Γιατί οι δικηγόροι κάνουν ομαδικές αγωγές για τις επιστρεπτέες 1,2,3
Ενα συσσωρευμένο κύμα αντίδρασης δείχνουν οι επιστημονικοί σύλλογοι της χώρας, οι οποίοι με προεξάρχοντες τους δικηγόρους κάνουν πλέον και δικαστικές κινήσεις, ζητώντας παράλληλα συνάντηση με τον πρωθυπουργό καθώς θεωρούν πως εκείνος θα δώσει λύση στα προβλήματά τους.
Παράλληλα θεωρούν πως ενώ επί της ουσίας δεν δουλεύουν με κρατική εντολή (υπολειτουργία δικαστηρίων σχεδόν ένα χρόνο) δεν έχουν λάβει καμία ουσιαστική στήριξη. Αν συνυπολογίσει κανείς μάλιστα ότι οι εν λόγω διαμαρτυρόμενοι σύλλογοι εκπροσωπούν περίπου 350.000 επιστήμονες- ελεύθερους επαγγελματίες, αντιλαμβάνεται πως το κύμα είναι μεγάλο.
Ομαδικές αγωγές
Σε αυτό το πλαίσιο αντιδράσεων εντάσσονται και οι ομαδικές αγωγές κατά του δημοσίου που θα υποβάλλουν άμεσα οι δικηγόροι της χώρας καθώς θεωρούν πως αποκλείστηκαν αδίκως από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1,2,3. Για το λόγο αυτό θα διανεμηθεί δικόγραφο σε όλους τους δικηγόρους για να γίνει ομαδική αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια.
Συγκεκριμένα η Συντονιστική Επιτροπή "…έχει εκπονήσει σχέδιο δικογράφου για άσκηση ομαδικών αγωγών, το οποίο θα διανείμει σε όλους τους συναδέλφους, λόγω του αδικαιολόγητου αποκλεισμού τους, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας, από την ενίσχυσή τους μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 1,2 και 3”.
Υπενθυμίζεται πως οι δικηγόροι στην επιστολή τους στον πρωθυπουργό, με την οποία του ζητούν συνάντηση, αναφέρουν πως "…η ουσιαστική οικονομική ενίσχυση και στήριξη των επιστημόνων από την Πολιτεία επιβάλλεται είναι σήμερα αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Την επιβάλλουν και λόγοι αξιοπρέπειας και αναγνώρισης του θεσμικού τους ρόλου.
Οι επιστήμονες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας καθώς σε αυτούς απευθύνεται ο πολίτης για την αντιμετώπιση κάθε σημαντικού του ζητήματος (υγείας, δικαστικής προστασίας, ρύθμισης πολεοδομικών θεμάτων κ.ο.κ.) και συνεπικουρούν την Πολιτεία στο έργο της.
Ζητούμε άμεσα συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στους κλάδους μας και να σας παρουσιάσουμε συγκεκριμένες και λυσιτελείς προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Είναι διακηρυγμένη θέση σας, άλλωστε, η στήριξη των πληττόμενων κλάδων της οικονομίας και της επιστημονικής κοινότητας της χώρας και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής”
Προσβάλλουν και την νέα ΚΥΑ
Παράλληλα οι δικηγόροι προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά της νέας ΚΥΑ ζητώντας εν μέρει ακύρωσή της και αναστολής εφαρμογής της. Η ΚΥΑ ισχύει από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου σε όλα τα δικαστήρια της χώρας (και όχι μόνο για τους περιορισμούς της Αττικής και των κόκκινων περιοχών). Η συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε να "χτυπήσει” δικαστικά την νεα ΚΥΑ καθώς θεωρεί πως ουσιαστικά είναι αντισυνταγματικό το "λουκέτο” στα δικαστήρια αφού "η Δικαιοσύνη είναι βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας και δεν μπορεί να κλείνει. Όπως δεν κλείνει ποτέ η αστυνομία ή η πυροσβεστική.
Η ανακοίνωση
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δικηγόροι "…η Συντονιστική Επιτροπή, σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεών της ως προς την ανάγκη διαρκούς και ακώλυτης λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ως πυλώνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων κατά των διατάξεων της αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.9147/10.2.2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β 534), που αφορούν στη λειτουργία των δικαστηρίων, των εισαγγελιών, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων όλης της χώρας”.
Οι λόγοι που σύμφωνα με πληροφορίες επικαλούνται :
-Παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας αφού π.χ. είναι ανοιχτές διαδικασίες στο ΣτΕ, όχι όμως και στον Άρειο Πάγο. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά νομική πηγή "δηλαδή στο ΣτΕ δεν κολλάει ο ιός, αλλά στον Αρειο Πάγο κολλάει;”.
–Παραβίαση της αρχής της χρηστής διοίκησης γιατί δεν έχουν ληφθεί μέτρα π.χ. με rapid test έξω από τα δικαστήρια
-Παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών αφού αποφασίζει η εκτελεστική εξουσία για τη Δικαστική . Επίσης θα αναφέρουν πως δεν εχει κοινοποιηθεί η απόφαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων με τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κλείσουν τα δικαστήρια .
-Παραβίαση της ΕΣΔΑ, και συγκεκριμένα της αρχής της δίκαιης δίκης αφού παραβιάζεται αυτό το δικαίωμα κυρίως καταδικασμένων σε πρώτο βαθμό κρατούμενων, δεδομένου ότι δεν γίνεται σε εύλογο χρόνο το δευτεροβάθμιο δικαστήριό τους. Αναφέρουν επίσης πως δεν είναι ευκρινές γιατί π.χ. δεν μπορούν να γίνουν δίκες ασφαλιστικών με διαχωρισμό πινακίου ανα ώρα και μέγιστο αριθμό 5 ατόμων στην αίθουσα ανά υπόθεση.>>
Πηγή: www.capital.gr
<<Του Παναγιώτη Στάθη
Πηγή: https://www.capital.gr/epikairotita/3525959/giati-oi-dikigoroi-kanoun-omadikes-agoges-gia-tis-epistreptees-1-2-3?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1613458033
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα