Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Τεχνολογία

    Τεχνολογία

    858 ειδήσεις in this category

    1. Τεχνολογία

      Engineer

      Μια νέα επιβάρυνση αναμένεται να έχουν σύντομα οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τις ανάγκες συμπλήρωσης και ανανέωσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων.
       
      Όπως αναφέρει το «Εθνος», το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ήδη σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκτιμάται ότι μέσα στο 2014 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του θεσμού ο οποίος προβλέπει την υποχρεωτική καταγραφή όλων των κτιρίων της χώρας, εντός μίας 10ετίας.
       
      Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι για τη σύνταξη της ηλεκτρονικής ταυτότητας με την αμοιβή του μηχανικού να είναι από 150 έως 200 ευρώ για κάθε διαμέρισμα.
       
      Η ηλεκτρονική ταυτότητα προβλέπει την υποχρεωτική καταγραφή των κτιρίων μέσα σε μία δεκαετία ενώ όσα κτίρια δεν δηλωθούν θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και θα υπάρχουν κυρώσεις.
       
      Επίσης σε περίπτωση λανθασμένων στοιχείων οι μηχανικοί θα κινδυνεύουν με πρόστιμα από 2.000 έως 20.000 ευρώ και αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος για 2-24 μήνες.
       
      Σύμφωνα με την εφημερίδα στις πολιτικατοικίες μπορεί να γίνει καταγραφή στο σύνολο του κτιρίου είτε για κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά. Οι ένοικοι μπορούν να συμφωνήσουν και να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου, αν όμως δεν συμφωνέι η πλειοψηφία μπορεί κάποιος ιδιοκτήτης στην έκδοση ταυτότητας μόνο για το διαμέρισμά του.
       
      Πηγή: http://www.newmoney.gr/article/46501/erhetai-neo-haratsi-150-eos-200-eyro-gia-kathe-diamerisma
    2. Τεχνολογία

      Engineer

      Σε λίγες μέρες αναμένεται η εκτόξευση του δορυφόρου GR01-DUTHSat που κατασκευάστηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
       
      Στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, έχει κατασκευαστεί ένας πλήρης δορυφόρος μικρού μεγέθους στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής διαστημικής αποστολής QB50. Ο δορυφόρος έχει περάσει όλες τις λειτουργικές δοκιμές και τις σκληρές δοκιμασίες πτήσης και έχει ήδη φορτωθεί στον πύραυλο που θα τον μεταφέρει στο διάστημα. Υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Θεόδωρου Σαρρή, μία ομάδα από μηχανικούς, μεταδιδακτορικούς ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές ολοκλήρωσαν πριν από λίγους μήνες το πολύπλοκο έργο του σχεδιασμού και της κατασκευής του δορυφόρου, που πήρε την κωδική ονομασία GR01-DUTHSat.
       
      Η ερευνητική ομάδα, μέρος του Εργαστηρίου Ηλεκτρομαγνητικής Θεωρίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, έχει μακροχρόνια ενασχόληση στο χώρο της τεχνολογίας και επιστήμης του διαστήματος και επελέγη το 2012 ανάμεσα σε δεκάδες προτάσεων από 38 χώρες για να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία «QB50» για την κατασκευή και εκτόξευση ταυτόχρονα 50 νανο-δορυφόρων τύπου CubeSat. Στόχος του σμήνους αυτού των νανο-δορυφόρων είναι να μελετήσουν τη σύσταση και την ηλεκτροδυναμική του κοντινού διαστημικού χώρου μέσα στην Θερμόσφαιρα της Γης, σε αποστάσεις από 200 έως 400 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης, και κυρίως να παρατηρήσουν αλλαγές στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια ηλιακών διαταραχών και εκρήξεων. Τις πολλαπλές μετρήσεις που απαιτούνται τις μοιράζονται οι δορυφόροι του σμήνους, και ο δορυφόρος DUTHSat είναι επιφορτισμένος να μετρά παραμέτρους του πλάσματος (δηλαδή της ηλεκτρικά φορτισμένης ύλης) της περιοχής αυτής. Αφού πραγματοποιήσουν μετρήσεις για αρκετούς μήνες, οι δορυφόροι QB50 αναμένεται να βυθισθούν στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και να διαλυθούν, λόγω τριβής, σαν διάττοντες αστέρες.
       
      Tο πρόγραμμα QB50 συντονίζει τις μετρήσεις που θα συνεισφέρει ο κάθε δορυφόρος, αλλά ο σχεδιασμός και η κατασκευή του κάθε δορυφόρου πραγματοποιήθηκε από την κάθε ομάδα χωριστά, με δική της χρηματοδότηση, σχεδιασμό και κατασκευή. Τις προσπάθειες του ΔΠΘ ενίσχυσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, μέσω του ανταγωνιστικού προγράμματος ΑΡΙΣΤΕΙΑ που κέρδισε η ομάδα του ΔΠΘ. Μοναδικότητα και πρωτοπορία του δορυφόρου του ΔΠΘ αποτελεί το σύστημα περισυλλογής και επεξεργασίας μετρήσεων, το οποίο αποτελείται από μια σειρά ηλεκτρονικών και ολοκληρωμένων κυκλώματων – ASICS που αναπτύχθηκαν μέσα στο εργαστήριο και τα οποία είναι ειδικά κατασκευασμένα να αντέχουν στις πολύ σκληρές συνθήκες θερμοκρασίας και ακτινοβολίας που επικρατούν στο διάστημα.
       
      Τα κυκλώματα αυτά είναι επιφορτισμένα με τη συλλογή και την ψηφιοποίηση των σημάτων από τους αισθητήρες του δορυφόρου και έχουν επιδόσεις και αντοχές που ξεπερνούν κατά πολύ τις επιδόσεις αντίστοιχων διαθέσιμων μονάδων για διαστημικές εφαρμογές όσον αφορά στην κατανάλωση ισχύος και αντοχή σε συνθήκες διαστήματος.
       
      Ο σχεδιασμός του GR01-DUTHSat ξεκίνησε το 2013. Μετά από διάφορες δοκιμαστικές κατασκευές, η τελική συναρμολόγηση ολοκληρώθηκε το 2016, και στη συνέχεια ο δορυφόρος πέρασε μια σειρά από σκληρές δοκιμασίες για να γίνει αποδεκτός για πτήση: δοκιμές ταλαντώσεων εκτόξευσης πραγματοποιήθηκαν στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, δοκιμές ταχείας ψύξης και θέρμανσης υπό κενό έγιναν στο Ε.ΚΕ.Φ.Ε. “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”, λειτουργικοί έλεγχοι, τεχνητά βραχυκυκλώματα των μπαταριών και δοκιμές επικοινωνίας έγιναν στο ΔΠΘ, και τελικά ο DUTHSat πήρε το τελικό ΟΚ για πτήση τον Νοέμβριο του 2016. Συνολικά, από τα 50 πανεπιστήμια που ξεκίνησαν, 36 κατάφεραν να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν πλήρως λειτουργικούς δορυφόρους. Ανάμεσά τους είναι ακόμα ένας Ελληνικός δορυφόρος, ο GR02 – UPSat, του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, δίνοντας μαζί με τον DUTHSat ένα δυνατό Ελληνικό παρόν στο χώρο του Διαστήματος.
       
      Στο ακροατήριο Κένεντυ βρίσκεται ήδη ο DUTHSat
       
      H πτήση των GR01-DUTHSat και GR02-UPSat θα γίνει μέσω του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (International Space Station, ISS). O GR01-DUTHSat αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Ακρωτήριο Κένεντυ – Cape Canaveral της Florida, μέσα στο Cygnus Cargo Craft (στο διαστημόπλοιο που αντικατέστησε τα διαστημικά λεωφορεία, τα space shuttles, για την σύνδεση με τον ISS) και αναμένεται να εκτοξευθεί με ένα πύραυλο Atlas 5, που θα στείλει τον Cygnus και τον DUTHsat στον ISS μαζί με άλλες προμήθειες και πειράματα. Σημειώνεται ότι το «εισιτήριο» για να μπει ο DUTHsat μέσα στο Cygnus και να πετάξει με τον Atlas 5, το οποίο επίσης έπρεπε να καλύψει η κάθε ομάδα από μόνη της, έγινε εφικτό με την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Εταιρείας Raycap από την Δράμα!
      Σε ζωντανή μετάδοση η εκτόξευση και πρόσδεση του δορυφόρου.
       

       
      Η εκτόξευση του Atlas 5 είναι σχεδιασμένη για τις 25 Μαρτίου 2017, και μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς ζωντανά από το NASA TV, εδω:
       
      Πιο εντυπωσιακή, όμως, αναμένεται να είναι η πρόσδεση (το «docking» όπως λέγεται) του Cygnus με τον ISS που θα γίνει τρεις ημέρες αργότερα, στις 28 Μαρτίου 2017, και η οποία επίσης θα αναμεταδίδεται ζωντανά από τη NASA TV, με live streaming από τις κάμερες του ISS. Κατά τη διάρκεια της πρόσδεσης του Cygnus σχεδιάζεται ειδική προβολή μαζί με παρουσίαση όλης της αποστολής του DUTHSat σε αμφιθέατρο στο χώρο του ΔΠΘ, στην Πολυτεχνιούπολη Κιμμερίων Ξάνθης, η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό. Η ώρα που έχει ανακοινωθεί για την πρόσδεση είναι 12:00 – 14:00 (και την ίδια ώρα σχεδιάζεται και η παρουσίαση στο ΔΠΘ), ωστόσο σημειώνεται ότι οι εκτοξεύσεις πολύ συχνά έχουν καθυστερήσεις ή αναβολές, π.χ. λόγω καιρού ή τελικών ελέγχων, οπότε συστήνεται σε όποιον θα ήθελε να παρακολουθήσει την παρουσίαση να ελέγξει από πριν την ιστοσελίδα του DUTHSat, στο www.duthsat.gr, για τελευταία νέα, καθώς και για τους χώρους της εκδήλωσης. Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχουν και στοιχεία επικοινωνίας με τους υπεύθυνους του προγράμματος.
       
      Αφού o Cygnus «προσδεθεί» επάνω στον ISS, αστροναύτες του ISS θα παραλάβουν τον DUTHSat, επίσης σε ζωντανή σύνδεση, ενώ κάποια στιγμή τον Απρίλιο ή Μάϊο του 2017, ανάμεσα στα πειράματα και τις εργασίες που διενεργούν οι αστροναύτες του ISS, θα τον τοποθετήσουν σε ειδικό εκτοξευτήρα επάνω σε ειδικό μηχανικό βραχίονα για να τεθεί σε σχεδόν κυκλική τροχιά στα 400 Km.
       
      Μετά την εκτίναξη από τον ISS (αφού περάσουν 30 λεπτά, για λόγους ασφαλείας), ο DUTHSat θα ανοίξει αυτόματα τις κεραίες του ώστε να αρχίσει να επικοινωνεί και να δέχεται εντολές από το Σταθμό Εδάφους και το Kέντρο Eλέγχου (Ground Control) που έχει κατασκευαστεί για το σκοπό αυτό στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με τη συνδρομή του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Ξάνθης.
       
      Στη συνέχεια ο DUTHSat, που αρχικά αναμένεται να περιστρέφεται με τυχαίο τρόπο στο διάστημα, θα ενεργοποιήσει το σύστημα σταθεροποίησης και προσανατολισμού του ώστε τα όργανα μέτρησης να βλέπουν στην επιθυμητή κατεύθυνση. Μετά από ελέγχους λειτουργίας όλων των υποσυστημάτων και οργάνων, ο DUTHSat θα αρχίσει να αποστέλλει τα πολύτιμα δεδομένα από τις μετρήσεις του στο Σταθμό Εδάφους, για να χρησιμοποιηθούν για μοντελοποίηση και προσομοίωση αυτής της περιοχής. Η τελική τοποθέτηση σε τροχιά, για την οποία όμως δεν έχει ακόμα δοθεί ημερομηνία, θα αναμεταδοθεί επίσης ζωντανά από κάμερες του ISS που δείχνουν ανά πάσα στιγμή εικόνες από τη Γη και από τη δραστηριότητα των αστροναυτών στο διαστημικό σταθμό.
       
      Νέα για την εκτόξευση του DUTHSat και για τις σχετικές εκδηλώσεις, καθώς και link προς σχετικές ιστοσελίδες του ISS, του προγράμματος QB50 και των σελίδων που θα κάνουν ζωντανές αναμεταδόσεις μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του DUTHSat, στο σχετικό twitter και στην παρακάτω σελίδα στο facebook:
       
      Περισσότερα:
       
      Ιστοσελίδα – Facebook Group – Τwitter
       
      Πηγή:
       

       

       

    3. Τεχνολογία

      jbosdas

      Δεν θα χρειάζεται βεβαίωση μηχανικού στις κληρονομιές ή τις μισθώσεις ακινήτων. Η διάταξη απαλείφθηκε από το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων το οποίο εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Κι ενώ «τρέχει» η προθεσμία που λήγει στις 8 Ιουνίου για να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα με τον υφιστάμενο νόμο, με τον νέο, δίνεται δύο χρόνια προθεσμία. Πάνω από το 60% των ιδιοκτητών αυθαιρέτων έχει σταματήσει να πληρώνει, και αναμένει με το νέο νόμο συμψηφισμό αλλά και αναπροσαρμογή των δόσεων.
       
      -Μεταξύ των αλλαγών είναι ότι δεν θα χρειάζεται βεβαίωση μηχανικού για κληρονομιές και μισθώσεις ακινήτων ενώ στις περιπτώσεις των πλειστηριασμών θα γίνεται η διαδικασία της εκποίησης και στη συνέχεια ο υπερθεματιστής θα είναι υποχρεωμένος για την τακτοποίηση του ακινήτου που αποκτά.
       
      -Απαραίτητες είναι με τη νέα ρύθμιση οι μελέτες στατικής επάρκειας, σε μεγάλες παραβάσεις όπως τα εξολοκλήρου αυθαίρετα και οι προσθήκες.
       
      -Στα πρόστιμα παραμένουν οι εκπτώσεις.
       
      -Στα παράβολα το ύψος πέφτει στο μισό.
       
      Στα 250 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 100 τ.μ
      Στα 500 ευρώ για κτίριο πάνω από 100 τ.μ και μέχρι 500 τ.μ
      Στα 1000 για κτίριο πάνω από 500 τ.μ και μέχρι 2.000 τ.μ
      Στα 4.000 ευρώ για κτίριο/ χρήση μεγαλύτερα των 5.000 τ.μ Πρόστιμα ανέγερσης- διατήρησης
       
      -Αν το ακίνητο είναι προ του 1955 θεωρείται νόμιμο.
       
      -Αν είχε ενταχθεί στις δύο φάσεις της ρύθμισης Τρίτση (1983) δεν χρειάζεται εκ νέου αίτηση διατήρησης.
      Υπενθυμίζεται ότι για να γίνει μεταβίβαση πρέπει να πληρωθεί το 30% του προστίμου.
       
      ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Νίκος Γρυλλάκης
       
      Πηγή: http://www.inewsgr.com/23/afthaireta-klironomies-misthoseis-choris-vevaiosi-michanikou-video.htm
    4. Τεχνολογία

