όσον αφορά τις επισκέψεις στα συνεργεία τα ηλεκτρικά οχήματα πήγαν 3,67 φορές κατά μέσο όρο σε τρία χρόνια, σε σύγκριση με 3,99 φορές για τα υβριδικά οχήματα και 4,05 φορές για τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Σύμφωνα με την epyx, η οποία έχει πλέον πάνω από 400.000 EV στη βάση δεδομένων της, η μέση δαπάνη για σέρβις, συντήρηση και επισκευή για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατά το πρώτο έτος του είναι 167 ευρώ σε σύγκριση με 231 ευρώ για ένα υβριδικό και 236 ευρώ για όχημα ICE. Στο δεύτερο έτος τα ποσά για σέρβις αυξάνονται σε 206 ευρώ για ένα EV έναντι 315 ευρώ για ένα υβριδικό και 344 ευρώ για το ICE. Στο τρίτο έτος η κατάσταση παραμένει σχεδόν παρόμοια με μέσο κόστος για ένα EV στα 262 ευρώ, έναντι 404 ευρώ για ένα υβριδικό και 476 ευρώ για ένα αυτοκίνητο ICE.
      Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα χιλιόμετρα για τα EV είναι σχεδόν ίδια με τα χιλιόμετρα των αυτοκινήτων ICE, αν και τα υβριδικά στις διάφορες μετρήσεις είχαν διανύσει περίπου 20% μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις. Αυτό ίσως να αύξησε την τιμή των σέρβις, η οποία μπορεί να οφείλεται σε υψηλότερη δαπάνη ελαστικών και αντικατάσταση του συστήματος φρένων.
    11. Τεχνολογία

      GTnews

      Η εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στο Νομικό Έλεγχο του Κτηματολογίου γίνεται ο πρώτος Δημόσιος φορέας που αξιοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για τη λήψη διοικητικών αποφάσεων και αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία νομικού ελέγχου των συμβολαίων από τους προϊσταμένους των αρμόδιων υπηρεσιών.
      Μέχρι σήμερα, οι προϊστάμενοι διάβαζαν ολόκληρα τα συμβόλαια, τα οποία μπορεί να έφταναν ακόμη και τις 200 σελίδες, προκειμένου να εντοπίσουν τα απαραίτητα στοιχεία και να εφαρμόσουν τους κανόνες νομικού ελέγχου. Αυτή η διαδικασία ήταν χρονοβόρα, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται γύρω στα 30 λεπτά ανά συμβόλαιο.
      Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο λειτουργεί ήδη πιλοτικά για τους προϊσταμένους σε όλη την επικράτεια, μπορεί:
      Να διαβάσει το κείμενο του συμβολαίου σε φυσική γλώσσα, Να αναγνωρίσει το είδος της πράξης, να εντοπίσει τα στοιχεία που απαιτούνται βάσει των νομικών κανόνων, Να εφαρμόσει αυτόματο έλεγχο πληρότητας των στοιχείων ενός συμβολαίου, όπως ενημερότητες και δήλωση ΕΝΦΙΑ, Και να δημιουργήσει μια αυτόματη εισήγηση προς τον προϊστάμενο για την έγκριση ή απόρριψη στοιχείων του συμβολαίου. Με τη χρήση του εργαλείου, ο χρόνος επεξεργασίας μειώνεται κάτω από το μισό ή ακόμη και στο 1/3 σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δοκιμές. Αυτό συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για το δημόσιο, καθώς μια διαδικασία που σήμερα κοστίζει 15 ευρώ, θα μπορούσε να κοστίζει έως και 30 λεπτά.
      Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελική απόφαση θα συνεχίσει να λαμβάνει ο αρμόδιος προϊστάμενος, ωστόσο το εργαλείο θα διευκολύνει σημαντικά το έργο του, παρέχοντας μια έτοιμη εισήγηση που θα επισημαίνει ακριβώς τα σημεία του συμβολαίου που χρήζουν προσοχής.
      Το εργαλείο αυτό δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δίχως κόστος, είναι πολύ απλό στη χρήση του δίχως να απαιτείται περαιτέρω εκπαίδευση των χρηστών και υλοποιήθηκε με τη χρήση της τεχνολογίας της Microsoft Azure Open AI. Η ανάπτυξη και φιλοξενία του συστήματος έγινε με την υποστήριξη της Microsoft, διασφαλίζοντας την υψηλή τεχνολογική ποιότητα και αξιοπιστία του εργαλείου.
    12. Τεχνολογία

      Engineer

      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας (HeDBAF) είναι ένα εθνικό προϊόν συνεργασίας όλων των σχετικών με αυτό το αντικείμενο ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΟΑΣΠ.
      Ο κύριος σκοπός της γεωβάσης είναι να παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα και σε όποιον θέλει να έχει μια συνοπτική ή εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα ενεργά/σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, καθώς και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα καθοδήγησης για γεωλόγους, μηχανικούς και την κεντρική και τοπική διοίκηση, για περαιτέρω εις βάθος μελετών.
      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας (HeDBAF): https://activefaults.eagme.gr/
      Τα ρήγματα θεωρούνται ενεργά (κόκκινες γραμμές) όταν:
      έχει δώσει επιφανειακή διάρρηξη με ιστορικό ή σύγχρονο σεισμό έχει δώσει εδαφικές διαρρήξεις χρονολογημένες στην περίοδο Ανωτέρου Πλειστοκαίνου-Ολοκαίνου, όπως έχει διαπιστωθεί με τη διάνοιξη παλαιοσεισμολογικών ορυγμάτων κάθετα στο ίχνος του. μετακινεί ή επηρεάζει (π.χ. πτυχώνει) γεωλογικούς σχηματισμούς του Ανωτέρου Πλειστοκαίνου-Ολοκαίνου κατά μήκος του ρήγματος εμφανίζονται, κατά θέσεις, κατοπτρικές επιφάνειες με γραμμές προστριβής που δεν έχουν διαβρωθεί εμφανίζει κατά μήκος του χαρακτηριστικούς κρημνούς (escarpments) και τεκτονικά πρανή (scarps) στη βάση των πρανών αναπτύσσονται κορήματα ή κώνοι κορημάτων εμφανίζει κατά μήκος του χαρακτηριστικές γεωμορφολογικές δομές (π.χ. τριγωνικά πρανή κλπ) αποκόπτει ή μετατοπίζει τις κοίτες ποταμών ή χειμάρρων με συστηματικό τρόπο παρουσιάζει ασεισμική ολίσθηση (αποδεδειγμένη με γεωδαιτικές μετρήσεις ή άλλες ενδείξεις) συνδέεται με σεισμικά επίκεντρα της ενόργανης περιόδου ή με ευθυγράμμιση μικροσεισμών έχει δομική σχέση με άλλο γνωστό ενεργό ρήγμα (είναι υποπαράλληλο, εκφύεται, έχει κλιμακωτή γεωμετρία κλπ) συνδέεται με ενεργή ηφαιστειότητα ή θερμές πηγές το πεδίο των τεκτονικών τάσεων που προσδιορίστηκε για την τελευταία ενεργοποίηση του είναι περίπου ίδιο με αυτό που δίνουν οι μηχανισμοί γένεσης των σεισμών στην ίδια περιοχή. Ένα ρήγμα χαρακτηρίζεται ως Δυνητικά Ενεργό όταν έχει δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του Τεταρτογενούς (τα τελευταία 2.600.000 έτη). Σημειώνεται ότι τα δυνητικώς ενεργά ρήγματα (κίτρινες γραμμές):
      έχουν επηρεάσει μεν ιζηματογενείς αποθέσεις του Τεταρτογενούς αλλά δεν έχουν επαναδραστηριοποιηθεί κατά τα τελευταία 126.000 χρόνια δεν υπάρχουν γεωλογικά δεδομένα για άμεση σύνδεσή τους με ισχυρούς σεισμούς. εμφανίζουν μικρό βαθμό συσχέτισης με την κατανομή των επικέντρων μεγάλων σεισμών της ενόργανης περιόδου τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της επιφάνειας του εδάφους με τα οποία συνδέονται (π.χ. ρηξιγενείς επιφάνειες) έχουν σημαντική έως πλήρη διάβρωση υπάρχουν στοιχεία προσδιορισμού τους από γεωφυσικές έρευνες σε περιοχές καλυμμένες από πρόσφατες αποθέσεις η διεύθυνσή τους είναι συμβατή με τις ενεργές τεκτονικές τάσεις που επικρατούν στην περιοχή
    13. Τεχνολογία

