Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Η επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, υπεύθυνη για την Περιφερειακή Πολιτική, θα βρίσκεται στην Αθήνα αύριο, για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Η επίσκεψή της είναι σημαντική καθώς η ίδια είναι μία από τους επιτρόπους που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την κρίση, καθώς είναι υπεύθυνη για όλα τα ΕΣΠΑ μεταξύ άλλων. Η ίδια είναι πεπεισμένη πως αν γίνει αυτή τη φορά σωστή διαχείριση των ευρωπαϊκών ταμείων, αλλά και του επενδυτικού σχεδίου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα μπορέσουν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

     

    Ακολουθεί συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής»:

     

    – Επισκέπτεστε την Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες. Τι περιμένετε να πετύχετε με αυτή την επίσκεψη και τι αλλαγές ελπίζετε να δείτε από την προηγούμενη επίσκεψή σας;

     

    – Κατά τη διάρκεια της πρώτης μου επίσκεψης είπα στα μέλη της κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης πόσο σημαντικό είναι να δουλέψουμε μαζί, καθώς μόνο μέσα από στενή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Κομισιόν θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως την πολιτική συνοχής για την ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτή η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε μέσα από τα διαρθρωτικά προγράμματα και το σχέδιο επενδύσεων της Κομισιόν.

     

    Στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των αγροτικών προϊόντων, οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας είναι τεράστιες και παραμένουν πολλές φορές ανεκμετάλλευτες. Τα κεφάλαιά μας είναι εδώ για να εξασφαλίσουν τις σωστές συνθήκες ώστε επιχειρηματικά σχέδια που αξίζουν να ανθήσουν, επιχειρήσεις να πετύχουν και η καθημερινότητα να βελτιωθεί οδηγώντας σε μια νέα αρχή για τη χώρα. Οπως γνωρίζετε, η Επιτροπή παρουσίασε τον Ιούλιο μια σειρά προτάσεων προκειμένου να απελευθερώσει πάνω από 35 δισ. επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι προτάσεις μας, οι οποίες αναμένουμε να εγκριθούν σύντομα, περιλαμβάνουν και μια σημαντική εμπροσθοβαρή κάλυψη των χρημάτων για την περίοδο 2014-2020, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση της ρευστότητας, που αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως τροχοπέδη των επενδύσεων που στηρίζονται σε κοινοτικά χρήματα, καθώς και μέτρα που θα διασφαλίσουν την επιτυχή εκτέλεση των προγραμμάτων της προηγούμενης περιόδου 2007-2013. Τα έκτακτα αυτά μέτρα είναι ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά φυσικά θα αποφέρουν καρπούς μόνο αν η Ελλάδα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη.

     

    – Στην προηγούμενη επίσκεψή σας είχατε προειδοποιήσει πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει 2 δισ. χρηματοδότηση εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να καλύψει το μερίδιο της συνεισφοράς της. Τώρα που η Ελλάδα δεν χρειάζεται να συνεισφέρει με μερίδιο στα διαρθρωτικά ταμεία, κινδυνεύουμε ακόμη να χάσουμε μέρος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης;

     

    – Θέλω να τονίσω ότι αυτά τα 2 δισ. ήταν το μερίδιο της Ελλάδας για το ΕΣΠΑ του 2007-2013. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτά τα λεφτά θα χαθούν. Μετά από αίτημα η Ελλάδα θα συνεχίσει να επωφελείται από συγκεκριμένη τεχνική υποστήριξη και στο θέμα της απορρόφησης κονδυλίων της Ε.Ε., που συντονίζεται από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι το ποσοστό εκτέλεσης στην Ελλάδα έχει πλέον φτάσει πάνω από 91%, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 85,5%. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό και θα πρέπει να μας δώσει κουράγιο για την απαραίτητη τελική ώθηση, καθώς η προθεσμία για τις δαπάνες κατά την περίοδο 2007-2013 πλησιάζει.

     

    – Ποια ευρωπαϊκά προγράμματα στην Ελλάδα κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν; Πόσα δεν έχουν ολοκληρωθεί από την περίοδο 2007-2013 και ποια από αυτά θα μεταφερθούν και στο επόμενο ΕΣΠΑ, του 2014-2020;

     

    – Εργαζόμαστε για την επιτυχή υλοποίηση των προγραμμάτων 2007-2013. Στο τέλος του Μαρτίου, εγκρίναμε την αναθεώρηση των κανόνων για να λάβει ένα κράτος-μέλος ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά και τι πρέπει να κάνει για να κλείσει η περίοδος προγραμματισμού 2007-2013. Η αναθεώρηση αυτή έχει απλοποιήσει τη διαδικασία με την οποία ξεκινούσε ένα έργο στη μία περίοδο, π.χ. 2007-2013, και τελείωνε στην επόμενη, 2014-2020, με την προϋπόθεση ότι το σχέδιο αυτό τηρεί τα κριτήρια και των δύο περιόδων.

     

    – Την εποχή που αποφασίστηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα δεν βρισκόταν σε κρίση και το ΑΕΠ της ήταν πολύ υψηλότερο. Το ύψος των κονδυλίων που αντιστοιχούν στην Ελλάδα θα επανεξεταστεί;

     

    – Μια προσαρμογή των κονδυλίων θα γίνει το 2016. Θα πρέπει να βασίζεται σε στοιχεία που έχουμε για την ανάπτυξη στα έτη 2012, 2013 και 2014. Τα στοιχεία αυτά θα δημοσιευθούν από τη Eurostat την άνοιξη του 2016. Αυτό ισχύει για την Ελλάδα όπως και για κάθε κράτος-μέλος.

     

    – Πώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια μπορούν να βοηθήσουν στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα;

     

    – Τα ΕΣΠΑ έχουν τέσσερις στρατηγικές προτεραιότητες: Ερευνα και καινοτομία, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επενδύσεις σε «πράσινες» επιχειρήσεις και ψηφιακές τεχνολογίες. Ενθαρρύνω σθεναρά την Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη να αυξήσουν τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη τους. Πολλές χώρες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή για την πρωτοβουλία που έχουμε για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Αυτή η πρωτοβουλία δεν χρειάζεται συγχρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη, έτσι χωρίς να επιβαρύνει τον περιορισμένο κρατικό προϋπολογισμό, είναι μία τεράστια ευκαιρία για δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

     

    Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/alles-upodomes/endiaferouses-eidiseis/item/31920-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF-91-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%83%CF%80%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%AF%CF%83%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B5





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.