      Engineer

      Όλο το Κτηµατολόγιο σε ένα χάρτη. Καθώς η ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου αρχίζει πλέον να έχει ορατό ορίζοντα περαίωσης, το Εθνικό Κτηματολόγιο λανσάρει τον επόμενο μήνα μια νέα ψηφιακή υπηρεσία, η οποία για πρώτη φορά δίνει στον πολίτη συνολική εικόνα του έργου. Ο ψηφιακός χάρτης θα απεικονίζει όλη την Ελλάδα χωρισμένη σε ιδιοκτησίες, με κάποια βασικά –προφανώς ανώνυμα– στοιχεία για κάθε μία από αυτές. Απώτερος στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να δηλώσουν (έστω εκπρόθεσμα) την ιδιοκτησία τους έως τις 30 Νοεμβρίου. Σε δεύτερο επίπεδο, ο χάρτης θα λειτουργεί ως «πύλη» για μια σειρά από υπηρεσίες.
      Ο ψηφιακός χάρτης του Κτηματολογίου «οπτικοποιεί» τα αποτελέσματα σχεδόν τριών δεκαετιών κτηματογράφησης. Χωρισμένος σε επίπεδο προ-καποδιστριακών δήμων (όπως δηλαδή ήταν η διοικητική δομή της χώρας όταν ξεκίνησε το Κτηματολόγιο, στα μέσα της δεκαετίας του ’90), ο χάρτης δίνει κατ’ αρχάς μια πρώτη εικόνα του έργου: σε ποιες περιοχές το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί, πού βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάρτηση, πού η προανάρτηση και σε ποιες περιοχές βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η συλλογή δηλώσεων. Στις περιοχές αυτές τα όρια των οικοπέδων παρουσιάζονται με βάση τα λεγόμενα «προκαταρκτικά υπόβαθρα», δηλαδή τον αρχικό χωρισμό των ιδιοκτησιών.
      Εστιάζοντας στον ψηφιακό χάρτη, θα εμφανίζονται τα όρια των ιδιοκτησιών και ο «αριθμός ταυτότητας» της κάθε ιδιοκτησίας, δηλαδή ο δωδεκαψήφιος αριθμός του (ΚΑΕΚ). Εφόσον ο πολίτης κάνει κλικ επάνω στην ιδιοκτησία, θα βλέπει κάποια βασικά στοιχεία γι’ αυτήν: την έκτασή της, την περίμετρο, ποια είναι η κύρια χρήση που έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο (λ.χ. αγροτική) και σε τι ποσοστό.
      Περαιτέρω, ο πολίτης θα μπορεί να δει την ιδιοκτησία του σε σχέση με τους δασικούς χάρτες (κυρωμένους ή σε ανάρτηση) και τι οι χάρτες έχουν δείξει για κάθε ιδιοκτησία (λ.χ. αν ένα οικόπεδο είναι δασικό, χορτολιβαδικό ή άλλο). Επίσης, τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 (με τον κωδικό και το είδος της κάθε περιοχής).
      Ο χάρτης θα δίνει δυνατότητα αναζήτησης με βάση ταχυδρομική διεύθυνση, δήμο ή ΚΑΕΚ, αλλά και αποθήκευσης και εκτύπωσης ενός τμήματός του. Ακόμη, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να εφαρμόζει στον χάρτη τα επίπεδα της πληροφορίας που έχει το google earth, προκειμένου να διευκολύνεται ο εντοπισμός του ακινήτου.
      Δηλώσεις και διορθώσεις
      «Για σχεδόν 30 χρόνια η διαδικασία της κτηματογράφησης γινόταν κατά κύριο λόγο με χαρτί, περιγραφές γεωτεμαχίων με νομικά κείμενα και τοπογραφικά σε φωτοτυπίες», λέει στην «Κ» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κώστας Κυρανάκης. «Δικός μας στόχος είναι με τον νέο ψηφιακό χάρτη να δημιουργήσουμε μια εύκολη και κατανοητή εμπειρία “ατομικής κτηματογράφησης”, όπου ο κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να δηλώνει ή να διορθώνει τα στοιχεία του ακινήτου του χωρίς να πηγαίνει σε καμία δημόσια υπηρεσία. Το νέο ψηφιακό εργαλείο θα είναι διαθέσιμο μέσα στον Μάρτιο του 2024 και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συμβάλει δραστικά στην επιτάχυνση και την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, ώστε να διασφαλιστούν οι περιουσίες των πολιτών σε όλη την Ελλάδα».
      Οπως εξηγεί ο κ. Κυρανάκης, οι εφαρμογές του ανοιχτού ψηφιακού χάρτη του Κτηματολογίου δεν εξαντλούνται στην πληροφόρηση των πολιτών. «Κατ’ αρχάς θα μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, λ.χ. για να εντοπιστούν οι ιδιοκτησίες που δικαιούνται αποζημίωση εξαιτίας μιας θεομηνίας. Σε δεύτερο χρόνο, ο πολίτης θα μπορεί να εισαχθεί στον χάρτη με τη χρήση των κωδικών Τaxis και να οδηγηθεί στην ιδιοκτησία του, βλέποντας τα στοιχεία που έχει δηλώσει στο Κτηματολόγιο.
      Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα επιλέγοντας την ιδιοκτησία του στον χάρτη να οδηγείται από την εφαρμογή στη διαδικασία δήλωσης ή υποβολής αιτήματος διόρθωσης. Αυτό που εξετάζεται από τις νομικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου είναι αν ένας ιδιοκτήτης θα μπορεί μέσα από αυτήν την εφαρμογή να δει κατά πόσον (και ποιος) αναζήτησε πληροφορίες για την ιδιοκτησία του, αλλά και τι όριο θα τεθεί στη δωρεάν πληροφορία για επαγγελματίες (όπως δικηγόρους)». Να σημειωθεί ότι ο χάρτης δημιουργήθηκε εσωτερικά στις υπηρεσίες, από τους υπαλλήλους του Εθνικού Κτηματολογίου.
      Η πορεία του έργου
      Ο ψηφιακός χάρτης του Κτηματολογίου θα δίνει από τον επόμενο μήνα μια εικόνα από το μέλλον. Το ζήτημα, βεβαίως, είναι πώς θα φθάσουμε εκεί… από το παρόν. Για να γίνει αντιληπτή η πορεία, πρέπει να απαριθμήσουμε τα στάδια της διαδικασίας: το πρώτο στάδιο είναι από την προκήρυξη ενός διαγωνισμού έως την υπογραφή σύμβασης (ανάμεσα στο Κτηματολόγιο και έναν ιδιώτη μελετητή) για την κτηματογράφηση μιας περιοχής. Μετά τη συμβασιοποίηση ακολουθεί η συλλογή δηλώσεων από τους πολίτες, ο έλεγχός τους και η ένταξή τους σε μια βάση δεδομένων.
      Τα στοιχεία αυτά βγαίνουν σε δημόσια προανάρτηση (ώστε οι πολίτες να διορθώσουν τυχόν πρόδηλα σφάλματα), διορθώνονται και μετά αναρτώνται «κανονικά». Οταν λήξει η ανάρτηση και κατατεθούν από τους πολίτες τυχόν αιτήματα διόρθωσης, απομένει ο έλεγχος αυτών και η δημιουργία της τελικής βάσης δεδομένων, που θα είναι και το Κτηματολόγιο σε πλήρη λειτουργία. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, η καταγραφή των (εκτιμώμενων) 39,1 εκατ. ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της χώρας θα ολοκληρωθεί ως εξής:
      • Στο τέλος του 2023 βρίσκονταν υπό το στάδιο της ανάρτησης και έπειτα το 81%, ήτοι 31,7 εκατ. δικαιώματα. Από τα υπόλοιπα, περίπου 18% των δικαιωμάτων βρίσκεται στο στάδιο από τη συλλογή έως την ανάρτηση και ακόμη 2% δεν έχει συμβασιοποιηθεί.
      • Στο τέλος του 2024 εκτιμάται ότι το ποσοστό των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που θα βρίσκονται υπό το στάδιο της ανάρτησης και έπειτα θα έχει ανέλθει στο 88%-90%. Ακόμα 9%-11% θα βρίσκεται στο στάδιο από τη συλλογή έως την ανάρτηση και 1% στο στάδιο πριν από την υπογραφή της σύμβασης.
      • Στο τέλος του 2025 εκτιμάται ότι το 100% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων θα βρίσκεται μετά το στάδιο της ανάρτησης.
      Οσον αφορά το πέρασμα από τη διαδικασία κτηματογράφησης στην πλήρη λειτουργία του Κτηματολογίου:
      • Στο τέλος του 2023 το 42% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων είχε ενταχθεί στο Κτηματολόγιο.
      • Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 58%-60% έως το τέλος του 2024.
      • Στο τέλος του 2025 το ποσοστό θα έχει ανέβει στο 88%.
      • Επομένως, η πλήρης λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου για το σύνολο της χώρας θα γίνει μέσα στο 2026.
      Το χρονοδιάγραμμα
      Ας δούμε τώρα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια πώς θα επιτευχθεί η πορεία αυτή. Σύμφωνα πάντα με στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου:
      • Μέσα στο 2024 θα ενταχθούν σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου οι εξής περιοχές: Βορειοανατολική Αττική, Σχηματάρι και Χαλκίδα, Αίγιο, Ακράτα, Κάτω Αχαΐα, Κιάτο, Βέλος, Αμαλιάδα, Αγρίνιο, Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα, Νότιο Πήλιο, Κατερίνη, Κοζάνη, Σίνδος, Χαλάστρα. Και οι περιφερειακές ενότητες Εβρου, Σερρών, Κοζάνης, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Δράμας, Ξάνθης, Θάσου, Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Αιτωλοακαρνανίας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου (πλην των περιοχών που καλύπτει το «ιταλικό» κτηματολόγιο).
      • Μέσα στο 2025 θα ενταχθούν στο υπό λειτουργία Κτηματολόγιο οι περιφερειακές ενότητες Λασιθίου, Ηρακλείου (1η μελέτη), Αρκαδίας, Καστοριάς και Φλώρινας.
      Οσον αφορά τις αναρτήσεις, μέσα στο 2024 θα αναρτηθούν τα κτηματολογικά στοιχεία από τις περιφερειακές ενότητες Εύβοιας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Σάμου, Χίου και Ικαρίας και τα νησιά της Αττικής. Θα ακολουθήσουν εντός του 2025 οι μελέτες Κυκλάδων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ιθάκης, Λέσβου, Λήμνου, Ρεθύμνου, Χανίων, Ηρακλείου (2η μελέτη), Κέρκυρας και Θεσπρωτίας.
      Υπάρχουν επίσης δύο ειδικές περιπτώσεις: η πρώτη αφορά το αποκαλούμενο «Κτηματολόγιο πρωτευούσης», στις περιοχές Παλαιού Φαλήρου και Καλλιθέας, στις οποίες ήδη λειτουργεί από το 1923 Κτηματολόγιο, αλλά όχι πλήρες. Το γραφείο λειτουργεί υπό διαφορετικό νομικό καθεστώς, καθώς για την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου (περίπου 195 οικοδομικά τετράγωνα, περίπου η μισή από τη σημερινή του έκταση) ισχύει το νομοθετικό διάταγμα του 1923 «Περί Κωδικοποιήσεως των Περί Κτηματογραφήσεως Αστικών Ακινήτων», ενώ για την Καλλιθέα (294 οικοδομικά τετράγωνα, περίπου το μισό του δήμου) ισχύει ο νόμος 1512/1985 «Περί Γραφείων Κτηματογράφησης» και του Π.Δ. 49/1987. Για τη μεταφορά και συμπλήρωση του αρχείου, το Ελληνικό Κτηματολόγιο πρόκειται να αναθέσει σύμβαση (βρίσκεται προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο). Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί χωρίς την ανάμειξη των πολιτών (δηλαδή, δεν θα χρειαστεί να γίνει συλλογή δηλώσεων).
      Η δεύτερη ειδική περίπτωση είναι το «ιταλικό» κτηματολόγιο Ρόδου, Κω και μέρους της Λέρου, δηλαδή οι περιοχές που είχαν κτηματογραφηθεί κατά την ιταλική κατοχή των Δωδεκανήσων το 1922-30 (περίπου 800.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα). Το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα αναθέσει μελέτη για την επαναδημιουργία του χωρικού υποβάθρου (δηλαδή των χαρτών) και την ψηφιοποίηση του αρχείου μετά το 2009 (έχει σαρωθεί μέχρι εκείνη την ημερομηνία με παλαιότερο πρόγραμμα του Κτηματολογίου).
    5. Τεχνολογία

      vagiotis

      Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ν.4663/1930 περί εξασκήσεως του επαγγέλματος πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος και τοπογράφου.
       
      Διαβάστε τη γνωμοδότηση της επιτροπής ανταγωνισμού: http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/18120 και εδώ:
       
      document.pdf
       
      Η γνωμοδότηση δεν αφορά, βέβαια, μόνο τις προαναφερθείσες ειδικότητες, αλλά προτείνεται εκσυγχρονισμός συνολικά του θεσμικού πλαισίου για τα επαγγελματικά δικαιώματα.
    6. Τεχνολογία

      Engineer

      Από χθες οι Χάρτες της Google έχουν προσθέσει τη δυνατότητα μέτρησης της ακριβής απόστασης μεταξύ δύο (ή και περισσοτέρων) σημείων στο χάρτη.
       
      Η μέτρηση γίνεται κάνοντας δεξί κλικ οπουδήποτε πάνω στους Χάρτες που βρίσκονται online και κάνοντας ξανά δεξί κλικ σε κάποιο άλλο σημείο τους, επιλέγοντας στο τέλος τη "μέτρηση απόστασης".
       
      Στη συνέχεια θα εμφανιστεί ένας ψηφιακός χάρακας που θα σας πει πόσο μακρινή είναι η απόσταση μεταξύ των σημείων. Δεν υπάρχει περιορισμός για τη μέτρηση της απόστασης -όπως για παραδειγμα μόνο μεταξύ των δρόμων- αλλά η μέτρηση μπορεί να γίνει μεταξύ οποιονδήποτε σημείων, ακόμα και αν το ένα βρίσκεται μέσα στη θάλασσα και το άλλο σε κάποια άλλη άκρη της Υδρογείου.
       
      Τέλος, μπορεί να προστεθεί και τρίτο ή περισσότερα σημεία επιτρέποντας στο χάρακα να προσαρμοστεί στις κατευθύνσεις.
       
      Παρ' ότι οι Χάρτες της Google πάντα έδιναν τη δυνατότητα μέτρησης της απόστασης, αυτή περιοριζόταν σε δρόμους κατά μήκος μιας διαδρομής. Αν κάποιος ήθελε να μετρήσει την απόσταση μεταξύ δυο σημείων θα έπρεπε να βασιστεί στη μικροσκοπική κλίμακα που έδινε προκειμένου να την υπολογίσει.
       
      Πηγή: http://www.insomnia.gr/_/articles/google/%CE%BF%CE%B9-%CF%87%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-google-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%80%CE%BB%CE%AD%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%B2%CE%B5%CE%B9%CE%B1-r7078
    7. Τεχνολογία

      mihail

      Google Earth Pro: Ξεχάστε τα $399/χρόνο, είναι πλέον δωρεάν!
       
      Όλοι κάποτε δοκιμάσαμε το πρόγραμμα Google Earth, κάνοντας επισκέψεις σε τοποθεσίες τις οποίες ίσως να μη δούμε ποτέ από κοντά ή βλέποντας το σπίτι μας ή τα σπίτια των συγγενών/φίλων μας. Πόσοι χρησιμοποιήσαμε το Google Earth Pro; Ελάχιστοι όπως φαίνεται, αφού η συνδρομή των /χρόνο δεν έπεισε και πολλές επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν την Pro έκδοση, η οποία πλέον έγινε δωρεάν για όλους.
       
      Η διαδικασία δωρεάν απόκτησης του Google Earth Pro είναι απλή: Αρκεί να συμπληρώσετε τη https://geoauth.google.com/gev0/free_trial.html συγκεκριμένη φόρμα για να λάβετε το Pro κλειδί και στη συνέχεια να κατεβάσετε την http://www.google.com/earth/download/gep/agree.html Pro έκδοση και να την εγκαταστήσετε.
       
      Οι διαφορές της απλής και Pro έκδοσης είναι αρκετές, με τις πιο σημαντικές να είναι η εκτύπωση εικόνων σε ανάλυση 4800×3200 pixels (αντί για 1000x1000 pixels), η αυτόματη εισαγωγή χιλιάδων διευθύνσεων για καρφίτσωμα στο χάρτη, η λήψη HD βίντεο από τους χάρτες και τέλος τα περισσότερα εργαλεία για μέτρηση αποστάσεων, λειτουργίες οι οποίες μπορούν να φανούν χρήσιμες σε πολλές επιχειρήσεις.
       