      Engineer

      Σημαντικές ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα μπορεί να φέρει η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στον κατασκευαστικό κλάδο με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ωθεί τα κράτη – μέλη της προς αυτή την κατεύθυνση προωθώντας τη χρήση λύσεων όπως είναι το Building Information Modeling (BIM) και άλλων εφαρμογών.
      Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει έρευνα που δημοσιοποίησαν πρόσφατα οι καθηγητές Γιώργος Καπογιάννης και Παναγιώτης Παλαιός, σύμφωνα με την οποία αν μία χώρα επενδύσει σε ψηφιακές τεχνολογίες στον κατασκευαστικό κλάδο κάνοντας τις απαραίτητες ρυθμίσεις, θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της. Και όπως σημειώνει, μιλώντας στο CNN Greece ο κ. Καπογιάννης, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen, τα οφέλη από την περαιτέρω ψηφιοποίηση του κατασκευαστικού κλάδου είναι ουκ ολίγα.
      Σύμφωνα με την έρευνα, οι χώρες της Ευρώπης όπου το κράτος έχει βοηθήσει -με τις κατάλληλες κινήσεις- την ψηφιοποίηση του κατασκευαστικού κλάδου έχουν ήδη αποκομίσει οφέλη σε διάφορους τομείς. Τέτοια κράτη είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία, ενώ γενικότερα οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς. Στην Ελλάδα έχουν υπάρξει κάποιες σχετικές κινήσεις, κυρίως αναφορικά με την προώθηση της χρήσης λύσεων ΒΙΜ αλλά τα πράγματα κινούνται σχετικά αργά. Υπάρχουν πάντως παραδείγματα αξιοποίησης λύσεων BIM, όπως είναι η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας αλλά και κάποια σιδηροδρομικά έργα.
      Το ΒΙΜ είναι ένα σύμπλεγμα διαδικασιών όπου μέσω της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας βοηθάει τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των πελατών να ληφθούν αποφάσεις, να προβλέπουν τεχνικές ανωμαλίες με κέρδη/έξοδα του έργου ή ακόμα και να μπορούν να δουν τη λειτουργία των κτιρίων ή των έργων σε πραγματικό ιδεατό χωροχρόνο. Ουσιαστικά, με τη χρήση του ΒΙΜ μία κατασκευαστική εταιρεία μπορεί να έχει μία πλήρη προσομοίωση ενός έργου πριν καν αυτό ξεκινήσει να κατασκευάζεται και να δει τα ζητήματα που μπορούν να προκύψουν. Όπως είναι προφανές, το ΒΙΜ δεν αφορά μόνο τις κατασκευές κτιρίων αλλά και μεγάλα έργα υποδομών, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και σε κλάδους όπως είναι η διαχείριση ακινήτων.
      Η έρευνα των Ελλήνων καθηγητών επισημαίνει ότι υπάρχουν μία σειρά από κινήσεις που μπορούν να γίνουν σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει ώθηση στην ψηφιοποίηση του κατασκευαστικού κλάδου. Καταρχάς, θα πρέπει να υπάρξει ενθάρρυνση της καινοτομίας στον τομέα των ψηφιακών κατασκευών και ειδικά στις τεχνικές ψηφιακής κατασκευής για τη βελτίωση της ανάπτυξης υποδομών.
      Όπως απαραίτητη είναι και η επένδυση στην κατάρτιση και την εκπαίδευση προκειμένου οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες. Πάνω στο ίδιο θέμα, ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται και για την ψηφιακή συμπερίληψη. Δηλαδή, την ανάπτυξη πολιτικών που διασφαλίζουν ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες.
      Σε ένα διαφορετικό επίπεδο, στα ζητούμενα είναι και η έμφαση στην κυκλική οικονομία με ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών στην ψηφιακή κατασκευή για την προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων. Τέλος, απαραίτητη είναι και η εμπλοκή του δημοσίου τομέα, οι φορείς του οποίου μπορούν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακές λύσεις για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας τους.
      Σύμφωνα με τον κ. Καπογιάννη, το κλειδί σε όλη τη διαδικασία ψηφιοποίησης δεν είναι πάντως άλλο από την αλλαγή νοοτροπίας. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς και οι επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου να αρχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους καθώς τα συνεργατικά (collaborative) ψηφιακά εργαλεία είναι εκείνα που θα κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά.
    14. Τεχνολογία

