Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Ηλεκτροκίνηση: 7 νέα κίνητρα για επιδότηση το 2021


    Με επτά νέα κίνητρα ενισχύεται η ηλεκτροκίνηση δράση του υπουργείου Περιβάλλοντος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» προκειμένου να αυξηθούν οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων και να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ηλεκτροκίνηση. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης.

    Συγκεκριμένα, το υπουργείο ήδη επεξεργάζεται με στόχο να τα θέσει σε εφαρμογή εντός του 2021 τα εξής πιο στοχευμένα κίνητρα:

    • Κατάργηση της υποχρεωτικής αγοράς του ηλεκτρικού οχήματος μετά το τέλος της ελάχιστης χρονομίσθωσης των 36 μηνών. Το υπουργείο αποφάσισε να καταργήσει την υποχρεωτική αγορά του οχήματος προκειμένου να κάνει πιο ελκυστική τη χρονομίσθωση.
    • Αύξηση του αριθμού των επιδοτούμενων οχηματων για εταιρίες. Μέχρι τώρα υπήρχε η δυνατότητα αγοράς 3 αυτοκινήτων, η οποία θα αυξηθεί σε 10, ενώ το συγκεκριμένο κίνητρο θα ισχύει τόσο για την ηπειρωτική όσο και για τη νησιωτική χώρα.
    • Δυνατότητα εκχώρησης του ποσού της επιδότησης στις τράπεζες ώστε αυτές να δανειοδοτούν τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα με ισόποσο ποσό για την απόκτηση οχήματος. Στόχος είναι με τον τρόπο αυτό να διευκολυνθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και των ιδιωτών ώστε οι ωφελούμενοι να μη χρειάζεται να καταβάλουν το σύνολο του ποσό, το οποίο τους επιστρέφεται μεταγενέστερα με την επιδότηση.
    • Αύξηση του ποσού για την απόσυρση ταξί. Να σημειωθεί ότι με τα υφιστάμενα κίνητρα η απόσυρση του ταξί στην περίπτωση αγοράς επιδοτούμενου ηλεκτρικού οχήματος είναι υποχρεωτική και πληρώνεται με 2.500 ευρώ.
    • Διεύρυνση των δικαιούχων του προγράμματος ώστε στη δράση να μπορούν να μετέχουν ως επιλέξιμες δημοτικές επιχειρήσεις αλλά και εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
    • Δυνατότητα επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου όχι μόνο στα φυσικά πρόσωπα αλλά και σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως π.χ. οι εταιρίες ενοικίασης οχημάτων ή τα ξενοδοχεία.
    • Δυνατότητα επιδότησης της αγοράς «έξυπνων» φορτιστών όχι μόνο στα φυσικά αλλά και στα νομικά πρόσωπα.

    Η κυρία Σδούκου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία του προγράμματος επισημαίνοντας ότι μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών υπεβλήθησαν περίπου 10.000 αιτήσεις και έχουν απορροφηθεί σχεδόν 9 εκατομμύρια από τα συνολικά 45 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα με τον τζίρο που δημιουργήθηκε στην αγορά να φτάνει τα 42 εκατομμύρια ευρώ.

    2.150 ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων το 2020

    Βάσει των στοιχείων του υπουργείου, μέσα στο 2020 έγιναν 2.150 ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων που αντιστοιχούν σε ποσοστό 2,6% του συνόλου των ταξινομήσεων στη χώρα μας, ενώ τον τελευταίο μήνα του έτους το 10% των νέων ταξινομήσεων αφορούσε ηλεκτρικά οχήματα: «Είχαμε ως στόχο τα 1.265 αυτοκίνητα για όλη τη χρονιά και τελικά βγήκαν στους δρόμους 2.150» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στη δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε την ανάγκη αναθεώρησης και επανασχεδιασμού των χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου το πρόγραμμα να ανταποκριθεί στον πολύ μικρό αριθμός αιτήσεων στα ταξί και στα επαγγελματικά οχήματα, κατηγορίες που, λόγω οχηματοχιλιομέτρων, είναι κρίσιμες για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης και τη μείωση εκπομπών, «ενώ και η απορρόφηση του προγράμματος είναι χαμηλότερη των 10 εκατ. ευρώ όταν η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για χρηματοδότηση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020-21».

    Ο ίδιος επανέφερε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με τη διαμόρφωση συνολικής πολιτικής για την απόσυρση παλαιών οχημάτων, την παράλληλη ενίσχυση των κινήτρων και της υποχρεωτικότητας της απόσυρσης, την αναθεώρηση των χρηματοδοτικών κινήτρων για την ηλεκτροκίνηση με συμπερίληψη εισοδηματικών κριτηρίων και την εξέταση εργαλείων δανειοδότησης, προκειμένου να διευκολυνθεί η αγορά νέου ηλεκτροκίνητου οχήματος από όσους δεν διαθέτουν το απαιτούμενο αρχικό κεφάλαιο και από τους επαγγελματίες.

    Μεγάλο στοίχημα, πάντως, παραμένει το ζήτημα της φόρτισης καθώς ακόμα και τώρα στην Ελλάδα υπάρχουν λιγότερα από 200 σημεία φόρτισης, ενώ για παράδειγμα μόνο στο δήμο της Στοκχόλμης υπάρχουν 3.000. Ωστόσο η συμμετοχή – ρεκόρ των 259 δήμων για τη δημιουργία Σημείων Φόρτισης (ΣΦΗΟ) αναμένεται να οδηγήσει στη χωροθέτηση 10.000 δημόσιων προσβάσιμων σημείων στη χώρα, η εγκατάσταση των οποίων θα συνεισφέρει στην αγορά με τζίρο 100 που εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα και πολλές νέες θέσεις εργασίας.


    Πηγή: https://www.ethnos.gr/oikonomia/142530_ilektrokinisi-7-nea-kinitra-gia-epidotisi-2021



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.