       
      Πηγή: http://www.digitallife.gr/free-google-earth-pro-58918
    8. Τεχνολογία

      Engineer

      Η Starlink δραστηριοποιείται από το 2022 στην Ελλάδα, προσφέροντας δορυφορικό internet σε όλη την επικράτεια. Σήμερα, οι τιμές έχουν πέσει αρκετά σε σχέση με το 2022 και υπάρχουν μάλιστα διαφορετικά πακέτα τα οποία εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Πέρα από την αγορά του εξοπλισμού δηλαδή, μπορείτε επίσης να τον ενοικιάσετε για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπως για παράδειγμα αν σχεδιάζετε μία απόδραση σε κάποιο απομονωμένο μέρος και θέλετε να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τον κόσμο.
      Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αυτή τη στιγμή ο εξοπλισμός Starlink προσφέρεται για αγορά στην Ελλάδα έναντι €225. Υπάρχει μάλιστα μία περίοδος δοκιμής 30 ημερών, κατά την οποία αν δε μείνετε ευχαριστημένοι, μπορείτε να επιστρέψετε τον εξοπλισμό και να πάρετε πίσω το σύνολο των χρημάτων που δώσατε. Η υπηρεσία τώρα, προσφέρεται με χρέωση €40 μηνιαίως. Εδώ δεν υπάρχει κάποια δέσμευση συμβολαίου και μπορείτε να διακόψετε την υπηρεσία όποια στιγμή επιθυμείτε και να επιστρέψετε τον εξοπλισμό.
      Να θυμίσουμε πως το 2022, ο εξοπλισμός κόστιζε €654 και η υπηρεσία €99 το μήνα.

      Στην περίπτωση της ενοικίασης τώρα, η υπηρεσία χρεώνεται το ίδιο, δηλαδή €40 το μήνα, αλλά η μηνιαία χρέωση της ενοικίασης του εξοπλισμού είναι μόλις €15. Σε αυτό το σύνολο, προσθέστε και επιπλέον €50 για το τέλος ενεργοποίησης.
      Σε κάθε περίπτωση αγοράς ή ενοικίασης εξοπλισμού, τα μεταφορικά κοστίζουν €24.

      Όπως βλέπετε και στο χάρτη παραπάνω, το Starlink καλύπτει όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, ενώ καλύπτεται και αρκετός θαλάσσιος χώρος.
      Οι ταχύτητες download κυμαίνονται ανάλογα την περιοχή από 124Mbps έως 288Mbps και το upload από 20-43Mbps, ενώ ο χρόνος αναμονής από 37-55ms.
      Τέλος, υπάρχουν και ξεχωριστά πακέτα για επιχειρήσεις, για πλωτά σκάφη, για τροχόσπιτα και για άτομα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
    9. Τεχνολογία

      Engineer

      Έχουμε συνηθίσει με την πρώτη μεγάλη βροχή οι δρόμοι να μετατρέπονται σε ποτάμια και να προκαλούνται συχνά ανυπολόγιστες ζημιές.
       
      Αν και η έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας αποτελεί βασικό λόγο για τη συχνότητα του φαινομένου στην Ελλάδα, σίγουρα και τα ίδια τα υλικό των δρόμων, που είναι στρωμένοι με απλή άσφαλτο, οδηγούν σε εικόνες σαν και αυτή:
       

       
       
      Τι θα γινόταν όμως αν η ίδια η άσφαλτος απορροφούσε το νερό;
       
      Η βρετανική εταιρεία Lafarge Tarmac έχει αναπτύξει μια νέα άσφαλτο που μπορεί να απορροφήσει γρήγορα μεγάλες ποσότητες νερού, αποφεύγοντας την ολισθηρότητα.
       
      Η εταιρεία επισημαίνει τα προβλήματα των ευαίσθητων περιοχών με ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Για αυτό το σκοπό, ανέπτυξαν αυτή την πίσσα που διαθέτει σύστημα αποστράγγισης και απορροφά 4000 λίτρα νερού σε 1 λεπτό.
       

       
      Πηγή: http://www.topontiki.gr/article/143594/apisteyto-vinteo-i-asfaltos-poy-aporrofa-nero
    10. Τεχνολογία

      kan62

      Όπως έγραψε η Η Καθημερινή της Κυριακής / Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Επίσημη σελίδα (27.09.2021), στα πλαίσια του φετινού, 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αντισεισμικής Μηχανικής (17th World Conference on Earthquake Engineering, που θα διεξαχθεί στο Σένταϊ της Ιαπωνίας), ο Θ.Π. Τάσιος είναι ένας από τους 4 "Masters", εγκαινιάζοντας έτσι (μαζί με τους Luis Esteva (Μεξικό), Jim Jirsa (ΗΠΑ), και Tsuneo Katayama (Ιαπωνία)) αυτόν τον θεσμό της διοργανώτριας επιστημονικής εταιρείας, International Association for Earthquake Engineering.
        Το σκεπτικό του θεσμού είναι "να λειτουργήσει ως "Σύνδεσμος" ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Αντισεισμικής Μηχανικής (ΑΜ) και να διασφαλίσει την διαγενεακή μεταβίβαση γνώσης", "συνδέοντας θρυλικές μορφές του κόσμου της ΑΜ με τους συγχρόνους τους". Προσκαλούνται "μεγάλα ονόματα της ΑΜ", 4 ανά συνέδριο, να δώσουν μια keynote lecture, με moderator κάποιον στενό συνεργάτη τους.   Η ομιλία του Θ.Π. Τάσιου (μόνον για συνέδρους, στις 30.09) έχει τίτλο "A human life and an engineering vision" - ως moderator, θα προλογίσει η Καθηγήτρια του Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - National Technical University of Athens Ελισάβετ Βιντζηλαίου.   MEETGREETFlyer_Tassios.pdf  
    11. Τεχνολογία

      Engineer

      Το Ελληνικό Κτηματολόγιο σχεδίασε και δημιούργησε μία πύλη ανοιχτών δεδομένων (https://data.ktimatologio.gr) και σύντομα  θα διαθέσει τα πρώτα σύνολα δεδομένων ξεκινώντας από τη μηνιαία εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι την καθημερινή λειτουργία του. 
      «Αυτό είναι μόνο η αρχή» δηλώνει το μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κτηματολογίου Μιχάλης Βαφόπουλος, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. «Πιστεύουμε στον εμπλουτισμό του περιεχομένου του μέσα από την συν-δημιουργία, δηλαδή τις προτάσεις και την ενεργή συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων επαγγελματιών και των πολιτών».
      Το Ελληνικό Κτηματολόγιο παράγει πλήθος ανοικτών δεδομένων τα οποία είναι προσβάσιμα από τον κάθε ενδιαφερόμενο, έχοντας δώσει  προτεραιότητα σε δεδομένα που η ανοικτή διάθεσή τους μπορεί να έχει προστιθέμενη αξία για τη δημόσια διοίκηση, την κοινωνία, την επιστημονική κοινότητα και την αγορά. Αποτελεί στρατηγική απόφαση του Κτηματολογίου ο συνεχής εμπλουτισμός του σχετικού καταλόγου των δεδομένων για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.
      Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 στις 13:00, το Ελληνικό Κτηματολόγιο και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) θα παρουσιάσουν διαδικτυακά  τη συνεργασία  τους  για τα ανοιχτά δεδομένα με τη δημιουργία της πύλης data.ktimatologio.gr συζητώντας τις προκλήσεις και τα επόμενα βήματα με το Εθνικό Σημείο Επαφής της Ελλάδας στην «Σύμπραξη για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση» (OGP), στο πλαίσιο της ετήσιας συνδιάσκεψής της  που φέτος διοργανώνεται στην Κορέα.
      Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο  "Ανοιχτά Δεδομένα Ελληνικού Κτηματολογίου: Ιδέες για καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές" και οι προτάσεις που θα ακουστούν θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τη συνδιαμόρφωση μιας συλλογικής δέσμευσης για τα ανοιχτά γεωδεδομένα στο επόμενο σχέδιο δράσης ανοιχτής διακυβέρνησης της χώρας.
      (O σύνδεσμος για συμμετοχή στο εργαστήριο).        
      Πρόγραμμα του εργαστηρίου
      13:00 Μιχάλης Βαφόπουλος (ΔΣ - Ελληνικό Κτηματολόγιο), «Το Κτηματολόγιο ανοίγει δεδομένα».
      13:05 Δέσποινα Μητροπούλου (Ευρωπαϊκή Κοινότητα ΕΕΛΛΑΚ), 
                 «Σχεδιαστικές αρχές και δυνατότητες του data.ktimatologio.gr»
      13: 10 Τάσος Παπαζαρίφης (Εθνικό Σημείο επαφής OGP), « data.gov.gr και data.ktimatologio.gr»
      13: 15 Brainstorming Workshop (Σημειώνουμε ιδέες στο padlet) 
      13: 50 Συμπεράσματα και επόμενα βήματα συνδιαμόρφωσης ατζέντας στο padlet
      Τι είναι τα ανοιχτά δεδομένα 
      Ως ανοιχτά δεδομένα περιγράφονται τα δεδομένα τα οποία είναι προσβάσιμα μέσω διαδικτύου από όλους και για τα οποία δεν υφίστανται τεχνολογικοί, νομικοί ή άλλοι περιορισμοί στην πρόσβαση και στην χρήση τους με ορισμένες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, οι περιορισμοί οι οποίοι σχετίζονται με την "μη-εμπορική χρήση" ή οι περιορισμοί για την χρήση μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς (π.χ. μόνο στην εκπαίδευση) δεν είναι επιτρεπτοί στο πλαίσιο της ανοιχτής διάθεσης των δεδομένων και καθιστούν τα δεδομένα αυτά ναι μεν επαναχρησιμοποιήσιμα, αλλά όχι και ανοιχτά. 
      Μια σημαντική υποκατηγορία των ανοιχτών δεδομένων συνιστούν τα ανοιχτά κυβερνητικά δεδομένα και περιλαμβάνουν τα δεδομένα που δημοσιοποιούν οι κυβερνητικοί οργανισμοί. 
      Τα ανοιχτά κυβερνητικά δεδομένα θα πρέπει να διέπονται από δέκα βασικές αρχές:  
      Πληρότητα Δεδομένα πρωτογενούς πηγής Επικαιρότητα Ευκολία φυσικής και ηλεκτρονικής πρόσβασης Μηχαναγνώσιμα Προσβάσιμα χωρίς διακριτική μεταχείριση Χρήση ανοιχτών προτύπων Με ανοιχτή άδεια χρήσης Στην ίδια θέση για πάντα Με τα ελάχιστα έξοδα χρήσης Τα δεδομένα ως ο πυρήνας της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς
      Η προώθηση των τεχνολογιών των μεγάλων δεδομένων και η διάθεση όλο και περισσότερων ανοιχτών δεδομένων αποτελούν κορυφαία οριζόντια Ευρωπαϊκή προτεραιότητα με κάθετες προβολές στην επιστήμη, στην επιχειρηματικότητα, στην καθημερινότητα και στην διακυβέρνηση. Η κατασκευή της Ευρωπαϊκής πύλης ανοιχτών δεδομένων συμπληρώνεται από μια σειρά χρηματοδοτούμενων δράσεων και πολιτικών εμβάθυνσης της χρήσης των δεδομένων ως καταλύτη προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σε παρόμοια κατεύθυνση κινούνται όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες καθώς και οι διεθνείς οργανισμοί. 
      Η συμβολή Ανοιχτών Δεδομένων στην Ανάπτυξη 
      Η διάθεση ανοιχτών δεδομένων αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της συνολικής πολιτικής αξιοποίησης των δεδομένων διότι δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία σε ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού και του οικονομικού γίγνεσθαι. Η πηγή της προστιθέμενης αξίας τους πηγάζει από την βελτίωση της διαφάνειας των δημοσίων αποφάσεων, της αποτελεσματικότητας στην χρήση των πόρων και εν τέλει της δημιουργίας νέων ευκαιριών για επιχειρηματικότητα. 
      Σε ποιο σημείο βρίσκεται η Ελλάδα και που φιλοδοξεί να φτάσει.
      Πρόσφατα η Ελλάδα στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας DESI για το 2021 σημείωσε βαθμολογία 85% στα ανοιχτά δεδομένα ενώ η ΕΕ βρίσκεται στο 78%. Ωστόσο, το στοίχημα για το μέλλον είναι η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τα ανοιχτά δεδομένα σε συνεργασία με μη κυβερνητικούς φορείς η οποία θα ομογενοποιήσει τα διασκορπισμένα δεδομένα, θα διασφαλίσει τη συμμόρφωση με διεθνή ποιοτικά πρότυπα  και θα δώσει προτεραιότητα σε σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας με στόχο την αντιμετώπιση κεντρικών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων
      Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών 
      Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2008 από πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς και σήμερα έχει 37 ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς μέλη του. Σκοπός του είναι η προώθηση της ανοιχτότητας, δηλαδή του ανοιχτού λογισμικού, του ανοιχτού περιεχομένου, του ανοιχτού υλικού, της ανοιχτής διακυβέρνησης και των ανοιχτών δεδομένων στη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις. 
      Η Σύμπραξη για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση
      Η Σύμπραξη για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (OGP) είναι μια παγκόσμια πολυμερής πρωτοβουλία κυβερνήσεων και κοινωνίας πολιτών με στόχο να γίνει η διακυβέρνηση πιο διαφανής, συμμετοχική και υπεύθυνη. Συμμετέχουν 78 κυβερνήσεις και εκατοντάδες φορείς της κοινωνίας πολιτών από όλο τον κόσμο. Το επίκεντρό της είναι η συνεργασία σε ισότιμη βάση μεταξύ κυβερνητικών φορέων, πολιτών και οργανώσεων με στόχο τη διαμόρφωση παρεμβάσεων που αυξάνουν την πρόσβαση στην πληροφορία, τη συμμετοχή και τη λογοδοσία.
      Δύο παραδείγματα αξιοποίησης ανοιχτών δεδομένων
      Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης των ανοιχτών δεδομένων από δημόσιους φορείς είναι ο φορέας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Λονδίνου, ο οποίος διαθέτει πάνω από 200 τύπους ανοιχτών δεδομένων με βάση τα οποία 12.000 εγγεγραμμένοι μηχανικοί λογισμικού έχουν αναπτύξει 600 εφαρμογές δημιουργώντας ετήσιο όφελος 116 εκατομμυρίων στερλινών. 
      Επίσης, ο Σχολικός Άτλαντας του Λονδίνου, απεικονίζει όλα τα σχολεία με τις επιδόσεις τους και μέσα από μια σειρά έξυπνων λειτουργιών αποτελεί το εργαλείο επιλογής σχολείου και τόπου κατοικίας μιας οικογένειας. 