      Engineer

      Στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στις τεχνολογίες υδάτων καταφέρνει να βρεθεί η Ευρώπη, μπροστά μάλιστα από τις παγκόσμιους ανταγωνιστές της, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 40% των εφευρέσεων σε τεχνολογίες που σχετίζονται με το νερό, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (23%) και την Ιαπωνία (12%), σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO).
      Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ευρώπη ηγείται παγκοσμίως στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα των υδάτων, με τις εταιρείες, τους ερευνητές και τους εφευρέτες από τα 39 κράτη-μέλη EPO να αντιπροσώπευαν το 40% όλων των IPF σε τεχνολογίες που σχετίζονται με το νερό.
      Όπως αποκαλύπτει η σχετική έρευνα, οι Ευρωπαίοι εφευρέτες πρωτοστατούν σε όλους τους σημαντικούς τομείς της τεχνολογίας των υδάτων, από τη συλλογή πόσιμου νερού και την αποδοτική χρήση του, έως την επεξεργασία λυμάτων και την προστασία από τις πλημμύρες.
      Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 2,2 δισ. άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό το 2022 και 3,5 δισ. δεν είχαν ασφαλείς υπηρεσίες υγιεινής. Επιπλέον, οι ξηρασία και οι πλημμύρες προκαλούν μεγάλο αριθμό θανάτων και δισεκατομμύρια οικονομικές απώλειες κάθε χρόνο.
      «Το νερό είναι ένας από τους πολυτιμότερους πόρους μας. Δεδομένων των απειλών που θέτει η κλιματική αλλαγή, η καινοτομία πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη ταχύτερα τις επόμενες δεκαετίες – τόσο στην παροχή νερού όσο και στην προστασία από κινδύνους που σχετίζονται με το νερό» δήλωσε ο Πρόεδρος του EPO, António Campinos.
      Ποιες ευρωπαϊκές χώρες διακρίνονται
      Σύμφωνα με τη μελέτη, κατατέθηκαν πάνω από 22.000 IPF (διεθνείς οικογένειες ΔΕ) παγκοσμίως μεταξύ 1992 και 2021 σε τεχνολογίες που σχετίζονται με το νερό. Ο μεγαλύτερος τομέας για εφευρέσεις είναι η επεξεργασία νερού, που αποτελεί περίπου το 60% όλων των IPF.
      Ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας τα τελευταία χρόνια είναι η αποτελεσματική επεξεργασία νερού και ιδιαίτερα η αυτοματοποίηση και ο έλεγχος των λειτουργιών επεξεργασίας. Η Ευρώπη έχει ισχυρό προβάδισμα στις εφευρέσεις νερού, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (με 23% όλων των IPF που σχετίζονται με το νερό), την Ιαπωνία (12%), την Κίνα (6%) και τη Δημοκρατία της Κορέας (5%).
      Οι πιο δραστήριες ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα αυτό είναι η Γερμανία (12%), η Γαλλία (5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (4%), οι Κάτω Χώρες (3%) και η Ιταλία (3%).
      Οι μεγάλες εταιρείες κυριαρχούν
      Οι κορυφαίοι αιτούντες διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις τεχνολογίες νερού είναι η εταιρεία Veolia (Γαλλία), η Xylem (ΗΠΑ) και η Kurita (Ιαπωνία). Ωστόσο, η συμβολή των πανεπιστημίων και των δημόσιων ερευνητικών οργανισμών έχει αυξηθεί σημαντικά, από λιγότερο από 5% όλων των IPF που σχετίζονται με το νερό τη δεκαετία του 1990 σε 14% έως το 2017-21.
      Τα κορυφαία πανεπιστήμια / ερευνητικά ιδρύματα είναι η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Nanjing (Κίνα) και το CNRS (Γαλλία).
    15. Τεχνολογία

      Engineer

      Ένα ζεύγος ρομποτικών υποβρυχίων (ROV) κατευθύνεται ήδη προς το ναυάγιο του Τιτανικού, προκειμένου να προχωρήσει στην τρισδιάστατη σάρωση της περιοχής και να καταγράψει υψηλής ανάλυσης εικόνες από τα απομεινάρια του υπερωκεάνιου. Την αποστολή έχει οργανώσει η RMS Titanic Inc., και είναι η πρώτη φορά μετά το 2010 που η εταιρία επισκέπτεται το πλοίο.
      Ήδη, η επταμελής αποστολή έχει φτάσει στις συντεταγμένες του Τιτανικού, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό της εταιρίας στο Instagram και οι διαδικασίες σάρωσης έχουν ξεκινήσει. 
      https://www.instagram.com/p/C9iUWeuAV1m/
      Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα προσέγγισης του σκάφους, αφότου το βαθυσκάφος Titan της OceanGate καταστράφηκε ενώ επιχειρούσε να καταδυθεί στο ναυάγιο πέρυσι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι πέντε επιβαίνοντες. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη αποστολή εστιάζει στη διαφύλαξη και τη μελέτη του ναυαγίου, όχι στο να διευκολύνει άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια να δουν από κοντά τον Τιτανικό.
      Η RMS Titanic σκοπεύει να συγκρίνει τις νέες σαρώσεις με εκείνες που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της αποστολής του 2010 ώστε να καταγράψει το βαθμό φθοράς του ναυαγίου και να καθορίσει "την επίδραση που έχει ο ωκεανός και οι άλλες αποστολές στο χώρο του ναυαγίου", όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η ίδια η εταιρία. Παράλληλα, η εταιρία ελπίζει να εντοπίσει νέες μορφές ζωής ή και περιοχές με διάσπαρτα υπολείμματα του ναυαγίου, αλλά και σημεία όπου η φθορά που έχει επέλθει στο ναυάγιο να επιτρέπει την είσοδο στο εσωτερικό του πλοίου.
      Για το σκοπό αυτό, τα ρομποτικά υποβρύχια είναι εφοδιασμένα με ειδικά σχεδιασμένη σειρά καμερών υψηλής ανάλυσης και προβολέων, ικανών να καταγράψουν εικόνες σε ανάλυση 65Κ, όπως ανακοίνωσε τον Απρίλιο η εταιρία. Οι κάμερες αυτές διαθέτουν την υψηλότερη ανάλυση που έχει αξιοποιηθεί στο χώρο του ναυαγίου, όπως δήλωσε ο Έβαν Κόβακς, ιδρυτής της Marine Imaging Technologies, στο Oceanographic.
      H εταιρία συγκεντρώνει επίσης αντικείμενα από το ναυάγιο. Μάλιστα, είναι δεδηλωμένη η άποψή της πως η θέση της συλλογής της δεν είναι σε κάποιο μουσείο. Αντίθετα, τα παρουσιάζει, στο πλαίσιο των διαρκών εκθέσεών της, στο Λας Βέγκας και το Ορλάντο, αλλά και μέσα από περιοδείες σε εκθεσιακούς χώρους σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την εταιρική ιστοσελίδα, η RMS Titanic "πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον του κοινού να εκτίθενται τα αντικείμενα σε ολόκληρο τον κόσμο".
       
