Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Με €460 εκατ προϋπολογισμό ξεκινούν τα νέα προγράμματα Εξοικονομώ


    Δύο νέα προγράμματα "Εξοικονομώ" για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών προετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως ανέφερε στην Θεσσαλονίκη η Υφυπουργός Ενέργειας.

    Το πρώτο είναι «Εξοικονομώ για ευάλωτα νοικοκυριά» με ατομικό εισόδημα €5.000 ή για οικογενειακό με €10.000, για το οποίο το κράτος θα δώσει 95% επιδότηση για την αναβάθμιση της κατοικίας σε όλη τη χώρα και στη Θεσσαλία η επιδότηση θα φτάνει το 100%. Μέγιστος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων έως €25.000.

    Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό €125 εκ. από τα οποία τα περισσότερα -€80 εκ.- θα είναι για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας. 

    Το δεύτερο είναι πρόγραμμα «Εξοικονομώ για όλους» χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, Ο προϋπολογισμός του προγράμματος  είναι €110 εκ από τα οποία τα €30 θα χρηματοδοτήσουν νοικοκυριά στην Θεσσαλία Η επιδότηση θα φτάνει το 50% για όλη τη χώρα ενώ για την περιοχή της Θεσσαλίας το πρόγραμμα θα επιδοτεί το 80%. Μέγιστος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων έως €25.000.

    Μαζί με τα εξοικονομώ θα προκηρυχθούν και δύο προγράμματα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών για αλλαγή θερμοσίφωνα ύψους €170 εκ. και για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης  με αντλίες θερμότητας. 

    Θα αφορά όλα τα νοικοκυριά της Επικράτειας  ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα επιλαχόντα νοικοκυριά του πρώτου κύκλου του προγράμματος, τα οποία θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και θα τους δοθεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή αίτησης.

    Το ποσοστό επιδότησης θα είναι από 60% για τα ευάλωτα νοικοκυριά ως και 50% για ανώτερα εισοδήματα ως €30.000.

    Το νέο Πρόγραμμα για Αντικατάσταση Συστημάτων Θέρμανσης με Αντλίες Θερμότητας για ανακύκλωση του παλαιού συστήματος θέρμανσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε €60 εκατ. και θα επιδοτείται το 50% για την αγορά της αντλίας θερμότητας (ποσό αγοράς έως €5.000) και 50% για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών (ποσό παρεχόμενων υπηρεσιών έως €500).

    Εξοικονομώ για σχολικά κτίρια

    Άμεσα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα που αφορά την Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολικών Κτιρίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών.

    Αφορά το σύνολο των δημόσιων σχολικών κτιρίων και των νηπιαγωγείων (ώς ένα πρόγραμμα ) και των παιδικών σταθμών (ως δεύτερο διακριτό πρόγραμμα) της Επικράτειας. Η σειρά επιλεξιμότητας θα καθοριστεί από τις βαθμοημέρες , άρα η έμφαση δίνεται στις περιοχές και στα σχολεία εκείνα που χρειάζονται την παρέμβαση περισσότερο.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι €40 εκατ. εκ των οποίων τα €30 εκατ.  αφορούν το πρόγραμμα για τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία και τα €10 εκατ το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών.

    Τέλος μέσα στο 2024 θα προκηρυχθεί το νέο Πρόγραμμα Εξοικονομώ για επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο ορεινών περιοχών. Αφορά στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ορεινών τουριστικών καταλυμάτων.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι €10εκατ. , εκ των οποίων το €1 εκατ  αφορά  κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακά-διατηρητέα

    Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν σήμερα στο αντίστοιχο πρόγραμμα για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα

    Το ποσοστό επιδότησης συναρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και είναι 60% για τις μικρές επιχειρήσεις, 45% για τις μεσαίες και 35% για τις μεγάλες.

    Ο μέχρι σήμερα απολογισμός 

    Από το 2019 μέσω των προγραμμάτων Εξοικονομώ έχουν αναβαθμιστεί περί τις 143.000 κατοικίες.

    Αναλυτικά :

    • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ : 34.716 κατοικίες με δική μας συνολική επιδότηση €829 εκατ. 
    • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021: 71.875 κατοικίες με δική μας συνολική επιδότηση €808 εκατ. 
    • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2023 : 32.371 κατοικίες με δική μας συνολική επιδότηση €365 εκατ. 
    • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ : 6.670 εκ των οποίων οι 3.834 επέλεξαν και το εργαλείο του σκέλους της ανακαίνισης, με δική μας συνολική επιδότηση συνολικά €85 εκατ. 

    Στο ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή, με €223 εκ. δαπάνη  και €505 εκ. συνολικό κόστος ανακυκλώθηκαν 932.000 συσκευές με το 51% να είναι κλιματιστικά και 68.000 θερμοσίφωνες από ηλιακούς.





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.