      Ο Σχολικός Άτλαντας του Λονδίνου, αξιοποιεί τα ανοιχτά δεδομένα και αποτελεί  εργαλείο επιλογής σχολείου και τόπου κατοικίας μιας οικογένειας.<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/ellada/prosbasi-se-oloys-sta-anoihta-dedomena-toy-ktimatologioy-meso-toy-dataktimatologiogr">Πρόσβαση σε όλους στα ανοιχτά δεδομένα του Κτηματολογίου μέσω του data.ktimatologio.gr </a></p>
    12. Τεχνολογία

      Engineer

      Μια ΚΥΑ που την ανέμεναν ιδιαίτερα οι διοικήσεις της ΔΕΗ, της Macquarie Asset Management και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) εξέδωσαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαρά. Πρόκειται για την απόφαση που καθορίζει τις αποστάσεις και τα όρια ασφαλείας για την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών στις κολόνες του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής τάσης και μέσης τάσης.
      Πρόκειται για το εναέριο δίκτυο FTTH της ΔΕΗ το οποίο θα προσφέρει ταχύτητες ως και 1Gbps και θα φθάσει στους καταναλωτές σε λιγότερο χρόνο και κυρίως με μικρότερο κόστος καθώς θα αξιοποιεί τις τρέχουσες υποδομές.
      Η απόφαση ορίζει τις ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται για την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών επί του ελληνικού δικτύου διανομής ενέργειας.
      Όπως αναφέρει, το πλήρως μονωμένο καλώδιο οπτικών ινών που δεν φέρει μεταλλικά στοιχεία, θα πρέπει να τοποθετείται στο ανώτερο δυνατό σημείο επί του στύλου του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και οπωσδήποτε κάτω από τους εναέριους γυμνούς ρευματοφόρους αγωγούς (μονωμένα καλώδια).
      Η ελάχιστη απόσταση του καλωδίου οπτικών ινών από το έδαφος, σε αστικές ή υπεραστικές περιοχές, θα πρέπει να είναι πάντα τουλάχιστον 5 μέτρα καθ’ όλο το μήκος όδευσής του. Εξαιρούνται οι ηλεκτρικοί συρμοί και οι εθνικοί αυτοκινητόδρομοι. Το σημείο ανάρτησης του καλωδίου οπτικών ινών επί του στύλου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,6 μέτρα κάτω από ενεργούς ρευματοφόρους αγωγούς στη χαμηλή τάση και 2 μέτρα κάτω από ενεργούς ρευματοφόρους αγωγούς στη μεσαία τάση.
      Για τη στερέωση καλωδίων οπτικών ινών στη διάταξη στήριξης εναερίων υποσταθμών μέσης και χαμηλής τάσης προβλέπεται η ελάχιστη οριζόντιος ή διαγώνιος απόσταση των σημείων στήριξης των αγωγών μέσης τάσης από το σημείο στήριξης του καλωδίου οπτικών ινών να είναι 1,25 μέτρο, η δε ελάχιστη απόσταση του σημείου στήριξης του δικτύου χαμηλής τάσης από το σημείο στήριξης του καλωδίου οπτικών ινών να είναι 0,3 μέτρα. Η ελάχιστη απόσταση του καλωδίου οπτικών ινών από αποτελεσματικώς γειωμένα ή διπλής μόνωσης φωτιστικά σώματα (πάνω ή κάτω από αυτά) ορίζεται σε 0,2 μέτρα.
      Το καλώδιο οπτικών ινών δύναται να στηριχθεί και επί του καλωδίου παροχής του οικήματος, το οποίο θα πρέπει απαραίτητα να είναι μονωμένο και «προησπησμένο». Σύμφωνα με την απόφαση, εντός τεσσάρων μηνών ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να εκδόσεις οδηγό για τυποποιημένες εγκαταστάσεις καλωδίων οπτικών ινών επί του του ελληνικού του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής τάσης και μέσης τάσης. Αρμόδια δε Αρχή για την εφαρμογή της απόφασης είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), υπό την ιδιότητά της ως Εθνική Ρυθμιστική Αρχή σε θέματα παροχής δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
    13. Τεχνολογία

      george68

      Το «έξυπνο» -χωρίς οδηγό- minibus που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα στο κέντρο της πόλης βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών.
       
      Κόκκινο πανί αποτελεί για τους αντιμνημονιακούς στα Τρίκαλα, το «έξυπνο» -χωρίς οδηγό- minibus που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα στο κέντρο της πόλης.
       
      Από τη μία η δημοτική αρχή θεωρεί ότι με το εγχείρημα η πόλη καινοτομεί σε παγκόσμιο επίπεδο, από την άλλη όμως, μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Λαϊκής Ενότητας, έχουν την άποψη ότι το μικρό φουτουριστικό όχημα... απειλεί την εργατική τάξη.
       
      Πίσω από το λεωφορείο-ρομπότ, ένα κομμάτι της Αριστεράς της πόλης βλέπει την επέλαση του… σατανικού καπιταλισμού που, μεταμφιεσμένος σε τεχνολογική καινοτομία, έρχεται να στείλει τους οδηγούς της εργατικής τάξης στην ανεργία. «Διώξτε το σατανικό ρομπότ που θέλει να πάρει τις δουλειές μας», είναι το σύνθημα στην πόλη, με το λεωφορείο να παρομοιάζεται με… όχημα του σατανά.
       
      Το λεωφορείο χωρίς οδηγό έφτασε στην πόλη στο πλαίσιο προγράμματος για την πιλοτική κυκλοφορία αυτοματοποιημένων οχημάτων μαζικής μεταφοράς. Ο Δήμος Τρικάλων το προμηθεύτηκε μέσω του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «CityMobil2» (Cities Demonstrating Cybernetic Mobility) που υλοποιείται για πρώτη φορά στο κέντρο μιας πόλης.
       
      Ουσιαστικά, το έργο αφορά στη διερεύνηση των δυνατοτήτων κυκλοφορίας οχήματος χωρίς οδηγό σε αστικό περιβάλλον και πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας.
       

       
      Το λεωφορείο χωρίς οδηγό των Τρικάλων έχει κεντρίσει ήδη το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τις προηγούμενες ημέρες ξένα τηλεοπτικά δίκτυα -το Euronews και το CCTV από την Κίνα- βρέθηκαν στην πόλη και με εκτενή ρεπορτάζ κατέγραψαν το πρωτοπόρο εγχείρημα, επισημαίνοντας ότι εφαρμόζεται σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας που πρωτοπορεί στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ρεπορτάζ του Euronews: «Ορισμένοι κάτοικοι διστάζουν να κάνουν το βήμα και να μπουν μέσα, όμως παιδιά και άτομα τρίτης ηλικίας δείχνουν τον δρόμο».
       