    16. Τεχνολογία

      GTnews

      To θερμόμετρο δείχνει 40 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι πνέουν ισχυροί την ώρα που μια μικρή στήλη καπνού ίσα που ξεπροβάλει ανάμεσα από τις κόμες των πεύκων στο Σέιχ Σου. Μια πυρκαγιά βρίσκεται εν τη γενέσει, αλλά ευτυχώς το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης είναι εξοπλισμένο με άγρυπνα «μάτια». Αισθητήρες εδάφους και drones με κάμερες συμβατικές και υπέρυθρων, που το περιπολούν, καταγράφουν άμεσα το συμβάν και στέλνουν τα δεδομένα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Εκεί, με τη χρήση και Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), αρχίζει τη διαδικασία για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
      Ταυτόχρονα, λαμβανομένων υπόψη των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και του καύσωνα, διατυπώνονται σενάρια για το πόσο γρήγορα οι φλόγες θα μπορούσαν να φτάσουν από το Σέιχ Σου στον δρόμο Χορτιάτη- Αγίου Βασιλείου, αν ξεφύγει η κατάσταση, ώστε να γίνουν -αν χρειαστεί- οι απαιτούμενες εκκενώσεις και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής να κατευθυνθούν εγκαίρως στα καίρια σημεία. Ταυτόχρονα, με τη χρήση της τεχνολογίας, εντοπίζεται ένα αυτοκίνητο με τέσσερις αμέριμνους επιβάτες, οι οποίοι θα μπορούσαν δυνητικά να κινδυνέψουν από τις φλόγες, αν δεν απομακρυνθούν από την περιοχή εντός μίας ώρας.
      Το παραπάνω σενάριο είναι υποθετικό. Ωστόσο, οι δυνατότητες που περιγράφει, χάρη στη χρήση της τεχνολογίας, είναι υπαρκτές και βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού προγράμματος έρευνας και καινοτομίας ΤΕΜΑ (Αξιόπιστη και Εξαιρετικά Ακριβής Χαρτογράφηση και Πρόβλεψη για Διαχείριση Έκτακτων Καταστάσεων), που συμπλήρωσε τους πρώτους 18 μήνες του πριν από λίγες ημέρες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Συντονιστής στο έργο, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ενώ από πλευράς της Ελλάδας μετέχουν ακόμα το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) και ο δήμος Μαντουδίου, όπως λέει στο ΑΠΕΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Πήτας. Συνολικά, για τους σκοπούς του έργου συνεργάζονται 19 εταίροι από όλη την Ευρώπη.
      Εργαλείο πρόληψης πυρκαγιών και οι ...αναρτήσεις στα social media
      Πώς ακριβώς λειτουργεί το όλο σύστημα; Συνδυάζοντας όλα τα απαιτούμενα εργαλεία και αναλύοντας Μεγάλα Δεδομένα, προερχόμενα από δορυφορικές εικόνες, εικόνες υπέρυθρου κάμερας, βίντεο από drones (τα οποία σημειωτέον μπορούν να πετάξουν ακόμα και σε πυκνό καπνό και να καταγράψουν εικόνα μέσω της κάμερας υπέρυθρων όπως εξηγεί ο καθηγητής), μετεωρολογικές μετρήσεις και προβλέψεις, αλλά και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σχεδόν κάθε πολίτης σήμερα διαθέτει ένα έξυπνο κινητό με κάμερα και μπορεί να καταγράψει στατικές εικόνες ή βίντεο, που παρέχουν πολύτιμη πληροφορία για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
      Το πρώτο βήμα όμως, όπως αυτό αναπτύσσεται στο έργο ΤΕΜΑ, είναι η ανάπτυξη ενός ψηφιακού διδύμου (digital twin), ενός τρισδιάστατου χάρτη: «υπάρχουν περιοχές που θεωρούνται πολύ σημαντικές, όπως για παράδειγμα περιαστικά δάση σαν το Σέιχ Σου. Σε αυτές γίνεται πρώτα αποτύπωση της περιοχής σε έναν τρισδιάστατο χάρτη, όπου φαίνονται για παράδειγμα το ανάγλυφο του εδάφους, η καύσιμη ύλη, η κατεύθυνση από την οποία συνήθως πνέουν οι άνεμοι, το πόσο συχνοί είναι οι καύσωνες, οι προσβάσεις κτλ. Έπειτα σχεδιάζεται η επιτήρηση του δάσους, με αισθητήρες εδάφους, drones με κάμερες κτλ. Έτσι, αν εκδηλωθεί νέα εστία φωτιάς, η Πυροσβεστική μπορεί να χειριστεί το συμβάν πολύ ευκολότερα και ταχύτερα» εξηγεί ο κ.Πήτας.
      Αν τώρα πρόκειται για μια πυρκαγιά που έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, όπως οι πρόσφατες στον Έβρο, που η κατάσβεσή τους μπορεί να απαιτήσει και μέρες, το σύστημα μπορεί να βοηθήσει και με άλλους τρόπους: να παρακολουθεί και να αναλύει, μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, μετεωρολογικά δεδομένα και δορυφορικές εικόνες, ώστε να γίνονται πιο εύστοχες προβλέψεις, π.χ., για την κατεύθυνση προς την οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί η φωτιά, για το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να φτάσει σε μια κατοικημένη περιοχή ή για τις αναγκαίες εκκενώσεις. Στην πιο επιστημονική γλώσσα, το TEMA αναπτύσσει τεχνολογίες αιχμής που μπορούν να εξάγουν πληροφορία σε πραγματικό χρόνο από πολλαπλές πηγές ετερογενών δεδομένων, με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), να κάνουν προβλέψεις για την πιθανή εξέλιξη του φαινομένου σε πραγματικό χρόνο και να δημιουργήσουν ενημερωμένους τρισδιάστατους σημασιολογικούς χάρτες της πληττόμενης περιοχής. Οι αλγόριθμοι της ΤΝ (που πραγματοποιούν, πχ, ανίχνευση πυρκαγιάς, εύρεση οχημάτων/ατόμων που κινδυνεύουν) κατανέμονται με βέλτιστο τρόπο μεταξύ συσκευών χαμηλής υπολογιστικής ισχύος (π.χ., drones) στο πεδίο της καταστροφής και ισχυρών υπολογιστών που βρίσκονται στο υπολογιστικό νέφος (computing cloud), ίσως και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Η ανάλυση των δεδομένων της πυρκαγιάς ή πλημμύρας πραγματοποιείται με βάση Βαθιά Νευρωνικά Δίκτυα (DNNs) ή άλλους αλγορίθμους ΤΝ αιχμής με αξιόπιστο, διαφανή και εξηγήσιμο τρόπο. Η ανάλυση μεγάλων δεδομένων (π.χ., βίντεο από drones, δορυφορικές εικόνες, εικόνες υπέρυθρου, μηνύματα σε κοινωνικά μέσα, μετεωρολογικές μετρήσεις και προβλέψεις) γίνεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τόσο του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όσο και των πυροσβεστικών μονάδων, που επιχειρούν στο πεδίο της καταστροφής. Μελλοντικά, με τα ίδια εργαλεία θα μπορούσαν να μετρηθούν με ακρίβεια οι καμένες (ή πλημμυρισμένες) εκτάσεις.
      Οι δυσκολίες στην πράξη και οι πιλοτικές εφαρμογές
      Όλα αυτά ακούγονται εξαιρετικά. Είναι όμως και εφαρμόσιμα; Όπως επισημαίνει ο κ. Πήτας, η εφαρμογή ενός συστήματος όπως το ΤΕΜΑ δεν είναι απλή, αφού δεν αρκεί π.χ., ένας δήμος να προμηθευτεί δύο ή πέντε drones με κάμερες ή αισθητήρες εδάφους. «Χρειάζεται να προσληφθούν πιλότοι για τα drones, χρειάζεται πλάνο και συντονισμός, δεν είναι τόσο εύκολο» παρατηρεί.
      Χρήσιμα συμπεράσματα για την εφαρμογή αναμένεται πάντως να εξαχθούν κατά την τρίτη φάση του έργου ΤΕΜΑ, κατά την οποία προβλέπεται να γίνουν πιλοτικές εφαρμογές σε τέσσερις περιοχές: μια που θα αφορά πλημμύρες στο Μαντούδι της Εύβοιας (όπου η ομάδα του έργου θα βρεθεί τον Σεπτέμβριο του 2024), μία για πυρκαγιές και πλημμύρες στη Σαρδηνία, μία για πλημμύρες στη Βαυαρία και μια για δασικές φωτιές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη Φιλανδία. Η τρίτη αυτή φάση περιλαμβάνει δύο διαφορετικά πειράματα για κάθε περιοχή και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2026. Στο Μαντούδι έχει ήδη δημιουργηθεί digital twin της περιοχής, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εγκατάστασης υδρομετρικών σταθμών και χρήσης μετεωρολογικών δεδομένων για την πρόβλεψη της πιθανότητας πλημμυρών. Προς το παρόν ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του έργου, που αφορά την ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνολογιών αιχμής και των προγνωστικών μοντέλων ΤΝ και το 2025 εκτιμάται ότι θα εκκινήσει η δεύτερη φάση, που προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου λογισμικού, όπου θα ενσωματώνονται όλες οι τεχνολογίες.
    17. Τεχνολογία

      Engineer

      H ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα των κατασκευών δεν είναι απλώς μια καλή ιδέα, αλλά πραγματικά μια αναγκαιότητα, λόγω της ανάγκης μείωσης του κόστους και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας.
      Αυτό που ξεχωρίζει τους κατασκευαστές από άλλες εταιρείες είναι η ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση από την εργασία, τους μεγάλους στόλους εξοπλισμού, την κατασκευή υλικών και τη μεταφορά φορτίων. Στην όλη παραγωγική διαδικασία υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, με έξι παραμέτρους να ξεχωρίζουν.
      Προγραμματισμός και Σχεδιασμός 
      Μία από τις πρώτες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στις κατασκευές είναι στον προγραμματισμό και το σχεδιασμό έργων. Τα εργαλεία προγραμματισμού επαυξημένης τεχνητής νοημοσύνης παρέχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης ανάλυσης και εντοπισμού πιθανών κινδύνων του έργου πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν.
      Παράλληλα, εργαλεία σχεδιασμού με τεχνητή νοημοσύνη, όπως τα συστήματα BIM, αξιοποιούν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για τη δημιουργία λεπτομερών τρισδιάστατων μοντέλων κατασκευαστικών έργων. Αυτά τα μοντέλα διευκολύνουν την καλύτερη οπτικοποίηση, επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους να εντοπίσουν πιθανά ζητήματα πριν ξεκινήσει η κατασκευή.
      Διαχείριση ασφάλειας και εκτίμηση κινδύνου
      Η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα στον κλάδο των κατασκευών. Η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει τη διαχείριση της ασφάλειας μέσω παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο και προγνωστικών αναλύσεων. Για παράδειγμα, οι κάμερες και οι αισθητήρες με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να ανιχνεύσουν επικίνδυνες συμπεριφορές ή συνθήκες στο χώρο και να ειδοποιήσουν τους επόπτες.
      Επιπλέον, με καλά σωρευτικά δεδομένα επιθεώρησης, οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλύσουν ιστορικά δεδομένα για να προβλέψουν και να μετριάσουν πιθανούς κινδύνους. Παράγοντες όπως ο καιρός, η εναλλαγή των εργαζομένων, η συχνότητα της εκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας και η καθυστέρηση ενός έργου έχουν επιπτώσεις σε πιθανά συμβάντα ασφάλειας.
      Αυτοματοποιημένος εξοπλισμός κατασκευής
      Ο αυτοματισμός στις κατασκευές προχωρά με ταχείς ρυθμούς, με την τεχνητή νοημοσύνη να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη αυτόνομου εξοπλισμού. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ρομποτικοί βραχίονες και αυτόνομα οχήματα που ελέγχονται από την τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούνται για εργασίες όπως επιτόπιες έρευνες, μεταφορά υλικών, ακόμη και εργασίες κατασκευής όπως η τοιχοποιία και η συγκόλληση.
      Ωστόσο, οι τεχνολογίες ελέγχου μηχανών που κυκλοφορούν εδώ και λίγο καιρό είναι ένα πρώιμο παράδειγμα αυτοματισμού. Καθώς η τεχνολογία AI προχωρά και γίνεται πιο οικονομική, η υιοθέτησή της αναμένεται να αυξηθεί.
      Βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας
      Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας στον τομέα των κατασκευών, βελτιστοποιώντας τα logistics και τη διαχείριση αποθεμάτων. Οι αλγόριθμοι μηχανικής εκμάθησης μπορούν να προβλέψουν τη ζήτηση για υλικά, να προσδιορίσουν τις πιο αποτελεσματικές διαδρομές προμήθειας και να διαχειριστούν τα επίπεδα αποθέματος σε πραγματικό χρόνο.
      Η βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας με τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει έδαφος, ειδικά μεταξύ μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Και, ενώ η τεχνολογία είναι ώριμη, η εφαρμογή της απαιτεί ενοποίηση με τα υπάρχοντα συστήματα προγραμματισμού πόρων της επιχείρησης και συνεργασία με προμηθευτές.
      Ποιοτικός έλεγχος και διασφάλιση
      Η διασφάλιση της υψηλής ποιότητας κατασκευής είναι κρίσιμη για την επιτυχία ενός έργου. Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στον ποιοτικό έλεγχο αναλύοντας εικόνες και δεδομένα από εργοτάξια για τον εντοπισμό ελαττωμάτων ή αποκλίσεων από το σχέδιο και τις προδιαγραφές του έργου. Για παράδειγμα, τα συστήματα υπολογιστικής όρασης μπορούν να ανιχνεύσουν ρωγμές στο σκυρόδεμα ή ασυνέπειες σε δομικά στοιχεία. Ενώ υπάρχουν λύσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για κάθετη κατασκευή, τα εργαλεία για χρήση σε βαριά αστικά έργα είναι ακόμα νέα. 
      Η κύρια πρόκληση αυτής της παραμέτρου είναι η ενοποίηση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης με τις παραδοσιακές διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας και η ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό για την ερμηνεία των δεδομένων που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη.
      Αποφάσεις με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη
      Ο αριθμός των αποφάσεων που πρέπει να λάβει μια ομάδα έργου κάθε μέρα για να διατηρήσει το έργο της σε καλό δρόμο, εντός προϋπολογισμού και με την απαραίτητη ασφάλεια είναι συγκλονιστικός. Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται με ή χωρίς καλά δεδομένα.
      Τα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη παρέχουν στους διαχειριστές κατασκευών πληροφορίες και συστάσεις με βάση την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εξωτερικές πηγές δεδομένων.
      Αυτά τα συστήματα μπορούν να προβλέψουν τα αποτελέσματα του έργου, να προτείνουν κατανομές πόρων και να εντοπίσουν πιθανές καθυστερήσεις ή υπερβάσεις προϋπολογισμού. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα και η αποτελεσματικότητα αυτών των εργαλείων ποικίλλει πολύ, με πολλά να εξαρτώνται από την ποιότητα της εισαγωγής δεδομένων και την ικανότητα των διαχειριστών να κατανοούν τα δεδομένα που παρουσιάζονται, να τα εμπιστεύονται και να ενεργούν σύμφωνα με τις συστάσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.
      Ενώ οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στη βαριά αστική κατασκευή είναι σημαντικές, αρκετές προκλήσεις εμποδίζουν την πλήρη υιοθέτησή της. Μεταξύ αυτών, το υψηλό κόστος των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, η ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό, η ανησυχίες για την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων και η αντίσταση που παρουσιάζει ο κλάδος στις αλλαγές, αποτελούν διακριτές δυσκολίες. Ωστόσο, η συνεχής εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης υποδηλώνει ότι πολλοί τομείς χρήσης θα συνεχίσουν να εξελίσσονται ραγδαία και θα καταφέρουν να ενσωματωθούν επιτυχώς στον κλάδο των κατασκευών.
      Πηγή: Construction Dive
    18. Τεχνολογία