       
      Τα Τρίκαλα κατάφεραν να επικρατήσουν -συγκεντρώνοντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία- και να πετύχουν την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος έχοντας απέναντί τους μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως τις Βρυξέλλες, τη Λωζάνη, το Μιλάνο κ.ά. Συνολικά από τις 12 πόλεις ή επαρχίες που διεκδίκησαν να εφαρμόσουν το «CityMobil2» προκρίθηκαν πέντε - και συγκεκριμένα οι Οριστάνο (Ιταλία), Βάνταα (Φινλανδία), Σοφία Αντίπολις (Γαλλία), Σαν Σεμπαστιάν (Ισπανία) και τα Τρίκαλα. «Η πόλη μας είναι η μοναδική αστική περιοχή της Ευρώπης που τέθηκε σε εφαρμογή το πιλοτικό σχέδιο με τα αυτοματοποιημένα λεωφορεία χωρίς οδηγό. Στις υπόλοιπες τέσσερις που επιλέχθηκαν, το πρόγραμμα υλοποιείται κυρίως σε περιαστικές περιοχές», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Παπαστεργίου επισημαίνοντας το καινοτόμο του προγράμματος που στρέφει τα παγκόσμια φώτα δημοσιότητας στη μικρή πόλη, η οποία έχει προϊστορία στις καινοτόμες δράσεις, όπως σε θέματα ευρυζωνικότητας. Το εγχείρημα υλοποιεί η e-trikala, η οποία αποτελεί Α.Ε. του Δήμου Τρικκαίων σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ.
       
      Τα βλέμματα στα Τρίκαλα
       
      Ωστόσο, το «έξυπνο» minibus -που τείνει να εξελιχθεί σε ατραξιόν για την πόλη- φαίνεται ότι έχει φανατικούς πολέμιους που το θεωρούν ουσιαστικά… μνημονιακό εργαλείο! «Στα Τρίκαλα, κομμάτι της μνημονιακής Ελλάδας, τα οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών κατακρεουργούνται, ενώ τα προβλήματα της πόλης χάσκουν άλυτα και επιδεινώνονται», αναφέρει -μεταξύ άλλων- ανακοίνωση του «Μετώπου Λαού» των Τρικάλων, που καλεί τους κατοίκους της πόλης να αντιδράσουν δυναμικά στο «ανεκδιήγητο και απαράδεκτο πείραμα του λεωφορείου χωρίς οδηγό». Επικεφαλής του κινήματος είναι ο δικηγόρος Χρήστος Σταμόπουλος, ο οποίος στις πρόσφατες εκλογές παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για να ακολουθήσει το εγχείρημα της Λαϊκής Ενότητας του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και το όνομά του «έπαιζε» δυνατά για μια θέση στο ψηφοδέλτιο. «Το πρόγραμμα αυτό είναι αγνώστου χρησιμότητας και έχει φέρει αναστάτωση στο κέντρο της πόλης. Η δημοτική αρχή το υλοποιεί καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού. Εχουμε τις διαμαρτυρίες των οδηγών λεωφορείων και των ταξί», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Σταμόπουλος, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει καμπάνια για συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου να σταματήσουν να κυκλοφορούν τα «καπιταλιστικά» minibus.
       

       
      Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δημοσιογράφος και πρώην δημοτικός σύμβουλος παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαντέλος «Πραγματικά είναι απορίας άξιο πώς η Ε.Ε. διαθέτει χρήματα για ένα αγνώστου χρησιμότητας μέσο όταν θα μπορούσε να διαθέσει ανάλογα ποσά για την εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας», λέει τονίζοντας: «Πιστεύω ότι είναι προπομπός της αυτοματοποίησης θέσεων εργασίας που θα οδηγήσει πολύ κόσμο στην ανεργία. Μην απορήσουμε αν στο μέλλον δούμε μεγαλοεργολάβους να εκμισθώνουν λεωφορεία χωρίς οδηγούς στους δήμους».
       

       
      Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, ο δήμαρχος Τρικκαίων αρκέστηκε να δηλώσει: «Αντιδρούν γιατί νομίζουν ότι η τεχνολογία κόβει θέσεις εργασίας. Ωστόσο τα συγκεκριμένα λεωφορεία δεν πρόκειται να οδηγήσουν στην ανεργία τους οδηγούς των συμβατικών, αλλά να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τα υφιστάμενα μέσα μεταφοράς. Θα μπορούσαν π.χ. να κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να υπάρχει όλο το 24ωρο εξυπηρέτηση. Για το πρόγραμμα αυτό δεν διαθέσαμε ως δήμος ούτε ένα ευρώ», λέει και επισημαίνει: «Εμείς παρά τις αντιδράσεις θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε με επιτυχία καινοτόμες ιδέες στην πόλη».
       
      Κινείται με μπαταρία χωρίς οδηγό
       
      Το μικρό φουτουριστικό minibus διαθέτει 9-11 θέσεις καθημένων, όρθιων και ΑΜΕΑ, κινείται εντελώς αυτόνομα και με χαμηλή ταχύτητα (περίπου 20 χλμ. την ώρα) και έχει συμπεριφορά κίνησης, πέδησης και ακινητοποίησης αντίστοιχη με αυτήν ενός οχήματος που το χειρίζεται οδηγός. Διανύει συνολική απόσταση 2,4 χλμ. με οκτώ στάσεις στο κέντρο της πόλης, όπου περιλαμβάνονται και πολλά αξιοθέατα. Η διαδρομή επιλέχθηκε με βάση συγκεκριμένες απαιτήσεις του προγράμματος για την άμεση εξυπηρέτηση μετακίνησης όχι μόνο των κατοίκων της πόλης αλλά και των ξένων επισκεπτών.
       

       
      Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ηλεκτρικό λεωφορείο που λειτουργεί με 12 μπαταρίες που τροφοδοτούν τον ηλεκτρικό του κινητήρα και κινείται σε δικό του λεωφορειόδρομο δίπλα σε οχήματα και πεζούς χωρίς προβλήματα. Δεν κάνει θόρυβο, δεν εκπέμπει ρύπους και ακολουθεί πιστά τη διαδρομή που έχει χαρτογραφηθεί στο GPS που διαθέτει, ενώ με το λέιζερ ασφαλείας εντοπίζει οποιοδήποτε αντικείμενο ή άνθρωπο που τυχόν θα βρεθεί μπροστά του και αμέσως ακινητοποιείται. Συνολικά, τέσσερα είναι τα minibus χωρίς οδηγό που κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων, 6 ημέρες την εβδομάδα, 12 ώρες την ημέρα. Στο κάθε όχημα έχουν εγκατασταθεί επίσης τέσσερις κάμερες για την πλήρη κάλυψη της ορατότητας του υπευθύνου παρακολούθησής τους. Οι κάμερες είναι τοποθετημένες στο όχημα με τέτοιον τρόπο ώστε ο υπεύθυνος παρακολούθησης στο κέντρο ελέγχου να έχει πεδίο ορατότητας όμοιο με αυτό που έχει ένας οδηγός. Να σημειωθεί ότι το όχημα κυκλοφορεί με κανονική άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
       
       
      http://www.protothema.gr/greece/article/519058/polemos-sta-trikala-gia-to-akefalo-leoforeio-/
    14. Τεχνολογία

      Engineer

      Eχουν στους υπολογιστές τους την πρώτη έκδοση του πρωτοπόρου, παγκοσμίως, λογισμικού ισογεωμετρικής ανάλυσης και σχεδίασης Geomiso. Η αξία του εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη για κέρδη από την εμπορική του διάθεση έως το 2019 φτάνει συνολικά στα 51 εκατ. ευρώ. Αυτή η προοπτική, όμως, δεν είναι η πιο σημαντική για τη δεκαμελή ερευνητική ομάδα Geomiso, που από το γραφείο της στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει βάλει στόχο τη δημιουργία και την κυριαρχία σε μια νέα παγκόσμια αγορά σχεδιασμού και ανάλυσης φορέων μηχανικού, δηλαδή προϊόντων και κατασκευών.
       
      Μέχρι σήμερα οι σχεδιαστές χρησιμοποιούσαν εξειδικευμένο λογισμικό για το σχεδιασμό ενός προϊόντος και έπειτα παρέδιδαν το σχέδιο στους μηχανικούς. Το Geomiso ενοποιεί τα δύο στάδια σε ένα λογισμικό, το οποίο υπερτερεί και στο κομμάτι του σχεδιασμού, γιατί ενσωματώνει τα πλέον σύγχρονα εργαλεία computer aided design (CAD), και στο κομμάτι της ανάλυσης, γιατί χρησιμοποιεί την ισογεωμετρική ανάλυση, η οποία αυξάνει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων, μηδενίζει το γεωμετρικό λάθος και μειώνει τον υπολογιστικό χρόνο, έναντι της κυρίαρχης μέχρι σήμερα μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων. Γι’ αυτό χαρακτηρίζεται disruptive innovation, καινοτομία που διαταράσσει την υπάρχουσα αγορά και δημιουργεί μια νέα.
       
      Ο υποψήφιος διδάκτωρ της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και συντονιστής της ομάδας κ. Παναγιώτης Καρακίτσιος είναι ο πρώτος Ελληνας ερευνητής που ασχολήθηκε με την ισογεωμετρική ανάλυση. Η πρώτη έκδοση του Geomiso βρίσκεται σε στάδιο δοκιμαστικής χρήσης, η οποία θα γίνει από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ. «Στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 700.000 ευρώ, ώστε το προϊόν να διατεθεί στην παγκόσμια αγορά για πρώτη φορά, από Ελληνες επιχειρηματίες». Θα απευθύνεται σε μηχανολόγους, αεροναυπηγούς και ναυπηγούς. Οι πελάτες θα μπορούν να το αγοράσουν ή να το χρησιμοποιούν μπαίνοντας στον σέρβερ της Geomiso με χρέωση ανάλογα με το χρόνο χρήσης.
       
      «Φιλοδοξία μας είναι να ηγηθούμε της νέας ενοποιημένης αγοράς και να δημιουργήσουμε συν τοις άλλοις θέσεις εργασίας για Ελληνες επιστήμονες υψηλού επιπέδου», επιμένει ο κύριος Καρακίτσιος. «Είμαστε υπερήφανοι που δεν εγκαταλείψαμε τη χώρα μας στην πιο δύσκολη περίοδο, πήγαμε αντίθετα στο ρεύμα, επιλέξαμε να μείνουμε εδώ και τα καταφέραμε».
       