      Engineer

      Δυναμικά προχωράει η επέκταση της υποδομής Fiber To The Home (FTTH) από τον Όμιλο ΟΤΕ, ο οποίος μέσα στο 2024 εγκατέστησε δίκτυο FTTH σε επιπλέον 32 δήμους σε όλη τη χώρα. O Όμιλος ΟΤΕ, μέλος του Ομίλου Telekom, αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, έχοντας κατασκευάσει πάνω από το 80% των γραμμών FTTH της χώρας μας.
      Τα νέα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που μέσα από αυτή την επέκταση, θα έχουν μέσω του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στη χώρα, πρόσβαση σε FTTH, βρίσκονται σε δήμους των νομών: Αττικής (δήμοι Καλλιθέας, Κορωπίου, Μαραθώνα, Παλλήνης, Μαρκόπουλου, Μεγάρων, Σπάτων-Αρτέμιδος), Βοιωτίας (δήμος Θήβας), Κέρκυρας (δήμος Κέρκυρας), Ροδόπης (δήμος Κομοτηνής), Κορίνθου (δήμος Κορίνθου), Ρεθύμνου (δήμος Ρεθύμνου), Ξάνθης (δήμος Ξάνθης), Δωδεκανήσων (δήμος Ρόδου), Τρικάλων (δήμος Τρικάλων), Λασιθίου (δήμος Αγίου Νικολάου), Αιτωλοακαρνανίας (δήμοι Αγρινίου, Ναυπάκτου), Εύβοιας (δήμος Χαλκίδας), Θεσσαλονίκης (δήμοι Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Δέλτα), Αργολίδας (δήμος 'Αργους), Αχαΐας (δήμος Αιγίου), Γρεβενών (δήμος Γρεβενών), Ημαθίας (δήμος Νάουσας), Καρδίτσας (δήμος Καρδίτσας), Κιλκίς (δήμος Κιλκίς) και Πέλλας (δήμοι Γιαννιτσών, Έδεσσας)" σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
      Η επέκταση του FTTH πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου του ομίλου ΟΤΕ άνω των 3 δισ. ευρώ, στοχεύοντας στο χτίσιμο του μέλλοντος μιας συνδεδεμένης Ελλάδας. Υλοποιώντας αυτό το τεράστιας σημασίας έργο, ο όμιλος θα φέρει το FTTH σε 3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μέχρι το 2027, καλύπτοντας περίπου τα 2/3 των γραμμών της χώρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Σήμερα, πρόσβαση σε FTTH μέσω του COSMOTE Fiber έχουν πάνω από 1,375 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ στόχος μέχρι το τέλος του 2024 είναι τα 1,8 εκατ.