       
      Εφαρμοσμένη Ερευνα: Geomiso, το πρώτο παγκοσμίως λογισμικό ισογεωμετρικής ανάλυσης και σχεδιασμού (CAD & CAE).
      Φορέας: Ερευνητική ομάδα Geomiso.
      Εκπρόσωπος: Παναγιώτης Καρακίτσιος.
       
      Πηγή: http://www.kathimerini.gr/820552/article/texnologia/gadgets/to-logismiko-poy-8a-swsei-toys-mhxanikoys
       
      Δείτε περισσότερα: http://users.ntua.gr/pkarak/GIGAProducts.html
    15. Τεχνολογία

      basgoud

      Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μυστικό της συνταγής που καθιστούσε το ρωμαϊκό τσιμέντο απρόσβλητο από το χρόνο.
      Όπως γράφει ο Guardian οι κατασκευές των Ρωμαίων όπως για παράδειγμα οι κυματοθραύστες και τα λιμάνια τους αντέχουν ακόμη και έπειτα από δύο χιλιάδες χρόνια από την κατασκευή τους.
       
      Το γεγονός αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν τι είναι αυτό που έκανε τόσο διαφορετικό και ανθεκτικό το κατασκευαστικό υλικό των Ρωμαίων από το σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται σήμερα και η διάρκεια ζωής του είναι περιορισμένη.
       
      Η συνταγή είναι απλή καθώς πρόκειται για ένα μείγμα ηφαιστειογενούς τέφρας, ασβέστη, θαλασσινού νερού και σβόλων από ηφαιστειογενούς πέτρας. Η επαφή αυτών με το θαλασσινό νερό πυροδοτούσε μια χημική αντίδραση και δημιουργούσε νέα ανόργανα συστατικά που ενδυνάμωναν το σκυρόδεμα αντί να το φθείρουν.
       
      Επρόκειτο για πολύ έξυπνους ανθρώπους και αφιέρωσαν χρόνο για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα, λέει η Marie Jackson, γεωλόγος στο πανεπιστήμιο της Γιούτα και ένας από τους συγγραφείς μιας εργασίας για τη ρωμαϊκή αρχιτεκτονική.
      «Απόρθητο από τα κύματα και κάθε ημέρα όλο και πιο δυνατό» γράφουν στην εργασία τους και τώρα ψάχνουν να βρουν ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες.
       
      Μια από τις ανακαλύψεις τους είναι πως γη σταδιακή εισροή θαλασσινού νερού στο μίγμα προκαλούσε κάποια χημική αντίδραση που παρήγαγε θερμότητα και από αυτή προέκυπταν κάποιες ενώσεις αλουμινίου. Όσο περνούσε ο χρόνος τα συστατικά που «γεννιόντουσαν» από την χημική αντίδραση μεγάλωναν και ενίσχυαν το σκυρόδεμα αποτρέποντας πιθανές ρωγμές, καθιστώντας το ισχυρότερο με το πέρασμα του χρόνου.
       
      Αντίθετα η σημερινή δομή του τσιμέντου είναι τέτοια που δεν επιτρέπει καμία αλλαγή κάτι που σημαίνει πως η όποια αντίδραση μπορεί να προκαλέσει μόνο ζημιά.
       
      Δυστυχώς η συνταγή των Ρωμαίων έχει χαθεί όμως οι επιστήμονες επιχειρούν να «ξεκλειδώσουν» όλα τα μυστικά που θα τους οδηγήσει στην επιτυχή ανασύστασή της.
       

       
      Έτσι η μελέτη του ρωμαϊκού τσιμέντου που ακόμη και σήμερα δεν διαβρώνεται, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων υλικών που θα αντέχουν στο χρόνο και στη φθορά που προκαλούν τα στοιχεία της φύσης, ενώ έμφαση δίνεται και στην παραγωγή νέων υλικών πιο φιλικών προς το περιβάλλον καθώς θα απαιτούνται μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την κατασκευή τσιμέντου.
       
      Πηγή http://www.huffingtonpost.gr
      https://www.theguardian.com/science/2017/jul/04/why-roman-concrete-still-stands-strong-while-modern-version-decays
    16. Τεχνολογία

      Engineer

      Μια πολυδιάστατη προεπισκόπηση των περιοχών που θέλετε να επισκεφτείτε προσφέρει το Immersive View, μια νέα υπηρεσία του Google Maps. Η ενεργοποίησή του προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους χρήστες επιτρέποντας να περιηγηθούν από ψηλά σε μέρη τοπόσημα της Αθήνας, όπως η Ακρόπολη.
      Η χρήση της υπηρεσίας είναι απλή και δωρεάν. Αρκεί ο χρήστης να ανοίξει το κινητό του και να επιλέξει το σημείο ενδιαφέροντος που επιθυμεί. Οι φωτορεαλιστικές εναέριες λήψεις, αν το μέρος που έχει επιλεγεί υποστηρίζεται από το Immersive View, θα εμφανιστούν σε καρτέλα κάτω και αριστερά από τον χάρτη δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να κάνουν ένα εικονικό αλλά ρεαλιστικό ταξίδι από ψηλά.
      Ουσιαστικά προσφέρει μια ρεαλιστική τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου που όμοιά της δεν υπάρχει.
      Η λειτουργία αρχικά κυκλοφόρησε σε επιλεγμένες πόλεις, όπως το Άμστερνταμ, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Τόκιο και άλλες, σε συσκευές iOS και Android.
      Χρήση AI
      Σημαντική αναβάθμιση είναι και το Google Maps Search που χρησιμοποιεί AI για να βρει σχετικές τοποθεσίες βάσει των ενδιαφερόντων και των αναγκών του χρήστη. Εφόσον, δηλαδή, κάποιος αναζητά ένα εστιατόριο, το Google Maps θα του εμφανίσει επιλογές σχετικές με το budget tου, τις γεύσεις του και τη διαθεσιμότητα.
      Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της ολιστικής αναβάθμισης των χαρτών, η Google μετονόμασε τη λειτουργία «Search with Live View» σε «Lens in Maps.» Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι χάρτες θα μπορούν να αναγνωρίσουν μέσω της κάμερας του χρήστη τα κτήρια που αυτός κοιτάζει.
      Για παράδειγμα, εφόσον αυτός έχει βγει από ένα σταθμό του Μετρό και θέλει να γνωρίσει τον περιβάλλοντα χώρο, μπορεί απλά να πατήσει το εικονίδιο Lens και στη συνέχεια να σηκώσει το κινητό του, σκανάροντας με αυτό τα κτήρια, ώστε να ενημερωθεί για καφετέριες, ATMs κ.ο.κ.
       
    17. Τεχνολογία

      Engineer

      Μπορεί για την κατασκευή του να χρειάστηκαν 17 χρόνια, ωστόσο η υπηρεσία δορυφορικής πλοήγησης της Ευρώπης με την ονομασία Galileo θα τεθεί σε λειτουργία από την Πέμπτη.
      Οι Ευρωπαϊκές χώρες χάρη στη νέα υπηρεσία Galileo δεν θα εξαρτώνται από το Αμερικανικό σύστημα GPS ή από το Ρωσικό GLONASS, ενώ υπόσχεται ότι θα είναι ταχύτερο και ακριβέστερο και από τα δύο άλλα συστήματα όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το έτος 2020. Βλέπετε, μόλις τον Νοέμβριο εκτοξεύθηκαν τέσσερις ακόμη δορυφόροι για να φτάσει η συστοιχία Galileo τους 18 δορυφόρους, από τους 24 που απαιτούνται για παγκόσμια κάλυψη (θα διαθέτει και έξι εφεδρικούς δορυφόρους, και επομένως συνολικά η συστοιχία θα αποτελείται από 30 δορυφόρους).
      Μέχρι σήμερα, το σύστημα έχει στοιχίσει €10 δισεκατομμύρια ωστόσο τα πρώτα 20 χρόνια της λειτουργίας του αναμένεται να αποφέρει στην Ευρωπαϊκή οικονομία περίπου €90 δισεκατομμύρια. Το Galileo έχει περισσότερους δορυφόρους, καθένας από τους οποίους μεταδίδει περισσότερα δεδομένα σε σχέση με τα συστήματα GPS και GLONASS.
       
      Η δωρεάν υπηρεσία θα παρέχει ακρίβεια θέσης ενός μέτρου –κερδίζοντας το GPS κατά αρκετά μέτρα- ωστόσο η επί πληρωμή υπηρεσία πρόκειται να προσφέρει ακρίβεια εκατοστών. “Το GPS επιτρέπει σε ένα τρένο να γνωρίζει εντός ποιας περιοχής βρίσκεται – το Galileo από την άλλη θα του προσφέρει τη δυνατότητα να ανιχνεύει σε ποιες ράγες βρίσκεται πάνω” δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας CNES, Jean-Yves Le Gall.
       
      Πολλά κινητά είναι και θα είναι συμβατά με το Galileo, αφού σύμφωνα με την Qualcomm, όποιο κινητό εξοπλίζεται με σύγχρονο Snapdragon SoC (π.χ Snapdragon 820, 650, 617, 435 κ.ά) θα είναι συμβατό με την υπηρεσία μέσω μίας απλής αναβάθμισης του firmware. Οι δορυφόροι επίσης του συστήματος Galileo θα αναλαμβάνουν και καθήκοντα Search & Rescue. Με την σημερινή τεχνολογία, απαιτούνται περίπου τρεις ώρες για να εντοπιστεί η θέση ενός ανθρώπου, σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων. Με το Ευρωπαϊκό σύστημα ωστόσο θα απαιτούνται μόλις 10 λεπτά σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων.
       
      Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπεται ότι η συμβολή του Galileo θα βελτιώσει τα συστήματα πλοήγησης αυτοκινήτων και τα σήματα κινητών τηλεφώνων, θα καταστήσει ασφαλέστερες τις οδικές και τις σιδηροδρομικές μεταφορές και θα επιδράσει καταλυτικά στην Έρευνα και την Ανάπτυξη αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη.
       
      Πηγή: http://www.insomnia.gr/_/articles/%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1/galileo/%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9-r13172
    18. Τεχνολογία

      Engineer

      Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4488/2017 (ΦΕΚ 137Α), αποσυνδέθηκε η ασφάλιση από την ιδιότητα του Διπλωματούχου Μηχανικού, γεγονός που πρακτικά σημαίνει την ίση μεταχείριση πλέον όλων των ασφαλισμένων και τη σύνδεση της υποχρέωσης εισφορών με τη δραστηριότητα του κάθε ασφαλισμένου και το πραγματικό του εισόδημα από αυτή.
       
      Πιο συγκεκριμένα οι αυτοαπασχολούμενοι Διπλωματούχοι Μηχανικοί που είναι εγγεγραμμένοι ή θα εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του πρώην Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ, από την ημερομηνία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και τη διαγραφή από τη ΔΟΥ, με αναδρομική ισχύ από 1.1.2017.
       