      Συνεχής αναβάθμιση του δικτύου COSMOTE Fiber
      Παράλληλα με την εντατική επένδυση στην επέκταση του COSMOTE Fiber, το οποίο έχει μέχρι σήμερα παρουσία σε πάνω από 150 δήμους, o όμιλος ΟΤΕ επενδύει στη συνεχή αναβάθμισή του. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα υλοποίησε πιλοτικό έργο μέσα από το οποίο, επιλεγμένοι χρήστες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως Χαλάνδρι, Μαρούσι, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Χολαργό και Παπάγου απολαμβάνουν μέσω οπτικών ινών, ταχύτητες σταθερού internet έως και 10Gbps, δηλαδή 10 φορές υψηλότερες από τις ήδη διαθέσιμες.
      Σε εξέλιξη το έργο UFBB
      Συμβάλλοντας σημαντικά στην ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, ο όμιλος ΟΤΕ αναπτύσσει υποδομή FTTH και σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας,
      σε συνέχεια της υπογραφής Σύμβασης Σύμπραξης με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το έργο "Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband". Η κατασκευή του δικτύου έχει ξεκινήσει, με τις εργασίες αυτή τη στιγμή να είναι σε εξέλιξη σε περιοχές των νομών Δράμας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Εύβοιας, Χανίων και Αττικής. Το έργο αποτελεί μία ακόμα μεγάλη επένδυση του ΟΤΕ για την ανάπτυξη των δικτυακών υποδομών της χώρας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. θα καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο των Προγραμμάτων "ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ" 2021-2027 και "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" 2014-2022.
      Σε δήλωσή του ο Chief Technology Officer ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιώργος Τσώνης τονίζει πως "Η FTTH υποδομή μας είναι σε πλήρη ανάπτυξη, με οπτικές ίνες να φτάνουν σε χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις κάθε εβδομάδα, καλύπτοντας τις ανάγκες των επόμενων δεκαετιών και δημιουργώντας νέες προοπτικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Συνεπείς στη δέσμευσή μας, συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας, όπου όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα".
    19. Τεχνολογία

      Engineer

      Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αρχίσει να φέρνει σημαντικές αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία, επηρεάζοντας διάφορους τομείς όπως η παραγωγή, η οδήγηση, η ασφάλεια και η συντήρηση.
      Η βασικότερη αλλαγή θα συντελεστεί όμως, προς το παρόν, στην αυτόνομη οδήγηση. Η αυτονομία επιπέδου 5, που σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν πλήρως χωρίς οδηγό, θα στηριχθεί πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη. Τα αυτόνομα οχήματα χρησιμοποιούν AI για να αναγνωρίζουν εμπόδια, να παίρνουν αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο και να πλοηγούνται με ασφάλεια στους δρόμους. Παράλληλα, οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αντιδράσουν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον ανθρώπινο οδηγό, αναλαμβάνοντας δράση για την αποφυγή συγκρούσεων, μέχρι και την πρόληψη κόπωσης.
      Πέρα από τις δυνατότητες τις οποίες ήδη αναφέραμε, χάρη στα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού (ADAS), η τεχνητή νοημοσύνη αναλύοντας τα δεδομένα του οχήματος, μπορεί να προβλέψει μηχανικές βλάβες και να προτείνει αντικατάσταση ή επισκευή ορισμένων εξαρτημάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτελέσει πηγή πιθανής εξοικονόμησης κόστους, καθώς θα εντοπιστεί το πρόβλημα πριν αυτό γίνει μεγαλύτερο.
      Ενώ ωτόσο, ακόμα παραμένει το ερώτημα εάν το σύστημα είναι ασφαλές σε όλες τις πιθανές συνθήκες οδήγησης, το μέγεθος της αγοράς για αυτόνομα οχήματα αναμένεται να τριπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Ήδη οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν τεράστια ποσά για να αναπτύξουν τα επίπεδα της αυτόνομης οδήγησης.
      Οι μεγαλύτερες εταιρείες αυτοκινήτων και τεχνολογίας, όπως η Tesla, Google (Waymo) και Uber, ήδη επενδύουν σε τεχνολογίες αυτόνομων οχημάτων.
      Το 2024, η Tesla αναμένεται να επενδύσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα αυτοοδήγησης της. Αυτή η επένδυση περιλαμβάνει την ανάπτυξη υπολογιστικής ισχύος για εκπαίδευση, τη δημιουργία τεράστιων δεδομένων και την αποθήκευση βίντεο.
      Η συνολική επένδυση της Tesla σε οχήματα εξοπλισμένα με AI ανέρχεται σε περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να καταστήσει δυνατή την πλήρη αυτονομία των αυτοκινήτων της.
    20. Τεχνολογία

      Engineer

      Παγκόσμια υπερδύναμη για τις startups της τεχνολογίας παραμένει - και - το 2024 η Silicon Valley, με τη δυναμική της “Κοιλάδας του Πυριτίου” να μην αμφισβητείται - επί του παρόντος τουλάχιστον - από κανένα άλλο οικοσύστημα του κόσμου. Για το 2024, όπως άλλωστε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τις πρώτες τρεις θέσεις της λίστας με τις καλύτερες πόλεις για να ιδρύσει κανείς μια startup τεχνολογίας καταλαμβάνουν η Silicon Valley ως νούμερο 1, με τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο να ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση.
      Μια θέση ανάμεσα στα κορυφαία tech hubs για νεοφυείς εταιρείες καταλαμβάνουν το Τελ Αβίβ (στην τέταρτη θέση), το Λος Άντζελες (στην Πέμπτη), η Βοστώνη (στην έκτη θέση), η Σιγκαπούρη (στην έβδομη), ενώ το Πεκίνο, η Σεούλ και το Τόκιο είναι οι πόλεις, που συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα της λίστας με τα ισχυρότερα οικοσυστήματα για τις startups.
      Το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, το Παρίσι και το Βερολίνο είναι οι μόνες ευρωπαϊκές πόλεις, που καταφέρνουν να κατακτήσουν μια θέση στη λίστα με τα πρώτα 20 καλύτερα οικοσυστήματα για startups στον κόσμο για το 2024.
      Και μπορεί η Αθήνα να μην περιλαμβάνεται στα μεγαλύτερα tech hubs του πλανήτη για τις startups, ωστόσο, η ελληνική πρωτεύουσα όχι μόνο καταφέρνει να βελτιώνει τις επιδόσεις της, αλλά για το 2024 έκανε πραγματικό άλμα ανάμεσα στα ανερχόμενα hubs του πλανήτη για startups.
      Η θέση της Ελλάδας
      Σύμφωνα με την έκθεση “Global Startup Ecosystem Report (GSER) 2024”, η Αθήνα καταφέρνει να πλασαριστεί το 2024 μεταξύ των θέσεων 51-60 ανάμεσα στα 100 ταχύτερα αναπτυσσόμενα hubs παγκοσμίως, η καλύτερη επίδοση που έχει πετύχει μέχρι σήμερα.
      Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2023, η ελληνική πρωτεύουσα δεν είχε μπει καν στη λίστα με τα 100 ταχύτερα ανερχόμενα οικοσυστήματα για startups “Top 100 Emerging Ecosystems”. Το 2022, είχε καταλάβει μία θέση μεταξύ της 91ης  και της 100ης στο παγκόσμιο “top 100” με τα αναδυόμενα οικοσυστήματα για startups του κόσμου, ενώ το 2021 κινήθηκε μεταξύ των θέσεων 71 και 80.
      “Η Αθήνα μπήκε το 2024 στα “Top 100 Emerging Ecosystems”, φτάνοντας το εύρος των θέσεων 51-60 το 2024. Ο μονόκερος με την υψηλότερη αξία, η πλατφόρμα fintech Viva Wallet, αποτιμήθηκε στα $1,7 δισ., συμβάλλοντας στην αύξηση της αξίας του οικοσυστήματος”, αναφέρει η έκθεση “Global Startup Ecosystem Report (GSER) 2024”.
      Που κερδίζει πόντους η Αθήνα
      Η αξιολόγηση του Startup Genome και του Global Entrepreneurship Network (GEN) δίνει στην Αθήνα την καλύτερή της βαθμολογία στον τομέα “προσβασιμότητα στην αγορά”, όπου η ελληνική πρωτεύουσα παίρνει το “εννιάρι” (στην κλίμακα του 10). 
      Σύμφωνα με την έρευνα, χαμηλότερες είναι οι επιδόσεις του ελληνικού οικοσυστήματος στα άλλα πεδία, που αξιολογούν οι δύο φορείς: για την “απόδοση των νεοφυών εταιρειών”, η Αθήνα παίρνει βαθμολογία “5” (με άριστα το 10), ενώ στο πεδίο “χρηματοδότηση των startups” συγκεντρώνει μόλις έναν βαθμό. Τέλος, η Αθήνα παίρνει βαθμολογία 2 στον τομέα “ταλέντο και εμπειρία”.
      Τα αναδυόμενα οικοσυστήματα, σύμφωνα με το εν λόγω report, είναι αυτά που ακολουθούν μετά τις πρώτες 40 θέσεις στη λίστα των πόλεων, οι οποίες είναι οι πλέον ανερχόμενες για τη σύσταση και ανάπτυξη νεοφυών εταιρειών. Τα συγκεκριμένα hubs βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, αλλά έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε κορυφαίους παγκόσμιους “παίκτες” τα επόμενα χρόνια - τονίζει το “Global Startup Ecosystem Report (GSER) 2024”, αναφερόμενο σε περιπτώσεις οικοσυστημάτων, όπως αυτό της Ελλάδας.
      Στην κορυφή της λίστας με τα ανερχόμενα οικοσυστήματα για startups βρίσκεται η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, το Χονγκ Κονγκ, το Δουβλίνο και το Μάντσεστερ.
    21. Τεχνολογία