      Το ΤΕΕ λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω νέα δεδομένα, προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (απόφαση ΔΕ/ΤΕΕ A60/Σ31/2017 με ΑΔΑ: 78ΠΠ46Ψ842-45Ρ) ώστε η επάνοδος στο επάγγελμα να είναι διαδικαστικά απλή και χρονικά άμεση.
       
      Σε ότι αφορά την επάνοδο, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, είναι:
       
      • Αίτηση
      • Βεβαίωση επανόδου από την Περιφέρεια
      • Πληρωμή συνδρομής ΤΕΕ τρέχοντος έτους (αντίγραφο απόδειξης πληρωμής)
       
      Η πληρωμή της συνδρομής του τρέχοντος έτους είναι απαραίτητη ώστε να ολοκληρωθεί η επανεγγραφή του Μηχανικού.
       
      Τα δικαιολογητικά κατατίθενται στην Κεντρική Υπηρεσία, στα Περιφερειακά Τμήματα και ηλεκτρονικά στην διεύθυνση [email protected]. Τα αιτήματα διεκπεραιώνονται από την Κεντρική Υπηρεσία.
       
      ΠΛΗΡΩΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΟΔΟΥΣ
       
      - Ταμεία Κεντρικής Υπηρεσίας και Περιφερειακών Τμημάτων ΤΕΕ
      Όταν ο μηχανικός προσέρχεται στην Κεντρική Υπηρεσία και στα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ, ακολουθείτε την παρακάτω διαδικασία στο πληροφοριακό σύστημα:
      Επιλέγετε τον ΑΜ του μηχανικού και πηγαίνετε στην καρτέλα «Οφειλές – Πληρωμές»
       
      Στη συνέχεια στο πεδίο «Χρεώσεις» δημιουργείτε τη χρέωση, όπως φαίνεται παρακάτω:
       
      Επιλέγετε το έτος και εισάγετε στο πεδίο «Τύπος Οφειλής» την επιλογή «Συνδρομή Μέλους»
       
      Τα ποσά των συνδρομών, όπως αυτά καθορίζονται από ΥΑ Δ16γ/01/37/Γ (ΦΕΚ Β 180/2004), είναι:
      Ετήσιες συνδρομές Μελών:
      1) 1-5 χρόνια άσκησης επαγγέλματος 20,00€
      2) 6-15 χρόνια άσκησης επαγγέλματος 55,00€
      3) 16 χρόνια άσκησης και άνω 65,00€
      Κατά την καταχώρηση θα ελέγχετε τα έτη άσκησης επαγγέλματος (δεν χρεώνονται και δεν συνυπολογίζονται τα έτη που είναι διαγραμμένο μέλος) ώστε να χρεώνεται η συνδρομή που αντιστοιχεί βάσει της νομοθεσίας.
       
      Στις παρατηρήσεις καταχωρείτε την αιτιολογία «ΕΠΑΝΟΔΟΣ»
       
      - Τράπεζες – web banking
      Δίνεται η δυνατότητα στους μηχανικούς που είτε δεν έχουν πρόσβαση στην Κεντρική Υπηρεσία ή στα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ είτε κατοικούν στο εξωτερικό, να καταθέσουν (αφού πρώτα ενημερωθούν για το ακριβές ποσό) τη συνδρομή του τρέχοντος έτους στους κάτωθι τραπεζικούς λογαριασμούς:
      ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ GR5201600690000000083832797
       
      ALPHA BANK GR1901408020802002001001879
      Αναγράφοντας ως αιτιολογία το ονοματεπώνυμο τους και τη φράση «ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΕΕ 20…..(έτος συνδρομής)»
      Στις περιπτώσεις αυτές η καταχώρηση της πληρωμής θα γίνεται κατά τη διεκπεραίωση της αίτησης από την Κεντρική Υπηρεσία.
      Η αίτηση θα συνοδεύεται απαραίτητα από αντίγραφο απόδειξης πληρωμής.
       
      Πηγή: http://tdm.tee.gr/tee-diadikasia-epanodou-tou-michanikou-os-melos-tou-tee/
    19. Τεχνολογία

      Engineer

      Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για 150.000 οικογένειες που δικαιούνται κοινωνικό μέρισμα αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Σκοπός της κίνησης αυτής είναι η αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων στο πλαίσιο της «ψηφιακής αλληλεγγύης», με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο διαδίκτυο ασθενών κοινωνικών ομάδων.
       
      Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μενέλαος Δασκαλάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού Δημήτριος Πτωχός, αποφασίστηκε η πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος προϋπολογισμού περίπου 80 εκατ. ευρώ.
       
      Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει πάνω από 150.000 οικογένειες δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, με απλές διαδικασίες, με τη χρήση ειδικού κουπονιού, δίνοντας τους την ευκαιρία: να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν τη σύνδεση τους στο διαδίκτυο μέχρι και τον 10ο του 2015, να αποκτήσουν βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο και εξοικείωσης με τους Η/Υ (notebook ή Tablet), να λάβουν βασική γνώση/επίδειξη, στο χώρο τους στη χρήση του Η/Υ και του διαδικτύου και να αποκτήσουν πρόσβαση σε εξ' αποστάσεως εκπαίδευση σε βασική χρήση Η/Υ και διαδικτύου.
       
      Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να ενισχυθεί η ψηφιακή επιχειρηματικότητα. Αυξάνεται προς τούτο ο προϋπολογισμός της δράσης ICT4GROWTH του Επιχειρησιακού Προγράμματος κατά 22 εκατ. ευρώ σε 140 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αποσκοπεί στην χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, στη περιφέρεια Αττικής, που ενώ είχαν λάβει υψηλή βαθμολογία κατά την αξιολόγηση δεν είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα λόγω εξάντλησης του αρχικού προϋπολογισμού.
       
      Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/alles-upodomes/tilepikoinonies-diktya/item/26084-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%BD-internet-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%B5-150000-%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC
    20. Τεχνολογία

      Engineer

      Συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη της χρήσης της τρισδιάστατης εκτύπωσης στον χώρο της οικοδομής υπέγραψαν η Skanska και το Loughborough University.
      O στόχος της συμφωνίας είναι να μπορεί η Skanska να χρησιμοποιεί τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης τσιμέντου που έχει αναπτυχθεί στο πανεπιστήμιο, αξιοποιώντας την σε πραγματικές εφαρμογές.
       
      Μία ομάδα στο School of Vicil Building Engineering του πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον Dr. Ρίτσαρντ Μπούσγουελ και τον καθηγητή Σάιμον Όστιν δουλεύει πάνω στο αντικείμενο από το 2007 και έχει αναπτύξει τρισδιάστατους εκτυπωτές τσιμέντου, εγκατεστημένους σε μεταλλικό σκελετό και ρομποτικό βραχίονα. Ο εκτυπωτής αφήνει τσιμέντο υψηλών επιδόσεων ελεγχόμενος με ακρίβεια από υπολογιστή. Στην ουσία λειτουργεί αφήνοντας διαδοχικά στρώματα τσιμέντου, μέχρι να ολοκληρωθεί η δημιουργία του επιθυμητού αντικειμένου. Ο εκτυπωτής μπορεί να παράγει αντικείμενα τα οποία δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν με συμβατικές διαδικασίες.
       
      Ο απώτερος στόχος του αρχικού προγράμματος ανάπτυξης, διαρκείας 18 μηνών, είναι η ανάπτυξη του πρώτου εμπορικής διάθεσης ρομπότ εκτύπωσης τσιμέντου. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάζονται με τη Skanska διάφορες εταιρείες, περιλαμβανομένης της Foster + Partners, της Buchan Concrete, της ΑΒΒ και της Lafarge Tarmac. Η εταιρεία επιδιώκει επίσης την εξερεύνηση ευκαιριών που προκύπτουν από αυτή την τεχνολογία και την ανάπτυξη μίας αλυσίδας παραγωγής με 3D εκτύπωση.
       
      Όπως τόνισε ο Ρομπ Φράνσις, στέλεχος της Skanska, η 3D εκτύπωση τσιμέντου, όταν συνδυαστεί με ένα είδος φορητού προκατασκευαστικού κέντρου, έχει τη δυνατότητα να «μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για τη δημιουργία πολύπλοκων στοιχείων κτηρίων από εβδομάδες σε ώρες. Αναμένουμε να επιτύχουμε ένα επίπεδο ποιότητας και αποδοτικότητας το οποίο δεν έχει εμφανιστεί ξανά στην οικοδομή».
       
      Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/885230/3d-ektuposi-tsimentou-gia-xrisi-stin-oikodomi
       
      Δείτε μερικές εικόνες και ένα video (http://www.3ders.org/articles/20141121-loughborough-university-skanska-to-build-commerical-3d-concrete-printing-robot.html)
       

       

       

       

       

    21. Τεχνολογία

      Engineer

      Η Δομική Ενημέρωση προσφέρει εντελώς δωρεάν στα μέλη του Michanikos.gr τρία βιβλία με θέμα:
      Νέος Οικοδομικός Κανονισμός - Κωδικοποίηση & Ανάλυση του ν.4067/2012
      Συγγραφέας: Ελένη Μπούτου-Λεμπέση, Αρχιτέκτων Μηχανικός - Βιογραφικό
       
      Το βιβλίο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός - Κωδικοποίηση & Ανάλυση του ν.4067/2012 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
      εύχρηστα εργαλεία για τη μελέτη του Οικοδομικού Κανονισμού,
      αναλυτικά περιεχόμενα, αλφαβητικό και αριθμητικό ευρετήριο,
      περισσότερα από 140 επεξηγηματικά σχήματα κατά παράγραφο,
      συσχέτιση διατάξεων του ΝΟΚ με προγενέστερες διατάξεις ΓΟΚ/73, ΓΟΚ/85, Κτιριοδομικός Κανονισμός κλπ με σχολιασμό,
      παρουσίαση κατ' άρθρο, ανάλυση κατά παράγραφο, κωδικοποίηση διοικητικής ερμηνείας (εγκύκλιοι, έγγραφα) που εκδόθηκαν για το ΓΟΚ/85, και εξακολουθούν να ισχύουν για την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).

      Δείτε μια αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου από την Δομική Ενημέρωση
       
      Δηλώσεις συμμετοχών ως την Τρίτη 11/03/2014 στις 15:00 για το πρώτο βιβλίο στο θέμα του διαγωνισμού εδώ: http://www.michanikos.gr/topic/38382-%CE%9A%CE%BB%CE%AE%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%9D%CE%BF1-%CE%BC%CE%B5-%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-%CE%9D%CE%9F%CE%9A-%CE%9A%CF%89%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7/
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.