      Engineer

      Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα την επένδυση σε τέσσερις δορυφόρους θερμικής απεικόνισης και σε σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών της εταιρείας OroraTech.
      Μαζί με μία κοινοπραξία από Έλληνες υπεργολάβους η OroraTech θα παραδώσει ένα σύστημα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που θα περιέχει επίγεια συστήματα και υπηρεσίες επεξεργασίας, καθώς και ένα σμήνος δορυφόρων θερμικής απεικόνισης για την παρακολούθηση του συνόλου της επικράτειας για πιθανές εστίες πυρκαγιάς.
      Το έργο θα υλοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και θα καθοδηγείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος. Η επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ προσφέρει μία άμεση λύση για την καταπολέμηση της αυξανόμενης συχνότητας και έντασης των δασικών πυρκαγιών.
      «Επενδύοντας στοχευμένα στη διαστημική τεχνολογία, κάνουμε την ουσιαστική διαφορά στην παρακολούθηση των πυρκαγιών που αποτελούν απειλή για τις ανθρώπινες ζωές, τα οικοσυστήματα και την οικονομία μας», δηλώνει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. «Οι υπηρεσίες ανίχνευσης πυρκαγιάς και τα δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης της OroraTech προσφέρουν απαράμιλλο έλεγχο και επίγνωση της κατάστασης».    
      Η OroraTech και οι Έλληνες συνεργάτες της κέρδισαν το έργο σε ανοιχτό διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την υποστήριξη του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος Δορυφόρων, του οποίου ηγείται το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος. Η OroraTech, εδρεύει στο Μόναχο, ιδρύθηκε το 2018 και παρέχει πληροφορίες για δασικές πυρκαγιές σε κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα.
      «Μέσω της χρηματοδότησής της από τον Οργανισμό, η OroraTech έχει εξελιχθεί σε ένα ικανό παράδειγμα υπηρεσιών διαστήματος που παρέχουν άμεσα και σημαντικά οφέλη εδώ στη Γη», σχολιάζει η Simonetta Cheli, Director of Earth Observation Programmes στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. «Καθώς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η OroraTech προχωρούν στην υλοποίηση του ελληνικού σμήνους δορυφόρων θερμικής απεικόνισης, εμείς στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις εξειδικευμένες υπηρεσίες μας για την οικοδόμηση μιας ασφαλέστερης και ανθεκτικότερης Ευρώπης». 
      Οι υπηρεσίες δεδομένων της OroraTech θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις ελληνικές υπηρεσίες άμεσης επέμβασης και θα αξιοποιούν την τεχνογνωσία των ελληνικών πανεπιστημίων και της βιομηχανίας. Η εταιρεία συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη αλγορίθμων προϊόντων δεδομένων, με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάπτυξη διαστημικών αισθητήρων και υπηρεσιών βαθμονόμησης,  με την εταιρεία Satways Ltd. για τη διαλειτουργικότητα του προϊόντος και με την εταιρεία Attisat S.A. για την κατασκευή του επίγειου σταθμού στην Ελλάδα.
      «Η παγκόσμιας κλάσης τεχνογνωσία στη θερμική ανίχνευση των Ελλήνων συνεργατών μας είναι καθοριστική για την παροχή της καλύτερης λύσης για τη χώρα», δήλωσε ο Martin Langer, CEO και CTO της OroraTech. «Η Ελλάδα θα αποτελέσει την πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα διαθέτει ένα Εθνικό δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών».
      Η OroraTech θα επενδύσει σημαντικά τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας ένα hub για τις επιχειρησιακές λειτουργίες της στην Αθήνα, όπου θα φιλοξενεί το σύνολο του στόλου των διαστημικών αισθητήρων της εταιρείας και μία ομάδα ανάπτυξης αφιερωμένη στην προηγμένη τεχνολογία ανίχνευσης υπέρυθρων.
      Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει πληγεί σημαντικά από δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έχουν επηρεάσει το 2% της συνολικής έκτασης της χώρας. Λόγω του δύσβατου ορεινού εδάφους και των περισσότερων από 6.000 νησιών, η καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι δύσκολη. Η παρακολούθηση για φωτιές σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, όπου η επικοινωνία είναι περιορισμένη, απαιτεί πιο προηγμένες τεχνολογίες ανίχνευσης.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.